Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz zserrbo #16639 üzenetére
Szia!
Én ebből a fórumból csináltam meg a most is működő Kodi-t az N3150-hez (Braswell-hez) szükséges driverrel. Igaz, a linkelt leírás Ubuntu Serverre vonatkozik, de az Ubuntu is Debian alapú.
Ha be tudsz lépni SSH-n a gépre, akkor egyik oldalon a Putty ablaka másikon a fórum, és tudod másolni a parancsokat, nem kell bepötyögni.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #16639 üzenetére
Ahogy néztem nincs hivatalos linux driver se a J-s se az N-es platformra:
[link]Helyette van közösségi. Melyiket érdemes felraknom, mert ahogy néztem a meglévő i965 nem tudja a H.265-öt (nem mintha kellene most) és lehet a hdmin is ezért nem megy ki a hang. Mutatja időként, hogy van lejátszott hang a PulseAudioban se nincs hangja a monitornak mégsem.
[link][ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #16606 üzenetére
Felraktam a Debiant végre. Tud valaki útbaigazítást adni milyen driver kell rá (Asrock N3150)? VA-ból vmi i965-öt rakott fel alapból. Az intel oldalán csak egy 2013-asat találtam....A fő gondom, hogy nincs hang a HDMI-n keresztül. Próbáltam PulseAudioval és anélkül csak alsamixerrel is. Egy hangszórós monitorral próbáltam. A laptoppal összekötve megy, sőt a géppel is, ha fülest kötök rá van hang, csak hdmi + monitorral nincs :/
-
Dave™
nagyúr
válasz zserrbo #16604 üzenetére
Nem tudom mi a gond, csak egy apró javaslat: ha ott is úgy van, mint a Q1900-nál, hogy van natív 2db SATA2 és egy külön ASmedia vezérlőn van további 2db SATA3, akkor a natív SATA2-eselet használd inkább, mert az ASmediaval én nagyon sokat szívtam, mindenféle ATA busz hibákat dobált egy idő után, átdugva pedig tökéletesen megy azóta is (nekem a HTPCm Q1900-as, elementary os-sel, ami Ubuntu alapú ami meg Debian alapú .
Szerk: csak a próba kedvéért próbálj megy egy OMV-t feltenni, az is Debian alapú.
[ Szerkesztve ]
-
lazydog
addikt
válasz zserrbo #16132 üzenetére
A purple vinyók nem ajánlottak NAS-ba.
A bennük levő speciális firmware olyan működést eredményez, ami kifrjezetten hátrámyos a megbízható adattárolás szempontjából.
A folyamatos írásra (a biztonsági kamera által közvetívett videojel rögzítésére) van optimalizálva. Itt érthető módon, az a prioritás, hogy lehetőleg egyetlen tizedmásodpercnyi esemény se maradjon ki.
Ezért az erre készültt firmware nem foglalkozik a hibajavításokkal, az adatok ismételt olvasásával, mivel az késlekedéssel járna, ami itt megengedhetetlen. Az egyébként sem csúcsminőségű rögzített video attól még használható lesz, hogy esetleg néhol lesz egy kis villódzás.sad_Vamp
Olvass pár oldalt vissza! Elég alaposan kiveséztük ezt a témát.[ Szerkesztve ]
Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
fogtunder
nagyúr
válasz zserrbo #16062 üzenetére
a legtöbb ATX házban van furat ITX lapoknak is, de ez típusfüggő, néz meg a specifikációját. legrosszabb esetben 2/4db lyuk fúrása megoldja a problémát, elférni el fog a lap. a 450-es táp 100W alatti teljesítményen elég szar hatásfokú lesz, nem igazán ajánlott megoldás.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Dave™
nagyúr
válasz zserrbo #16033 üzenetére
Az OMV debian alapú, szóval nem hiszem, hogy másra is fel fog menni épeszű keretek között. A DSM pedig ugye a Synology rendszere, ugyan az is Linux alapú gondolom, de azt csak natívan fogod tudni használni, nem valamire rátelepítve. Debian alá amennyire tudom utólagosan simán telepíthető csomagkezelőből az OMV, a Kodi is ugyanígy. A madvr amennyire átlátom a dolgot elsősorban a gyengébb minőségű dolgokat tudja feljavítani valamennyire, 1080p-nél sok hozzáadott értéket nem létok 2-3 méterről. A kodiban is van egyszerűbb post processing. A külön HTPC ugyan költségesebb meg komplexebb, de elegánsabb és rugalmasabb megoldás is egyben, nálam pl. egy Gen8 microserver natív OMV-vel a NAS, a HTPC-n pedig Elementary OS fut ami Kodiba bootol, de mivel kell Spotify is meg néha desktop, ezért ott van az is és bármikor tudok onnan is netezni, fileműveleteket végezni vagy kényelmesen hallgatni a Spotify-t (amit Kodi alól normálisan nem lehet sajnos).
-
Dave™
nagyúr
válasz zserrbo #16031 üzenetére
Ez kicsit szerintem sok igény lesz így egybegyúrva. Egyrészt vannak a klasszikus file szerver/NAS funkciók, azok rendben vannak, és még DSM sem kell hozzájuk. Az OMV is simán biztosítja a torrentet, fileszervert különböző protokollokon, webszervert, plexet, kodit akkor, ha nem önmagában telepíted, hanem debian alá, ftp-t, privát felhőt, szinkronizációt, vpn-t, viszont ha te netezgetni szeretnél rajta, akkor vagy kell egy desktop os amire telepíted az OMV-t (Debian), vagy VM-ben futtatod ezt az OS-t, de az nem lesz igazi, a virtualbox nem egy vmware Workstation. Aztán megfejeled az egészet játékok futtatásával, amihez meg Windows kellene, és amivel az egész fentit keresztülhúzhatod (megoldható lenne win alatt is, de azt te nem akarod). Docker már van OMV alá is egyébként. A Gen8 microserver a Kodi és desktop funkciókon kívül mindenre tökéletes lenne, de ezeknél elvérzik, játszani pedig ne akarj egy NAS/HTPC kombináción, mert az már tényleg sok lesz a jóból.
Ja és a J1900 jó lesz NAS alá, de ha már HTPC is lenne egyben, a gyengébb de jobb GPUval rendelkező N3150 szerintem időtálóbb választás a H265 miatt.
Szerk: Hogy kicsit tisztább legyen a fenti gondolatmenet: a natív OMV telepítés ellát minden NAS és médiaszerver funkciót, de a Kodihoz és a netezéshez kell a Desktop Linux is alá.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan Új M2 M4 IPAD PRO 2022 12,9 128GB - 256GB Wi-Fi Azonnal DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- Akció Új IPAD MINI 6 64GB WI-Fi VAGY 5G LTE , Minden Színben BONTATLAN AZONNAL ÁTVEHETŐ DEÁK TÉRNÉL
- Apple Watch Series SE 2024 40mm Stairlight ÚJ BONTATLAN Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple Gara
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- iPhone 16 Pro Max 256GB desert/sivatagi titán új, bontatlan, gyári független
- Dell Precision 5560 patika állapot Core i7 11850H 32GB DDR4 512GB SSD T1200 4GB GDDR6 VGA több db!
- Alkuképes - Használt - Samsung - Galaxy - A5 - 2017 - 32GB - Fekete
- Samsung M7 Smart Monitor TV - 32" 4K UHD Type-C Wifi/Bt. AirPlay / Mac kompatibilis - ÚJ, Ár alatt
- XBOX Series S akár 2 kontrollerrel.
- Akciós - Lenovo Billentyűzet - Magyar - Vezetékes
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest