-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #121298 üzenetére
Vegyük a mi 11 kerületi 2010-ben épült 42nm-es lakásunkat. 220 ezer+rezsiért adtuk ki bebútorozva. Kb 5 éves bútorokat vettünk használtan(kanapé, ágy, nappali bútor, étkező asztal székkel). Ezekre ha jól emlékszem 200-250 ezer forint ment el. Újonnan ezekre a bútorokra elment volna ennek legalább a 3x-a. Szerintem az új bútorokkal sem vették volna ki 250 ezer forintért. De ez lehet csak az én szűk látókörömből fakad.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz tototos #121297 üzenetére
Egyértelmű hogy nagyibútoroknál még az üres is jobb. Ezt leszámítva viszont teljesen egyértelmű a kérdés.
Ha nincs rá igény akkor vehetsz te vadiúj bútorokat nem fognak többet adni érte. - de igen, fognak, nem is kevéssel (az a szűk csoport aki meg pont üreset keres, nem fog jelentkezni, cserébe a nagy tömeg aki bútorozva keresi, jöni fog). Ki ne találd hogy pont egy modern bútorokkal berendezett lakásra nincs igény. Két azonos tulajdonságokkal bíró lakás közül a jobban/szebben bebútorozott (és úgy általában egyáltalán a bebútorozott) fog hamarabb és többért elkellni.
Az is elég egyértelmű, hogy milyen bútorokra van szükség. Ágy, asztal, szekrény, szék, alap háztartási gépek például mindenképp kell, ezen felül egyéb dolgok ingatlanspecifikusak (ha olyan az ingatlan, hogy van külön nappali, akkor oda egy kanapé pl, de ha csak lakószobák vannak akkor az nem kell, és még van pár apróság). Nem az a lényeg hogy minden legyen, hanem a nagy és dögnehéz, drágább cuccok legalább meglegyenek és úgy összességében igényesnek hasson.Olyanba pedig hogy azt mondja a bérlő hogy ebből meg abból ő hoz sajátot és ezért azt vidd el, nem kell belemenni. Meg kell mondani, hogy ha valamire nincs szüksége, a bérleti időtartam végéig oldja meg ő a tárolását és kiköltözéskor kerüljön vissza, ahogy átadtad.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
Szerintem nem teljesen egyértelmű hogy bútorozottan sokkal többért tudod kiadni. Plusz ugye bejön a kérdés, hogy milyen bútor van benne. Ismerősöm bérelt olyan panelt ahol közel 30 éves volt minden. Ha nincs rá igény akkor vehetsz te vadiúj bútorokat nem fognak többet adni érte.
-
Paxker315
addikt
válasz SAnyi_ #121294 üzenetére
Igen. De ott van alternatív termékként az Xtrackers hasonló alapja, ami ugyanaz körülbelül.
-
SAnyi_
csendes tag
Sziasztok!
IB-nél nézegetem a játszós webes felületet, hogy ha majd oda kerülök, akkor élesben kevesebb legyen az újdonság. Találomra próbáltam rá különböző ETF-ekre és egy kivetelével mind meglett. Ez az egy az IS3R (iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF). Erre azt mondja mind a sima kereső, mind a trade-es symbol kereső, hogy "No contract found." Az a sejtésem, hogy ez valahogy a paper trade limitációja, de gondoltam rákérdezek, hogy ugye rendes accounttal ez vásárolható?
-
Pá
addikt
válasz Dare2Live #121289 üzenetére
A Mohacsi-hid ugy van ütemezve, hogy a következő választásokig csak kb 10%-t kell beletenn, aztán a nagyja 2026-tol fizetendő.
Én nem tudok másra gondolni, mint hogy csak az esetleges új kormány szívatása miatt kezdenek bele, mert semmilyen más racionális indok nincs rá.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
ngaba
aktív tag
válasz Dare2Live #121289 üzenetére
A mohácsi hídnak értelme se nagyon van... Az egész Dél-Dunántúl az átgondolatlan magyarországi közúthálózatfejlesztés állatorvosi lova lehetne. (Értelmetlen Duna-hidak + autópályafejlesztés úgy, hogy a megyeszékhelyek se legyenek normálisan összekötve.)
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Dare2Live
félisten
válasz tototos #121286 üzenetére
Mondjuk ettől nem fog felpörögni az építőipar.
[link] Nincs pénz sporolnak. Amikor mint védőnő a nem combos fizetésed ezért-azért 40-80.000Ftvel csökken miközben infla azért van az beüthet.
Egymás után mondtak fel egy fővárosi gyermekotthon dolgozói
Nincs pénz. Gyerekvédelemre hivatkozva épül le / dől be a gyerekvédelem.Közben NER zseb teletömve.
Egyetlen éjszaka alatt közel 600 milliárd forintot kötött le a kormány egy új Duna-hídra és egy új 4 sávos autóútra
M49-es új szakasza kilométerenként közel 11 milliárd forintba fog kerülni
[link]don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Pá
addikt
válasz PredatorZoli #121273 üzenetére
Ilyen szempontból a bérbeadónak mindig megéri bebútorozni, ha ~20%-kal emeli a bérleti árat, mivel jellemzően a bútorozás jóval kevesebb, mint az ingatlan árának 20%, szóval javítja a megtérülést.
Persze gépekkel/bútorokkal az amortizáció is nagyobb, de úgy vélem még azzal együtt is bőven plusszos.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
-
tototos
őstag
[link] semmi konkrétum de nagyjából lehet látni mit terveznek
-
ngaba
aktív tag
válasz aAron_ #121282 üzenetére
Az implicit adóztatás fontosabb cél + vesszenek a spekulánsok.
Illetve valószínűleg gondolkodnak rajta (ez már a Revo megregulázási kísérletekből is látszik), hogy hogyan lehetne a külföldi szolgáltatók igénybevételét adóztatni. (Ha az ottani nyereséget lehet adóztatni, akkor jogilag bármit, gondolom.)[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
vnorbi
aktív tag
válasz aAron_ #121282 üzenetére
Nem követtem, hogy az Erste Bef. Zrt. milyen árfolyamokkal dolgozik, de úgy rémlik, hogy a legtöbb helyen változó spreadet alkalmaznak. Az OTP volt az egyik transzparens szereplő, akinél mindig, bármilyen volatilis is volt a devizapiac, fix 1% volt a spread éveken keresztül (legalább 10 éven át). Ezért náluk könnyű kiszúrni az emelést, máshol meg nem egyértelmű, hogy csak éppen a magasabb spread volt bekapcsolva, vagy már ez az új alacsony spread.
Az OTP-nél 20 évre visszamenőleg elérhetőek az árfolyamok, 20 éve még 0,5% volt a devizaváltási spread.
-
veterán
válasz FireKeeper #121268 üzenetére
Ahogy Zoli írta, nálunk a saját bútor nem nagyon létezik. Láttam persze én is olyan keresést, ahol bútorozatlan volt a cél, de ez a teljes piac szempontjából elhanyagolható. Bebútorozni egy kecót önmagában sokmillió forint, aztán lakásról-lakásra cipelni hatalmas nyűg.
Ebben a topicban szerintem nem kéne ezt magyarázni, de bérbeadáskor mindenki a legkisebb kockázat irányába megy. Hozzám is jött nézni 3-gyerekes pár a lakást (54 m2), nyilván elhajtottam őket. Háziállat szintén offos a legtöbb hirdetőnél. Egyszerűen azért, mert nem tudod megfizettetni ezt a kockázatot. Amikor kiírtam a hirdetésbe, hogy gyerekkel 3 havi a kaució, rögtön jött az anyázás a célcsoporttól.
Gondolj bele, az állat nem ember, összebarmolja a vatta új padlót, az önmagában milliós kár is lehet. Szerinted a bérlő megtéríti valaha? Kaució sem fedezi. Nem véletlen, hogy Nyugaton simán elkérhetnek 4-5 havi kauciókat is, Bécsben 6 (!) havi a törvényi maximum.
-
KubanitoS
veterán
válasz tototos #121261 üzenetére
Szia,
Van álláskeresős topik is, oda nézz be. A belsős dolgokat nyilván te látod, te tudod a szakmádban ez mennyire reális bérezés és hogy másol mennyit kaphatsz, külsősként annyit tudnék mondani, hogy becsüld meg a mostani helyed.
[ Szerkesztve ]
Nothing will stand in our way. I will finish what you started.
-
tototos
őstag
válasz FireKeeper #121276 üzenetére
ott sw fejlesztőként nem keresnék ennyit 10 év után hagytam ott az autóipart, most egy kormányközeli cégnél dolgozok
-
FireKeeper
nagyúr
válasz buherton #121270 üzenetére
bosch
#121272 az a baj hogy abszolút nem érdekel, meg egyetemen nem is ment jól. a jelenlegi munkám (hardverfejlesztést) legalább valamilyen szinten élvezem.
[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
ngaba
aktív tag
válasz vnorbi #121274 üzenetére
Én használom még. Kisebb tételeket is lehet váltogatni (ami IBKR-nél a 2 USD fix díj miatt nem éri meg), illetve EUR-t szinte soha nem akkor akarok venni, mint részvényt (mikroidőzítés). Illetve OTP-ről forintot sem tudok olcsóbban beutalni, mint eurót.
-
vnorbi
aktív tag
válasz ngaba #121271 üzenetére
Egyelőre a kedvezményes deviza eladási árfolyam spreadjét nem változtatták, az maradt 0,2%.
Nekem is az a sejtésem, hogy rontanak majd az Árfolyam+-on, le is mondtam, amikor jött a devizaváltás adóztatásához kapcsolódó hír. Amúgy sem használtam már régóta (nemzetközi utalással lassú, és bizonytalan is, hogy jobb lesz-e az eredmény, mint IBKR-nél váltva). Így nem lesz az, hogy aktiválják a havidíjat rá, amit nem veszek észre időben, és egy hónap díjával lehúznak a semmire.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #121269 üzenetére
Szerintem is nagy szívás... de sokan direkte bűtorozatlan lakást keresnek és hozzák azt.
Nekem inkább a kérdés, hogy uazt a laksát mennyivel drágábban lehet kiadni bútorozva/bútorozatlanul.
@FireKeeper Váltani kell prog vonalra. Az egy nagyon komoly plusz pont ha te tervezted.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
ngaba
aktív tag
válasz vnorbi #121264 üzenetére
Árfolyam+-nál bármikor visszavonhatják a 0 ft-os havidíjat és a középárfolyamot (ott kedvező deviza eladási árfolyam van alapértelmezésként, ami helyett középárfolyamot alkalmaznak akciósan visszavonásig). Nem akarok tippeket adni, de nem lepne meg, ha az állami sarc élesedésével valami változna.
-
buherton
őstag
válasz FireKeeper #121267 üzenetére
Tán csak nem Infineon?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz FireKeeper #121268 üzenetére
Szerintem nem is racionális addig saját bútort venni, amíg albérletben lakik az ember (pláne ha ez az albérlet lakás és nem ház). Egyrészt szerintem a bérlés értelme veszne el vele, még több nyűg lenne, másrészt a saját ingatlan felé vezető utat csak késlelteti, racionálisabb önerőre félretenni előbb.
Nyugaton ez kicsit másabb, mert ott sokan tartós bérletre rendezkednek be, meg maga a konstrukció is jellemzően kiszámíthatóbb és kevesebbszer kell költözni, így több az értelme a saját bútornak. -
FireKeeper
nagyúr
válasz PredatorZoli #121258 üzenetére
igen, a bérlők kedvence demográfia (fiatal, lehetőleg egyetemista, gazdag szülőkkel, háziállat nélkül, csendes, rendszerető, este 10 után meg se mukkan, nem bulizik, nem jár szórakozni, gyakorlatilag az ágyában olvas egész nap, gépeket nem használja, lakást nem koptatja) jellemzően vagy nem is rendelkezik még saját bútorral, vagy utálja cipelni.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #121262 üzenetére
+1.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
vnorbi
aktív tag
Ha esetleg valakit érint, az OTP ma felemelte a devizaváltásnál alkalmazott spreadet 1%-ról 1,25%-ra. Majd kiderül, hogy egyszeri alkalom, vagy most már így marad, hogy legyen pénzük befizetni az adót.
Az Árfolyam+ csomaggal elérhető középárfolyamos váltás maradt, de ez ugye csak az egyik irányra érvényes. Például forintról euróra váltás középárfolyamon megy továbbra is vele, viszont az euróról forintra váltás árfolyamában már 1,25% lesz a rejtett költség.
-
tototos
őstag
Sziasztok!
35 évesen 10 év autoipari tapasztalattal ti meddig maradnatok egy cégnél ahol viszonylag jó a fizetés(bruttó 1,9) nincs nagy felelősség de fejlődési lehetőség se nagyon. C++ban meg pythonban kell kodolni(chatgpt is játszik) valamint opensource repokban elérhető dolgokat integrálni. Elvileg lenne kutatás de arra nem igazán kut idő meg már biztos valaki megcsinálta alapon túrod a netet.
-
Szmeby
tag
válasz PredatorZoli #121258 üzenetére
Viszont lehet, hogy ez a közösség a környezetére igényes, autonóm emberekből áll többnyire, így nagyobb eséllyel lesz "rendes" bérlőd.
(Fogalmam sincs amúgy, csak ötletelek, vajon miért tesz egy bérlő ennyi energiát abba, hogy ne más dolgait kelljen használnia egy bérlakásban.)
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Tyson5 #121254 üzenetére
Magyarországon olyan a bérleti piac, hogy a bérlők döntő többsége bútorozottan és gépesítetten keres albérletet. Esetleg még van olyan, aki bútorozatlanul, de gépesítve. Nagyon kevés olyan van, aki se bútort se gépet nem akar mert van neki és hurcolja albérletről albérletre a sajátját. A nagy és dögnehéz dolgot egy itthoni átlagos bérlő polgár nem akarja citálni.
Ha nem teszel mosógépet, ezzel annyira lecsökkented a potenciális vevőközönségedet, hogy nagyon kétséges, hogy ki fogja kivenni, mindenesetre válogatni nagyon nem fogsz tudni az biztos, és a mérsékelt kereslet miatt az árban is jóval visszafogottabbnak kell lenni.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Tyson5 #121256 üzenetére
Fene tudja, hogy jó-e, ha van az albérletben mosógép.
Én szerencsés voltam, fiatalkoromban 11 évig használtam egy elöltöltős alsókategóriás Indesitet újkorától fogva, soha nem volt baja, igaz nem kellett sokat mosnom.
De egy más által már összekoszolt, lelakott mosógépbe nem nagyon lenne gusztusom bepakolni. Lelakott mosogatógépet pucoltam már ki, nem volt jó élmény, inkább később se használtuk.De a saját mosógép is lehet szívás, az előző albérletben csak felültöltős fért el, ezért azt kellett venni. Nem szeretem, közel sem olyan jó, mint a régi elöltöltős volt, de ha már megvettük, azóta költöztetjük tovább magunkkal, hiába lenne most már hely elöltöltősnek. De amíg működik, addig nem éri meg lecserélni.
-
Tyson5
tag
válasz FireKeeper #121255 üzenetére
Úgy értem albérlet kiadásnál. Bocsi ha rosszul fogalmaztam.
Így nem kell a főbérlőnek 3 évemte mosógépet vennie (ugye itt valakinek ez probléma volt, ami részben jogos, mégiscsak viszi az időt) -
FireKeeper
nagyúr
válasz Tyson5 #121254 üzenetére
mármint úgy érted hogy nincs neki kiállás? magát a mosógépet nem igazán szokták ott hagyni eladáskor. de szvsz elég nagy negatívum (bár nehéz számszerűsíteni), mai rohanó világban a rák akarja mosodába hordani a ruháit.
-
Tyson5
tag
válasz Csabroncka #121241 üzenetére
szereltem már elől és felültöltős mosógépet egyaránt, mind saját volt. Sajnos ezek már ipari hulladékok, 3 évnek tovább nem nagyon bírják. Egyik se volt beázva, viszont a csapágy tropa volt, olyan hangja volt, mintha 3 téglát tennék bele a dobba. Sajnos csapágycsere után sem bírják sokáig, egyrészt eleve alul vannak méretezve, másrészt a tengely berágodik, eleve sérült tengelyre rakod az új csapágyat. Ezt hívjak fogyasztói társadalomnak.
Nem tudom mennyit csökkent a lakás értékén, ha nincs benne mosógép.
3 év alatt a 180 ezres mosógép havonta 5 ezer ft-ot jelent, egy 110 ezres pedig 3 ezret. -
KubanitoS
veterán
válasz vnorbi #121252 üzenetére
Ez ügyfélkapus számlanyitás volt és úgy néz ki én nem tudok olvasni, mert csak most vettem észre a tájékoztatásban:
"Felhívjuk szíves figyelmét, hogy jogszabályi előírás alapján a megnyitott értékpapír nyilvántartási-számlájának használati feltétele, hogy nyilatkozzon a
Tényleges Tulajdonos személyéről, és a Kiemelt Közszereplői státuszáról, továbbá, hogy elvégezze az ún. Megfelelési tesztet. Ezek kitöltését elektronikusan is
megteheti a WebKincstár vagy MobilKincstár felületre történő belépést követően. Tájékoztatjuk, hogy a megadott adatok ellenőrzéséig az értékpapír
nyilvántartási-számláját korlátozottan tudja használni, a számláról forráskivonást a teljeskörű ellenőrzés befejezéséig nem tud kezdeményezni. Az ellenőrzés
pár munkanapig (maximum 30 nap) eltarthat, melynek tekintetében szíves türelmét kérjük."
Szóval elvileg minden okés...Nothing will stand in our way. I will finish what you started.
-
vnorbi
aktív tag
válasz KubanitoS #121251 üzenetére
A számlanyitáskor nem kellett megadni számlaszámot, amire tudnál kiutalni? Vagy másik számlaszámot is akarsz rögzíteni? Amúgy igen, régen úgy volt, hogy az online nyitott számlához csak akkor lehtett további számlaszámot rögzíteni, ha megtörtént a személyes azonosítás egy ügyfélszolgálaton.
-
KubanitoS
veterán
Sziasztok,
Regisztráltam az államkincstárhoz és szeretném hozzáadni a bankszámlaszámom a fiókomhoz de azt az üzenetet kapom, hogy ez csak személyes azonosítást követően lehetséges. Valóban be kell majd mennem valami fiókba, vagy csak várnom kell és ismételten megpróbálni?
Nothing will stand in our way. I will finish what you started.
-
ngaba
aktív tag
válasz Sidorovich #121248 üzenetére
Igen, állampapírfajtánként valamekkora fix díj van, ezt a legegyszerűbb, ha az OTP-től kérdezed meg, mi is csak a kondíciókból tudjuk kibogarászni.
De érdemesebb az államkincstárhoz transzferálni, ha már transzferálsz, ott nincs semmi költség (mármint a transzferálás költsége után). A bankok állományi díjat számolnak meg (az Erste is majd), illetve jellemzően rosszabbak a visszaváltási árfolyamok.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Vision #121221 üzenetére
Covid előtt nagyon jó volt.
Befinanszíroztad, legyártották, kiadtad cégnek, hogy kezelje, ha olyanod volt, hogy most 1 hónapig te hajózol vele, akkor vitted.
Jó hozamok voltak.
Covid alatt a gyártás nagyon bizonytalan lett, kvázi az volt, hogy le tudtad foglalni, hogy szeretnél egy X méteres hajót, nem tudják mikorra lesz kész és mennyit fognak érte kérni.
De legalább a kereslet is megszűnt.
De ez olyan megint, hogy ha te szeretsz vitorlázni és egyébként is vitorlásokat nézegetsz, és az álmod, hogy vitorlázva dolgozzál starlinkkel a téli hónapokban, akkor neked való.
Amúgy meg vegyél ETF-et.
"Vitorlás" mármint csak papíron vitorlás, gyakorlatilag mindegyik motorral szerelt."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Bankváltás esetén, ha pl. OTP-től átmegyek Erstehez, az értékpapírszámlámon levő állampapírok transzferálásának (átvitelének?) mi várható a folyamata, időigénye és költsége?
Át lehet vinni őket úgy, hogy az új banknál tartsák nyílván az állampapírokat és ott folytatódjanak a kamatjóváírások, mintha mindig is ott lettem volna? A régit pedig teljesen fel lehet számolni ezután? -
avl
senior tag
-
Na jól van, most már menjetek a Mosógépszerelők ide! topikba
-
Joe123
senior tag
válasz EXIEZ #121238 üzenetére
Úgy hallottam, hogy a csapágyazás csak méretezés kérdése igazából, a kamion kereke se két oldalt van csapágyazva, aztán elég sokat kibír. Régen a két oldalon csapágyazott Energomatban meg elég szorgalmasan cserélgettük faterral a csapágyakat. Mondjuk a mostani egybeöntött doboknál ez már nemigen menne házilag.
-
Des1gnR
őstag
Szia,
1 éve folyamatosan figyelem a piacot, nagyot esett az elmúlt időben a motoros hajók, de még nagyobbat a vitorlások ára a durván megnövekedett kikötődíjak miatt. (Parti tárolni is nagyon drága és szállítani sem egyszerű, ezért sokan inkább ár alatt eladják.) Most jó vásárt tudsz csinálni, de ha kiadásban gondolkodsz, az nem olyan egyszerű, nem lehet úgy hivatalosan kiadni mint egy autót vagy motort.
v+FF2lWBoI8RKD7176twPQoCFN6asdnG4s4NmMBKztabEWaFJmP8G6OCJiCJMWcJXwDrpRYTGyF5/W+spqFwWQ==
-
Llew
senior tag
válasz tototos #121233 üzenetére
Ez is tulaj és bérlő függő szerintem. Én voltam úgy is, hogy a tulaj szólt, hogy leszervezte, de legyek már ott, mert ő nem tud eljönni, meg úgy is másikkal, hogy szólt, hogy jönne a szerelővel mikor jó nekem. Aztán mondom, hogy menjenek be nélkülem nyugodtan, nem szánnék erre időt.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
tototos
őstag
Na a szerelőről ne beszéljünk. Szólt a bérlő hogy szar a mosógép(szombaton). Hívtunk egy szerelőt hogy mikor tud jönni. Egyeztetünk a bérlővel neki csak ezen meg ezen a napon delutan jó. Aztán megint a szerelővel egyeztetés hogy neki melyik jó. A lakásba meg nem megyünk be úgy hogy nincs otthon a bérlő. Szóval volt pár telefon hívás mire sikerült időpontot egyeztetni.
-
lokalisalj
csendes újonc
Barkinek van tapasztalata a Beta-s SXR8al kapcsolatban? (a korabbi keresdesemnel a lenyeg)
koszonom!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Kepe2020 #121227 üzenetére
Ez azért nem teljesen így megy. A bérbeadónak is vannak kötelezettségei. Ha bútorozva és gépesítve adta ki, annak megfelelő áron, akkor kötelezettsége a bérbeadónak, hogy ezeket végig biztosítsa működőképes állapotban. Nem fogadható el az hogy bocs, akkor mostantól ezt old meg magad. Ha mégis ilyenre készülsz, jó szerződést írj...
Értem én hogy itthon az a divat hogy nem akar a tulaj visszaforgatni egy forintot se, de el kéne fogadni, hogy amortizáció igenis van, egy gépesített/bútorozott lakásban vannak meglehetősen gyorsan avuló dolgok is, és az amortizáció a tulajdonos költsége.[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
válasz tototos #121213 üzenetére
Egyeztetve volt vele, hogy milyen gép és hogy új innentől én úgy gondolom nekem nem kell a mosógéppel foglalkozni(a garancia papírt odaadom ha kell).
Hát ahogy írod is ez kb megbeszélés, meg hozzáállás kérdése. Nem biztos, hogy tulajként rá akarnám bízni a bérlőre, hogy intézze, vagy másik oldalról ha én kifizetek havonta x összeget, akkor azt azért teszem, hogy az ilyenekkel ne nekem kelljen szarakodnom. Elromlik intézze a tulaj, hívjon szerelőt, stb.
Mondjuk háztartási gépeknél nem tudom mennyire opció, hogy a használat miatt, user errorral és nem elavulás, vagy hiba miatt megy tönkre. Mosógépnél max ha valahogy leégeti a motort.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Dare2Live
félisten
Balatonba gondolkodva nehezen tudom elképzelni... de tengeri vonalon biztos.
Nagyon szép, sok időt igénylő drága hobbi. Maradok a dimenzióval olcsobb windsurfnél. Ott egy jó slalom rig csak 1misi.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
bandus
veterán
-
Kepe2020
újonc
Sima vitorlás egyáltalán nem jó befektetés, ha úgy akarod mint 1 ingatlant. Rengeteget kell rá költeni, vitorlák kötélzet, csigák stb. Viszont nem is ez a legdrágább, hanem az egyébnköltségek, évente a kikötô bérleti díja.
Inkább érdemes úgy rá gondolni mint egy szórakoztatási eszközre. Annak viszont nagyon jó. Én ha szeretsz vitorlázni, javaslom hogy vegyél. Mivel nagyon jó dolog vitorlázni. -
veterán
válasz bandus #121223 üzenetére
Átfogalmazom: mennyire lehet jelentős az értékvesztése?
Részben használnám, részben ki lenne adva. Vízen lenne egész évben a tengeren. Amiket néztem használtan, azok olyan 150-200K EUR-ból kijönek, és 12-16 fősek.
Kikötői díjakról kaptam most friss infót: Szardínia-Korzika 6500 EUR körül, Görögország 3000 EUR, Horvátország felejtős, oda már csak az ultragazdagok járnak.
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz aujjobba #121219 üzenetére
ezt a "nem rakom állampapírba, mert... államcsőd" parát nem igazán tudom hova tenni. államcsőd NEM lesz, akármennyire is töketlen az állam. max valuta leértékelődés lehet, ha nagy szarban vannak.
Vision: ha afféle AirBnB szerűen ki tudod adni az év folyamán, akkor akár lehet jó is. de azért jó sok költség van vele, főleg a kikötői díj - már ha olyan hajó amit utánfutóról raksz vízre mindig. neked személyesen van vitorlás vezetőid?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Megtaki téma: szerintetek egy hajó (vitorlás, tengeri) mennyire jó befektetés?
-
veterán
válasz PredatorZoli #121217 üzenetére
Amiket láttam eddig gépeket, ott sosem a csapágyazás ment el, hanem valamelyik segédberendezés (szivattyú, elektronika, akármi más) az elöltöltősön is. Persze logikus, műszaki szemmel egy dupla csapágyazás mindig jobb, de ebben az esetben a dob zárása tényleg magában hordozza a user error lehetőségét.
-
tototos
őstag
-
aujjobba
addikt
-
tototos
őstag
válasz Vision #121205 üzenetére
4 éves Whirpool mosogép volt az alany. Felültöltős és utólag vettük észre hogy belül ki van törve egy műanyag darab. Ez lehet a tengelytörés után történt de az is lehet, hogy rosszul zárta be az ajtót és akkor tört ki a darab és a tengely is. Most megoldottuk azzal a problémát hogy új mosógép 5 év garancia így bármi van az ő hibája.
-
veterán
válasz tototos #121102 üzenetére
Garázsnál az a gond, hogy necces hosszú távra befixálni, szóval bármikor leléphet a bérlő. Elég standard termék, ezért nagy a verseny, ergo alacsony a margin. Cserébe vastag rá az ingatlanadó is, hiszen fizetheted a közös részek után is. Ez most nekem elvitt 2-havit kapásból. És ahogy Gabró is írta, a lakással állíts szembe 10 beállót, 10 különböző bérlővel, külön-külön macerával. A risk persze kevesebb, de én se konkrétan arról írtam, hanem a haszonról. Az én beállóm most ér 10 millát, és termel 360-at, mínusz 60 ingatlanadó, mínusz nemtudom mennyi egyéb adók. Legyen 250 a vége. Az kevesebb, mint 21 ezer forint hozam. Úgy, hogy áll benne 10 milla. Klassz.
Egyébként ez még egész jó ár, benne vagyok garázsos csoportokban, ott 25-ért hirdetnek a IX-ben új projekteknél havonta.
Mi most adunk ki először lakást és minden hónapban megtalál valamivel a bérlő.
Az eleje nekem is ilyen volt, aztán elért egy nyugvópontra a dolog. 1-2 hónap alatt lemennek a nyűgök.Amit megtanultunk hogy üresen kell kiadni a lakást szerezzen magának mindent a bérlő.
Szerintem ezt Magyarországon nem lehet megcsinálni, vagy kizárod magad a piac nagy részéből.
A mosógépnél sem tudjuk bizonyítani hogy az ő hibájából vagy magától tört el a tengely.
Hát, nemtom, de hogy a fenébe lehet felhasználói hiba egy tengelytörés? Beleönt fél mázsa cementet? Az új gépekben van súlykontroll, nem is nagyon lehet túltömni. Szóval ha normális gépekkel szereled fel a kecót, akkor nincsenek ilyen gondok. -
aujjobba
addikt
Egyebkent a logikat nem teljesen ertem, hogy az a valaki a nagy kamatok kifizetese utan nem meri majd allampapirban hagyni a penzt, amikor a kovetkezo kupon mar sokkal alacsonyabb lesz.
Miert meri a nagy kamat kifizeteseig bent tartani?Marmint ha valamifele osszeomlast sejt, annak akkor kellene bekovetkezni, amikor eljon a kamatfizetes es mindenki ki akarja majd venni a toket is mert fel.
Igy gondolkodva mar ma ki kellene venni a penzt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- lenovo yoga 7
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Noctua NH-U12S redux - 120mm (NH-U12S redux) Proci hűtő