-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pé
senior tag
Na, mától termel a rendszerem Reggel 10 óta, borult időben termelt 4.1kwh-t.
Már csak a oft-re bólintsanak rá és akkor totál hepiség lesz. -
Pé
senior tag
válasz Andras6800 #36060 üzenetére
Igen, ez (is) nagyon el lett kefélve a kormányzat részirül. Mi 3 éve költöztünk a mostani házunkba, úgy voltam vele hogy rögtön a korszerűsítéssel kezdek, kerül amibe kerül. Felment a falra 15cm grafitos szigetelés, a födém ki lett fújva cellulózzal, illetve az ablaktáblák lettek lecserélve 2.9 U értékű üvegről 1.0-ra. A ház 180m2, 5 szoba, és tavaly 50m3-rel lépte túl a gázfogyasztás a kedvezményes mennyiséget. Idén nagyrészt klímával fogok fűteni, max ha nagyon hideg lesz, rásegítek gázzal. 21-22 fok van a házban. Most akkor kiket is támogatnak tulajdonképpen?
-
Pé
senior tag
Na. OFT ügyben felhívtam az ügyintézőt, elmondtam neki hogy a munkadíj az a számlában részletezett anyagok felszerelése és üzembe helyezése. Azt mondta hogy ahaaaaa... Szerintem megértette Illetve ma, pontosan 32 nap után jött levél az EON-tól, hogy 8 napon belül felszerelik az ad-vesz órát. Most hepiség van.
-
Pé
senior tag
válasz gabor9991 #35959 üzenetére
Én is így adtam be. Az anyag természetesen részletezve volt, x db napelem, inverter, tetőtartó, tűzeseti leválasztó, kábelek, stb. + volt egy "munkadíj" sor. Erre írta a néni hogy:
"A vállalkozási szerződésben, vagy annak mellékleteként mind az anyag, mind a
munkadíj olyan részletezettségű legyen ("szerződött konkrét felújítási munka"),
mely a megvalósított felújítás pontos tartalmának megismerését, annak
ellenőrizhetőségét lehetővé teszi. A felhasznált anyagokat, valamint munkadíjat
részletezni kell, mely megtehető a számlán, vagy elfogadható a számla mellé
csatolt - megrendelés alapjául szolgáló, vállalkozó által készített - költségvetés,
számlarészletező, vállalkozói árajánlat.
Kérem, hogy az XXX kft. által adott munkadíjat a fentiek szerint részletezni szíveskedjen."Egyébként könnyen lehet, hogy ez egy buzgómócsing, mert mindig ezeket fogom ki.
-
Pé
senior tag
Na egy kis oft-s adalék. Most dobták vissza az anyagot, mondván a számlán részletezni kell a munkadíjat is. Tehát nem elég az, hogy napelemes rendszer kivitelezése, hanem külön tételként külön beárazva szerepelnie kell minden mozzanatnak. Na ilyenem tuti nem lesz.
-
Pé
senior tag
válasz GalaHU #35602 üzenetére
Én a ruszki háború kitörésekor állatam neki. (külön jó, hogy másfél éve cseréltem a nyílt égésű gázkazánt kondenzációsra+indirekt gázbojler) Megrendeltem 7kwp napelemes rendszert plusz az 5 szobába inverteres klímákat. OFT-s megoldással 5 milla volt cakk pakk amiből (ha minden igaz) visszajár a fele. (Mondjuk itt sem történt még semmi, 3 hete adtam be az elszámolást.) Az EON viszont több mint egy hónapja nem rakja fel az advesz órát. Nagyon remélem, hogy még ez bele fog férni nekik ...
-
Pé
senior tag
válasz Andras6800 #35538 üzenetére
"Jobbára azon személyek ugrottak bele hirtelen nagy napelem vásárlásba a rezsiszigorítás után akik limit felett voltak. Ha beüzemelődik a rendszerük, veszélybe kerülne a rezsidémon mérleg, mert nem fizetnék a 70 Ft-os villanyárat kikompenzálva így az átlag alatti áron keletkezett veszteséget."
Ez az egésznek a lényege. Megfejelve egy bődületes "rendszerhasználati díjjal" (whatever that means)
Mindenesetre elmennek ezek a 3.14csába.
-
Pé
senior tag
válasz Lasersailing #34189 üzenetére
Igen
-
Pé
senior tag
válasz SaGa59 #34168 üzenetére
Ez tök jó. Nálunk tavaly év elején csináltak kapacitásbővítést, 1x20A-ről 3x25-re. Akkor cseréltek órát is. Kérdeztem, hogy lehet-e advesz órát felrakni, mert hamarosan szeretnék napelemet. Azt mondta az Elmű, hogy nem, azt nem lehet felrakni, csak miután már fent vannak a napelemek. Nem egzakt tudomány ez sem ahogy látom.
-
Pé
senior tag
válasz 7Heads Drago #34163 üzenetére
A próféta szóljon belőled!
-
Pé
senior tag
Sziasztok. Most találtam rá a topikra (lehet hogy későn? ) Eddig egyéb oldalakon illetve a facebookon nézelődtem. Én idén április végén rendeltem napelemes rendszert, májusban szerződtünk, szeptember elején rakták fel, most az órára várok. 17db 405W-os longi mono napelemet, és egy Growatt 7000TL3 invertert raktak fel. Az összefoglaló alapján kiszámolva optimális párosítás. Tegnap volt kint egy ember érintésvédelmi felülvizsgálaton, azt mondta ideális a rendszer, a 3 fázison 236V körüli feszültségeket mért. Az inverter kültéren van, eső és napsütés mentes helyen. Ami most aggaszt egy kicsit, hogy sokan mondták, hogy csak jövő évre igazolták vissza az óracserét , illetve több helyről hallottam, hogy a napelem felszerelése óta sorra meghalnak az elektronikus készülékeik. Volt akinek erősítő, tv, máshol riasztó, vagy a gázkazán... Nem tudom ez mennyire reális és általános probléma. Egyelőre ennyi, ha változás történi írok még.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen monitort vegyek?
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- VoIP - mélyvíz (Asterisk és társai)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- eBay
- További aktív témák...