-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
-
Ármester
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
válasz Petoroles #184097 üzenetére
Játékra core ultrát ne vegyél, ár/érték arányban konkrét pénzkidobás. Intel platform úgy általában is amúgy. A 11400, meg a 6700 nem egy rossz páros, kb partiban vannak. Ha van rendes vrm hűtés a lapodon, elvileg vehetsz bele egy combosabb i7-et, de nem lesz akkora előrelépés, mint amilyen drága.
Ha játékokban szeretnél több fos-t, vagy magasabb felbontást, akkor inkább egy uj vga, 7800xt, vagy 4060ti legalább, ha telik rá, akkor 4070 super. De ha nem kerget a tatar, vársz húsvétig, addigra kiderül végre, hogy mi lesz az erdetileg most januárban kihozni szándékozott 5000-es sorozattal, meg a 9070-ekkel amd vonalon.
A platformcsre lassan esedékes lesz, kezdj el megbarátkozni egy AM5 konfig gondolatával, nagyon nem néz ki úgy, hogy az Intel összeszedi magátt a közeljövőben…
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Regron
csendes tag
Sziasztok, a 1070es gépemet cserélném ezer év után, és teljesen el vagyok maradva. Gugli meg chatgpt segítségével összeraktam valamit, de kíváncsi lennék az itteni szakértők véleményére.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok
Játék, mindenféle, de főleg az újabb, menő single player játékok (Space Marines, GTA6 ha egyszer megjön, Hogwarts)
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Egyben lepasszolom a mostanit
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Minden
4. Mennyi a kereted rá?
1-1.3M
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
5220x1440 @ 240 hz és G-Sync. DVI csatlakozók (Samsung Odyssey G9)
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Nem vagyok márka elkötelezett. Fehér, minimalista, letisztult dizájnban gondolkodom, de nem különösebben fontos. Használt piaccal bizalmatlan vagyok.
Én magamnak ezt alkottam:
be quiet! Pure Base 500DX
AMD Ryzen 7 7800X3D
NZXT N7 B650E
be quiet! Dark Rock Pro 5
Samsung 990 Pro 4000 GB, M.2 2280
Kingston FURY Beast 2 x 16GB, 6000 MHz, DDR5 RAM, DIMM
Corsair RM750x
Zotac GeForce RTX 4080 Super AMP
Köszi! -
Petoroles
újonc
sziasztok!
mindíg piszkálja a fantáziámat egy kis felujítás de aztan mire továbbgondolom, rájövök nincs értelme, erősítsetek meg kérlek
radeon 6700 ami maradna is amikor a gpu 99% akkor mellette max 32-35% ot látok a 11400-as procin szóval messze nem tombol
emellé még 3600 as 64gb ramom van ddr4 meg b560m pro alaplap
ha vennék mondjuk:
GIGABYTE Z890 AERO G
INTEL Core Ultra7 265k
G.SKILL 48GB (2x24GB) kit DDR5 8200MHz CL40 Trident Z5 CK RGB Black XMPdurván 350-370 ezerért ,gyakorlatilag semmi sem változna csak mondjuk a proci kihasználtság 10% alá menne kb de ha jól gondolom a GPU keményen ki van már hajtva így is?
[ Szerkesztve ]
-
Gemba
csendes tag
-
4264adam
veterán
válasz wolf033 #184088 üzenetére
Nyugodtan mehet bele az 5600
Előtte ne felejts el biost frissíteni. ( én elfelejtettem ezért vissza kellett rakni a 2600-at megcsinálni a friss biost és mehetett be az 5600)Tudod aktiválni a SAM-et is B450 + 6700XT VGA-val. Lesz ahol nyersz 10% többlet FPS-t is és lesz ahol semmi plusz.
-
Peetey91
senior tag
válasz Silent77 #184073 üzenetére
Picit lehet OFF, de ennek kapcsán, Budapesten, vagy a környékén létezik bevált, megbízható "gépösszerakó" szolgáltatás? Ahogy nézem a nagyobb üzletek (Alza, PCX, stb) úgy vállalják, ha minden alkatrészt ott vásárolunk. Nekem lassan esedékes egy gépvásárlás (megvárom az új VGA-kat), de ezt a házat ilyen áron pl megvenném, enni nem kér.
-
4264adam
veterán
válasz hobizoli #184085 üzenetére
Ha igaz lenne az állításod akkor a 6 magos Ryzen 2600-a is jó lenne a mai napig. De sajnos nem így van.
2600 -->3.9Ghz
5500-->4.2Ghzha csak ennyin múlna nem kellene váltani.
és még az X3D nagyon magas L3 chace sem született volna meg és lenne piacvezető a gaming-ben.
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz hobizoli #184082 üzenetére
Ez téves megállapítás, ha nem akarsz nagy droppokat igenis kell a megfelelő processzor és a magasabb min FPS tartás vagy átlag növelése.
Hajtani is kell valamivel azt a VGA-t.De még a 4K Multi magas FPS mellé is erős proci kell mert nem mind1 átlag 90 vagy 150 szeretnél tartani az esetek legtöbb részében.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz hobizoli #184082 üzenetére
Átlag és max. FPS-hez igen, de én is inkább az 5600-at venném a stabilabb minimum-FPS-ek és ez által a jobb játékélmény miatt.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
hobizoli
nagyúr
R5 5500 is jo, az siman olcsobb az 5600-nal de kb ugyanazt tudja orajelben
több drón kell ;P
-
4264adam
veterán
válasz wolf033 #184077 üzenetére
5600-at veszel és sokat fog nőni már a meglévő FPS számod is.
Decemberben családon belül ezt cseréltem én is (2600-->5600). Ha emellé be tudnád szorítani az RX6700XT vásárlást (használtan 100k alatt van ez is)
Akkor megfelelő előrelépést tapasztalnál.
Ha eladod a mostani procid és VGA-d : kb 50-60 ezer Ft bejön.
6700XT legyen 95k és használtan 35-40k az 5600-as proci.[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
-
wolf033
senior tag
Sziasztok!
Sajna lassan be kell látnom, hogy a gépem kezd kiöregedni.
Mire lenne érdemes cserélnem akár több részletben is, nem akarok túl sokat rákölteni.
Nem zárkózom el a használt piactól sem.1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Szimulátor single, multi (pl.: Asseto Corsa, Asseto Corsa Evo) FPS multi (pl.: Call of Duty)
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Jelenleg van komplett gépem és csak azt cserélném ami szükséges a jobb teljesítményhez.
Asrock B450 Pro4, Ryzen 5 2600, EVGA 650 B5, ASUS GTX 1070 Dual OC 8GB, G.Skill Aegis 2x8GB DDR4 3000MH
Passz.
4. Mennyi a kereted rá?
Célozzunk meg egy 100.000.-es keretet de tudom, hogy ez kb nem sok mindenre elég.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
2560X1080 75Hz Freesync, HDMi, DP
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Maradnék az AMD oldalon.Köszönöm.
-
veterán
válasz dannyl #184074 üzenetére
Este bestbytbe-tól rendeltem meg, de le is mondtam reggel. Kettőt is vettem alzráról, fiamnak is építek egyet.
700-ra most néztem rá, de nem tudom mi a különbség. Nem merültem bele.
...és ha már cserélem a házat, felrakom a TR 120 EVO-t is. Abból is ma jön a második.[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
veterán
Nem a topik témája, de remélem elfér.
ENDORFY Arx 500 ARGB akcós, 24590Ft. Le is cserélem a fehér Montech XR házikómat.
be quiet! Pure Base 500DX volt napok a kosárba, de ennyit nem akartam rááldozni. Az is jó áron van. [link] 42290Ft[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
Pityu.
nagyúr
válasz parandroid #184071 üzenetére
Oké,köszi a választ
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
parandroid
félisten
válasz Pityu. #184070 üzenetére
Ennyi pénzért nem. Ráadásul az a quadro egy drága 3d-s tervező kártya, semmi szükség rá videóvágáshoz. No meg a 10500-as proci sem egy erőmű… Amit a fiúk összedobtak neked alkatrészenként ugyanennyi (kevesebb) pénzből, az nagyságrendekkel erősebb ennél az adott célra (akármi is az adott cél). Raadásul 3000-es sorozat, ami elvileg irodai munkaállomás, komolyabb dolgokra az 50xx, 70xx nagytesók valók.
Ilyen gépek (termeszetesen quadro kártya nélkül), illetve ennek az egy-két generációval régebbi verziói tökéletes netezős, alap irodai gépek, valahol ennek az árnak a harmadán.
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Pityu.
nagyúr
válasz 4264adam #184056 üzenetére
Csak még egy kérdés,ilyet már nem érné meg vásárolni igaz?
-
parandroid
félisten
válasz Gemba #184066 üzenetére
Ehhez hasonló egybegépet ajánlanék: [link]. Nem feltétlen konkrétan ezt, vagy ezt az üzletet (nem ismerem a boltot, csak ezt hozta a kereső), a HP mellett jó bármelyik ilyen kiépítésű Dell Optiplex, Lenovo Thinkcenter, vagy TinyPC is. Lehet USFF! vagy akár micro PC is.
i3-i5 8100-9500 között bármi mehet, 8-16GB RAM, 256-512GB nvme SSD, tetszés szrint dvd-író, ha SFF gép. Utóbbi esetben asztali HDD-vel is bővíthető. Gari legyen rá, Win11 szinte minden esetben jár a géphez. Kiépítés megáltalában konfigurálható, a kereskedők többsege tesz bele több ramot, nagyobb ssd-t, vagy dvd-írót, ha kéred.
p
-
Gemba
csendes tag
Sziasztok!
Nyugdíjas szüleimnek egy netezős, filmezős (netflix,skyshowtime,max) gép összeállításában szeretném a segítségeteket kérni. Ha lehetséges új építésűre gondolok, de nem zárkozom el teljesen a használt,felújitott vonalról. (Mindegy, hogy amd vagy intel)
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
otthoni felhasználásra, netezés film nézés, youtube, alapvető játékok (candy crush, mahjong)2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
-
monitor van, (fullhd) egér és billentyűzet is van4. Mennyi a kereted rá?
100 max 125 ezer
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
egy régebbi hp full hd monitor, hdmi-dsubElőre is köszönöm a segítséget.
-
kzolee216
senior tag
válasz 4264adam #184058 üzenetére
Köszönöm, átgondolom . Most egy 9700k-ról váltanék amúgy, nem tudom ez az opció mekkora ugrás lenne nekem úgy, hogy évekig nem szeretnék a fejlesztés után Alaplap + CPU kombót fejleszteni A mostani is már több mint 5 éve minden probléma nélkül hajtja nálam az ipart.
-
Pityu.
nagyúr
válasz 4264adam #184060 üzenetére
Mondjuk gondolom tárhelyből se árt pát TB elég mondjuk az ha a rendszer alatt van mondjuk 1TB ssd tárhelynek meg amire kerülnek a videók mg több terra hdd?Mert ugye tárhely téren a hdd nagyobb méretben még mindig olcsóbb.
-
Pityu.
nagyúr
válasz parandroid #184053 üzenetére
-
4264adam
veterán
válasz kzolee216 #184052 üzenetére
Lap: [GIGABYTE B650 EAGLE AX ] 75k
Proci: [AMD Ryzen 7 7700X] 135k
Proci hűtő: [Thermalright Peerless Assassin 120 SE] 18k
Ram: [G.SKILL Flare X5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz] 48k
Táp: [FSP VITA GM 1000W 80 PLUS Gold] 60kÖssz: 336k + RTX5080
Ilyen pixel számok (3x1440p) mellett nem fog kelleni X3D proci főleg nem 264k-ért, bőven elegendő a 7700X. És minden további összeget az RTX5080-ra költenék.
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
RAM-ból szerintem elég lenne a 6000 MHz, CL30, de nem rontom el az örömöd, rendeld nyugodtan, később jól jöhet. 9800X3D méregdrága, szerintem eszement a felára, de nem biztos, hogy valaha lejjebb megy még.
Jó kis gép lesz, ha van rá zsé, vedd bátran!
p
-
4264adam
veterán
válasz Pityu. #184051 üzenetére
AM5 alja iGPU-val:
Lap: [ASRock B650M-HDV/M.2 Alaplap] 50k
Proci: [AMD Ryzen 5 8600G] 81k
Proci hűtő: [ID-COOLING SE-214-XT] 9k
Ram: [Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K] 43k
Táp: [FSP Hydro K PRO 750W 80 PLUS Bronze] 25k
Ehhez ház + SSD min: 35k
Tápban ez a minimum amit vennék, és inkább 650W ASUS Gold 36k -
CriticalHit
addikt
A felesleges 7200-es RAM helyett 6000-res G.Skill Flare X5 DDR5 CL30-38-38-96 1.35V 32GB (2x16GB)AMD EXPO-t, illetve a vízhűtés helyett Thermalright Phantom Spirit 120-at tennék bele.
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
parandroid
félisten
válasz dannyl #184049 üzenetére
“sajnos a használtpiaci ár néhány kivételen kívül lassan magasabb, mint a bolti”
Azt hittem, ez ilyen német helyi jellemző. Mi a frász van az emberek fejében? Konkrétan drágábban árulnak dolgokat, mint amennyiért vették (illetve drágábban, mint amennyiért akár azonnal meg tudnám rendelni két kattintással webshopból, 2-3 év garival, zsír újan, másnapi kiszállítással)…
És ez teljesen mindennapos, elvétve találni hirdetést reális árazással, az meg nyilván fél órán belül elkel.
p
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz Pityu. #184051 üzenetére
Ha a családi videókat akarja otthon szerkesztgetni, akkor 300e körül el lehet szórakozni már a dologgal, különösebb bosszúság nélkül. Ha profi eseményvideózásról van szó, ahol többórányi anyagot kell összeszerkeszteni, vágni, feliratozni, effektezni, és ezt rendszeresen, munkaként, akkor milliós-másfélmilliós nagyságrend. A többi meg valahol közötte.
De az se mindegy, melyik szoftver, az milyen hardvert preferál, mert van, ami vga-t dolgoztat, van, ami procit/memóriát, vagy hogy mennyire érzékeny az ssd-sebességre, milyen felbontásban, milyen tömörítessel dolgozik, stb.
Szóval ez olyan, mint hogy autó kéne versenyezni, csak nem tudjuk, hogy rally, world tour, vagy roncsderbi.
p
-
kzolee216
senior tag
Sziasztok!
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Szimulátorozáshoz használnám, 3x1440p kijelzővel. Ritkán pedig minden más játék, amit csak egy kijelzővel futtatok. Fontos a stabilitás, illetve hogy ne kelljen legalább 3-5 évig hozzányúlni.
Mostani gépemből: ASUS RTX 3080 10GB GDDR6X TUF GAMING OC, HDD-k, SSD-k.
Idővel a VGA-t majd egy RTX 5080-at szeretném lecserélni.
Alaplap, CPU, AIO, memóriák, gépház, PSU lenne az első körös fejlesztés.
4. Mennyi a kereted rá?
Még gyűjtök rá, de körülbelül 600-650.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)Erre most nincs szükségem.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?Amikkel terveztem:
Alaplap: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D (iracing és a társai miatt)
Memória: G.SKILL 32GB KIT DDR5 7200MHz CL34 Trident Z5 RGB Black
AIO: ARCTIC Liquid Freezer III 420 Black
Gépház: Thermaltake CTE C750 Air
Táp: Seasonic Vertex GX-1000 GoldMit gondoltok, szerintetek ez így megfelelő választás lenne? Előre is köszönöm szépen!
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Nekem elsőnek egy olyan kérdésem lenne,hogy legolcsóbban kb mennyiből jönne ki egy videó vágásra szánt gép?Egy ismerősöm akar vásárolni de mivel nem mondott még kezdő összeget amennyit rászánna segítenék neki,hogy mondjuk mennyi az alja egy ilyen gépnek kb ahhoz tudna mérni.
-
cuko
aktív tag
válasz 4264adam #184046 üzenetére
Koszi a valaszt.
A 6700-asokat nem is neztem, koszi a tippet. Ott latom a hozzaadott erteket, hogy belevegyuk a konfigba.
A nagyobb SSD / komolyabb lap / erosebb VGA harmasbol amugy ha mindharmat be akarom venni, ugy mar tulcsuszunk a keret tetejen, szoval amugy indokolt esetben tennem meg.Az SSD-bol mondjuk aranyosan dragabb az 512GB-1TB, szoval en ott fixen fognek a budzsen. Mondjuk ugy nezem, hogy HA-n vannak uj 512-es m.2 NVMe-sek 12k korul, szoval ha a lapnak van 2 foglalata, lehet inkabb arra cserelem.
Az alaplapnak ezt talaltam meg: Asus TUF GAMING B450M-PLUS II. 32-34k, de lehet akkor mar raveszem az altalad is irt B550M Phantom Gaming 4-ra.
@parandroid: neztem is felkonfigat/konfigokat de az jott le nekem, hogy kb ennyiert kapnek meg egy kicsit komolyabb konfigot (pl egy kategoriaval erosebb lappal es/vagy rammal), cserebe 0, vagy par honap garanciaval.
-
parandroid
félisten
Ezt a kategőriás gépet én egyben nézném, használtan (vagy félgép, lap+proci+ram). Újan ezeknek a cuccoknak olyan felára van, ami nem éri meg, hasznaltan meg jokora túlkinálat van belőle. De amúgy az irány jó, ha ennyi a keret.
p
-
4264adam
veterán
Tudatosan jól átgondoltan végig vezettél mindent.
Lapból az ASRock B550M Phantom Gaming 4 39k-t választanám. Van már VRM hűtése és bőven elég az 5600-nak.
prociból jól gondolod a sima 5600 elég nem kell az X. B550-nél aktiváld majd neki a SAM-et így további FPS-t nyertek.
Jelenleg elég a 16GB Ram de egyszeri kiadást jelent a 32GB és amúgy is DDR4 vége.
VGA-ból: 100k allat látok sok RX6700XT-t. Mindeképp bele szuszakolnám már most a keretbe mert annyiért nagyon jó vétel.
SSD: 1-2 cím elfoglal 150GB-ot, ha tudja legyen 1TB használtan véve mind1 hogy SATA vagy M.2 csatolós
Kicsit tolja ki a keretet mert hosszabb távon többet nyer vele.[ Szerkesztve ]
-
cuko
aktív tag
Sziasztok,
Egy baratomnak segitek osszeallitani egy alap PC-t jatekra, ezt szeretnem lemeoztatni veletek. Atporgettem a hasonlo kategorias ajanlasokat itt is, illetve nezegettem mas forumokat, teszteket, meg persze az arakat ahol tudtam hozza.
Foleg regebbi jatekok, illetve CS2, AOE2. fHD felbontason, nem kell minden ultra-max fusson.
Periferiak es egy Dell office monitor (ami majd a tavoli jovoben lehet, hogy cserelve lesz).3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Komplett PC, a perfieriakon kivul minden.
4. Mennyi a kereted rá?
200-250k (az ebbol adodo ertelemszeru limitaciokat tudomasul veve)
fHD/HDMI, nincs G- vagy freesync.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
Nem, nincs.
- CPU: AM4 Ryzen 5 5600X OEM - 45k Ft
- Huto: ID-COOLING SE-214-XT - 9k Ft
- PSU: be quiet! System Power 9 CM 500W 80+ Bronze - 26k Ft (felmodularis, bronz hatasfok)
- Haz: Endorfy Ventum 200 Air - 19k Ft (front mesh, 4db 120-as pwm-es ventivel)
- Alaplap*: ASRock B450M-HDV-R4 - 23k Ft
- RAM* (2x16GB): G.SKILL AEGIS 2x16GB 3200MHz - 23k Ft
- SSD*: Crucial CT500BX500SSD1 SSD (2.5", 500GB, Serial ATA III, 3D NAND) - 12k Ft
- GPU*: 6600 / 6600XT - 80k Ft (HA-rol, ha lehet meg garis)
Ossz.: ~237kCsillaggal jeloltem, amiknel dilemmazok:
- CPU: sima Ryzen 5 5600 OEM 40k (-5k), ugy nezem kb ugyanazt tudja.
- Alaplap: eggyel jobbal felszerelt Asrock b450es (B450m pro4 R2.0) 30k, vagy kb ugyanennyiert fapados Asrock B550M-HDV vagy Biostar B550MT (+7k).
- RAM: 2x8GB kit 12k (ez ugye a fapados 2 slotos lapoknal jovoben upgradenel cserelendo lenne, de nem tudom eleg-e a 16tal tervezni) (-11k)
- SSD: 1TB m.2-es NVMe inkabb: Kingston NV2 1TB M.2 PCIe NVMe - 24k (+12k)- GPU: ugy latom, hogy sima 6600-asok 60-65k, 6600XT-k 80-85k korul vannak hirdetve, itt inkabb az erosebb modellt vennem. Ausztriaban amugy 110k / 270 eur a RX 7600-as, elnezve a hasznalt piacot lehet inkabb azt kellene venni es a tobbi alkatreszen sporolni?
Mit gondoltok, mit ajanlanatok/nem ajanlanatok ezekhez kepest?
-
tajati
aktív tag
1. Mire fogod használni a gépet?
Irodai "mini server". Technikaliag egy olyan gépre lenne szükségem amin csak a könyvelő szoftver (kulcs soft) futna. És tárolná könyvelési anyagot. Egyszerre satbilan 3 kliens gépet ki tudjon szolgálni.
-
Alaplap, Ram, CPU, TÁP, Héttértár. Olyan alaktérszeket, szeretnék amlyek jobban bírják hogy konstans be vannak kapcsolva. A biztonsági mentés pedig nasra menne.
4. Mennyi a kereted rá?
150-200k
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók
- nem releváns
-
MZsoltee
veterán
válasz parandroid #184041 üzenetére
Mindkettőnknek azt tudom mondani, hogy nem baj hogy nem értünk egyet!
Én leírtam miért adnám el mindenképp. Szerintem logikus. Elfogadom, hogy Ti másképp látjátok.
[ Szerkesztve ]
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
parandroid
félisten
válasz MZsoltee #184039 üzenetére
Mire váltanék, addigra valszeg a lap+ram is olcsóbb lesz. Meg nem veszek azért egy 9700x-et, hogy utána megint lecseréljem majd egy 9800x3d-re, mert azon is buknék csak. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy akkor is ugyanazt a lapot/ramot venném majd, mint amit most előre megveszek.
Szóval én sem vagyok meggyőzve, pedig itt ketyeg a gépben az 5800x3d. Ahogy a dolgok jelenleg állnak, még az sem biztos, hogy idén cserélek, mert egyezerűen nem érdemes.Ha valakinek egy gyenge am4 konfigja van, az más kérdés, ott megérheti a csere am5-re, ha teljesen uj konfigot vesz, akkor nemis kérdés, hogy azonnal am5-öt kell venni, boltbol, újan az am4 most már nem ér annyit, amibe kerül.
p
-
MaddeNNNN
őstag
válasz MZsoltee #184039 üzenetére
Lehet hogy szemmel nem lehetne látni, de én tudnám hogy van és ez bökné a csőröm
Én úgy vagyok, hogy ha váltok akkor mindent egyben és az rögtön jobb legyen mint ami van. Anno ezért is vettem ezt a procit, mert kitolja a konfig élettartamát.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
MZsoltee
veterán
válasz MaddeNNNN #184038 üzenetére
Nekem az újabb platform mindig jó ajánlat +0ft ért. 0-rol induló garancia+ a lehetőség a fejlesztésre. Ha ez nem, akkor meg azért éri meg eladni, mert 50k-t ki lehet szedni szemmel látható teljesítmény romlás nélkül egy 5700x3d-vel.
-
MaddeNNNN
őstag
válasz MZsoltee #184036 üzenetére
A mostani procim is garis, a RAM-om is szóval ezzel nem vagyok előrébb.
Még mindig ott vagyunk, jó esetben ugyan annyiból átmegyek AM5-re de a gépem nem lett mérhetően jobb. Csak benne van a potenciál, hogy jobb legyen + csak belépő lapom és ramom van.
Majd további 270 ezer forintért jobb lesz.
Továbbra is ott vagyok, hogy inkább megvárom a AM5 köv gen-t vagy AM6-ot.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
MZsoltee
veterán
válasz MaddeNNNN #184035 üzenetére
Eladó a platformot egészben lappal procival ugyanott vagy teljesítményben, de minden új, garanciális és tudsz majd tovább fejleszteni később majd lap és procicsere nélkül. A ddr5 is már 40k elején kapható 32 GB CL30 6000mhz. A 7700as 100k. Tehát csak a proci eladási árából megvan az új CPU és ram. A régi lap és rám árából kell venni egy b650-es lapot és boldogság.
[ Szerkesztve ]
-
MaddeNNNN
őstag
válasz MZsoltee #184030 üzenetére
De pont ez az, most veszek azon az áron egy 7700X-et és ugyan ott vagyok csak DDR5-ön drágább lappal és drágább rammal.
Tehát pénzt költök most azért, hogy kb ugyan ott legyek, de majd egyszer hátha nem 270 ezer lesz az egyetlen processzor ami valós előrelépést jelentene.
Nekem ez nem üzlet.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
MZsoltee
veterán
válasz parandroid #184033 üzenetére
Több hirdetés van fent, hogy vennének 130k-ert azonnal. Több jegelt van 140k körül. Nézz körbe az aprón!
-
parandroid
félisten
válasz MZsoltee #184032 üzenetére
Tekintve, hogy 5800x3d-t már nem lehet kapni, ez elméleti kérdés. Használtan meg mindenki annyit kér érte, amennyit nem szégyell, és sokan nagyon nem szégyellősek. Legfeljebb sose fogják eladni… 140k egy hasznalt 5800x3d-ért, lol, az egy új 9700x ára. Kizárt, hogy valaki ennyit kifizet érte. Hogy ennyiért hirdetik, azt el tudom képzelni.
p
-
MZsoltee
veterán
válasz parandroid #184031 üzenetére
10% órajelben. A lent hivakozott grafikonon ebből még is jelenik 5%?
Árban pedig 50% plusz. 140k ért pillanatok alatt elmenne, 5700x3d meg van 85-90 között.A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
parandroid
félisten
-
MZsoltee
veterán
válasz MaddeNNNN #184020 üzenetére
Szerintem pont most éri meg róla upgrade-elni. Jó áron el lehet adni 100k -ert meg lehet kapni 7700-at minimál árból next generációs platform, amibe mehet majd 7800/9800X3D is. A régit meg túlárazottan el lehet adni.
Da az sem rossz bolt, hogy eladó és veszel egy 5700X3D-t. Óriási felár van rá, amit semmi se indokol.
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
-
soldi3r
veterán
válasz parandroid #184027 üzenetére
Igen, bar akkor tokeletes, ha mas foldrajzi helyen taroljak.
E30 (oo=[][]=oo)
-
parandroid
félisten
válasz soldi3r #184026 üzenetére
Erre a célra egy 1TB-os külső SSD a tökéletes megoldás. Az összes nagyobb gyártónak van ilyenje. A másik lehetőség egy nvme külső ház, és bele egy bármilyen nvme ssd. Nálam utóbbi megoldással egy 512-es m2 ssd van, amit lecseréltem nagyobbra.
p
-
rwin5
őstag
válasz 4264adam #183992 üzenetére
Szia,
egyetlen 1 dologban kérném még a segítséged / segítségetek.
Munka végett általában havonta keletkezik 4-5 GB videós tananyag, amit jó lenne egy másik HDD / SSD-re is kimenteni, ez éves szinten nem haladja meg az 50-60 gb-ot.Tudnál javasolni még egy kisebb méretű hdd-t, ssd-t, aminek az volna a funkciója, hogy az 1 terrás tárolóról csak egy ctrl copy-val át lenne másholva oda is? Elkerülve ezzel azt, hogyha véletlen megadja magát az 1 terrás, ne vesszen el az űrbe.
(pendrive-ra is ki lesz mentve, de korábban már történt adatsérülés ezért kifejezetten kéne plusz egy meghajtó)
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
-
MaddeNNNN
őstag
válasz 4264adam #184015 üzenetére
Azért a 7500F-et ne nevezzük 5800X3D szinten, amikor a 9700X nagy átlagban 5%-al jobb az AM4-es 3D chipnél.
Megtévesztő lehet azoknak, akik upgradelni szeretnének.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
4264adam
veterán
válasz ParadoxH #184013 üzenetére
Proci: [AMD Ryzen 5 7500F] 76k
Ram: [Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K] 43kÖssz: 178k
Ez egy jó beugró AM5-re és később bővítheted 9800X3D-re is vagy 7950-re.
Nem kell lapot cserélni sem.
Intel oldalon a B760 lap nem rossz, de a 14100 kerülendő a maga 4 mag 4 száljával és 110W TDP nem kecsegtető.
AMD oldalon erősebbet kapsz már most is 7500F (6mag 12 szál 5800X3D szint).[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz pocketpairpp #184009 üzenetére
Ha szétnézel hardverapro-n találsz miniPC-ket és az összes minimum Intel 8th genes CPU ki fogja szolgálni 16GB Rammal és SSD-vel.
Ezeknek az induló árai 70k. Ettől többet nem is kell erre a felhasználásra költeni. DP-n megvan a 60Hz
pl:
1. : HP Elitedesk 800 G4 I5 8500 256GB SSD 8GB RAM mini pc Ennek az ára 60k
2.: AKCIÓ! HP ProDesk 600 G5 SFF számítógép, CPU: i7-9700, 16 GB RAM, 512GB SSD, Win10/11 PRO, telepítve Ennek az ára 65k2. pedig már overkill is.
[ Szerkesztve ]
-
milan26
senior tag
Szia!
Használt gép: [link] Az alsó kettő közül valamelyik kb 65k
Újonnan pl:
Vírusok ellen javaslok egy reklám blokkolót a böngészőbe.[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
Használt "kisformátumú" brand gép & friss win11 telepítés? Meg egy "biztonsági" szoftver. Talán ez a legköltséghatékonyabb megoldás erre a feladatkörre
-
pocketpairpp
csendes tag
Sziasztok!
Apumnak szeretnék gépet venni.1. Mire fogod használni a gépet?
Csak netezés, podcastek, videók nézése.2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
-
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?mindenre (kivéve monitor, billentyűzet, egér)
4. Mennyi a kereted rá?~120k
5. Egyéb:
A monitor tudomásom szerint HDMI,DVI-D csatlakozókkal ellátott.Semmi extrára nincs szüksége, fő szempont, hogy stabilan működjön éveken keresztül.
Mindenféle bántás nélkül a nyugdíjasok irányába, de "tipikus" nyugdíjas felhasználó, szóval esélyes, hogy pár ide-oda kattintás rossz oldalakon picit lassíthatja a gépét(vírusok,akármik), szóval ha esetleg picit több ram megelőzheti ezt, akkor az jó lenne.köszi!
-
4264adam
veterán
Használtan keresnék AMD 5700X3D-t.
Ramokkal jó vagy.
150k-ért pedig 6800.AM5-re ez a beugró és 5800X3D szint ami közel 5700X3D is. Igaz ez továbbfeljeszthető később 9800X3D-vel is.
Proci: [AMD Ryzen 5 7500F] 76k
Ram: [Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K] 43k
Táp: [FSP Hydro K PRO 750W 80 PLUS Bronze] 25k[ Szerkesztve ]
-
CriticalHit
addikt
A VGA-val érdemes megvárni a teljes új Nvidia és AMD felhozatalt és a remélhetően bekövetkező árversenyt. Addig is a HUF további gyengülése ellen viszont:
AMD Ryzen5 7500f
ASRock B650M-HDV/M.2
G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB (2x16GB)AMD EXPO
FSP VITA GM 750
Thermalright Peerless Assassin 120/Assassin Spirit 120/ Burst Assassin 120, Arctic Freezer 36, ID-COOLING SE-224-XT"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
D4v3
őstag
Hello!
A közeljövőben tervezem bővíteni a gépemet, viszont szívesebben tenném 2 lépésben majd, szóval vagy előbb GPU, aztán egyéb csere vagy fordítva. 1440p, nem ultra beállításos gamingre kéne majd, ami most elég kompromisszumosan megy azért. Kompetitív játék nem érdekel és 75 hz-es mindkét monitorom, úgyhogy az fps elég, ha megáll ott.
A cserélendő konfig a következő:
Táp: EVQA 500W
Lap: Asrock B450M Pro4-F
CPU: Ryzen 5600G
Ram: 4x8Gb 3000mhz G.skill Aegis CL16
GPU: 6600XT 8Gb
Egyáltalán nem zárkózom el az aprós vásárlástól sem, és elsőre eléggé szimpatikus is a 6800-as GPU-ra váltás 130k körüli összegért (vagy XT, ami 150k és kb. annyival is erősebb), viszont az új GPU kapásból ugye új tápot is igényelne valószínűleg. Ezt a kettőt lenne érdemes most meglépni vagy a DDR5 + AM5-re váltás már hozna sokat, és ráérhet várni a GPU piac alakulására még? Köszönöm! -
Paxker315
addikt
válasz 4264adam #184001 üzenetére
a 350mm limitálhat? Mert 350mm még egy mikroATX-ben elfér, mondjuk a 350 felettiek már. Nem. Csak még mindig szoknia kell a szememnek, mikor nagy atx kuckóba mikro-lapot látok : ) Jó "szellős" . Hmm a CM mATX házak közt van "365"-ös megoldás is? Sőt, itt 400mm-t írnak. Így igazából nem látom okát, miért ne választhatna az alaplap méretéhez "passzoló" bódét : )
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz kiralytom #184000 üzenetére
CS2 egy ősrégi motor, ráadásul elég speciális, szrintem az X3D proci L3 cache-e hagyja hidegen, nyrs erőben meg jobb a 7600. Emellett simán lehet, hogy az nvidiát is jobban szereti. De ez mindkettő csak teória, én a cs topikban kérdezném, ottjobban ismerik a motort.
p
-
4264adam
veterán
válasz MazsolaTade #183999 üzenetére
Lapot, procit cserélném ki:
Proci: [AMD Ryzen 5 7500F] 76kA lap jobb VRM-es és később bármi is mehet bele 9800X3D is. Amit nem tud az az ARGB vezérlés.
Tápnak inkább ez: [FSP VITA GM 750W 80 PLUS Gold ]Frissebb és minden mai szabványt támogat
Háznak olyat vennék amibe azért bemegy 350+mm VGA is:
[Zalman N5 MF RGB] 23k[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Ryzen 5 5600X / RX 7600 / B450 / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP ProDesk 600 G1 - Intel i5-4590- 8GB-256GB SSD- Win 10 Pro 64bit
- Szép állapotú Retro Pentium 1 PC, Windows 95, Pentium 150 MHz CPU
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel i5 12500, 32GB DDR4, RTX 3070 8GB, 1TB M.2 SSD, FSP 750W
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I5 14600KF / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Eladó használt komplett konfig i5 10400F, 1660TI, 16GB DDR4
- Asztali számítógép
- Garis félkonfig: i7-6700 / Supermicro X11SSV-Q / 16GB RAM / 240GB SSD / ID-Cooling IS-50X V2
- Brutál erős Mini-PC, Intel I5-12450H, 16 GB DDR4 RAM, NVMe SSD 512 Gb, 20 hónap gyári garanciával.
- I5 4570 8GB DDR3 ASUS B85M félgép eladó!!!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest