Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
Dave™
nagyúr
válasz fogtunder #16697 üzenetére
Ahogy néztem kb. 90k ez a NAS, HTPC meg NAS is kihozható 45-50k-ból. 20 az alaplap, igen, a RAM kb. 4k (2-2GB mindkettőbe elég), tehát 22k per gép, a ház+táp azért olcsóbban is megúszható, erre azért szerintem kicsit sok az a 30k amit számoltál, amúgy sem muszáj panel táp, inkább a 20-hoz van közelebb ha körbenézel rendesen (egyébként meg a kombó eszköznek/HTPC-nek sem MUSZÁJ látszódnia, nekem régebben a TV mögött volt, a kutya nem vette ott észre, nem is kellett), eddig 44k és ha szeretnél ventilátort akkor +2k mondjuk, de a HTPC-be nem is kell, csak a NAS-ba. Ami maradt az a HDD, ehhez OMV esetén sem kell külön HDD, mert teleptés után felszabadítható a maradék hely, gondolom a Qnap is a HDD-re telepíti az OS-t, tehát nincs különbség, egyedül a HTPC-be kell egy gyorsabb pendrive vagy egy kicsi SSD, és akkor most tartunk kb. 100k-nál két eszközre. A NAS-ra mehet a Debian+OMV, a HTPC-re tetszőleges desktop linux (nálam elementary van ami Kodival indul), és ez így árban közel ugyanannyi mint a Te verziód (amibe veszel még RAM-ot, mert az csak 1GB), erősebb annál, rugalmasabb a rendszer (hardver és szoftver téren egyaránt), az elején valóban több munka van vele (jóval több), de utána üzemeltetni kb. ugyanaz, mint a gyárit.
-
fogtunder
nagyúr
kifutottam a szerkesztési időből, bocs a dupláért.
majd ha már kicsit ülepednek a dolgok, és lesz benne értelmes mennyiségű RAM, akkor még írok róla. eredetileg akartam egy DSM - QTS összehasonlítást is csinálni, de annak sok értelme nincs, mert kb. itt nincs SHR, de van HDMI kimenet kezelés és virtualizáció, aztán ennyi, ami tényleg lényeges lehet. illetve a DSM-ben lévő mail szerver app elég fejlett, ha valaki használja.
a távirányítást elég sok mindenről meg lehet oldani, USB billentyűzet-egér, a gyári távirányító ~4K, de infra vevős, úgyhogy más távirányítókkal is működik, plusz ugye a gyári app telefonra.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
hát majd 20K a lap, ízléstől és igényektől függően 4-10K egy laptop HDD, vagy bontott SSD, amire az OMV megy, paneltáp hozzá való adapterrel az úgy 10K, a RAM-ot nem számolom, mert az ugyanúgy kell ebbe is. és akkor jön a ház kérdése, én 20K alatt nem találtam olyat, amit kiraknék a TV mellé. és akkor ott tartunk, hogy legalább 60K, plusz még némi kábel, egy halk venti a házba. én, ha mindent összeszámoltam, amit akartam volna, akkor nagyjából 70K volt a vége a tervezett gépnek. és akkor nem számoltam az időt, amit a szoftveres rész lábra állításával töltöttem volna, mert biztos vagyok benne, hogy nem lett volna meg minden elsőre (pl a kamera kezelés).
írtam is, hogy ha nem kell az embernek hibrid cucc, nem versenyképes az ára, nem hiszem, hogy ezzel kapcsolatban felesleges még köröket futnunk. érdekelt az OS, fogyasztást akartam csökkenteni és most perpill az idő fontosabb, mint a ~12K, amit az eredeti elképzeléseimhez képest pluszban el kellett költenem és itt van azért pár csatolt szolgáltatás (mobil appok), ami részben kárpótol is. pont annyira szürreális választás az építés helyett, mint bármelyik értelmesebb Synology, erre szerettem volna felhívni a figyelmet, aki a helyett építene, e helyett is fog, én most nem akartam, talán majd legközelebb.
azért mondjuk a korrekt kis HTPC-t így leírhatnád részletesebben, hogy gondoltad, mert ott szintén eltérőek a fogalmaink a költségekről, persze, ott a RPi2 és klónjai, az olcsó, de akkor meg ne vicceljünk azzal, hogy ez részben desktop gép is lehet, mert annak rohadt gyenge.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz jézusom #16692 üzenetére
Ha ennyi a cél, azaz a DLNA-s megosztás, akkor elég lehet a Banana.
Rá faragott NAS-rendszer is van hozzá, BanaNAS néven, ismerek olyan céges irodát, ahol ez fut, és stikában még videóznak, torrenteznek is róla.
Lejátszani nem jó a Banana, ahhoz ebben a műfajban Raspberry kell.MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Dave™
nagyúr
válasz fogtunder #16689 üzenetére
Hááát, ennek az árából kijön egy épített NAS plusz egy korrekt kis HTPC, nem lesz helyhez kötve mint ez a kombó eszköz, és sokkal rugalmasabb is a történet, a HTPC lehet akár részben desktop gép is (egy nagy TV-n simán látni a kanapéról is a dolgokat, plusz pl. futhat a Spotify amit a telefonomról vezérlek, tehát nem kell klasszikus desktop feladatokra gondolni, csak olyanokra, amire egy kombó eszköz alkalmatlan), és a NAS is sokkal rugalmasabb és erősebb. Ez akkor inkább szerintem, ha mindenképpen az egyszerűségre és a fogyasztásra optimalizálsz és/vagy nem akarsz vele foglalkozni, amíg összerakod, beállítod. Mert azután már olyan nagy különbség nem lesz a kettő között, max funkcionalitásban, rugalmasságban, de lényegi paraméterekben nem.
szerk: sőt, ha úgy építed meg, akkor a NAS ugyanúgy lehet kombó, és akkor már két HTPC-d van a NAS mellett ugyanazért a pénzért.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz Multibit #16691 üzenetére
ha nem lenne rajta HDMI kimenet, egy szót sem vesztegetek rá, mert akkor kit érdekel, annyira jó, hogy ne érződjön ócskának.
szerinted amúgy miért nem jó ötlet a kombinált gép? OK, hogy hangos lehet a TV mellé rakva, de ezen kívül? nekem pont abból lett elegem, hogy a NAS folyamatosan ment és igazából az erőforrásokból bőven kijött volna a lejátszás is, de arra így kellett még egy eszköz, plusz a hálóba is, amit ráadásul most cserélni kellene, így egy kalap alatt letudtam a dolgokat.
(#16690) Intelligencs: azért bátorkodnék megjegyezni, hogy a Syno DSM is simán megeszi annak a teljesítménynek a többszörösét, amit egy 215j ki bír magából préselni. i7-ről senki nem beszélt, de azért a kétmagos ARM proci és a csúcs asztalik között van még pár szint, ami jó kompromisszum lehet fogyasztás/teljesítmény terén. és nem mintha épített gépen ne lehetne DSM-et futtatni.
[ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Egy Banana-Pi mennyire jó ötlet NAS építéséhez? Torrent nem érdekel, Kodit tennék rá és DLNA-val osztanám a filmeket/zenéket.
Raspi úgy tudom nem jó, mert egy kimeneten van az USB és Lan, sata sincs rajt...Köszi!
-
Multibit
nagyúr
válasz fogtunder #16689 üzenetére
az anyaghasználat elmegy, nem csúnya, de közelről ne nézzük és ne fogdossuk. viszont legalább nem zongoralakk, ami mostanság már előnynek számít
Ezek egy NAS esetén másodlagos szempontok. Sokaknál nem is látszik a készülék, mert el van rejtve valahova. A - szerintem - nem túl jó ötlet NAS/mp hibrid esetén ez nem megoldható, mert valószínűleg a megjelenítő közelében kell lennie. Egyrészt látszik, ha csúnya , másrészt zajos (lehet).
Egyébként én is érzékeny vagyok az anyaghasználatra (kár, mert ezt rendszerint a pénztárcám bánja). A NAS-om és a mediaplayerem is - többek között - ezért fájt sokba. -
őstag
válasz A_ScHuLcZ #16688 üzenetére
Én ezt a problémát úgy hidaltam át, hogy anno magamnak megvettem a bivaly DS213+-ot, apámhoz meg húgomhoz meg használtan vettem egy-egy DS111-est, 36e Ft / darab áron (2 éve ez egy jó ár volt értük). Nekik bőven elég az is torrentezni, meg a backupomat és a saját adataikat tárolni, pláne, hogy nálam is megvannak a fontos adataik. Arról nem is szólva, hogy mindegyik NAS-on lóg még egy-egy USB-diszk, amire lokális backup készül naponta. (Plusz még fél évente bluray lemezekre is kiírom a növekményt.)
Én tutira nem kendácsolnék gépet NAS-nak. Iszonyat király a Synology rendszere. Engem nem érdekel, hogy ugyanazért a pénzért háromszor olyan erős vasat is összerakhatnék. Nem akarok rajta játszani, csak adatokat tárolni. Az asztali gépem nekem is i7-es, mert oda kell az erő. De egy NAS-nak?
Az meg, hogy a torrent nem jön le a rendelkezésre álló internet teljes sávszélességével, nem igazán érdekel. De az, hogy végre nem arról szólnak a családi hétvégék, hogy mikor ott vagyunk, én másolgatom át apámék vinyójára a nekik letöltött filmeket a saját hordozható vinyomról - megfizethetetlen. Ugyanis manapság annyi van, hogy felhív a fater, hogy kell neki ez meg az a film. Mondom neki, rendben van, dőlj hátra, 1 óra múlva nézheted. És szépen belépek a NAS-ukra, elindítom nekik a letöltést. A torrent mappa pedig favoritként el van mentve médialejátszójukban, és ott megjelenik a letöltött film. Erre pedig bőven elég a DS111-es is, szóval a DS215j is jó lesz.
The Amiga, Born a Champion
-
fogtunder
nagyúr
két napja megvan már a TS-251, megvolt a költözés, a beállítások is nagyrészt. tl:dr nem vagyok tőle elájulva, de nem is rossz. az anyaghasználat elmegy, nem csúnya, de közelről ne nézzük és ne fogdossuk. viszont legalább nem zongoralakk, ami mostanság már előnynek számít. a ventilátor halk, a 2TB WD RED viszont néha elégé kihallatszik belőle.
a szoftver maga jól kezelhető, a szokásos dolgok megvannak, szerintem egy otthoni felhasználó funkciókban nem fog hiányt szenvedni és a rendszer nagyon jól használható, logikusan felépített. pár apró bugba belefutottam már, de semmi olyan, amit némi próbálkozással ne tudtam volna megoldani. nekem bizonyos részei jobban is tetszenek, az első telepítés pl. simán jobb, ugyanakkor a video station nem egy ligában játszik a Synoéval, szerintem mindenki reflexből cserélni fogja Plexre.
az általános fájlmegosztó szolgáltatások tök jól működnek, a szekvenciális írás 60-80Mbyte/sec az olvasás 80-90Mbyte/sec smb megosztáson át, kisebb file-okkal nagyjából 30-40Mbyte/sec.
az eredmények a gyári 1GB RAM mellett születtek, aminek a fejlesztését erőteljesen ajánlom megtenni. nálam most van fent egy transmission, alig pár torrenttel, egy sickrage, egy couch potato, pár gyári app, plex media szerver és a memória használat konstans 65% felett van, érezhető, ahogy az egyes alkalmazásoknak néha várni kell valamire, ami nem a processzor, mert az 12% környékén van, elég ritkán megy 70-80% környékére. a gyártó ajánlja, hogy a Hybriddesk station használatához legalább 2GB RAM legyen a gépben, szerintem ez bárkinek kell, aki nem csak a gyári dolgokat használja, ahhoz pedig lehet nem árt 4 sem, ha az ember böngészőt, videó player frontendet és egyéb vackokat futtatni, szerintem a 2 is hamar szűk lesz, ha pedig virtuális oprendszert is akarsz rá, akkor legalább 8. ebben a formában nem értem, miért drágább a TS-251C, amibe be van forrasztva az 1GB RAM és nem lehet bővíteni.
egyelőre még én sem bővítettem, így a Kodi 4-5 másodpercenként megakad, ha nem kapcsolok le minden mást, mert nem tud pufferelni, mást pedig meg se mertem nézni még. viszont a külföldi tesztekben, ahol 4GB modellt kaptak, senki nem panaszkodott ilyesmire, szóval ezt megelőlegezem nekik.
az ára miatt felmerül a kérdés, hogy miért nem épített gép? egyrészt elkezdtem fejben összerakni egyet, ami hasonló lett volna, kompakt és olyan házzal, amit ki is szeretnék rakni a TV mellé a nappaliban nem lett volna szignifikánsan olcsóbb. plusz érdekelt a QNAP szoftvere és hogy milyen felhasználói élményt nyújt egy dobozos termék. nos, a konfig némileg egyszerűbb, egy csomó dolgot megmutat elsőre, amit mondjuk egy OMV nem csinál meg, a többi része pont ugyanolyan, csak kidolgozottabb grafikával. a Hybriddesk Station nagyon jó kihasználása a HDMI kimenetnek, de ha van ideje az embernek, megcsinálja ugyanezt egy asztali Linuxon és nem lesz más a végeredmény. a gyári appok nagyon jók, ez mondjuk nincs meg épített NAS-nál, csak 3rd party megoldásokkal, ha egyáltalán.
pusztán adattárolásra nem ajánlanám, azt annyival olcsóbban meg lehet oldani, hogy értelmetlen, viszont NAS/HTPC hibridként szerintem van létjogosultsága. 216 Play helyett, ha tényleg nem akar építeni az ember, szintén érdemes megfontolni.
-
A_ScHuLcZ
addikt
Miben lesz gyenge, mit nem fog tudni kiszolgálni?
Vehetnék 216play-t is, ahogy te mondtad, de azzal csak az egyik helyszín (szülők) adatai lennének biztonságban, az év verziómnál viszont a mi (párom+én) adataink is mentve lennének, nekünk is nagy szükségünk lenne egy ilyen kütyüre. Továbbá a te verziódban az USB-s winyó és a NAS egy helyszínen van, másképp nem automatizálható."I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
kabar
senior tag
válasz A_ScHuLcZ #16686 üzenetére
Én nem csinálnék ilyet, de te tudod. Két gyenge NAS-t vásárolsz rengeteg pénzt elköltve. Ebből a pénzből már lehetne venni egy 216Play-t meg egy USB-s vinyót a pótolhatatlan adatok elmentésére. De nem tudom mi a teljes koncepció, úgyhogy nem tudok nyilatkozni. Ez viszont rengeteg pénz. Két épített NAS ára, ami hardverben lenyomja az összes fent említettet. De, mint mondtam, te tudod.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
A_ScHuLcZ
addikt
Mivel rávilágítottál néhány dologra, amivel kezdetben nem számoltam, így új tervet eszeltem ki. Amennyiben minden része működik, megkaptam a zöld lámpát, rendelhetem hozzá az eszközöket, és mivel jó munkás volt az év vége, így ez most még belefér anyagilag.
A koncepció:
2db Synology 215J-t veszünk 1-1 HDD-vel, egyik szülőkhöz, a másik hozzánk kerül. Mivel mindkét helyen digi előfizetés van, szerintem nem jelenthet problémát a 2 NAS közötti szinkronizáció.
A koncepció: Mindkét helyszínen létrehozunk 1-1 meghajtót, amin a fontos, pótolhatatlan adatokat tároljuk, és a szülők fontos adatainak, illetve a mi fontos adatainknak is lesz 1-1 másolata az ellen oldali NAS-on, ezeket szeretném szinkronizáltatni. (tehát NAS-onként 2-2 meghajtó, ami az extra fontos adatokat tárolja, bármelyik bedöglik, akkor a másikon minden megvan, tehát nem csak HDD redundancia, hanem betörés/lopás/tűz/rövidzár/vírus elleni védelem is lenne)
Ezen kívül mindkét NAS-on lesz 1-1 további meghajtó, ami nem kerül szinkronizálásra, itt csak olyan adatok lesznek, amik pótolhatóak.
DynDNS mindkét helyen van, tehát a dinamikus ip cím probléma ezzel kiküszöbölve.
Ami viszont nagyon érdekelne, az a szinkronizálás folyamata, miszerint teljesíti-e ezeket a feltételeket:
-titkosított adatkommunikációs csatornán zajlik?
-hash alapú vizsgálat, csak azokat a fájlokat szinkronizálja, ahol eltérést észlel?
-a szinkronizációs folyamat időzíthető, automatizálható (pl hajnali 3-kor induljon) ?
A szinkronizációs problémák kiküszöbölésének érdekében választanánk ugyanazt a típust mindkét helyszínre. Ha ebből mind teljesül, akkor már rendelem is az eszközöket. Mivel nem olcsó mulatság, szeretnék biztosra menni, rosszul érintene, ha utólag derülne ki, hogy valami nem úgy működik, ahogy elterveztem."I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
Dave™
nagyúr
válasz lemmy9 #16682 üzenetére
Attól függ: ha a NAS-ra csatlakoztatott HDD eSATA vagy USB3-on csatlakozik, akkor mehet azzal (USB2-n sokkal lassabb lesz), pc-re dugva csak akkor, ha kábelesen és gigabit eszközökkel/kábellel van összekötve, wifin borzasztóan lassú lesz. Leggyorsabb úgy lenne, ha a külső HDD is NAS-on belül lenne.
-
lemmy9
őstag
Ha egy komplett Hdd tartalmát át akarom másolni egy másikra, ami benne van a nasban, akkor mi a leggyorsabb megoldás?
1. Ha a nason, a külső hdd-ről másolok a belsőbe,
2. Ha pc-re dugott Hdd-ről másolok a nasra, hálózaton.[ Szerkesztve ]
Szerintem!
-
bally4
tag
Hali!
Jelenleg régi elavult PC-t használok a következő módon:
1. PC célok D-SUB kimeneten monitorra
2. Filmet nézek régi képcsöves TV-n kompozit kimeneten.A TV-t egyelőre NEM cserélem le LCD-re, tudom, ősember vagyok, stb..
Amit tervezek: a régi PC helyett passzív NAS/HTPC építése, illetve mindenes PC (dual boot, win is kell ritkán..) építése Q1900DC-ITX alapokon. Látom ez az alaplap nem dúskál analóg kimenetekben.
1. PC célok: monitort rá tudom kötni, oké. (D-SUB)
2. Filmet nézni a régi TV-n csak valami LAN-os médialejátszó segítségével tudok (pl.: RPi), vagy valahogy ki tudom nyomni a jelet a TV-re a számítógépről is egy kábel segítségével? Pl.: megy a win, asszony gépel az office-ban, gyerekek meg nézik a TV-n a jégvarázst..A kérdés nem teljesen NAS, de az alaplapról van sok tapasztalat itt, úgy látom. Köszi előre is!
-
A_ScHuLcZ
addikt
Most elgondolkodtam azon, hogy a plusz winyó árából lehetne venni egy Zyxel 325v2-t, ami viszont nálunk lenne, abba én tudok tenni egy 2TB-os lemezt, és a két NAS egymásra szinkronizálhatná a fontos dolgokat, így a mi dolgainkról is lehetne egy biztonsági mentés szülőknél, és az ő adataikról is lenne nálunk. (Gyors, digi-s net van mindkét helyen, csak a biztonságot kellene valahogyan megoldani.
A NAS-ok képesek VPN-en keresztül kapcsolatot létesíteni egy másik NAS-sal, és így végrehajtani a szinkronizációt?"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
kabar
senior tag
válasz A_ScHuLcZ #16674 üzenetére
Csak a saját tapasztalatom, nem általános érvényű. A tárolt adatok elenyésző része pótolhatatlan. Azokat ciklikusan mentem hálózaton keresztül egy másik NAS-ra, de régen USB-n is jó volt. Én nem kerregtetnék feleslegesen két vinyót. De te tudod. 1 lemezes NAS-t soha nem ajánlottam senkinek. Bár egyik ismerősömnél egy DNS313-asra megy a programozott mentés. Arra pont megfelel. De csak azért, mert az már megvolt eredetileg.
A TV-n meg a médialejátszó arra jó, hogy gerjessze az igényt egy jó médialejátszó megvételére. De addig is jó lesz a DLNA is. Nekem is elkerregett egy évig úgy. De aztán kinyílt Pandorra SMB-je.... Még inkább NFS-e.(#16677) MADcat
4 Sata portod van egy q1900-ason és nem SO-DIMM-es RAM-ot fogad?[ Szerkesztve ]
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
nagyúr
válasz Balinov #16675 üzenetére
A DS216SE-ben nagyon minimalista a hardver, ha annyi elég, akkor érdemes elgondolkodni a 115J-n, ami hardverben kb. ugyanaz, csak egy fiókos, ellenben a harmadával olcsóbb. Ha fontos a 2 fiók, akkor inkább a 215J - 10e-rel drágább, viszont CPU-ban és RAM-ban dupla.
A DLinknél a szoftver a fő probléma, az persze nem kizárt, hogy javítottak rajta, de nem bíznék meg benne alapos teszt nélkül. Ill. abban a kategóriában inkább a Zyxel NSA 325v2.
A NetGeart nem ismerem."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Balinov
titán
Sracok, D LINK DNS-320L-rol remlik regebbrol,hogy sokaknak volt negativ tapasztalata. DNS-327L-rol viszont nem remlik semmi.
Ez, meg a SYNOLOGY DS216SE van meg korben a NetGear ReadyNas 102 mellett.
327L-en van BT,Transmssion, DLNA (nem latok konkret sw tipust), de pl latom,hogy van ra gyari Plex csomag is.
Torrent/DLNA lenne a fo profil, esetleg halozati foto es zene tarolas.
Ahogy nezem a PH!-s tesztjet a 327L-nek hw az kb ugyanaz, mint a ReadyNas 102, mig a Synology-ben csak 800-as proci, 256mb ddr3 ram, csak usb2 (flash mereterol nem talaltam infot). Kepeket nezve az OS-rol letisztultabbnak tunik, viszont hw-ben kicsit gyengecskebb.
E kozul a 3 kozul ti melyiket valasztanatok?
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
A_ScHuLcZ
addikt
Úgy vagyok vele, hogy amíg bőségesen elegendő a tárhely, addig nem probléma az adatok duplikálása, ha pedig utólag mégis szükség lenne az összes területre, akkor át lehet szervezni a RAID-et bármikor, 1 diszkes NAS esetén viszont a lehetőségek korlátozottak, duplikálásra nincs lehetőség.
A távoli menedzsment is úgy lesz, mint nálad, dyndns már van a router elérés miatt, forwardolom a szükséges portot, és már el is érem a NAS mgmt felületét.
Tévével kapcsolatosan: eddig nem volt jellemző, hogy külső forrásról néztek rajta filmet, általában csak tv-t szoktak, viszont ha már adott lesz a lehetőség, akkor javasoltam nekik egy mediabox (lehet máshogy hívják) beszerzését, ami gond nélkül le fog nekik játszani mindent a hálózati meghajtóról (legalábbis ebben reménykedem )
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
kabar
senior tag
válasz A_ScHuLcZ #16672 üzenetére
INformációim szerint a Panának legendásan szép képe és legendásan rossz lejátszója van. Tehát, bár jó ötletnek tűnik a hálózatos lejátszás, magam is azzal kezdtem, de mára már én is azt mondom, távolról sem mindenes az integrált lejátszó.
Ha megejted az adatok ciklikus mentését, szerintem felesleges a RAID használata. USB diskre nyugodtan lehetne programozottan menteni rendszeresen.
A management meg megoldható lehet távolról is, azaz nem kell a szülőknél fizikailag megjelenni. Én is így csinálom tesóméknál, de ebben benne van a kb 300km távolság is."Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Szülőknek már régóta (2-3 éve) ajánlgatom egy NAS beszerzését, végre rábólintottak, most viszont azonnal kell, karácsonyig bezárólag. (soha jobbkor.. )
A topic utolsó ~250 hsz-ét elolvastam, azok alapján úgy gondolom, hogy számukra Synology vagy Qnap terméket kellene keresnem. Az árat nem határozták meg, de úgy gondolom, hogy 50-60 ezres kategóriából kellene választanunk, plusz a HDD-k.
Számomra fontos szempont, hogy minél kevesebb management overheaddel járjon a dolog, tehát minél kevesebbszer kelljen beavatkoznom távolról, stabilan, megbízhatóan működjön az első beállítás után.
Szülőknek, tehát a felhasználóknak pedig az a fontos, hogy amolyan felhő-szerűen távolról (PC-ről illetve telefonról, tabletről) elérhessék a szenzitív fájlokat (céges dokumentumok, árajánlatok, bizalmas adatok) biztonságos kapcsolaton keresztül (https vagy vpn, előbbi számukra egyszerűbb).
Ezen kívül fontos, hogy az adattárolás duplikált legyen, ez a 2 helyes tárolóval meg is oldódik, ezen túlmenően pedig szerintem beiktatunk egy havi mentést mobil HDD-re USB keresztül, ami el lesz téve a fiókba, és kizárólag erre fogjuk használni.
További fontos szempont, hogy amolyan Picasa szerűen, egyszerűen elérhetővé tudjanak tenni bárki számára bizonyos fájlokat (képeket) például egy link segítségével (szintén felhős megoldás)
Nem lenne hátrány, ha a 3-4 éve vásárolt Panasonic plazma TV-jük hálózaton keresztül képes lenne filmek lejátszására a tárolóról, de nem ez az elsődleges szempont.A fő szempontok ezek lennének, és úgy gondolom, hogy ezeket egy Zyxel megoldás is tudja, de a sw támogatottság és a keret miatt én a másik 2 gyártó termékei felé hajlok inkább.
Eddigi jelöltek:
Synology 215J
Qnap 212PKérlek erősítsétek, vagy cáfoljátok meg őket, érveket szeretnék látni, ez nagyban segítene eldönteni a kérdést! (ma meg is szeretném rendelni)
[ Szerkesztve ]
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
kabar
senior tag
válasz MADcat #16670 üzenetére
A q1900m. De azon csak két sata van. Később jó szolgálatot tehet az a két plusz sata. De ha biztos benne, hogy elég kettő, akkor megtakarítja a RAM árát.
-
Graphics
Jómunkásember
Üdv, kicsit ide is ,oda is lóg a témakör.
Adott egy Technicolor router, ami ki is szolgálná az igényeimet, de a jövőben lehet az adatok duplikált tárolása hozná el a megnyugvást nekem.
Ami adott
Kis ház, jó táppal / FSP300-as TFX Bronze táp / de panel/picoTápot se vetem el.
Memória is adott, ugyanis DDR3-as teljes értékű modulból van 1db feleslegesen.
1TB-os WD Green, ennek keresnék párt, és ezt tükrözném.Ami kellene igazából egy alacsony fogyasztású lap+proci megoldás, és ehhez kapcsolódó szoftverkörnyezet ajánlása / faék user vagyok ezen a téren, de tanítható, tanulásra vevő
Ilyen gondolatok fordultak meg a fejemben. AMD , Intel alapcucc, vagy a legmerészebb ötletem G530-as 1155-ös platform.
Bármilyen irányba terelhető vagyok, a cél adatelérés filmek, képek, és esetlegesen 200-500MB psd-k megnyitásra erről a tárhelyről./ hálózaton belül nem tudom milyen tempót lehetne elérni?
Ha ide off, lökjetek tovább
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
-
őstag
válasz Patice #16642 üzenetére
olvasgatom a leírást amit itt linkeltél, és felmerült egy kérdésem ezzel a résszel kapcsolatban:
As we use openbox as our display manager, we need to auto start kodi, therefore create:
Code:
sudo mkdir -p /home/kodi/.config/openbox
sudo touch /home/kodi/.config/openbox/autostart
sudo chown kodi:kodi /home/kodi/.config -Rnow we write the following into the created /home/kodi/.config/openbox/autostart file, this will automatically switch your TV to full range (please copy the lines, don't try to type the '` and so on):
Code:
OUTPUT=`xrandr -display :0 -q | sed '/ connected/!d;s/ .*//;q'`
xrandr -display :0 --output $OUTPUT --set "Broadcast RGB" "Full"
/usr/bin/kodi --standalone
openbox --exitén nem terveztem semmilyen ablakkezelőt telepíteni, webminnel, vagy valami hasonlóval piszkálnám a rendszert ha nem bírom gui nélkül, meg az ssh-tól sem ijedek már meg.
szóval a fentiekből az én esetemre mi vonatkozik? vagy egyszerűen hagyjam ki ezeket a lépéseket?
it never gets easier, you just go faster
-
psg5
veterán
válasz fogtunder #16663 üzenetére
Ha ennyi amit mondtál az bőven belefér.
Csupán annak idején simán belementem, hogy inkább egy olcsóbb eszköz, majd úgyis lehet fejleszteni, meg hozzá venni kiegészítőket, meg majd szoftveresen állítani lehet, meg a drágább se tud többet, meg majd rom frissítés vagy switch vásárlás, vagy majd kiegészítő kábelezés stb. és így eléri a drágább társát. Na iylent már nem szeretnék. (direkt nem írtam konkrét eszközt, mert nyilván több ilyen is volt/van)
Na azt hiszem a jövő évi akcióknál csatlakozom a nas-osokhoz.F.K.T.
-
fogtunder
nagyúr
azért a NAS nem olyan, hogy otthagyod, minimálisan foglalkozni kell velük folyamatosan. OK, hogy az elején beállítod a szolgáltatásokat, felhasználókat, jogosultságokat, de szinte biztos nem fogsz mindenre gondolni, amiért később vissza kell menni mókolni, illetve a szoftver frissítéseket manuálisan kell elindítani minden alkalommal, szóval azért rendszeresen kell ezt-azt csinálni a webmanagement interfészen.
-
psg5
veterán
válasz Patice #16652 üzenetére
Köszi!
(#16657) kabar:: semmi gond, nem keserítettél el, valóban alapfeltétel volt, hogy az ár nem akadály, csupán kíváncsi voltam,de közben megnéztem az ajánlottat.
Igazából azért nem lőttünk be árat, mert inkább költünk jóval többet ha az annak az ára, hogy ne kelljen buherálni, építeni, állítgatni rendszeresen.[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
csusza`
senior tag
válasz Patice #16659 üzenetére
Nagyon köszönöm.
215j lesz 2db 1TB WD Red-del. Illetve 3-al, 1 tartalékkal.
Menet közben lehet ebben cserélni a HDD-t? Gondolom nem, túl sok lenne a jóból.
Ha az egyik lemez meghibásodik és a helyére rakok egy másikat, átcopyzza az üresre az adatokat?Több kérdésem nem lesz.
Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!
-
nagyúr
válasz fogtunder #16653 üzenetére
Én egy 3TB-os WD Greennel kezdtem. 8-9 hónap lett egy olyan jelenség, hogy egyes részeket 10-20 KB /sec sebességgel olvasott (tehát KB, nem MB!) - szektorszinten is. Ezt egy format végül megoldotta, de inkább megszabadultam tőle, és lett egy Red.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
-
kabar
senior tag
Bocs, hogy elkeserítettelek, de tényleg nincsenek benne a vinyók. Már csak azért sem, mert a 2*4TB Red önmagában 96 ropi lenne, azaz mindenki venne egy 216Play-t, kikapná a vinyókat, és még így is megtakarítana 8 ropit. Én azt hittem, hogy az anyagiak nem akadály azt jelenti, hogy lehet relatíve drágábbat is ajánlani. Az NAS alja olyan 30 ropi-nál van, de természetesen az azért lényegesen fapadosabb is.
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz Patice #16654 üzenetére
nekem is greenem volt előtte, két 500GB, amiből az egyik el is hullott 2,5 év alatt, a másikat eladtam a NAS-sal együtt 3 évesen, szóval az nem tudom, meddig ment még. utána csak RED-et vettem, azok minden hiab nélkül működtek ~3 évig tömbben, elég jól bírták.
az a baj, hogy mire lenne releváns meghibásodási statisztika, addigra már általában új szériák is vannak és megint nem ér semmit az egész, de egyelőre én is úgy vagyok, hogy inkább spúrkodok kicsit, aztán ha elszáll a filmgyűjtemény, akkor ez van.
-
Patice
nagyúr
válasz fogtunder #16653 üzenetére
A RED vinyók, ha jól emlékszem, 2012-ben jelentek meg. Előtte nem is volt direkt NAS-ba szánt HDD. Mindenki Green-eket használt ilyen célra és nem nagyon hallottam arról, hogy hullottak volna ilyen feladattól.
A RED is a FW miatt alkalmasabb RAID konfigokban való használatra, stb.
Saját tapasztalatom nincs Green-ekkel, de ha csak egy RED melletti adattárolós HDD lesz, akkor szvsz. no para.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
fogtunder
nagyúr
lehet kicsit off lesz, de:
ki milyen lemezeket használ a NASban/szerverben?
váltok ugye kétfiókos QNAPra, egyelőre lesz benne egy 2TB WD Red, amit pár hónapja vettem, ami később a kliensek és a NAS-on lévő nem reprodukálható adatok duplikálására lesz használva, kvázi RAID helyettesítőként.
e mellé vennék egy 5-6TB lemezt, amire mehetnének a filmek, sorozatok, egyéb média. a gondom csak annyi, hogy ekkora méretben már nagyon szignifikáns a különbség egy green és egy red között mondjuk ~55 vs 65K és hajlok rá, hogy spórolni kellene. van valaki, aki nagyobb kapacitású greeneket futtat otthon NAS üzemben?
-
Patice
nagyúr
válasz csusza` #16646 üzenetére
Értem.
Ez esetben ha csak a 215j fér bele árban, akkor 7200-as HDD-kel spékelném meg, hogy jobban pörögjön, amikor 10 embert kell kiszolgálnia.
(#16651) psg5:
"A 88-ban a merevlemezek is benne vannak?"
El kell keserítselek. Nem, nincsenek benne.
[ Szerkesztve ]
-
kabar
senior tag
Ha a 8TB-ot nem léped át, akkor a kétlemezes NAS jó lehet számodra. Nekem a jobbak közül a synologyval van tapasztalatom, abból most látom hogy a DS216Play 88 ropiért megszerezhető. Annak tükrében, hogy a play-ok régen erősen beleharaptak a 120-130-as mezőbe igen kedvezőnek tűnik. Viszonylag erős hardver, és széleskörű szolgáltatáspaletta jellemzi. Otthoni használatnál nem fogsz egyhamar kifogyni erőforrásból. ennél persze mehetsz lejjebb és feljebb is árban, talán ez egy jó optimum. A többiek majd mondanak egyéb márkákat. Minőségben a Qnap és az Asustor jöhet majd számításba. Ez utóbbi ígéretesebb lehet szolgáltatásban, de talán még szoftveresen nem olyan kiforrott, mint a másik két tapasztaltabb ellenfele. Ifjú titán.
-
gery2123
őstag
Csak az a baj, hogy a ppa felvétele nem lesz egyszerű, mert ha nincs a csomagok között Debian Jessie akkor lehet gondolkodni.
Én mondjuk tuti, hogy ubuntu 15.10 kezdeném, mert a frissebb kernel és csomagok miatt jobban támogatott a platform.
Ha kijön a 16.04 megy is fel aztán jó pár évig hozzá nem nyúlok a j1900 rendszerhez.-- PSN_ID: GerY2123
-
zserrbo
aktív tag
Na elkezdtem megcsinálni a leírást. Vagy mert megnyomtam valamit vagy nem tudom, de eltűnt a desktop kinézet csak full parancssor, mintha újra is indult volna. Hiányolta a rtl_nic/rtl816g-2.fw -t majd kérte a név jelszót és onnantól fogva nem tudtam vele mit kezdeni parancssorból. Végül elkezdtem újrarakni a Debiant de beugrott, hogy megéri foglalkozni a GPT-vel? Vagy mit tudtok javasolni a GPT-re? Üres a winyóm.
Mert akárhogy nézem mindig a GRUB telepítése résznél MBR-t ír a leírásnál. Pedig már rufussal is kiírtam GPT-t választva.
A BIOSban a pendrive-ot berakva van USB: és UEFI - "pendrive neve" - Partition 1
boot sorrend is. Az utóbbival nem tudtam tegnap bootolni a telepítőbe. -
psg5
veterán
Köszi! Még nem kaptam választ.
Minden fényképet, doksit itt tárolnék valamint egy másik merevlemezen filmeket.
Képet fél év alatt érték el a 400gb méretet, doksik fontosak de kis helyigényűek. Állandóan jó lenne elérni bárhonnan. Filmek terén pedig csak a min 1080 remux jöhet szóba egy Dune hdtv 101 játssza le őket.
Kb ennyi. Nem szeretnék szerelgetni, építeni csak ha kis hibaszázalékkal, egyszerűen lehet megtenni.F.K.T.
-
bzsolt09
csendes tag
Sziasztok!
NSA325 v2 javasolt-e nekem, ha
-jelenleg a routerre csatlakoztatott 1 terás vinyóról nézek filmeket aTV-n Kodi, vagy Infuse-zal. Nagyobb tárhely most sem kell. Ha a Philips TV szoftvere látja a NAS-t, külön öröm (a 3D-s filek miatt), de nem feltétel.
-torrent gépról erre a külső winchesterre megy, ezt ki szeretném váltani, hogy emiatt a laptop be legyen kapcsolva (20-30 seed, nem százéves értelmetlen sorozatokat szeretnék osztani)
-régen végtelen időt töltöttem mindenféle Linux rábarkácsolásával mindenféle gépre, na ezt már nem élvezem, almás termékekkel vagyok körülvéve, élvezem, hogy minden működik a dobozból kivéve. Nyilván böngészek üzbég fórumokat, ha muszáj, de alapvetően ne...
-Netem Digi _végtelensebesség_, de torrenttel nem sietek sehova.
-Jó, ha a meglévő 2,5"-es winchester belemegy a NAS-ba
Köszönöm előre is a segítséget!Szerk:
Ha egyszszer, ha nagyon ráérek, netről elérhetővé tehetem a NAS-ban lévő tárhely egy részét, az külön öröm, de nem feltétel.[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz zserrbo #16639 üzenetére
Szia!
Én ebből a fórumból csináltam meg a most is működő Kodi-t az N3150-hez (Braswell-hez) szükséges driverrel. Igaz, a linkelt leírás Ubuntu Serverre vonatkozik, de az Ubuntu is Debian alapú.
Ha be tudsz lépni SSH-n a gépre, akkor egyik oldalon a Putty ablaka másikon a fórum, és tudod másolni a parancsokat, nem kell bepötyögni.
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #16639 üzenetére
Ahogy néztem nincs hivatalos linux driver se a J-s se az N-es platformra:
[link]Helyette van közösségi. Melyiket érdemes felraknom, mert ahogy néztem a meglévő i965 nem tudja a H.265-öt (nem mintha kellene most) és lehet a hdmin is ezért nem megy ki a hang. Mutatja időként, hogy van lejátszott hang a PulseAudioban se nincs hangja a monitornak mégsem.
[link][ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #16606 üzenetére
Felraktam a Debiant végre. Tud valaki útbaigazítást adni milyen driver kell rá (Asrock N3150)? VA-ból vmi i965-öt rakott fel alapból. Az intel oldalán csak egy 2013-asat találtam....A fő gondom, hogy nincs hang a HDMI-n keresztül. Próbáltam PulseAudioval és anélkül csak alsamixerrel is. Egy hangszórós monitorral próbáltam. A laptoppal összekötve megy, sőt a géppel is, ha fülest kötök rá van hang, csak hdmi + monitorral nincs :/
-
kabar
senior tag
Nem tudom privátban megkerestek-e, vagy válaszoltak-e, de az árérzékeny, antibarkácsoknak a NSA325V2 szokott lenni az ajánlat. Ha nem vagy az árra olyan érzékeny, meg szerelni még mindig nem szeretnél, akkor már QNAP vagy Synology termékek szoktak előfordulni. Ha meg szerelős vagy, akkor meg épített NAS lehet az ajánlat. Sokat segítene, hogy mire használnád, és mekkor mennyiségű adat lenne rajta. Abból már lehet sejteni, hány vinyó legyen benne, a mire meg arra lenne válasz, hogy mekkora legyen alatta a vas.
-
Patice
nagyúr
válasz csusza` #16635 üzenetére
Szvsz. ha csak fájl tárolásra és megosztásra kell, akkor én építenék egy kis fogyasztású PC-t erre a célra és az elején említett Linuxos rendszert, vagy annak modernebb változatát üzemeltetném tovább.
Synology-val kifizetne a cég sok olyan szolgáltatást, amit nem is fognak használni. Ugyan abból az összegből meg erősebb gép építhető, csak hozzáértés kell.
-
csusza`
senior tag
Sziasztok!
Döntés meghozatalához kérnék egy kis segítséget, iránymutatást.
Adott egy cég, ahol egy Linux fájlszerver immáron sok éve teljesít szolgálatot, talán a tízhez közelebb van.
Már csak életkora miatt is megérett a cserére.
Ezt a fájlszervert szeretnénk kiváltani egy NAS-sal. Otthoni felhasználásra már üzemeltem be NAS-t, viszont részletesen kevésbé merültem el a témában, egyszerűen nem volt rá szükség és igény. Az eddig beüzemeltek D-Link DNS-320-asok voltak, mivel az elvárás az volt, hogy a lehető legolcsóbb legyen a rendszer. Nem vitatkoztam, ez a kérés, ezt kapták - aminek a hozadéka a borzalmas lassú HDD írás és az állandó lassulások voltak.
Most azonban más a képlet, stabil és normális NAS kell, évekig. Semmi másra nem használnák, mint adattárolásra - dokumentumok, képek - természetesen a megfelelő hozzáférésekkel. Nincs videostream, kamerarögzítés, semmi extra elvárás. Csak a stabilitás és a megbízhatóság. Viszont, egyszerre nagyjából 10 ember dolgozna rajta maximum.
Árban azonban nem szállhatunk el. Némi utánaolvasás után úgy gondoltam, hogy a Synology DS215j-re esik a választás, két darab 1 TB HDD-vel. 10 év alatt nagyjából 300 GB adat jött össze, úgyhogy úgy gondolom, ennyi tárhely bőven elég.Mik a tapasztalatok ezzel a kiépítéssel? Esetleg másik gyártó másik terméke lehet alternatíva? Ha igen, melyik, vagy melyikek?
Válaszotokat, ajánlásaitokat előre köszönöm!
Meet me @ Dhen' Ess Hardware! | Mikrotik - Routing the World!
-
Dave™
nagyúr
válasz lazydog #16632 üzenetére
Értem. Egy ideig nem volt vele gondom, aztán előjöttek az anomáliák, eleinte "csak" nem látta a boot eszközt, aztán volt hogy 15-ből egyszer tudtam elindítani az OS-t. Amint átdugtam a SATA2 portra minden probléma megszűnt. Mást is láttam már panaszkodni az ASmedia vezérlőre, de ha jól rémlik az a sebességére vonatkozott. Itt viszont a linux ATA bus errorokat dobált. A BIOS-ban pedig próbáltam már mindent, a verzió is a legújabb, szóval vagy HW hiba, vagy kompatibilitás problémák vannak vele. Nekem a HTPC-be bőven jó a két alaplapi SATA2, szóval lezártnak tekintem a dolgot, de azért titkon örülök, hogy nem egy négylemezes NAS-nak használom, mert most már nem aludnék nyugodtan az ASmedia vezérlőt használva...
-
Balinov
titán
Zyxel 5xx szeriarol van tapasztalat? 2bayes német amazonrol elég jó áron meglenne, dc 1.2es freescale, 1gb ddr, usb3,dual GB lan, mondjuk azt nem tudom hogy tudnám kihasznalni?
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
cr4sh-
tag
Sziasztok, előre is elnézést mindenkitől, hogy minden féle utánajárás nélkül kérdezek, tudom tele az ilyen jellegű kérdéssel a padlás. A kérdés a következő szeretnék egy nas-t amivel tudok 4k-s filmet streamelni, a jelenlegi amit használok egy belépő szintű synology szerver és nem képes fedolgozni a 4k-s filemeket. Semmi más kritérium nincs, nagyon szépen köszönöm a segítséget ez ügyben.
-
fogtunder
nagyúr
üdvözöllek a Plex világában. a mostani HP N54L ugyanezt csinálja, amint elkezdek nézni egy filmet, csak abban van 2GB RAM és nem fogy ki belőle. itt plusz nehezítő körülmény, hogy a szerver és a kliens is ezen fut. próbáld ki a Kodit, szerintem jobb lesz.
-
ubid
senior tag
válasz fogtunder #16621 üzenetére
Hát. csak film nézésre használnám. Most próbálom először. szóval biztos tudom amúgy helyettesíteni.
de amúgy szépnek meg okosnak néz ki...
De azért ezt megmutatom:
Az a 100% a cpu használat...Ez után azért megdöglés nélkül visszament 3% a cpu és 70% körülire a memória.
Film lejátszására nem is merek kattintani...
Kell az a plusz memória..[ Szerkesztve ]
-.-
-
fogtunder
nagyúr
mással is használod a plexet, ahol nem tudod nélkülözni? a plex eléggé erőforrás igényes tud lenni, ha feltennéd rá a Kodit és rendes megosztásból játszanád le a dolgokat, szerintem jobban járnál. ilyen fura dolgokat nekem csinált DSM alatt is a plex szerver, volt, amikor ssh-ból kellett lelőnöm.
-
ubid
senior tag
... Persze az újraindítás után a plex szerver része nem indult újra valamiért... És fuck logic, hogy nem lehet startot nyomni rá, vagy restartot.. vagy valamit. Ikonra kattintva kiköpi az oldal url-t plusz portot... amin persze nem jön be semmi mert nem fut...
Kiborít...Második újraindításra elindult magától.... de fccckkkk ?
[ Szerkesztve ]
-.-
-
ubid
senior tag
válasz fogtunder #16618 üzenetére
Majd arról azért értesíts Kíváncsi vagyok.
Egyébként. Újra installáltam az egészet gyári beállításoktól... Felment a plex... Nahát. elindult.
Király. kijelöltem a sync mappát. király. beszinkronizálta...
Indítom a tv-n. Megjelenik szépen a film.
Rákattintok... Közbe néztem a memória használatot... ekkor már 86% körül volt...
Indítom a filmet... kérem várjon.. hát oké... 2 perc múlva. újraindult a NAS. gondolom out of memory.Plusz egyébként olyan 3-4 perc mire feláll a nas az újraindítást követően. az azért nem kevés idő.
De legalább csipogással jelzi , hogy használhatóSzóval... kell az a plusz ram bele.
-.-
-
ubid
senior tag
áá. most látom hogy 4gb / slot.
De a kingston oldaán van, hogy miket támogat
Újonnan 6000ft-ért már lehet venni 4GB-os memóriát. úgyhogy az nekem megfelelő is lesz szerintem-.-
-
ubid
senior tag
Ki is néztem egyet, annyira nem értek hozzá... hogy ez talán jó-e.
Ha minden igaz, akkor ez Notiba való :
Kingston 8GBBocs, ha kicsit off.
-.-
-
Benyuss
tag
Sziasztok!
Meglepném magam egy NAS-al karácsonyra, de nem tudok választani.
Zyxel 325v2 és Buffalo 421 ami tetszene. Zxzel-ről írnak hideget, meleget, az utóbbiról nem találok semmit, pedig ígéretesnek tűnik.
Zyxel-ben lehet cserélni a ventit egy szabvány 60-asra? sokan írják, hogy hangos.. Esetleg van jobb megoldás? FHD filmeket streamelnék vele helyi hálózaton keresztül.
Egyébként erre a célra a routerem elég lenne, vagy azt is újítani kell?
TP-Link WR481ND-vel hasítok.
Jó lenne még ha a méretesebb backupjaimat, családi képeket tudnám rajta tárolni. Sokat szüttyög az indexeléssel? Milyen a webes felület?
Előre is köszi! -
psg5
veterán
Amennyiben első nas használó lennék és a lehető legkevesebb beállítással és legkönyebben, legegyszerűbben használható NAS-t szeretnék és a pénz nem számít, akkor mi jöhet szóba?
F.K.T.
-
ubid
senior tag
válasz fogtunder #16602 üzenetére
Netet szerencsére azóta nem dobta el
Újraindulni akkor indult újra amikor úgy döntött, hogy elfogyott a memóriája.
Most a Plexes rész ki van a kapcsolva. viszont amint lesz egy kis időm. ( talán kedden ) visszakapcsolom és megnézem, hogy mi a gyíkja olyankor.Fájlok másolása szépen ment, letöltés szintén.
Ezek a Plexes gondok meg talán betudható a kevés memóriának. Remélem, mert az még orvosolható, ha minden igaz ( lehet bele venni memóriát (?) )-.-
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Megtudom oldani, amennyiben beüzemelek egy NAS-t otthon, hogy felhőként, mint pl az onedrive vagy google drive, használnám és akár megtudjak róla osztani róla nyilvánosan is pl. képeket és bárhonnan, bármikor elérhetem?
F.K.T.
-
zserrbo
aktív tag
Köszi a tippet, nem tudtam eldönteni melyikre raktam és az ASmediara tettem, de most átrakom. Közben haladtam annyit, hogy van USB és UEFI USB-s boot sorrend opció. Az utóbbival nem tudom hogy működne, de az előbbivel bejött a telepítő. Mivel innen már inkább linuxos a kérdés, így a másik topicban folytattam.
Sata A1-A2 van meg 1-2. Gondolom az előbbi az ASMedia-s, mert a kézikönyben nem írja pontosan.
Lehet megnézem majd OMV-vel de valszeg csak vasárnap lesz már rá időm, köszi a tippet.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz zserrbo #16604 üzenetére
Nem tudom mi a gond, csak egy apró javaslat: ha ott is úgy van, mint a Q1900-nál, hogy van natív 2db SATA2 és egy külön ASmedia vezérlőn van további 2db SATA3, akkor a natív SATA2-eselet használd inkább, mert az ASmediaval én nagyon sokat szívtam, mindenféle ATA busz hibákat dobált egy idő után, átdugva pedig tökéletesen megy azóta is (nekem a HTPCm Q1900-as, elementary os-sel, ami Ubuntu alapú ami meg Debian alapú .
Szerk: csak a próba kedvéért próbálj megy egy OMV-t feltenni, az is Debian alapú.
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
Gondom támadt az N3150-re való Debian telepítéssel. Pendriveról akarok. Melyik isot és mivel írjam ki? Próbáltam már több féleképp, linuxos topicban is kérdeztem, így nem másolnám be:
[link]
Azóta egy teljes DVD1-es amd64-es isot is kiírtam Yummyval ott ezt írta:
Warn: No MBR magic, treating disk as raw
BootingSyslinux 6.0.3 EDD és ez 6x majd megállt..
Bocs, de linuxban full új vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xerox 106R04349 Dualpack fekete
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Gamer Pc eladó! 32GB RAM/Ryzen 5 5600/ 1TB SSD/ 5700XT/ RGB-s ház
- Panorámás Gamer PC! i7-8700/GTX 1070 Ti 8GB/16GB RAM/512GB+128GB SSD
- Minőségi GARANCIÁS Gamer PC! Ryzen 7 5700X/RX 6700XT/16GB RAM/1,25TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest