-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melorin
addikt
válasz Toobee #117401 üzenetére
Nincs, nem is nagyon tudom levideózni szerintem, de semmi extra nincs benne, mérleggel együtt a kar alá teszem a csészét, megnyomom a gombot a gépen, elindítom az időzítőt, megvárom amíg a mérleg annyit mutat amennyit szeretnék, hogy mutasson és leállítom
A felvétel minősége miatt nem látszana semmi érdemleges a kávéból ami folyik. -
Toobee
veterán
válasz Melorin #117403 üzenetére
Azért az gyorsan kiderül, hogy mit mutat a lefolyás. Nem lennék meglepődve, ha nem nézne ki frankón, főleg ezzel a kocogtatás, majd fogpiszkálós(?) újrakavarás után. A naked kar is ezért lenne jó, mert ott azonnal látni, ha nem jó az előkészítés.
https://barbieripnk.hu/
-
Mano66
senior tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lszlfrng #117406 üzenetére
De, abban az összehasonlításban ahol a Gaggia jött ki győztesen, tuningolva volt. Tuning nélkül a La Marzocco-t mondta jobbnak.
Jó, az összes tuning annyi volt, hogy kapott 6,5 baros OPV-t (meg cserélte a felsőszűrőt IMS-re meg kosarat VST-re amiket a Linea Mini-nél is használ).Illetve az elég egyértelmű a videót végignézve, hogy a Gaggia-t kizárólag ízben hozza ki győztesnek. Ami részben egy nagyon fontos, ha nem a legfontosabb szempont. De szerintem senki se gondolja hogy egy 2 milliós kávéfőző 20x jobb kávét csinál, mint pl. egy Cafelat Robot, csak mert 20x többe kerül.
Plusz tejhabosításról szó sem esik, ami azért sokat segít a Gaggia versenyképességén. -
RetepNyaraB
veterán
válasz #69379456 #117400 üzenetére
Ha savaztad a gépet, a gőzkaron keresztül is alaposan át kell(ett volna) öblíteni. Most sem késő. Én teljesen elhagytam a savat, pont az ilyen gyanús kioldódások miatt. Majd egyszer vagy nekiállok kiokosítani magam és szétszedem, vagy megy fragolához, aki rendbe varázsolja.
Vízre nekem most 0,4-0,5 szóda és 1.0 só megy 5l-be. Nagy a különbség ízben és még nem döntöttem el a több, vagy kevesebb szóda a nyerő. Azóta eltűnt a savanya jó része. Cserébe kicsit "sós". Mindenki ínye más; kísérletezni kell.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Szerintem sem, de nem hinném, hogy itt van a kutya rothadó teteme elvermelve. Wdt előtt kocogtatja a videón.
A @bazsee-féle linkelt tyúb egy jó metódusnak tűnik a dolgok rendbetételére. Azonban még egyszer hangsúlyozom a víz szerepét, amit nem hittem, míg nem próbáltam ki.
@Melorin: Illetve ami még sokat változott, jó ideje az első csepptől mérem az időt. Nyilván ha 20mp előáztatást csinálok, azt valamilyen módon figyelembe kell venni, de amúgy ez az első csepp kb 5-7mp után jön. Na onnan 25-35mp a lefolyás, babfüggően és 1:2-1:2,5 arányt célozva. Nagyon világos cuccnál 1:3 és akár 40+ mp
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
stereofan
tag
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #111790 üzenetére
Ha már felmerült a víz téma, utóbbi 1-2 hétben történt kísérletezéseim eredménye:
1. Laica Biflux Tea & Coffee szűrő vs. BWT Mg+
Tegnap csináltunk cuppingolást, szokott módon (lásd a hsz-t amire válaszoltam), két különböző kávéval (egy CM Kolumbia, meg egy Fathers Coffee Roastery Etióp).A különbség elég egyértelmű volt, mégpedig a Laica javára. Maga a kávé ízvilága hasonló volt, de a BWT-ben egyértelműen ott volt egy (kellemetlen) kesernyés mellékíz ami a Laica-sokban nem volt benne.
Viszont hozzá kell tennem, hogy a BWT hátrányból indult: az a szűrő már 30 napja a kancsóban volt, szóval elvileg az élettartama végén (bár a 120 L helyett max. 20 L ment át rajta, szóval ilyen téren bőven volt benne még tartalék). Úgyhogy majd ha ez a Laica is 30 napos lesz, kap egy fordított tesztet: 30 napos Laica friss BWT-vel
Illetve 1-2 héten belül csinálok egy Laica vs. pancsolt víz összehasonlítást is.2. Vízpancsolás:
Kipróbáltam a Strivefortone-féle "Holy Water" receptet (62 GH/ 23 KH), illetve a Jonathan Gagné által listázott Rao/Perger receptnek az egyszerűsített verzióját (87 GH / 40 KH, de csak szódabikarbóna + keserűsó).
Értelemszerűen minden csak filterre vonatkozik.Röviden egyik se jött be teljesen, valószínűleg valami kettő köztivel próbálkozok majd
A "Holy Water" nagyon jó víz, kezdőknek és akik csak ritkán filtereznek mindenképp tudom ajánlani. Előtérbe hozza a savakat, minden "élénk és világos" lesz. Szóval nagyon jó kontraszt (hagyományos) espressos vonalhoz képest, és nagyon nehéz elrontani vele egy filtert. Viszont mindennapi fogyasztásra nekem túl egysíkúan savas lett a kávé, főleg hogy próbáltam ugyanazt a kávét más vízzel is, és tudtam mennyire "édes, szirupos" is tud lenni. Nem voltak bántóak a savak, semmi zavaró íz nem volt a főzetben, szóval nagyon finom kávé volt, de nekem nem volt elég kiegyensúlyozott.
Rao/Perger sokkal kiegyensúlyozottabb volt, szerintem jót tett a több buffer (több szódabikarbóna). Viszont itt soknak éreztem a keserűsót, mindig kihozott valami kellemetlen mellékízt a kávékból. Lehet, hogy egy közel 0 fine-t produkáló őrlővel (síktárcsás SSP és társai) ez más lenne, nyilván a kitalálók, illetve Jonathan ilyennel tesztelték (nálam még mindig 1ZPresso K-Plus).
Valószínűleg következő teszt ~70-80 GH / 30 KH körüli víz lesz (korábban 0.1g-os mérleggel 0.8g bikarbóna, 0.4g keserűsóval toltam az 65 GH / ~50 KH).
-
stereofan
tag
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
WarLock07222
tag
válasz Mano66 #117378 üzenetére
Az volt a panasz tárgya, hogy egységízű az összes kávé. Számomra a Reneka kosár azon vérzett el, hogy valóban nagyon hasonló, lágy / édes a kimenet az összes kávéból, én pedig pont azért veszem a különböző pörkölők különböző termékeit, hogy különböző ízeket érezzek A másik dolog, ami szerintem kevésbé nyerő, hogy egy VST, de akár sima IMS kosárhoz képest is kevésbé konzisztens eredményt produkál.
@Cathfaern: Az SSP kések (egy jelentős része) pont, hogy sok fine-t termel. Ami cél azzal a recepttel valójában, az az, hogy a gyors (illetve magas) extrakciót valahogy kordában tartsák a pohárban.
@Melorin: Kiváncsi voltam mi vitt idáig, úgyhogy visszaolvastam. Ahogy látom nagyjából 1 hónapja állt össze a szetted némi PID-es és kéziőrlős szívás után. Aztán beleálltál abba, hogy amit javasolnak itt az nem túl hasznos, majd eljutottál oda, ahol most vagy. Az számomra pl. nem derült ki, hogy most milyen kávéval próbálkozol, ami kotyogósban nagyon király, espressoként pedig szívás.
Viszont azért azt megjegyezném, hogy messze nem sebészi munka az espresso főzés. A kiöntöm a csapba - picit a számat húzva megiszom - egész élvezető - és aztak* között, azért eléggé széles az élményt adó shotok lehetősége. Az tény, hogy minél több dolgot rontasz el, annál nagyobb esélyed van sz@rt inni, de nem 1 karnyújtásra van azért a szakadék.
-
Melorin
addikt
válasz WarLock07222 #117426 üzenetére
Tegyük fel a következőt:
Kotyogóssal számomra egy tízes skálán 7-os finomság fő. Ha valamit egy kicsit benézek, lehet, hogy csak 5-6-ra sikerül.
Espressoval mondjuk legyen 10-es az íz ha minden stimmel. Egy kicsit másképp csinálok valamit és rögtön 1-2-es lesz.
Legalábbis eddig ez a tapasztalat, persze 3-nál jobbat még nem tudtam készíteni vele
Szerinted akkor melyiknél maradok inkább? -
őstag
válasz Melorin #117422 üzenetére
nekem legalább 3-4 hónap volt, mire tudtam kb értékelni amit készítek, hogy ez most egyáltalán jó-e.. aztán 7-8 hónap után tudtam konstans ugyanúgy elkészíteni egymás után két kávét. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy én nem GC + SJ kombóval indultam, lehet akkor én is csalódott lettem volna az elején.
igazából szerintem megtanulni kóstolni a legnehezebb kihívás. én úgy fogtam fel, hogy minden, ami megfelelő arányokkal készül (25s-45s között, 1:1 és 1:3 között) azt megiszom, vagy ha tényleg kellemetlen, akkor csak belekóstolok, mert ízleléssel lehet a legjobban érteni hogy mi romlik el.
Ha van egy fix mennyiség, őrlőállás ahol az arányok jók, akkor indult a játék a hőmérséklettel. Ha a skálán végigértem, és nem tetszett, jött a shot nyújtása, változatlan paraméterekkel, közepes hővel. De ezek egyike sem volt ihatatlan, csak nem volt jó, vagy tökéletes.de itt nem hiszem, hogy az az 1-1 minimális csatornásodás vagy +/- néhány tized gram miatt 'ihatatlan'. Lehet hogy nagyon mást vársz, nekem a SO/speciality ízvilága eleve új volt.. néha szarul kinéző pogácsa vagy vámpírfogas lefolyás, vagy beragadónak tűnő shot 60s csapolással is jó, mert ízre jó.
kb egy év telt el, mire egy egy roastopust úgy el tudtam készíteni, hogy azt le mertem tenni egy barista elé hogy véleményezze, vártam némi iránymutatást - ő meg azt mondta, hogy ezt simán felszolgálná.
mindenesetre én arra bíztatlak h ne add fel
"A kiöntöm a csapba - picit a számat húzva megiszom - egész élvezető - és aztak* között, azért eléggé széles az élményt adó shotok lehetősége. Az tény, hogy minél több dolgot rontasz el, annál nagyobb esélyed van sz@rt inni, de nem 1 karnyújtásra van azért a szakadék."
+1[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
MODERÁTOR
-
őstag
én ott tartok, hogy ha french press-szel tudok olyan tejhabot csinálni, amivel egyáltalán lehetne mintát rajzolni, már örülök mondjuk az sem segít, hogy nem iszom tejjel, csak vendégeknek próbálkozom de ebbe is rengeteg türelmet és gyakorlást bele kell tolni, hogy stabilan meg legyen minden mozzanat..
"... and I hope you have a great day!"
-
#69379456
törölt tag
Köszönöm a tippeket a problémával kapcsolatban, a vizet és az elkészítési hibákat ki tudtam zárni.
Az őrlőnél vettem észre, hogy elég erősen adja munka közben azt a bizonyos ciripelő hangot, szakaszosan, mintha nem lenne egy vonalban a két kés. Ami furcsa, hogy már elég hamar adja a hangot, olyan beállításon is, ahol durvább az őrlemény, kb 15 mp alatt jön le a kávé. Ha szűkíteni probálok az őrlőn, akkor még hangosabban sikít. Szóval az a gyanúm, hogy a pontatlan kések miatt nem konzisztens az őrlemény és ez okozza a furcsa, ízhibás italokat.
Most azt kellene kitalálnom, hogy youtube videók alapján belekontárkodjak e hogy beállítsam a késeket. A gép 9 hónapos, de az eureka kereskedővel nem szívesen mennék bele értelmetlen vitába a szervízről, hogy él e a garancia kés kopás esetén is, esetleg létezik más szervíz, ahol javítható a jelenség. Vagy vegyek másik őrlőt. -
fragola.6035
aktív tag
Holnap nyit a SIRHA a Hungexpo-n. Ha sok kávét nem is, de rengeteg féle csúcsminőségű pisztácia (és más) fagyit lehet kóstolni.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
zolnagy
őstag
válasz #69379456 #117434 üzenetére
Én biztos nem hagynám annyiban. Ha újonnan vetted, akkor garanciális és ez nem normális működés. Biztos van valami leírás hozzá, hogy hol kéne espresso őrleménynek lenni. Ha ez nem teljesül, akkor nem teljesíti a saját specifikációit, így kérheted a javítást, vagy cserét sztem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #117426 üzenetére
"Az SSP kések (egy jelentős része) pont, hogy sok fine-t termel."
Ha az SSP brew kések sok fine-t termelnek, akkor mi termel kevés fine-t? -
Melorin
addikt
válasz Krajcsi #117433 üzenetére
Ma reggel kipróbáltam, hogy forró karba őrölök és nem kocogtatom, ütögetem, csak a fogpiszkálóval tűntetem el a púpokat, majd egyből tamperelem.
Ugyanaz az eredmény, savanyú a kávé.
Ráadásul így, hogy nem ütögetem, túl gyors volt a lefolyás, finomabbra kellett vennem a darálót, már csak 9 ricnyire vagyok a kések összeérésétől.
Ja, és természetesen továbbra is lyuk van a pogácsa tetejében.[ Szerkesztve ]
-
p.lac
tag
+1 qvik27-re
Ez ilyen egyszerű, nem kérdés a kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #117435 üzenetére
így így
a pisztáciafagyinál sem mindegy hogy a pisztácia mikori szüret és hogy közel-keleti, amerikai, vagy klasszik szicíliai termésből készült[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Melorin #117447 üzenetére
milyen kávét ittál mondjuk kávézóban ami ízlett? A savasabb vonal tetszene, csak otthon nem jön össze, mert citromlé, vagy a kesernyne jobban adná?
Én őszintén nem tudom milyen az ihatatlanul keserű, 1:1 45s mérgekbe is belekóstoltam amikor még nem volt meg az őrlő beállítás, azokra sem mindig mondtam hogy ihatatlan, sőt.. de ha savas, tényleg menj feljebb 1:3 arányig.A PID tuti hogy jól mér? Néha ez is előkerül, hogy mennyi az offset, lehet, hogy 102 fokon kellene nyomod.. (nálam az kb 95)
szerk.: kicsit közelebb laknál, már írtam volna PM-et hogy átmegyek segíteni
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
kemcso
Ármester
válasz Melorin #117447 üzenetére
Én egyfajta kávéval játszanék a helyedben, a folyamatos cserélgetéssel esélytelen megtanulni. Vmi olyannal, amilyen ízt keresel. Ha a GetUp! iszonyú keserű (főleg úgy, hogy a kotyogós valszeg szénné égetett eredménye ízlik), akkor nem jól csinálod: túl sok a hő vagy túl finom az örlés vagy lassú a lefolyás.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #117446 üzenetére
Oké, akkor végképp feladtam hogy megértsem az SSP kések elnevezési logikáját Remélem Fellow Ode v2.0 kése végre használható lesz, aztán akkor nem is kell ezzel foglalkoznom...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen