Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ojb
tag
válasz Thunderace #32693 üzenetére
"Ami viszont még mindig aggaszt, hogy mit csinál a th16, ha fűtési fázisban megy el az internet, cloud?"
Ezen eshetőség kivédésére javasoltam én is a második biztonsági mechanikus termosztát használatát, amit sorba kellene kötni a TH-16 érintkezőivel és a kapcsolási pontját pedig a TH-16 szabályozási értéke fölé kellene pozicionálni. A példádnál maradva 23 - 24°C-ra.
Ezen bekötés használata mellett a növények nem kerülhetnének 15°C alatti ill.24°C feletti hőmérsékletbe a SonOff meghibásodása vagy a Cloud leállása esetében sem.
Normál működési esetben viszont a TH-16 tudná tartani a kívánt 20 - 22°C közötti hőmérsékletet. -
LouiS22
veterán
válasz MaCS_70 #32694 üzenetére
A Shelly-s részre reagálok érdemben: ők maguknak terveznek és a gyártást is felügyelik. Tehát nem megvettek egy kész terméket és ráírták, hogy Shelly - saját agyszülemény és fejlesztés eredménye :)
Szerintem a 60 mm már elégséges kell legyen, de akkor matekozzunk kicsit: fogj egy mostani, meglévő buta kapcsolót és mérd meg, hogy mekkora az a rész, ami falon belül van. Ehhez add hozzá egy shelly mélységét, vagy egy kínai bármilyen falon belüli eszköz mélységét. Számolj rá minimális ráhagyást a két cucc összekötésére. Ha ez kisebb mint 60, akkor jó vagy. De ha ezt a képletet odaadod a villanyásznak, már érteni fogja.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
félisten
válasz LouiS22 #32688 üzenetére
Odáig nagyjából eljutottam, hogy tudjam: Zigbee, HA, NodeRED.
Sőt, megkockáztatom, hogy egyes részleteihez értek is. (Villanytanból a jobbak között voltam, otthoni hálózatokat bő 25 éve építgetek, menedzselgetek.)
Amim viszont egyáltalán nincs, az a tapasztalat. Ti nyilván tudjátok, hogy mely gyártmányok azonosak, esetleg mi a gagyi.
Nekem fogalmam sincs arról, hogy mondjuk a Shelly csak egy címkéző cég-e, vagy esetleg gyártás is folyik Bulgáriában. Vagy egy kicsit ez, egy kicsit az.
Villanyt bő harmincöt éve szerelgetek, de eddig nem volt gondom a dobozok mélységével, mert elég volt, ha a kapcsolót elnyelték, meg aztán itthon konkrétan egyetlen kapcsoló nem dobozba üt be, hanem csak a vakolatba kapaszkodik.
Akkor már meg is kérdezem: mit mondjak a szerelőnek, milyen mély doboz kell? Az, hogy mélyített, nem elég neki, méretet kér... A 60 mm elég?
Köszönettel: MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Thunderace
csendes tag
Végül is a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha maradna ez a cloud-os szabályzás, és mellett egy biztonsági buta termosztátos relé. Másik topicban rákérdeztem, és működőképes lenne, ha a th16-tal párhuzamosan kötnék egy buta relét. Eltolt működési tartományban lennének, hogy ne nyitogassanak egymásra, és a védelem tényleg csak akkor működjön, amikor kell (pl a th16 20-22°C, a buta relé 15-17°C-ra lenne állítva). Így a kihűlés ellen lenne védelem.
Ami viszont még mindig aggaszt, hogy mit csinál a th16, ha fűtési fázisban megy el az internet, cloud?
Fűt, amíg vissza nem jön a cloud? Ezt még nem tudtam kipróbálni, de ha így van, az komoly biztonsági probléma lenne, és nem csak nálam. Ha ez így van -tehát addig fűt, amíg vissza nem jön a cloud-, akkor mennek az apróra ezek a sz@rok. -
tradeelek11
aktív tag
válasz MaCS_70 #32687 üzenetére
Vegyél egy mély levegőt, légy szí
Te vagy a megrendelő
Mély 60-as doboz mindenhova!!!! (ez nem kérdés)
Tapogatós kapcsoló nem biztos hogy bejön mindnekinek, nekem nem. (Az asszony ki is zárna ) . A noname switchre meg #31913Degeczi leírta hogy fél éve működik nála,
ehhez még segítséget is kapsz a beállításhoz is, a fórumon.
(én nem gondolkodnék sokat ezen)Tisztelettel
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz zsamiatt #32689 üzenetére
Álmennyezet nincs, a padlás meg két-három szinttel feljebb...
Komolyra fordítva a szót: én is játszom a gondolattal, hogy legyen egy külön doboz a vezérlőknek, akár a fal túloldalán, az előszobában. Ez azonban csak részleges megoldás lenne, mert van olyan helyiség, ahol ez csak komoly rombolással oldható meg.
-
LouiS22
veterán
válasz MaCS_70 #32687 üzenetére
Ha rá lenne írva, hogy (és ide képzelj bármilyen márkát), boldogabb lennél? Vélhetően ugyanabból a gyárból rendelné még a MÁRKA is.
Kínából rendelt cuccnál mindig van egy minimális kockázat, te döntöd el, hogy neked belefér-e ez. Meghibásodni mondjuk épp a Shelly is meg tud, de ez igaz minden elektronikai termékre.
Száz szónak is egy a vége: neked kell tudnod, hogy mit szeretnél, itt leírhatja mindenki pro és kontra a véleményét, de az egy szubjektív valami lesz.
Nekem tetszik a lelkesedésed és a rengeteg kérdésed, azt kellene kitalálnod, hogy milyen irányba akarsz elindulni: zigbee? Wifi? Keverve? És ennek megfelelően tervezni és bevásárolni. Akkor a villanyásznak sem kell majd újratervezni, vésni.
Egyébként ha már ebbe beleszaladtál akkor tényleg fogadd meg a korábbi tanácsot: mélyített dobozt szereltess, vagy kellően mély legyen a "lyuk".
PS: vésni nemcsak széltében, mélységében is lehet
Ja, és jófej lehet a villanyszerelő, ha a saját kényelmi megoldásad akarja rád erőltetni. Húzza be a madzagot mindenhova, ne felejtse el a nullát se!
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
félisten
válasz MaCS_70 #32683 üzenetére
Zigbees redőnyvezérlés...
Az ilyen no-name egységeket vajon meg szabad venni? Csak mert ez befér... Vagy hagyjam a francba az egészet, és jobban járok, ha megveszem itthon a Shelly-t?
Esetleg eleve kész kapcsolóban gondolkodni, teszemazt ez a Zemismart?
Az a nagy baj, hogy itt ül a villanyszerelő a nyakamon és rágja a fülemet. Ő mondjuk a külön kapcsolószekrénybe helyezett eszközöket pártolja, de feleslegesen nem szeretnék vésni.
-
IOP1984
csendes tag
válasz tradeelek11 #32580 üzenetére
Megkérdezhetem, honnan rendelted (link)?
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Valaki találkozott már normál méretű villanykapcsolóval ami zigbee-s és elemről működik?
-
félisten
Srácok, nagyon köszönöm az eddigi segítséget, a radiátorszelep-mozgatókra rá is indultam.
A zigbees redőnyvezérléssel azonban gondom van. Ahogy látom, az Általatok is ajánlott, megfizethető Moes egységek 52×47 mm-esek, azaz nem férnek be a szabvány 60 mm átmérőjű kapcsolótokba (amelybe a 45×45 mm-esek pont belepasszolnak).
Mi erre a bevett megoldás?
-
Bobby81
tag
HA alól a logbookban található adatokat (pl. egy lámbakapcsoló mikor kapcsolt ki-be) hogyan tudom a legegyszerűbben kivenni. Excelbe akarom betenni és ott dolgozni vele.
-
G.F.
aktív tag
válasz LouiS22 #32675 üzenetére
HA/Konfiguráció/Eszközök, szolg.
Itt felvettem a Tuya-t. De kért ioT id-t, meg ioT jelszót, meg a bejelentkezési nevet/jelszót. Elég bonyolultnak tűnt, de az iot.tuya.com-on regisztráltam, létrehoztam egy projektet, összekötöttem a tuya app-pal, ezután megjelent ott is az eszköz. Kaptam Access ID/Client ID és Access Secret/Client Secret kódot, amivel befejezhettem a konfogot a Home Assistantban. Egyszerű, nem? Remélem az ezután csatlakoztatott eszközök már automatikusan belekerülnek...-gf-
-
LouiS22
veterán
-
ojb
tag
válasz Thunderace #32645 üzenetére
A kérdésedre is próbálok válaszolni:
"Vagy rakjak be sima buta relés termosztátokat, és ezekkel az okos dolgokkal csak monitorozzak?"
Én kombinált megoldást alkalmaznék a helyedben, a lehető legegyszerűbbet. [tradeelek11] kolléga felvázolt egy jó és működő képes lehetőséget. Szerintem a Te esetedben is alkalmazható a megoldása.
Hármas kontrollt alakítanék ki kettő egyszerű (olcsó) mechanikus termosztátból ill. a jelzett TH-16-ból. A SonOff-ot természetesen függetleníteném a felhőtől és saját fw -n futna lokálisan egy nagyon egyszerű rule, ami a kapcsolást végezné és szükség vagy hiba esetén riasztást küldene a külvilág irányába.
Ezek a TH eszközök independent, de akár egymást ellenőrizve -- internettől független -- is működőképesek lehetnének a kialakítás miatt.
Erre az egész (négyszeres) hóbelevancra már a kollégák által felvázolt legkülönbözőbb olcsó - drága "okos otthon" vezérlő szoftvereket ráaggathatod, ha nagyon szükségét érzed, hogy csicsa-micsa legyen a visszajelzésed (vezérlésed), de körültekintően kialakított rendszer esetében nem az okos otthon fog "távolról" kapcsolni, vezérelni, hanem a növények közelében lévő TH-16 vagy esetleges hiba esetében a biztonsági körben található valamelyik hagyományos mechanikus termosztát.
Bocs hosszú lett... -
G.F.
aktív tag
-
zsamiatt
őstag
válasz gahor72 #32669 üzenetére
meg van,
Keress rá erre a böngészőben:
Last seen
Add a last_seen attribute to MQTT messages, contains date/time of last Zigbee messageViszont van a kikapcsoláson kívül 3 lehetőség. Melyik mit takar? Egyenlőre nem látok róla leírást.
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
gahor72
aktív tag
válasz mr.perfect #32668 üzenetére
Végig néztem mindent, de nem találom. Ebben nincs.
@zsamiatt : megnéznéd te is?
hátha vak vagyok... -
Fall-N
veterán
válasz tradeelek11 #32659 üzenetére
De jól látod a dolgot. Mindig az okos cucc mellett érdemes kézzel is vezérelhetővé tenni a dolgokat. Nálam a fűtés nem kazános, hanem sima FÉG konvektoros, így azon nincs okosítás (van rá a Computhermnek egy megoldása, így elviekben fel lehetne okosítani). A világítás és a konnektorok vannak okosítva, illetve később lesz a mobilklíma. Így ha esetleg van is kimaradás mindet lehet kézzel kapcsolni, így nem ér "tragédia". Ahogy írtam tegnap egyedül a kék LED villogás, ami zavart a történetben, mert a világítás amúgy sem megy éjszaka. Nem tudom minek ilyen erős LED-eket tesznek a Sonoff cuccokra. De már tudom, hogy ilyen is előfordul, így változtatok, hogy ne látszódjanak a relék. Bár lehet a kézi kapcsolhatóség miatt mást kell kitalálnom.
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #32657 üzenetére
Mondanál példákat az alapvető hibákra? Hoztál egy olyan bugot, ami hatalmas problémát nem, maximum bosszúságot okozott és emlékeim szerint nagyjából napon belül javították is.
Különösen bájos a gyerekcipőben járás, kb a 70es évek közepe óta meglévő és azóta fejlődő technológiákról, hardveres és szoftveres megoldásokat titulálsz mindennemű alaposabb háttérismeret nélkül "gyerekcipőnek". .
[ Szerkesztve ]
-
gahor72
aktív tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám ellenőrizni, h a zigbees mozgás érzékelőm dolgozik-e? Gyanús, h nem. Az elem 100%,az LQI 60. De nem vágom, h reagál-e mozgásra. HA alatt természetesen.
Üdv -
tradeelek11
aktív tag
válasz Steady74 #32655 üzenetére
Úgy is ígértem már hogy leírom a fűtés automatizálást nálam.
On-Off kazán egy Shelly1-es relé kapcsolgatja a kazánt termosztát helyett bekötve,
ble hőmérők minden helyiségen, a radiátorokon zigbees TRV-ék.
DE nem minden radiátoron van TRV, 2 előszobai "kicsin" nincs
sőt csumára ki van nyitva, pont az miatt ha valami történne
meg tudjon fordulni a víz. A relével párhuzamosan van egy
"buta" [link] "éjszakaira" kapcsolva 18 fokra állítva (a nappali része 20 fokra de ez most lényegtelen) így ha nem működne a relé akkor is bekapcsolna a kazán.
A "felső hőfok" biztonsági kikapcsolásán sokat agyaltam és a megoldást
megint ojb Mester adta, a megoldás számomra egy Computherm Q3RF
Ennek az "alap" része és ez itt fontos, sorba van kötve a relével,
míg a "sétálós" termosztát része az egyik "biztonsági" radiátor közelében van,
beállítva 24 fokra.
(ezt vezetékes termosztáttal is meglehet volna csinálni csak ez nekem "messze" volt)Mi történik ha nem vagyunk otthon
1., Hűl le a ház és nem kapcsol be relé, akkor bekapcsol 18 fokon a "buta" termosztát.
2., felfűtött ,de nem kapcsol ki a relé akkor 24 foknál szétkapcsol Q3RF.Ha otthon van valaki és mondjuk az említett probléma történik.
Relét lekapcsolom "Buta" termosztáton átkapcsolok nappalira(mint írtam beállítva 20 fokra)
Körbe járom a TRV-éket 2 gombnyomás manuális üzemmód.A lényeg ha elszáll az automatizálás akkor sem hűl ki teljesen a ház , illetve nem is fizetem
ki a gatyám a számlára.
Ha meg meghalna a rendszer, 5 perc alatt sem, vissza lehet butítani egy sima termosztátos
rendszerré.Ezek vannak nálam tehát automatizálva is van, de benne vannak a "biztonsági szelepek" is .
Soha nem mondom hogy mindenkinek így kellene csinálnia , de én így gondolkodom,
nem mondom hogy nem zavar a probléma , de így nincsenek is végzetes következményei.Tisztelettel
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Steady74 #32657 üzenetére
Fontebb linkeltem neked olyan megoldast (pl a Loxone) ami mar kiforrott, kereskedelmi termek.
" továbbra is fenntartom, hogy ez a okosotthon dolog még gyerekcipőben jár "
Maga az okosotthon lenyegeben az Ipari epuletgepeszet/epulet automatizacio lakossagi szintre "lehozott" verzioja, ami pedig tobb evtizedes multra tekint vissza. (pl a johnson controls Metasys nevu szoftvere mar tobb mint 10 eve szolgalja ki a telephelyeinket)
Nyilvan DiY megoldasoktol nem kell olyan stabilitast varni, mint a kereskedelmi szoftverektol (bar ezert itt sokszor a "telepito" is felelos, aki ilyen esetekben nagyreszt maga a vegfelhasznalo)
Ha pedig valamit szoftver vezerel, abban mindig lesz bug... Teljesen mindegy, miota letezik az adott program/felhasznalasi terulet. Ez elkerulhetetlen, nem lehet hibamentes programot irni.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz vampire17 #32656 üzenetére
Szoftveres bug--ból fakadó hibának megvan az előnye, hogy ha sérülnek az adatok, azokat vissza tudod állítani biztonsági mentésből, ha olyan a hiba következménye. Nyilván működésbeli zavart okoz, forgalomkiesést jelent, de a közlekedési baleset nem visszafordítható károkat okoz akár emberéletben. Az M0-son csapott oldalba 110nél majdnem egy önvezető autó-teszt csapat, "pici" bug volt a rendszerben. A két autóban 8an ültünk. Szerencse, hogy időben észleltük mindketten, és megfelelően reagáltunk.
Értem amit írsz, de továbbra is fenntartom, hogy ez a okosotthon dolog még gyerekcipőben jár, alapvető dolgokban lépnek fel nem várt hibák.
-
vampire17
addikt
válasz Steady74 #32655 üzenetére
A bejegyzesem arra vonatkozott, hogy egyaltalan nem ritka a bug egy szoftverben, nem kell ennek olyan kozosseginek lenni hozza, mint a HA. Itt az MS peldaja, vagy mast ne mondjak, itt a legutobbi Log4j tema, ami irto mennyisegu (kereskedelmi) szoftvert erintett es az IT egyik legsulyosabb bugja volt...
Azert amikor megall ket telephely kozott a VPN kapcsolat, az mar a "telibeversz egy autót hátulról." kategoria...
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Steady74 #32651 üzenetére
MS windowst hasznalunk vallalati rendszerkent. par napja a VPN egyszeruen megallt. Minden kliensunk leszakadt... Eddig nem hivott meg az MS a karterites miatt.... De meg varjuk
[ Szerkesztve ]
-
zsamiatt
őstag
válasz Steady74 #32651 üzenetére
várj szerintem te most sok mindent keversz
Ez egy otthoni rendszer, nem üzleti felhasználásra van. Hozzáteszem üzleti felhasználásnál se az MS, se kuka robot, se az apple nem vállal felelősséget a károdért. Sőt más szoftver gyártók is max hátbaveregetnek, hogy így jártál. Kb azt mondják köss biztosítást. Ha pedig ennyire kritikus részt kell ellátni akor azt meg nem biztos, hogy össze kell kötni mással, hanem a rendszert is máshogy kell felépíteni. Vagy redundáns rendszert építeni.
De berakhatsz egy sima microkontrollert is erre a célra. És ha kifagy? Az is ki tud fagyni.[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz zsamiatt #32643 üzenetére
Minden rendszerben lehet bug, csak nem mindegy, hogy egy asztali pc száll el netezés közben vagy ahogy a kolléga írta egy több milliós értéket képviselő növénypark nem kap 2 napig fűtést vagy éppen az autódba szerelt ráfutást gátló fékrendszer száll el. Ezért írtam, hogy ház automatizálást nem bíznék a HA-ra, ami tudjuk, hogy DIY nagyon.
Degeczi: általánosítottam, mert nem egy helyen felmerülő probléma volt, hanem sok helyen. Előfordult? Elő. Kezelték? Igen. De ha a kolléga növényei vagy bármi más emiatt megy tönkre, akkor mint mond a közösség? Benne van a bug, ja.
-
tradeelek11
aktív tag
Bocs nem neked címeztem, csak félre nyomtam
Tisztelettel
[ Szerkesztve ]
-
tradeelek11
aktív tag
Egyszerűen nincs 100% , de attól arra kell törekedni!
Ott van a félre értés ,hogy ha hiba van mikor értesülsz róla,
és mennyi idő alatt tudod orvosolni! És ebben nagyon jó
a Home Assistant!!!És úgy kell megcsinálni a rendszert ha nem működik a vezérlés
akkor "buta házként" tudd működtetni, mint eddigA világ nem áll meg
Tisztelettel
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Steady74 #32641 üzenetére
Mielőtt általánosító kijelentést teszel, ráadásul elég durván, legalább olvass utána (ha már láthatóan nem ismered), mi is történt...
Természetesen nem az évente 2x ismétlődő dolog nem volt lekezelve, csak tavaly összel állt elő először egy olyan (persze gyorsan javított) bug, ami bizonyos időzített automatizálások megléte esetén tudott nagyobb terhelést okozni (az adott automatizálás gyakori elindításával), amit bizonyos rendszerek nem viseltek jól.
Jellemzően kifagyásról sem volt szó csak a naplózás állt meg, maguk a rendszerek működtek tovább (nálam is, pedig van több ilyen időzített automatizálásom)
És nem utolsósorban nem magában a rendszerben, nem a HA-ban volt a hiba. Baromi inkorrekt amit csinálsz.Sokan vagyunk itt, akik már hosszú évek óta használjuk a HA-t minden említésre méltó probléma nélkül. Nálam lassan már 4 éve fut úgy, h ha valaha is nem futott le egy automatizáció vagy nem azt csinálta amit szerettem volna, minden esetben vagy én voltam a hülye, vagy vmi más (jellemzően hardveres) oka volt, de egyszer sem maga a HA hibája...
(a FB-os csoportot meg pláne hagyjuk, mert nagyon fölhígult)[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Nezz szet esetleg itt
https://shop.verdom.hu/miniserver-loxone
Vagy ha ezt borsosnak erzed, esetleg ajanlom az openhab/domoticz-ot. Mindkettobol evente van 2-3 release maximum. Jobban managelheto ilyen szempontbol mint a HA.
[ Szerkesztve ]
-
Thunderace
csendes tag
válasz Steady74 #32638 üzenetére
Akkor ezek szerint ez az egész okos otthonos dolog még egy elég kiforratlan dolog. F@sza.
Mondom hogy mihez kellene a távoli vezérlés. Palántanevelőben lenne kiegészítő fűtés (fűtőkábellel), és a növények milliós értéket képviselnének. Az eredeti fűtést (carborobot+ egy vegyes tüzelésű) váltaná ki nem túl hideg éjszakákon (0-5°C-os kinti hőnél még elég lenne ez a fűtőkábeles cucc). Nem mondanám tragédiának, ha az éjszaka közepén leállna az "okos" fűtés, mert bármikor beindítható a meglévő szenes fűtés, de csak ne gyomorideggel kelljen már lefeküdni, hogy bármikor leállhat ez az okos dolog. Szóval stabil dolog kellene.
Vagy rakjak be sima buta relés termosztátokat, és ezekkel az okos dolgokkal csak monitorozzak? -
Fall-N
veterán
válasz zsamiatt #32643 üzenetére
Meg ahogy tárgyaltuk nincs 100 % védelem minden hiba ellen. Maga a fűtés is tönkre tud menni vagy elmegy az áram vagy az internet. De lehet selejtes alkatrész, okos cucc stb. Ezek ellen lehetne venni dolgokat, de évente ha maximum egyszer előfordul ilyen kimaradás. Ezért kár szünetmentes táp, meg tartalék 4G router.
-
zsamiatt
őstag
válasz Steady74 #32641 üzenetére
nálam nem fagyott le semmi. Nem biztos, hogy általánosítani kellene abból, hogy valakinél előjött bug. De légyszi mutass olyan rendszert ahol semmilyen bug nem fordul elő. Mert én 20 év alatt nem láttam még ilyet.
-
-
Steady74
addikt
válasz zsamiatt #32639 üzenetére
mielőtt minősítesz, ráadásul elég durván, olvass bele a home assistant fb csoportba. Attól szállt el egy csomó érzékelő, mert a téli átállás miatt kiakadtak. Ha egy rendszer egy évente 2x fixen ismétlődő dologtól meghal, akkor az szerintem alkalmatlan egy teljes ház automatizálására. Én tuti nem bíznám rá a fűtést teljesen egy ilyen rendszerre:
Az eredeti post:
"Ma hajnalban 1:16-kor két egymástól független Hassos rendszerem is megállt "out of memory"-val virtualizált környezetben (bár ennek szerintem nincs jelentősége most).Mindkét esetben a HA által javasolt 2GB memória volt beállítva a virtuális gépnek.Már Pi3 Hassos image-nél említettük, hogy az 1GB memória kevés és ott is a 256MB swap a memóriában van kialakítva. Úgy tűnik VM-nél is ez a helyzet, bár ott 512MB-ot definiál az X86-64-es image.Úgy tűnik mégsem elég a 2GB memória.Hogy ez miért most és miért percre pontosan egyszerre jött elő a 2 rendszeren, az jó kérdés...Javaslom, hogy aki VM-ben futtatja a Hassos-t, növelje meg a memória méretet."Válaszok:
Nekem ez volt. De csak a két HA rendszeremből az egyik volt érintett. Újraindítás megoldotta. Mind a kettő 2021-9-7 core verzióval volt. Nem lehet hogy az óraátállítás kavart be valamit? Sajnos bem néztem körül melyik komponens zabálta le a memóriát.
Nálam más volt a gond, de az óra átállással kapcsolatos.Pl a lámpa állapotait nem mutatta, csak a 30-i utolsó lekapcs állapotot, a 31-it nem.Teljes gép újraindítás (laptop, Windows, VirtualBox) megoldotta a problémát.
Nálam 6gb RAM van odaadva és dettó. De már csinált ilyet.
Itt is ugyanez.
Nálam a mysql hasalt meg, és így nem volt recorder. Arra mindenkit emlékeztetnék, hogy ma hajnalban nyári téli DST váltás volt, gondolom ez zavarta meg a rendszereket.
Biztos az óraátállítás miatt történt. A legújabb core/os-es halt meg nálam is (4gb ramja van), míg a core-2021.9.7-es 10.6-os supervisorral és 6.4-es os-szel túlélte (2gb ramja van). Mindkettő esxi alatt fut.
Oraatallitas zavarhatta meg, voltak 2:xx bejegyzesek majd 3:xx utan ujra 2:00 lett. Lehet ez okozott bajt, nem tudta az adatokat beirni, várt, kinek mennyi ido utan fogyott el a memoria mert sok nem kiirt adat varakozott benne. Nekem semmi baj nem volt vagy nem vettem észre. Adatbazisom merete 70Mb, ehhez boven eleg az 1gb ram.Soroljam még?
Szerk: rosszul emlékeztem nem (csak) az érzékelőket zavarta meg hanem a komplett rendszerek fagytak le. Egyik ismerősnél állt le a kb 80 db-os zigbee hálózat óraátállítást követően. Restart után ment.
[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
Azért nem hinném, hogy ennyire komolytalan lenne a dolog. Rengeteg okosotthonnal foglalkozó cég saját fejlesztéseivel ellátott rendszert telepít HA alapon. Pont az üzembiztonság a legfontosabb ilyen esetben. Senki sem akarna állandóan a helyszínen szerelgetni.
Magam részéről én is az out of box dolgokat szeretem, de azért ilyen szerver leállások mellett a HA vígan működik tovább. Távolról viszont ilyenkor nem lehet vezérelni, ez sz egy hátránya van. Mérlegelni kell kinek mi kell. Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek jó lenne.
Shelly honlapján nézegettem, azok elvileg elmennek offline is LAN módban, nem kötelező a szervert használni. De a Shellynek sincs mindenre megoldása.
[ Szerkesztve ]
-
zsamiatt
őstag
Hogy mi fagy ki téli nyári átállással?
hülyeségeket beszélsz konkrétan. Minden rendszernek van bugja. HA, domo, openhab mindenhol van bug. A közösségi fejlesztések és a gyártói cuccok is tele vannak bugokkal.[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
válasz Thunderace #32637 üzenetére
HA szerintem hobby-ra való, játszani vele, komoly feladatot nem bíznék rá. Ha elolvasod az fb csoportot, amikor téli-nyári átállás van pl. totál leállnak, kifagynak a rendszerek, szerintem ez vicc. Egy log törlés és újraindítás után viszont mindenkinél jó lett. Ez egy sosem-kész platform, amit frissítenek időként amit végül a felhasználók tesztelnek, hogy jó-e, ami megint vicc (frissítés után komplett zigbee hálózatok bénultak meg, és sorolhatnám az anomáliákat).
-
Thunderace
csendes tag
Hi!
Laikus kérdésem lenne. 4db th16-tal lenne egy "kisebb" fűtési kör megoldva, tavasszal lenne beélesítve, most csak próbaüzemszerűen figyelem hogy működik. Eddig nem volt komolyabb gond ezzel a felhős cuccal, de a tegnapi meg a mai nap az komoly problémát okozott volna, ha élesben megy a dolog. Visszaolvasva a legjobb megoldás HA-val lenne, plusz flashelve a sonoff-ok. Na ezt nem erőltetném, se időm, se kedvem hozzá. Kérdésem, hogy zigbee-s hub-bal és hőmérőkkel vezérelve a th-kat ugyanúgy ki van téve a rendszer a felhős leállásoknak, vagy felhő nélkül is menne a szabályzás?
-
G.F.
aktív tag
Van egy Hőmérséklet/páatart. mérőm. TUYA appal kéne felismertetni, de mindig elakadok. Kiválasztom az eszközt, beírom a jelszót a hálózathoz, felugrik egy QR-kód, hogy olvassam be a megosztáshoz. De mivel? Miért szivat? Próbáltam m ár képernyőmentésből beolvastatni, rákattintottam a hálózatmegosztásra, de a tuya ugyan ott várakozott. patt
-gf-
-
bb71
őstag
válasz vampire17 #32626 üzenetére
Nekem van a alatta wifi bt gateway is, ami bt hőmérők adatait gyűjti és teszi ki wifire, hogy Mi Home lássa. Ezek csak akkor működnek a mi időzónánk szerint, ha kínai időzónára állított telefonnal veszem fel a hőmérőt, kihúzom a gw-t a konnektorból, telót vissza magyar időre, gw be a konnektorba, így magyar pontos időt mutatnak a hőmérők.
Van egy Xiaomi fűtőtestünk is, ennek pedig a Vevs oldaláról le kellett tölteni a "hackelt" pluginját, betenni a Mi Home megfelelő könyvtárába, csak így érhető el Hungary-ra állított regióval...
stb.Ez az iránymutató, közepe vége felé, spanyol vagy mi, de a képeket látjátok: 5:18-tól
[link][ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz LouiS22 #32627 üzenetére
Kiprobaltuk, nem megy sajna... Telegramon azt irtak, valami plugin fajlt kell cserelni a telon. De nem tom hol es melyiket...
Tado vagy Wiser, ami normalisan is modulal. Vannak olcsobbak, de a nagy reszuk mogott nincs valos szabalyozas, hanem ugy mukodnek mint egy sima on/off termosztat.
[ Szerkesztve ]
-
m4csk4fogo
tag
Sziasztok,
BAXI Luna Duo-Tec E 24 ERP kazánhoz (open therm-es ha minden igaz) milyen termosztát az ajánlott?
HA alá integrálható kellene ami ár-érték arányban is megfelelő.
Elegendő 1 termosztát kazánvezérléssel, semmi extra (zónák, radiátor szelepek, stb)Ha Tado, akkor pontosan melyik készlet?
Ha más, akkor pedig mi?Köszönöm
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Haver hasznalna az orosz hackelt Mi Home appot, probaltam neki beallitani, hogy az EU es a CN szerverek eszkozeit egyszerre tudja managelni, de nem teljesen egyertelmu, hogyan kell... Valaki hasznalta/hasznalja ezt az appot? Le tudna irni mi a config fontos menete?
-
LouiS22
veterán
-
Flowtation
őstag
válasz Flowtation #32614 üzenetére
Még két kérdéssel kifutottam az időből. Az egyik, hogy az esp32 oldalán a secrets file-ba be lehet írni az összes itthoni wifi elérhetőségét? Ha igen, akkor ugyanolyan formában, ahogy benne van?
A másik kérdésem az lenne, hogy HA-ban is lehet állítani, hogy mikor olvassa le a hőmérők állapotát? Csak azért kérdem, mert most mást mutat a HA-ban az egyik hőmérő, mint a kijelző.
Köszönöm!Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
LouiS22
veterán
válasz 7Sony7 #32620 üzenetére
Meglepő módon nem 15 magyar user használja összesen Hanem világszerte sokmillióan. Nyilvánvalóan tudnak róla, így is megkésve reagáltak, de legalább nem ködösítenek és leírták: alulskálázott kapacitás a lehetséges ok. (Csak a szokásos fillérbaszás deluxe, jó lesz az).
-
LouiS22
veterán
válasz betyarr #32615 üzenetére
Én nem használom ezeket az eszközöket, de láttam és olvastam a közleményüket.
"Dear eWeLink users:
First of all, we truly apologize for the service outage for some of you in European countries, which caused you a lot of inconveniences.
We monitored that the service jitter occurred at around 10 pm European time, January 13th and January 14th.
Now we have found out that the root cause is that our server capacity and scaling strategy is not sufficient to process the giant burst requests around 10 pm, which are generated by a large number of device timers, automated scenes, and other device controls.
Our technical team is already working on server expansion and restarting the service one after another, it is expected to take some time to fully recover.
Sincerely apologize again and we value everyone's complaints and feedback, please give us some time to work on it, we will notify you as soon as the service is restored.
Sincerely,
eWeLink Team"Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
zsamiatt
őstag
válasz BlackJack21 #32608 üzenetére
Hat ez gaz. Akor lehet marad a zwave es fibaro button. Az 2 ev alatt 50%t merult csak.
-
benceje
csendes tag
Nálam is minden ewelinkes eszköz villog (fali kapcsolók) két egymástól távol lévő helyen, tehát tuti a szerver oldali hiba. LAN-ba ennek ellenére tökéletesen működnek.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Túrtam még egy kicsit a xiaomi bt hőmérők fw-jét.
[kép]
A beállításokban van olyan, hogy advertising interval, ez jelenti azt, hogy mennyi időközönként küldi az adatot, jól gondolom? Ez 2,5 mp (2500ms). A measure interval, ez pedig maga a mérés, ez 4x az advertising iv, tehát 10 mp-enként mér, ugye?
Namost van erre jobb beállítás, mármint az idők szempontjából?
Mást érdemes ki/bekapcsolni? Én kivettem a comfort-ot is, szerintem felesleges azaz arc oda, más egyéb?
Köszönöm!Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Janaboy
veterán
Van egy Digoo ajtónyitas érzékelő aminek a jeleit rflink vesz, és Domoticzben egy pici szkript automatizál.
De sajnos valamiért nagyon összevissza jeleket vesz az eszköztol az Rflink, ha valami stabilabbra szeretném cserélni, mit javasolnatok?
Lehetőleg valami hosszú elemmel ellevo szenzor kellene.
Váltsak Zigbeere?Janaboy
-
betyarr
veterán
a sonoff eszközök másnál is folyamatosan villognak?vmi gáz van az ewelinkkel kínában?vagy nálam nincs rendben vmi?
-
BlackJack21
tag
válasz zsamiatt #32599 üzenetére
Nekem 12 óra volt a “ rekord “, ennyi idő alatt evett meg egy elemet, amit előtte bontottam ki, a Tradfri E1810, ötgombos távirányító ZHA alatt. A Xiaomi gombja ugyanezen a hálózaton 3 hónap alatt merült 76%-ra. 2-3 havonta kipróbálom, hogy történt valami változás a Tradfrivel( vagy a ZHA-val), ami nem meríti ennyire. Rengeteg infó van erről a neten, de egyik sem hozott érdemi változást eddig. Elvileg a saját HUB-jával nem merülnek, és azt is be lehet tenni a HA alá..
-
tradeelek11
aktív tag
válasz Fall-N #32597 üzenetére
És azért a másodlagos NET sem megoldhatatlan,
sőt még drágának sem mondanám én 1000Ftot fizetek
50Gb-ért és egy stickért. USB aljat pedig már szinte,
bármely consumer routeren van. Akinek meg komolyabb
Routere/Tűzfala van az meg bedugja egy ilyenbe [link]
azt meg rá egy WAN portra, bekapcsolja a failovert azután jó napot.
És ez nem elmélet, én így használomTisztelettel
-
-
Fall-N
veterán
Na [link] itt a videó. A lényege, ha nincs net a telefonon akkor a hotspoton át nem tud rámenni a szerverre viszont attól még működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- World of Tanks - MMO
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Path of Exile 2
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD FX
- Házimozi belépő szinten
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest