Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Black Myth: Wukong
- EA Sports WRC '23
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás: TerraTech
- World of Warships
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
its_grandpa
tag
válasz Degeczi #37298 üzenetére
A Gosund SP1-ben ofkorz és a play-ről telepített alkalmazások használják init-kor (pl. Gosund - include NiteBird). Ha nincs bluetooth nem tudod használni, kell egy android-os eszköz.
Ahhoz, hogy működjön a tuya convert kell a kapcsolat. Két Gosund SW3-at és egy SW9-et tasmotásítottam szerencsésen, ezeken még ESP8285 van.[ Szerkesztve ]
-
freddirty
senior tag
válasz its_grandpa #37295 üzenetére
én ezt a 4 dbos kiszerelést vettem: [link]
Ebben írják is, hogy mind android mind ios rendszerekkel megy. Androidon próbáltam, mind a gosund app mind a smart life app megtalálta. Azt értem hogy SP-1C van a boardon a wifi modulon, de ettől a gyakorlat az, hogy működikfred
-
Degeczi
nagyúr
válasz its_grandpa #37295 üzenetére
Melyik SP1-ben van bluetooth, és mire használja?
A C-n nem érdemes megakadni, következetlen jelölés lehet. Ami "Blitzwolf SHP-2"-ket vettem 4 éve Kínából, azok ugyanolyan SP1-C_V2.3 jelölésűek voltak, mint a Tasmota Gosund oldala is mutatja, ennek ellenére emlékszem, h a flashelés előtt megnéztem a gyári Android alkalmazással, működtek. -
tomy_cz
senior tag
válasz BlackJack21 #37296 üzenetére
Ez rossz hir.
Ha tasmotázom a bridge-t, akkor utána fizikailag hozzá kell férni a ZBminikhez a párosítás miatt? Mert nálam nem a falikapcsolók mellé vannak bekötve, hanem az álmennyezet fölötti kötődobozokban, így nehézkesebb a hozzáférés…http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tomy_cz
-
its_grandpa
tag
válasz freddirty #37284 üzenetére
Valami nem kerek,bocs.
Ez a Gosund SP1-C Apple HomeKit kompatibilis, a leírásban is benne van, hogy IOS-es teló kell hozzá. Hogy jön ide az "androidos felület" ? Akinek nincs hozzá telója, nem tudja átfleshelni, ez azért lényeges infó szerintem.
A T201-V1.0 -ás modul ESP 8285-el van szerelve és megegyezik a TYWE2S Tuya modullal egy Reddit komment szerint. Viszont ez nem tud bluetooth-ot amit tud a Gosund SP1. -
freddirty
senior tag
+1
Az architektúra:Szenzor: hw: valamilyen okos szenzor, tasmota firmware
Middleware: hw: x86/64 (nálam), sw: Eclipse Mosquitto üzenetkezelő
Szerver: hw: x86/64 (nálam), sw: Home Assistant.
DB: Saját local HA, de van opció másra is.Workflow a monitoringra (ami a cél volt):
1. szenzor adatot küld a middleware felé MQTT protokolon. Push.
2. Middlewere zsonglőrködik az üzenetekkel
3. Szerver feliratkozik az middleware megfelelő csatornáira és automatikusan le is húzza az érkező üzeneteket a csatornákból.
4. Bejelentkezel a GUI-ra és bambulod a statisztikákat.Még lehetne szórakozni egy mariadb intergrációval, mert mellette ott fut konténerben más szolgáltatásnak is, de szerintem nem ér annyit, nem enterprise környezet ez
fred
-
freddirty
senior tag
no mostanra kitanultam amennyire nekem kell. főbb lépések amik nekem kellettek:
- Virtuális Ubuntu (22.04) telepítése unraid alá, és a mobo intel wifi + passthrough
- tuya convert telepítés a VM guestre
- git clone
- prereq script guide szerint + wifi interfész nevét korrigálni kellett.
- flash script guide szerint
- egy notin bejelentkezni az új AP-ra, és átkonfigolni a korrekt wifi hálózatra
- IP cím megkeresése ízlés szerint routerben eszközlistából vagy unraidre van TasmoAdmin konténer ott lehet tartományt keresni.
- Unraid MQTT konténer telepítés. UN+Pass a guide szerint.
- Tasmo web felület megnyitás és a modul (gosund v23), MQTT IP, un, pass paramok felkonfigurálása.
- Tasmo web felületén egy OTA firmware upgrade (régi a tuya convertben bin file).
- Unraid HA konténer telepítés, ízlés szerint a linuxserverio vagy az official verzió. MIndkettő jól működik.
- HA konténer GUI-ba belépés, először MQTT hozzáadása a settings/integrations menüből
- Tasmota hozzáadása a settings/integrations menüből.
A device automatikusan meg kell jelenjen a HA dashboardon.
A fentiek tokkal vonóval max 1 óra alatt letolhatóak, de mivel még sosem csináltam és tök új nekem ez a HA móka ezért ráment a délutánom. (és sokat gugliztam mire rájöttem hogy a default tuya convertben levő tasmota firmware egy lite verzió ami nem jó HA-hoz...)
Remélem segítettem pár embernek errefelé, ha újonan indulna
Természetesen ha nincs unraid akkor is ugyanez a menet, csak a docker yaml fileokkal kell szórakozni többet.
A VM-eknél jóval kevesebbet eszik (egy nagyságrend biztos) a konténeres verzió (nem tudom mennyire esik szét):
CONTAINER ID NAME CPU % MEM USAGE / LIMIT MEM % NET I/O BLOCK I/O PIDS
29f98c25c502 homeassistant-linuxserverio 0.09% 223.8MiB / 30.99GiB 0.71% 0B / 0B 580MB / 4.84MB 29
8b2efcd826e3 MQTT 0.02% 3.062MiB / 30.99GiB 0.01% 31.3kB / 17.9kB 4.02MB / 0B 1[ Szerkesztve ]
fred
-
tomy_cz
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Sonoff Zigbee 3.0 bridge-em van, egy pár darab ZBMini kapcsolóval és hőmérséklet/pára szenzorral. Minden a bridge-re van felpakolva, Ewelink appot használom.
Szeretnék egy olyan homerseklet szenzort amin kijelző is van, és hozzá tudom adni a bridgehez. Sonoff-ból nem találtam ilyet. Esetleg a Tuya zigbee eszközök hozzáadhatóak? [például][ Szerkesztve ]
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tomy_cz
-
freddirty
senior tag
válasz LouiS22 #37286 üzenetére
hm pont most néztem pár esphome videót. Még nincs meg a megértésem az architektúrával kapcsolatban sem. A HA közvetelenül képes beszélgetni a esphome által generált firmware-el? Miért jobb ez mint a tasmota? Ott mintha lenne még egy message broker middleware is lenne közte?
fred
-
freddirty
senior tag
Szia
Múlt héten jött meg egy 4-es pack a hobbyrendeles.hu-ról, és az egyiket próbából már átflasheltem tasmotára.
14500 Ft volt, de most már drágább:
[link]
Belsőséges képek:
más:
Egyébként nem szándékoztam átmókolni, nekem jelenleg csak egy olyan eszköz kell ami tud fogyasztást folyamatosan követni, ez pedig alapban rögzíti az android appon keresztül pedig nézhető a havi fogyasztás. Alap igényekre teljesen rendben van.
De kicsit kíváncsi voltam, hogy mit is lehet mégis kihozni ezekből és úgy néz ki egy teljes szubkultúrára leltem, beleértve ezt a fórumot
Egyből fel is lelkesedtem, van otthoni szerverem (unraid), felpattintottam rá konténerben egy home assistantot és most masszírozom, hogy vajon egy ilyen eszköz tasmota firmware-el ,képes-e rendesen fogasztási adatokat kitolni a szerverre és ott grafikusan követhető lesz-e a fogyasztás. Kb ez volna az androidos egyszerű felület után a következő lépés.fred
-
Degeczi
nagyúr
válasz vampire17 #37280 üzenetére
Eredetileg 59 132 MJ éves limitből számolták ki, h egy átlagos, 34.2 MJ/m3 fűtőérték mellett 1729 m3 jön ki, azért adták meg azt - ügyesen kifelejtve, h akad az országban pár terület ennél jóval alacsonyabb fűtőértékű gázzal ellátva, akár még a 30 MJ/m3-t sem elérve, tehát ők sokkal rosszabb helyzetben lennének ha m3 alapú lenne a limit, hiszen m3-ben kifejezve 10-15%-al többet fogyasztanak...
Ezért úgy módosították a rendeletet, h már 63 645 MJ legyen az éves limit, és ez számít, ebbe kell beleférni, nem a m3 keretbe.
De ez így egy átlagos, 34 MJ/m3 körüli gáz esetén is nagyobb limiteket ad m3-ra számolva, éves szinten 1871 m3 környékét.
A %-ok számítanak az alábbi táblázatodból, a m3-t még itt is a régi érték alapján számolták (pedig az első, energiaoszlop már az új, az jó...)
Még 35 MJ-al számolva is (amit pl. nálam sosem ér el: néha max 34,7, de 33,7 is némelyik számlán) januárra 336 m3 jön ki, februárra 284, stb.Szóval szerintem nézd vissza a számláidon, mi volt a környékeden valaha is a max fűtőérték, aztán az alapján kalkulálj havi limiteket, annál jó eséllyel csak kedvezőbb lehet a tényleges helyzet
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz vampire17 #37273 üzenetére
Berakod egy tömbbe a limiteket, és a hónap-1 index-el fölhasználod
{% set havi_limitek = [ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ] %}
{% set havi_limit = havi_limitek[now().month-1] %}
Most {{ havi_limit }}
(amúgy ezek nagyon régiek, azóta már nem m3, hanem energia szerinti meghatározás van, ami mindenhol ennél vmivel magasabb havi m3-re fordítható át)[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
adott ez a ket template. Szeretnek egy olyat, hogy a most beirt "havi keret" ne konstans legyen, hanem egy valtozo ami a havonta, a beallitott ertekre valtozik.
Templateel ezt meg lehet csinalni? Esetleg csinalt mar valaki ilyet?
#Havi limitek:
#január: 335.7
#február: 282.9
#március: 242.1
#április: 139.7
#május: 49.6
#június: 17.2
#július: 13.9
#augusztus: 15.3
#szeptember: 30.1
#október: 101.1
#november: 203.4
#december: 296.9# Gáz ára
- platform: template
sensors:
gas_price:
friendly_name: 'Gáz ár'
value_template: >
{% if states('sensor.gazszamla_seged') | float<=30.1 %}
102
{% else %}
747
{% endif %}
unit_of_measurement: "{currency}/m³"# Kedvezményes ár túllépés gáz
sensors:
energy_price_exceeded_gas:
friendly_name: 'Túllépte a havi gáz kedvezményes keretet?'
value_template: >
{% if states('sensor.gazszamla_seged') | float<=30.1 %}
Nem
{% else %}
Igen!
{% endif %}[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz zsamiatt #37262 üzenetére
Egyébként biztosan utility meteren keresztül megy?
Mert pont az szokott ilyen problémát okozni, h nem, és közvetlenül az eszközt pakolod ki az Energy panelra, amivel nincs is gond - amíg megy folyamatosan... amint áramtalanítod azonban bármiért, elérhetetlen lesz, 0 értékkel jelenik meg - majd amikor visszadugod, hirtelen ismét megjelenik a korábbi halmozott értéke, látszólag tehát 0-ról fölugrásként, vagyis megduplázva az addigi fogyasztási értéket...
A utility meter azért szűri ezt ki, mert az figyelmen kívül hagyja a negatív változást, tehát a 0-ra esést nem veszi figyelembe. Egyszer remélhetőleg az energy panelt is fölokosítják ilyesmire, és akkor nem lesz muszáj utility meteren keresztül átküldeni az ilyen entitásokat a kiküszöböléshez. -
Saughassy
aktív tag
Volt már olyan nektek, hogy egy wemos r32 easy esp egyszer csak leszakad a wifirol és nem hajlandó többet visszatalalni? Ha bemegyek ra fallback módban, látja a routert de mégsem hajlando ramaszni. Mindezt úgy, hogy nem volt frissítés se az esp n, se a routeren.
A többi esp eszköz okés. -
Degeczi
nagyúr
válasz simico #37267 üzenetére
Az is jó lehet, de be is rakhatsz a végére egy 30 perces delayt, utána egy conditiont numeric_state above: 10 (és nem "10"! Még ha a numeric_state miatt valszeg nem is rontja el, akkor is érdemes helyesen írni, hiszen különben a "2" is nagyobb mint "10"), majd ismét egy értesítés
Vagy még inkább az action rész repeat until-ba rakva (szintén delay-el a végén, until után meg az eddigi feltétel fordítottja, vagyis below: 10), mert akkor csak egyszer szerepel ez az értesítési rész, és fél óránként szépen ismétli majd.
-
simico
aktív tag
Van egy egyszerű automatizáció ami értesítést küld ha már 30 perce megy a ventilátor (ami egy plug-ba van dugva, amibe viszont mást is szoktunk dugni, ezért feltétel a 10-30W közötti teljesítmény). Néha viszont nem kapcsoljuk ki a ventit 30 perc után, mert még működnie kell tovább. Jó lenne ilyenkor újabb 30 perc elteltével ismét értesítést kapni. Valószínűleg pofonegyszerű a megoldás és kiszúrja a szemem, de nem jövök rá hogyan kéne ezt módosítani. Vagy simán csak duplikáljam ezt az automatizációt, csak 60 perccel?
alias: Fürdő ventilátor
description: ""
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.ujplugs_power
above: "10"
for:
hours: 0
minutes: 30
seconds: 0
milliseconds: 0
below: "30"
condition: []
action:
- service: script.notify_apa_home
data:
uzenet: Fürdő ventilátort kapcsold ki!
- service: script.notify_anya_home
data:
uzenet: Fürdő ventilátort kapcsold ki!
mode: restart -
LouiS22
veterán
válasz zsamiatt #37262 üzenetére
Passz. Nekem z-wave eszközöknél fordul elő teljesen random módon. Szerencsére látványos, szóval egyszerű kiszúrni és javítani is (amikor hirtelen "üres" lesz az energy tab, akkor gyanús, hogy megint volt egy "tüske").
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
LouiS22
veterán
válasz zsamiatt #37260 üzenetére
Nem tudjuk milyen eszköz, milyen firmware, milyen integráció. Sokismeretlenes egyenlet. És nem most kezdődött, hanem három hete. Vagyis log fájlt is bajos lesz visszanézni
Amit biztosan tudunk: ketten is téves megugrást tippelünk
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
-
LouiS22
veterán
válasz zsamiatt #37256 üzenetére
Az Energy tabon látod őket napi bontásban is, nézd meg, hogy valamelyik napon nem volt-e egy irreális, kiugró érték (valami megzavarhatta, elő fordul). Ha iden, akkor a developer tools/statistics fülön tudod manuálisan korrigálni az értéket (megnézed az energy tabon a napot, a részletekben látni fogod azt, hogy mikor volt a kiugró érték és ennek ismeretében már percre pontosan be tudod lőni a dev fülön az időpontot és átírni az értéket).
-
zsamiatt
őstag
Sziasztok HA alatt aki használja az utility metert nem tapasztalt hibát?
Van 7 fogyasztás mérő amit mérek mindegyik havi ciklusban. Az egyiket most olyan mintha nem akarná lenullázni. Hűtő fogyasztásra kiír 300 kwh órát kb ami elégé irreális.Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
spider23
aktív tag
válasz Olympia76 #37242 üzenetére
Üdv.
Igen a telepítő távolról tudta frissíteni. Közben a Huawei el is leveleztem és pár nap után elküldték az inverter meg a dongle legújabb firmware-t emailben amit telefonról fel lehet tenni ha magától nem ajánlja fel. Nekem a dongle hoz nem ajánlotta fel. Inverterhez csatlakozni saját ap ra. A jelszó ehhez a "Changme". Amikor csatlakozott utána a fusionsolar programban manuálisan hozzáadva az eszközt lehet belépni és a beállításokat elvégezni. Itt nekem egy usert kellett regisztrálnom, aztán azzal tudtam belépni. A donglet a saját hálózatról elérhető mert az oda kapcsolódik. Szintén eszköz hozzáadás és bejelentkezés Telepítő/00000a felhasználó név jelszó párossal.
Végül a telepítő cégtől elkértem az inverter telepítő jelszavát is, így már mindent tudok állítani. Nem is értem ezt miért nem adják meg alapból? Azaz értem mert gondolom nem akarják hogy úgy piszkáljanak bele hogy nem értenek hozzá.
Később én el is akarom tőlük kérni a teljes hozzáférést mert az az enyém és nem akarom hogy egy cég nézelődjön a saját rendszeremben. -
Veron
addikt
válasz stigma #37246 üzenetére
értem.
nálam a felállás azt, hogy a nappaliban van egy Tado smart thermostat, a radiátorokon meg Fixtrend termofej. Ezen szeretnék okosítani, mert az egyik szoba hamar lehűl, ha nem megy a fűtés, cserébe ha fűtök, akkor meg meleg. Gondoltam egy radiator thermostattal áthidalható a dolog.
A Tado rendszer/termékek előnyei világosak, de még mindig az a kérdés, hogy egy wifi hőmérő + HA + megfelelő trigger kiváltja-e töredékáron a Tado radiator thermostatot (amit nem is nagyon lehet kapni jelen pillanatban itthon). - no offense, tényleg érdekel[ Szerkesztve ]
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
amargo
addikt
válasz MaCS_70 #37240 üzenetére
A fűtés részére reagálva, elsőnek tudni kellene a típusát a készüléknek, mert vélhetően sokkal jobban bele lehet mászni a lelkébe, mint egy sima termosztátal.
Viszont, amíg nincsenek meg az eszközök, szenzorok telepítve, addig az e280, ha jól tudom integrálható HA alá ( [link] )
padlófűtésnél a szelepvezérlőket én később szeretném be. nálunk pl mindig van otthon valaki, de maga a padlófűtés tehetetlensége miatt is szerintem felesleges azzal szabályozni a köröket, ha már nagyon akarja az ember, akkor az áramlást kell jól belőni, az szerintem többet ér.
RPi 4 -es kezdetnek szerintem jó, bár sokan (én is) nem arm alapokra építettünk, de ez később kiderül mennyire akarod még mellette használni.
EspHome felé érdemes haladni, a tasmota is nagyon jó, de az integráció miatt szerintem egyszerűbb az espHome.
Zigbee donge tökéletes.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
kzkz
őstag
válasz LLKobe #37247 üzenetére
Fel kell venni egy logikai segédentitást, aminek az értéke igen vagy nem lehet.
A szabályt/szabályokat meg az automatizmusban beállítod, ami ennek a segédentitásnak az értékét állítja a megfelelőre.
Mondjuk ez a mikor nyit és zár infót nem adja meg, csak hogy aktuálisan milyen az állapot.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Ill. miért ne lehetne bonyolultabban, de utána karbantartást nem igénylően automatizálni vmilyen scrape megoldással a Google Map API-tól lekérdezni
Tényleg egyszerű egyébként használni, egyszer a cégnek gyűjtöttem ki partnercégek nyilvános nyitvatartásait vele, és könnyen kezelhető JSON-ben adja vissza az egyes napokat, efféle módon:
"periods" : [
{
"close" : {
"day" : 1,
"time" : "1700"
},
"open" : {
"day" : 1,
"time" : "0900"
}
},
{
"close" : {
"day" : 2,
"time" : "1700"
},
"open" : {
"day" : 2,
"time" : "0900"
}
},
...
"weekday_text" : [
"hétfő: 9:00–17:00",
"kedd: 9:00–17:00",
"szerda: 9:00–17:00",
"csütörtök: 9:00–17:00",
"péntek: 9:00–17:00",
"szombat: Zárva",
"vasárnap: Zárva"
]
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
a zsír új schedule helper? felveszed bele a nyitatartást,
és egy binary_sensort kötsz hozzá, hogy nyitva vagy nemés a schedule.xxx entitás mutatja, hogy on vagy off (2022.9 kell hozzá)[ Szerkesztve ]
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Valakinek van ötlete hogyan lehetne HA-ban szenzorral kezelni bolt nyitvatartását? Valami olyasmira gondoltm hogy felveszem a teljes heti nyitvatartást (ahol ugye a hétköznapi és a hétvégi eltér) és egy szenzor mutatja hogy open vagy closed, és aktuális időponttól függően még írja hogy mikor nyit/zár.
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
stigma
addikt
Hi, hát én ,,okosítani" akartam legfőképp ár/érték arányban, ami sikerült.
Régi felállás az volt, hogy a termosztát elemes volt,de csak a helyén működött rendesen. Szobákban 5 állású danfos radiátor szelepek voltak. Elemes termosztát a nappaliban volt ahol a legmelegebb, és csak ebben volt érzékelő, ezért vagy a termosztátot állítottam feljebb, hogy legyen fűtés vagy tekergettem a fejeket.
Ezek helyett újítottam Tado-ra (~75k-ért apróról vadonat újonan - Termosztát+bridge+3 fej), viszont kényelmesebb most állítani, hogy a komplett szett Tado.
Amik az előnyök:
- Távoli vezérlés
- radiátorok előre feltűrése: pl ha 18 fokos a szoba 5:50-kor és azt akarod , hogy reggel 6kor 21-re felfűtse akkor már előtte fokozatosan felfűtia radiátort amire állítod
- Gyerekzár funckió: zár funckió , amit ha a gyerek csavargat a hőfok nem változik. Alap esetben ha appban 21-ről 23-ra húzod akkor elkezd fűteni, vagy ha manuálisan a szelepet tekered akkor is felfűt.
- Air comfort: összekapcsolható a fűtés/hűtés klímával
- Energy Saving : szobákban szól, ha nyitva az ablak, 15 perc után.
- kazán esetén valamit lehet beállítani (nálam ez nem opció)
Meg van még pár olyan dolog , ami ha van Tado okosfejed akkor jobban tudsz integrálni és nem kell szenvedni.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
kzkz
őstag
Igen, ez is lehet.
Nálam 1,2W az idle, amikor ki van kapcsolva a szárítógép és nem megy rajta a kijelző se, de 2,1W, amikor a kijelző megy, de nem csinál semmit a gép.
A szárítás végén egy darabig (5-10 perc kb.) még világít a kijelző, de utána kialszik automatikusan, tehát ekkor esik le 2,1W-ról 1,2W-ra.[ Szerkesztve ]
-
Olympia76
tag
válasz spider23 #37184 üzenetére
Szia,
Egy kollégámnak próbálok segíteni távolról ebben (nekem SolarEdge-em van).
Két kérdésem lenne:
- az inverter és dongle frissítését hogyan csinálta meg a telepítő? Távolról vagy kijött helyszínre? Láttad, hogy hogyan kell?
- az inverterbe hogyan lépsz be? AP módba kell hozni az invertert és utána lehet hozzá csatlakozni? -
félisten
Uraim, rossz hírem van: az április 8-ai határidejű felújításunk, amely során sajnos nem tudtam követni a topicot, a végéhez közeledik, és egyben közeleg a fűtési szezon is. Ez azért rossz hír, mert az elmúlt nyolc hónapban
- Mindent teljesen elfelejtettem, még ha ez nem is volt olyan sok. De legalább tudtam, hogy mibe hogyan kezdjek bele. Most már azt sem tudom. A még meglevő, anno tudatosan összevásárolt eszközeimre is csak bámulok, mint borjú az új kapura. Jelentős részük esetén már fogalmam sincs arról, hogy egyáltalán mire valók.
- Közben a fejlődés sem áll meg, olyan újdonságokat látok, mint ESP Home meg Z2M. Így tehát a borjú egy valóban új kapura bámul...
- Kismillió cuccom valahogy eltünedezett. Nyilván nem ellopták őket, hanem elszublimáltak.
A lényeg, hogy tehát megint jövök a hülye kérdéseimmel. Ezerötszáz beírást visszaolvasva csak nagyobb lett a zavar a fejemben.
Az első és legfontosabb kérdésem:
Be kéne indítani a fűtést, legalább buta üzemmódban. Tudtok-e olyan, itthon is kapható rádiós termosztátot, amelyet integrálni lehet egy majdani okos rendszerbe, vagy jobban járok, ha veszek egy olcsó Computhermet, aztán melléfejlesztek?
A továbbiakra/későbbiekre:
A padlófűtésre és egy fűtési körre ezeket a Comutherm szelepaktuátorokat tervezem valamilyen vezérelt (wifi/Zigbee) kapcsolóval: COMPUTHERM DF-110E
A nagy kérdés a radiátorok egyedi kapcsolgatása. Amint látom, a Moes szelepek Kínából 15-20e Ft között rendelhetőek. Tudtok esetleg jobb / itthonibb beszerzési forrást?
A központot HA alapon egy Raspberry-n képzeltem el, anno Tasmota vagy ESPeasy közvetítésével, de amint látom, ez már részben meghaladottá vált. Mi lenne a jelenleg jobbnak látszó út?
Zigbee vonalon egy SONOFF ZB Dongle-P Zigbee3.0 USB Dongle Plus Universal nevezetű eszközkém maradt. Ez még felhasználható?
További kérdések a továbbiakban...
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
fo_di
őstag
válasz vampire17 #37238 üzenetére
a 2 percig 100 alatti érték az szerintem a grafikonodon kb 11:26-ra teljesül (ahogy megvan a nagy leesés 11:20-22 körül, utána max 26-ig ez be is következik)
viszont ahol ritkulnak, érdemes lehet megnézni, hogy milyen sűrűk a tüskék, tippre először kb másfél-2 perc, majd inkább 3-4 perc körül lehet, és azoknak lehet esetleg valamit belőni, hogy 90 másodpercig a baseline érték (mondjuk 10 alatti)
(de tényleg játszhatsz az átlaggal is, akár a db-ből még gyorsan kimented az értékeket csv-be, vagy ha van egy influxod mögötte, abból, és excelben próbálsz valami logikát kihozni)[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Igy van, olyankor mar kivehetem.
Igy nez ki most a dolog. En a bekeretezett reszt tippelem mukodesnek, ami utana van, az forgatas. Ahogy neztem, a bekeretezett resz tuskei (a vegen) surubben vannak mint 1 perc, a bekeretezes utanniak pedig kb 2 es fel perces idokozzel vannak.most ugy allitottam be, hogy ha 2 percig kevesebb mint 100W a fogyasztas, akkor vegye kesznek.
-
fo_di
őstag
válasz vampire17 #37231 üzenetére
a tüskék lesznek az utóforgatások, ha jól gondolom. amikor ezek vannak, a gép már azt jelzi, hogy kész, és bármikor kiveheted?
el lehetne gondolkodni az átlagértéken, hogy az x perces átlag mondjuk az első négyzetrács magassága alatti értéket mutat (max age-nek, nem 24 órát, hanem 5 percet adsz meg mondjuk) -
Veron
addikt
válasz stigma #37221 üzenetére
Köszi a választ!
És mi vett rá, hogy raditátoros okostermosztátot használj, mezei termofej helyett? A távelérésen és az intervallumállításon kívül több egyebet?
Első blikkre az általam említett wifi hőmérő + HA integráció is elláthatja ezt a funkciót (de nem értek hozzá, ezért kérdezem)."Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
őstag
Sziasztok!
A mosógép és szárítógép egy süllyesztett dupla konnektorra van dugva.
Ilyenből keresnék okosított verziósat, ami aljzatonként tudná mérni külön a mosógép és külön a szárítógép fogyasztását. Home Assistantba szeretném majd integrálni.
Ha nincs ilyen, akkor bedugnék a mostani aljzatba egy dupla csatlakozósat. Olyat még nem láttam ebből, ami egyenként tudja mérni a fogyasztást, csak összesítve[ Szerkesztve ]
Semper fi!
-
vampire17
addikt
válasz Degeczi #37232 üzenetére
En ugyanigy hasznalom mosogepre, szinten nyitaserzekelovel
Csak ott egyertelmu, mikor vegzett, itt kevesbe...
Mosogepnel jelenleg nekem ESphome figyeli, ami egy template binary sensort allit. ha 5W ala esik a fogyasztas es ez az allapot 10 mp ig legalabb fennmarad, akkor lesz Off ez a szenzor. En 3 allapotot kulonboztetek meg: Megy, nem megy, kész van.
name: "Washing Machine Running"
filters:
- delayed_off: 10s
lambda: |-
if (isnan(id(power).state)) {
return {};
} else if (id(power).state > 3) {
// Running
return true;
} else {
// Not running
return false;
}- id: '1586422294436'
alias: Mosógép be
description: ''
trigger:
- entity_id: binary_sensor.washing_machine_running
from: 'off'
platform: state
to: 'on'
condition:
- condition: and
conditions:
- condition: state
entity_id: input_boolean.mosogep_state_wait
state: 'off'
entity_id: input_boolean.mosogep_state_finish
entity_id: binary_sensor.0x00158d0002fd4303_contact
action:
- data: {}
service: input_boolean.turn_on
entity_id: input_boolean.mosogep
- data:
title: Értesítés
service: notify.csak_norbi
mode: single
- id: '1586422294437'
alias: Mosógép vár
trigger:
- entity_id: binary_sensor.washing_machine_running
from: 'on'
to: 'off'
condition:
conditions:
state: 'on'
action:
service: input_boolean.turn_off
- data:
mode: single
- id: '1586422294438'
alias: Mosógép végzett
trigger:
- entity_id: binary_sensor.0x00158d0002fd4303_contact
from: 'off'
to: 'on'
condition:
conditions:
entity_id: binary_sensor.washing_machine_running
action:
entity_id: input_boolean.mosogep
- data:
message: A mosási ciklus lezárva, visszaállok alapállapotba.
mode: single[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz vampire17 #37229 üzenetére
Lehet, picit bonyolítva, de a felületen is jól követhetően: van egy input_select-em a szárítógép állapotáról, ami lehet "Üres", "Szárít", "Pihen" és "Készen"
- "Szárít"-ba akkor megy, ha csukva az ajtaja és "üres" vagy "pihen" módban 20W fölé ugrott a teljesítménye
- "Pihen"-be akkor megy, ha "Szárít"-ban volt, és 10W alá esett
- "Készen" akkor van, ha már 2 perce "Pihen"
- "Üres"-be meg persze ajtónyitásra
Így egyszerűen lekezelve az utóforgatás (hiszen "Készen"-ből már nem fog visszaugrani) és az egyéb automatizálások is látják mi a helyzet, pl. lehet hangbejelentést tenni arra, h átment "Készen"-be, majd arra, h már 5 perce "Készen"-ben van, 15 perce, stb.
(Készen-ben ajtónyitásra meg bemondani, h "most ugye nem felejted el a szűrőt kitisztítani", "szárít"-ban ajtónyitásra meg megkérdezni, mit felejtettél ki? )
Persze igazából a "pihen" fölösleges is, lehetne akkor "készen", ha már 2 perce 10W alatt van - de enni nem kér ez a plusz státusz, és így jól látható távolról is, mi történik.További haszon, h ez az input_select állapot nem vész el újraindításkor sem.
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Szaritogepet probalok monitorozni (mikor vegzett) fogyasztas merovel. A mosogepnel tok jol mukodik is, viszont a szaritogep azt csinalja, hogy ha vegez, akkor meg forgatja neha a ruhat, tehat nem esik le a fogyasztas ugy, mint a mosogepnel.
Ti ezt hogy oldjatok meg?( az utoforgatas kikapcsolasa nem opcio a WAF miatt )
[ Szerkesztve ]
-
LLKobe
veterán
válasz Degeczi #37225 üzenetére
Azt hogy lehet megadni hogy egy bizonyos szenzor bizonyos attribútumát nézze? Tehát pl a termosztát "current temperature" attribútumát:
Itt tartok, de egyelőre nem kerek:
{{ states("climate.thermostat_computherm_e280.current_temperature")|float(0) > states("sensor.openweathermap_temperature")|float(0) }}
Mint látható a külső hőmérsékletet akarom összehasonlítani a belső (termosztát) hőmérsékletével.
Nagyon kösziThrough the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
Degeczi
nagyúr
válasz LLKobe #37223 üzenetére
Ez a template trigger
Persze van annyira okos, h nem elemezgeti folyamatosan, hanem csak akkor vág bele a kiértékelésbe, ha a kifejezésben szereplő bármelyik entitás értéke változott (ha pedig esetleg nincs egyáltalán, akkor percenként)
Adattípustól függően célszerű vmilyen (float vagy int) filtert tenni rá, nehogy szöveges legyen az összehasonlítás, és alapértéket megadva, hogy ne jelentsen hibát az, ha vmelyik entitás épp elérhetetlen vmiért (akár csak mert még indul a rendszer)
Tehát vmi ilyesmi kifejezéssel (amit a Fejlesztői eszközök / Sablon alatt kényelmesen kikísérletezhetsz){{ states("sensor.egyik")|float(0) > states("sensor.masik")|float(0) }}
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
-
LLKobe
veterán
Üdv!
HA-ban hogy tudok összehasonlítani két szenzor értéket?
Olyan automatizációt szeretnék csinálni, ami akkor triggerel ha az egyik szenzor értéke kisebb mint egy másik szenzor értékeThrough the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
stigma
addikt
Hi, először nézzük a Tado-t.
Okostermosztát + bridge + radiátorokon okostermosztát van, 3 szobában használom és nagyon kényelmes használni.
Minden szobában tudsz más és más hőfokot beállítani, hogy mennyi legyen, illetve tudsz időszakot is. pl.: 00.00-07.00-ig mondjuk legyen 20 fok, 07.00-10.00 -ig 22 fok, stb
Bridge miatt én tudom bárhonnan állítani, illetve azt is megoldható, hogy ha melóból mész hazafele, akkor fűtsön be, vagy kezdjen elfűteni.HA alá Tado beintegrálható, mert én is megtettem, de használatról nem tudok nyilatkozni, mert 3-4 hete használok HA-t és még nincs fűtésszezon.
HA egy kis NUC-on fut, Zigbee-s USB Dongle-t használok.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Veron
addikt
az még fontos lehet, hogy a Tado a földszinten a hidegebb szinten van, a smart termofejeket a felső (melegebb) szint szobájába tenném és főleg azt várom tőle, hogy ne fűtse a kazán feleslegesen azt a szobát ha nem kell - illetve természetesen ha mégis hidegebb lenne az a szoba, akkor indítsa a kazánt.
[ Szerkesztve ]
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
Veron
addikt
Azon gondolkodom (a Tado vezetékes termosztát mellé, másik szobába), hogy a smart radiator termosztát adna-e bármi pluszt egy olyan megoldáshoz képest, amikor is Shelly hőmérséklet szenzor HA-n keresztül vezérlni a Tado termoszátot? Mit gondoltok?
Köszi!"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
LógaGéza
veterán
Athom Plug szokott ajánlott lenni még, bár ez is kicsivel több mint 10EUR. Alapból Tasmota van rajta, így nem kell rulettezni vele.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
-
-
kzkz
őstag
válasz Degeczi #37203 üzenetére
Hát akkor erre ráfaragtam. Direkt megnéztem az Amazonos hozzászólásokat is, és még szeptember eleji rendelésnél is azt írták, hogy az érkezett példány Tasmotazható.
Végülis sikerült integrálni a Home Assistantba, de sajnos csak a Tuya felhőn át 🙁
Tudsz esetleg olyan példányt ajánlani, ami még tuti Tasmotazható? Nem kell gosundnak lennie, bármi jó. Az előny ha fogyasztást is mér, és nem kerül többe mint 10 euró.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Igen, a "cuco" panelon a fém borítás alatt ott az a W701 chip, amit a Tasmota flash leírása is említ, h mostanában már azzal szerelik, és azzal nem kompatibilis.
Ha visszanézed az utóbbi pár hónap hozzászólásaiban, sajnos már ez a tipikus, nagyon kicsi az esélye még ESP chipes változatot kifogni vmi visszamaradt raktárkészletről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Milyen monitort vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Lexus, Toyota topik
- Androidos tablet topic
- PlayStation 5