-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz Wn2tl #122999 üzenetére
Egyszer már felhívtam őket. Egyrészt relatíve hülyének néztek ezzel kapcsoltban, hogy mit akarok (ötletem se volt melyik menü alatt lehet erről érdeklődni, talán SZJA-s menü alatt próbálkoztam), másrészt azt mondták telefonon nem adhatnak ki ezzel kapcsolatban információt, csak személyesen. Itt hagytam rá a dolgot.
De szerintem nem erőltetem tovább, ahogy látom más sem.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz Wn2tl #122996 üzenetére
Hát jó, csak mindjárt vége az évnek, a 30 napos lejelentési határidőről meg már ne is beszéljünk
De mindenesetre most hogy az IBCE már nincs és nem automatikus a lejelentés, lehet a jövő évinél már jobban felkészültek lesznek erre és akkor hirtelen itt is lesz visszaigazolás. (Vagy majd felébredek és kihúzom az ujjam a biliből.) -
DarkByte
addikt
válasz UberMutant #122989 üzenetére
Amit visszaadott a rendszer, a digitális aláírással ellátott pdf, amiben látszik az általam írt levéltörzs, és hogy milyen fájlokat csatoltam, azt mind eltettem.
Kétszer is beküldtem amúgy, mert az elsőnél nem mellékeltem az IBKR féle declaration pdf-et, így újraküldtem, biztos ami biztos, ne ezen bukjon el.
De így sem reagáltak rá semmit, csak az automata válasz jött, a feladási, letöltési és beérkezési igazolások:
Tisztelt Ügyfelünk!
Ezúton értesítjük Önt, hogy a dokumentumot a Címzett átvette.
illetve
Tájékoztatjuk, hogy a(z) EPAPIR-2024xxxx-xxx azonosító számon megküldött elektronikus
küldeménye az ügyintézésre illetékes NAV Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és
Vámigazgatósága részére beérkezett, annak feldolgozása megkezdődött.
A feldolgozás során tapasztalt esetleges hibákról hivatalos válasziratban tájékoztatni fogjuk.
Ezután cirip-cirip, semmi sem érkezett, se elektronikusan, se postán, se sehogy. Persze ezt úgy is lehet venni, hogy nem volt hiba és befogadták.
Csak zavar hogy sehol se tudom ebben az esetben lekérdezni, hogy a NAV elismeri a TBSZ számlámat.[ Szerkesztve ]
-
maxximeggy
csendes tag
válasz DarkByte #122987 üzenetére
A Tolna megyei NAV visszajelzett rendesen: A 2024. szeptember 22.-én beérkezett EPAPIR-XXXX azonosító számú, XXXX
számon iktatott bejelentésére tájékoztatom, hogy a külföldi szolgáltatónál nyitott tartós
befektetési számla nyitására és az első befizetésre vonatkozó bejelentését befogadtuk. -
bbsofficial
aktív tag
Sziasztok,
Viszonylag ritkán követem a topikot, de most tanácsot szeretnék kérni.
Erről mit gondoltok? Clickbait porfolio-s cikk: Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra [link]Van össz. 30M 2028 P€MÁP és 2029/2030 PMÁP-ban vegyesen a számlámon, áttolnátok most egy lakásba még a "jövő évi pénzeső" előtt, kis hitellel vagy szülői rásegítéssel? Városban kb. 38M egy használható panel, amit 150-160-ért lehetne kiadni.
Ezen kívül van egy családi házrész kb 35M értékkel, már hirdetve eladásra, be kéne várni azt és venni egy nagyobbat, vagy két kisebbet?
Esetleg a PMÁP forduló után ETF, eladott ingatlanból pedig egy db lakás?Én emellett albérletben lakom, kicsit megtorpanva, hogy mihez kezdjek magammal ( ), saját részre ezért most nem szeretnék semmit.
[ Szerkesztve ]
-
Simia
kezdő
válasz tomazin #122973 üzenetére
Embere válogatja. Nekem "anyós" ilyen konstrukcióban lakik az egyik lakásban. Bérletet nem fizet, de közösköltség, és minden egyéb folyó teher az övé. Nem kellett kérnem, magától fizeti. Amikor beköltözött, kellett neki kis átalakítás pl. a fürdőben, festetés, stb, azt is simán kifizette. Ha megtehetné, biztos fizetne bérleti díjjat is, de nem teheti meg, szóval ő nem ajánlja fel, én meg nem kérem.
Ha a mamának piaci alapon fizetnie kellene a lakásért, akkor biztos nem lakna a közelünkben. (Most a személyes tragédiákat amik során sikeresen leküzdötte ide magát azt nem részletezném...). Szóval a mi döntésün az volt, hogy vagy ez a konstrukció, vagy mama 150+ km-re tengődik valahol, ha egyáltalán.
Befektetésnek ez nyilván pocsék, de tágabban nézve nekem mégis megéri. Van nyilván egy érzelmi szál hogy a mamát nem dobtuk a krokodilok közé, de pl. ha bármi gáz van (lebetegszik valamelyik gyerek, nem tudunk érte menni edzésre, jön a gázóraleovasó, stb-stb) akkor a mama jön, segít, csinálja, és ez pénzben kifejezhetetlen. Ilyen rugalmassággal egyszerűen nem tudok babysittert/segítséget szerezni mostanság Budapesten...
Aztán ha már nem tud gondoskodni magáról, akkor nekem is könnyebb lesz 5 perc alatt átugrani hozzá, mint 2x 2 órát autózni...
Egy ilyen döntés nem feltétlen csak egyszerű befektetési kérdés, hanem 1000 paraméteres egyenlet.
-
DarkByte
addikt
válasz Paxker315 #122986 üzenetére
Köszönöm!
---
Más: nem tudom mennyire teszem jól hogy elengedtem a TBSZ bejelentés sikerességének kiderítését. Csongrád megyében nem jelez vissza a NAV, és nem tudom mennyire szívatom meg magam azzal, hogy nem megyek után valahogy és kérek mégis róla valami írásos nyomot hogy regisztrálták. Nem lenne jó 5 év múlva mégis kifizetni a nyereség utáni adót amiatt mert valami nem volt oké.Vagy alapvetően ez hülyeség, mert az ePapír nyugtával jó eséllyel jelezni fogom tudni hogy én megtettem amit szükséges, és ha amúgy sem tervezem az 5. év előtt feltörni (sőt inkább viszem tovább) akkor pedig amúgy sincs a NAV-al semmi dolgom?
-
Paxker315
addikt
válasz DarkByte #122982 üzenetére
Óh, mikor a több "faktor-alapot" tartalmazó portfoliokat látod, az csak annyit jelent: a portfolio gazdája, befektető "meggyőződéses Fama-French faktormodell hívő", ezért annak megfelelően építkezik. Van-e jelentősége egy hagyományos piaci kapitalizációjú súlyozott, teljes világot lefedő alaphoz képest? Lehet. DE, nem garantált, egyes "faktorok" nem feltétlen jelentenek extra hozamot belátható időtávon, és nyilván "pepecselősebb" a 6-8 elemből álló portfolio, mint az 1-2 ETF-es. De speciel valakinek azért is jobb a "bonyolultabb", mert az állandó 1-2 ETF vásárlást "szürkén unalmasnak" tartja, jobban esik számára a faktor-alapú megközelítés.
Tökéletesen rendben van az FTSE All-World vagy MSCI ACWI indexet követő ETF "egykepolicy" is, a faktoros "színesítés" nem feltétlenül biztosít extra hozamot rövid-középtávon, és eleve egy-egy FF-faktor várható "pluszhozama" nem olyan jelentős szám (pl 2% extra). Neked kell eldönteni, megéri-e Neked cizellálni. Mert a nyereség általában marginális, és nem is biztos, hogy jobban jársz.
"Konvert" vagy? Nem hiszel a faktor-prémiumokban? Ez a fő kérdés
-
DarkByte
addikt
válasz UberMutant #122983 üzenetére
Az lehet, de én is szeretnék idővel eljutni oda hogy a mostanim mögé még kerüljön egy nulla, és tanulni mindig lehet a más tapasztalatából
PredatorZoli: értem, köszi! Nyilván fejvesztve nem akarok hülyeséget csinálni, csak próbálom megérteni más miért csinál valamit.
-
-
KMT
addikt
válasz PredatorZoli #122978 üzenetére
Mondjuk ha bármelyik irányba lehet milliós eltérés, akkor magától értetődik, hogy ennél kisebb vagy akár 0 eltérés is lehetséges.
-
student
őstag
válasz PredatorZoli #119755 üzenetére
top10 és súlyozásuk, ez viszi az alap 50.08%-át!
talált valaki hasonlót az allianz kockázatvállalóra?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz pictigjis #122977 üzenetére
10-15 éves távon egészen biztosan milliós (inkább többtízmilliós nagyságrend) lesz a különbség az ingatlan és a részvény közt, valamilyen irányba. Egészen biztos, hogy nem filléres lesz a különbség. Két teljesen eltérő eszközosztályról beszélünk. Ezt a múltbeli tapasztalatok is alátámasztják, amik ugyan nem használhatóak a jövő jóslására, de iránymutatóak...
Egyébként pedig ő kérdezte, hogy mi legyen vele, senki nem kezdte el magától rátukmálni hogy figyel már miért van az neked mért nem adod el.
Ez a "ami már megvan az jóvanazúgy" mentalitás szerintem sosem célravezető, értékelni kell a portfoliot és ha célszerű, kiigazításokat végezni.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
rengeteg korulmenyt nem ismerunk, ennek ellenere allandoan az megy minden kerdezonek, hogy vegyel xyz indexkoveto etf-et, az a jo neked
holott a konkret esetben nem az a kerdes, hogy van x milliom, mit csinaljak vele: ingatlant vegyek vagy mast? egy meglevo vagyonelemrol beszelunk, amit teljesen felesleges eladni (=rebalanszolni) csak azert, hogy erosen feltetelezett varhato szcenariok alapjan kiszamoljatok a kerdezonek, hogy 10-15 eves idotavon nehany fillerrel talan jobban jarhasson. az a lakas megvan, nem kell azt piszkalni
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz tomazin #122973 üzenetére
Senki nem vette természetesnek, talán 1 valaki volt aki félve megjegyezte hogy akár adhatna is bele az anyós, mindenki más úgy vette hogy ezt adott esetben tototos-ék fizetnék, mind a bérleti díjat, a sajátban lakás esetén meg az amortizációt, karbantartást és persze az elmaradt hozam is az ő költségük.
-
tomazin
veterán
Amugy itt termeszetesnek veszi mindenki,h anyos albit fizet, de szerintem nem fog.
Sot ha tonkremegy a suto akkor nem o tette tonkre. Sot a biztositast sem erti miert o fizeti. -
Simia
kezdő
válasz Morgenstern #122954 üzenetére
65 millió 6%-ra állampapírba, 220kHUF a mama lakásbérletére, fentebb PredatorZoli írta, hogy 1% amortizációt lehet számolni (ezt nem tudom, de saját ismeret híjján elhiszem neki).
Különböző infláció mellett 2 dolgot hasonlítunk össze az egyszerűség kedvéért csak az első évre:
A: eladás + állampapír
B: a mama belöltözik
--------------------------------
A:
Évi kamat: 3 900 000 HUF,
Évi bérlet: 2 640 000 HUF,
Megmarad: 1 260 000 HUFB:
Évi amortizáció: 650 000 HUF
--------------------------------
Scenario 0: 0% infláció
A tőke értékvesztése: 0
A: Egyenleg: 1 260 000
vs.
B: Egyenleg: -650 000
--> jobb az állampapírScenario 1: 2% infláció
A tőke értékvesztése: 1 274 510
A: Egyenleg: -14 510
vs.
--> jobb az állampapír, de már negatívScenario 2: 4% infláció
A tőke értékvesztése: 2 500 000
A: Egyenleg: -1 240 000
vs.
--> jobb az ingatlan--------------------------------
Az ingatlanos résznél konzervatívan nem számoltunk potenciális értéknövekedéssel, továbbán nem számoltunk azzal, hogy ha a mama ebben a lakásban lakik, akkor a régi lakása eladható/hasznosítható, illetve ha a mama eddig bérelt, akkor esetleg igen kedvezményesen lehet kérni tőle itt is "lakbért". Persze ez utóbbi családban lehet hogy ciki, ezért ezzel sem számoltam.
Ha elfogadunk volna egy 5%-os értéknövekedést az ingatlannál, akkor már 0%-os infláció esetén is jobb ha megtartják a lakást.
-
torma99
aktív tag
válasz D1Rect #122961 üzenetére
Fontos komment! Érdemes lehet legalább az all time max drawdown erejéig egy levonást végezni mindig az adott összegből, amit mondjuk a PP mutat.
Ennyi már elillant az adott ETF-ekből, bármikor megtörténhet, a lost decade-ek mellett. Tehát minden százezerből lazán 30-40 ezret úgy kell kezelni, hogy jó-jó most ott van, de ha jön az shtf event akkor byebye.
-
aAron_
őstag
-
kovaax
őstag
ugyanaz a liga
Igen is, meg nem is. Egyedi részvényből nem veszel annyira sok félét, míg egy részvény etf-ben azért van legalább 100, ha nem többszáz (kivéve a DAX 50, de azt el is adtam rég). Az azért kevésbé kockázatos, mint a néhány részvény. Ráadásul cégek megszűnhetnek 5-10 éves távon, részvény indexek nem igazán.
-=- There's no place like /home -=-
-
Segal
veterán
Minden attól függ kitől és hol kérdezi az ember. A kriptó témában nyilván a kriptókra esküdnének, a tőzsdések az etf-re buzdítanának, az ingatlan hívők a lakásbérbeadásra stb.
Mindegyik jól is alakulhat meg rosszul is. Nagyon sok mindentől függ, pl kinek eleve mekkora a kockázattűrő képessége, mekkora időben gondolkodik, egyben kéne majd egyszer a pénz vagy részletekben stb.
Ezért szokták leginkább a diverzifikációt javasolni."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
kovaax
őstag
válasz D1Rect #122959 üzenetére
Előre jelzem, nem vagyok közgazdász, csak egy dilettáns
hüjebefektető... De az utóbbi években (a subprime óta?) az előremenekülés van, agyatlanul, és irgalmatlan mennyiségű hitelen ül az egész világ, szinte minden piaci szereplő. És amíg ez a hitel lufi ki nem durran, szerintem előremenekülés lesz továbbra is, kisebb megtorpanásokkal. Viszont ha kidurran, akkor nem tudom mi lesz (egy-két cikkben már olvastam, hogy ők sem tudják mi lesz, mármint akik írták a cikkeket). Részben ezért is upgradeltem a kecót drágáért (nagyon ződ, nagyon modernre), hogy kevesebb pénzem legyen etf-ben.De tulajdonképpen hitellel megtarthattam volna a régit is, és kiadhattam volna, és lehet, hogy egy ilyen ismeretlen időben összeomló világ
mindenséggazdasági válság ellen jobban véd egy jól kiadható lakás, max kevesebbért tudom kiadni. De ennyi erővel sztaniolt is tekerhetnék a fejemre mostmár.-=- There's no place like /home -=-
-
Morgenstern
tag
válasz PredatorZoli #122958 üzenetére
Köszi a pontosítást, igazad van.
-
félisten
válasz PredatorZoli #122960 üzenetére
Valahogy ebben a topikban gyakran előfordul, hogy az etf kockázat úgy van kezelve, mintha kötvény volna.
Nem az. A legkockázatosabb befektetés a részvény, attól jobb az etf, de még mindig ugyanaz a liga.
/kripto, rulett és egyéb extrém hülyeségeket leszámítva /[ Szerkesztve ]
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
félisten
válasz PredatorZoli #122958 üzenetére
"Sok az ismeretlen paraméter"
Valóban.
Azért azt hangsúlyozzuk ki, hogy a piacok évtizedes oldalazást is tudnak, vagy egy rendes szakadás és 15 év amire nominálisan ugyanoda érünk."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz tototos #122951 üzenetére
Sok az ismeretlen paraméter, de úgy nagyjából:
Ez a havi 220 ez az általad bemondott ingatlanértékkel kb 4%-ra jön ki. Ne számoljunk adóval, mert mondjuk hogy az anyós ha beleköltözik akkor azt nem kell fizetni. De akkor is, 1%-os éves amortizációval illik számolni, hisz le fogja lakni apránként. Akkor ott vagyunk, hogy anyóssal kb 3%-ot hoz évente (ennyi kiadást spórol meg ha beleköltözik az anyós). Ez még kiegészül bizonytalan mértékű ingatlanár emelkedéssel, legyen 5% évente. Minden forintban. Kb 5 milla hozam évente
Helyette ha ETF-be menne, akkor ott mondjuk 7%-os euros hozam, meg évi 3% forintgyengülés, vagyis 10%-os forintos hozam, ami mondjuk 6,5 milla évente. És emellé grátisz, hogy nem kell az ingatlan karbantartásával bajlódni, meg ha ki van adva akkor a bérlőkkel.
Lehet persze mondani hogy jójó de 5%-al jobban is emelkedhet az ingatlan ár, ami igaz, de a tőzsde is tud több mint 7%-ot és általában ha az ingatlanár ugrik, akkor a tőzsde is, általában még jobban. -
pictigjis
senior tag
válasz tototos #122948 üzenetére
nagyon helyes, szerintem ebben a topikban az aktiv irogatok kozul amugy is tul sokan mondjak mindenre gondolkodas nelkul, hogy "add el, rakd etf-be, fuj ingatlan". a read onlyk legfeljebb sohajtva tovabbgorgetnek, de en most kivetelesen leirom a sajat velemenyem: en biztosan megtartanam
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Morgenstern #122954 üzenetére
Ahhoz hogy ez működjön, ahhoz az állampapírnak hosszú távon évente minimum ca. 4%-al infláció fölött kéne hozzon, hogy a bérleti díjnyi összeget kiveszegetve a tőke reálértéke ne csökkenjen és így a jövőben is tudja ezt a szintet biztosítani.
Ez az állampapírnál nyilvánvalóan nem biztosított, így ez egy hibás megoldás. -
Morgenstern
tag
válasz Simia #122953 üzenetére
1.9%-os infláció felett az állampapír már reálértéket veszít
Ezt a részt nem értem, miért pont itt?Az ingatlanról azt tartják, hogy az inflációt legalább hozza
Ahogy egy állampapír is, plusz elvileg ugye ha minimálisan is, de kéne legyen reálhozamod. (A valóság persze nem biztos, hogy egybe vág a KSH-s arcok elképzelésével). Plusz ugye így ha a mama visszabérli, akkor bizony az amortizáció és az állagmegóvás költsége sem terheli.De amúgy fentebb írták, ennek inkább ETF-ben a helye.
-
Simia
kezdő
válasz Morgenstern #122952 üzenetére
Ez szerintem hibás megközelítés.
1.9%-os infláció felett az állampapír már reálértéket veszít, márpedig jópár évig lesz még itt nagyobb infláció is.
Az ingatlanról azt tartják, hogy az inflációt legalább hozza (legalábbis hosszabb távon), ezért a bérleti díjból származó hozamot nem szabad összehasonlítani az értékpapír teljes hozamával.
(a másik dolog amiért ez az összehasonlításod túlegyszerűsít pedig az, hogy az ingatlannal kapcsolatban merülnek fel költségeid is, amiket nehéz figyelembe venni, mert ritkán, és egyben keletkeznek, pl. festés, felújítás, álagromlás, stb.)
-
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #122949 üzenetére
Le tudnád vezetni a matekot mögötte?
-
-
avl
senior tag
válasz kovaax #122941 üzenetére
én is ezért írtam, hogy eladnám (mert nekem is nagy negatív macera lenne, ha eddig nem is volt az ez esetben, Damoklész kardja lenne nekem)
…és ezért is írtam: a valaszolora jellemző a valaszaertekpapir (nekem is) jobb (akkor és annyit foglalkozni, amikor amennyi jól esik, különben “lusta portfolió” és akármit lehet csinálni, kockázat szét”porlasztva”,…)
ha meg valaki unatkozik, szeret “intézkedni” stb., annak más
-
avl
senior tag
válasz tototos #122937 üzenetére
ebben nekem az alacsony kockázat üti meg a szemem
azon lehet érdemes elmélázni (kell-e, jó-e, mit értesz alatta,…)
egy rv.ETF-et nem szokás alacsony kockázatúnak mondani
egy lakás ritkábban esik 10-20-30-40 %-ot, mint egy rv. ETF …de a hozampotencialja is kisebb
csak gondolat(ok, ebresztők)
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
Május óta van kiadva, kezdeti nehézségek voltak(butorokat venni, elromlott a mosógép), de amúgy fizet rendesen az albérlő. Itt van a szomszédban ha bármit intézni kell. Mivel van egy másik lakásunk ahol tudunk lakni így a cél a meglévő tőkénk gyarapítása alacsony kockázattal.
-
avl
senior tag
válasz tototos #122923 üzenetére
“Ti eladnátok” -> ha már így kérdezted: én eladnám (anyagi + nyűg miatt)
…a válaszok szerintem nagyobb mértékben a valaszadokat jellemzik, mint a kérdéses szitut (ahhoz ugyanis számos egyéb dolog is tartozna, pl. élvezed vs. neutrális vs. nyűg-e az ingatlan ? és ha a pénz van meg és befektetendő? és mindez hogyan változik neked tippek szerint ? …)
-
tototos
őstag
válasz D1Rect #122929 üzenetére
Nem vele akarunk élni, csak azt akartam mondani, hogy ha vidékre költözünk akkor ő is a közelbe költözik és nem Budapestre. Nem igazán akar hallani a költözésről de vidéken él egyedül és nem fiatal már. Szóval adódhat olyan szitu amikor ha nem is velünk lakik de közelben van.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz tototos #122930 üzenetére
Azért, mert az kevés. Forintban ez nem elég hozam, még akkor sem ha kiegészül ugyanekkora árnövekedéssel, mert ezzel munka is van, amortizáció is van, kockázat is van. Lakást kp-ra venni egyáltalán nem éri meg.
Hitelt vettünk fel idén, 70 milliót az új lakásra.
Ha még nem használtátok ki a 60% JTM-et, akkor ez önmagában még nem gond.[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #122928 üzenetére
Miért nem éri meg a kp? Ha tudunk 50 millóért venni és 220-ért kiadni akkor az 5%-os haszon.
Hitelt vettünk fel idén, 70 milliót az új lakásra. -
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #122925 üzenetére
És vennél az árából egy panelt a maradékot meg ETF-be rakni?
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Megint lakás téma. Ti eladnátok egy 65-70 millióért eladható lakást amit jelenleg havi 220 ezer forintért tudtok kiadni? Albertfalva a lokáció. 2011-ben épült társasház.
2018-ban lett vásárolva, tehát már duplázta az árát,igaz volt egy hatalmas infláció is. Anyósom 1-2 éven belül lehet beköltözne, de addig sok víz lefolyik a Dunán így az is elképzelhető, hogy vidékre költözünk és oda költözik ő is. -
dzsentri
csendes újonc
válasz PredatorZoli #122864 üzenetére
Valszeg rosszkor vettem (március, június, október) - a 2023-as TBSZ-re vett csomag jobban muzsikál.
-
kovaax
őstag
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Tesztelo.hu #122915 üzenetére
Az oké hogy lehet tőzsdézni, azt mindenhol lehet, de a "BÉT-a" piac (nem a sima BÉT !) és így az S&P500 ETF elérhető? Kötve hiszem...
[ Szerkesztve ]
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz PredatorZoli #122872 üzenetére
CIB-nél is lehet NYESZ-re tőzsdézni.
-
félisten
válasz PredatorZoli #122913 üzenetére
3%-kal 3 év alatt 400-ról pontosan 437.
Azzal már kijön a matek, nem lesz 500Ft pár éven belül."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
veterán
válasz PredatorZoli #122904 üzenetére
Pont ezt nezem amit irsz
par napja vettem revo-n stx600-at, ahogy nezem pont jokor.
koszonom az informaciokat, vendegem vagy egy sorreA Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
Dare2Live
félisten
hamár A B C [link]
Mateklecke olvasóinknak a 2-3 év múlva várható forintárfolyamról.
1/a. Szöveges feladat
Jelenleg a kormányzati körökből származó hivatalos információk alapján a következőket lehet tudni a 2-3 év múlva várható jövedelmekről:
-Az átlagbér eléri az 1 millió forintot.A minimálbér eléri az 1000 eurót.
-A minimálbér eléri az átlagbér 50%-át.
Számolja ki, hogy mekkora forint-euró árfolyam mellett teljesül a fenti három feltétel!Anno amikor meghallottam az 1000Euros, 1m bruttos átlagbért azonnal az EUR és az infla ugrott be. Össze lehet hozni csak lesz 500Ft/1eur.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
les_polish
csendes tag
köszi!
Egyébként még nem lehet vele kereskedni, most beszéltem velük, talán hétfőn már ok lesz a rendszer. Egyelőre az ISIN-t felvették, de nem fogad be a rendszer rá megbízást. -
avl
senior tag
válasz les_polish #122901 üzenetére
A) nem tudom leirni
b) mert gondolkozok
C) nem kapkodok
D) mivel "öreg befektetö vagyok" jelenlegi havi fizum több mint 500szorosa van befektetve, azaz havi veteleim jelentektelen %-ot kepviselnek, szinte mindegy, hogy az ilyen 0.1-0.2%-nyi mibe megy; eladni meg nem adok el, "nem sulyozok át" :-)szerintem fontos tudni, hogy igen széles mezönyben mozgunk a befektetesi idö"fejlödésben", fázisban, költési tervekben, ennek megfelelöen igen széles a megfelelö eljárás (a peremfeltetelek ismerete nelkül igen keveset mond az eljaras)
szerintem a fö kategoria (szeles rv. ETF) a lenyeg, azon belüli dolgok kevesbe (ACWI vs. ACWI IMI vs. all world vs. multifaktor vs. faktor)
-
veterán
Akkor marad felesben valami a valamivel. Majd este atnezem.
kicsit tartok az amerikai tulvettsegtol, de alszom ra egyet[ Szerkesztve ]
A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Paxker315 #122893 üzenetére
+avl
Én még azért szeretném mindenképp látni, hogy mi is a valós összetétele. Megy a diszkusszió RR fórumon, hogy egyelőre nem teljesen olyan mint az amerikai párja, de lehet, hogy ez csak átmeneti. Jobb látni, mit is vesz az ember pontosan a nap végén, és ehhez kell egy kis idő.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Drón topik
- Posta, csomagküldés
- Opel topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- PlayStation 5
- Apple asztali gépek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook