Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Ez így azért nehéz, mert ugye a kérdés az inkább, hogy hol akadsz el. A Mosquittonak kb. 4db sor kell a configjába (abból 3db a ca, privkey, cert felsorolása), és már megy is. Kliens oldalon pedig a beállítás nagyban függ attól, hogy mit fogsz tenni az ESP-kre (Tasmota? EspEasy, vagy valami saját fejlesztésű cucc?)
Az említett tutoriált átfutva nehezen tudok egyszerűbbet elképzelni, tulképpen kulcsot generál, beállítja a Mosquittoban az említett 4 sornyi configot, és ennyi. A többi az csak egy kliens oldali példa, egy saját pythonban írt mqtt kapcsolatra.
[ Szerkesztve ]
-
Ranger^41
aktív tag
Sonoff és shelly reléket hogy lehetne a leg elegánsabban egy felületről vezérelni? Cloud belefér, sonoffot flashelni egyelőre nem szeretnék. :\
-
M43g
aktív tag
Sziasztok,
Van egy pár sonoff relém, egy ESP8266-om, néhány ESP32-m és egy raspberry pi. Ezeket szeretném összekötni úgy, hogy WLAN-on kommunikáljanak egymással MQTT-vel, encrypted payload-al, és SSL csatornában. A Pi lenne a bróker, az összes többi eszköz kliens (nincs AP mód, stb).
Erre tudnátok egy jó tutorialt ajánlani?
Amit találtam eddig, az van az SSL részt mellőzte teljesen, vagy nem igazán volt érthető (pl. Steve's internet). Alapvetően tudok programozni, linuxozni, és a titkosítás, certek, PKI alapjait, működési elvét értem. Arra viszont gyerek mellett nincs időm, hogy magamtól, 0ról induljak el a Mosquitto-val, és nem nagyon találtam olyan értelmes guide-ot, ahol ne fingerprint alapú lett volna az auth.
-
kenand
veterán
Nem biztos, hogy mindenre pontosan emlékezem majd, de a fontosabbakra biztosan, ha elakadsz próbálok segíteni.
Még egy újabb gondom is van, hogy hiába módosítom az /etc/crontab ot nem mennek az időzített python hívások.... pl Domoticz Miflorához vagy mijia -sensor domoticz-hoz kellene
még küzdök vele... így manuálisan mennek a frissítések, de időzítetten nem hívja meg.[ Szerkesztve ]
-
kano
nagyúr
"Ráadásul bizonyos dolgok nem úgy működnek, a felvetett problémám miatt módosították a kódot és már Synology-n is megy." - Az jó, mert én is Synologyn akarom majd használni.
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
kenand
veterán
Ha Githubos kiegészítőt használtok Home Assistant-hoz, Domoticz-hoz, nyugodtan kérjetek segítséget ha valami nem megy, vagy problémáztok van. Az a tapasztalatom, hogy a fejlesztők nagyon készségesek.
Sőt előfordul, hogy még segítetek is nekik, mert kiderül valami hiba, vagy módosítás kell, hogy több platformot támogasson.
Pl BT LE szenzorok beüzemeléséhez használtam BT-MQTT gatewayt, PI-n is voltak kérdéseim, de Synology-n is be akartam üzemelni, ami nem könnyű, mivel nagyon korlátozott Linuxa van. Ráadásul bizonyos dolgok nem úgy működnek, a felvetett problémám miatt módosították a kódot és már Synology-n is megy. -
kano
nagyúr
-
Yoshida
aktív tag
Mysensors nagyon alulreprezentált lett a topikban, úgyhogy hozok egy kis frissítést
Még a topik elején érdeklődtem itt, építkezünk, okosház lenne stb. Layerke adta az ötletet a mysensors-os rendszerhez, Bátyó is adot tippeket, most végre eljutottunk oda, hogy beköltöztünk, persze pénz elfogyott, de a világítást kezdettől mysensors-osra akartam csinálni, így azt muszáj volt kiizzadni.
(pl. nem akartam alternatív stb. kapcsolást, a folyosót 5 helyről lehet majd kapcsolni, ehhez egy impulzus relé kéne a nyomógombokhoz, az meg 3-4 ezer forint, annyiból megvan egy mysensors node is simán, ha nem vesszük a forrasztás, rendelés idejét, munkáját)Minden szobába (jó, egyelőre csak a fürdő, nappali, konyha van kész ) nyomógomb van TEM modul család, elég kocka forma, de egyrészt nem akartuk túl deisgnolni, meg volt már Honda Jazzünk is, inkább a praktikum volt a lényeg mindig
Lényeg, hogy mindenhova mélyített 65-ös dobozt raktam, így 6cm mélységig lehet pakolászni, így majd minden konnektort utólag fel tudok okosítani egy mysensors-os relé modullal:
Ez még csak prototipus, rövidebb vezetékkel, és kisebb relével pl. ssr-el befér minden a mélyített 65-ös dobozba:
A NYÁK-ot az openhardware.io oldalon lehet megtalálni, kínaiak legyártják, elküldik. ezen kívül egy nrf24 2.4GHz-es rádió modul, meg egy Hi-link 230V -> 5V kocka, pár kondi, meg egy 5V->3.3V regulator a rádió modul számára, egy bizti, ja meg az arduino pro mini. (de a srác rakott helyet egy dallas temp sensornak is, meg hőre kioldó biztinek, varistornak is van helye a NYÁK-on)
Sajna leforrasztottam három egységet is, mire kiderült, hogy fordítva kell a feszültség regulátort beforrasztani, de amíg kiderült, addig megcsináltam 4 lámpát az openhardware.io másik népszerű lapjával, a newbie pcb-vel:
Ezen az arduino pro-mininek is nagyobb a forrasz helye, béna amatőrként se volt gond normális pákával a beforrasztás.
Egyébként minden nyomógomb egy elosztó dobozhoz van küldve, és a lámpák is mind oda futnak be, így egy helyről lehet mindent szerelni, viszont több vezeték/kábel kellett. Volt is nevetés, amikor sikerült a konyhai nyomógombra rákötni a fürdőszoba lámpáját
És milyen használni? (1 hete megy kb. )
A nyomógombról instant megy a fel-le kapcsolás, ha lelövöm a domoticzot, az egész pi-t kilövöm, akkor is működik.
Domoticz felületről is ha rányomok, egyből késlekedés nélkül kapcsol, az esetek 95%-ában. Valamiért néha belaggol, de szerintem az sd kártya az oka a pi-n, és elég sok minden fut is rajta, influxdb, grafana, domoticz, gassistpi, share. Tavaly még notiwinyón ment a rendszer, akkor nem voltak ilyen lassulások. Pl. most lassan jön be a grafana is, tavaly sokkal gyorsabb volt. -
ojb
tag
-
kano
nagyúr
Köszönöm szépen!
A hőmérséklet szenzor vezetékét esetleg még lehet hosszabbítani? Akár forrasztás sem okoz gondot.„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
kano
nagyúr
Szia lett volna az első szó, de a T9...
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
kano
nagyúr
Azóta!
Látom, hogy neked van tapasztalatod a Sonoff TH16/10-el kapcsolatban. Egy FÉG C12-es cirkó szivattyúját akarom vele távolról vezérelni és egy hőmérő szenzorral automatizálni HA vagy Domotitz segítségével (Synology).
Ugye megoldható ez? Jó lesz nekem ez a Sonoff TH16 mondjuk egy AM2301 szezorral? Mennyire pontos és megbízható ez a szenzor?
Köszönöm?„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
kenand
veterán
válasz Janaboy #9381 üzenetére
Ezt, ez légnyomász is mér, de a kerek is jó ha az az az olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
válasz Janaboy #9377 üzenetére
Egyébként Xiaomi amit a saját neve alatt ad az is ClearGrass
Eredeti honlap -
kenand
veterán
válasz Janaboy #9377 üzenetére
A régebbi az LCD-s megy Domoticzzal több féle képen is
https://github.com/pFenners/mijia-sensor-domoticz
és így is
https://github.com/zewelor/bt-mqtt-gatewayHa nem nagyon más biztos támogatják majd ezt is, de azért 2 hónap kínlódás nekifutás után tudom mondani, hogy BT LE problémásabb, főleg ha Synologyn fut a Domoticz, mivel sok csomagot kell telepíteni python alá, valamint Bluezt kell fordítani amire a Synology korlátozott Linuxa nem alkalmas. Optware feltétele után módosításokkal megoldható, de nem teljesen tökéletes.
Ráadásul a központi gép néhány m-es távjában működik csak, vagy kell közbeiktatnod "gatewayeket" de a Xiaomi Gateway ( Zigbee) nem jó, az nem tud BLE gatewayt, néhány Yeeelight lámpában van BLE gateway, de Domoticzhoz az sem jó, mert a BLE gateway része nem támogatott. Szóval kell egy pl. pi zero w ami BT-MQTT gateway szoftvert futtat.Kb ugyan ennyiért 2 hónap BT LE szenzor kínlódás után úgy oldottam meg a kijelzős okos szenzort, hogy egy Xiaomi E-ink -nem okos- szép kijelzős (8-10 USD) termosztát hátuljára tettem egy Xiaomi Zigbee szenzort
[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
Köszönöm, a Shelly tetszik, lehet rendelek is egy csomaggal
Fogyasztásmérős aljazból a Blitzwolf BW-SHP6-t nézegessem? Mennyire lehet vele pontosan monitorozni?
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Janaboy
veterán
Nem tudom h működne-e domoticzal, de ha igen es olcsóbb lesz akkor, ugy elég korrekt lesz:
[link]Janaboy
-
Kiskopika
senior tag
Olvastam korábban, hogy a domoticz "hisztizik" ha két xiaomi gateway van hozzáadva? De mit jelent ez, hogy hisztizik? Most próba képpen felraktam a wines laptopomra mindkét gatewayel és megy, újraindítás is volt. Mi a hátrány?
-
kenand
veterán
Ha valakinek Sonoff TH10/16-hoz hosszabb vezetékes szenzor kellene, gyáriban nem nagyon lesz.
ds1820 vehető 3-10 m-esben is, ha valaki ügyes 2.5mm-es 3-as jackre rá is tudja forrasztani, vagy lehet ilyet használni forrasztás nélkülVegyes tüzelésű kazán hőmérsékletét mérném vele a gyári 1m még a kazánon lenne....nekem azért kell 3m-es.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Ranger^41 #9369 üzenetére
Ja, így már érthető, h RF-esek a Sonoff reléid is, és a házautomatizálásodnak alapban nem is lesz dolga a villanykapcsolóval, csak regisztrálni az állapotot - de azt a Sonoff relétől is megkaphatja.
Chal: a Sonoff RF relék wifisek is egyben, azokon keresztül megkaphatja az állapotot, úgy nem egyirányú.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Ranger^41 #9366 üzenetére
Én azokra a kapcsolókra gondoltam, amiknek nincs összeköttetésük a hálózattal (ezért is írtam falra ragaszthatót). Ott ugye nincs relé, nem tudja az izzót működtetni akkor, ha a backend infra behal.
Szóval kb. ugyanazt mondjuk Bár a 433-as RF (ha egyirányú) akkor azért vezérlés szempontjából rosszabb választás mint a wifi vagy a zigbee.
-
Ranger^41
aktív tag
válasz Degeczi #9368 üzenetére
Nem teljesen.
Kapcsolót kiszedem a szerelvénydobozból, ott direktbe kötöm a vezetéket Wagoval, és a nyomókapcsolót bekötöm az rf transmitter pcb-be, valami pici elemmel, és rögzítem a kapcsoló hátuljára, és a kapcsolót visszacuppantom a szerelvénydobozba. Ezután a lámpatestben lévő RF Sonoffot rátanítom a kapcsolóra.
Egyébként a nappaliban meg tudnám oldani rf transmitter nélkül is mert csillárkapcsolósra van bevezetékezve a mennyezeti lámpa, tehát 4 vezeték megy a szerelvénydobozból a mennyezetre (sőt ha nagyon akarnám a többi helyen is meg tudnám csinálni, ha beáldoznám a védőföldet... ) -
Degeczi
nagyúr
válasz Ranger^41 #9366 üzenetére
Akkor ha jól értem, a fali vezetéken csak törpefeszültségű kapcsolójelet fogsz küldeni a mennyezetben lévő Sonoff reléhez, ami a hálózati tápot ott kapja, nem a kapcsolón keresztül?
Ja, RF-es Sonoff persze más, az a 230V-ot kapcsolja, most a saját átalakításodra gondoltam (már csak az elem említése miatt is, hiszen az a fali 433MHz-es Sonoffban nincsen, a szivárgási áram elég neki)
[ Szerkesztve ]
-
Ranger^41
aktív tag
Szerintem meg pont azért jó az RF-es sonoff ilyenre, mert az hálózati hiba esetén is kapcsolható a falikapcsolóval (appal, hanggal nyilván nem). A falkapcsolót csak az üti ki, ha lemerül benne az elem. De ez így pont kettős biztonság, valószínűtlen, hogy egyszerre merül le az elem, és megy el valami hálózati komponens
-
Degeczi
nagyúr
A régi falikapcsolók a nappaliban nekem pont rossz helyen vannak, így ideális megoldás volt a felragasztható kapcsoló - aztán egyszer majd hátha lesz kevésbé egypálcás kialakítású is. Háttérrendszer leállás esetére egyszerűen azt állítottam be a Sonoff reléken, h áramtalanítás után feléledve bekapcsolt állapotban legyenek x óráig, így régi kapcsolók ilyen szerepet is kaptak.
-
kenand
veterán
A hidegben kapcsolhatatlanság az elemes RF verziót érinti, a T1 EU kapcsol rendesen hidegben is (csak a váltós párja lenne nekem az RF) Utólag lett átépítve, új bejárat készítve nem akartam több m-et átvezetékelni, ezért lett a T1EU+RF433 Sonoff a megoldás, (még szerencse, hogy telefonról és szóban (Alexa) is fel tudom kapcsolni, na meg főleg azért 15 fok felett van használva a helyiség...
(nyomódombosok tényleg elég rondák, de lehet a biztosabb működés miatt ki fogom cserélni, úgy is egy melléképület...)[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Ranger^41 #9360 üzenetére
Nekem is ugyanez a bajom, a drágábbak sem közelítik meg az alsó polcos obis kapcsolók ergonómiáját. Az RF helyett amúgy én inkább Shellyt, vagy valamilyen annak megfelelő dolgot javasolnék, az legalább véd a rendszerhiba ellen is. A falra ragasztható softbuttonoknál jó(?) esetben nincs semmilyen hozzéférésed az izzó áramköréhez, mert rövidre zártad/elfedted, így elég egy helyi switch/router/AP/HA hub, stb.. (még felsorolni is nehéz) hiba, és lehet a sötétben botorkálni. B verzió, hogy marad a régi kapcsoló is a falon, de szerintem az a legnagyobb gány, ha már csináljuk, akkor csináljuk rendesen
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
válasz Ranger^41 #9360 üzenetére
Sonoff érintős sem tuti, 15 fok alatt megbízhatatlanul működik. Hátsó épületbe tettem ahol nincs állandó fűtés, 15 fok alatt hol kapcsol-hol nem...
Ha pontosan van egymás mellé téve akkor soroló keret nélkül is illeszkednek a 86x86-os kapcsolók. Tény azt nem néztem, hogy a már kész EU sorolókeret mekkora távolságra van...lehet kisebb...[ Szerkesztve ]
-
Ranger^41
aktív tag
válasz Degeczi #9359 üzenetére
Nem probléma, mert a kapcsolómechanikát cserélem nyomókapcsolóra (lépcsőházi világítás pl)
Szeretném ha egységesek lennének a kapcsolók a lakásban, viszont nem lesz mindenhol rf kapcsolás (sonoff rf)
Ezek a falra ragasztósak meg szerintem irtó gagyik... Sonoff touch lenne a legegyszerűbb, csak nincs sorolókeretes megoldása, nálunk meg a kapcsolók nagy része olyan... -
Degeczi
nagyúr
válasz Ranger^41 #9357 üzenetére
Nem tűnik jó ötletnek, mert a meglévő fali kapcsolók átbillenősek, fixen zárják az áramkört, míg ilyen jeladáshoz olyan kell, ami csak egy impulzust ad, utána rugó visszahúzza alaphelyzetbe (tehát nyomógomb, na), és a tápellátást is meg kell oldanod valahogyan (valszeg inkább elemről mintsem tápegységről, de akkor ahhoz is kell hely még)
Egyszerűbb, ha veszel készen, bárhová ragaszthatót, az $4 alatt megvan (akcókban meg még olcsóbban is)
[ Szerkesztve ]
-
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok!
Meglévő fali kapcsolókat szeretnék átalakítani rf transmitterré. Ehhez keresnék valami igen kicsi PCB-t. Elsőre őt találtam: [link] Jó lesz ez nekem? Esetleg jobb alternatíva?
Köszi! -
addikt
Degeczi: köszi, kipróbálom Mondjuk az szomorú, hogy a group funkció csak limitáltan használható.
Más: Shelly-éknél nagy mumus ez a postázás dolog. Új akciójuk: rendeltem pár shelly2-őt, "cégnév + saját név" címzéssel, ahogy szoktam. A visszaigazolásban ott a cím jól, kaptam külön a trackingről is e-mailt, abban is minden rendben. Ehhez képest valójában lehagyták a csomagról a cégnevet. Az eredmény: a postás nem hozza ki, mert nem fog nyomozni utánam egy nagy irodaépületben (ő ilyen). A postán nem tudom átvenni, mert semmilyen igazolást nem tudok felmutatni róla, hogy bármi közöm lenne a címhez. 1 óra telefonálgatás után a jelen állás az, hogy megy vissza a feladónak, de van még egy kicsi esély, hogy plusz pénzért továbbküldik a lakhelyem szerinti címemre, remek.
Oké, ez az egész főleg a magyar posta működését jellemzi, de ha ráírták volna a cégnevet ahogy azt megadtam, akkor nem lenne ez az egész
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Lehet, h vmi időlimit van az ilyen csoportok vezérlésének lefutására, fene tudja. Próbáltad több csoportba átszervezni? (vagy esetleg csoport helyett szekvenciálisan felsorolni a triggerben az izzókat. Ott valszeg nincs limit, mert van olyan vezérlésem, ami több mp-es késleltetést tartalmaz egy további lépése előtt)
-
Degeczi
nagyúr
-
tboy72
aktív tag
Helló!
Aki Domoticzot használ Blocklyval írja már le legyen kedves, hogy működik-e neki a többfeltételes szkript (else if). Akármit csinálok nem akarja lefuttatni őket. Újratelepítés után az első if utáno do-t még megcsinálta, de a következő else if-ben rögzített kikapcsolást már nem.
Egyébként olyat csinál a Blockly, hogy ha átírom a szkriptet, akkor ha rányomok a save-re, elmenti a szkriptet ugyanazon a néven de mögé ír egy számot és a régi szkript is ott marad, míg ki nem törlöm. Nem valami jogosultsági problémája lehet? Lehet nem tudja futtatni a szkriptet, mert nincs jogosultsága hozzá?
Hol vannak fizikailag ezek a Blockly szkriptek, megnézném a jogosultsági táblájukat, de Script mappában nincsenek. -
addikt
Kezd tele lenni a tököm a HA-val... Vettem régebben egy Ikea Tradfri buttont, a tekergetős fajtát zigbee2mqtt-hez. Egy izzó fényerejét szabályzom vele, és mivel mozgásérzékelős a drága, ezért elég érzékeny, egy-egy tekerésre van hogy 20-30 állapotot is elküld mqtt-n. Ennek katasztrofális vége lett HA oldalon: vagy nem csinált semmit, vagy 5-10 sec-es laggal próbálta lekövetni azt, ami mqtt-n érkezett.
Túrtam a netet, hasonló problémák kapcsán írták páran, hogy hát ja, a HA az ilyen, a python se túlzottan alkalmas ennyire realtime dolgok kiszolgálására, meg hát tegyek alá rendes sql-t meg ssd-t és jó lesz. Alátettem (egy rohadt izzó és egy gomb miatt, igen). Sokkal jobb lett, de nem tökéletes, viszont már vállalható.
Mindegy, lapozzunk, újabb eset, melynek kapcsán ismét "sok" dolgot akarok a HA-tól és azokat rövid idő alatt: eléggé tele van már pakolva a ház hue izzókkal, én naív elkezdtem ma trigger/action párosokat írni izzócsoportokhoz. Már az első lépésnél elvéreztem: 8db izzót kéne kapcsolnia a HA-nak egy Xiaomi button megnyomására, de nem tudja megugrani, van egy, ami 50% eséllyel nem reagál. HUE app-ból nézve 100%-os az eredmény persze. Elkezdtem kíváncsiságból a group configban felcserélni az izzók sorrendjét (entities résznél), és így simán változik az az 1db, ami nem reagál. Nincs a configban amúgy kiemelt pozíciója, tehát nem mondhatom, hogy pl. mindig az első vagy az utolsó az, amivel gond van. Viszont ha babrálok a sorrenddel, akkor a "nem válaszoló izzó" is mindig más lesz, agyrém. Logban amúgy semmi nyoma a problémának, debug módban sem.
0.84.6 -on vagyok, holnap updatelek, hátha, de marhára kezd elmenni a kedvem a HA-tól
Ha valakinek van hasonló tapasztalata, és megoldása, vagy egyéb ötlete, az ne tartsa magában. Persze az is lehet, hogy a HUE a hunyó, de ebben nem nagyon hiszek.
[ Szerkesztve ]
-
szjoci
őstag
Sziasztok!
Két BMP280 szenzorom is megtréfált (kép), hasonló értéket mutat a másik is. Újraindítás után eltűnik a szenzor (?), áramtalanítás után megjelenik és jól mér egy darabig. Ezek tönkrementek, vagy valami más gebasz lehet?
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
válasz szokeherceg #9348 üzenetére
Akkor a legegyszerűbb a Sonoff basic és a linken is látható S100-nak nevezett érzékelő.
Vagy th10 érzékelővel, elviekben a hőmérséklet érzékelőjét meg lehet hosszabbítani, csak az a gond, hogy 3 eres és neked gondolom 2 ér megy a vezetékes termosztátokhoz...
De lehet a TH10 csak érzékelő (nem kapcsol semmit) és eWelink apban be tudod állítani, hogy egy másik sonoff basicet vagy S20/26-os okos konnektort kapcsoljon amihez a szivattyú van kötve.
eWelik appban látod hol hány fok van és mindegyiket külön be tudod állítani -
kenand
veterán
válasz szokeherceg #9345 üzenetére
Mennyire akarsz okos otthonban gondolkodni pl Home Assistant/Domiticz. Arduino stb.... mivel a vezetékek ott vannak, azokra csak szenzor kellene, a szivattyúkat meg akár átflashelt Sonoff basiccel lehet kapcsolni.
És Domoticzban/Home assistantban látod a hőmérsékleteket és beállíthatod mikor kapcsoljanak .....
De ha a család is bele akar nyúlni, állítani, az már nehezebb...Ha "gyári megoldás" pl Sonoff eWElink is meg tudja oldani TH10 kapcsolókkal de akkor a kínai szerver bizonytalanságától függsz...
Úgy látom Computherm néven van átcímkézett Sonoff
-
zambozoli
aktív tag
Sziasztok!
Domoticzban lehet kitenni kezelőfelületre olyan vezérlőt, amivel a felhszanálói változóban lévő értéket módosítom fel/le? Ha igen, hogyan?
Üdv:ZZ
-
kenand
veterán
válasz szokeherceg #9343 üzenetére
Mit vezérelsz a szobákban a termosztátokkal? ? Radiátor szelepet? Szivattyút?
-
szokeherceg
aktív tag
Sziasztok! Van 5 helység a házban, 5 vezetékes termosztáttal. Olyat keresek, hogy egy központi helyről tudjam vezérelni a szobák hőmérsékletét. Van erre vmi egyszerű megoldás? Most 5db computherm q7 termosztát van fent.
Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...
-
kenand
veterán
Ma nem akarattal, de sikerült tesztelnem a Xiaomi Honeywell füst szenzort
Kisebbik fiam tegnap a haverjával filmet nézett a hátsó épületben, begyújtottam a kandallóba, hogy ne fázzanak (ott csak olyan fűtés van) Reggel kihamuztam, műanyag vödörbe szoktam tenni -inkább akkor amikor már hideg. Nem vettem észre, hogy még meleg. Jó büdös műanyag füstöt csinált 1 óra múlva, jelzett a füst szenzor, villogott a gateway, jött pushover üzenet Domotizon keresztül a telefonra és e-mail is. -
LógaGéza
veterán
válasz douggutaby #9339 üzenetére
Üdv!
Én is új vagyok, de hasonló céllal kezdtem neki, mint te
Fő kérdés, hogy meg akarod-e tartani a termosztát eredeti funkcióját, vagyis akarod-e nyomkodni, és távolról is vezérelni. Ha igen, akkor eddig ezt a megoldást találtam a legjobbnak. Ez biztos nem kommunikál sehova, csak ahova te mondod - az más kérdés, hogy lehet nem olyan dizájnos, mint más dolgok.
Ha nem akarod helyileg vezérelni, akkor egy Wifis relé is elég lehet (pl egy Shelly 1), mivel úgy is lesz szétszórva a házadban előbb-utóbb pár hőmérséklet szenzorIgen, a Z-Wave-hez kell stick, pl.: [link]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
douggutaby
tag
Sziasztok,
Új még nekem ez a téma, de szeretnék belevágni. Végigfutottam a topicot, sok mindent találtam, de kérdésem így is van bőven. El tudnátok indítani, aztán google barátom majd segít?
Első lépés az lenne, hogy nem akarok 3. félnek adni semmit, így mobilapp, website csak az én szerveremet akarja használni. LAMP stack már úgyis megvan cloud miatt.
Elsőre a termosztátot gondoltam lecserélni. Jelenleg egy computherm van, amihez a kazántól jön 2 vezeték. Ezt cserélném le olyanra, amit távolról is tudok vezérelni. Mi lenne a helyes eszköz? Hozzá a szoftver?
Olyat kellene választanom, ami a további terveimhez is jó lenne.
Ilyenekben gondolkozom: okos szelepvezérlők radiátorokhoz, kinti kamera, csőtörés érzékelés és víz elzárás, ajtó, kapu nyitás érzékelés... Amennyi időm van ezek évek.OpenHAB szimpatikus, de nem értem, hogy z-wave-en keresztül az hogy kommunikál? Kell egy USB stick?
Ki lehet nevezni egy termosztátot, ami jól beszélget openhab-bal (vagy mással), vagy ebből is van ezer? Nem igazán tudom, hogy keressek, mert legtöbben saját mobil appal hirdetik magukat, amit én pont el akarok kerülni.
Köszi
-
kenand
veterán
válasz supercharley #9333 üzenetére
Köszi a linket
Szívesen látnék egy szájbarágós leírást arról hogyan tudom az SSL-t a Synologyn (6.1 x DSM) futó Home assistanthoz beállítani....Mivel Synologyn vannak akadályok próbálgatok mást is... (PL TX boxon ARMbian stb) azt vettem észre ha megy a SYnology Domoticz+Home assistant és megy a TV Box is (utóbbit hoztam létre másodiknak) akkor a BOX-on Domoticz alatt is Home Assistant alatt is problémáznak a Xiaomi gateway-k, mintha csak egy IP-vel működnének együtt megfelelően....
[ Szerkesztve ]
-
hg6idn
csendes tag
válasz S.Milan #9336 üzenetére
Egy szabad zóna bemenetet tudsz erre felhasználni, amit "kulcskapcsolónak" kell programozni. A bemenetnél a relébekötéskor azt az EOL konfigurációt kell használni, amit a rendszer használ (pl.: ha 2 lezáró ellenállás van az érzékelőknél, akkor a reléhez is be kell rakni a 2x1Kohm-ot)
Paradox telepítői leírásból másolva:8.1 Kulcskapcsoló számozás
Csak integrált vezetékes központ zónák.
Kulcskapcsoló számozással a rendszer bármelyik vezetékes bemenetét hozzárendelheti a központ 32 kulcskapcsoló zónája
bármelyikéhez. UL megjegyzés: Nem engedélyezett UL telepítésekhez.
8.2 Kulcskapcsoló definíciók
A kulcskapcsoló definíciók határozzák meg a kulcskapcsoló használati módját.
8.2.1 Fenntartott kulcskapcsoló
Partíció élesítéséhez Fenntartott kulcskapcsolóval, állítsa a kapcsolót ON-ból OFF pozícióba. Hatástalanításhoz fordítsa
ON állásba.
8.2.2 Pillanatnyi kulcskapcsoló
Partíció élesítéséhez Pillanatnyi kulcskapcsolóval, fordítsa ON állásba a kulcskapcsolót 3 mp-re, majd fordítsa OFF
állásba.
8.3 Kulcskapcsoló opciók
Minden kulcskapcsoló zóna programozható egy vagy több opcióval.
8.3.1 Stay/Elalvás hatástalanítás opció (Kulcskapcsoló)
Csak integrált vezetékes központ zónák: Opció 4
Amikor engedélyezett, a kulcskapcsoló csak a Stay vagy Elalvás élesített partíciókat hatástalanítja. Amikor a [4] opció
tiltott, a kulcskapcsoló bármilyen élesítési móddal élesített partíciókat hatástalaníthat.
8.3.2 Csak élesítés (Kulcskapcsoló)
Csak integrált vezetékes központ zónák: Opció 5
Amikor engedélyezett, a kulcskapcsoló csak a hozzárendelt partíciókat élesíti. Az élesítés típusát más választott
Kulcskapcsoló opciók határozzák meg.
8.3.3 Stay élesítés (Kulcskapcsoló)
Csak integrált vezetékes központ zónák: Opció 6
A kulcskapcsoló aktiválásával a partíció Stay élesíthető.
8.3.4 Elalvás élesítés (Kulcskapcsoló)
Csak integrált vezetékes központ zónák: Opció 7
A kulcskapcsoló aktiválásával a partíció Elalvás élesíthető.
Csak egy élesítési opció (Stay, Kényszer, Azonnali és Szokásos) választható. -
tomigonzo
aktív tag
válasz supercharley #9333 üzenetére
Koszi!!!
-
LógaGéza
veterán
válasz tomigonzo #9330 üzenetére
Sziasztok!
Létezik olyan relémodul, amit kapcsoló vagy konnektor mögé be lehet építeni? Pl mint a Fibaro Switch 2, csak barátságosabb áron."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
tomigonzo
aktív tag
Tudnek valaki "zaklatni" maganban alapokrol torteno bealitasokhoz kapcsolodo kerdeseimmel ill komplett rendszer osszerakashoz kapcsolod kezdeti tanacsokkal? Nagyjabol megvan mit szeretnek, a hogyan es a mikenttel vannak problemak
Ha valahol tudtok ebben a temaban kezdok szamara leirast azt is megkoszonom
elore is koszi -
fo_di
őstag
ha valakit érdekel, tegnap érkezett egy EJLink WP-1 kültéri wi-fis konnektor, amit sikerült Tasmotásítani SonOTA-val
kintre még nem szereltem fel, de úgy tűnik, működik, és már nincs az ewelink apphoz kötve -
Kiskopika
senior tag
Ahol a sensor egybe adja meg a hőmérsékletet és páratartalmat, hogyan lehet feltételt szabni csak az egyik értékre LUA-ba? pl azt szeretném, hogy x % páratartalom felett kapcsoljon valamit. Olyan sensorral ahol csak páratartalom van simán megy, de a termosztátom egybe írja a kettőt (Temp + Humidity WTGR800 21.9 C, 45 %)
-
hg6idn
csendes tag
Bevásároltam Xiaomi cuccokat játszani (Yeelight, kocka, gateway, switch, meg hőmérő) - korai öröm, meg gondolom sok bosszúság is lesz majd, de így már működő lámpákkal tudom eldönteni, belefolyok e a komolyabb automatizálásba, komolyabb rendszerrel, vagy marad a lámpás játék.
-
hg6idn
csendes tag
válasz JoceeHunt #9321 üzenetére
Alexához nem értek, de Paradox riasztót tudsz vezérelni ha zóna bemenetet kapcsolgatod, és ezt egy alexa kompatibilis relémodullal is meg lehet oldani, persze kérdés mit szeretnél a riasztóval csinálni (ki, be élesítést tud, kulcskapcsoló opcióval, ha vissza szeretnél küldeni infót pl éles a rendszer elvileg a PGM kimnetet tudod használni - bár EVO központból kihagyták a hatástalanításra aktiválódó PGM-et , már csak egy eszköz kell, ami fogadja a kontaktot és visszaküldi ), hasonló elven a kapumotort is tudod relé modullal vezérelni.
-
JoceeHunt
őstag
Sziasztok,
Szükségem lenne valaki vérprofira
Szeretném a Hörmann garázskapuval és a Paradox riasztómmal összehozni Alexa-t.
A Hörmann-om otthon:
Kapu + pince garázs + külső garázs, tehát 3 eszköz/kapu..
868MHz-es a rendszer.A pincében lévő Switchen van egy gyári Hörmann Gateway cucc, ami kizárólag a ház saját Wifi felületén enged használni és irányítani egy mobil applikációt, mely Hörmann Bisecur néven fut.
Ezzel az applikációval lehet nyitni zárni mindent, de csakis ha egy hálózaton vagyok a gateway-el.Na most erre kerestem, Alexa-nál nem létezik Skill pedig pöpec alap lehetne.
Azon az elven gondolkodom, hogy legalább a két garázsban nem-e lehetne valami olyan eszközt felrakni (például wifi vezérelt villanykapcsoló) ami már Alexa-val vezérelhető? Mert elvileg a motorok villanykapcsolóval működtethetők 220V-os árammal, ha a kapcsoló Alexa-s akkor már mennie kéne egyben is gondolatom szerint.
bár kezdő Alexa-s vagyok, 2 napja van .Milyen ilyen megoldást tudnátok javasolni? Vagy más elvet?
Ezzel az elvvel a Paradox riasztóm is működhetne elviekben, mert azon is van valami relé vezérelt aljzat a dobozban.
joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
addikt
válasz Degeczi #9315 üzenetére
Mondjuk ez gyorsulásérzékelős, nem optikai. Én hajtok egyet teszt jelleggel zigbee2mqtt-vel, egy hue izzó fényerejét szabályzom vele. Kicsit érzékeny, ha a gomb része lent van az asztalon, elég meglökni kicsit, és küld 4-5 adatot. Ha a mágneses talppal együtt felragasztanám a falra, és abban tekergetném, akkor szerintem egészen oké lenne, de még nem próbáltam ki.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Á, nem, kösz, mindenképpen elemről működő, bárhová fölragasztható kapcsoló lenne a cél, hogy ágyból is kényelmesen lehessen vezérelni.
Persze ott a telefon, csak sokkal praktikusabb lenne egy dedikált gomb (nem pedig föloldani a kijelzőt, alkalmazást előhozni, megfelelő helyen tekerni - míg egy gombhoz odanézni sem kell)
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Egérgörgőhöz hasonló működésű (végtelen körbeforgatás, optikai érzékelés) vezeték néküli (433 vagy Zigbee) tekerőgombot látott már vki?
Nem találok ilyet, pedig pl. világítás dimmeléshez vagy különösen hangerő állításhoz ez lenne az ideális, nem gombnyomogatás...
-
ojb
tag
válasz zambozoli #9313 üzenetére
Settings/User Variables [Current value] Last update , ha erre gondolsz
[ Szerkesztve ]
-
zambozoli
aktív tag
Domoticzban hol tudom megnézni, hogy átíródik e a felhasználói változó?
Üdv:ZZ
-
Gerzsi
tag
Valakinek van TP-link LB100 égője? Tőle kérdezném ha fali kapcsolóval lekapcsolom majd fel akkor felkapcsol vagy áram előtti állapotba lesz ?
-
Kiskopika
senior tag
Domoticzba lua scriptnel meg lehet azt oldani hogy ne percenkent hanem 30 sec enkent fusson le a script? ARPING-t szeretnem suriteni.
-
szabieable
aktív tag
válasz freemanone #9304 üzenetére
Köszi!
-
freemanone
addikt
válasz szabieable #9303 üzenetére
Haverom épít mostanság egyet és feltúrtuk a netet néhány hete, ez volt a legolcsóbb opció: [link]
-
tfelleg
csendes tag
válasz szabieable #9301 üzenetére
Ezt nézted?
http://www.uvegesmunka.hu/reflexios_uveg.html
-
szabieable
aktív tag
Smart mirror projekthez talált már valaki itthon is kapható emberi árú detektív/kétoldalú tükör forgalmazót? Egyetlen fix pont a Ohioi cég, de a 250$ ár erősen hajmeresztő kategória ( 60x60cm méretben )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest