-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
justgiveup
tag
válasz p.lac #117948 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Neked mi a véleményed a fentebb említett Timemore C2-ről? Kezdetben valószínűleg nem lesz espresso a terítéken, előtte inkább kicsit ismerkednék az alapokkal, egyszerűbb kávékkal.
Ebben az esetben jó választás lehet az is? Ami bennem is felmerült, hogy találok-e vevőt a Timemorera, ha túladnék rajta. JX-Pro esetében valószínűleg könnyebb lenne -
DabisM23
újonc
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Van egy ECM casa seconda gépem és szeretném PID-elni. Úton van a Sestos PID egy SSR-el és PT100-as szenzorral. A kérdésem az lenne, hogy a gépben lévő kapcsoló panellel hogyan kell majd összekötnöm a PID-et? Az a gyanúm, hogy az eredeti nem csak a kapcsolókért felelt, hanem más alapfunkciókért is. Tudom-e a meglévőt használni, vagy szereznem kellene egy olyat ami csak a kapcsolókat tartalmazza? Sajnos balga okok miatt (nem volt lefényképezve összekábelezett állapotában) már akadtak problémáim az összekábelezéssel kapcsolatban, szóval azzal kapcsolatos tanácsot is elfogadok. Csatolok pár képet, ha szükséges fotózok még.
Kezdő vagyok még a témában, szóval csak finoman , de minden tanácsot meghallgatok. -
p.lac
tag
válasz justgiveup #117953 üzenetére
Nem ismerem a Timemore C2-t, ebben sajnos nem tudok segíteni.
-
őstag
Info VST ügyben: barista szaküzletben már csak a raktáron levő készletből lehet rendelni (20g ridged, 22g ridgeless), sajnos nem forgalmazzák a továbbiakban.
a közös rendelésre eddig 14-en vagyunk, jövő héten hétfőn-kedden szeretném megrendelni, addig még lehet jelentkezni
"... and I hope you have a great day!"
-
roBEEsz
csendes tag
-
skoos
őstag
Sziasztok,
Nautictól/ Pall&Yotz/ Kapicziner-től szoktam kávét venni. Amint megjön a csomag, rögtön mélyhűtő, illetve annyit teszek a főző melletti kávétartóba, hogy a pár napi átfutással ki is levegőzze magát.
Ezt biztos rosszul csinálom, mert vagy habos (szinte) az extrakció, vagy befulladás-közeli.mi a helyes friss kávé használat módja? Hagyjam bontatlanul 2 hétig és utána fagyasztó? Kb 3-4 hét 1kg nálam…
köszi!
-
davidoff83
csendes tag
válasz ribarszki #117940 üzenetére
Ugyanezt a vizet használtam az előző gépemnél, ami nálam is egy Bianca volt, 3év alatt nem produkált ilyen tüneteket. Ami felháboritóbb, a hazai forgalmazó profán válasza, ha tőlük vetted Szegedről a gépet, akkor tudod kiről van szó.
3000 euros majd 1 hónapos gépnél az a rendkívüli javaslatuk, hogy mosd át a kazánt és használj bwt szűrőt. Ha április 1-je lenne, még röhögnék is. -
JózsefK
csendes tag
-
verti1
tag
válasz RetepNyaraB #117964 üzenetére
Azt jelenti, hogy nem kell voodoozni az előkészítéssel, finomkodni a húzásnál. Tényleg nagyon hálás kávé, könnyen elkészíthető. Erősen módosított Flair Classical készítem. Kb. 10mp előáztatás, 6-7 bar maximum nyomás és utána szemre tartom a flow-t.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #117750 üzenetére
Kancsós víz teszt befejező rész:
1 hónapos Laica Biflux Tea & Coffee szűrő vs. friss BWT Longlife Mg+2 féle kávéval, kivételesen csak én egyedül kóstoltam (de vakteszttel), szokásos módszerrel nem direkt a vizeket összehasonlítva, hanem a 6 poharat véletlenszerűen összekeverve sorrend felállítása.
A végeredmény kicsit meglepő volt, viszont jól mutatja általában a kancsós megoldásnak a hátrányát.
Mind a két kávénál a BWT jött ki első helyen. Az egyik kávénál egyértelműen, a másiknál mondjuk nagyon szoros volt a küzdelem. De mindkettőnél azért nyert a BWT, mert sokkal élénkebb, "frissebb" ízeket produkált. A Laica nagyon lapos volt, elnyomottak voltak az ízek, különösen ahogy hűlt a kávé. Nem volt benne semmi kellemetlen (ellentétben az 1 hónapos BWT-vel múltkor), viszont főleg a BWT-hez képest unalmas volt.Megjegyzem azt már kb. 2 hete éreztem, hogy mint ha visszafogottabbak lennének a savak a Laica-s vízzel, de nem voltam benne biztos, hogy csak a kávé romlik / más a kávé, vagy tényleg a víz. De ez alapján egyértelműen a víz, mert a múltkori tesztnél savakban is jobb volt a Laica.
Hozzátenném, hogy az 1 hónap alatt kb. 10-15 L víz ment csak át a Laica-n (mint ahogy előtte az 1 hónapos BWT-n is), mert pancsolt víz is ment mellette. Szóval ez tényleg a szűrő öregedése, nem a nagy mennyiségű vízszűrés eredménye.
Konklúzióm az lenne, hogy mindkét szűrő kb. egyformán jó lehet, attól függően kinek mi a fontos:
- Ha biztosra akar menni, hogy semmi kellemetlen keserű íz ne legyen a kávéba, még ha ez (ahogy öregedik a szűrő) azt is eredményezi, hogy laposabbak lesznek az ízek, akkor Laica.
- Ha inkább fontos, hogy minden íz ott legyen, még ha kellemetlen is kerül mellé, akkor BWT.Szóval igazából legalább 2 hetente, de inkább hetente cserélni kéne ezeket a szűrőket, hogy tényleg optimális legyen a teljesítményük Ami nem igazán alternatíva szerintem, se költség, se környezetbarátság terén. Ráadásul még teljesen frissen is rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint a pancsolt víz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #117897 üzenetére
"Nem vagyok biztos benne, hogy kancsós szűrt vízzel ki lehetne érezni a különbséget (majd csinálok még ilyen tesztet)"
Az előző hsz-ben leírt teszttel együtt megcsináltam ezt isEgyik kávénál BWT vízzel C40 és K-Plus-al is őröltem, másiknál kávénál meg Laica-val mindkét őrlővel (azért csak ennyiféle kombináció, mert csak 6 egyforma poharam van ). BWT-nél a K-Plus-os verzió jött ki győztesen (hajszállal), Laica-nál C40 (hangsúlyosabban). De nem is igazán ez lett volna a lényege a tesztnek.
A különbség azért így is kiérezhető volt az őrlők között (bár messze nem olyan egyértelműen), de a víz még így is sokkal többet számított, mint az őrlő. Figyelembe véve, hogy a pancsolt víz mennyivel jobb bármelyik kancsósnál, azt kell, hogy mondjam, hogy ilyen szintű őrlő "optimalizálással" nincs értelme addig foglalkozni, amíg nem pancsolt vizet használ az ember.
Megkockáztatom TImemore C2 vs. K-Plus kérdés esetén is még azt mondanám, hogy előbb a vízpancsolásnak érdemes nekiállni, mint az őrlő cserének. -
Bodjo
újonc
válasz davidoff83 #117924 üzenetére
Ha lesz valami eredmény az okokról, akkor majd mesélj róla!
-
RetepNyaraB
veterán
Kalmár friss nicaraguaival tapasztalat?
Kifejezetten világos perk, már nagyon finomra őrlöm és minimálisan áztatom, de így is 30s\60g a legjobb, amit ki tudok hozni belőle kb 3-4bar nyomás mellett (gc). Tehát gyorsan folyik át, na. Holnap jön az #áztatástagadó verzió, de ilyen világos cuccnál félek rossz lesz a kivonatolás."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #117974 üzenetére
Angolul tudok csak: Barista Hustle, Coffee ad Astra, Espresso Aficionados, Jim Schulman's Insanely Long Water FAQ,
Magyarul topicban "pancsolás"-ra rákeresve szerintem lesz bőven találatSzámolgatáshoz én ezt szoktam használni: [link], illetve topicban konzumpro átszámolta a Barista Hustle-ös recepteket 5L vízre: [link]. Illetve ez a kalkulátor lehet még érdekes, mivel kiírja, hogy kávégépre milyen hatással van a víz: [link]. De mivel nem érint ezt sose használtam.
-
icm
tag
válasz roBEEsz #117944 üzenetére
Ikeás fűszertartót használok meg a single kosarat, szóval nálam egy üveg az két adag. Kicsit időigényes szépen kimérni az adagot tény. Egy heti adagot vasárnap vagy szombaton szoktam porciózni attól függ mikor fogy el, így másnap reggelre meg is van az adag kikészítve nem kell szenvedni. 1kg-os adagot szétdobok 3x250g zacskóba, azok mennek a hűtőbe a negyedik 250g adag pedig megy az üvegcsékbe. A rendszert az borítja ha jönnek vendégek és páratlan számú kávét kell készítenem
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
ribarszki
őstag
-
#69379456
törölt tag
válasz Cathfaern #117975 üzenetére
A BH víz leírásánál a cikk szerzője jelzi a kommentek között, hogy eszpresszóhoz nem ajánlatos ezt a kevert vizet használni, mert kárt okozhat a gépben és inkább filter módszerekhez javasolt a keverés. Erről mi itt a vélemény, okozhat gondot a gép belsejében?
Két pörklőt kérdeztem meg erről, akik itt is jelen vannak rendszeresen, egyikük szerint jobb nem önteni ilyen vizet kávégépbe, másikuk szerint semmi jelentősége nincs a cikkben leírt aggodalmaknak. -
ribarszki
őstag
válasz mézespálinka #117980 üzenetére
Semmi gond, már azt hittem csókos vagy, és a pirosat is visszazárhatóban kapod
-
tag
válasz #69379456 #117979 üzenetére
Empirikus uton szerzett eszreveteleket megosztottak mar tobben is, pl.: #117318
Mivel a vizkemiaban nem vagyok jartas, ezert hiaba olvastam at a legtobb fellelheto informaciot, nem tudtam megitelni hogy A vagy B internetes forrasnak lehet igaza, igy elfogadtam az itteni ajanlasokat (megtamogatva a HB-n Rpavlis nehai vegyeszprofesszor ertekezeseivel) es az uj kazanban mar csak szodabikarbonaval visszasozott RO-vizet hasznalok.
Jelenleg RO vizet hasznalok szodabikarbonaval (a keseruso es a kalcium-klorid a polcon pihen) es par het mulva remelhetoleg a sajat szememmel is azt fogom latni, hogy nyomas sincs semmi odavalonak -
ribarszki
őstag
válasz Uyuarasy #117982 üzenetére
Nekem van egy olyan sejtésem, hogy az RO víz sokkal-sokkal kíméletesebb a rendszerhez mint a desztvíz!
Volt kép MaraX-ről, ahol a 100ppm alá kevert desztvíz megkezdte az E61-es fejet, csavarokat, stb.
Az RO víznél ilyet 1.5 év alatt soha nem tapasztaltam. Valószínűleg a desztvíz annyira üres, hogy sokkal agresszívabban lép kapcsolatba a fémmel.
Az RO víz ennél telítettebb. Eleve más a két víz készítési folyamata.
De nem vagyok kémikus, próbálok logikus magyarázatot keresni[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz ribarszki #117983 üzenetére
Elkepzelheto, de azt is vissza kell sozni es (elvileg) semmivel sem rosszabb. Az en vizem meg nagyon alap, par hete kezdtem csak es nem volt idom kiserletezni az izekkel. Sima vizvizsgalo keszlettel lehet merve semleges/enyhen lugos a viz (7.5-7.6 koruli pH), klor ionok 0.1 mg/l alatt vannak jelen (remelhetoleg nincs benne egyaltalan). A szamolt TDS igy 100ppm, a kabonat pedig 59.6 lett.
-
Madara
tag
Eureka Mognon Specialitáról mi lenne a következő szintugrás ízben?
Esetleg érdemes lenne e mellé egy kézi örlő? Kizárólag espresso alapú italt fogyasztok, napi egyet.
Mi lenne a jó döntés? -
stereofan
tag
eladó újszerű tadamm disztribútorom
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
sutszi
veterán
válasz JózsefK #117967 üzenetére
Ja, nem nekem kell... Csak valahogy a koffeinmennyiséget kellene csökkenteni, mert amúgy kávéimádat van.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
norkov84
tag
válasz RetepNyaraB #117973 üzenetére
Januárban rendeltem 1 zacskóval. Nem emlékszem rá, hogy küzdöttem-e vele. Szerintem nagyjából a többi Kalmár kávés recepttel mentem: Kinu 2.8.4, 18g, lassú felfutás 2barig, itt tartom az első cseppekig (kb. 2-3s), innen lassan kinyitom 7barig (OPV ide állítva), majd onnan kvázi lineárisan csavarom le 3barra (rugós karos profil szimulálás), 45g italig. Ez kb. indítástól leállításig 35-40s nálam. R58 flow controllal.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
tag
válasz RetepNyaraB #117973 üzenetére
A Nicaraguai Red Honey-t én is kóstoltam, nagyon finom volt, ámbátor én közepes perkelődéssel kértem. A boros ízjegyeket klasszul lehetett érzékelni, lehet világosan még jobban kijött volna. Ha nagyon finomra őrlöd akkor nem csatornásodik? Próbáld a mennyiséget is növelni, akár 20g is mehet a kosárba. Persze ha befér.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
hoffman_
nagyúr
lehet, hogy tévedtem, óriási különbség nincs a mai revízióban sem, összenézve.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Gery0505 #117995 üzenetére
Köszi és norkov84nek is!
Közben az lett, hogy marad a finomra őrlés (nem látok lefolyásban csatornát, bár az aeropress filter alatt amúgy is nehéz kivenni), de feltolom 6 bar körülre, ott áztatom míg el nem cseppen és akkor eléggé összenyomja már a pogit a nyomás, hogy ne zuhanjon át rajta a víz. Így már szépen adja visszaejtve 4 körülre. 40s/50g Kiindulás 18g; elférne benne több, de nem érzem szükségét.
Ízjegyeket én borban se tudok behaluzni; finom, vagy sem"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
weinmaker
őstag
Sziasztok! Segítsetek légyszi, hogy super jolly dózeres átalakításhoz mi kell? Egy motortakató lemez és egy cukrásztölcsér? Esetleg egy linket dobna valaki, hogy melyik cukrásztölcsér vált be? A motortakaró nagyjából tiszta. .)
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
icm
tag
válasz roBEEsz #117987 üzenetére
Üvegcsék amiben a kávé van megy a szekrénybe. A többi ahogy írod.
Fagyasztani 1-2 napra nem érdemes. Oda olyat tegyél ami jó de pl fél év múlva is innál egyet belőle. Esetemben ez most a Casino Mocca FataxHT lett volna, de nem vásároltam be belőle."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
- Linux felhasználók OFF topikja
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest