-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simia
kezdő
válasz Vision #125788 üzenetére
Ezzel érdemes vigyázni ha a gyerek még nem nagykorú.
Ekkor ugyanis a gyámhatóság (ha tudomást szerez róla) beléphet a képbe, és akkor kérdés hogy a gyereknek milyen értelemben szolgálta az érdekét hogy a pénze az apjához került (valószínűleg semennyire).Persze realisztikusan nem fogja megtudni sem a NAV, sem a gyámhatóság...
-
Wn2tl
aktív tag
válasz kovaax #125796 üzenetére
Szochó adó: 2018. évi LII. tv. értelmében (2) Az 1. § (5) bekezdés a)-e) pontja esetében az adót addig kell megfizetni, amíg a természetes személy 1. § (1)-(3) bekezdés és az 1. § (5) bekezdés a)-e) pontja szerinti jövedelme a tárgyévben eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét (a továbbiakban: adófizetési felső határ).
Továbbra is a kérdésem az, hogy ez a felső határ tbsz esetén nem játszik? Mert azt írjátok.
-
donat_sz
senior tag
Nem sok választ kaptál, adok én is egyet, bár nem igazán lesz eltérő.
Tartaléknak 6-12 havi költést tartok preferáltnak. Mi kb fél havi pénzt tartunk kp-ben a többi kb. pmap, no meg van hitelkártya, amit nem maxolunk ki teljesen alapból. Ha csak 6 havi vésztartalék van akár én azért tartanék mellette nem várt eseményre is pénzt, de kb szumma max 1 év feszesebb költségvetés, de ott mindent költést fedező biztosítéknél többet nem tartanék.
Viszont ezt aktív munka melletti állapot.
Nyugdíjhoz közel járva jelenleg úgy gondolom, hogy ez a 6-12 havi szint fel kell majd menjen 3-4 évre, hogy tompítani tudjon egy részvény tekintetben gyengébb időszakot, mert a többit akkor is részvényben gondolom tartani. -
SzekeresPeti
tag
Most készülök transzferálni két TBSZt Erstéről IB-re, egy 2023 gyűjtőévest, meg egy idei 2024-est. Viszont még szeretném 300 ezerrel feltölteni az ideit, mert jó lenne ha kb. egyenlőek lennének az egymás után következő TBSZ-eim majd az IB-n. Ezt most lenne jobb intéznem az Erstén, mielőtt elindul a transzfer, vagy jobban járok ha IB-n nyitok egy 2024-es TBSZ-t és arra utalom a 300 K-t? Egyesíthető lesz a két 2024-es TBSZ a transzferral utóbbi esetben?
-
Wn2tl
aktív tag
válasz kalapacsolok #125791 üzenetére
Miért van erre a szochó kérdésre rápörögve mindenki? Nem úgy működik ez, hogy ha valaki munkabért kap az adózik érte, a szochónak van egy éves maximuma és annak az elérésekor nem kell a küszöbnél többet fizetni?
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Most olvasom ezt a hírt: " [link]
"
Mint említettem, a mai napig van egy kiskapu a TBSZ számlákban: amint egy TBSZ számlán szochóköteles termékbe fektet valaki (vagy csak kamatoztatja a pénzét a számlán), azonnal megszűnik a szochófizetési kötelezettsége, tehát sem a 3 évet, sem az 5 évet nem kell kivárni.Ezt a kiskaput meghagyják az idén megnyitott TBSZ számlákon, így akinek van befektethető pénze, de nem szeretné 5 évre befektetni, annak érdemes lépnie, és még idén gyorsan megnyitnia egy TBSZ számlát, mert minden, arra a számlára beutalt pénz szochómentes lesz már egy nap után is."
Jelenleg csak ERSTÉ-nél van TBSZ számlám, de más szolgáltatónál is szeretnék nyitni. Jól gondolom, hogy az idén megnyitott TBSZ számlára csak idén lehet még pénzt pakolni, tehát hiába nyitom meg, január 1 után már nem tudok ilyen kedvezményekkel pénzt rakni rá? VAgy most lehet jövő évi TBSZ-t nyitni?
Igazából nekem jövő év második felében esedékes a megtakarításom, most ingatlanra fogok költeni, csak nem tudom, érdemes-e előre nyitnom egy ilyen ingyenes számlát. -
Segal
veterán
válasz Tombi #125787 üzenetére
Tulajdonos nevén kell.
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Tombi
őstag
Sziasztok.
Máknál állampapir kiutalást lehet bármilyen számlaszámaszámra kérni vagy a tulajdonos nevén legyen. -
TCr
veterán
-
zichie
senior tag
Tételezzük fel, hogy 6500 euro van (volt) az egyenleged. Pl. adtál vételi megbízást 6222 euró értékben, akkor volt 28 euro a díj, ha ezt módosítottad pl. úgy, hogy 6444 legyen a megbízás összege, akkor lett 29 euro. Írtad, hogy 3x volt módosítás, akkor 6222 és 6444 euro közötti lehetett az összeg. A harmadik módosítás után még ott állhat a vételi ajánlat, ami ha pl. 6444 euro, akkor 29 euro a díj. Ennek az összege 6473, így az egyenlegeden maradt 6500-6473 = 27 euro. Ha még egy megbízást fel akarsz adni másra, akkor értelemszerűen a 27 euros egyenleg arra kevés lesz, még akkor is, ha a 3x módosított vételi ajánlat nem teljesült. A nem teljesült (várakozó) vételi ajánlat összege ott ül az ajánlati könyvben (order book) és várja, hogy teljesüljön, amíg nem teljesül (teljesen) vagy le nem jár vagy nem változtatod meg, vagy vissza nem vonod.
[ Szerkesztve ]
-
kozeposztaly
csendes tag
IBKRnél a referral program számunkra működik manapság?
Mintha lett volna valamilyen szűkítés.
Köszi -
Uyuarasy
tag
500 ezer alatt 4.5%-ot, felette semmit. Foleg a topikban (valahova) linkelt a tablazat alapjan valasztottam anno.
-
senior tag
válasz Ereshkigal #125772 üzenetére
Ezt most nem értem. Csak egy megbízást adtam meg, ezt módosítottam háromszor. A megbízás díja 28-29 euró körül mozgott az elsőnél, a többi is nyilván hasonló volt.
Nem vontam vissza a megbízást, hanem csak módosítottam. Saját értelmezésem szerint egyszeri díjat kellene vonniuk, azaz egyszer 28-29 euró. Vagy tévedek?
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
senior tag
Buta kérdés jön, de még a telefonos ügyfélszolgálat sem tudott azonnali választ adni: leadtam az Erste Netbrokeren egy megbízást, amit később 3x módosítottam. Úgy tudtam, hogy ingyenes a módosítás, de most leadnék még egy megbízást más fajta papírra, de nem mutat felhasználható egyenleget.
Ilyenkor a bizományos díjat 3x levonják? Vagy mivel módosítottam az összeget, így elszámolás alatt van és később lesz csak felszabadítva?
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
Dare2Live
félisten
válasz peetie1 #125763 üzenetére
Nagyon attól függ mit veszel. Csak az egyértelműség kedvéért egy pl. [link] brother dcp 1622we Spar 59.990Ft.
arukereső legjobb ár 62.990Ft.
Kuponnal vettem meg. 23%al olcsobb volt SPARban mint máshol.Ezen felűl sokkal jobb a hús/felvágott pultja mint a Lidl/Alid vonalé. Nem nehéz. Lidl/Aldinak nincs. És nálunk a húspultnál olyan pörgés van, hogy mindig friss. Este 20:00kor már nemkapsz semmit. Majd holnap bontjáka frisset. És darálnak húst. Nem a három napja akárhol ledaráltat "szemetet" veszed meg. Hanem amire rámutatsz.
...Az egész kisker csodája, hogy valami a LIDLben valami a Sparban és valami a Metroban a legolcsobb ár/értékben legjobb.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
veterán
Tudom, sokszor volt már róla szó, de lusta vagyok visszakeresni: egészségpénztárnál láttam, hogy az Új pillér és az Életút a legolcsóbb. Melyiket ajánlott választani? A kényelem és a gyakori használat miatt a kártyás megoldás lenne a legjobb.
Gyógyszerre, kontaktlencsére, orvosi vizsgálatra (asszonynál) lenne felhasználva a teli összeg (700K+).
Amúgy jó lenne ezt berakni az összefoglalóba is, kapásból ott kerestem.
[ Szerkesztve ]
-
peetie1
aktív tag
-
vadcoca
tag
válasz Moleman #125749 üzenetére
"Az 1%-os büntit nem érti, hiába próbálkozok."
Ettől a "bünti"-zéstől én (is) a falra mászok. Szerintem direkt arra találták ki, hogy szegény öregasszonyok megijedjenek.
Napi visszavásárlási árfolyam van, és ennyi.
Hogy ezt úgy kell kiszámolni hogy van az egyenletben egy -1%, a lejárat előtti eladáskor, azzal kár a Mamát megzavarni.Mondd neki hogy bármikor kiveheti.
Mondd neki konkrét számokkal hogy mennyit kap vissza 6, 12, akárhány hónap múlva ha betesz pl. 100k-t.
És bármikor kiveheti :)Ha még erre is azt mondja hogy márpedig ilyen (állat) akkor sincs, akkor erről ennyit.
6x9 = 42
-
-
veterán
válasz torma99 #125750 üzenetére
Ismerem olyan embert, akinek barmilyen (!) elektronikai kerdest adtal, vagy merult fel fejlesztes kozben, tett par kort a folyoson (fuggoen mennyit gondolkodott) majd visszajott, es megmondta a megoldast.
Nem vicc.
Na, a ficko feleseget egyik nap felhivtak, hogy el kellene jonnie a ferjeert, mert igy inkabb nem engedik haza…
A peksegbol…
Ahova elsetalt, mert furdes utan megkerte az asszony.
Furdokopenyben.
Decemberben.
Elgondolkodott valaminA Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
Vesa
veterán
válasz kovaax #125756 üzenetére
Igen ez így van, mert a KSH-nál a tisztogatás óta a káderek valószínűleg olyan kosarat raknak össze, ami a céljaiknak megfelel. Pl. beleteszi a zongorahúrt, máris milyen menő lesz az infla, nem kell magas kamatot fizetni. Közben meg minden fontos termék ára az egekben.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
kovaax
őstag
Amit ők mértek, az csak egy tétel a teljes inflációban, bár tény, hogy októberben talán valami 5% volt az élelmiszer inflációja, vagy valami hasonló. De sokan mondták, hogy nincs még vége a hullámvasútnak, és még el sem kezdték a választási (f)osztogatást...
-=- There's no place like /home -=-
-
Vesa
veterán
Privátbankár: akkora a drágulás a hipermarketekben, amire másfél éve nem volt példa
"Az elmúlt hónapok áremelkedése decemberben tetőzött: másfél éve nem láttunk akkora drágulást a hipermarketekben, mint most. A két számjegyű drágulás visszatért az üzletekbe, sosem volt még ilyen drága a nagybevásárlás a Privátbankár Árkosár története során."
3% infláció. ahha...Istenverte kamugép kádár2 rezsim.A tudomány a valóság költészete!
-
torma99
aktív tag
válasz aujjobba #125752 üzenetére
Nem tudom és nem is akarom megítélni a szakmai képességeiket, valószínűleg nem véletlenül vannak ott, ahol. Én azt szoktam leírni, hogy viszont aki úgy nagyjából az arany középúton halad, és meghallja a podcastjüket, biztos nyom egykét wtf-ot és egyáltalán nem biztos, hogy ez így jó reklám nekik. Én autóban szoktam nevetni ezeken a ripacskodásokon, mert aranyos, ahogy évődnek, főként a kgfb-s és a másik állandó srác, a fiatalabb hangú, jól ellenpontozzák egymást. Viszont nem adnék pénzt a Holdnak, mert tök mind1, hogy ki tudja tölteni, vagy nem, van-e titkárnő, vagy nem, ha ilyen komolytalanul nyomják a szerintem jelentős marketingértékkel bíró podcastet én biztos nem viszek hozzájuk zsetont.
-
aujjobba
addikt
válasz torma99 #125750 üzenetére
Nem tudom, a podcastot nem kovetem, neha a holdblog cikkek szembejonnek azok nem rosszak.
Egyebkent a ketto kozott nincs osszefugges, letezhetnek peldaul kivalo agysebeszek, akik penzugyi analfabetak, ahogy jo alapkezelok is lehetnek olyanok, akiknek a kgfb adminisztracio okoz problemat.
-
Moleman
addikt
válasz D1Rect #125748 üzenetére
Szerintem nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyi pénzre van szükségük, és hogy mennyire likvid a befektetett pénzük. Pl nagymamám nem vesz semmilyen 5 éves állampapírt, mert "úgysem élek már addig". Az 1%-os büntit nem érti, hiába próbálkozok.
De én is átmentem ezeken a fázisokon, 5 évvel ezelőtt még feltörtem az első sorozatú MÁP+-om az első kamatfordulókor fél év után, mert "talán szükségem lesz rá". Utána készpénzben és postán vett autónyereménybetétben tároltam azt a pár milliót (=az összes pénzem) több mint egy évig, hátha kell... Nem kellett.
(Az autónyeremény is jó sztori, a postás néni megunta, hogy naponta viszem a tízezreseket húszezresre váltani, ezért javasolta, hogy vegyek autónyereményt, és ígéri, hogy húszezresben fizeti ki a végén. Tartotta a szavát.)Ezután rájöttem, hogy mekkora hülye voltam, minek nekem készpénz, ezért lenulláztam mindent - erre egyszer később utalták a fizetést, és komoly fejtörést okozott, hogyan fizessük ki a lakbért időben.
Azóta egy havi lakbért tartunk készpénzben, minden más lekötve. -
aujjobba
addikt
-
hellan
csendes tag
-
-
nort_on
senior tag
-
Moleman
addikt
válasz kovsol #125736 üzenetére
Én továbbra is fenntartom a 6 havi ajánlásomat, valószínűleg én is arra is fogok visszatérni.
De igen, valószínűleg mindenkinek mást jelent a vésztartalék, más a likvid eszközök összetétele. Nálunk egyedül az állampapír a likvid eszköz, a folyószámlák egyenlege szinte mindig nulla, a mindennapi kiadásokat pedig megoldjuk hitelkártyáról.
Más meg csak akkor nyugodt, ha a szabad számlán is van 10+ millió, amitől én minden lennék, csak nem nyugodt. -
veterán
Erste-s tbsz szamlamra tettem penzt par hete, de ugy nez ki nem vezettem at nyesz-r alszamlara, es igy vettem belole reszvenyt…
at tudom tenni valahogyan a pakkot nyesz-r-re?A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
Llew
senior tag
válasz CriticalHit #125735 üzenetére
Hosszú cikk az utolsó bekezdesbebszoritott konkluzioval, ami az itt kommentekben is mindig leírt, érdemes diverzifikalni allamapapir es egyebek közötti gondolat.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
CriticalHit
addikt
Mit érdemes csinálni jövőre a PMÁP-kamatokkal? [link]
Vélemény?"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
Moleman
addikt
Szerintem is legjobban az egyéni helyzettől függ, az elvárt életszínvonaltól és a megszokott kiadásoktól.
Én azt gondolom, hogy munka mellett legfeljebb 2 évnyi tartalék reális, annál többet csak akkor látnék indokoltnak, ha szándékosan nem dolgozik az illető, vagy aktívan gyűjt valami rövid távon esedékes kiadásra.
Nekünk most kb 4 évre elegendő állampapírunk van, a költségszerkezetünk jelenleg 50% bérleti díj, 50% megélhetés. De ezekből valamikor ingatlan önerő lesz, aztán talán egy autó csere is, elképzelhető, hogy teljesen ki fogjuk nullázni.
Utána még nem tudom, hogyan tovább, de biztosan nem tervezek újra ilyen nagy összeget "vésztartalékolni", szerencsére eddig sosem kellett a tartalékhoz nyúlni, a havi összbevétel 70%-át megtakarítjuk, és ez egy nagyobb hiteltörlesztő mellett sem fog 50% alá esni.
-
Segal
veterán
válasz HussarF #125730 üzenetére
10 havi infla adat van meg
Holnap érkezik a novemberi."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
kovaax
őstag
válasz hellan #125724 üzenetére
Nem vagyok 100%-ig biztos benne, de a DKJ az nem úgy működik, hogy egy sorozatból annyit bocsájtanak ki, amennyi elkél az aukción, és akkor tudsz venni belőle, ha valaki eladta az aukción szerzett példányát? Tehát mindig véges számú kerül kibocsájtásra egyszer az aukció után, és ha azt mindenki tartja lejáratig, akkor egy darabot se fogsz tudni belőle megszerezni... Tehát nem úgy működik, hogy a PMÁP, hogy a kincstár gyárt neked, ha kell még, míg új sorozatot nem indítanak...
-
Dare2Live
félisten
válasz Louro #125726 üzenetére
Meg kell várni inflát és utána kalkulálni.
Hasracsapva inkább fixmap, de nov infla adat után már ~fixre lehet kalkulálni. Ha jan elején fixmap kamatát csökkentené MNB akkor akkor kalkulálni és átülni fixmapba. Viszont szerintem nem lesz fixmap... csökkentés. A tavaly 18% miatt beáramlott forró tőke egy része távozni fog a forrás meg jövőre is kell.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Én még a '25-ös portfolio-mat sem véglegesítettem, te meg már '26-nál tartasz? Ez aztán az előrelátás, sokat kell még ehhez tanulnom
Amúgy milyen trükközésre gondolsz így december közepén? Már 11 havi infla adat megvan. Decemberre bemondanak egy -10%-ot, hogy azzal az 1/12-ed súllyal is lejjebb tudják vinni?
Amikor tavaly még volt ennek tétje és mindenáron lejjebb kellett vinni, akkor már októberben egyszámjegyűnek mutatták ki az inflát. Na ott, sztem, hogy trükköztek. De el kellett kezdeni már 3 hónappal év vége előtt...[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Egyelőre felesleges átraknod. Várd meg legalább azt az időpontot amíg bejelentik az új verziót belőle mert 0.25%-nál úgysem fognak tudni többet vágni a kamatból. Ha mégis akkor meg úgyis tudsz még venni a jelenlegiből.
Akár februári, akár márciusi pmap-od van jelenleg akkora előnyt ad (tizen%) amit 3 év alatt sem hoz neked vissza az a +0.25% amiért elkapkodva váltanál.
SZERINTEM ráérsz lejáratkor."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
aujjobba
addikt
-
Segal
veterán
válasz hellan #125724 üzenetére
Azt kizártnak tartom.
Erősen függ szerintem majd attól a dolog hogy januárban milyen feltétellel jön új pmap, de itt elsősorban 3 lehetőséget tudok elképzelni.
- Átrakja valami 6+%-os konstrukcióba (máp+, fixmáp vagy ha esetleg az új pmap adna annyit, de ugye itt az 1% bünti végett lényegében nem nyerne vele semmit...)
- Tartja továbbra is az 1-1.5% extra kamatos pmap-ot mert nem hisz az alacsony inflában és jól jöhet majd még ez. Hátránya hogy minimum 1 évet ki kell ülni alacsonyabb kamattal és utána sincs garantálva semmi, de legalább nincs 1% bünti.
- Harmadik verzió hogy kiveszi és államkincstáron kívűl fekteti be valamibe vagy csak egyszerűen elkölti.
Viszont várhatóan 5.2%-os (3.7%-is idei inflával számolva) pmap kamatból átmenni 5.x%-os dkj-be egysszerűen baromság lenne az 1%-os bünti miatt."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Louro
őstag
Mivel közeleg '26, ti nem vártok trükközést az infláció mutatójával, hogy majd '26-ban fenomenális gazdasági sikerekről lehessen beszámolni?
Állampapír miatt. Nekem még a 1,5%-os PMÁP van és agyalok, hogy kivárjak-e vagy sem. Vagy áttegyem FixMÁP-ba.
Mess with the best / Die like the rest
-
pictigjis
senior tag
ha a nagy összeget február 13. előtt vetted, akkor rád természetesen akkor még nem vonatkozott a kitétel. én viszont február 13. utáni összegekkel számolok, és mégis engedné a vásárlást, ami elég nagy hanyagság amúgy
és igen, csak egy olyan mező kellett volna, ami tartalmazza a maximálisan vásárolható mennyiséget, ez nem tűnik túl nagy kihívásnak laikus szemmel
-
pictigjis
senior tag
egészen pontosan most december 2-án vettem annyit, amivel pontosan 1,2 milliónál járok ebben a naptári évben, de továbbra is vehetnék kb. bármennyit. most például félmillióval végignyomogattam, simán átdobott a simplepay-re mindenféle figyelmeztetés nélkül, hogy én már kiestem idénre
kiválóan működik, ahogy minden
-
kovaax
őstag
Ja, értem.
Én mondjuk egyedül élek tehermentes lakásban, a havi fizetésem harmadát költöm el egy normál hónapban (ha nincs semmi extra kiadás, de jobban is össze tudom húzni magam). Úgyhogy elég speciális a helyzetem. A MÁK-ban van a kötvény lábam + a vésztartalék, ehhez bármikor szemrebbenés nélkül hozzányúlok, ha kell. Olyan 5-6 évig tudnék megélni belőle jelenleg, persze a luxuskiadásokat mellőzve. Ez a jövőben változni fog, csökkentem a MÁK-ot, és elkezdek inkább TBSZ-re kötvény etf-eket gyűjteni, így a likvid tőkém is csökkenni fog.
Szerk.: kocsim sincs.
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz torma99 #125709 üzenetére
én elértem, és még így is hagyna vásárolni... pedig megígérték, hogy lesz olyan fejlesztés, ami ezt megakadályozza (jó, végül is nem mondták, mikorra lesz kész, csak azt, hogy a jövőben élesítik...)
-
aujjobba
addikt
válasz MegaNorby #125714 üzenetére
Atforgatja, de csak nap vegen fogja, legutobb en is igy csinaltam.
Mai erteknappal csinalja szerencsere, legalabbis nekem ugy volt.
Dec. 2 utaltam, delutan lett belole kotveny, aznapi erteknappal, 100%-on.
(reggel 8:16 volt a beutalas feldolgozasa, 16:08-kor az automatikus veteli tranzakcio)[ Szerkesztve ]
-
-
aujjobba
addikt
válasz MegaNorby #125710 üzenetére
Most raprobaltam es beugrott az ablak, hogy a meghatalmazo (azaz en) penzmosasi tv. szerinti nyilatkozata lejart.
Majd a tovabbra nyomva kitoltheto.Lehet valami ilyesmi nalad is, lepj ki/be hatha feldobja.
A bankkartya es a banki atutalas opciok mint penzkiegyenlitesi mod valaszthato nalam.
Mobilkincstar, 2032/S kotveny szinten.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Sziasztok!
Családban csütörtökön államkincstárból nagyobb összeg lenne felvéve kp-ban. A felvétel "díja" mindenképp ki lesz maxolva (20e Ft), szóval érdemes lenne a normál bankszámlán lévő pénzét a tulajnak is az államkincstáron keresztül felvenni, már gyakorlatilag költségmentesen.
Be tudna utalni az államkincstári értékpapír nyilvántartási-számlára a bankszámlájáról "simán", lekötés nélkül is? Azt a pénzt fel tudná venni a többivel együtt, vagy harap az ilyesmire az államkincstár?
Ha igen, milyen átfutási idővel jelenne meg várhatóan az összeg az értékpapírszámlán? (Utalni ingyen utal, innen az ötlet a költségek optimalizálására) -
MegaNorby
tag
Sziasztok! Nem tudok venni 2032/S babakötvényt, a pénzkiegyenlítésnél egyik opciót sem lehet kiválasztani! Nem tudjátok miért?
[̲̅$̲̅(ツ)$̲̅] (ツ)╭∩╮ ᕦ(ツ)ᕤ
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #125705 üzenetére
siman felreérthetem, de tovabbra sem kiszamolon vagy a 15m-n "rugóznék", hanem a feltett kérdésre* érdekelnek nézöpontok
*:ki szerint mennyi "likvid" összeg vagy "tartalék" vagy "meddig várni" (gondolom a TBSZ-ekre hosszu tavu rv. befektetésekkel várni) a "jó" ?
nyilván peremfeltételfüggö ....elözöben irtam parat -
PredatorZoli
Topikgazda
Kicsit szerintem te is félreérted. Kiszámolós nem azt állítja, hogy 15 millió forint likvid/tartalék pénzre van szükség mielőtt a tőzsde felé lehetne szagolni merthogy annál kevesebb nem elegendő. Ő azt mondja, hogy egy bizonyos összeg alatt (szerinte ez 15 millió), nem érdemes rugózni azon hogy mibe rakod (mert nominálisan úgy sincs akkora hozamtöbblete egy állampapírhoz képest) és a legjobb ha egy egyszerű és likvid állampapírt veszel.
Ő ezt azzal magyarázta, hogy ha a tőzsdének van is mondjuk éves 3-4%-os többlethozama az állampapírhoz képest, 10 milliónál az még mindig csak havi 25-30 ezer forint plusz havonta, ne arra fókuszálj, hanem hogy keress többet és takaríts meg többet.[ Szerkesztve ]
-
-
avl
senior tag
nem arra godoltam, hogy kiszamolo mit gondol, mit ir, mond, hanem: ugy ertelmeztem 2 kritika is volt, ha 15m-t likvidkent akar tartani
kiemelések tölem, mert azt sejtem hasonlot ertettetek a vastag betüs mögött
"miszerint 15M tartaléknál sem érdemes részvényekkel foglalkozni. És nekem még annyi tartalékom nincs" -re:
kritika 1: "Ez így kontextus nélkül elég merésznek hangzik. Talán egy 4 fős, bérelt ingatlanban élő családnál el tudom képzelni, hogy kell ekkora likviditás, de más esetben kevéssé."
kritika 2: "Én nem értem ezt a 15M -t, hogy miért kell addig várni"
de nem ezen "rugóznék", csak ez inditja a kérdést: ki szerint mennyi "likvid" összeg vagy "tartalék" vagy "meddig várni" (gondolom a TBSZ-ekre hosszu tavu rv. befektetésekkel várni) a "jó" ?
nyilván peremfeltételfüggö, lehet összeg = f(x1, x2, x3,...) összefüggest is megadni, de elég nehany példa is:- jo fizuval, 1-2-3 eltartottal, sajat ingatlanban, nagy ertekü cucc veteli terve nelkul: ....
- fizu nelkül, 1-2-3 eltartottal, sajat ingatlanban, nagy ertekü cucc veteli terve nelkul: ....
- jo fizuval, 1-2-3 eltartottal, berelt ingatlannal, nagy ertekü cucc veteli terve nelkul: ....
...
-
Segal
veterán
válasz hellan #125695 üzenetére
Tippre azt mondanám hogy azért van mert aki kivenné február/március végéig a pmap pénzét az jelenleg már csak első negyed éves dkj-t tud venni ha megforgatna addig még valami pénzt.
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
Új hozzászólás Aktív témák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BestBuy topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Politika
- Futás, futópályák
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sweet.tv - internetes TV
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Noctua NH-U12S redux - 120mm (NH-U12S redux) Proci hűtő
- Teljesen ÚJ !!!!!! Noctua NH-D15
- SAL PAR 30BT hordozható party hangdoboz