-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brumi1024
veterán
válasz PeterAgos #118500 üzenetére
Sehol nem írtam, hogy ne lenne jó. Csak presszóra viszont nem jön ki a C40 előnye. A Kinu fokozatmentesen állítható, presszó finomságnál gyorsabb vele letekerni 18 grammot és egyszerűbb állítani (nem kell mindig visszatekerni nulláig és onnan klikkeket számolni). A C40 alapvetően egy filter őrlő, arra jobb, mint a Kinu, de csak presszónál előnyösebb az utóbbi.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz verti1 #118502 üzenetére
Pl. a jx-pro is érezhetően gyorsabb, mint előtte a phoenix volt. De már ezt is rondán meguntam, tekerje naponta 3-5x akinek hét anyja van. Szerencsére nejem rosszul viseli a terhességet, már csak én iszom
Ha valaha sz.zs. legyártja nekem a mazzert, nagy esőtánc lesz!"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #118503 üzenetére
én már a pályafutásom elején éreztem, hogy ki kell hagynom a tekerőlantokat
-
mgy
senior tag
Ha lenne valakinél megunt és/vagy felesleges switch (vagy hasonló, elzárható csöpögtető) szívesen átvenném.
Köszi! -
norkov84
tag
válasz RetepNyaraB #118503 üzenetére
Ez különben tök érdekes téma. Lassan 2 éve nyúzom Kinuval, napi szinten 2-4 duplára. Én pl. nem untam meg, és baromi jó, hogy Niche-szintű 0 pangó van
Mégis alkalmanként az idő tényező miatt gondolkodom rajta, hogy valami motorossal gyorsabb lehetne-e a napi rutin (Majorom volt, azt még a "C"-késes felfedezés előtt adtam el, sima, "A"-s gyári késsel). Rohanós a reggel, de szerintem a pepecselés (WDT, gép eltakarítása, elpakolászás stb.) a mérvadó nálam, nem az a kétszer 70-80s őrlési idő... fene tudja, számítana-e.
Másrészt, én a Major-rel is pepecseltem ecsettel, ráindítással, így nálam talán egy Niche lenne ilyen szempontból jobb, de őrlési időben az sem sokkal rövidebb a Kinunál (kb. 30s/dupla), cserébe elég jelentős anyagi plusz... és nem vagyok meggyőződve, hogy a csészében landolt italnál hozna valami érezhető pluszt a Kinuhoz képest... -
LazacX
tag
válasz norkov84 #118506 üzenetére
Én meg red clixes Comandantét nyúzok otthon több mint 2 éve, kizárólag presszóra, általában napi 3 alkalommal, de nem vág különösebben földhöz a tekerése. A nyaralóban meg egy Graef van, csak akkor hiányzik a motoros, amikor vendégség van. Eddig 4 dupla volt a csúcs, amit folyamatosan le kellett tekerni, az már tényleg nem komfortos.
-
őstag
válasz norkov84 #118506 üzenetére
"Rohanós a reggel, de szerintem a pepecselés (WDT, gép eltakarítása, elpakolászás stb.) a mérvadó nálam, nem az a kétszer 70-80s őrlési idő."
Azért kicsit más a workflow, ha mondjuk a gép őröl 5-30 másodpercet, neked meg van két szabad kezed.. addig le lehet mérni a következő adagot, vagy elpakolni valamit, előkészíteni a csészéket stb.
Nyilván nem tűnik soknak az a plusz 1-2 perc tekerés, ha élvezi az ember, de ha csak az időt nézem, 2x80s alatt kb el lehet készíteni egy duplát.Bár ritkán sietek, de akkor ez nálam ez úgy szokott kinézni, hogy kimérek 1x18g-ot, beleöntöm az őrlőbe, és elindítom. Amíg őröl lemérem a második 18-at.
Utána megy az őrlemény a kosárba, ekkor pepecselés a wdt-tamper stb-vel, közben elkészül a második 18g őrlemény. Csapolás, kiütés, törlés, őrlemény, wdt-tamper csapolás.Mire kész az első kávé, kész a második őrlemény.
Sosem mértem, de egyszer kipróbálom hogy mennyi idő"... and I hope you have a great day!"
-
hyperspace
őstag
CM-nél a személyes átvétel az oldalon leírtak szerint hétfőnként van még mindig? Vagy ha ma rendelek, akkor azért a héten elmehetek érte?
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
Karex
senior tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, egyelőre ezek alapján, és ahogy utánanéztem, nekem az 1Z Presso J-Max, és a Mazzer Omega maradna fenn a rostán. Az mondjuk jó kérdés, hogy az utóbbi megéri-e az előbbi árának közel 1.5x-esét...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz norkov84 #118506 üzenetére
Nem az idő, a macera. Többnyire elég világos cucc megy itthon (pláne ha a nejem nem iszik) és azt egyáltalán nem vicces kézzel letekerni, pláne, hogy jelentősen finomabbra is állítoml, mint egy szenes olasz esetében. Nem véletlen hogy, a mazzernek erősebb indítókondi kell c késhez.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Zen42
tag
válasz #69379456 #118473 üzenetére
Érdekes, hogy ezt írjátok. Egy barátom kölcsön adta nekem pár hétre a Specialitá-ját de azon túl, hogy eszméletlen halk volt - és ez nagyon tetszett benne - valahogy azt tapasztaltam, hogy a világosabb pörikből apró golyócskákat gyárt. Szóval nem rögösít hanem apró pici golyókat formál. Annyira kicsiket, hogy először fel sem tűnt. Ezeket viszont csak hosszas melóval lehet úgy ahogy szétverni. Nem vizesztem a babokat. Azzal póbálkoztál?
-
brumi1024
veterán
válasz RetepNyaraB #118511 üzenetére
Pláne, ha szóba jön esetleg egy-egy elszúrt shot, vagy más finomságot igénylő pörkölés. A kísérletezgetésekről nem is beszélve.
-
#69379456
törölt tag
válasz Zen42 #118512 üzenetére
Az első 2-3 hétben tényleg azt és olyan őrleményt adott, mint amit írsz, bár halk sosem volt, nálam a Silenzio-t váltotta. Aztán nem tudom, hogy mi történt, elkezdett folyamatosan egyre rosszabb lenni az őrlemény, a kész kávé, stb, már sokszor leírtam a kálváriámat itt. Most egy Comandante C40 MK4-et vettem, kb életem kávéi készülnek vele.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz hyperspace #118509 üzenetére
Csak akkor menj, ha kapsz értesítést e-mailben, egyébkén munkaidőben bármelyik nap átveheted, de előtte csörögj oda, ha mész.
-
Zen42
tag
válasz #69379456 #118515 üzenetére
Értem, köszi majd visszaolvasok. Vizezéssel próbálkoztál egyébként amikor még a "golyókat "gyártotta? Csak mert arra emlékszem, hogy volt ott statikusság is nem kevés. Utólag arra gyanakodnék, hogy az is szerepet játszott a dologban. Egészen a közelmúltig egyébként én sem vizeztem a babokat csak mióta megvan a Major, de remekül bevált.
Kézi őrlővel még sosem volt dolgom. Ittam olyan kávét ami azzal volt őrölve és finom is volt, de összehasonlítani sajnos nem volt alkalmam mással. -
Zen42
tag
Tanácsot szeretnék kérni.
Adott két Silvia. Mindkettő beállítva 9 Bar-ra. Mindkét gépen IMS felső szűrő, egyik tuningos , azaz be van süllyesztve a csavar, a másikon nem az eredeti a csavar, de nincs besüllyesztve.
A tuningoson a kar szinte azonnal feszül mintha vadi új lenne benne a tömítés, a másik gépen tovább lehet húzni. Kb. 20-30 fok van a két karállás között azaz elviekben a tuningos esetében távolabb van a pogácsa felszíne a felső szűrőtől.
Ehhez képest a tuningosnál már fél grammal kisebb töltet esetén is szinte mindegyik pogácsa föltapad a felső szűrőre. Már nem tudom hová csökkentsek. (VST 15 g-os kosár, utoljára 14.4 g-mal töltve.)
Van erre valami ötletetek?[ Szerkesztve ]
-
icm
tag
válasz Zen42 #118519 üzenetére
Ne csökkentsd, növeld a dózist. 15g-ről indulj, és akár tized akár két tized emeléssel nézd meg mennyinél nem tapad fel.
Puckscreen is lehet segítene, de talán egy ipari felsőszűrőt próbálj ki. Nekem a gyári Gaggia sima felületű felsőszűrőre szinte mindig feltapadt, a 35 mikronos vagy utóbbi időben az "olcsó" ipari felsőszűrővel nem volt tapadásom."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
őstag
szerintem nem mostanában, de ha lesz legalább 10-15 jelentkező a topikban akkor összehozhatjuk.
#118522 eastsider
igen, picit talán nekem is finomabbra kellett őrölni; de az első 1-2 hétben csak annyi tűnt fel, hogy sokkal kevésbé érzem savasnak ugyanazt a kávét, már-már zavaróan eltűnt.. lejjebb mentem 2-3 fokot és így kezd kb hasonlítani a korábbiakra..
(majd visszapróbálom az IMS kosárral is, mert ugye én közben őrlőt is cseréltem )+ azt hittem, hogy az előkészítésnél rontok el valamit, mert nem nagyon akart összeállni a lefolyás szép egységesre.. Aztán ráindítottam kosár nélkül, szemre sem tökéletesen terített, levettem a felsőszűrőt, és a közepénél volt egy minimális kávézsír(os retek).. amióta kipucoltam, tökéletesen összeáll. Ez számomra igazolja picit, hogy a kosár ellenállása tényleg elég egységes
"... and I hope you have a great day!"
-
Ludovicus
aktív tag
Ismét szóba kerültek a vst kosarak, innen rendelt már valaki? A 14 és 17 g-os kosarak azonos méretűek, mint a "gyári' 15 és 18 g-os vst példányok? A szállítás 6 eur + van némi mennyiségi kedvezmény.
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #118513 üzenetére
Bocs, hogy csak most!
F64 evo-m van. Szét nem szedtem még azt a részt, de én is olyasmire gondolok, amit Te írsz. A késeket direktben hűteni szerintem is elég komplikált lehet, de pl. az alumínium blokk elég jó hővezető, és ha még bordázott is, akkor fújkálással elég jól lehet hűteni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Karex
senior tag
válasz #69379456 #118533 üzenetére
A marketing
Felfogásom szerint a K széria az mindenre _is_ jó, a J-Max pedig csak presszóra', de arra nagyon, minden "fokozatban" 8.8 mikront változik a beállítás, a másik 22 mikronjához képest. Értsd: már vissza is kérdez, milyen mintát rajzoljon a fine a crema-ba .Na, miközben írtam, széttúrtam az oldalukat, nagyjából össze lehet szedni az infókat.
"K-Max grinder is considered the overall grinder and J-Max grinder is ideal for espresso brewing.
J-Max grinder produces more fine particles compared to K-Max grinder."K-Max vs. K-Plus: utóbbi őrleménytartója passzol az 51-58-as kosarakhoz, könnyebben bele lehet abba csapni a matériát.
-
#69379456
törölt tag
válasz Karex #118535 üzenetére
Wow, köszi szépen. Érdekes, mert nekem "szemre" nagyjából a jx és a k vonal ugyanaz, jó látni, hogy mik az apróbb, de mégis fontos különbségek. Olvasgattam kommenteket, tapasztalatokat, sokan írják, hogy a jx-től felfelé mindegyik szuper presszót tud, és pl nagy előnye a comandante-vel szemben, hogy kintről is állítható és finomabb beállításaik vannak. Viszont a k-szériáról szinte semmi rosszat nem olvastam, legtöbben presszóra használják. A hétvégén sikerül kipróbálnom majd egy K-PLUS-t, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a comandante "ellen"
-
McNamara
Ármester
Eladó Dedica: [link]
-
Zen42
tag
válasz qvik27 #118534 üzenetére
Ha az őrlőkamrát hűti is valamilyen formában a venti - bár sok értelmét nem látom - a késeket akkor sem éri el a hűtés. Szerintem ezek úgy vannak tervezve, hogy egy ciklus alatt ami keletkezik hőmennyiség azt vígan elvezetik a késtartók, őrlés közben légcsere is történik, többre meg nincs is szükség normális üzemben.
-
-
Zen42
tag
A mennyiség növelésére gondoltam volna legutoljára, bevallom őszintén, de köszi, bevált.
Amennyire megtömtem a kosarat arra számítottam, hogy orrba-szájba spriccelni fog de nem tette.
Mindenesetre a másik gépnél ha egy kicsit kevesebb volt a töltet akkor legfeljebb mocsaras maradt a pogi vagy megrántotta fölfelé a vákuum de feltapadást nem tapasztaltam.
Átgondolva és megvizsgálva arra jutottam, hogy ezen a gépen a felső szűrő teljesen laposra van kiképezve míg gyárilag van egy enyhe domborulata. A háromjáratú feltehetőleg jobb állapotú benne és még ott van az új tömítés miatti relatív töltetcsökkenés. Mindez szépen összeadódott én meg automatikusan csökkenteni kezdtem a töltetet.Az eredeti, "ipari" szűrőt egyébként soha nem tenném vissza mert messze nem olyan a vízterítése. Puck screent rendeltem valamikor egy éve talán de sosem érkezett meg. Nem is bánom mert plusz egy macera volna. Így meg csak kiütöm a pogácsát és kész.
Már régóta tervezem viszont, hogy szűrőpapírt használjak, hogy kevesebbet kelljen pulyzni és mert egyes kávék esetén a lefolyást is javítja. Ez a gép azzal volt használva egyébként.[ Szerkesztve ]
-
Karex
senior tag
válasz Flashback #118545 üzenetére
A többihez képesti finomabb állítási lehetőségek miatt ezt mondanám.
Aztán persze valamennyire zavar van az erőben, mert ha azt nézzük, hogy akkor legyen high-end presszó, akkor miért csak a K-Plus-nál van direkt portafilterhez való őrleménytartó? Ami viszont ezen a funkción kívül ugyanaz, mint a K-Max - ez pedig szerintük "overall grinder", azaz vegyes felhasználására szánnak, nem csak espressora.
Ugyanakkor úgyis inkább a belső kialakítás, tényleges őrlési műküdés definiálja jobb eszköznek, ha csak presszó a lényeg. Nem pedig egy nice-to-have funkció.Szóval: nem, de igen.
-
paljoc
tag
Nekem ez a K-Plus nagyon bejött amit itt a fórumon vettem a filter próbàlgatásához…amiből végülis az lett h főleg presszóhoz használom.🙃 Egyáltalán nem zavar a 22u-os állítási lépték, fél grammal simán korrigálom ha szükséges a “közöket”. Nagyon patent kis őrlő.
-
weinmaker
őstag
Ha valakit érdekel egy Mazzer Super Jolly egyedi tuningal, akkor keressen bátran. Feltettem a kávés részbe a hirdetést.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Karex #118546 üzenetére
"akkor miért csak a K-Plus-nál van direkt portafilterhez való őrleménytartó?"
Én csak cold brew-hoz használtam egy ideig, ami "némileg" nagyobb őrleményméret "némileg" kisebb tapadási hajlandósággal, de még így is nagyon sokat kell kocogtatni ahhoz, hogy lemenjen minden. Szóval szerintem nem nagyon jött be nekik a design, ezért se erőltették. -
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest