-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qvik27
tag
válasz this_is_why #116800 üzenetére
Sztem itt nézz körül!
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Zsolti_79
csendes tag
Sziasztok,
Eladnám a második gépnek használt La Piccola Sara classic ese podos gépemet.
Nordával használtam és kb 50db kávé ment rajta át, karcmentes gyári állapotú. Jó kis gép, de az E61 mellett nem igazán jutott neki szerep.
https://danetti.hu/termek/la-piccola-sara-classic-pod-os-kavegep/
59e Ft -
MPowerPH
félisten
Lehet, hogy buta kerdes, de kevert desztviz mellett kell a Biancaba vizszuro? Most lejart az elettartama, kellene bele masik.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz hyperspace #116805 üzenetére
Persze, ez igy van. Gepben van kulon belso szuro, ami az esetlegesen vizbe kerulo szilard reszecskeket kiszuri?
Don't Tread On Me
-
Eugene Roe
őstag
Sziasztok!
Lelit Anita illetve Anna + őrlő között vacilálok, van valakinek tapasztalata ezekkel kapcsolatban?
Külön őrlőnek a Graefeket, Baratza Encoret és Lelit Fredet néztem. Ezekkel versenyképes lehet az Anita beépítettje?
Kávéból a gyengébben pörkölteket szeretem, bár tejjel sem spórolok úgyhogy nem vagyok hipiszupi. Pall&Yotz Choco Madness, Spicy Italy és Indian Choco kávékat fogyasztom Dallmayr Év Válogatása kávékkal váltogatva.
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
contaxg
veterán
válasz contaxg #116749 üzenetére
Pár napja kértem segítséget (de nem kaptam) Iberital Challenge témában. Azóta előszedtem a tartalék Gaggia MDF darálót és elég meglepő volt, hogy mennyivel jobb a kávé az Iberital darálóval. Belém is költözött az ördög, hogy vajon mi lehet a következő szint a Challenge után amivel határozottan jobb kávé készülhetne?
(közben a Challenge újra beindult, az MDF mehet vissza a régi helyére)[ Szerkesztve ]
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
Cathfaern
nagyúr
Árleszállítás az eladó kávés eszközeimnél:
April brewer - 8k
Clever - 3k -
kokoasd06
csendes tag
Sziasztok!
Vízszűrő kancsó vásárlásán gondolkozom. Tisztában vagyok vele, hogy nem a legjobb megoldás, de talán jobb eredményt tudnék elérni vele, mint az Oscar párnával. Vizet keverni nem szeretnék desztillált vízből.
Melyik megoldás lenne a lehetőségekhez képest a legjobb? LAICA Coffee & Tea Bi-flux vagy valamelyik BWT? Esetleg más?A Laica-ről láttam a fórumon, hogy alu bojleres gépekhez nem ajánlott. Én Rancilio Silviával használnám (réz bojler).
Köszönöm! -
Melorin
addikt
válasz kokoasd06 #116813 üzenetére
Én Laica kancsót használok teafőzéshez vízforralóban 2 éve. A normál patronnal nagyon jó tapasztalatom van. Ha havonta cserélem a patront, szinte semmi vízkő nem rakódik le a forraló alján/oldalán. Viszont vettem bele ilyen kávé+tea patront és 2 nap alatt lerakódott a vízkő
Vettem ilyen Oscar vízlágyító párnát. Semmi haszna, úgy kövesedik a forraló belseje mintha ott sem lenne a párna a vízben.
[ Szerkesztve ]
-
icm
tag
válasz Melorin #116816 üzenetére
Most én is futtatnék egy tesztet, mennyire vízkövesedik a vízforraló ha csak a Laica sima bi-flux szűrős vizet használom, de természetesen képtelenség felfogni ezt ép ésszel, hogy kancsós vizet rakjon bele az ember...
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
contaxg
veterán
válasz kokoasd06 #116813 üzenetére
LAICA Coffee & Tea Bi-flux réz bojleres Lelit-tel heti pár kancsó vizet szűrünk vele a kávéhoz harmadik éve. Évente egyszer cserélünk szűrőt, vízkövesedés évente egyszer van amikor elfelejtem lecserélni a szűrőt. .
A lényeg: szerintem nálunk tökéletesen bevált. Azóta egy másik helyen egy Nespresso gépet is így tartunk "tisztán" és a faterom is ezt használja már a vízforralóba, mert nála is nagyon kemény a víz.[ Szerkesztve ]
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
Cathfaern
nagyúr
Azért annyit tennék hozzá a kancsós témához, hogy arra gyakorlatilag bármelyik jó, hogy megszűnjön a vízkő. Viszont:
a) szűrő megváltoztathatja a víz PH-ját, és így elkezdheti korrodálni a kávégép belsejét
b) nem csak a vízkő megszüntetése miatt fontos a víz, hanem az ízvilág miatt is (víz ásványi anyag tartalma befolyásolja a kávébabok kioldását)És emiatt kicsit azért bonyolultabb a kérdéskör, mint hogy van vízkő vagy nincs vízkő.
#116817 icm
Akkor lehet futtatok azzal is egy tesztet, már csak kíváncsiságból is -
Melorin
addikt
válasz Cathfaern #116823 üzenetére
Nahát, hogy én miért nem a forgalmazó/gyártó oldalán informálódtam!?
Nekem egy olyan vízforrásra lenne szükségem hosszú távon, amitől nem gyűlik feleslegesen a műanyag hulladék, főleg a palack, és nem veszélyezteti a kávégépet. Az ízvilág sokadlagos, főleg, hogy még egy normális kávét sem sikerült készítenem, odébb van az, hogy a víz milyensége miatt aggódjak.
A DM-es palack is aránylag hamar kifogy. Mi a megoldás? Saját desztilláló? -
verti1
tag
válasz Melorin #116824 üzenetére
A két legfontosabb dolog a jó víz és a friss, jó minőségű kávé. Az eszközök csak ezután következnek a sorba. A desztillált víz keverése egyszerű és nagyon jó eredményt ad. Kényelmesebb megoldás a pult alá szerelhető BWT patronok. Hogy melyik a zöldebb azt nem tudom. Megújulóból az otthoni desztillálás talán…
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz verti1 #116826 üzenetére
Szerintem félreértesz. Nem az eszközökre gondolok. Ami miatt nem tudok még jó kávét csinálni az a megfelelő arányok, idők, súlyok, módszerek eltalálása. Ha ezek nincsenek meg, biztos vagyok benne, hogy lehet akármilyen vizem, jó kávé nem fog lefőni. Ha majd ezeket eltalálom, és 90%+ sikerrel meg is tudom ismételni, akkor lehet szó arról, hogy most nézzük milyen változást hoz egy másik típusú víz.
Ez kb olyan mint a hifiben a kábelek cseréjétől várni a csodát már a legelején, pedig még normális szobaakusztika sincs, vagy hasonlók a láncban.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
urak, továbbadom a k30 késes heycafét. semmi baja, qrva jó őrlő és ennyiért semmi hasonlót se kapni, de nagy és én már atom lusta vagyok méregetni, garatot söpörni. kifejezetten rugalmatlan csávó vagyok, ami a használati kényelmet illeti.
150e ft ugyanúgy, mint amennyiért jött. csinálok majd rendes hirdetést is, de ha valakinek kell és megúszom, még jobb, mert ahhoz is lusta vagyok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz SoundON #116829 üzenetére
a forté egy nagyon jó őrleményt adó daráló ám, vannak bajai (elsősorban tartósságban, hangban és az őrleményfinomság-állító mechanizmusában), de ugyanúgy versenyképes, mint a k30 vagy c-major.
ha kapszulát köll inni, inkább abbahagyom az egészet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rastacsz
tag
válasz rastacsz #116759 üzenetére
A papíros íz elmúlt, feb 14-én lett pörkölve, pont 11-12. napon dobta el ezt az ízt. Viszont megmaradt a klasszikus sima kávés íz, a savak nem jöttek a flairrel 95+°C-os víztartály, +lobogó vízzel. Hidegebb vízzel viszont lettek savak és ízek. (el salvador Montana a babszínháztól)
@WarLock07222 @sz.zs. Thx, így van kiindulási alap.
@Eugene Roe
Az all in one eléggé kompromisszumos. Lehet, hogy fél év múlva ki szeretnéd cserélni az őrlőt, akkor meg vagy lőve. (bár én az új, alsó polcos/belépő szintű őrlőket annyira nem értem. Inkább vennék még most is használt jobbat, mint egy új, de erősen korlátost)@contaxg
Ha amperszag van villamos gépek esetén, azt érdemes megnézni, mi okozza, mielőtt a füst is kiszáll belőle.
Hogy mi a következő őrlő, az attól is függ, hogy milyen kávét fogyasztasz. Világosabb esetén a síktárcsás profilok nagyobb választékban vannak, míg kúposban inkább a mazzer kések, pl niche zero, weberek. A kérdés, hogy mennyi amit hajlandó vagy költeni.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz kokoasd06 #116813 üzenetére
Ha jó és stabil vizet akarsz, akkor desztvíz + visszasózás.
Az asztali kancsó nagyon nem konstans.
Nálunk 22-23nk a víz keménysége.
Bwt mg patron az első 5-8 literen totál más, mint utána. 4 hétnél csere. Csak ivásra használom. Az első pár liter érezhetően savas, aztán betompul.
Ha nálad nem ilyen kemény a víz, akkor lehet, hogy tovább tud működni a patron. (vízszolgaltatód weboldalán nézd meg a hozzád legközelebbi mérési eredményeket)Ez lenne a bajom a hálózatra szerelt patronnal is.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
WarLock07222
tag
válasz Melorin #116835 üzenetére
Szerintem te nem érted, hogy mi valójában a szerepe az alapanyagoknak. Gyors autóval nem biztos hogy gyorsan érsz körbe a pályán, de legalább a lehetőséget megadtad magadnak. Rossz vízből kifejezetten nagy eséllyel csak rossz kávét csinálsz, bárhogy is csinálod. Jó vízzel legalább megadod magadnak az esélyt a jó eredményre.
-
Melorin
addikt
válasz WarLock07222 #116836 üzenetére
Ahhoz nagyon rossz víznek kell lennie, hogy a kávé is rossz legyen.
Ez a beszélgetés ott kezdődött, hogy melyik patron a jó, érdemes-e deszt vízből keverni. Nem arról van szó, hogy sárból akarok kávét főzni.
Érdekes, hogy ti mindig csak ebből az irányból tudjátok megközelíteni a dolgot: a jó víz az kell! Holott amiről beszélek az az, hogy jó vízből sem lesz jó kávé ha kb minden mást elrontok főzés közben.
Természetesen megértem, hogy mindig a legjobb alapanyagból készülnek a legjobb dolgok, ezt nem kell unalomig túlmagyarázni.[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Melorin #116835 üzenetére
Részemről csak beszélgetek és értem, hogy miről beszélsz. Azt viszont neked kell elfogadnod, hogy a kávé több mint 90%-a víz és kulcs fontosságú a szerepe az elkészült italra.Ha pedig vizet keresel akkor válassz egy jó megoldást. Egyébként ha figyeltél akkor elmondtam már a lehetőségeket a kiindulási problémádra.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Hoffmann kotyogós videósorozata óta kísérletezgetek, de (kivételesen) nem értek egyet a módszerével.
Félreértés ne essék, teljesen finom főzet a végeredmény... de igazából így, hogy ennyire ki van húzva és sok lére van eresztve, szerintem olyan, mint ha egy rövid és kicsit testesebb filtert innék (ha aeropress papíroznék, akkor meg utóbbi különbség is elveszik).
Viszont ha valami olyasmit akarok inni, mint egy filter, akkor miért nem csinálok inkább filtert? Nekem a kotyogós pont arról szólna, hogy valami érezhetően töményebb dolgot kapjak.Szóval ha valakinek csak kotyogósa van és ki akarja próbálni milyen a filter, arra jó (főleg ha utána felhigítja). Vagy ha valaki filtert szokott inni, de épp nyaral és csak kotyogós van.
De én maradok az eddigi bevált módszeremnél. Ami sokban nem különbözik attól amit ő felvázol, az egyetlen érdemi különbség, hogy nem veszem vissza a hőmérsékletet és így nem próbálom minél hosszabbra venni, hanem amint elkezd "puffogni", rögtön lezárom és lehűtöm (de ugyanúgy forró vízzel indítok).
Illetve ami felmerült a topikban, meg más fórumokon is, hogy a felső részbe egy kis vizet önteni, az se jött be nekem, hasonló okokból: az is csak hígítja a kávét, és amúgy meg nem érzem, hogy jelentősen változtatna az ízén.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz Cathfaern #116842 üzenetére
Azért a két személyes brikka nem ad rossz eredményt, természetesen nem presszó, de nekem érzetre valamivel sűrűbb az ízvilága, mint egy normál kotyesznek. Ráadásul a vízhőmérséklettel is egész jó lehet játszani, amit Kávékalmár kiválóan bemutatott pár évvel ezelőtti videójában (ebből fakadóan a sötétebb pörkölések még egy árnyalatnyit töményebbek). Így, mikor nincs idő reggel megvárni, a GB bemelegedését, remek alternatíva, ugyan abból a forrásból.
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #116842 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy ez expectation management kérdése. Speciel én sosem vártam a V60-ből espresso szárazanyag tartalmú italt és vice versa (kivéve ha éppen ez a cél, de akkor meg is kell érte dolgozni lásd Filter 2.0).
A Hoffmann a videóban szerintem arról beszél, hogy hogyan tudsz megfelelő extrakciót elérni egy világos pörkölésből is akár az adott eszközökkel úgy, hogy közben konzisztensen teszed azt.
-
kahvesi
csendes tag
válasz Melorin #116824 üzenetére
Nekem végül a saját desztilláló készülék vált be. A Norda kifutása után próbáltam a DM-es "desztvizet", de alapból keserű (szerintem nem desztvíz), ami a kávé ízét is csúnyán eltolta. Így megrendeltem Ali-ról EU raktárból a desztillálót (ha fontos a garancia, itthon is megvehető cc. 1,5x-es áron), néhány hete használom és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, valóban tiszta íz és szagmentes desztvizet produkál. Ezt használom kávékészítéshez és a teához a vízforralóban is. Érdemes beszerezni a készülékhez nagyobb mennyiségű citromsavat és plusz aktívszenes zacsikat, ez utóbbit csak havonta kell cserélni.
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
rastacsz
tag
válasz kahvesi #116847 üzenetére
Az az aktívszenes zacsi mire való egyébként? Nekem műanyag kanna adta a kellemetlen ízt/szagot a desztilláló esetén. (Az első hónapban a napi 3 kanna csak a párásítóba ment, kávéra nem. Utána lett csak elviselhető)
Szerintem érdemes ez üveg kannás verziót választani, vagy egyből valami másba gyűjteni.
+ egy tipp: (utólag vettem észre, de) vevor esetén aliexpress EU raktár helyett a gyártónak van EUs webshopja, amin elvileg garizni is lehet és nem csinálnak havonta új shopot mint alin. És még az is előfordulhat, hogy olcsóbb, mint aliexpressen.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
kahvesi
csendes tag
válasz rastacsz #116849 üzenetére
Az aktívszén a már ledesztillált vizet utószűri.
A készülék kibotásakor is teljesen szagmentes volt minden darabja, így a kanna is, nem volt probléma velük.
A Vevor Alis hivatalos shopjából rendeltem, Németországból DHL-el jött házig. Az ár nagyjából ugyanannyi volt.»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Stellar Blade
- Így építsd a billentyűzeted!
- Linux felhasználók OFF topikja
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Konzol Screenshot
- Diablo 3
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest