-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krajcsi
csendes tag
Mit szóltok ehhez?
Még is csak tud valamit a magyar hc kávés közösség a csúcsra tuningoltLadávalGaggiával
https://youtu.be/RnGeEfazcpc -
iatti
aktív tag
itt autómatákat nem nagyon fognak ajánlani. a minimum a dedica, de itt az se a beugró szint. gaggia baby vagy classic, de az is évjárat függő. én is kotyeszről váltottam classicra jó három éve. és egy jó classic-kal hosszú időre kimaxoltad a témát. nálam járt már kétszázezres daráló is, ami tovább állt, de úgy érzem a gaggia örök darab lesz. persze ez nem 50-70 ezres gép, főleg ha valami rendbe rakott masinát akarsz.
-
VLS
újonc
Fragola, elsősorban a Te véleményedet kérném.
Szeretném rézcsövezni a rancilio silviámat. Kérdésem hogy milyen csővel érdemes ezt elkészíteni? 6x1? 8x1? 1 vagy két sort érdemes feltekerni? Te hogyan szoktad? Köszi a választ előre is! -
DG790401
tag
Disztribútort, hogy kell választani méretben? 58-as mérethez ua 58-as kell vagy jó az 58,5 is?
-
WarLock07222
tag
Nem értem az összefüggést a tamper és a disztribútor használata között. Az egyik az őrlemény eloszlatására van a másik pedig a tömörítésére. Ezek közül szerintem mindkettő szükséges, és előbbire nem a pörgetős cumók a legalkalmasabbak, sőt. Utóbbit pedig kb. mindegy mivel csinálod, amíg párhuzamos a felület a végén a felsőszűrővel.
Én személy szerint továbbra is 5db 0.35mm-es tűt használok.
[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
válasz iatti #117355 üzenetére
Ha azt írná az ECM, hogy egy óra múlva hőstabil, akkor senki se venné meg. :-) Mindenki betippeli a 20 percet. A GC-nél is ennyit szoktam várni.
Nem értek hozzá, de az, hogy a fej kint lóg a környezet elég sok hőt von el tőle. Fűti a konyhát is. Az is lehet, hogy az legtöbb E61 fejnek ennyi a felfűtési ideje, hacsak nincs a keringetés kicsit felgyorsítva.
A grafikonon látszik, hogy lehet siettetni egy kis "hűtő csapolással".
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz lszlfrng #117363 üzenetére
nekem is tetszik, de nekem akkor is egy átlag háztartásban egy ilyen méretű masina feleslegesnek tűnik. nálam is 15-20 perc a gaggia. az már más kérdés, gondolom wattban nem annyi mint az egy decis bojler felfűtése. persze van itt nagyobb gond is a "kék bolygón", mint hogy egy vagy hét decis bojlert fűtünk
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #117358 üzenetére
Orles utan ramegyek mini habverovel igy ezert mar feleslegesnek tunik a disztri tampereles elott
-
JózsefK
csendes tag
-
#69379456
törölt tag
Talán itt tudna segíteni valaki:
A problémám, hogy minden kávém ugyanolyan ízű, lapos, üres, semmi ízjegy, egyszerűen valami grapefruitos kellemetlen íz, függetlenül termőtrülettől, pörkölőtől, pörkölési szinttől.
A gép Lelit Mara X, Eureka Specialita őrlő. A víz itteni kutyult recept.
Reneka 18as kosár vagy IMS 18as kosár. 18-19 bemenő, 1:2 arány, 27-30-35 mp időközök, 93 fok.
Az eredmény mindig ugyanaz, ugyanolyan üres, jellegtelen, keserű/savanyú íz, akkor is ha avx a kávé és akkor is ha casino mocca, semmi ízjegy, ami érezhető lenne, ha egymás mellé teszem őket, akkor is szinte ugyanolyan az ízük
Egyszerűen nem értem, hogy miért. Csak a vízre tudok gondolni, de próbáltam itteni recepttel és Barista hustle vízrecepttel is, semmi érezhető változás. -
őstag
válasz #69379456 #117369 üzenetére
szerintem a hőmérséklettel mehetsz feljebb 95-ig, plusz az 1:2 arány kiindulásnak nem rossz, de világosabb kávékkal az 1:2,5-1:3 is működik akár 40-45s alatt, 10s előáztatással.. bár a konkrét gépet nem ismerem, én ilyesmi irányba indulnék.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
VLS
újonc
válasz fragola.6035 #117366 üzenetére
Köszi a választ, lehet hogy megpróbálom 8x1-es csővel. Az OPV-t már letettem a pumpához.
-
putu33
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis támogatást kérni döntésben.
Sokat olvastam utána kézi örlőknek. Jelenleg leszűkítettem két modellre:
- 1Z Presso JE-PLUS
- 1Z Presso J-MAX
Elméletileg a J-Max-nak kéne jobbnak lennie, de reddit-en és nagy nézettségű videók alatti kommentek miatt kicsit elbizonytalanodtam. Tudom, hogy van még a Comandante, Timmore csak azzal az a gondom, hogy valószínűleg jóval kevesebbet adnak el belőle, mint a 1Z termékeiből. Jelenleg belépő kategóriás presszó gépem van. Ezt majd később jobbra szeretném cserélni. Az örlővel hosszabb távra tervezek és csak presszóra használnám. Sötét vagy közepesen sötét pörkölésű kávéval.
Ti melyiket választanátok? Vagy melyik másik modellt? -
Krajcsi
csendes tag
válasz putu33 #117373 üzenetére
Ha csak presszó, akkor commandante annyira nem javalt, még Red clixel is nehéz vele a finom hangolás. Alapból 50 mikron egy klikk, Red clixel 25 mikron.
Timmore meg nincs egy ligában 1z pressoval.
Jmax mellett szól a nagyon precíz állíthatóság (8 mikron), Jplus mellett a kényelem (itt egy klikk 12,5 mikron). A kések elvileg ugyanazok. -
p.lac
tag
válasz putu33 #117373 üzenetére
Gyakorlati tapasztalatom csak a JE-Plussal van, az szerintem sötét és közepes pörkölésre, presszóra rendben van.
Krajcsira: Csak a JE és a JE-PLUS 47 mm-es Italmill késes, a J-MAX nem, az 48 mm-es saját profilú késsel szerelt. Persze attól még lehet jó.
Itt van egy alapos teszt a J-MAX-ról: [link]
"If you’re going to use the espresso shots in milk-based drinks or you’re only drinking dark roasts, you’ll be happy with the performance. However, if you want to use it for medium-light roasts, I think you can get better performance with other manual grinders, such as the JE series or C40. Or with flat burr electric grinders."
-
qvik27
tag
Értésem szerint a WDT kb. homogénre hozza az őrlemény szerkezetét és a tömörségét, a vastagságot nem hozza kb.azonosra, legalábbis nem feltétlenül. A disztribútornak pont ez volna a szerepe, persze "cserébe" elrontja a homogenitást többé-kevésbé, jó esetben csak a lé áramlásának irányában (a felső-alsó szűrőréteg irányában). Szóval ezek a cuccok nem annyira disztributálnak, mint inkább planíroznak. Pörgetni őket inkább csak "simító" irányban érdemes, úgy is csak ésszel, hogy ne csapja az őrleményt a széle felé,és kevésbé hozza létre azt a réteget, ami a "lemezesedést" eredményezi.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Mano66
senior tag
válasz WarLock07222 #117372 üzenetére
Kifejtenéd, hogy miért is felejtse el a Reneka kosarat? Van olyan kávé aminek pont a Reneka-val jobb. A Casino Mocca-nál is van ilyen.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Melorin
addikt
Mielőtt feladnám a kávézást úgy ahogy van, megkérdeznélek Titeket is, hogy mi lehet nálam a promléma, hogy ihatatlan kávékat főzök. Az első gyanúm én magam vagyok: vagy bénázok valahol a kávéfőzés közben vagy egyszerűen most derült ki, hogy nem szeretem a kávét
Vettem jóféle kávékat most legutóbb amiben már nincs vagy kis százalékban tartalmaz robusztát, mert arra gyanakodtam, hogy azért ihatatlanul keserűk a kávéjaim mert nem csípem a robusztát.
Erre ezek meg ihatatlanul savanyúak. Szinte mintha pezsegne a nyelvemen ahogy iszom olyan savasnak érzem. A hőfokkal feljebb mentem pedig, kipróbáltam 90 és 96 fok között is, mégis megmarad a savanyú íze, annyi történik nagyon magas értéken, hogy elkezd keserű is lenni a lötty.
Lőttem most egy friss főzés után a pogácsáról egy képet, egy kicsit gyanús, de lehet, hogy már csak én képzelődök.
15,3g kávéból 30sec alatt főtt le 32g kávé, ez most 93 fokon. A százforintos teszten ez az adag tűnik megfelelőnek.
-
#69379456
törölt tag
válasz Mano66 #117378 üzenetére
Új kávék esetében általában megkérdezem a pörkölőt, hogy milyen hőfokot javasol, pl Impresso, Roastopus vonalon sem mondtak soha többet 93nál, ez még a MaraX I-es hőfok tartománya, tehát nem kapcsolatam sosem feljebb.
#117370pető bá' kipróbáltam, a gép a 94-96fokos tartományban van, a lefolyás szép, nem spriccel, egyenletes, van crema is szépen, de nem változott semmi, vizes, üres, semmilyen, semmi édesség, semmi gyümölcs, semmi ízjegy.
Kitisztítottam az őrlőt, a gép is tiszta. Most egy CrackerJack kávé (Disco Beans) van fent, de a jelenség ugyanaz, mint eddig, akár Roastopus, akár Awaken, vagy bárki, a kóstolásnál ugyanaz a (nem tudom máshogy fogalmazni) üres, jellegtelen, íz, lapos az egész ital. Mindig friss a kávém, mindent mérek, nincs nyoma csatornásodásnak, a pogi rendben, az italok szemre szépek. Tényleg verem a fejem a falba, mert nem értem.
Mielőtt valaki megvádolna, hogy nem érzek ízeket, kávézóban isteni presszókat ittunk a hétvégén -
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #117379 üzenetére
Szerintem menj el pár, a topicban ajánlott, kávézóba, lehetőleg olyanba is ahol nagyon világos pörkölésben utaznak, meg olyanba is, ahol hagyományosabb vonalon, aztán igyál pár espressot. Ha az se ízlik, akkor nem a főzéssel lesz a baj
Amúgy világos pörköléseket tipikusan hosszabbra, 1:2,5-1:3 arányra szoktak húzni, szóval az még megér egy próbát.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #69379456 #117380 üzenetére
Írtad, hogy itteni kutyult vízet használsz, csak a biztonság kedvéért kérdezem: 100% hogy jól kevered? Illetve melyik receptet használod pontosan?
Csak mert nagyon alacsony ásványianyag tartalmú vízzel főzés is ilyesmi üres, lapos ízvilágot eredményez, mint amit írsz. -
Mano66
senior tag
válasz #69379456 #117380 üzenetére
Nem tudom milyen vizet keversz, milyen arányban. Próbáld ki , hogy a deszt.vízhez nem keversz semmit és főzz úgy is egy adagot. A gépből engedd le az összes vizet és öblítsd át a deszt.vízzel. Én RO vizet használok. Néha semmit nem keverek hozzá mert úgy jobb az adott kávé mint a keverttel. A keveréshez milyen a mérleged? Tized vagy század grammos?
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Melorin #117383 üzenetére
Én flairrel főzök ugyan, de filter pöriket. 15 g kávé a pogiba, Kb. 92-94 fok, 15-20 mp előáztatás, 6-8 mp alatt fel 5-6 barra, ettől a ponttól további 30-40 mp alatt tolok ki 43 grammot (ez a max),de közben egyenletesen ejtem vissza 3-4 barra.
Nulla Savanyú, fantasztikus ízek.
Flairnél viszont nem hőstabil, esik rendesen csapolás közben.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Melorin #117389 üzenetére
Vaktában lövöldözés helyett érdemes végigmenni a BH videójában bemutatott lépéseken.
Ha valamiből 50-100 g-om van, akkor a következő recepttel szoktam nekifutni, 70-80%-ban jól működik:
- arány: 2,3
- idő: 33-36 s
dózis és hőfok gépfüggő (nálam általánosságban 17 g és 93 °C) -
Cathfaern
nagyúr
Úgy néz ki végre meg van a Niche killer! [link]
... csak kétszer annyiból kerül, és még hosszabb a várólista -
Melorin
addikt
-
#69379456
törölt tag
Engedtem vizet a forró víz karból és azt vettem észre, hogy először apró, kék színű darabkák jönnek ki, a csepptálcában lévő víz pedig világos kék színű. Egy cseppet megkóstoltam, valami vegyszeres, erősen szájszárító íze van, ez mi a fene lehet? Már 8-10 víz engedést csináltam az előbb, de még mindig kék a víz. Érdekes módon a fejből a kávéra érkező víz nem ilyen színű, vagy nem ennyire feltűnő, csak ami a forró víz karból jön le.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Gyúrósok ide!
- Medence topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Házimozi belépő szinten
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen