-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mézespálinka
senior tag
Üdv!
Olvastam itt a hsz-ok között gőzölés utáni levegőtlenítést. Ez szükséges lépés ? Minden gép esetében? Van valamilyen speciális menete? Hogyan végzitek, ha végzitek?
-
mézespálinka
senior tag
válasz adpeter #4610 üzenetére
Csatlakoznék! Én is vadászok ibrik/dzsezva-re/ra. Sajnos sikertelenül. Vaterán szoktam látni, elvileg rézből készültet, de (számomra legalább is ) nagyon lestrapált állapotban vannak :S (persze antik kinézet nekem is tetszik, de valahogy túl elhasználtnak találtam a vaterán látotta(k)at).Egy szónak is száz a vége, ha van valakinek linkje, én is szívesen venném.
-
mézespálinka
senior tag
válasz Petee87 #5795 üzenetére
[link]
De előtte kóstolj szerintem! Vásároltam már tőlük, be is fürödtem. Tömény mocsáríz volt csak. Kapuban küszködtem le. Nagyon rossz élmény volt. De ez csak 1 eset volt, egy kávéval. Talán az Indonéz lehetett. Friss pörkölés volt - kb 1-1.5 hetes- de pihentetéssel sem javult (igaz azóta p&y kávék mennek . Kóstolj, ha valamelyik ízlik (azon ne lepődj meg -sajnos-, ha megégetik a kávét), tudsz elvinni 100g-onként. Árban 10k/kg.[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Olvasgattam az utóbbi pár hozzászólást és kíváncsi lettem. GC + IC kombóról hova lenne érdemes váltani? (használtban)
-
mézespálinka
senior tag
Igazából egyelőre tuti maradna egy ideig, hisz 1 éve sincs nálam, csak úgy eljátszottam a gondolattal. Rocket és társai azért az árért nekem, otthonra nem játszanak. Talán még rancilio silvia jöhetne szóba vagy (de akkor már inkább), az említett hx típusok közül valami. . Majd, valamikor, esetleg
Pid van már, csak be kéne szerelni valamikor. Réz vízterítőt honnan lehet beszerezni? Tervbe van véve a rancilio gőzkar is, annak beszerzéséről már van infóm.Szerk: @And06: milyen ellenérvekről olvastál?
[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Na, akkor majd azért résen leszek.
Más: (amíg marad a gc és ) ha már tuningról beszélünk (felső szűrő, vízterítő stb), mivel érdemes felszerelni a GC-t? Pid már megvan, felsőszűrő, vízterítő linkjét köszönöm(alapból nem ilyen felsőszűrő van benne akkor?). Végignéztem még az alkatrész listát és egy valamit láttam még: manométernek van értelme?
[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Üdv!
Gaggia Classic-hoz megcsináltam az itt említett gyári vízterítő, réz felsőszűrő beszerelését. Azóta viszont van egy kis probléma. Ugye írtátok, hogy nem ajánlott ez az upgrade mert könnyű megégetni vele a kv-t. Na nálam pont az ellenkezője él. Szimpla húzásánál is iszonyat hamar szőke lesz. Semmi más (tamperolás, őrleményfinomság, kv 1 napot öregedett) nem változott. Azóta megpróbáltam megégetni is a kv-t 1 órás előmelegítés, dupla csapolás: 4-5sec után szőke (nem szőkül, totál sárga az egész), szimpla csapolás: kb 10sec után szőke.
Elvileg 2 dolog változott: Vagy az upgrade okozza (aminek elvileg hamar égetnie kéne) vagy nem jól szereltem össze (nem húztam meg eléggé ilyesmi). Van valakinek tippje mi lehet a baj? -
mézespálinka
senior tag
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
SOS! Egy ideje (kb 2 hónapja) hanyagoltam a fórumozást (inkább csak olvasás) és a kávézást is. Ma viszont (bár a gépet eltakarítva raktam el-gaggia classic+ iberital kombóról van szó-) toltam neki egy kis vízkőtelenítést. Utána haszálni szerettem volna. Viszont a bekapcsoló gomb nem akart kigyulladni. Kb. 30perces előmelegítés után egy langyosnak mondható (amúgy viszont finom) eszpresszót csapoltam. Hogyan tudnám kideríteni, hol van a kutya elásva? (a pumpa bekapcsolásakor a másik gomb világít rendesen)
Köszi![ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
válasz mézespálinka #10321 üzenetére
Valaki tudna segíteni vagy ötletet adni? Nagyon dúrván kétségbe vagyok esve
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Újra elővenném, a sajnos kb. fél éve eltett Gaggia Classicom. Szeretnék egy két kérdést feltenni:
- a hideg zsíroldós öblítést GC-nél is alkalmazhatom?
- vízkőtelenítés hogyan ajánlott mostanában? (régen olvastam citromsavas és borkénes megoldást is.) Esetleg a menetét leírná valaki? (kerestem, de nem találtam meg)
- PID bekötéséhez nincs véletlenül valami youtube videó, vagy részletes doksi?
-kávé beszerzésére CM, P&Y, AVX voltak még mielőtt leálltam kicsit. A korábban olvasott pl: Tanzania AB Plus-t és hasonló társait hol lehet beszerezni?
-ha gőzölés is szempont, GC-ről hova érdemes továbblépni, ha érdemes egyáltalán? (giotto és egyéb több százezres gépek nem játszanak sajnos, GC eladása (50-60k) + 50-60k ráfordítás(100-120)-ért érdemes használt, GC-nél (tejhab szempontjából is) jobb masinát vásárolni? (a daráló iberital)Köszi!
-
mézespálinka
senior tag
válasz mézespálinka #19439 üzenetére
HElp pls
-
mézespálinka
senior tag
válasz -HajTömeg- #19505 üzenetére
(Én is lemaradtam a fórumozással, olvasgatással, kávézással, azért kérdem: )
Már az IBERITAL sem az ajánlott kategória?
[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
válasz vendingo #19514 üzenetére
Én használtan vettem, tökéletesen működik 22+ késcsere árért, viszont ha gépnél nem igazán ajánlott majdnem, hogy rocket szint alatt váltani, akkor őrlőnél szívesen feljebb lépnék. 30-50k-s(vagy kicsit feljebb) általad említett kategóriába milyen használt ipari fér bele, amit ajánlanátok is a tapasztalataitok alapján?
(van egy la cimbali junior darálóm is de az még darabokban, össze kéne tenni, kést is cseréltem, de még nem próbáltam ki, hogy sikerült-e életet lehelni bele - mikor hozzám került nem igazán ment -)[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Üdv!
Elkezdtem pid-elni a GC-m. Minden megvolt hozzá, elkészítettema kábeleket. Ezen tutorial alapján haladok:
[link]
Elvileg, most ki kellene szednem a gyári termosztátot és a helyére csavarozni a pt100-as szenzort. Egy rex c100-as pid-em van, ssr-el, pt100-al (másik fórumon írták is hogy ez tökéletes a GC-hez) azonban a termosztát helyére nem tudom betenni a pt100-at, mert nagyobb a szenzro csavarja. Akkor ezek szerint rendelnem kell egy másikat? Tudtok esetleg ajánlani olyan pt100-at ami fixen jó a gyári GC termosztát helyére? -
mézespálinka
senior tag
válasz mézespálinka #19594 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő: ilyen a szenzor:
[link][ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni! Adott egy egyszerű, delonghi (ec155) kávéfőző. Mire bemelegszik egy csésze víz lefolyik. Sajnos én nem értek hozzá, a gép ráadásul nem nálam van, én csak segíteni próbálok.
Szerintetek mi lehet a baja? Merre induljak, hogy megjavíthassuk/megjavíttathassuk? -
mézespálinka
senior tag
válasz mézespálinka #27114 üzenetére
#27114
Erre esetleg valaki bármilyen tippet?
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Elég rég nem használtam a gépemet most kezdem újra
Befejeztem közben a gaggia pid-elését (még nyomáspróba van hátra meg visszacsavarozás).
Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni: A PID-et beállítom mondjuk 105 fokra. Szépen fel is fűti. Kieresztek egy pohárba vizet (a pohár előmelegítve) és 77fokos lett (több hőmérővel is mérve). Reális ez a hőmérséklet-esés, amíg a víz a bojlerből a csészébe jut?
(kíváncsiság kedvéért, ugyan abba az előmelegített csészébe forrásban lévő vizet öntve szintén 75-80fok közötti értéket mutatott a hőmérő ) -
mézespálinka
senior tag
Bekapcsolás után viszonylag hamar felfűt. Miután felfűtött többször próbálkoztam, mindig nagyjából (+-1-2c) ugyan azzal az eredménnyel. A próbák közt vártam, összességében egy fél órát tuti eljátszottam vele, míg a felfűtés kb. 5perc alatt megtörtént. A gyári termosztát helyén van a hőmérséklet érzékelő.(a gőzhöz használt érzékelő maradt a régi, abba a körbe nem lett belenyúlva)
[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Gaggia classichoz vettem rancilio gőzcsövet. A csavart átraktam a rancilio csőre a gaggiáról, de így sem tudom becsavarni. Hiába próbálom beljebb nyomni, nem megy. Van esetleg tippetek mi lehetne? ha jól mértem 0.2mm-el nagyobb az átmérője a rancilio csőnek:/
-
mézespálinka
senior tag
válasz mézespálinka #53244 üzenetére
Akkor buktam is a steam wand upgradet a classicra ezzel ? :/(ez nem jó annyira mint egy drágább? )
bocsi lejárt a szerk. idő
-
mézespálinka
senior tag
Köszi a tippet, az alapján fogom felrakni(mivel kiszedtem a gőzcsövet de csiszolni kell, nem megy bele), csak még nem jutottam el egy áruházba csiszolóvászon/papír/valamiért.
Mindenképpen írni fogok, hogy/ha sikerült(-e).
Ha pedig a tejes megoldásra gondoltál, ott még nem tartok a dolgokkal, de ha ereszteni fog lecserélem, engem a tejbe mártás nem győzött meg, sry. -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Köszi mindenkinek a tippeket, sikerült a GC-be lecserélnem a gőzcsövet a rancilio s. gőzcsövére. Sajnos még kicsit csiszolni kell, hogy tudjam állítani a kart, de belemegy fixen, egyelőre nem ereszt se a házon "belül" se kívül. És persze nem bírtam ki, ki kellett próbálnom.
Azonban szeretnék még kérdezni:
1. azt vettem észre, hogy gőzölés (közben annyira melegszik a kar?) után a kar végére "ráég" a tej, nem tudom lemosni, szinte lekaparni se. Ez normális?
2. Csöpög a gőzkar. Akár csak kávét szeretnék főzni, akár gőzölni szeretnék, csöpög - a gyárival ilyen nem volt -.
3. Úgy tűnik, mint ha "kevesebb" gőz jönne a gépből. De brutálisan, levegőt se nagyon tudok belevinni, nem is melegszik át normálisan a tej... Sőt, ha csak simán engedném ki a gőzt a nagyvilágba', akkor is látszik, hogy alig jön valami...
Ez mitől lehet?
4. Ha elzárom a gőzt, még kb 5 mp-ig jön a karból a gőz, ez sem volt a gyárival :/Ha esetleg van tippetek, azt szívesen fogadnám, főleg a 3. pont a bajom.
-
mézespálinka
senior tag
válasz gpbenedek #53346 üzenetére
Na, az lehet, hogy a csőben van. Jól sejtem hogy a gőzkar "végére" kéne kerülnie?
Csináltam videót: [link]
A gőzös (2.) részhez hozzátenném, hogy egyrészt most jóval-jóval több gőz jött mint amikor eddig próbáltam.... nem tudom miért. Mindig így csinálom, hogy mikor gőzölésre kész a gép, akkor ugye egy kis vizet ereszt (ezt pohárba), aztán elzárom és picit várok, majd indul a gőzölés - ilyenkor nem jön ugye már víz belőle - . Ennyi gőz "elég" egyébként? -
mézespálinka
senior tag
Hello!
FB barista csoportba hogyan lehet bejutni?
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ez pörkölési hiba? Vagy a kávé "hibája"? (esetleg pörkölés utáni sérülés?)
[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy a kávé teljesen szépen lejön, viszont az ízével a következő a problémám (több hőfokon, GC(pid)-n és HX gépen is): iszom egy kortyot, teljesen jó íze van, viszont ahogy lenyelem nem azonnal, de kb 2-3 mp múlva kesernyés utóízt érzek.
(Amennyit sikerült keresgélnem, ha megégett volna - az látszódna a crema-n ill. nem (csak) az utóíze lenne kesernyés)
Saját pörkölés, a kráteres kérdés is ehhez kapcsolódik - viszont átnéztem a lepörkölt adagot és a kb 200g-ban 3-4 kráteres szem volt csak -.
Szerintetek mi lehet a hiba?
(igazából így is elfogyasztom, mert ahogy írtam csak az utóíz "után" van szinte a kesernye, teljesen saját használatra van, hatalmas feeling saját pörkölést inni, de egyrészt nagyon kíváncsi vagyok mi lehet a hibája, másrészt szeretnék tanulni belőle )
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz