-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lszlfrng
csendes tag
Elnézést, de rágnám egy kicsit a gumicsontot ...
Havonta egyszer pörkölök, 4-5 féle kávét. Pörkölés után szelepes, zippes zacsiba rakom, szorosan lezárva. 3 hét után bontom ki, teszem kicsi üvegekbe (2 adag/üveg) és utána fagyasztóba. Kezdem unni.Kérdésem, hogy ha a szelepes zacsiból a kávékat 4 hét alatt megiszom és 12x nyitom ki (kb ennyi adag van egy zacskóban) akkor kell a fagyasztással foglalkozni vagy elég a szelepes zacsi és spájz?
Nyerek annyit a fagyasztással, hogy megérje vele bíbelődni?A válaszokat előre is, itt, megköszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz lszlfrng #116751 üzenetére
dehogy nyersz. megmondom őszintén, amióta magamnak pörkölök, csak és kizárólag azzal volt gondom, hogy túl friss egy kávé, ledögléssel soha. és én sima illy-s zárható dobozokban tartom a kofit...
igaz, ideális esetben én 2 hetente pörkölök 3 adagot (és összesen 7 adag van, amikor a következő 3-as etap elkészül), de szerintem havi pörkölés mellett sincs gond.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
stereofan
tag
50x50x2mm-es inox zártszelvényt keresek, ha valakinél lenne feleslegesen keressen meg, köszönöm.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
WarLock07222
tag
válasz rastacsz #116731 üzenetére
Akkor jöjjön pár szó a V60 vonalról, terítéken továbbra is El Recreo kolumbiai gesha. A 151C késes Majoron valahol 4 és 5 között volt az igazság. (Itt szemre kifejezetten hasonló volt a beállított szemcseméret a 98HU késhez képest).
Ami elsőre szembetűnő volt, hogy a szemcseméret közel sem volt egységes, simán bekerült a viszonylag finom őrlemény közé 1-1 nagyobb darab. A 98HU késsel a lefolyás 2:15, a 151C-vel 2:20 lett. A papíron nem hagyott kifejezetten sok finet a 151C, a 98HU szokásos módon körberajzolta a kávéágy fölött a papírt. Arányok a számomra szokásos 15g - 250g.
A pohárban a 151C-vel készült ital kifejezetten lapos, inkább testes, mintsem komplex. A korábban említett lime, barack és feketetea ízjegyek eléggé homeopatikusan vannak meg az italban. Ami készítés közben még világos volt, hogy eléggé befulladásra hajlamos a 151C őrleménye a kúpban, ezen persze lehet segíteni öntési technikával, de viszonylag megköti az ember kezét abba, hogy mit tud kihozni egy-egy pohárból.
A 98HU hozta a számomra szokásos, V60 mércével testes, azonban tiszta és komplex italt. Fekete tea nem igazán, de lime és barack abszolút dominál az italban.
A 64SSP Brew kést nem akartam már beleereszteni a tömegbe (illetve a végtermékét ráküldeni a véráramomban már amúgy is túltengő koffeinre), de az a 98HU-hoz képest kevésbé testes, cserébe sokkal tisztább italt szokott eredményezni. Általában a végértékek hangsúlyosabbak szoktak lenni, cserébe nagyobb tartományban tud iszonyatosan jó minőségű italt eredményezni.
Következőre áttérek a kicsi klasszikusabb irányba, Casino Mocca La Claudina espresso pörkölés lesz a menü.
-
WarLock07222
tag
válasz WarLock07222 #116756 üzenetére
Terítéken a korábban említett La Claudina, mely egy száraz kolumbiai. A csomagoláson a Casino Mocca ezúttal ringló, nektarin és étcsoki ízeket ígér. A kávét kibontva egyértelmű, hogy egy sötétebb pörklés bukkan alő a korábbi geshahoz képest.
A recept ennek megfelelően egy konzervatívabb flow profilozott lefolyás - 4ml/s előáztatás, majd 2ml/s folytatás, az induló hőmérséklet 85 fok, amit a shot végére 78-ig sikerül ejteni. Befelé 18.5g megy, kifelé pedig 40g jön. Emellé megjegyzem, hogy ez egyébként 22 másodperces teljes lefolyást eredményez szőröstül bőröstül.
(A tisztánlátás kedvéért, a V60 utáni állításkor átfuttattam mindkét őrlőn 2-2gramm kávét, biztos ami tuti alapon)
A 151C vissza lett állítva a Zsolti féle pirossal jelölt joker állásra, ami jó választásnak bizonyult. Ezzel a shot közben a nyomás 7.5barig növekedett az előáztatás után, majd zuhanórepülésbe kezdett és az előáztatást követő 6 sec alatt esett vissza 2.5 bar közelébe. A pohárban ami landolt, az egy tiszta, de továbbra is nagyon testes kávé. Az ízek nagyon közel egymáshoz, de leginkább az étcsoki, illetve édeskésebb barack íz, ami szembetűnő, illetve a háttérben egy harmatnyi fehér szőlő íz, ami megbújik. Ha valamit módosítanom kellene, akkor talán egy picivel hosszabbra engedném a shotot, olyan 42-44g köré. Nincs semmi tolakvó a pohárban, eléggé kerek, selymes. Némi hülés után a gyümölcsök jobban előtérbe kerülnek, az étcsoki íz csak szájérzetként marad meg a korty után.
A 98HU kés 1.2 állásra került, mivel ez a kávé még ezen a flowraten is durvább őrleményt kívánt a korábbi geshanál. Ezzel az előáztatás után 6 bar volt a maximum nyomás, majd a 151C-hez hasonlóan szintén meredeken, de ugyanoda, 2.5 bar-ra stabilizálódott a helyzet. Az elkészült ital arcbavágóan gyümölcsös és tiszta, az étcsoki (ami talán inkább kakaó) érzet melegen is csak utóízben érződik. Az édesség ebben a pohárban leginkább gyümölcsös édesség, ami valóban az érett piros ringlószilvát idézi meg. Az ital testessége nagyjából zérus. Itt talán a fejlesztési lehetőség a hőmérséklet kisebb mértékű ejtésében keresendő, de szerintem az arányok el lettek találva.
A következő körben megnézem, hogy ez a kávé hogyan muzsikál a Turbo shotok terepén. Nagy elvárások nincsenek, de a csomagon feltűntetett ízjegyek, illetve a most leírt tapasztalatok alapján szerintem megér egy próbát.
-
Gravity1234
tag
válasz Melorin #116712 üzenetére
Szia!
"18,4g kávéből 28mp alatt 46,5g kávé keletkezik." szerintem a baj itt kezdodik.
36g kave korul lenne ugye 1:2 aranyu a huzott kaved. Ha ez jonne le 28 sec alatt, meg lehet a get upnak az is gyors lenne, azaz "alul oldott" (tul gyorsan folyik at a viz a kaven kevesbe oldja ki az aromakat)
Te raadasul valamiert 46.5g et huzol, ami mar inkabb az 1:3 aranyhoz kozelit, de az ido 28 sec, ez nekem elegge azt mutatja hogy alul oldott, tul gyorsan jon le.
Probald finomabbra orolni es ugyanezt a g- mennyiseget mondjuk hozdd le 35-40 sec alatt.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #116756 üzenetére
X=joker állás espressohoz
Y= a joker állás és V60 állás közötti különbség
V60=4-5 mi, kiscica?V60=X+Y
Behelyettesítve: 4-5=X+Y
Ez még mindig két ismeretlenA P100-ban, hogyhogy nem 98LU lett?
Aki pörkölésben/kóstolásban/cuppingban benne van:
A papíros /kesernyés íz egy papír nélküli elkészítés esetén milyen hibára utal egy világosabb pörkölés esetén?
Már illatban is van. Először a papír csomagolásra gondoltam, de az elkészült kávéban is jelen van. 1:2.5, 1:2.6, 1:3.2-es arányok esetén is.
Kevert víz (GH 105.6, KH 42.9)
Vannak itt is íz hibák, mint sör készítés esetén?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Toobee
veterán
válasz brumi1024 #116760 üzenetére
De van lehetőség mással kérni:
If you need other burrs configuration, you can still place the order directly (leave a note during check out) and get in touch with us via contact@option-o.com. Custom burrs request will attract an extra fee ($50) and additional lead time (depending on burrs availability and potentially 2-4 weeks lead time).https://barbieripnk.hu/
-
brumi1024
veterán
válasz Toobee #116762 üzenetére
Nem fogalmaztam pontosan, alapvetoen a HU-val ajanljak, de igen, ha mindenkepp ragaszkodnal mashoz hozza tudjak adni:
The default burrset that comes with Lagom P100 is SSP 98mm High Uniformity - which we think is the best all around burrs based on our own testing and feedbacks. It has an excellent taste profile - works very well for high-extraction yield espresso with light/medium roasts (main intended application) and surprisingly still gives very respectable filter brews that we really enjoy (it is a rare trait for a burrset to do well in both espresso and filters). We think this is the best option that would suit most users. -
-
72lakiluk
tag
válasz Gravity1234 #116758 üzenetére
Hmm, én meg nem küldeném 28sec fölé semmiképpen. Egy GetUp nálam is 16g-ból 32-35g és 25-28sec. Az tényleg lötty lesz ha ebből 46g-ot húzatunk vele 40sec alatt.
Ez csak az én véleményem. -
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #116764 üzenetére
Ultra low teljesen espressoképtelen?
De mennyi az Y?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
72lakiluk
tag
válasz Gravity1234 #116766 üzenetére
25sec környékén már olyan szőke, mint a Tisza nem tudnám nézni még 10-15 másodpercig azt a 'lefolyást' maradjunk a rövidebb verziónál
-
Gravity1234
tag
válasz 72lakiluk #116768 üzenetére
De akkor miert nem orlod finomabbra, hogy megnyujsd a lefolyasi idot, ezaltal akkor kesobb is szokul ki picivel?
Nemde?Vagy esetleg nem keves a ho neki? Azert az nagyon hamar szokul es Jozsitol nem felteteleznek rossz, doglott minoseget.
[ Szerkesztve ]
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
WarLock07222
tag
válasz rastacsz #116767 üzenetére
Nem alkalmatlan espressora, csak nem túl nagy a játéktér
Ha hazaértem megnézem neked az X-et és Y-t, fejből nem tudom hogyan néz ki a skála. Arra emlékszem csak, hogy a kettő közötti állítás közben a kezemet sikerült felszeletelni a géppel. Vagy sz.zs napközben megsúgja hogy a legelső pirosra satirozott állás az pontosan micsoda. Valahol az 1 és 2-es szám között.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz WarLock07222 #116770 üzenetére
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
thomasrc
tag
Engedjétek meg, hogy egy kis helyzetjelentést tegyek közzé.
Szóval, korábban érdeklődtem a Mazzerek iránt. Végül sikerült szereznem egy Mazzer Mini-t, ami a kiöregedett Graef CM702-őt váltja le.Egyelőre ott tartok, hogy kitisztítottam és üzembe helyeztem. Videók alapján megkerestem rajta a nullpontot, ahol éppen összeérnek a kések, ettől 2-3 ricnire tettem egy jelölést alkoholos filccel, hogy annál tovább ne... Az espresso fokozatot egyelőre nem sikerült megtalálnom rajta, mert vagy befulladt vagy túl sok jött le. Még ki kell tapasztalnom, hogy mekkorákat kell állítani rajta. Az biztos, hogy esetemben valahol a 4-es és a csavarmenet között lesz a megfelelő beállítás. A legjobb ami eddig sikerült az 1:3,7 volt. Nem akarom elkiabálni (*kop-kop*), de mintha fényévekkel jobb lenne az őrlemény Graefhez képest. A lefőtt kávé olyan volt, mintha egy teljesen más kávét innék, jó értelemben véve. És hangsúlyozom, hogy ez még kifejezetten egy elrontott espresso volt, 1:3,7 aránnyal... Kíváncsiságból megkóstoltottam a családdal is, ők is hasonlóan el voltak ájulva, hogy ilyen jó kávét még nem ittak itthon... Ami baj, mert alapvetően én vagyok nagy kávés a családban, szóval lehet, hogy mostantól gyorsabban fog fogyni a kávé?!
Más: Csináltam a késekről képet. Szerintem ezek csereérettek, de szeretném, ha megerősítenétek ti is, hátha jobban meg tudjátok ítélni. Mintha én látnék csorbulást az éleken, de lehet, hogy csak a szemem vacakol... (Sajnos nem volt annyi eszem, hogy tisztítás után fényképezzem le, így a rátapadt őrlemény rajta van még a képeken.)
Képek a késről: [Távoli], [Közeli] -- Vélemény?
Illetve a garatnyílás végébe belenézve, egy kicsit zavarba jöttem. Ezen a típuson ez a drótdarab az eredeti antisztatikus megoldás? [Kép] Vagy ez már utólagos moddolás lehet? Azt tudom, hogy a kijelzős Mini-n egy rács van gyárilag, de ez teljesen más. Azon gondolkozom, hogy ki kéne vennem, mert úgy tudom, hogy mögötte feltorlódik az őrlemény, de ezt csak úgy tudom kiszedni, ha azt a sötétszürke ragasztott valamit (talán szivacs) leszedem, tehát magyarán csak roncsolással. Ér ez ennyit? -
72lakiluk
tag
válasz Gravity1234 #116769 üzenetére
Szerintem egy klassziknál - ami még robusztás is - senki nem nyújtja meg a lefolyási időt. A szőkülés meg 20 sec-nél nem nevezhető korainak. De mindegy, én így szoktam, így szeretem.
-
stereofan
tag
válasz thomasrc #116772 üzenetére
ha elvágod azt a drótszálat akkor külön-külön ki tudod húzni nagyobb "roncsolás" nélkül, és a szivacs is megmarad.
könnyebben ki tudod majd szedni onnan az őrleményt.
egy kicsit vizezd majd a babokat ha adagonként őrölnél
(pár csepp max. vagy spray)a késeken ha végighúzod körben az ujjadat, akkor érezned kell az élességét, így szemre nem nagyon látszik nagyon kopottnak.
[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #116756 üzenetére
Írod, hogy lapos az íze a 151C-nek. Be van ez a kés járatva?
-
senior tag
válasz Zen42 #116775 üzenetére
Be, az a saját őrlőm. 20-25 kg már biztosan átment rajta. Filterre amúgy soha sem próbáltam, nem filterezem, símán elhiszem, hogy nem alkalmas filterre.
És igen, ez az összehasonlítás kb. olyan, mint egyKis PolskitMercedest egy Lamborghinihez
Ezért is kértem Kristófot, hogy ha tudja, mérje össze a Niche-sel is.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
thomasrc
tag
válasz stereofan #116774 üzenetére
Köszi az ötletet, végül középen megfogtam egy fogóval a drótot és kihúztam a szivacs alól, így vágni sem kellett, tehát akár vissza is építhető, ha mégis szükség lenne rá. Nem is értem miért nem jutott ez eszembe eddig...
A késsel kapcsolatban, én tompának érzem az éleket, de nehéz megítélni... Szerintem cserélem, az a biztos. Kérdés, hogy milyen kést vegyek bele? Olvasom, hogy F64 ajánlott bele, de hajlamos azzal megakadni. Én nem akarok ezzel vacakolni, tehát gondolom akkor maradjak a gyári késnél? Vagy a megakadás felesleges riadalom? Ha jól néztem, akkor a gyári Mazzer kés 10k körüli összeg, ami szerintem korrekt. F64 kést hol találok?
-
konzumpro
senior tag
Elment a cseh Catler karos gépem, nagyobb forgalmú helyre került, remélhetőleg 54mm-es rendszerre váltok ami már egyszer bevált, így lett pár eladó cuccom, újszerű 58.5-ös DVG tamper dió nyéllel és egy párszor kipróbált IMS The single kosár, jól passzolnak egymáshoz.
-
JackFeryll
őstag
Általában a kézi örlők összezárt állapot közelében mennyire pontosak ? A szürke pöttyös JX Pro-t 1.0.0-1.2.5 körül használtam a flair classiccal (13g). Konzisztensen szép videóba illő lefolyások. Most hogy sokkal finomabbra kell őrölnöm (58) érzem hogy pontatlan a kés ami eddig a tágabb tartományban nem tűnt fel. 300 gramm kávé óta szépet még nem húztam. (12-14-es IMS-el már ilyen 0.4.0 körüli beállítás kell (ilyen szűket még semmilyen fórumban nem olvastam bár ahány ház annyi
szokásJX Pro verzió), a gyári buta kosárral is próbálkoztam 22grammal ott egy picit jobb). Kb 12-13 kiló van a késben. Állítani nem lehet rajta. Persze gondolom hogy a vékony lapos pogácsa nem olyan hülyebiztos mint a classic.[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
válasz JackFeryll #116783 üzenetére
Hát az a 0.4 már török kávé szinten van. Be van kalibrálva nullára a legalsó állásban? Vagy erre vonatkozott az, hogy "állítani nem lehet rajta"?
Más:
Pesten lehet offline venni szalaghőmérőt? Lecsaptam egy Flair Pro 2-re, és szeretnék rá egyet akár már ma, hogy a hétvégén tudjak vele barátkozni.[ Szerkesztve ]
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
JackFeryll
őstag
válasz hyperspace #116784 üzenetére
Ha arra gondolsz hogy összezártan nullán álljon akkor igen. Én szabályzásra gondoltam hogy pici nyitásra se érjen hozzá a "belső" kés a "külső" késhez, de sajnos nem tökéletes ha forgatom van olyan pont ahol hozzáér. Aztán ahogy nyitod a késeket ez eltűnik. (olyan 0.9.0 körül)
[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
Lecserélném az adagoló tölcsért olyanra, ami nem belül támaszkodik a kosárban. Ez jó? Vagy jobb alternatívát tudtok javasolni?
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
tudnátok magyarázatot adni az alábbiakra?
bénáztam ugye paljoc kávéival, fragola kitakarította a gépet - talán még mindig nem százas, szerintem valami kóbor kávébab lelke bújt bele. naked karban látom, hogy szépen átázik a pogi (17.5g Choco Madness), gyönyörűek a színek, elindul az első pár csepp és utána megáll, mintha elveszne a nyomás. konklúzió röviden: lassú a lefolyás. OPV 9bar, most jött a mestertől, ő is lepróbálta, nem panaszkodott ilyenre, tehát a nyomásnak meg kéne lennie.IMS duplakosárban 17.5g Choco jónak érződik, de a lefolyás irtó lassú. 17.5g be, 30g ki, 50 sec alatt. sőt, volt olyan dial-in során, hogy 90sec lefolyásból jött le 40g kv és itt jön az érdekes rész: nem volt égett íze, sőt kifejezetten ízlett. benne volt az (meg az 50 másodpercesben is), amit eddig hiányoltam, az a plusz krémesség és test. nem volt savanyú, viszont picit édes. (igen, tudom, akkor nem jó az őrlőbeállítás. vegyem durvábbra. rendben, akkor hozza 30-35s lefolyást, cserébe eltűnik az íz)
erre mit tudtok mondani? sehogy nem jön ki a 17g --> 34g, 30 sec, de mégis ilyesmi végeredményt kellene adnia egy "standard" shot-nak. egy pici overextraction van 50-90 sec esetén, egyértelmű, de azzal annyira sok bajom nincs talán. és fura mód nem érzem égettnek. pid 96fok, ez olyan 91-92 vizet jelenthet kb.
vakarom csak a fejem a hétvégén.
ui.: GC, rézcső, szűkítő, IMS felsőszűrő, Omron PID + fragola féle SJ
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz KVfun #116790 üzenetére
lehet, hogy az egész hiba ott keresendő, hogy én az over-extracted közepes/világos koffit szeretem igazán. kezdek erre az ötletre hajlani.
na majd hátha egyszer valaki rutinosabb topiklakó jár a Villányi-Ménesi út felé és meghívhatom, akkor derülne csak ki igazán, hogy hol van a kutya elásva, az ajtóm nyitva áll! : )
gyd456:
köszi a tippet. alulról karcolja, 10sec 58g-60g. kb megvan a 60ml[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
kzolisajnos
csendes tag
válasz hoffman_ #116792 üzenetére
Ugyanígy vagyok. Espresso, ristretto vonalat szeretem, Kapuczíner Velencei Gondolásokból olyat főzök, hogy az agyam eldobom, pedig csepegve jön le, 10+ sec mire egyáltalán megindul is bőven 40 sec fölött ad
13,5gr őrleményből kb 20gr italt, és max egy kis csészényi vizet engedek ki csapolás előtt.Egyéb esetben elég üres lesz a végeredmény.
Mondjuk nekem egy szűkítőzött, opv-s Turmix Tx10 van csak.
-
hoffman_
nagyúr
válasz kzolisajnos #116793 üzenetére
köszi, ezt érdekes volt olvasni.
na, csak eljutunk akkor oda a végén, hogy ez a megoldás.
: )"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
senior tag
válasz kzolisajnos #116793 üzenetére
Azért nem kell azt a TX10-et lenézni
hoffman_: lehet fel kéne dobni rá egy nyomásmérős kart. Volt már olyannal dolgom, hogy terhelés nélkül megvolt a vízhozam, viszont kávéval / vakszűrővel derült ki, hogy rossz volt a pumpa és esetenként 4-5 barnal nem ment feljebb a nyomás.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
this_is_why
csendes újonc
Ascaso Steel Uno Prof (2014-es) géphez hol találok felsőszűrő tartót/vízterítőt? Kimondottan ascaso márkájút nem látok sehol, van esetleg valami ami kompatibilis vele? Van valakinek ezzel tapasztalata?
illetve ajánlott / bevált felsőszűrő tippetek van-e? Nagyon kevés infó van erről a gépről általában.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- iPhone topik
- Sorozatok
- Diablo 3
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen