-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
válasz Lacika_ #32788 üzenetére
Itt egy bolt JK BMS-hez (24s 2a 150-200A):
https://de.aliexpress.com/item/4000529723243.html
Ez közvetlen nem tud adatkapcsolatot inverterrel. Kell közé egy RasPi fordítani.
Sok inverter már SoC alapján tudja állítani töltést.
Valamint ha tudja hogy 100%-on van aksi, jön egy nagy terhelés amitől lentebb esik feszültsége ... akkor nem áll neki brutál 80-100A-ekkel tölteni (mert pillanatok alatt felszalad cellák feszültsége, hisz eleve 100%-on vannak)
Seplos ebben jobb, hogy Pylontech protokollt kapásból tudja.
De gyenge passzív balanszos BMS, ebben meg rosszabb.A cellák hogy mennyire másztak el, azt csak a felső 5%-ban fogod látni. Eleve balanszolni is csak ott hajlandó ha éppen töltesz is a Daly. Szóval attól sok jót ne várj
Andy-nek van egy egész sorozata a Daly BMS-ről
https://www.youtube.com/watch?v=l_3t-4MqvhQBulk-ot nem kell lentebb venni. 3,45-3,5 teljesen jó. Előbb vált át bulk-ból abszorpcióba.
Ezzel nincs semmi probléma (kicsit lassabban töltenek fel cellák a végén, ami nem is baj nekik)
Float az ami legyen 3,35-3,4V max.Nem BMS feladata DoD szerinti vezérlés. A BMS vészleállító csupán.
A töltő feladata ez.
Pl simán meg lehet csinálni, hogy RasPi-re csatlakoztatod inverter, meg pl Victron Smart Shunt (ami megadja valós SoC), meg akár BMS is.
És te magad vezérled Shunt és BMS adatai alapján invertert ... lentebb állítod töltő feszt, max töltő áramerősséget ... bármi amit csak ki tudsz találni. -
gabor9991
őstag
Nem gondolnám hogy sokszázezer ember saját pénzből kiépített rendszerébe csak úgy belenyúlhatnának kívülről és kapcsolgathatjak ki-be, de ugye bármi megtörténhet, ha most elfogadják ezt és kijön a közlönyben akkor holnaptól ez már akár a valóság is lehetne sajnos jelenleg ennyire lehet tervezni.
-
psg5
veterán
válasz snooze #32793 üzenetére
Olyannal még nem beszéltem aki tuti képben lenne éppen ez is a gond, igy azokta az informaciokra tudok hagyatkozni melyek eljutnak hozzam es azert egyértelmű cafolat nem erkezett a feltetelezesre sot...
32795gabor999:
Szeretnem en is ezt erteni ebbol. Bár ezt is csak egyelőre ertem en is vagyis kesobb ez is valtozhat?.[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
psg5
veterán
válasz snooze #32790 üzenetére
Igen a visszataplalas akadalyoztatasat mondta a villanyszerelő. Nagyon elkedvetlenitett ez az info.
S egyébként ez mit jelentene ha igy lesz? Akkor tudom használni amennyit megtermelek es csak akkor amikor termelek?
Gyakorlati resze hogy mukodik majd ebben a leallitos esetben?[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
snooze
veterán
-
Lacika_
aktív tag
válasz MrZed001 #32732 üzenetére
Köszi a részletes választ. A menetes száras megoldás könnyen megoldható.
JK BMS-ből ezt találtam ami jó lehet: JK-B2A24S15P ebay
https://www.jkbms.com/product/jk-b2a24s/
Ez gondolom nem tud adat kapcsolatot az inverterrel, ez mennyire lenne fontos? azon kívül hogy pontosan mutatná az inverter a töltöttséget mért jó ha van adatkapcsolat?Ha később esetleg mégegy pakkal bővítenék, akkor érdemes lenne inkább egy Seplos BMS-re váltani az aksi pakkok adatkapcsolata miatt?
Seplos 48V 16S 150A LFPA mostani Daly BMS folyamatosan logol PC-re és eddig úgy néz ki, hogy együtt maradnak a cellafeszültségek, ha csak 10-98% között használom ki az aksit. Ez alapján állítottam 54.3V-ra: (de lehet, hogy rosszul gondolom)
(eredetileg 80% DoD-re gondoltam a hosszabb élettartam miatt, 10-90%)
erre mi lehet a megoldás?
ha a Bulk töltés feszültségét visszább veszem akkor hamar átvált CV töltésre és belassul
Létezik olyan BMS ahol állítható a DoD?
(vagy kár túlaggódni a kérdést és 2.5-3.65V volt között is kibír elvileg 6 évet)[ Szerkesztve ]
-
gabor9991
őstag
Nem nagyon van lehetősége a szolgáltatónak most még távolról ki-be kapcsolgatni az invertereket így emiatt még most nem kell aggódni a magas hálózati feszültséggel lehetnek viszont gondok amik ugyanezt eredményezik hogy ki-be kapcsolgatnak az inverterek ha úgy vannak beállítva.
-
robi-k
őstag
Felmerült bennem egy kérdés, a napelem + H tarifás mérő együttműködése.
Adott: kialakításra kerül 3x32A betáp új szabványosított mérőhellyel, amely fő mérőórára pl. rá lesz kötve egy 10/12 kW napelem rendszer.
A H tarifára alkalmas klímákhoz és a betervezett hőszivattyúhoz megigényelnék egy "H" tarifás mérőórát, tehát ezek a fő fogyasztók nem a fő óráról fogják kapni az áramot, és itt jönnek a kérdéseim:
- ebben az esetben, hiába termel többletet a napelem, a "H" óra a napelemekről a fő órán keresztül beérkező áramot ugyan úgy kezeli, mintha "normál" áramot kapna a szolgáltatótól?
- azaz lényegében a napelem táplálja a "H" óra fogyasztóit is, de az áramszolgáltató a díjazásnál úgy veszi a "H" órán megjelenő fogyasztást,, mintha nem a napelemről lenne betáplálva?
- ilyen kombinációval (normál fogyasztási óra napelemmel és külön "H" óra) hogyan működik is a szaldó elszámolás?#32782psg5
Az E-On egy kereskedő, neki nagyon megéri beszedni a díjat az engedélyeztetéshez (főleg, ha még teljesítménybővítés is lesz), és ha az E-ON hálózata nem bírja a sok betápot és a megemelkedett feszültség miatt letíltja a solar invertereket, attól ő még el tudja adni neked az ő áramát, azaz megint megvan a profit.[ Szerkesztve ]
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Regisztrált villanyszerelőm (maga is most építi a napelemes rendszerét) azt mondja hogy az eon rendszere egyes területeken még nincs teljesen felkeszulve a nagyon sok napelemes rendszerre es bár engedelyeznek mindent de sajnos elofordulhat hogy ha nem birja a rendszer akkor tavolrol nem engedik visszatolteni a napelemes rendszereket nehogy mashol gond legyen. Eon nem fejleszt allam meg nem segit. Ez valid információ lehet? Furcsallon hogy akkor miért engedelyezné egyáltalán eon ha elire tudja hogy nem enged visszatolteni.F.K.T.
-
gabor9991
őstag
válasz markussandor #32780 üzenetére
Sőt általában van bennük olyan funkció ami csökkenti a maximális teljesítményt is.
A sensirában ezt manuálisan be lehet állítani például. -
7Heads Drago
veterán
válasz BB9000 #32752 üzenetére
Kb annyit lehet róluk tudni, mint amit az általuk forgalmazott panelről. Senki nem tudja ki gyártja őket. Mert nem ők az biztos.
Habár ha Superman tényleg velük van akkor nagy baj nem lehet.Tényleg ennyire egyszerű átverni az embereket?
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
7Heads Drago
veterán
Hát én akivel beszélek nagyon sok helyen fizetnek 8-10.000 ft villanyszámlát. Az ilyen helyekre elég a 2,5kw is. A szüleimnek is most fog készülni. 1 hónapja vette meg a telepítő cég által. Mert még volt készleten. Persze most minden fogy. A 3 fázis bővítés költsége és a sok hónap várakozás nekik totál felesleg. Mint ahogy sok más helyen is. Jelenleg az fog telepíteni aki a legegyszerűbben oldja ezt meg. De ne legyen igazam.
-
bb71
őstag
válasz csabaizoli80 #32740 üzenetére
Honnan varázsolnak 8k-s Huawei invertert???
Mikorra ígérték? -
bobace
addikt
válasz robi-k #32764 üzenetére
De csak vannak Fehérváron is többen, itt Debrecenben mikor beütöttem a hivatalos keresőbe, hogy távolság alapján adja ki őket, kiderült, hogy 3 is lakik 800 méteren belül
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
HunChris
senior tag
válasz Norbis198504 #32766 üzenetére
Elvileg 3000Wp ig mehet a SUN2000-2KTL-L1, valós Dc azimuth ás dőlés függő, garira/tapasztalatra kérdezz rá azért. (Sharp+5% is lehet, ezért kérdéses)
-
Geresics
Topikgazda
válasz Gabesz87 #32744 üzenetére
Sajnos a cikk pontatlan (bár csak belepörgettem)!
Az adatok nem darabszámot jelentenek, hanem teljesítményt!
1 db 200 kW-os inverter az más gyártónál 20db 10kW-os. Ha egy gyár rááll a nagy teljesítményű inverterekre (az 50MW-os parkjainkban pl. mindben Huawei van), az egy délelőtt alatt lepipál egy országnyi lakossági invertert egy ilyen statisztikában!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
treklam
tag
válasz markussandor #32742 üzenetére
Én is valami hasonlóban gondolkodom, bojler, esetleg olajradiátor, klíma. De nem tudom egy klíma mekkora teljesítményt vesz fel indulásnál. Ezeket jó volna akku nélkül működtetni nappal, de nem tudom melyik az az inverter amelyik elmegy akku nélkül is (mikrosilver youtubernek olyan volt)
Én erre gondolnék 4db 400w-os napelemmel indulásnak (1600W), de nem tudom milyen biztosíték, leválasztó kell hozzá (még az se biztos hogy szakszerűen mondom). Na és persze szigetüzemben, akkor nem kell engedély és bejelenteni sem szükséges. Gondolom 550 ezerből megvolna. De ez csak gondolat szintjén van egyenlőre meg. (még nem csináltam ilyet)[ Szerkesztve ]
-
Norbis198504
újonc
Persze, a megkeresésem úgy is szólt a cégek felé, hogy 1 fázis, 25A és az erre tehető legnagyobb rendszerre kértem árajánlatot. Csak ennél tényleg durvának tűnt, hogy a 2 kVA-es inverter több, mint 50%-al van túlpanelezve, és általában csupán 10-20%-ot szoktak javasolni.
És Neked is köszi a választ. -
snooze
veterán
válasz Norbis198504 #32766 üzenetére
nem semmi árak lettek..ugyanez a panel 10db csak risen, 6kW-os inverterrel még év elején 1.9m volt..
[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
Norbis198504
újonc
válasz HunChris #32762 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen szinten foglalkoztál a kérdésemmel. Közben haza értem, megneztem pontosan az ajánlatot. Tehát a Huawei 2kVA inverter, +7 db sharp Nu-jd 450W napelem kerülne fel, egy déli fekvésű tetőre, egymás mellé. Ez 1.8 M, ami nem tűnik rossz árnak. A másikat amúgy is nagyon sokallom 2,5-ért.
-
asdf_
veterán
válasz Norbis198504 #32759 üzenetére
Oké, de ez neked rezsicsökkentett áron évi kb. 15 ezer Ft. bukó. Én rákérdeznék, ha már az a pici van csak, akkor maxolja már ki az ember.
-
HunChris
senior tag
válasz Norbis198504 #32760 üzenetére
Huawei 2200Wattnál vág. 2,4kWp még kevés is, párszor vághat, de nem jellemző.
SE designerrel megnéztem 40° dőlésnél 3kWp-et, (ott 2300W nál vág) 1%-ot éves szinten.
Én a 3kWp-et választanám.[ Szerkesztve ]
-
bobace
addikt
válasz robi-k #32750 üzenetére
Azért kérdezz még meg pár szerelőt! Nekem is volt 6 és 700e Ft-os ajánlatom is, aztán meg lehetett oldani 300-ból is jól. + Teljesítménybővítés volt 120 körül.
[ Szerkesztve ]
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
Norbis198504
újonc
válasz csemberlen #32751 üzenetére
Köszi! Ha jól értem, ideális körülmények között (napelem részére ideális) elofordulhat, hogy az inverter vágni fog, azonban ilyen forróságban, mint a mai, jól jön, ha ennyire túl van panelezve?
-
HunChris
senior tag
válasz Norbis198504 #32748 üzenetére
Azimut, tető dőlés függő, SE2200H akár 4400VA is elbír.
Pl ha kelet-nyugatra megy 45 fokos tető dőléssel, akkor 4,8kWp is simán elvisz minimál vágással. -
dbius
veterán
válasz 313313 #32754 üzenetére
Nálam ma fejeződött be az 1f-3f váltás a 3 fázisú mérő felhelyezésével (a fogyasztók szétbontása fázisokra még hátravan)
Pontosan ma egy hónapja írtam ide először.
EON - Opusz Titász terület.
Csatári 3 fázisú doboz + reg. szerelő díja 200k
Amperbővítés (1*32 volt, ehhez jött még 2*20) (40*4953) 198k, tehát 400k volt összesen, kb. szűk 4 hét volt onnantól, hogy először jött a reg. szerelő és ránézett mi a kiindulási alap.Jó lenne ezután is ilyen gördülékenyen menne minden :pray:
-
asdf_
veterán
Miért nem SAJ? Abból van 2.5 kW-os.
-
313313
addikt
válasz robi-k #32750 üzenetére
Tegnap voltunk egy helye, régi fa óraszekrényből kikerült a falra a csatári szekrénybe az óra. 1F->3F 32->32-25-25. Tetőtartó,légvezeték (kb 10-15m), HFH, munkadíj 500k... MVM is beáll a sorba a szorosan az EON mögé árakba....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
BB9000
senior tag
Solarhero - val telepíttetett valaki itt a fórumon? Mik a tapasztalatok? Mennyire megbízható a cég?
-
csemberlen
őstag
Azért, hogy nyáron is termeljen a rendszer, és a Huawei elbirja.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
robi-k
őstag
válasz markussandor #32743 üzenetére
Ha valóban jót akarsz (magadnak), akkor az MPP Solar inverterei közül válassz egy szimpatikusát, pll. PIP-MKX sorozatból vagy az akár 11 kW-ot teljesítményű PIP-MAX sorozatból.
MAX esetében 3 db inverterrel egy 3 fázisú ház teljes fogyasztása is biztosítható, a fázisonkénti 11 kW bőven elég kb. mindenre.
MÁS: ma járt nálam az akkreditált E-ON szerelő, felmérni, mennyibe is fájna a villanyóra szabványosítás: új föld doboz kettős óra hellyel (H órának is legyen már bent a helye) 350 eFt, E-ON földvezetékre történő átállás 151 eFt, teljesítménybővítés 3x25A 3x32A-re: 105 eFt, villamos vezetékek, szerelési díj, stb. még vagy 300 eFt, így összesen kd 1 millióra jön ki B@sszus... És hol van még a napelem rendszer költsége
-
Samott
addikt
válasz Gabesz87 #32744 üzenetére
Keresgeltem, ez az eredeti, globalis felmeres, es a Fronius kicsuszott a top 10-bol (2020, azota gondolom ez csak romlott):
Sic transit gloria mundi...
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Norbis198504
újonc
Sziasztok,
ismét segítséget kérnék.
Szüleimhez szeretnénk egy (1 fázis, 25A, műanyag villanyóra doboz) egyfázisú rendszert feltetetni. Van olyan cég, aki 2kVA huawei inverterre 3kW-nyi napelemet (rohadtul sokallom, hogy ennyivel túlpaneleznék) tenne fel 1.8 millióért, most kaptam egy másikat ajánlatot, ők ugyanilyen inverterre 2,430 kW rendszert tenne fel (szerintem ez a normális), viszont 2,55 millióért. Nem tudom, hogy mennyi az elfogadható ár jelen pillanatban, mert eszerint az első cég ajánlata korántsem rossz, de tényleg nemértem, miért akarja így túlpanelezni. Szóval ha van akár itt valaki, aki telepítéssel foglalkozik, és Fejér megyében beleférne egy ilyen rendszer engedélyeztetés-telepítés, esetleg privátban is szívesen fogadnám. Köszi!
-
tothbe
addikt
válasz csemberlen #32745 üzenetére
igen, ez legyártott darabszámra vonatkozik. Íme egy forrás hozzá
By(e) Tothbe
-
Gabesz87
veterán
[link]
Ez komoly? A Fronius sehol? Ez hiteles felmérés, vagy mégis milyen adathalmazt használtak? Valahogy nehezen tudom elhinni, hogy ilyen noname nevű kínai cuccokat jobbnak titulálnak, mint SE, Fronius. -
markussandor
senior tag
válasz markussandor #32742 üzenetére
Elcsesztem a linket, erről beszélek.
-
markussandor
senior tag
Sziasztok.
Elgondolkodtam egy szigetüzemű napelemes rendszer kiépítésén. Tudom, hogy nem ez a legolcsóbb formája, de utálok másoktól függeni. És ha magamnak rakom össze, akkor kb fele annyiból kijövök (megnéztem több cég ajánlatát).
Ennek is lehetnek fokozatai, a legolcsóbb változat akku nélküli, és csak egy klímát hajtana, így amikor süt a nap és meleg van, ingyen mehetne a klíma.
A drágább változatban lenne akku is, akkor mehetne még pár órát a klíma, vagy egész éjszaka az IT sarkom (nas, router, switch, laptop, stb).Amiben nem vagyok teljesen biztos, az az inverter. Találtam egy ár/teljesítmény arányban megfelelőt magamnak [link] , az a kérdés, hogy ez megfelelő lehet az elképzeléseimhez?
Mivel a közölt információk elég soványak, a fotók alapján jól gondolom, hogy ez hibrid inverter? Azaz sötétben lemerült akku esetén is működteti a mögé rakott rendszert, mert van hálózati bemenete is?
Másik kérdés, szintén a fotók alapján gondolom, hogy a paneleket párhuzamosan kell rákötni, mivel csak 30-50 V közötti a napelemes bemenete?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
airotkiv
csendes tag
válasz Nand_i #32738 üzenetére
Ex-Elmű terület, Érd. Augusztus 8-án írta a kivitelező, hogy "megérkezett a terv jóváhagyása," ezután kezdték az anyagbeszerzést.
Mondjuk most ránéztem az elosztói weblapon, és ott még azt látom, hogy a műszaki igénybejelentés "nyitott" státuszban van, de remélem, csak le vannak maradva a frissítéssel...
[ Szerkesztve ]
-
csabaizoli80
kezdő
Üdv,
kis cégtől kaptam kedvező (ár/érték) ajánlatot ezzel a napelemmel(+Huawei 8KW inverter):
[link]
Árlistájuk alapján hasonló árban van mint pl. a Risen, amit legtöbb ajánlatban kaptam...
[link]
Nem tudom mennyire lehet "megbízható" ez a gyártó, youtube-on van róluk videó ahol gyártósort mutatnak(tehát nem csak átcímkéznek...), adatlapja is megfelelőnek tűnik(mondjuk az árama elég magas nekem 13,29A), de kb. Risennel megegyező adatok( persze nem egy TIER 1-es gyártó, de az tudom még nem garancia semmire....)
Mondjuk az árajánlatban az inverter ugyanaz(Huawei 8KW), egyik Risen másik ez a Bluesun panel (18db, ~7KW), minden más azonos, utóbbival viszont kb. 100eFT/kW-ot "spórolnék", annyival olcsóbb.....( de nem értem hogy, mikor a panelok a lengyel oldalon kb. azonos árban vannak....tehát nem a "minősége" annyival rosszabb, valszeg. valahonnan nagyon jó áron szerzi be..... )
[link]
Szerintetek, adatlapja/minősítések(tüv, CE., IEC) alapján bele lehet vágni?
Köszönöm....[ Szerkesztve ]
-
Nand_i
tag
válasz Nand_i #32738 üzenetére
Snooze fórumtárs javaslatára megpróbáltam az MVM videó ügyintézést is, ami bejött. Mint kiderült, ha a kivitelezőm állítása igaz, akkor kb 2.5 hét volt mire az igénybejelentés eljutott emailből az ő belsős rendszerükre, tehát a 30 napból még épp hogy eltelt 10 nap. Gondolom így próbálják tartani a 30 napos határidőket.
-
rajzol01
tag
Sziasztok, 2 kérdés
50% támogatásnál van e valami megkötés amivel lekorlátozhatnak?
pl. 4kwp napelemek esetén mi az ideálisan nagyobb Inverter teljesítmény abban az esetben ha esetleg később plusz panelokat akarok? olyan infót kaptam ha erősebb invertert használok mint a panelok akkor az nem hatékony. Előtte meg olyat, hogy inverterrel mindenképp felé kell menni a paneloknak.
köszi
-
Reggie0
félisten
válasz Narxis #32733 üzenetére
A szaldo megszuntetesenek viszont pont az lenne az elonye, hogy tarolokapacitas kiepitesere osztonzi a napelem tulajdonosokat, illetve, hogy akkor adjanak el, amikor a legtobbet kapjak erte. Szerintem az lenne a brutto utani lepes, hogy bevezetik a kapcsolt termelest es cserebe a termelotol felaron veszik at az aramot.
De ugyan igy kene valamilyen lakossagi akar csak par orat elerheto volgyidoszaki aram, ami meg olcsobb mint a H/Geo stb..
#32734 axioma: Ha jol tudom a nem HKME-s napelemeknek mar kell valamilyen menetrendet tartani/becsulni.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Narxis #32733 üzenetére
Olvastad is? "A problémát azonban nem is a lakossági telepítések jelentik."
(es nem artana melletenni, hogy honnan a halozat rossz allapota: a rezsicsoki miatt nem csak a TMK-t szamoltak fel, hanem a konkret hibakat is takolassal kenytelenek idonkent javitani - szoval ott kene kutakodni a jelenlegi rossz allapot indokaban)[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
A magyarországi elektromos hálózat nem készült fel a napelemes rendszerek terjedésére [link]
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
MrZed001
tag
válasz Lacika_ #32724 üzenetére
Két sorban szokás cellákat leszorítani.
8-8db, két végére 1-1 erősebb lap (fa/fém) ami túlnyúlik oldalra.
És 4db menetes szár ... ennyi a leszorítás.
Vagy teheted egy Rack dobozba is.
https://www.seplos.com/sale-21924968-mason-diy-unit-suitable-eve-280ah-cell-box-stack-type-without-cells.html
Mindent küldenek, ami csak kell: szeparátor, kábel, ... na meg egy Seplos BMS ami egy nagyságrenddel jobb mint a Daly (azért nincs olyan jó, mint a JK).
És még az inverter kommunikáció is működik Seplos BMS-el ! Tud Pylontech protokolt.35 fok már egy kicsit magas a celláknak. 30 fok felett a meleg okoz degradációt.
Bulk-ot lehet 3,5V-ra tenni nyugodtan.
Float-ot viszont le kell venni 3,35V-ra. Töltsd full-ra aksit, hagyd egy órát pihenni. Terhelj rá egy picit, majd állítsd le terhelést. Ekkor mérj egy feszültséget. Ez a 100%-os relaxációs feszültsége. Max erre szabad float-ot tenni (de inkább alá). Különben túltöltöd.
Van egy mondás: do not float a full LFP battery ...CC töltés: feszt lentebb veszi, hogy max a megengedett amperrel töltsön
CV töltés: fesz elérte beállított töltőáramot, fixálja, áramerősség töltés közben auto csökken
Mikor áramerősség leesett, akkor vége a töltésnek. Ekkor jön a float (csepptöltés)
Float: beállított feszt tartja. Ha alá esik aksi fesz, akkor megy bele egy kis töltés. Ha nem, semmi sem történik.
Márpedig ha már 100%-ra van töltve LFP aksi, akkor nem akarod, hogy bármi is menjen bele (túltöltés)[ Szerkesztve ]
-
nimfas
addikt
Hali,
Kicsit "játszottam" a weboldalon.
Nem totál ideális a tájolás, de azért nem annyira vészes.
Építve lesz a tartószerkezet a földre. -40 fok déltől.A dőlésszögekkel játszottam, megnéztem 35 és 45 fokkal mit mutat a várható termelés 10kWp panellel. 35-el kicsit többet termelne, de 45-el a téli lenne kicsit több. Lásd képek.
Amíg szaldó van addig nem lényeg, de ha valamiért kikerül az ember belőle akkor ki tudja ki hogy számol majd.Vagy ennyire ne számoljak, mert csak beleőrülök?
-
Berci77
tag
válasz senki68 #32728 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
Az SE tervezőjét elengedem, a másikkal 10%-ra véve a rendszer veszteséget, beállítva a tájolást és a dölésszöget, mást nem piszkálva olyan 650 kWh/év/kWp jött ki. Akkor ezt hagyjuk.DDSolar, Solar Craft Home, Future Solar, SzakoSolar, Solarheating cégekről van vélamény/infó/talasztalat?
-
senki68
senior tag
válasz Berci77 #32726 üzenetére
1 rendszer.
Északi oldal. Általában ahol nem termel meg évi 1.000kWh-t 1 kWp oda nem javasolják.
Meg kell tervezni. Ha neked az a termelés belefér a megtérülésbe, akkor hajrá.
Van a PGVIS [link] vagy az SE tervezője. Ide be kell regisztrálni. De szerintem jobb. Csak meg kell tanulni kezelni. [link]2. rendszer
SE rendszer nem működik optimalizáló nélkül. Itt csak optival lehet telepíteni.Szaldo a szerződőhöz kötődik.
Inverterbe nem tud beköltözni semmi, azok zártak.
30-35 fok nem gond, kültéren is van annyi.
Nincs bennük víz , nem fagynak meg -
leslieke
Jómunkásember
válasz 7Heads Drago #32715 üzenetére
Én azért vettem e-autót a héten, mert elég volt a havi 100.000 Ft benzinköltségből. Medence már előtte is volt. A rendszereket pedig ennek megfelelően terveztem meg anno, és 2 lépcsőben valósítottam meg.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Berci77
tag
Sziasztok!
2 rendszert készülök rendelni, ezzel kapcsolatban egyre több a begyűjtött infó és így a bizonytalanság is. Kérlek segítsetek kicsit átvágni a gordiuszi csomót, egyedül nem annyira boldogulok és nem szeretném a megrendelést hónapos töprengéssel halogatni.
1. rendszer: Itt a lehető legtöbbet kéne kihozni termelésben ésszerű megtérülés mellett.
- „A” verzió: csaknem ideális déli tetősík, 21-22 panel fér el rá. Keleti oldalról némi árnyék a szomszéd (egybeépült) tűzfaláról. Hajlok arra, hogy csak ezt a felületet hasznosítsuk.
- „B” ennek ellenoldala, viszonylag lankásabb (30 fok, vagy alatti) északi oldal. Ide még lehet 4-9 panel, ha van értelme.
„A” verzióra kaptam olyan ajánlatot, amiben van Huawei 8KTL-M1 8 kVA inverter és Longi 410 Wp panelek (összesen tehát 9020 Wp). Ide számoltak alap és teljes (minden paneles) optimalizált rendszert is. Úgy néztem, hogy a szomszéd felé eső 7 panelt érheti érdemi árnyék.
- Elég lehet esetleg csak azokat optimalizálni?
„B” verzióval is hozzácsapva ajánlat 10-es Huawei inverter és 31 panel (12710 Wp), ez teljesen panelenként optimalizált.
Másik ajánlat SolarEdge 9 kVA inverter 30 Jinko 400 Wp (12000 Wp) panellel. Értelemszerűen minden panelen opti.
Folyamban van Solar Edge ajánlat kidolgozása „A” verzióra is.
- Mennyire érdemes az északi oldalt is belevenni a játékba? Totál ellentétes infókat kaptam. Van, aki szó nélkül belevette a tervbe, van, aki nem is hajlandó ezzel a felülettel számolni, annyira keveset hozna, esetleg be sem kapcsolna az inverter. Tisztában vagyok azzal, hogy nem ideális, de jó volna a plusz termelés, de azért nézném a megtérülést is. Mennyit hozhat ez a felület a délihez képest? Baromi nagy hülyeség ezzel tervezni, vagy veszítek mondjuk 10-20%-ot termelésben a déli oldalhoz képest (nyilván panelenként értve), de az is jobb, mint ha az áramot kéne később kifizetni. Gondolom nem fekete vagy fehér dolog, valahol a kettő között lehet az igazság, de eddig csak nagyon végletes véleményeket kaptam. Van + 1,5 M forintom a különbségre, de nincs KIDOBANDÓ 1.5M forintom.
- Melyik rendszer irányába érdemes mozdulni, ha nincs lényeges árkülönbség? Huawei+Longi+opti vagy SE+Jinko+opti. Beszerezhetőség, telepítési idő nagyon számítana.
- Ide alapvetően mindenki inkább az optis rendszert ajánlotta, hajlanék arra. Van más alternatíva a fenti kettő inverteren kívül?
2. rendszer: nyugat-délnyugati tető, egy felület, este szépen az egyik oldalról kezd ráhúzódni a nap. Viszont csak egy fázis, nem tervezünk bővítést, de az egy fázisból szeretném kihozni, amit ésszerűen lehet. Úgy tudom, max 2,5 kVA invertert engedélyez a szolgáltató 1 fázisra.
Ide kaptam ajánlatot Huawei 2KTL-L1-es inverterre és 8 fenti Longi panelre (3280 Wp). Ennek az inverternek a bemeneti max teljesítménye 3000 W, amit meghalad a 8 panel, viszont a kimeneti meg csak 2000, ami bőven alatta marad a szolgáltató által elfogadható 2,5 kVA-nek, tehát nem tudom kihasználni a max lehetőségeket.
Másik ajánlat ide 2,2-es SolarEdge inverter és 9 db Jinko 400 Wp panel (3600 Wp). Ez az inverter, ha jól látom max 3400 W DC teljesítményt kezel le.
- Nem sok ide a 9 panel (még ha nem is ideális déli a tájolás)? Ide nem valószínű, hogy kellene opti. Benne van az ajánlatban, de kb. minek, így viszont szerintem túl drága ez a rendszer ide. Lehet (érdemes-e) kérni az SE rendszert opti nélkül, vagy az „kötelező kellék”?
- Miért van forgalomban az 1 fázisos Huawei sun2000-3ktl-l1, ha annak a max kimeneti AC teljesítménye 3300 W és az ugyebár bőven több, mit az engedélyezhető 2,5 kW?
- Van esetleg valami javaslat olyan inverterre/panelteljesítményre (db-számra), amivel ki lehet maxolni a 2,5 kVA-t? Úgy hallottam SMA-nak van ilyen teljesítményű invertere, de a topikösszefoglaló alapján kissé idegenkedem tőle. Fölöslegesen?
Egyéb kérdések:
1. Szolgáltatóváltást követően szaldó marad?
2. Szerződő és külön számlafizető megadása úgy tudom, lehetséges. A számlafizető köteles fizetni a számlát, vagy behajtható-e a szerződőn is? Kihez kötődik a szaldó? Gondolom a szerződőhöz, nem? (Apám idős, nem szeretném bukni a nevén lévő szaldót, ha meghal.)
3. Egy stringen lévő napelemek opti nélkül lehúzzák a másik stringen lévők termelését? Vagy csak a stringen belül „igazodik” a leggyengébben termelő panelhez az adott stringen lévő többi panel termelése?
4. Szaldó marad-e inverter cseréjekor azonos típusúra? És azonos teljesítményűre (mondjuk újabb típus)? Hogy lehet itt biztosra menni?
5. Mit szokás tartalmazzon a szerződés? Mennyire reális elvárás a jelen helyzetben, hogy határidőket rögzítsünk kötbérrel? Enélkül viszont telepítenek, majd valamikor, amikor akarnak. Aztán kifogás lehet a késére bármi. A „nem kaptunk invertert” gondolom elég általános lesz mostanában.
6. Tudtok már most is ellátási problémákról? Jelenleg azt „súgták”, hogy az SE inverterek és a Huawei optik beszerzése már most is bizonytalan. Azt nem szeretném, ha ezért csúszna a projekt mondjuk fél évet, esetleg többet.
7. Volt még ajánlat Trina panelre Solax inverterrel. Ezekről nem is hallottam. Vélemény?
8. Nagyjából mindenki a fedett, eső- és napvédett, de kültéri elhelyezést javasolta a benti szellős helyett. Vélemény? Az egyik helyen vagy szigetelt padlástér, vagy kint, de akkor támadnak a darazsak. Nem tudom, ezek az inverterek mennyire zártak, mennyire tudnak a rovarok beköltözni. Tetőtérben van, hogy 30-35 fok lehet, hiába szigetelt. Télen viszont nincs fagyveszély. Melyik legyen inkább?
Köszönöm mindenkinek, aki segít egy kicsit. -
senki68
senior tag
válasz Johnny198612 #32722 üzenetére
Legyen vagy 10-15 cm légrés a panelek és a tető közt, csak azért, hogy a panel megfelelően tudjon szellőzni, így jobb lesz a termelés.
Napelemes rendszerekhez a dobozban túlfeszvédő leválasztókapcsoló, biztosíték van. Ezeknek semmi hangjuk. Ami hangot ad ki az maga az inverter. Huawei passzív hűtés, szinte hangtalan Fronius aktív hűtés van hangja, van aki még a tanyán sem bírja. Ne javasolják zárt lakott térbe. SE 10kW vagy alatta csak benne van egy venti szinte hangtalan. 12.5kW vagy felette külső belső ventilátor, szerintem zaj szempontjából egálban van a froniussal.
-
Lacika_
aktív tag
válasz MrZed001 #32683 üzenetére
Most megmértem, működik a PE-N relé.
Battery módban tiszta áramot ad az inverter, hangtalan a házimozi trafója.(szerintem tisztább áramot ad mint ami a hálózatból jön)
Csak akkor volt probléma (hangos trafó zúgás) ha bypass üzemmódban össze kellett dolgoznia a hálózattal az inverternek.A cellákat max 0.3C-vel töltöm, merítésnél maximum 0.5C fordulhat elő, de a jellemző terhelés inkább 0.1C, max 0.2C
3.4V fölé nem töltöm az akksit és 3.1V-ig merítem, ha nem süt ki időben a nap és tovább merül az inverter üresjárati fogyasztása miatt(hálózatra nincs kötve), akkor 2.85V-nál leválasztja a BMS.
Ezért bízom benne, hogy leszorítás nélkül is kihúz 10 évet az aksi.(ez 8300Ft/hónap akku költséget jelentene)
(Most két sorban vannak a cellák és az egyik cella a két sor végén középen, mert így értek oda az összekötő lemezek, ha egy sorba kéne rendezni 16 cellát az összeszorítás miatt, új tároló helyet kéne találni és a bms kábeleket is meg kéne toldani, vagy több pakkba szorítva új összekötések kellenének. Most 30-35°C-ban vannak a cellák, télen úgy tippelem kb 15°C lesz abban a helységben tehát valamennyire rugalmas összeszorítás kéne, esetleg egy jól méretezett gázrugó tarthatná állandó nyomás alatt a cellákat)
ezt most találtam: YouTube05 - Battery Type: User Defined
26 - Bulk charging voltage: 54.3V
27 - Floating charging voltage: 54.3V
30 - Battery equalization: disabledA 26, 27 paramétert azért állítottam ugyanarra, hogy ne csináljon a lifepo cellának maintenance töltést.
A Constans Voltage töltést időben meg kéne szakítani, amikor nagyon lecsökken a töltőáram. Az ideális az lenne, ha lenne adatkábel a BMS és az inverter között.
Itt link azt olvastam, hogy a töltést meg kell szakítani ha 0.033C-ig csökken a töltőáram. Amikorra eléri az egyik cella feszültsége a 3.42V-t (BMS-ben beállított lekapcsolási határ) addigra jellemzően már csak 10-15A al töltögetne az inverter. Úgy szakítja meg a töltést a BMS, hogy nagyobb feszültségűnek mutatja a pakkot az inverter felé, ami emiatt 0A-re csökkenti a töltőáramot, ez a merítést nem befolyásolja nem kapcsol szét az inverter és az akkupakk. Ha lemerülnek 3.33v-ig a cellák akkor kapcsol ki a töltési védelem és ismét a valós feszültséget látja az inverter.Kipróbálom, hogy mi történik ha lejjebb veszem a Float feszt, igazából ezzel még nem kísérleteztem.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
1. oft 450e/kwp nagy rendszernel inkabb eselyes [hiheto] mint kicsinel - az allam alkotta a szabalyokat, tudvan a meretgazdasagossagi osszefuggest
2. 70Ft/kWh vs. 100Ft/kWh igy futesre me'g cekasszal is veri a gazt, szinten ok alkottak, felteszem tudatosan [es atmenetileg] ebben az iranyban torzitva
3. medence netto hulyeseg, tobbe kerulne a gomb mint a kabat [villanybol futes megoldasa]; e-auto 70Ft-tal is megeri nem csak a 6 Ft miatt a fustossel szemben; szauna telepites attol fugg, de 1,2 m2-nyi dobozt atmenetileg es lakason belul(!) felfuteni nem latom pazarlasnak, a 2. szerinti cekaszfutes lesz az eredoje -
Johnny198612
tag
Sziasztok,
Házfelújításon gondolkodom és persze az idei híreknek is köszönhetően, rezsitudatosabban is próbálnék nekifutni.
A tervben van egy tetőtérbeépítés, annak megfelelő szigetelése/fűtése/hűtése, és napelem a tetőre.
Ezekkel egybefüggően volna pár naív kérdésem, amikre szerintem csak felhasználók tudják a jó választ, neten random böngészve nem igazán találok infót.
1. A tetőre kipakolt napelemek alatt van valamekkora légréteg ahogy nézegetem képekről...
Mennyire reális azt gondolni, hogy ezalatt a tető valamelyest hűvösebb, így jótékony hatással van a tetőrben kialakuló hőmérsékletre, kellemesebbé teszi azt? Mit tapasztaltok?Egészen konkrétan a napelemes oldalon adott esetben kisebb hangsúlyt elegendő fektetni egy esetleges tetőcserép upgrade esetén, ha ilyesmit javasolnak a jobb klíma miatt? Vagy nem érdemes számolni ilyen jótékony árnyékoló hatással?
2. Azt látom, hogy a napelemes rendzserekhez egészen komoly méretű dobozok kerülnek a falra:
Biztosítók, inverter, gondolom elosztók, stb.
Ez a felszerelés mennyire hangoskodik, kattognak benne a relék, stb. ?
Tehát a konyhánkban lévő nyitott kiskamrába (ami egyterű a nappalival) helyezve mennyire lenne elviselhető?
Vagy érdemes inkább külső falra, előszobába rakatni?Köszönöm előre is a válaszoka
[ Szerkesztve ]
-
airotkiv
csendes tag
Azt hiszem, mi véletlenül egy máguscsapattal szerződtünk. Július 19-én kezdtük a folyamatot, ma (MGT, a panelek és az inverter után) megjöttek a tartóelemek is, most már csak a felszerelés van hátra. (És a slimmelezer izéka is megérkezett, amit majd az órába tervezek dugni.)
El se hiszem.[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #32703 üzenetére
Nekem is van, sőt a múltkor is trina helyett inkább risent raktam, mert nekem nagyon bejött.
Szerintem egy nagyon jó panel. -
asdf_
veterán
Egy 4-5 kW-os az szimplán csak a napi fogyasztást váltja ki. Semmi többet. Most a gáz ára miatt tetet mindenki nagyobbat, hogy megtermelje a klímáét is.
De amúgy kicsi se nagyon van. Egy -nem napelemes- helyen volt, aranytartalékként néztem, 4,5-ös symo, nem light(!), rendes. Hónapok óta. Na, most valaki megtalálta, elvitték az összeset. Pár hete jött nagyon hosszú szünet után 5-ös Huawei, úgy 3 nap alatt elment vagy két raklap belőle, pedig bazidrágán adják. -
veterán
Sajnos kisebb sincs. Most beszéltem egy nagykerrel, Fronius Symo Lite várható, semmi más nincs. Pedig nekem elég lenne egy 5Kw-os is.
Ugyanitt: ha valakinek van 5Kw-os Huawei invertere, arra lecsapnék.
-
Samott
addikt
Lehet hogy nem 5 forintot kellene erte adni, amikor a tozsden 200+ forintert megy. Mindjart nem pazarolnak el.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
7Heads Drago
veterán
Pont ez a baj hogy mindenki így gondolkozik. Pont ezért a kisebb invertereket még lehet kapni a nagyokat meg csak előjegyeztetni hónapok múlva.
Meg csak azért rakatok szaunát, medencét és veszek eautót mert nem tudok mit kezdeni a felesleggel. 10 ft meg nem adom az MVM-nek. De helyette elköltök sok millió ft-ot hogy ne legyen egy dekka plusz se. Nálam ez nem környezet tudatos gondolkodás. Inkább a pazarlás folytatása.[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz Kolondrum #32713 üzenetére
OMG, Te még élsz?
Olyan régen nem láttunk a Motoros topicban, hogy komolyan kezdtem aggódni érted! Ha időd engedi, köszönj majd be oda, és írj pár sort, hogy mi újság!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
tothbe
addikt
Risen-t be lehet szerezni egyszerűen. Folyamatosan jönnek a hajók be vele, mert az importőr előre berendelt egy csomót. így aztán mindenki ezt ajánlja ki mert ez biztosan van.
By(e) Tothbe
-
Tonyk
veterán
Tegnap mikor aláírtam a szerződést, a kiajánlott Trina már úgy került a szerződésbe, hogy Elsődlegesen Trina, de ha a Risen hamarabb megvan akkor az lesz helyette.
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
kardkovacsi
senior tag
Mi ez, hogy most nagyon sokan Risen panelokat raknak? Ők adják olcsón a panelokat vagy csak az kapható? Itt is írták többen, hogy Risen panelokat vettek, illetve egy haver is aki úgy döntött, hogy maga csinálja az egészet ő is ilyen panelokat szerzett.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz csabaizoli80 #32672 üzenetére
A Tier 1 az nem termék kategória, hanem azt jelenti, hogy mennyit adnak el belőle. Semmit nem mond a minőségről.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés