Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Qtya123

őstag

válasz E2E4 #108723 üzenetére

Tudom, hogy félted a szemedet, de szerintem nagyon nagyon túl van már pörögve ez a dolog.

Szemkímélésben kettő dolgot tudsz tenni: PWM mentes és Blue Light Filter. Mellé ahogy előttem is írták magas Hz. Ennél többet nem igazán fogsz tudni tenni a szemed érdekében azon kívül, hogy nem nézed a monitort.

Az, hogy egy monitor nagyon színhelyes nyilván lényegtelen szemkímélésben. Esetleg annyi, hogy ne legyenek akkora pixelek mint a ház, meg túl aprók a betűk. Én a szövegméretezést 125%-ra állítva használom 1440p alatt. 100%-on erőlködik a szemem, ha sokat olvasom az apró betűket.

Szigorúan magánvéleményem, hogy a szem károsításában az elsődleges probléma monitorfüggetlen. Órákon keresztül bámuljuk a monitort. Ilyenkor közelre fókuszálunk és tartósan közelre nézve hosszú idő után a szem geometriailag torzul, tulajdonképpen egy kicsit összenyomódik. Így vízszintben az átmérője megnő és a retinából a fény nem a fókuszpontra esik, hanem elé és így rövidlátás alakul ki.

Van sok monitor ami PWM mentes, kékfény szűrős és 60 Hz feletti. Megnézed melyek azok és sok-sok tesztet elolvasnék (rtings.com, tftcentral.co.uk, techspot.com), aztán kiszűrnék néhány típust a tesztek alapján. Utána azokat próbálnám megnézni személyesen is és döntenék.
    Ha viszont bemész a boltba és egymás mellé tesznek neked két különböző márkájú monitort, amelyekben az a közös, hogy mondjuk mindkettő IPS panel, ugyanakkora képátló, ugyanakkora felbontás és ugyanakkora képfrissítés, soha az életben nem fogod megmondani ránézésre, hogy melyik szemkímélőbb.

Az a baj, hogy koncepció nélkül keresel. Próbálsz egy nagyon nehezen megfogható igényt (szemkímélés) előtérbe helyezni, de mellette minden másban csapongsz, legyen az felbontás, panel típus, frissítés. Így nem fogsz dűlőre jutni.
    Azt senki nem fogja tudni megmondani neked, hogy melyik A szemkímélő monitor. Ha naponta nézi az ember hosszú órákat akkor van a szar, meg a kevésbé szar.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák