Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kaligula
tag
Üdv! Lenne egy nem egyszerű kérdésem: kezdő fotós vagyok, portréhoz (kevés fénynél is) keresek kompromisszumos, olcsó megoldást, max a4 méretű képekhez. Két használt DSLR került képbe: Canon 350d és Pentax k100d. Objektívet leginkább m42-es régebbi 50mm fixeket néztem valamint régebbi canon és pentax fixeket. Szerintetek melyik váz-objektívvel érhetnék el legjobb eredményt a legkisebb ráfordítással?
rovidkv.reblog.hu
-
Abry
tag
Az én véleményem: elméletben tényleg többet bukik rajta, de ha azt nézed minden használt cucc vásárlása lutri, főleg minél értékesebb, a bolti vásárlásnál ott a garancia és az, hogy nincs rejtett hibája (kivéve persze a gyártási hibákat, de ezek ritkák). A legtöbb használt gép már nem garanciás, tehát a megvétel után akár már más nap kipurcanhat és akkor nem a pénzed 1/3át bukod, hanem az egészet, amit senki nem térít meg. Aki az első tükrösét veszi feltételezem nem ért a DSLR gépekhez, nincs tisztában vele, hogy mit kell nézni adott esetben egy használt vázon (az egy dolog, hogy az eladó mit állít, nyilván neki az a célja, hogy eladja a saját cuccát, a rendesebbek természetesen felhívják a figyelmet az esetleges kopásokra, karcokra stb., csak ugye nem mindenki ennyire normális).
Természetesen, ha már van tapasztalata ilyen géppel, vagy akár van hozzá értő ismerőse, akkor valóban jobb választás lehet egy használt gép.Az meg, hogy mivel lehet jó képet csinálni megint relatív, egy kompakttal is lehet állejtő képeket csinálni, ahogy egy 5dm3 + L -es lencsével is elcseszett képeket. Ahogy én látom egy jó fénykép első sorban a fotóstól függ, aztán a lencsétől, és csak azután jön a váz, magyarán többre megy egy olcsóbb váz + drágább obi, mint drágább váz + olcsóbb obi. DigitalrevTV-nek van ezzel kapcsolatban egy egész jó videósorozata youtuben "pro camera with cheap lens vs cheap camera with pro lens". Továbbá, amit felsoroltál, azokból max. + obi, vaku, állvány kell hobbi szinten (célterülettől függően még ez a 3 közül se kell mind).
-
MC Pite
veterán
válasz Zozzer888 #12496 üzenetére
Koncerten próbálkoztam párszor, de ott vakuval nem is próbálkoztam, oda némi fényerő lett volna jó.
Bulifotózást nem vágom, és asszem részben a koncerttel kevertem. Ha jól rémlik akkor itt nagylátó+vaku kell a vigyorgó egyénekre
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Zozzer888
addikt
válasz MC Pite #12495 üzenetére
Butaság.Bulifotózásra simán jó a kit obi, F8-on, a vaku megoldja a fényt...
szerk.: Még soha nem fotóztál bulin ha azt hiszed hogy a fix 50-es jó (a fix 85-öt már megse említem), már a 28 is felejtős
[ Szerkesztve ]
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
MC Pite
veterán
Ezt azért kifejthetnéd miért nem ajánlod... Ha mégse jön be, rengeteget bukik rajta. Plusz bulifotózáshoz nem ártana valami fényerős obi, újonnan ez már nem fog beleférni. (Nikkor 50 vagy 85ös fix? Nikonra YN468II ár/teljesítmény szempontjából jó vakunak tűnik)
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
k1csi
senior tag
Tudom, hogy semmi hatása nem lesz, de csakazértis leírom.
Pont első ismeretlen kategóriánál (kezdetben drágább fotógépet akartam írni, de fotózásnál semmi se/vagy minden drága ahogy nézzük) használtan érdemes venni.
Egy új cuccal mikor kilépsz a boltból rögtön a 2/3-át éri mint kifizettél érte. Ha két hét múlva rájössz, hogy neked nem ez kell akkor buktad (ha valaki nem hajlandó ezt elfogadni akkor lesz egy újabb porgyűjtője a polcon). Használt esetben ekkora áresés minimum hónapok de inkább évek kérdése (tulárazott dolgoknál rövidebb).Tapasztaltabb fotósok persze mosolyognak a legbelépőbb belépő váz meg legkitobibb kitobi láttán mert tudják, hogy a fotózáshoz rengeteg dolog kell még azaz ez nem egy olcsó hobbi (azaz százvalahány ezerért kompomiszumokat kell kötni, nem is keveset mi az amit lehet és mi az amihez hozzá se fogj).
Persze ezekkel is nagyon jó fotókat lehet csinálni, ha ismered, elfogadod a korlátokat és ennek megfelően használod ezeket a cuccokat.
Persze aki ilyet vesz azt hiszi mert az tükrös meg drága (nem tudván mi igazán drága) mindenre jó. Jó persze, ha megfelelő obit használ az ember meg vakut, meg állványt meg vakukábelt (hogy le lehessen venni a vázról a külső vakut), meg szinezőfóliát (hogy a vaku színe egyezzen a domináns fényforráséval vagy pont azért, hogy jellegzetes színt adjon) meg szűrőket (ND, CPL) meg napellenzőt meg távkioldót meg fényformálókat meg lenspent meg swabot meg most hagyom abba, holnap reggelig lehetne sorolni.
Bár tény: Bulifotózásra én is valami olcsó cuccot vinnék. Használt = mégolcsóbb (vagy egy kategóriával felette) és nem kell aggódnom, hogy valami leütött darabot veszek/viszek (haza).
Azaz érdemes lenne valaki hozzáértő ismerőst megkérni és vele használt cuccot venni.
Szerintem.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
Abry
tag
válasz m0rd0k #12488 üzenetére
Ha első tükrös géped, akkor nem ajánlom, hogy használtat vegyél. Újonnan viszont, ahogy a kolléga is említette csak a Nikon d3100 + 18-55 VR, illetve a Canon 1100d + 18-55 IS II kitek férnek bele. A Canon újabb típus, a d3100-nak viszont kint van az utódja (d3200) ezért a boltok különféle akciókkal próbálnak "szabadulni" a d3100-aktól (ilyen pl. az edigital eme akciója).
Viszont a bulifotózáshoz szükséged lesz egy vakura is, azt is kalkuláld bele.[ Szerkesztve ]
-
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék vételezni,egy tükörreflexes gépet,hobbi és buli fotózásra. Olyan 130 ezerig tudnék elmenni. Milyet tudnátok ajánlani?
Köszi.
Minden szinten,szinte minden.
-
k1csi
senior tag
válasz Zozzer888 #12486 üzenetére
Lehet. Viszont annyira nem olcsó és hasonlóan a 60D-hez jópár butítást kapott ami azoknak akik egy kicsit mélyebben foglalkoztak már fotózással kerülendővé teszi (pl. 1/180-as vakuszinkron, fókuszpöcök hiánya, csak egy keresztszenzor stb stb).
Egy FF 60D...Vsz. Nikon D600 jobb lett a lényeges dolgokban a felesleges (marketinges) sallangokat meg kihagyták.
Azaz a 6D-nek jóval a D600 alatt kellene árban lenni. Vannak kétségeim.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
k1csi
senior tag
válasz Zozzer888 #12482 üzenetére
Nem tudom mi olyan "bitang" egy 2.8-as fixen ami felbontásban is max a középmezőnyben van (rekeszeléstől sem táltosodik meg). Bármelyik 50-es hozza azt 2.8-ra rekeszelve, kivéve talán szélen ami meg ugye APS-C nem érdekes.
Ez az obi vsz. valami piszok olcsó FF-hez lett tervezve, csak az még nem jött el.csakb
Az nem csoda, hogy nem volt nagy csápolás, nézd meg a 20-as Pana felbontását amit ajánlottam (teljesen nyitva is használható):http://www.lensrentals.com/blog/2012/05/wide-angle-micro-43-imatest-results
Nyitva (1.7)
Panasonic 20mm f/1.7 870 735
2.8-ra rekeszelve:
Panasonic 20mm f/2.8 1050 875Ugye az 40-es STM 2.8-tól indul és tényleg a jobbak közzül való, viszont azonos rekeszen bőven elmarad a Panától, teljesen nyitva ahol a Pana 1.5 Fé el több fényt enged vannak kb. azonos szinten:
http://www.lensrentals.com/blog/2012/06/canon-40mm-pancake-how-did-they-do-that50mm-en az 1.4-es Canon tényleg jó, f/2 környékére lerekeszelve, viszont ez nem fogja az AF gyengeségét megszüntetni (amire gyógyír az 1.2).
A Canon elsősorban telében jó, meg egy-két méregdrága spéci obiban.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
csakb
őstag
válasz Zozzer888 #12482 üzenetére
M42: A Nikont leszámítva minden rendszeren remekül használható, sőt, némelyiken még csipes adapter sem kell hozzá.
AF viszont nincs M42-vel, pedig nem rossz dolog az."Az 50-es "sora" is jó..."
Ha jól emlékszem, az 1.8/50 II-t inkább ipari hulladéknak becézik a Canon topikban. Az I-est használtan nagy ritkán lehet kapni. Az 1.4/50 nem rossz, ha szerencséd van a front-/backfocus-szal.
"A 28 f2.8 se egy rossz obi szerintem..."
Szerintem se, de ehhez képest nem volt valami nagy össznépi csápolás, amikor felvetettem a múltkor a Canon topikban egy 40-esnél rövidebb fixet kereső kollégának.
Szóval kb. ennyi, meg az 1.8/85, ami amatőr pénztárcához méretezett fix a Canontól. A 2.8/40 STM tényleg jó húzás volt.
-
Throme
veterán
válasz schawo #12478 üzenetére
Most mondtam egy drága obit amit egy kezdő belépő vázra nem fog rárakni, mivel kifogásoltad, hogy aki kitobiban gondolkodik ilyen szenzoron inkább vegyen kompaktot.
Szóval ne ebbe köss bele.Egy belépő vásárló meg nem drága fix-ekkel fog az elején bohóckodni (cserélgetni, lábzoomolni...stb), hanem a kényelmesebb kitobit használja. Főleg, hogy örül mert ki tudta fizetni az így se olcsó kit-et. Nem lenne elég egy relatíve olcsó 35-ös fix. Az 50-es meg drágább mint a kit 18-105 (ok hogy jobb minőséget ad, de aki ebbe az irányba megy az nem D3200-zal kezd, vagy akár D5200-zal, hanem komolyabb vasat választ).
Látom, hogy nem tudsz attól elvonatkoztatni, hogy egyből magadból indulj ki! Neked már alapból mások az igényeid, mint aki élete első tükrösét veszi.
Nem tudod elképzelni a világot csak fix obival. -
k1csi
senior tag
válasz schawo #12478 üzenetére
És az AF rendszer (minden eleme) is megbírkózik azzal a pontossággal ami ennyi megapixelhez kell?
Vsz. pont belépő vázaknál nincs értelme a megapixel hajhászatnak bár pont ez az a terület ahol hatalmas marketing értékkel bír...[ Szerkesztve ]
-
k1csi
senior tag
válasz lcee79 #12476 üzenetére
A kamera (camcorder) jobb ergonómiával bír (állítható kereső, dedikált gombok MF-nek, motoros zoomnak, hangerőnek, záridőnek stb) nincs 30 perces limit, tovább bírja az akku stb. Viszont ha nagyobb szenzorost, cserélhető obist szeretnél akkor ez egy kicsit jobban zsebbenyúlós.
Nézd meg pl. a Sony NEX-VG20 (VG-30)-at.
A felbontás egy dolog, de az is számít mekkora a szenzor (zaj, kis DoF, pl. FF VG-900), milyen gyorsan lehet kiolvasni stb.
Ha úgy érezted húzós a DSLR ára, ennél méginkább így fogod.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
lcee79
addikt
Azt nem tudom valaki jártas-e kamerák terén
Egy 100.000 környéki kamera (panasonic v sony) mennyivel lehet jobb mint mondjuk egy milc-be épített kamera??
Nem is minőségbe (mindegyik fullhd) hanem szolgáltatás, használat stb, stb...Erről van valakinek tapasztalata?
https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/
-
Throme
veterán
válasz schawo #12474 üzenetére
Szerinted akkor a belépő váz vásárlói fognak 70-200 f2.8 nikkor lencséket passzítani a gépükhöz?
A legtöbbjük megmarad a kitobiknálA belépő váz vásárlók az eléherő "fícsöröket" nézik.
Másrészt nem biztos, hogy örülnek a nagy fájlméretnek. Mit kezdenek vele?A szenzorméretbeli különbség monitor, meg fényképméretben nem biztos, hogy kijön.
És most ne magyarországi vevőkre gondolj, mert itt nem azért vesznek sokan belépőt mert nem nagyon értenek hozzá, meg egy hétvégére mégis csak kéne valami kattogtatni való, henem mert nincs a nagyobbra pénz.
Mi nem vagyunk mérvadók.Lehet Te megveszed a nagyobb szenzoros gépet mert elkápráztat a ráírt MP szám, de sokan vannak akik az elérhető funkciókat részesítik előnyben és nem akarnak - mittudomén - 30 megás RAW-okkkal vacakolni...
-
titán
válasz Throme #12472 üzenetére
A Canon 650d meg felkötheti a gatyáját, mert szenzorban köröket ver rá a Nikon már belépő kategóriában (d3200) is. Szerencsére azért a kit objektíven kívül is van élet. Aki szerint a szenzornak csak a kitobit kell kiszolgálni, az válaszon inkább kompaktot.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Throme
veterán
válasz lcee79 #12470 üzenetére
"azt sajnálhatom esetleg, hogy amint megjelenik (ha igaz a hír, mert mintha az írója sem hitte volna el )
akkor az 5100 ára lejjebb megy kicsivel talán, de gondolom sokat azon sem nyertem volna..."Ha ez számítana, akkor soha az életben nem lenne géped. 2 évente jön az új váz, mert kell, hisz a konkurencia is tolja ki az újakat.
Én pl nem érzek késztetést, hogy a D5k-t lecseréljem D5100-ra, és ha igazak a pletykák, akkor a D5200 is kimarad. Akkor már inkább sasolom a D7100-at, milyen lesz. De ott is várható a minimális újítás.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz schawo #12471 üzenetére
Ha csak enyi, akkor szerintem a canon 650D jobb választás lesz.
Ráadásul frissítették a 18-135 obijukat is. Ez meg átfogásban jobb mint a 18-105.
Vázméret is nagyobb, egy kellemes belépő méret.egyébként meg az a fura, hogy a D3200 megjelenésekor sokan kritizálták a nagy MP számot, meg hogy kitobival szar lesz...stb.
Most meg egyik előrelépés a D5200-nál ez a szenzor....hogy is van ez?Szerintem a nikonnak fel kéne kötni a gatyót, mert a D3200 szenzorát leszámítva kéne valamivel előrukkolni.
Még írják, hogy "2,016 pixel RGB metering sensor (same as the D600, the D3200 had a 420 pixel RGB sensor)" a nikonrumors-on.
Ez nem rossz.
És még azt, hogy 5fps lesz a sorozat. Ez meg kit érdekel, hogy eggyel több az elődnél?És kifújt, ennyi...
Ugyan az a kis tökmag váz.
-
lcee79
addikt
válasz MC Pite #12468 üzenetére
A cikk után igazából az D5200-es szinte 90%ban ugyanaz mint az D5100
csak kapott egy új picit gyorsabb procit és az érzékelőt (bár ugyanakkora méretben a 24 megapixel a 16 ellenében nem tudom nem-e épp minőségromláshoz vezet...) Minden másban ugyanaz, még érzékenységben is, pedig azon is szoktak emelni, vagy valósan vagy csak marketingből...Igazából azt sajnálhatom esetleg, hogy amint megjelenik (ha igaz a hír, mert mintha az írója sem hitte volna el )
akkor az 5100 ára lejjebb megy kicsivel talán, de gondolom sokat azon sem nyertem volna...
De mióta megvan élmény visszanézni a képeket (főleg ami tényleg jól sikerült )persze pont pár perce néztem meg a gépen a képeket, és véletlenül (set picture control beállításon belül)vivid-en hagytam (mert csináltam azon pár képet, ami úgy pont jó lett), és azzal minden piros szín kicsit élénkebb, és kislányomnak kicsit álmosak/pirosak voltak a szemei egyik este, na most azokon kissé olyan mintha behúztak volna neki, és bevérzett volna (kicsit kisarkítva...)
Ezt majd valahogy retusálni kellene, mert a kép szép lett.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz schawo #12462 üzenetére
Miért, nem ugyanezt csináljuk mindennel? Sötétzöldek akik hülyeségeken vitatkoznak. Pl kézszárítás elektromosan vagy papírral jobb? Amíg ezen komolyan tudnak 'tudósok' vitatkozni, jól lerázom és a nadrágba törlöm a kezem. A sötétzöldek és a környezet tudatosak két különböző 'faj'.
Sokat járok többet között az oroszokhoz, ahol amcsikhoz hasonló mérhetetlen pazarlás van.
De az ukránokhoz is, ahol magyarok 99%-a el sem tudja képzelni milyen szegénység van - ki hinné el, hogy sok régióban vastag por van a fél literes kólán a boltokban(ha van), mert annyira rohadt drágának számít.
Nem mondom hogy tudom a 'frankót', de látok rengeteg olyat, amit megszoktunk -pedig nem kéne- és mi már észre sem vesszük. Lásd ásványvíz.
Van akit érdekel, van akit nem; azok a dolgok amik 1, értelmetlenül kerülnek plusz pénzbe 2, nem jár kényelmetlenséggel lemondani róluk - hát azokat nem, vagy nagyon ritkán használom. Kinek a pap, kinek a papné. De hobbi sportolóként (és félnyomorékként) az sem mindegy milyen vackot tömök magamba, vagy milyen testtel kell még pár évtizedet lehúznom - a többségnek úgy tűnik tökmindegy. Sokáig tartott mire rájöttem, ha az autómtól nem sajnálom a jó naftát/adalékot/kenőanyagot, akkor magamtól sem kéne; ez százszor annyit ér, mint különböző hobbikba temetni a pénzt.
Néha hallani olyat, hogy jól el kéne küldeni az embereket lakatlan szigetre és ott átértékelnének dolgokat. Szerintem elég pár száz km-t utazni, és az emberi kapcsolatoktól, a korrupciótól, a rossz utak fogalmától a mi borzasztó rossz anyagi helyzetünktől a pazarlásig kezdve szinte mindenről eléggé megváltozna az emberek véleménye - és rájönnének sokan hogy az érmének rohadt sok oldala van. De hát, a csőlátás kényelmét nem sokan adnák fel.szerk: Cégnél 2007 és 2010et használunk. Otthon egy portable 2007 van ha valamiért ???x-et kéne megnyitni.
Zárom is az offolást
Amúgy az 5200őt megnézve, ne bánd hogy lemaradtál róla. Nekem nem igazán jön be, azért adják ki hogy adjanak valamit az újdonságra vágyóknak, nem úgy tűnik hogy előrelépés. A D7000 utódját hozzák már ki, ami mindegy milyen, csak vigye le a d7k árát
szerk2: Bukarest meg Kijev azért nagyon nagyon elüt a 'bentebbi' vidékektől, sokkal nagyobb a szakadék mint nálunk. Főleg ukrán/orosz részen, ahol rengeteg az újgazdag
majom. Románoknál pedig idén már az átlagos útminőség meg is előzött minket(1-2 számjegyes utak tuti), és a pici falukat leszámítva gazdaságilag/fogyasztásban is behoztak.[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz lcee79 #12464 üzenetére
"97es (office) az alapértelmezettem"
Ez nem tudom, honnan származik, de hogy nem tőlem, az biztos.
(#12465) Zozzer888
Nem érdekel a struktúra, a vinyó töredezettsége...lehet mac-et kellett volna vennem?
Ne álmodozz, ez mindenhol éppúgy probléma.[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
válasz MC Pite #12461 üzenetére
Egy programozó máshogy tekint a gépre...Nekem mint mezei felhasználónak az a lényeg hogy menjen a gép a 30 lapos böngészővel +közbe bírja el a LR-ot.Ha bírja akkor jó, ha nem akkor sz@r
Nem érdekel a struktúra, a vinyó töredezettsége...lehet mac-et kellett volna vennem?
-
lcee79
addikt
válasz schawo #12462 üzenetére
"97es (office) az alapértelmezettem"
De ha céges környezetben munkára akarod használni és csak docx-eket, xlsx-eket kapsz emailben, az exchange szerveren, akkor ha gyors ha nem office 2007-et vagy 2010-et használsz, és otthonra is marad ez
(ráadásul ezek az új xml formátumok sokkal helytakarékosabbak... ugyanaz a szöveg doc-ként több helyet foglal mint docx-ként, a formázási dolgokról meg nem is beszélve, ami az újban nézhető/szerkeszthető csak)https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/
-
lcee79
addikt
válasz MC Pite #12455 üzenetére
"Használja aki akarja "
Én nem mondom hogy azt kell használni, én csak javasoltam annak aki nem tudja mit használjon
Aki meg van elégedve a mostanival, mint te az operával, akkor használd azt, mobiltelefonra az egyik legjobb
pont azok miatt amiket felsoroltál, itthon a 30mbites korlátlan nethez nincs ilyen jellegű problémám
+androidhoz is google-s termékeket használok és könnyen megy a szinkronizáció a platformok között.És amit megszokott az ember az tetszik, ahhoz képest a másik már valamiben úgy sem fog, ezért én nem váltok operára, te meg chrome-ra
-
titán
válasz MC Pite #12461 üzenetére
Én felhasználó vagyok.
Ez nagyon sötétzöldre sikeredett. A memóriában a bitek nem: Víz, tiszta levegő, fosszilis üzemanyag, papír, műanyag.
Gyorsabban netezel mint 5 éve?
Egyértelműen, pedig 5 éve ugyanaz a gépem és az internetem (10Mb/s). De akkor még csak fos böngészők voltak.'újrakellrakniavindózt'
Nem, nem kell. Ne próbáld kitalálni, hogy milyenek a géphasználati szokásaim, nem fog menni.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz schawo #12459 üzenetére
Látszik, -vagy legalábbis remélem- hogy nem programozó vagy
Mellesleg használok gyengébb vasakat is; és nem, ne használjon 5-6 ablak 4-600 megát ha más böngészők a feléből megoldják.
De igazatok van, azt kell csinálni hogy pazarolni kell mindent, ami viszonylagosan olcsó. Víz, tiszta levegő, fosszilis üzemanyag, papír, műanyag, memóriák, satöbbi. Hülye is aki nem pazarolVannak akik droid módjára beállnak a sorba, és tapsolnak ahhoz, hogy a sw-ek erőforrásigénye legalább olyan gyorsan nő mint a hardvereink teljesítménye. Gyorsabban netezel mint 5 éve? Vagy gyorsabban szerkesztesz doksit? És képet? Jé, alapból semmi nem igazán gyorsabb? Vajon miért... Mert a fél megás weboldal 4-6 statisztikázó szart tölt előbb be? Mert csomó ideig csak a word splashscreent látod (a 97es az alapértelmezettem, az enter le sem ér, de a doksi betöltött) vagy az acrobat readert megnézted már miért indul olyan vérlázítóan lassan? Ja, mert több mint száz mega, és a töredezettségmentesítési naplót ha megnézed többszáz darabból áll?
Persze rinyálunk hogy lassulnak a gépek és 'újrakellrakniavindózt' - közben ésszel kell használni a gépet, hetente 2 percet szánni rá, és nem fogy a hely, és nem lassul a rendszer. 8-10éves vasak is úgy kerülnek ki a kezem alól, hogy teljesen normálisan használhatók, nem rosszabbak fél év után sem mint egy új százezres laptop átlag userrel ue idő után.
De a Thinkpad X120amon(Brazos, E240, win7 basic, 3gb) vagy anyám tuacekás konfigján(xp ofkorsz 0,5g) megpróbálhatod; de szerintem az áltag által preferált rendszer halott lenne úgy ahogy van - is ezeken a gépeken is marha sokat számít a böngésző, és annak beállításai.Legalábbis, én így szeretem; de mindenki azt választ, ami neki szimpatikus
[ Szerkesztve ]
-
lcee79
addikt
válasz schawo #12459 üzenetére
"Mostanában rengeteg weboldal nem is fut el a legújabb exploreren, a kváziszabvány jelenleg a króm."
99,9%-ban chrome-ot használok, de hogy egyet mondjak logmein nem müxik jól (legalábbis mikor utoljára próbáltam még nem működött, azóta nem próbáltam )
munkahelyi java-s weboldalak csak régi java-val és csak internet explorerrel hajlandóak menni...
De mint mondtam szerencsére csak kevés ilyen dolog van, minden másra chrome.[ Szerkesztve ]
-
lcee79
addikt
válasz MC Pite #12455 üzenetére
Melyik fapados?
Legfapadosabb az explorer, de cserébe szinte minden weboldal fut rajta... (a többieken sajna nem minden, de szerencsére csak munkahelyi progik, az másokat nem érint )
De mozilla sem fapados, chrome sem, operát csak telefonon használok, nem jobb az sem mint a chrome...
(igaz talán a chrome folgyaszt legtöbb memóriát, de gyorsaságával kompenzálja )[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Versenyztek a két (több mint 2× annyit) memóriazabáló fapados böngészőkkel... addig az operások megértően mosolygnak
Chromenál az tette be a kaput (azon kívül hogy ablak kezelése sem túl jó, illetve stabilitásban még mindig az opera mögött van) hogy ha törik, ha szakad fut a háttérben, lóg a neten, frissítgeti magát - ami nálam szükségnettel igazi halál... És volt már hogy beragadt elég sokáig a setupja, egy magot kiterhelve... Kössz, tartaléknak általában elmegy, de van amelyik gépeken inkább leszedtem, tartaléknak a gyári is elmegy.
Icee, én sem szakács vagyok . Az egérmozdulatoktól a letöltő és levelező kliensétől a jegyzetektől a különböző platformokon való azonos címtár és gyorsindítók és könyvjelzők használata, a turbó mód (szükségnet, extrémlassúnál isten), a képek (gyorsítótárasak maradhatnak) kezelése, fényképeknél az exif normális megjelenítése, a remekül testreszabható fülsáv, és millió dolog ami alapból benne van, buzeráns lejáró pluginek nélkül. A pluginek amiket használok pedig kb sose járnak le (qr kód gen., turnoffthelight, noad,ghostery), vagy késére frissülnek, nem indításkor basztatnak. A sok ablak kezelése, az ahogy egymás mellé rakhatom őket, ahogy csoportosan kezelhetem őket, meg egy tonna dolog van, amit a többiek nem, vagy részlegesen, vagy körülménysebben tudnak, azt is csak felpluginelve.
Használja aki akarja[ Szerkesztve ]
-
lcee79
addikt
válasz Zozzer888 #12453 üzenetére
Én mondtam
Én mindent próbáltam már, de leginkább a chrome jött be, meg legtöbb embernek akit ismerek azoknak is
pluginek amiket használok azokkal együtt meg nekem verhetetlen.
És ezt rendszergazdaként mondom, nem csak mezei userkénthttps://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/
-
Zozzer888
addikt
válasz lcee79 #12450 üzenetére
Barátok folyton piszkáltak hogy rakjam fel a Chrome-ot...ó mondom mit tudtok Ti, jó az a Mozzila... aztán most a Mozzila nem volt az igazi, szarakodott, megfagyott sokszor , úgy a 2magos netbookon,mint a 4magos "nagy" laptopon...netbookkal voltam mikor betelt a pohár, fel a Chrome...mintha egy másik gép lenne! Összehasonlíthatatlanul gyorsabb
-
lcee79
addikt
válasz s7evcsenko #12449 üzenetére
99%ban Chrome
1% IE, de csak speciális esetben És munkahelyi programok is ezzel mennek csak
Chrome jó, használd azthttps://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/
-
s7evcsenko
addikt
válasz lcee79 #12447 üzenetére
Amúgy milyen böngészőt használtok?
Csak mert nekem Mozilla van, de kezdek gyanakodni, hogy ezzel lehet a bibi mostanában, mert máskor is előfordult már, hogy valamit nehezen töltött be, mondjuk nem ennyire durván...Storno a kérdés... az IE is ugyan így szenved vele...
[ Szerkesztve ]
"Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."
-
lcee79
addikt
válasz s7evcsenko #12445 üzenetére
Nekem bejön az oldal, azóta is
"Ha lehet hinni a pletykáknak, a D5200 lesz a következő új Nikon DSLR.
A Nikon DSLR táborában van pár, hozzám hasonló csalódott ember, aki bár örül a D800-nak, el van a D600-al, de anyagi megfontolásból DX-es DSLR-t szeretne profi köntösben.
A D3200 érzékelője nagyon jól sikerült, de a köré épített gép kezdő fotósok számára lett kitalálva. A kitűnő érzékelő magától értetődővé tesz, hogy további DX-es DSLR-ekben is használni fogja a Nikon. Mivel eddig csak belépőszintű fényképezőgépbe került bele, az is egyértelmű, hogy valamelyik haladóbb tükrös gépükbe is bele fog kerülni.
A friss pletykák szerint még valamikor novemberben bejelentheti a Nikon a D5100-at leváltó Nikon D5200-as DSLR-t, amiben a D3200-ban megismert 24.2 megapixeles érzékelőt találjuk, de haladóbb fotósk számára kialakított “környezetben”.A Nikon D5200 várható főbb jellemzői
24.2MP APS-C méretű érzékelő ( a D3200-ban bemutatott )
EXPEED 3 képfeldolgozó processzor ( csakúgy, mint a D3200-ban )
ISO100-ISO6400 érzékenység, ami ISO25600-ig kiterjeszthető ( a D3200 érzékenysége “csak” ISO12800-ig terjeszthető ki )
2,016 pontos fénymérés ( Csakúgy, mint a D600-ban. A D3200-ban csak 420 pontos. )
5kép/mp sorozatfelvétel ( a D3200-ban csak 4kép/mp )
3″-os, 921ezer képpontos, forgatható, kihajtható LCD ( a D3200-ban fix )
Ha tényleg a D5200 lesz a következő Nikon DSLR, a legtöbbeknek tenyérviszketést okozó kérdés továbbra is nyitva marad.
Mi lesz a D7000-el és a D300s-el? Továbbra is megmarad mindkét széria, az egyik megszűnik esetleg? Lesz-e igazi profi DX DSLR a Nikon kínálatában?Reméljük, hogy “csak” januárig, a PMA show-ig kell a válaszra várnunk… de addig egy haladóbb 24 megapixeles, DX-es Nikon DSLR-en, a D5200-on csámcsoghatunk majd."
Ennyi
[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
válasz s7evcsenko #12445 üzenetére
Hidd el, semmit sem vesztesz.
-
lcee79
addikt
Most hogy megvan a fényképező, nikon újít...
D5200
(mondjuk a hír feltételes módban beszél)[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
válasz MC Pite #12442 üzenetére
Hát az én obijaimmal (18-55,75-300) jellemzően nincs ilyen gond hogy tág rekeszen kicsi a mélységélesség (mivel 3,5től indul a 18-55, a 75-300 f4től), de nézegetem a Tamron 17-50 2.8ast, na ott majd (ha egyszer veszek) lesz A manuál üvegeimmel meg ugye nincs TV mód,mert azokon az obin kell állítani a rekeszt.
-
MC Pite
veterán
válasz Zozzer888 #12441 üzenetére
A 450D-s haverom is, érdekes. Mindegy, nem izgat különösebben de furcsáltam - ő meg azt hogy mindig P-be raktam a gépet ha én használtam, vagy ha a tele volt fent, akkor rekeszelőválasztásba.
Jellemzően nálam
1, tág rekesz kell (normál határok között P mód)
2, szűk rekesz kell (normál határok között P mód, extrém helyzet pl makrózás állványról A mód)
3, sport/vakus trükközés miatt zársebesség (S)
4, valami olyat gyártok ami már megfekszi a gép gyomrát -hosszú expó, fénnyel festés, vagy nem azt akarom hogy úgy nézzen ki (exopó) mint élőben, stb (M)98%ban P módot használok, és megőrülnék ha közben (S mód) a rekesszel játszana. Persze ez szenzor és obi függő is, de nálam ugye már elég kicsi a dof, odafigyelve kell használni.
Mozgásnál meg inkább a témát követem, így svenknél kb mindegy a rekesz. Bár sok fénynél meglátom hogy fog ezzel a géppel menni, a bridgehez már elkélt az ND, igaz, nem is lehetett ennyire lerekeszelni.Icee79: Ennél (is) egyszer tértem csak ki a módválasztó 'felső harmadából', megnéztem milyen beállításokat használ portrén, majd ijedten tapasztaltam hogy a 'random kitalálom hova szeretnéd a fókuszt' használja, úgyhogy ment is vissza program módba.
[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
válasz MC Pite #12432 üzenetére
A Záridő priorításnak az a lényege hogy így megtudod választani hogy a mozgó tárgy mennyire merevedjen ki.A rekeszt meg szépen számolja hozzá a gép,meg húzza utána az ISOt ha akarja.Ha mozgó dolgot fényképezel akkor szerintem a legjobb mód,főleg ha nincs időd a full manuális móddal kísérletezni.Amúgy én mindig csak ezt a két módot használom (TV és M)
Nálam az ISOt lehet automatára állítani TVben és Mben is, és mindig igyekszik a gép alacsonyan tartani,meglepően okos ilyen téren.
-
lcee79
addikt
válasz MC Pite #12432 üzenetére
"Nektek amúgy mi az automata és mi a manuál? És minek hívjátok akkor a P módot?"
Én az auto módot úgy értem hogy szinte semmit nem lehet beállítani, ehhez képest sokkal több beállítással rendelkezik a program mód...
Van teljesen automata és automat vaku nélkül, amikor nem csapja fel a vakut magától...
itt legtöbb beállítás szürke... Ennél írtam hogy nem lehet beállítani sok dolgot amit a többinél igen.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz Zozzer888 #12438 üzenetére
Én azt írtam (már sokszor) hogy több figyelmet igényel (eleinte főleg). És az alábbi szituban ("de a legutobbi nyaralas utan rajottunk:cserelni kell!! Lassu, rossz szinek, eletlen kepek...stb.") erősen valószínűsíthető ez, jobb ha inkább erre készül lelkiekben, mint hogy sok pénzt kiad érte, aztán lefele görbül a szája.
-
MC Pite
veterán
válasz Throme #12435 üzenetére
Már az, aki nem slow sync vakut használ. Márpedig ellenfény ellenében használom a sima vakut, vagy manuálisan; egyébként rühellem, és S-es vakut használok hogy természetesebb legyen a kép. Ilyenkor pedig feljebb viszi az isot (jó, itt a 3200 nyilván egy rossz beállítás folyamánya). Mellesleg 1250/1600as vakus képek sem rosszak, beltéren általában ilyeneket gyártok (most már van rendes vakum is, de azt még csak teszteltem, élesbe nem próbáltam, de 800alá nem hiszem hogy fogok menni, hisz természetes hátteret akarok, amihez majdnem olyan hosszú záridő kell mint vaku nélkül ugye). A Fuji elég jól kente a témát (természetesen kiexponált vakus képek), rászoktatott a jóra.
Egyébként múltkor ahogy nézegettem vissza a próbálgatós időből a képeket, egy nagy adag portrét sikerült (beltéren, de az alany a világos ablaktól 2 méterre, én meg az ablakban) ISO1600on lőni, és meglepődve néztem az exif infót, mert a képek teljesen jók lettek. Persze világos volt, de többet is megnéztem már többször is 1:1ben, sose tűnt fel.
Zozzer888: Tök irreveláns, csak épp tegnap láttam a képeit amikor zenét válogattam a pendrivejáról. Elnézést hogy megemlítettem; és elnézést hogy felhívtam a figyelmüket rá. Biztos a tükrös kézbefogásától egyből faszább képeket fognak csinálni. Köszönjük Zozzer...
[ Szerkesztve ]
-
-
MC Pite
veterán
M módban a kész képeket nézegetem erősen, hogy olyan-e mint amit szeretnék
Nem biztos hogy annyira köztudott hogy melyik pentaxon melyik zöld gomb mit csinál )Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
MC Pite
veterán
Zozzer888: Ha figyeltél, épp tegnap írtam, hogy ismerős 40D-vel is egy tucat rossz képet csinált, mert nem csekkolta elég sűrűn a kijelzőn az eredményt, és így főleg a fényt a gép el-el mérte (mátrixon jobb lett volna az eredmény, de gondolom középre súlyozotton volt, Dunapart+kutyák, a víz hol alexpót okozott, az barna ebek meg túlexpót).
De jellemzően akik átlagos szinten vannak a kompaktokkal, nem arról híresek hogy egyből milyen fasza képeket csinálnak tükrössel - te mást tapasztalsz? Tehát ha evf mellett is készül egy csomó rossz kép, akkor tükör mellett eleinte még több fog, az tuti.Rollee: Plusz igen, sok beállítási lehetőség van, lentebb nemsoká látod pl miket okozhat mire kiismered. Hát, ezt olyan költői kérdésnek vettem hogy egyszerűbb-e milc-el jó képet csinálni. Ha már exponálás előtt is látod milyen szín, fény várható a kész képen, illetve rögtön látod ha korrigálod és látod mennyivel korrigálta; illetve a kész képet máris látod, el sem kell emelned a szemedtől - igen, szerintem ettől sokkal könnyebb, mint estleg erős napsütésben koncentrálni a kijelzőre szinte képenként hogy most jó lett?
Idővel megtanuéja az ember -ha érdekli- hogy mikor mire számíthat, de ehhez az kell hogy érdekeljen és sokat gyakorolj (azaz átlag user eddig nem szokott eljutni).Icee79: Mennyi a záridő limit az auto iso beállításoknál? tedd 1/60 vagy 1/80ra, és próbáld meg újból (nem nagyon mozgó ojjektumoknál vr-es obival még elmegy ekkora záridő).
Nektek amúgy mi az automata és mi a manuál? És minek hívjátok akkor a P módot?
2 ismerős is azzl szórakozik a canonjával, hogy S, akarom mondani Tv módban használják, Nem értem mi értelme van, szerintem ha valaminek, akkor az A módnak van alapból értelme - de a P annyiból praktikusabb hogy nem lehet 'rossz' értéken felejteni, a normáli kiexponáláshoz használható tartományon belül pedig tekerhető (pl 3,5-11es rekeszig, hasra mondom, nincs itt a gép).
Jah, ha kézzel feltekeres mondjuk ISO640-re, a limit mondjuk 1600, és van annyi fény hogy magától mondjuk ISO320on exponál, akkor 640el fog. De ha ugyanennyi limitnél 2500ra tekered, akkor is 1600 lesz a max iso. Manuált tessék oda-vissza olvasgatni, én is forgattam a bő 250oldalt rendesen.Öhm, jah, az iso beállítás P-re vonatkozik, a zöld betűs(?) AUTO-ban gondolom nem él a korlát, ill a zársebességes beállítás.
Tök felesleges megkérdezni milyen beállítás kell hozzá, alapból mindig P-mód, és megoldja, onnan korrigálsz egy keveset ha kell, vagy próbálkozol S módban."A manual fókusz meg azért kell, mert soxor mikor elmozdul a kislányom, először tök jól befókuszáltam, aztán mikor újra megnyomom, hogy fényképezzek, akkor újra fókuszál, és nem az lesz éles amit én szeretnék" - Íjjj, hát minek vettél fázis alapú af-es gépet? Tessék használni a követő és 3D követő fókuszt ilyen esetekben, egyéb esetekben pedig a középpontosat, nem azt amikor a gép magától akarja kitalálni hogy hova kéne fókuszálni! Amúgy fázisos af ha kicsit mozdult el a téma, szinte azonnal az új célra áll, nem vizsgálja szinte végig a tartományt (bár a G2 villámgyors volt szinte mindig).
Én egy fél napig próbálkoztam manuálfókusszal (szimuláltam az 50/1,8D-t), de a rangefinderrel sem egyszerű, alig lett éles képem.csakb: M módban nem tök mindegy milyen a fény mérés, amikor mindent te állítasz?
Throme: Vaku mellett miért ne hagyhatná az isot auton? Jó, a G2 képtelen volt megbízkózni a feladattal (Slow Sync vakunál) de jellemzően azért ez nem okoz gondot a gépeknek, és 90% hogy a 3200at vmi gyors zársebesség okoz (most nem rémlik neked mi van, de nikonnál a max iso mellett megadhatod hogy milyen záridő elérésére törekedjen, ha azt nem tudja tartani, akkor emeli az isot. Napokig 1600as ison fényképeztem beltéren, mert 1/2000en hagytam ezt a beállítást az elején.)
-
Zozzer888
addikt
-
lcee79
addikt
válasz Throme #12426 üzenetére
"A szoba fényviszonyai változnak. Nem csak napszakonként, de mondjuk jó időben felhőátvonulásoknál."
Ez csak nappal van így, amikor én otthon vagyok akkor biztosan sötét van már kinn, és redőnyök is le vannak húzva, és csak a világítás megy, azzal nincs ilyen sűrűn változásA manual fókusz meg azért kell, mert soxor mikor elmozdul a kislányom, először tök jól befókuszáltam, aztán mikor újra megnyomom, hogy fényképezzek, akkor újra fókuszál, és nem az lesz éles amit én szeretnék,
szóval néha jól jön a manuális, de végülis, tegnap megtaláltam ami nekem kellett, és így jók lettek a képek.https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/
-
-
Throme
veterán
válasz lcee79 #12421 üzenetére
Szerintem van a Te gépedben is a keresőn keresztül nézve valahol alul (balra vagy jobbra) egy zöld pont, ami villog ha a fókusz közelében jársz és ha megtaláltad akkor folyamatosan láthatóvá válik ez a zöld pötty.
Viszont ha ezt használod akkor meg minek manual mikor ugyan ezt AF-el is meg tudod csinálni 1000x gyorsabban.A szoba fényviszonyai változnak. Nem csak napszakonként, de mondjuk jó időben felhőátvonulásoknál.
Így lehet a képed egyszer jó, egyszer meg alul, vagy túlexpós....többször volt már itt vita, beszélgetés a belépő vs középhaladó vázak terén.
A manual-ban történő fotózás esetében egyértelműen jobb egy nagyobb keresős gép.
Látod ezért is kérdezgetik soxor, hogy ha valaki gépet akar venni, akkor mire is fogja azt használni.
Ha akkor azt mondod, hogy a cél a manual-ban történő fotózás, akkor többnyire nem belépőt ajánlanak. -
lcee79
addikt
Csak manuálban találtam ilyeneket, automatában nem...
De majd még megnézem...Pedig a rangefinderrel már találkoztam, de nem vettem észre hogy mit csinál
Na majd délután megnézem, mikor végre vége lesz a szombati munkanapnak...[ Szerkesztve ]
-
Qbász
aktív tag
válasz lcee79 #12418 üzenetére
D3100-on is belehrt állítani a max auto iso, illetve hogy mekkora az a minimális zársebesség aminél elkezdje emelni az iso-t. Szerintem keresd meg, megéri.
Rangefinder. Azthiszem ez kell a manual fokuszhoz. A kereső képén fog segítséget adni[ Szerkesztve ]
Future Gadget #8 'Phone Microwave (name subject to change)'
-
lcee79
addikt
Ja igen állvány
Mit kell tudnom állványvárlás előtt???
Pl mekkora összegért érdemes nézni? Gondolom nem a legdrágábbat kellene vennem egyből
Aztán mit kell hogy tudjon?Köszi ha legközelebb lesz valami érdekes kipróbálom amiket mondtál.
-
Rollee
aktív tag
válasz MC Pite #12413 üzenetére
Mivel ugy is csak karacsonyra tervezem a vasarlast, ezert addig tanulas ezerrel es gyakorlas az Fz-18-ason(amit enged).
Akkor csak hogy jol ertem-e. Egy MILC-et sokkal konyebb/egyszerubb hasznalni(jobb kepet csinalni) mint egy tukroset? Pedig ott is sok beallitasi lehetoseg van es ugyanolyan obik.
Ma megnezem a G3-azt meg ax X10-est(ha lesz kirakva).Ahol en nezem a hasznaltakat(ebay) nem sok kulombseg van egy ujhoz kepest, talan 10-15e ft. Inkabb boltbol akciosan garanciaval.
Ha tudsz jo megbizhato oldalt szivesen meglesem.Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...
-
lcee79
addikt
válasz Throme #12420 üzenetére
"most manual-ban mire mindent beállítasz"
Először én is ezt gondoltam, de a szoba fényviszonyai maradnak , és megfelelő beállításokkal csak arra kell várnom hogy egy helyben maradjon egy picit, és még rám is figyeljen legalább egy kicsitLényeg, hogy tegnap nagyon jó képeket csináltam (legalábbis nekem tetszenek )
Ja és kézi fókuszhoz, vagy én vagyok béna, vagy nem jó a szemem, mert próbálkoztam percekig és fényképezgettem, akár mozdulatlan dolgokat is, de valahogy nem jött össze normális éles képeket lőni
Miért nincs benn az élességhez valami segítőfunkció, hogy azon is láthassam hogy biztosan jó....
Vagy van csak én nem látom?https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/
-
Throme
veterán
válasz lcee79 #12415 üzenetére
Ha vakut használsz, akkor sose hagyd auto iso-n a beállításokat!
Ha így hagyod akkor lesz egy vakus iso 3200-as (vagy több) képed.auto után egyből manual-ra..... hát.... lehet csak nekem kicsi az önbizalmam .
Írod, hogy jó az auto iso, mert gyorsan tudsz fotózni.... na most manual-ban mire mindent beállítasz a gyerkőc, vagy akármi mozgó célpont tényleg Kenyában lesz....
Ráadásul - ha jól emlékeszem D5100-ad van - kis keresővel nehezebb dolgod is lesz, mint egy magasabb kategóriájú vázzal rendelkező fotósnak. -
csakb
őstag
válasz lcee79 #12418 üzenetére
Ott ugye az a baj, hogy a Hold rohadt fényes a sötét felhőkhöz képest. Esetleg kékóra elején tudsz olyat lőni, hogy a Hold se égjen ki, és a felhők se bukjanak be. Ha mégis van ihlet, akkor kísérletezni kell A/T módban az expókorrekcióval, vagy M-ben spot méréssel. Állvány nem árt, hogy az esetleges hosszú expók mellett ne kelljen felhúzni az ISO-t. RAW-ból meg sokkal többet ki tudsz hozni utólag, mint a gép JPG motorja.
-
lcee79
addikt
Tegnap este 10 körül hazafele menet néztem az eget és tök jól nézett ki a felhőkkel és hold bevilágítással
És gondoltam ha hazaérek majd lefényképezem, aztán mire hazaértem, már elment az ihlet, de közben gondolkodtam, hogy milyen értékekre kellene beállítani a gépet...
"Sötét felhős égbolt" fényképezéséhez van valami szabály, vagy valami beállítási okosság amit lehet alkalmazni, vagy ezt próbálgatni kell mi lesz jó?Thanx!
-
lcee79
addikt
válasz Zozzer888 #12414 üzenetére
Nekem nikon este a szobában (pedig 5 féle fényforrás világít) iso 3200-ra állítja szinte 100%-ban... (vaku bekapcsolt állapotban is)
Szóval automatán kicsiben néznek csak ki jól a képek, és nem is szetnék abban a szobában kizárólag 3200-as isoval készült képeket...
Manual-ban pedig 200-ra, 400 állítva is olyan jó képeket lehet csinálni, hogy nem értem az automatikát, úgyhogy 2 napja nem használok auto iso-t, inkább beállítom kézzel, és ugye 200-as iso-n nem kicsit zajmentesebb a kislányom szemének vonalaiSzabadban automatán is jókat csinál, ott automatán is lehet használni, teljesen jó képek lesznek úgy is, és nem utolsó sorban gyorsan
Ezen kívül meg vagyok elégedve nagyon is az auomatán lőtt képekkel, ha csak fele ilyen jókat lőttem volna a panával nem is cseréltem volna le
(#12416) csakb: ha már kijövök teljesen automata módból, akkor már egyből manuálisra megyek, az értékeket megnézem automatában, és beállítom manuálban is, aztán ha nem tetszik módosítok kicsit, de legtöbbször elég az, ha az iso-t leveszem és kész.
[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
válasz MC Pite #12413 üzenetére
Ugyan mért lenne egy csomó rossz képük?Nem manuálmódba kell kezdeni, hanem záridő priorításban, + az ISOt autón hagyni aztán kész...Persze nem tudom hogy a Nikon milyen, de a Canonom szépen megtudja oldani a dolgot...az autoISO nálam nagyon okos, csak addig engedi felvinni ahol még nem zajosodik (iso 800 ez nálam, dehát nem mai váz...)
Mikor megvettem az 1000D-t, kimentem a Ringre fotózni, csináltam egy rahedli képet, mondván a bridge folyton elszúrta a fokuszt, nem exponált, nem exponált helyesen... erre a Canonból kiesett képek mind jók voltak
(csak marha sok)
-
MC Pite
veterán
válasz Rollee #12410 üzenetére
Elbeszélünk sztem egymás mellett, mindegy... Ha valaki átlátja, megtoldja a mondanivalómat.
A rossz színek, életlen képek mellett lesz egy csomó rosszul exponált képetek is, és fele annyi jól sikerült lesz mint most - hacsak nem húztok bele bődületesen. Kijelzőn, evf-en látod az eredményt, az üvegen át nézve az agyunk korrigál, de tudnod kell hogy a gépnek merre kell. A fókusz sokkal kényesebb(mint konpakton), a fény/szín állandó ellenőrzést igényel ha most is potyogtak ki rossz képek.G3 mellé 14-42. Értelemszerűen a zoomtáfogás fordítottan arányos a minőséggel, ezzel gondolom tisztában voltál mikor idejöttél gépet keresni hogy valahol kompromisszumot kell kötni. Én először 14-42ővel használnám, amíg kicsit gyakorlatiasabbak lesztek fotózásban. A 45-200at bármikor megveheted utólag, használtan is - ha szükségét érzitek. Anno nekem tetszett a 14-140, plusz a fujihoz hasonlóan kisebb mélységélességet varázsolni is gondoltam jó lesz, de már más utat járok (én is) : fix, nagy fényerejű obi jobb erre a célra. És igen, leginkább reméltem hogy 1 obi elég lesz mindenre.
X-S1-en gondolkoztam mondjam-e, de nem is olcsó, meg hát rajtatok is függ az eredménnyel mennyire lesztek elégedettek. Mondjuk akkora zoomtáfogás nem tudom mire jó, az S100fs-t alig toltam 200mm fölé, és ha igen azért, hogy kisebb legyen a mélységélesség - ugye nagyobb szenzornál (milc, dslr) nem kell ehhez tele.
Én tudod mit csináltam? Egy új zsuga helyett vettem egy ilyen, meg egy olyan cuccot használtan (ideiglenesen) hogy kiderüljön mi lesz a nyertes (jó, én amúgy is használtan akartam venni, de ez részletkérdés). Ha nem jutsz zöld ágra, simán járható út. Sőt, akár neked lehet egy masszív géped, párodnak megy egy női táskában is nagyjából elférő gép (pl Gf1/2 vagy E-PL1/2) ugyanabból a pénzből.
Mellesleg a hasonló méretű régi gépekből kiindulva nem biztos hogy az X10 kicsi, hisz akkora súlyt két kézzel tartva nem igen kell nagy(obb) markolat az ekkora gépekre. A nagyobb objektíves, orrnehéz gépeknél már kell. Sőt, a Fed4-em nehezebb is. Páromnak tökéletes gép lenne, de sajnos nagyon ritka használtan, és még úgy is drága
-
csakb
őstag
válasz Rollee #12410 üzenetére
Mi, Anglia? Ezt nem említetted.
Akkor én mindenképp felvenném a listámra a Pentax K-30-at, ott már egész jó áron lehet kapni. Hosszabb zoomnak a DA 17-70/4-et ajánlom hozzá, ez használtan különösen jó áron lehet. Van 18-135 is hozzá, de még a Canon STM-nél is drágább. Viszont szigetelt, ahogy a váz is.
-
lcee79
addikt
válasz MC Pite #12409 üzenetére
Nekem nincs nagy tapasztalatom még gépek terén, szépen lassan fejlesztgettem mindig, de a tükörreflexesekig nem jutottam el ezelőtt soha sem, mert drágának tartottam, és nem voltam biztos benne, hogy szükségem van rá (meg a macera az objektívekkel, stb, stb)
Aztán elkezdtem tanulmányozni a szenzorokat, az objektíveket, fórumokat nézegettem, és rájöttem, hogy minden okom megvan arra, hogy ne legyek elégedett a bridge gépemmelMiután itt a fórumon kérdezgettem, akkor derült ki számomra hogy a Nikon is egy alternatíva, méghozzá annyira, hogy ezt is választottam
Mindenki jókat írt a 18-105-ről, de azt csak a boltban tudtam meg, hogy pl a 18-55 az nem csak kisebb zoomátfogású, hanem gyengébb kategória is.
A 18-105-ös ED jelzésű (Extra-low Dispersion vagy Super ED lencsék. Alacsony színszórású üveglencsék, korrigálják a kromatikus aberrációt és helyes színvisszaadást garantálnak.), amivel a 18-55-ös nem büszkélkedhet. A vásárláskor már biztos voltam benne, hogy miután eddig sem nagyon voltam oda a kisebbért (csak az olcsóság miatt esetleg, hátha... ) most már biztos nem azt választom, és jól tettem, tényleg jó.
És mérföldekkel jobb képeket lehet vele csinálni, mint a szegény fz-38-assal, (és már manuális beállításokkal használom ).
A kislányomról ilyen jó képeket még eddig sosem csináltam (mármint mióta megszületett ), mint az elmúlt 2 napban (sajnos kellett ennyi idő, hogy belerázódjak és jól be tudjam állítani, és megértsek 1-2 dolgot, hogy mit is csinál, ha azon állítok )Szóval már nem is gondolkozom azon milyen lenne egy Canon, vagy Pana G sorozat... mert meg vagyok elégedve.
(Kamerázás, az kicsit már más, mivel minősége teljesen megfelel, de a fókusz sebessége és a reakcióideje automatán, az közel sem, de ha jól látom ez többi tükrössel sem lenne sokkal jobb...)
De mióta Nikont használom alig videóztam mert öröm fényképezni vele.Mondjuk, még azt az egyet nem értem, hogy a nézőkét miért nem nyomták kicsit kijjebb, vagy valami vastagabb gumit miért nem tettek rá, hogy ne kenjem össze az orrommal és az arcommal a kijelzőt folyton
[ Szerkesztve ]
-
Rollee
aktív tag
válasz MC Pite #12408 üzenetére
A mi kepeink itthoni felhasznalasra keszulnek, nem lesz belole plakat/poszter.
Tudom, hogy sok idot es energiat igenyel a tukros, de a legutobbi nyaralas utan rajottunk:cserelni kell!!
Lassu, rossz szinek, eletlen kepek...stb.
Persze van ebben "user fault" is, de szerintem a gep is megerett a cserere.
A Panasonic G3-at majd megnezem kozelebbrol, milyen obival? A kit ben 14-42mm-es es a 45-200mm-es van benne, de eleinte nem szeretnem cserelgetni. A 14-140mm-es pedig tul draga.
Szerintem a 14-42-es kevesnek erzem a mostani 18x-os optika utan.szerk1: Ha ékezethez sincs türelem, akkor a géphez sem lesz...
1, bocsanat erte
2, Angliaban elek
3, a Logitech G11-est sajnos nem gyartottak Magyar kiosztassalTudom a Fuji a legjobb fogasu gepeket gyartja, az S5600-t alig akartam levaltani. Ahhoz kepest a pana fz18-as egy muanyag kocka.
A Fuji X10 kizart, kicsi. Videozashoz csak akkor hasznalnam ha nincs keznel a kameram.
Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...
-
MC Pite
veterán
válasz lcee79 #12404 üzenetére
Nekem már régebb óta van, (egy hónapja) viszont korábban próbálgattam pár gépet pár obival. Mindig az aktuális nagyszenzoros bridge (nem ultrazoom) volt a viszonyítási alap, és annyival sosem voltak előrébb amennyivel drágábbak voltak(kis alpha vmi nagyátfogású sigmával, 350d/400d/450d 18-55el, k-x 18-55el, d90 18-200al, de azt mindig csak sötétben használtam). A 18-105el az első pár kép után is úgy tűnt hogy ez már döfi. A G2-vel együtt teszteltem, 14-42es obi volt rajta, de a panával megegyező gyutávon is a gépen is szemmel látható mélységélességbéli előnye volt; nem beszélve arról hogy végre az első kitobi amire egyértelműen azt mondhattam hogy jobb mint a fujié, ez már beretvált; élvezet volt monitoron visszanézni . Kíváncsiak a #12331-ben leskelődhetnek.
Persze minden relatív, de árához képest szerintem egy nagyon korrekt kis obi sztem. És sokaknak kiváltja a telét is, így egy obival elvannak. (Én is így terveztem... De sajnos még a panán belekóstoltam kicsit hogy milyen 50/1,8as obival fényképezni. Ha ezt nem teszem, most nem rendeltem volna meg az 1,8G-t)
Megjegyzem itt most biztos megint megköveznek a m43os topikosok, de ne is számolják ki hogy hány fé előnye volt papíron a pentaconnak a saját (pana/oly) olcsóbb fixeikhez képest; mert amire tegnap ráizgultam asszonynak (saturnos kiárusításból) palacsintás gf3+pancakere; nem sok köze lehet ahhoz a kombóhoz, ahol nyitott állapotban még a szenzor sarkait sem takarja el . Tudom, vannak többért jobb fixek, de csak a nem drágák kerülnek a látómezőmbe sajna...[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz Rollee #12391 üzenetére
Nem ez a kérdés, tudnak amúgy hasonló képet mint a tükrösök. A kérdés az, meg fogtok-e ennyi használat mellett valaha is tanulni egy tükrössel úgy fotózni, hogy elégedettek legyetek?
Kollégám képeit ma néztem, (40D, nem egy olcsó gép) hátő... Negyede alul exponált, fele felül, a maradéknak a fele szintén nem jól sikerült. Akarás és rutin is ajánlott a tökrösökhöz.
Panasonic G3 legyen mondjuk az új viszonyítási alapotok, és ehhez hasonlítsd a többi kiszemeltet.
szerk1: Ha ékezethez sincs türelem, akkor a géphez sem lesz...
szerk2: D5100+18-105 inkább, jobb obi, kicsit jobb váz. ezeknek sem sokkal jobb a fogásuk amúgy (mint egy G2-nek pl). Legalábbis S100fs-hez képest trágya.szerk3: Fuji X10. Na, ennek keress alternatívát (szenzor+obi párosítás, illetve a kész jpegeket terén; bónuszként a videózást és a természetes vakuzást is felveheted a vizsgálandó szempontok közé). Olyan kis mélységélességet tudsz vele mint a belépő tükrösökkel+kitobijaikkal (lásd dpreview teszt). Videóban vastagon jobb mint az említett tükrösök, már csak azért is, mert a szemedhez/fejedhez tarthatod videózás közben (ugye a dslr-eket kézben kell kitartanod az 1 kg-os gépet, plusz kézifókusz; ezzel a mazochisták videóznak).
Bár ezeket oldalról oldalra leírjuk ám
[ Szerkesztve ]
-
lcee79
addikt
válasz Zozzer888 #12406 üzenetére
Azt mondták, hogy ha rendelnek valamit, nikonnál pár nap után ott van, és így nyugodt szívvel tudják mondani a vevőnek, hogy mikor jöhet érte, a canonnál meg valamit megrendeltek 3 hete és azóta sem jött meg...
És a magyarországi képviselet sem olyan mint amilyet elvárnának, mert akkor ők szivesen jó kapcsolatot ápolnának velük, mert sokan vesznek canont...
És szerviz sem olyan, mint a nikoné...
De szerintem nem sok okuk lenne hazudni, mivel semmivel nem jár jobban a bolt, ha nikont veszek, mintha canon-t, pláne hogy webshop árakon dolgoztak.Szóval ilyeneket mondtak, de nem szóltam az FBI-nak hogy vizsgálják ki az ügyet
Szóval csak erre tudtam támaszkodni amit mondanak.https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/
-
Rollee
aktív tag
Nikon D5100 + 18-105mm VR a befuto, mar csak a penzt kell ra eloteremteni.
Koszonom mindenkinek a segitseget!!!
Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...
-
lcee79
addikt
válasz Rollee #12398 üzenetére
Nikon 18-105-el teljesen jó, én egy hete vettem, és nem csalódtam, SŐT!!!
A bolt konkrétan lebeszélt a Canonról, más meg szóba se került
Itt a fórumon is ezt ajánlották, majd egy hónapig vacilláltam, de felesleges volt, vehettem volna egyből
(mondjuk pénzem sem volt még hónap elején, azért is kérdezgettem annyit, hátha valami változás lesz, de nem lett )[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
válasz Rollee #12398 üzenetére
A Sony és Pentax vázakban a szenzor stabilizált, a Nikonnál, Canonnál az objektívek egy része (VR, IS). A szenzorstabi előnye, hogy ha ráraksz egy ezer éves üveget, azzal is stabilizált képet kapsz. Az optikai meg általában egy kicsit hatékonyabb. Mozgó témát persze egyik sem tud stabilizálni.
Az A37 legnagyobb gyakorlati hátránya szerintem az elég gyík, 230 kpx-es hátsó LCD. Együtt lehet vele élni, senki sem halt bele 4-5 éve ebbe a felbontásba, de a 921 kpx azért lényegesen informatívabb, ha pl. az élességet nézed vissza gyorsan.
A képminőség az optikán is múlik. A Sony 18-55-ös kitobija szerintem lehetne jobb is.
-
k1csi
senior tag
válasz Zozzer888 #12399 üzenetére
DP teszt alapján rajzban is jobb lett.
35mm
135mmEnnek ellenére nekem az a véleményem, hogy kb. ugyanazt kapod mint a Nikon 18-105 nem kevéssel többért (ez ugye igaz a 600D vs D5100 összevetésre is).
Azaz az új Canon cuccok irreálisan drágák (azonos szint esetén) vagy kevesebbet tudnak (ugyanazért a pénzért).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Akvarisztika
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Politika
- Xbox tulajok OFF topicja
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- Tamron SP 150-600mm G2 teleobjektív + álcázó ( Nikon )
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + tok ( Canon )
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest