Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lefty
addikt
válasz Tin_Shield #103308 üzenetére
hat, ez van... valtozni mar nem fog
en ezert veszek a pana vazhoz csak es kizarolag pana lencseket -
Lefty
addikt
válasz ROBOTER #103269 üzenetére
Lehet, hogy masfajta desszertek, de en mindket gyutavot el tudom elkepzelni pl. street fotoban, hasznaltan is mindketto gyutavot ra, en ebben a kontextusban gondoltam, hogy nem tudom melyik marad (lehet mindketto), mert a leica 15 nekem sokszor tul tavoli es nem akarom utana, hogy sok crop legyen, a 25 1.4 inkabb jobban passzol, ugyanakkor portrera is jo. Az, hogy az olyk a 15-tel szemben vagy mellett milyenek, nekem mindegy. Ettol fuggetlenul a 25 is egy jo prime-nak tunik.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz Lefty #103240 üzenetére
Magamnak valaszolva, hatha hasznos lehet masnak
Megvettem a Leica 25 f1.4-et es szerintem nem zavaroan zajos, relativ gyors az autofocus es eles a kep, jo a bokeh. Meg majd azert tesztelnem kell, de az elsö benyomas jo. Megvan a 15-ös Leica is de ez a gyujtotav nekem jobban fekszik, majd meglatjuk, hogy marad-e a 15-ös hosszutavon.
-
Lefty
addikt
Sziasztok (egy ideje megint nem forumoztam)
szemezek most egy hasznalt Leica 25 f1.4-gyel, egy kerdes akinek van, mennyire zajos, ill. hangos az objektiv fokusznal? Több helyen olvastam, hogy kicsit hangos az obi, egyedi esetek vagy masnal is hasonlo? Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz MrChris #103112 üzenetére
Igen, nekem is meg szoknom kell, de amugy tenyleg elkepesztöen kezre all De hiaba hizott meg a G9 vaza, obiban meg mindig tavol vagyunk a FF-töl, meretben es sulyban is. Emiatt en tovabbra is szeretem a rendszert (nem mellesleg az mft jobb dynamic range-el bir, kevesebb zajjal).
lugosi: neked akkor mi az elsödleges rendszered? nem kell ilyen borusnak lenni, 2022-ben frissitett az OM Systems is, a Pana G9II-vel tavaly, tovabba 2021 es 2022-ben is jelentek meg uj mft obik, es igy is mar egy baromi szeles tarhaza van az mft obiknak, jo elerhetö kamerakkal. Egyedöl a GX9-nek kellene egy rendes utod es annyi, azert 1-2 evente mar itt nem lehet ujra feltalalni a kereket.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz MrChris #103103 üzenetére
Nezegettem a G90/95-öt is, de ahogy irod is, nincs nagy különbseg arban es, hogy öszinte legyek meretben is minimalis a különbseg. Igy akkor mar inkabb G9, mert alapvetöen jobb kamera (több fokuszpont, gyorsabb shutter, jobb keresö, hogy parat elmitsek). Legalabb itt konkret fejlesztesi utam is van majd evek mulva, mert ott a G9II.
GX85-nel a GX9 nem egy nagy fejlödes, jobb szenzor igen, de 1,25-ös crop 4K videonal azert sok. Plusz tul dragan mennek hasznaltan is szerintem, nekem nem eri meg GX85-röl. Viszont ez a meret volt az, ami annak idejen engem az MFT-be behuzott, ugyhogy en meg mindig remelem, hogy jön iden vagy jövöre egy GX10 (mondjuk PDAF-el). Ugy gondolom, hogy a Pana nem adta fel az MFT-t (lasd G9II) igy ez lenne a következö logikus lepes. Iszonyat szeles palettan mozognak az MFT lencsek es jok is, a Pana itt erös, FF-ben azota sem tudott nagy piacot nyerni, szerintem ezert is frissitettek MFT-ben ismet, ahol mar erösen ott vannak. G9 vaza mar gyakorlatilag FF meret, de lencsekben azert meg mindig baromi nagy a különbseg. Eleg csak megnezni a Pana 100-300 meretet es hasonlu gyujtotavu FF lencset. Kicsit elkalandoztam.
Mas: A miert jo a leica 12-60 kerdeshez en egyelöre annyit tudok hozzatenni, hogy a nagyobb fenyerö mellett, nekem jobban fekszik a 12-es kezdet, plusz sok tapasztalatom meg nincs vele ugyan, de valami tü eles kepet ad gyakorlatilag mindenhol eddig. Ill. voltam nem reg nyaralni a 14-140-el es 60 föle igen ritkan mentem, ezert is gondoltam ra.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
A 14-140 II melle akartam venni egy leica 12-60-at a nagyobb fenyerö miatt utazosnak (meg hat egy jo minösegü es eles lencse), hosszutavon meg kiderül, hogy kelleni fog-e mindkettö, vagy elvagyok a 12-60 gyujtotavval, ill. plusz a fenyerös fixek.
Anyway, ugy alakult a dolog, hogy egy egesz jo dealt talaltam ahol G9-el együtt volt az obi (DC-G9L csomag), igy hirtelen felindulasbol megvettem a GX85 melle
Mar egy ideje gondolkodtam, hogy mi az egre lehetne fentebb valtani Pana vonalon, de nem nagyon akartam nagyobb gepet, ezzel viszont most belenyultam, mert FF vonalon sem szegyenkezhet a vaz merete.Szoval piciket nagyobb a vaz az egyszer biztos, viszont borzaszto jo az ergonomiaja, nagyon jo fogasa es tapadasa van, kezelese is jol ki van talalva. Keresöje az egy teljesen masik dimenzio a GX85-höz kepest, majd a hetvegen elmegyek vele fotozni rendesebben, de egyelöre tetszik.
-
-
Lefty
addikt
válasz ecaddsell #103066 üzenetére
Persze, lehet nagyobb zaridövel operalni, de allvany nelkül varosban hogyan, hogy ne legyen rossz? Nem volt nalam kis gorilla pod sem sajnos, nem akartam meg több mindent cipelni.
En fokusztavot irtam, az ugyanaz, mint a gyujtotav lenyegeben, vagy mire gondolsz? Focal length forditasa fokusztav/gyujtotav.
-
Lefty
addikt
válasz Lefty #103039 üzenetére
Egy kis update azota
Most voltam egy egy hetes nyaralason es eleg sokat fotoztam, varos, taj, minden. Vegig a pana 14-140 3.5 volt fent... egyetlen egyszer sem vettem elö a leica 15 1.7 obit, mert sosem volt jo a szöge, varosban, utcan tul szeles volt, taj eseten meg sürün valtottam szeles es tele között temak miatt, igy nem cserelgettem. Nem tudom mennyire fogom hasznalni ezek utan, a 14-140 nagyon jo fokusztavot lefog nekem es nem kell obit cserelgetni, videonal sem volt zavaroan lassu. Lehet melle meghagyom a 20 1.7-et fel alakos portrera aztan annyi. A kepeket meg nem dolgoztam fel, de nagyon jo mindenes volt a 14-140.
Amit meg kivanni tudnek, az 12mm a 14 helyett es nagyobb fenyerö, mert estefele sokszor elfogyott es akkor jött a 20-as. Ahogy nezegettem 14-140-hez hasonlo obi nagyobb fenyerövel nem igazan van ugye?
Ami meg jo masodik obi lehetne varosba (is) az a leica 12-60 2.8, meg azon gondolkodom.[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz forceberg #103036 üzenetére
Mult heten teszteltem jobban a 14-140-et GX80-al, nekem elesek voltak a kepek, bar az autofocus nem mindig adta be jol, ugyhogy manualis fokusszal fotoztam inkabb. Tetszik, örülök, hogy ezzel 2 obit ki tudtam valtani.
Igen, meretben az Oly is tud ezt-azt mutatni. Az ujabb E-M10 Mark IV jobban elerhetö ujonnan, azzal is van tapasztalatod?
Nem biztos, hogy veszek masik vazat, mert amugy teljesen ok a GX80, csak a gondolattal jatszom, de köszönöm. Kar, hogy a pana nem hoz ki semmit ebben a kompakt meretben, gondolom jobban megeri nekik a G es GH szeria, gondolom azert jön inkabb a G9 II. Mert amugy nagyon jo, amit ebbe a kis GX80-ba belepakoltak annak idejen. -
Lefty
addikt
válasz MrChris #103028 üzenetére
Semmi gond, amiket irsz azok tenyek. Vazat ugy cserelnek, hogy ezt meg eladom persze, de a cropot mondjuk 4k video eseten nem tudtam, hogy valtozott a GX9-ben.
Most ha jol ertem, hogy GX8/GX9 utan semmilyen konkret successor nincs hasonlo meretben? GX9 2018-ban jelent meg, 5 eve nincs semmi a vonalon ha jol tudom.
Ha a meretnel akar maradni az ember, kenytelen hosszu tavon megfontolni az Olympust vagy Sony APS-C-re valtast. -
Lefty
addikt
válasz yle_greg #103026 üzenetére
Ok, köszönöm nektek, atgondolom a 15-öst ennek fenyeben. Mellete van egy 14-140 mm f/3.5 obim is, nem reg vettem, hogy kivaltsam a 12-32-öt es a 45-150-et egy obival, jonak tünik eddig, szep eles es a fokusz sem lassu. Igy kettö obival ellennek, a 20-assal (esetleg 15-ösre cserelve) meg a 14-140.
Viszont itt lenne egy ujabb kerdesem, gondolkodtam a vaz cseren is, több megapixel tajkepek vagy tavoli varoskepek eseten jol jönne, esetleg jobb keresö is es kihajthato kijelzö (ez nem eletbevago). Amit viszont nagyon szeretek az a GX80 merete, ebböl max kicsit szeretnek leadni. Pont ezert vagyok MFT-nel, mert egy GX80 meretü vazzal egesz profi kepeket lehet kesziteni, es meg 4K videot is tud. A közvetlen jogutodja a GX9 20 megapixellel, viszont azt nem talalok sehol.
Kerdes, tudtok hasonlo meretben pana gepet legalabb 20 mp-el, ami max picit nagyobb meretben, mint a GX80/GX9? GH5-6 vagy G9 tul nagy, G110 inkabb videozni jobb ha jol neztem. Köszi[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
Sziasztok,
GX80 vazzal hasznalok masik mellett egy Pana G 20 mm f/1.7 ASPH obit. Ezzel kapcsolatban lenne kerdesem.
- Van-e ertelme cserelni ezt II-ere (nekem az elsö verzio van, amig felig szürke), tesztekben nagy valtozasokrol nem olvastam.
- Alternativkent neztem egy Leica DG Summilux 15 mm f/1.7 ASPH obit, erröl jokat olvastam. Erdemes esetleg erre lecserelni?Köszi.
-
-
Lefty
addikt
válasz lugosi #99483 üzenetére
Köszi! Igazabol ez is segit nekem, semmi gond Neked is köszi forceberg.
En a telet szeretem varosban, sokkal jobban meg tudok vele ragadni tavolabbi dolgokat, anelkül, hogy rengeteg minden a kepben lenne. A szelest nagyon ritkan hasznalom, kb. csak taj eseten, mert varosban tul sok minden lesz a kepben, illetve torzit, na meg az 1.7 is tud hianyozni. A 20-asnak meg egyszerüen kellemes a szöge, jo a fenyereje, illetve fel alakos portrera (ha van ilyen kifejezes) teljesen ok. En videozni is ezzel szoktam, a fokusz lassu, de nekem ilyen hobbivideokhoz, meg nyaralashoz jo.
Ereztem, hogy a fenyerö lesz a szük keresztmetszet, megnezem, akkor a 14-140-et. Az is valami mar, ha 3 helyett 2 lenne... Olympus 14-150 is rendben van? Mondjuk 0.5 f a Pana javara a 14-140-nel. Bar ennel az obinal nekem az f4 is eleg.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
Sziasztok,
GX80 vazamhoz van jelenleg 3 objektivem:
- Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH
- Lumix G Vario 45-150mm f/4-5.6 ASPH. MEGA O.I.S.
- Lumix G 20mm f/1.7 ASPHIdönkent teljesen szetvet az ideg a cserelgetestöl, illetve van, hogy egyszerüen nincs idö erre a kinlodasra varosnezeskor mondjuk. Tudtok ajanlani egy olyan obit, ami ezt a harmat jo fenyerövel es rajzzal kombinalja? Ez a szenvedes miatt a vegen mindig ott kötök ki, hogy allandoan a 20mm 1.7 van fent es azzal fotozok mindent...
Köszi!
-
Lefty
addikt
Koszonom az infokat, szerintem maradok igy ezekkel az obikkal. A plusz egy vaz abszolut logikus lehet a nyuglodes csokkentesere, de azert tekintve, hogy hobbi nekem az egesz, azert probalok az esszeruseg hatarain belul maradni. Plusz szerintem parom is biztos tamogatna az otletet
-
Lefty
addikt
válasz lugosi #92197 üzenetére
Boven eleg ez a harom obi, majd ha megtanultunk fotozni, akkor lehet tovabb gondolkodni Makrora en szemely szerint nem vennek kulon, 45-150el kitekerve meg lehet oldani. A 20 f1,7-et en akkor cserelnem ha vegre keszitenenek egy harmadik kiadast belole, ahol a focus sebessegen javitanak.
-
Lefty
addikt
válasz Stauffenberg #92179 üzenetére
Akkor viszont a 20 f1.7 meg hianyozni fog... ugy erzem marad a cserebere akkor.
-
Lefty
addikt
Jelenleg most 3 pana obival elek: 20 f1.7, 45-150 f4 meg a 12-32 kitobi. Alapvetoen lefedik azt, amire szuksegem van viszont sokszor zavaro mar a cserebere. Pl. varosnezes valahol parommal, 45-150-el fotozgatok mostanaban alapvetoen. Lojek mar rola egy kepet, jo akkor elo a 20-as a kis melysegelesseg miatt meg a praktikusabb gyutav miatt, majd vissza a masik, es akkor ez mondjuk negyszer egymas utan. Na meg akkor meg a 12 is kell idonkent ha kozel van valami. Azon gondolkodom, hogy a kitobit meg a 20-ast lecserelem 12-60 f2.8-ra, ez a tartomany eleg jol lefedne a legtobb esetben. Velemenyek? Hasznal valaki ilyet?
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz peppe79 #92170 üzenetére
Ott a dedikalt evf gomb a kereso mellett, valtasz amikor szeretned.
Nekem mas kinom van, ha a kereso be van kapcsolva es azon keresztul fotoztok, ti hogyan fokuszaltok? A legidegesitobb az, amikor az orrom veletlen a kijelzohoz er es elmegy a fokusz, nyilvan mikor nyomnam a gombot.
-
Lefty
addikt
válasz MrChris #91937 üzenetére
Megtaláltam, de mondjuk 56 eurót ezért nem fogok adni. Ez tök jó, amit készítettél, szép. Viszont se 3D nyomtatóhoz nem férek hozzá, se mérnök nem vagyok
-
Lefty
addikt
GX80-hoz hasznal valaki extra markolatot? Tudtok ajanlani valami normalisat?
-
Lefty
addikt
Az a baj, hogy a 14-140 is f3.5-nél kezdődik. Valahogy a 20 f1.7 meg a 45-150 kombóval jobban elvagyok, mondom ezt úgy, hogy nem volt még 14-140-em. Igazából elkerülhetetlen ez az objektívcsere ha normális képeket akar az ember, ez ilyen. Jelenleg a 12-32 nem nagyon van használatban nálam, kevés az a helyzet, ahova ez kell a 20-as helyett. Majd esetleg hegymászáskor tudom elképzelni, hogy kelleni fog az a -8mm a szélesebb látószöghöz.
-
Lefty
addikt
válasz MrChris #91477 üzenetére
Nézd meg újra a linket, tettem bele még egy 150mm-eset a 2 galamboson kívül, az véletlen kimaradt. Amúgy nem 100-150mm teszt kapcsán tettem fel ezeket, meg én se olyan céllal fotóztam, rekesszel se nagyon játszottam Szimplán lugosinak akartam pár példát mutatni, hogy a 45-150-el egész vállalható képeket lehet lőni. Bár becsúszott ide pár 20 f1.7 is
-
Lefty
addikt
@lugosi
Nem rég volt téma a 45-150, lőttem vele tegnap pár képet (GX80), szerintem elég jól le lehet vele venni a távolabbi dolgokat. Többnyire 150-en volt a gyutáv, de ha gondolod írok pontos értékeket a képekhez.
[kép] [kép]
[kép] [kép]
[kép] [kép]
[kép] [kép]
[kép] [kép]Az utolsó az kakukktojás, mert azt 20 f1.7-tel lőttem
-
Lefty
addikt
GX80 tulajok, videózáshoz milyen beállításokat használtok, illetve felbontást alapvetően? Nem igazán videóztam még, most szeretnék belemelegedni kicsit jobban, csak, hogy hogy érdemes nekimenni.
-
Lefty
addikt
válasz Mercutio_ #91403 üzenetére
Akkor egy picit nagyobb kell neked, valamelyik Lowepro Nova mondjuk. Ebben van hely külön akksinak, memóriakártyának, zsebek papíroknak, pénznek, pótsapkának mondjuk. Elfér benne a gép rajta pancake és lens hood-dal. Mellette még egy pancake és egy nagyobb nem palacsinta obi. Mondjuk 10k alatt nem tudom ezt hogy akarod megúszni, úgy, hogy ez azért erős vízálló anyagból van. Ez így is nagyon olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz lugosi #91332 üzenetére
Akartam kérdezni, hogy a kitobi mellé miért nem veszel egy pana 45-150-et vagy oly 40-150-et? Jóval olcsóbban kijössz. Ezzel makrózni is tudsz ha ~120mm fölé állítod (itt jön meg a háttérmosás). Ilyen 30-60mm-es makró és obikkal eleve olyan közel kell kerülnöd egy lepkéhez mondjuk, hogy úgy is elmegy. Ezek a telék meg más jellegű makrózásra is használhatóak.
-
Lefty
addikt
Még egy ilyen general kérdés, a 20 f1.7-tel kapcsolatban - az első generáció miben másabb a II-estől?
-
Lefty
addikt
Pana 45-150 f4-5.6-ot használ valaki? Mik a benyomások róla? Gondolkodom egy ilyen kis telén, eglobal-on 120 eur.
-
Lefty
addikt
válasz tuctuc #91240 üzenetére
12-60 f2.8 azért nem olcsó mulatság, de biztos jó lehet. Nekem is GX80 van, 12-32 kitobival használom főleg, ami szerintem amúgy nagyon jó kis obi, főleg ha az árát is nézzük. Mellé pedig egy 25 f1.7-et vettem, amit szintén szeretek. Ezt gondoltam 20 f1.7-re cserélni, de majd meglátom még, illetve esetleg még egy 45-150-et vagy 45-200-at telének.
-
Lefty
addikt
válasz Speeedfire #91122 üzenetére
Jolvan, köszi. Most aprón 60-ért láttam. Egyként a 25-ös minőségével én elvagyok, tök jókat lehet vele lőni.
-
Lefty
addikt
Gondolkodom, hogy a 25 f1.7-emet lecserélném 20 f1.7-re, igazából a méret miatt. Megéri a felár, mit gondoltok?
-
Lefty
addikt
válasz panoly #90172 üzenetére
Es mi van ha valamelyik kisebb fajta Lowepro taskat hasznalsz? Nekem Trekker HP120 van, benne elfer kitobival a GX80 plusz mellette egy 25 f1.7 van napellenzovel. Es meg mindig van egy zseb aprosagoknak, pl. potakku. 45-150en en is gondolkodtam harmadik obinak, de inkabb hagytam.
Allvanynak meg Rollei Monkey van, nincs gond vele.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
Oly 9mm fisheye f8-at hasznal valaki?
-
Lefty
addikt
Valaki tud segiteni abban, hogy a 12-32 obira hogy lehet feltenni a JJC auto lens cap-et? Egyszeruen nem tudok rajonni.
-
Lefty
addikt
válasz Stauffenberg #89131 üzenetére
En peldaul ugy vettem MFT gepet, mint eletem elso komolyabb fenykepezojet, hogy a kepminoseg mellett a meret volt a legfontosabb. A GX80/A6000-nel nagyobb vaz mar nekem nagy volt. Hiaba tudnam megfizetni az FF gepet is akar, nem akarok ennel nagyobb vazat hurcolni magammal, es nekem az MFT szenzor adta minoseg tobb, mint eleg. Nagyon szuperek a mostani kis meretu milc gepek.
-
Lefty
addikt
válasz Speeedfire #89107 üzenetére
Ugy jott le, hogy van, bocsi. Elesebb kep az ok, bar tok jo kepeket lo, de az 5mm kulonbseg szerintem nem sok, plane ha azt nezzuk, hogy arban tobb, mint duplaja.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
válasz Speeedfire #89097 üzenetére
25 1.7-et mi ertelme 20 1.7-re cserelni? Annyival jobb?
-
Lefty
addikt
válasz Stauffenberg #89043 üzenetére
Pana gari itthon nem ervenyesitheto, mert ez ilyen szurkeimportos tortenet, de szerintem teljesen megbizhato. Illetve rajtuk keresztul lehet gariztatni. En is innen vettem par hete a 25 f1.7-et es minden ok. Original dobozban jott elso-hatso sapkaval es lens hood-al.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
eGlobal-on a H-FS45150AK Lumix G Vario 45-150mm f/4-5.6 ASPH. MEGA O.I.S. white box obi 108 euró kuponnal, van jobb minőségű ilyen látószögű obi hasonló árban? Esetleg kicsit drágábban.
szerk.: Ha érdekel valakit, a 25mm f/1.7 most 111 euróért elég rendben van.
[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
Azert annyira ne aggodj, remek kepeket lehet vele kesziteni, bar meg en is csak most tesztelem, a heten vettem GX80-at. Pazar videos kepessegek, kihajthato erintokepernyos lcd, fasza funkciok, jo obikinalat es kepminoseg. A vaz kicsi es nagyon massziv, szerintem nincs baj a fogasaval sem. Ezzel a minosegu 12-32mm-es kitobival 140-ert ilyen tudasu gep nincs meg egy most.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Xbox Series X|S
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Autós topik
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- MIUI / HyperOS topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Fujifilm X100VI fekete
- Sony DSC-RX100M VI prémiumkategóriás 20.1 MP digitális fényképezőgép
- Tamron SP 150-600mm G2 teleobjektív + álcázó ( Nikon )
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest