-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbalint
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #118300 üzenetére
Hogy milyen projektek vannak a háttérben!
-
MODERÁTOR
válasz Kávé Kálmán #118299 üzenetére
Ahh pedig mennyire szerettem volna egy Synchronikat… csak a Biankahoz kepest nem tudtam magamnak megmagyarazni a 300ezres difit
-
WiZARD
addikt
válasz rastacsz #118298 üzenetére
fémből van az a tálca
Kálmán köszi, ACS ezzel ki is esett (egyik yt videóban is láttam olyan kidolgozásbeli megoldást amit nem várnék ilyen áron - csepptálca rács széle )
Decentet is nézegetem. Nem tudom gőzben elég lenne-e, bár itthon minimálisan gőzölök, de 1-1 rendezvényen helyt kéne állnia a gépnek...
Profilozósnak ott van még a Rocket R60 V isHogy mit tud felmutatni az LMLM az jó kérdés, ezen akadtam fenn én is és kezdtem alternatívákat nézegetni. Mégis a legtöbb review konklúziója az hogy milyen jó gép és még a használt piacon is tartja az árát.
Ugyanígy voltam 4 éve amikor a Linea PB lett a befutó. Akkor is néztem minden egyebet, ami többet tud vagy olcsóbb vagy csak szimplán más. Végül 1 pillanatig se bántam meg hogy LM lett.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Toobee
veterán
válasz WiZARD #118303 üzenetére
Tudsz venni nagyobb modellt is, ahol bika a gőz. De a netes videók alapján már a kicsi egész használható. Megépítettség tekintetében egyértelmű a LMLM, szerintem, de funkcióban nagyon gyenge. Rögtön lehet moddolással kezdeni, ha szeretnél flow profilozni.
Én biztosan a Decentet venném, most érdemes még rendelni, mert belengettek ők is egy masszív áremelést.[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz rastacsz #118296 üzenetére
Egy gépnél szerintem fontos, hogy jó legyen használni, és tudd róla, hogy megbízható. Nálam ezért vérzik el a többi.
Ott a VBM Domobar Super is, 3e € alatt, nyomásprofilozással, és ugyan masszív felépítéssel, de - szerintem - elnagyolt felhasználói felülettel. Lehet vele játszadozni, de azért nem az igazi. -
hoffaboy
csendes tag
[Palkonya Pop-up Coffee 2022.05.07]
Végre lesz itt vidéken is kávés program! -
rastacsz
tag
válasz WiZARD #118303 üzenetére
régen még műanyag volt az a vízgyűjtő
@Bazsee71
Mondhatni, hogy a súly a megbízhatóság jele?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz rastacsz #118310 üzenetére
Igazából az átgondoltság, megépítettség a jele. Eljutottam oda, hogy egyszer kell jót venni. Amelyik gyártóról hallom, hogy már gyárilag hibásan érkeznek meg a gépek, onnantól lehet az a legokosabb cucc, meghagyom másnak a szenvedést.
A Domobar Supert is megelégedéssel használják, nem variálják rajta a profilokat napi szinten. Én meg azt vártam tőle, ha már tudja, akkor legyen egyszerű, de nem. Az ezért esett ki, pedig az egy jól összerakott gép.
-
Libretom
aktív tag
Tanácsra lenne szükségem, a következők miatt:
Otthon használok Gaggia Classicot, Mazzer Minivel darálok. Az adott őrlési szinten, 9 gramm őrleményből kb. 30 mp-es lefolyással jön le 25 gramm kiváló kávé, szép cremával, szimplázó szűrővel. A nyomás 9 bar.
Ugyanazzal (azonos őrlési szint, azonos kávé) az őrleménnyel a munkahelyemen használt Delonghi Dedicával 10-11 gramm kávéból, kemény tamperolás után, kb. 12-14 mp alatt zúdul le 25 gramm kávé, crema szinte semmi. (Egy adagos, állítólag 10 grammos szűrővel, NEM nyomásfokozóval) Mi lehet az oka a különbségnek? Főleg, mi a megoldás?
-
senior tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz pbalint #118301 üzenetére
"Hogy milyen projektek vannak a háttérben!"
Már nem projektek. A Mina Kinu Christiáné. Ahhoz egy svájci csóka legyártott egy (kettő) állati bonyolult idomot, hogy illeszthető legyen a SEP. Eladta nekem a másodpéldányt. De lehet, hogy nem marad rajta, mert konkrétan azt mutatja meg, hogy mennyire meg van kötve a kezed profilozásban. A Sage/Breville DB-t meg a gyártó küldte (Lance Hedrick unszolására), hogy hefteljük bele. Az viszont elképesztő, hogy milyen könnyen átalakítható nyomásprofilozóssá a saját alkatrészeinek puzzlézésével. A SEP-hez csak egy t-idom és egy nagynyomású cső kellett csak. Engem a DB totál meglepett. Szenzációs ötletekkel telerakott gép. Tetszik. De hamarosan megszabadítom a pultot ezektől a zajos vasaktól, különben féltékenyekké válnak és palotaforradalmat szerveznek a dugattyúsok :-).
Pro 800 2.0: mulatságos ez a vekker méretű nyomásmérő. Az üzem túlsó végéből is leolvasható:
Ha egymás mellett van az önmagában kitűnő Bianca és a Synchronika, akkor látható/érezhető a különbség. A kávé objektíve ugyanaz lesz persze mindkettőből, de nem az objektivitás az emberi faj erőssége :-).
[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118319 üzenetére
ez biztos? nekem a nem nyomifoki kosárral nem volt ilyen bajom anno.
én abban a hitben éltem, hogy a kosár küldi fel 15bar-ra, alapból 10-et tol ki magából."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz hoffman_ #118322 üzenetére
Nem mértem ki, tehát ilyen szempontból hasra ütöttem. De az ilyen kis gépek a nyomifokira vannak belőve, nem?
Szívesen visszavonom tanaim, legalábbis részben. De állítani rajta tudtommal tényleg nem lehet.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hoffman_
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118323 üzenetére
mérni én se mértem, se karom, se elképzelésem nem volt még hozzá anno.
az állításban egyetértek, szerintem is fix.
aztán gyorsan rákeresve 15bar-t ír minden, lehet, hogy én éltem tévedésben.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
-
beleriand72
tag
Sziasztok. Mennyit lehetne kérni egy fragola tuning Silviáért? Annak idején a kávékorzón erről készült a teszt, Gaggiával felváltva használtam. Januárban tisztítva, beállítva fragola által.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Flashback
addikt
válasz Kávé Kálmán #118317 üzenetére
Uhh a Sage DB modról írhatnál egy cikket. Meg egy SEP modkit-et összerakhatnál
Biztos lenne rá vevő... (nemcsak én)Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Zen42
tag
válasz beleriand72 #118331 üzenetére
Az a korán és állapotán kívül attól függ, hogy mennyire van tuningolva, mik vannak benne és hogy melyik verzió. Legjobb ha őt kérdezed meg szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Flashback #118332 üzenetére
Ooo, annyira kezenfekvo es egyben meghokkento, hogy cikket nem is lehet belole irni. A betap forro viz csovet le kell csatolni a fejrol. Rakotni a teaviz szelepere, a teaviz kilepojet pedig a fejre. Innentol a teaviz szelepevel szabalyozod a flowt. Ez a muvelet, kb 5 es fel perec alatt megugorhato. A SEP ezen tul mindossze annyi, hogy a fej fele vezeto ag meg van szakitva egy T-elosztoval, amire racsatlakozik a bluetoot-os jeladonk.
-
Dyde
aktív tag
Remélhetőleg lassan megjön a Dedica + CM702 kombó. Következő kérdésem az lenne hogy honnan érdemes kávét vásárolni illetve miket ajánlotok? Most ismereked még inkább a témával, inkább a kevésbé keserű, lágyabb pörkölés ami felé indulnék
[ Szerkesztve ]
-
Dyde
aktív tag
válasz RetepNyaraB #118336 üzenetére
Eddig nagyon segítőkészek voltak itt fórumtársak, nem tudom mi a gáz a kérdéssel, de ha gáz átmegyek, csak jó lenne tudni miért gáz. Oké nem vagyok barista meg csilliós gép, most kezdeném próbálgatni. Nem Frei kávét kérdeztem, meg nem is boltba lévő ott pihenő kávét. Olvastam hogy olyan helyről érdemes rendelni ahol nem hónapok óta pihen a kávé.
-
stereofan
tag
nem gáz a kérdésed. még ha szerényebbek is az eszközök, oda is a jó minőségű frissen pörkölt, őrölt kávé szükséges. ha már írtad a freit, illetve a boltit is kerülöd: ez már egy jó irány, törekedni kell a frissességre. szerintem alap blendekkel kellene kezdeni, megnéznéd hogyan sikerül, ízlik e, tapasztalatot szerezni.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
WiZARD
addikt
válasz Toobee #118304 üzenetére
Nagyobb az már nagyon túl lóg a kereten, sőt igazából a "kicsi" is jóval több, így hogy megláttam a közel 600 EUR szállítási díjat...
Viszont egyre jobban húz a szívem a Decent felé. Szerdán megyek egy ismerőshöz megnézni az övét élőben. Mondtam hogy beszéljen le, de nem akar.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
-
RetepNyaraB
veterán
Nem gáz a kérdés csak már sokszor ki volt tárgyalva ebben a fórumban.
Kapucziner, Pallyotz, pacificaffe (őket nem csípem, de ez privát), impresso klasszik sorozat. Ezek ár értékben nagyon jók. Keress robusztamentes SO cuccot. Brazilt, vagy kolumbiait. Ezek nem problémásak elkészítésre, nem drágák (nyilván minden relatív), klasszikus ízvilágot kapsz belőlük.Kis kiszerelésben vedd (250g), simítózár fontos, ha feláras is. Mikor kibontod tedd hűtőbe, rendesen zárd vissza mindig. Adagonként daráld, ne öntsd az egészet a tartóba.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
justgiveup
tag
válasz RetepNyaraB #118343 üzenetére
Ez a hűtőben tárolás biztosan jó ötlet amúgy olyan kávé esetében, ami mondjuk napi szinten használva van? Én félnék tőle, hogy ha le van hülve és én kibontom, akkor a szobában lévő összes pára a kávémon fog lecsapódni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118344 üzenetére
Egyetértek. Szerintem ha egy hét alatt elfogy egy zacskó kávé, legjobb ha kamrában és/vagy szobahőmérsékleten van tárolva.
-
stereofan
tag
válasz justgiveup #118344 üzenetére
nem probléma, többen még vizezzük is a babokat adagonkénti őrlés előtt. én is a hűtőben tárolom, plusz egy simítózáras zacskóban. mérőkanállal kiveszem, utána rögtön lezárom, én megy vissza. nincs sok ideig kint.
[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
RetepNyaraB
veterán
válasz justgiveup #118344 üzenetére
Nem fagyasztó, hűtő. Ott kevés lesz a pára. Viszont ha no frost rendszer, akkor érdemes leragasztani a zacsi szelepét celluxszal. Ha van hűvös hely otthon (pl spájz) az is jó arra az egy hétre, míg elfogy. Én maradok a hűtőnél. Legtutibb az adagonként fagyasztás, de már lusta vagyok hozzá.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118348 üzenetére
Nem az a problémába, hogy a hűtőben sok a pára. Hanem a konyha levegőjében. Ugye a hűtőből kiveszed mielőtt kinyitnád, akkor érintkeznek a hideg babok a párás levegővel és akkor csapódik le rájuk a pára. Tegyél be egy üvegpoharat a hűtőbe, majd hagyd elől annyi ideig amennyi ideig a kávébabokat kiméred. Meglepődnék ha nem párásodna be.
#118347 stereofan
"nem probléma, többen még vizezzük is a babokat adagonkénti őrlés előtt"
Vizezed majd rögtön felhasználod, nem pedig vizezed és visszateszed a hűtőbe napokra Nem az a gond, ha víz éri a babokat, hanem ha víz éri + tárolod. -
justgiveup
tag
válasz RetepNyaraB #118348 üzenetére
Azért ez nem teljesen igaz. A levegő szobahőmérsékeleten kb. 23 gramm vizet tud megkötni köbméterenként, míg 5 fok körül (ami mondjuk a hűt) már csak 7 grammot. Ez alatt már sokkal kisebb mértékben változik a telítettségi görbe, -15 fokon 1,5 gramm körül.
Nem okoskodni szeretnék tapasztalatom kevés van ebben, de a fizika meg ezt mondja, ezért vetettem fel.
Az őrlés előtti vizezés meg más téma szerintem, ott 1-2 percen belül már főzzük is le, szóval nagy hatása nem lesz a kávészemekre. Ellenben ha napi szinten csapódik rá le az szerintem negatív hatással lehet 1-2 hét alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest