Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
A pH határozza meg a reakció sebességét. A pufferoldatoknak higítástól függetlenül nagyjából ugyanannyi a pH-juk. A normál oldatokat ha desztvízzel higítod, akkor 7-es felé fog közelíteni a pH. Ha semlegesíteni próbálod a pufferoldatot, akkor ugyanígy kompenzál egy darabig.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
"0,2-0,3g szódabikarbóna és 0,8-1,2g keserűsó 5 L deszt vízbe. Érdemes egy pufferoldatot készíteni, hogy könnyebb legyen kimérni az összetevőket"
Először készülök elkövetni ilyesmit, de nem teljesen értem, ez a pufferoldat mire jó?
Lecsavarom az 5 l-es flakon tetejét, beleteszem a sókat, jól összerázom, és ennyi.
Miért nehéz kimérni az összetevőket? Tizedgrammos mérlege minden kávésnak van.
Vagy vmit nem veszek figyelembe? -
RetepNyaraB
veterán
válasz
viktorhu #6193 üzenetére
Semmi baj az olasz kv-val természetesen.
Minden a maga helyén. Ha olasz kv-t akarsz, arra Olaszország bármelyik random betérője 95%-ban sokkal jobb lesz, mint máshol a világon (kivéve esetleg Baszkföld, én ott nem tudtam még mellényúlni; Firenzében és Róma turistaközpontjaiban sajnos már igen).A többiek arról beszélnek talán, hogy a kvzás másból is áll, mint olasz típusú kv fogyasztása. Ott meg az olaszok sehol sincsenek és ez is tény. Más a vonal. Almát a körtével nem érdemes hasonlítani.
Peace. -
viktorhu
veterán
És mi a baj az olaszos kávéval? Ott lehet még mindig a legjobb kávét inni random kávézóban (és ehhez nem 10 ezer forint / kilós kávét használnak). Vettem Ausztriában magyar téli szalámit, amin büszkén virított a piros-fehér-piros felirat, hogy osztrák termék, nem is volt vele semmi baj, és azt is elfogadom, ha egy osztrák azt mondja, hogy az jobban megfelel az ő ízlésének, de igen furán érezném magam, ha azt magyaráznák, hogy a magyarok nem tudnak szalámit készíteni, inkább osztrák téli szalámit vegyek.
Szerk: persze ha a trendek a fontosak, és nem a jó kávé, akkor természetesen nem szóltam semmit, éljenek a trendek. Egyébként nemcsak kávéban, hanem pl. pizzában vagy tésztaételekben sem az olaszok diktálják a trendeket - gyakorlatilag az amerikai recepteket ismerjük az olasz ételekből. De azért egyszer kóstolj meg egy sima margherita pizzát Nápolyban, és annyira más élmény lesz, hogy utána nem akarsz majd máshol pizzát enni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Mr.Csizmás #6190 üzenetére
Okés, köszi. Akkor rendelek belőle.
-
Az Alza Café jó a tejes kávékhoz? Ahogy látom elég népszerű a topikban, akkor tennék vele egy próbát.
-
-
viktorhu
veterán
Nagyszerű
Mehet akkor a sznobverseny az amatőr topikban
Az igazi espresso még mindig olasz, ők pedig keverik szépen a kávéfajtákat attól függően, hogy mit szeretnének elérni. De itt mindig oda jutunk, hogy az olaszok nem értenek a kávézáshoz, kizárólag Magyarországon lehet jó kávét pörkölni - ja meg az Alzánál
-
válasz
Mr.Csizmás #6175 üzenetére
Nekem a Pall&Yotz Indian Choco-ja és/vagy Choco Madness-e sokkal jobban bejön, mint az Alza.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
hölgyekurak!
alzacafé kicsiből az utolsót bontom, ilyenkor szoktam berendelni a pótlást. mit ajánlotok 4x250g adagot (akár különbözőt), automatába? viszonyításnak az alzacafe bejött, csak már augusztus óta ezt iszom
bruttósítva mondjuk 5-9k huf/kg
-
Dorian
félisten
Mexico Finca Puebla Sweet Cherry (közepesen világos pörkölés):
Most reggel első próbálkozásra még túl gyorsan jött le túl nagy mennyiség, majd később igyekszem a 2,5-es arányt nem meghaladni. De tök mindegy, a lényeg így is tiszta: hihetetlenül krémes, lágy és édes, gyümölcssavakat ne ebben keressetek. Imádom -
RetepNyaraB
veterán
Jól van, majd referálsz. Összefoglalásképp:
A víz többé-kevésbé ott fog maradni a kosárban, mert nincs szelep a gépeden, ami leszívná a csapolás végén. A nem nyomásfokozós szűrő ebben azért segíteni fog, HA jól sikerül belőni.
Ehhez pár dolog segítség
-friss és jó minőségű, plusz nem a polcon kibontva tárolt kv, (a Graef presszó tartománya elég szűk, ugye kb. két klikk le-fel; de megoldható.)
-alapos előkészítés: szűrőben az esetleges kis kv rögöcskék kipusztítása, keress rá a WDT tool kifejezésre és csinálj magadnak dugó+minél vékonyabb varrótű kombiból. A családod majd hülyének néz, de ignoráld őket. Egyenletes, nem csámpás és nem húszszor igazgatott tamperelés: ez trükkösebb, mint amilyennek hangzik, de szerencsére nem kvantumfizika.szerk.: Ja, ha a brutál nyomásod szét akarja tolni a pogácsát, egy masszívabb fehér szalvétából vághatsz a szűrő tetejére egy passzoló korongot (igen, minden alkalommal) és úgy rakd fel a kart. Kicsit védi, kicsit segíti a jobb vízterítést. Mondhatnék rendes aeropress papírt, de annak nagyon más a mérete és azt is vagdalni kellene valószínűleg.
[ Szerkesztve ]
-
Nunder
őstag
válasz
RetepNyaraB #6163 üzenetére
Tudom én, hogy a gép maga a limitáló tényező ebben az egyenletben, de én valahogy előbb mindig igyekszem a legtöbbet kihozni abból amim van, mielőtt a következő szintre lépnék.
Elengedem a kar dolgot akkor, tamper holnap érkezik az AVX-től. Köszi az eddigieket mindenkinek, nagyra értékelem a segítséget.
-
RetepNyaraB
veterán
Mivel aprópénz, így akár. Nagyot nem buksz..
Illúzióid azért ne legyenek; ennyiért a minőség is pont olyan lesz. Vigyázz a karral, mert könnyen törik a gagyi öntvény. Illetve a gépedre kicsit overkill a pucérkodás, de legalább látszani fog a lefolyáson ha nem jó a kv előkészítésTampert mindenképp szerezz be, ha eddig nem volt. Rendeset, ne azt a műanyag fost amit a géphez adnak. Minél vastagabb talppal.
[ Szerkesztve ]
-
Deer76
aktív tag
Én mindjárt bontok egy ilyet:
Nepál Mount Everest -
Nunder
őstag
válasz
RetepNyaraB #6137 üzenetére
body007 kolléga által linkelt eladónál van egy ilyen szett, amiben a két kosár van, és egy portafilter. Egy ilyenre rápróbálni esetleg? Vagy maradjak a két kosárnál csak.
-
válasz
Mr.Csizmás #6153 üzenetére
Azért miket nem esztek, hogy legyen összehasonlítási alapotok….
virágföld, mocsár, kéményseprő, dohánnyal és kátránnyal kevert virágföld
-
iatti
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #6155 üzenetére
én meg nem is veszek olyat,amiben nincs robi. a jó olaszhoz kell.
-
válasz
Mr.Csizmás #6153 üzenetére
Biztos hogy nem kéményseprő-ruha ízre gondoltàl??
Vagy ez már egy Kovi-Videó kategória?
-
viktorhu
veterán
válasz
Dominikfrc #6147 üzenetére
Pont ez a lényeg, igazi ütős karakteres olasz kávét arabicából lehet csinálni, a robustának sokkal visszafogottabb íze van. Próbáld meg egymás mellett. Még podos géppel kísérleteztem sokat, ott lehet kis mennyiségekkel lehet játszani. Sok olasz kisüzemi pörkölőtől úgy lehetett rendelni, hogy kb. 20%-onként lehetett variálni az arabica-robusta arányt. Amíg nem szerettem állandóra az intenzív kávéízt, sokszor 100% robustát ittam.
-
viktorhu
veterán
Igaziból mindkettő közepes pörkölés. Általában tejes italokhoz a sötétebbeket is szokták használni, hogy a tej ne nyomja el a kávé ízét, de ha pont az ellenkezőjét szeretnéd, akkor a világos irányba érdemes menni, ha tudja a géped kezelni (automatával ne nagyon). A másik, amivel lágyíthatod a kávé ízét, az az lenne, ha mégis megbarátkoznál a robustával. Nem kell 100% robusta, de lényegesen lágyabb íze van, az arabicáé karakteresebb, szóval egy 30+ százaléknyi robusta csodát tud tenni.
-
Lattéhoz mely szemes kávék ajánlottak leginkább? Lágy ízvilág elérése a cél, kevésbé testes, lehetőleg teljesen vagy nagy részben arabicát keresek.
Legutoljára a Costa Coffee The Bright Blend és a Segafredo Selezione Crema termékét próbáltuk. Előbbi okés volt, utóbbi nem aratott sikert, számomra már túl karakteres.
Kinek mi vált be?
-
Deer76
aktív tag
Engem nem, de valakit érinthet:
2022-01-28
Termék neve: Tchibo, Family őrölt kávé, 1000 g Probléma jellege: Idegen anyag esetleges jelenléte Részletek: A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!
Bejelentő: Tchibo Budapest Kft., ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.
Termékek megnevezése: Family őrölt kávé, 1000 g
Márka: Tchibo
Minőségmegőrzési idő: 2023. június 4., 2023. június 5., 2023. június 10., 2023. június 11., 2023. június 13., 2023. június 16., 2023.június 17., 2023. június 23.
A termékek eredete: Németország -
looser
addikt
-
looser
addikt
Nemrég (de lehet, hogy régebben
) valaki linkelt egy fehér és arany(?) csomagolású olasz kávét, valamilyen ünnepi kiadás volt és elég frissnek is tűnt. Visszaolvastam párszáz hsz-t, de nem találom. Szóval nem is az a kávé érdekelne, hanem hogy mely webshop (lehetőleg budapesti átvételi lehetőséggel) árul kommersz kávét (Tchibo Family és Casino Mocca közt félúton) amelyek mellé a pöri (vagy csomagolás) dátumát is odaírják? Emlékeim szerint a site bal oldalán dátum szerint lehetett szűrni.
-
Nunder
őstag
válasz
RetepNyaraB #6133 üzenetére
Ha megmondod mit mérjek és hol, akkor nagyon szívesen körbeméricskélek mindent tolómérővel stb.
body007: Szűrőről van valami infód? Weboldal ahonnan jött vagy valami?
-
Hasonló nagytudású gépem van. Kicseréltem a hozzá kapott nyomásfokozós szűrőt (nem a kart) egy lukacsosra, jóval finomabbra őrlöm a kv-t és sokkal jobban összenyomom (gagyi tamperrel). Szerintem ahhoz képest tök finom ami kijön a gépből
Intenzívebb, sokkal több íz jön így elő... Tök más a cremája mint nyomásfokozóssal, sötétebb de kevesebb.
-
RetepNyaraB
veterán
Nem a dizájn érdekes, hanem a bajonett zár pontos méretezése. Ha szerencséd van és a géped egy rebrandelt tömegcikk (saeco, vagy delonghi pl) és meg is találod az eredetit, akkor jó eséllyel lesz rá alis kar. Akár avx is, de ott valóban azt kapod meg, amit sokan vesznek legalább elvben.
-
Nunder
őstag
válasz
RetepNyaraB #6131 üzenetére
Itt van egy videó, amiben valamelyest látszik a kar, de éppen körbe is tudom majd fotózni ha segít.
Pont most akarok tampert venni, csak gondoltam összevárom a karral/kosárral, ha már úgyis AVX-ről lesz a rendelés. -
RetepNyaraB
veterán
Hát, amennyiben nem marketing hülyeség a 20 bar pumpa, ott nem nagyon fogsz tudni mit csinálni; lebontja a falat is. Még nyomásfokozóssal karban lehet tartani, mert ugye nem engedi át. De sima szűrőbe lukat üt szerintem. Azért latyakos a pogácsa, mert nincs benne visszaszelep, ami lerántaná a feles vizet a csapolás végén. Plusz a nagy nyomás szétcseszi az egészet. Ebből nagyot varázsolni nem tudom érdemes-e...
Ha nincs rendes tampered, azt vegyél.Konkrétan a szűrőtartó nem tudom én sem milyen fajta, így nehéz rá venni másikat. Itthon meg pláne; alin próbálkoznék.
-
Nunder
őstag
Egy meglehetősen banális kérdéssel fordulnék hozzátok, valószínűleg rosszul fogok használni kifejezéseket stb., szóval előre is elnézést kérnék.
Van egy nyomásfokozós Ufesa gépünk, amihez egy Graef 702-vel őrlöm a kávét.
Viszont a szűrőket és a hozzá kapott kart ki nem állhatom. A szűrőkosarakban folyamatosan megül a pangó víz, úgy kell kirázni/megvárni míg kifolyik magától.A karról nyilván pár hónap után letört a kis kallantyú, ami a kosarakat hivatott a helyükön tartani, amíg a zaccot kiszedem belőle, így eléggé macerás a folyamat. A másik probléma, hogy a karból kivettem a nyomásfokozó egy részét, de így sem egyenletesen folyik ki a kávé a két oldalon, ami nagyon zavaró.
Ahogy látom, nem én vagyok az egyetlen, aki szeretne másik kart hozzá, így szeretnék segítséget kérni. AVX-szen nézelődök, de nagyon nem értek a lovakhoz. Szeretnék egy (esetleg kettő) olyan kart, ami olyan mint a nagyképek fix szűrős karjai 1 illetve 2 kifolyóval. Hogy ne kelljen kapargatni a zaccot, ha nem ki lehessen ütni és ne kelljen cserélgetni a szűrőkosarakat.
Létezik megoldás erre egy ilyen kis géphez? Vagy esetleg tudnátok ajánlani alternatívát? Ha a kiütés nem megoldható és cserélni kell a szűrőket, akkor nyilván az is járható út, azon is gondolkoztam, hogy a kifolyó sem lényeges, egy bottomless-szel is jól meglennék.Előre is köszi a válaszokat.
-
El Gringo
senior tag
Sziasztok!
Tchibo cafissimo kapszulára alternatívát használ valaki? Kafferoma oldalon van egy rakattal. Ezek a Caffitaly kapszulák tényleg jók a Tchibo kütyüibe? -
Caffè Musetti Winter Sales are here!
From January 25th to 31st
Let's celebrate 2022 with a
30% discount on the whole catalog*
with a minimum order of 80€.
Use the code:
WINTERSALES30
[link]
Páromnak bevásároltam podból és forró csokiból.
Podból a Evoluzione a kedvence, 100% arabika.[ Szerkesztve ]
-
parloc
csendes tag
Feljebb lépés miatt eladnám a Graef CM 702-es kávéőrlőmet. Alátétekkel újra lett kalibrálva eszpresszóra
Ha valakit érdekel írjon rám privátban a részletek miatt.
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #6112 üzenetére
Tegnap bontottam. Kicsit tartottam tőle, lévén csak AVX TB1+CG1 kombóm van, de 3. csapolásra meglett ami sztem ilyen gépekkel kihozható. A leírását csak most utólag olvastam, de a sárgabarack, eper és nugát ízjegyek anélkül is felismerhetőek.15g-os PRO7015R kosárba 19g kávé, legalacsonyabb őrléssel. Így 50g kávé 25 mp alatt jön le, jelentős crema-val.(19,5-lel megvan a 38g 35mp alatt, szintén jól néz ki, szintén sok crema-val, de az már nagyon savas)
-
Melorin
addikt
válasz
RetepNyaraB #6123 üzenetére
685 vagy 785 Dedica?
-
RetepNyaraB
veterán
-
Melorin
addikt
válasz
RetepNyaraB #6121 üzenetére
Mivel írtam, hogy felújított régiekre buzdítanak a kávés topikokban, gondoltam egyértelmű, hogy nem kapszulás vagy kotyogósról beszélek
Nem teljesen értem a különbséget a karos és a pod között, az automatát még csak-csak tudom értelmezni.Szerintem nekem olyan való amihez nem kell vegyész vagy gépészmérnöki diploma, hogy fimon kávét igyak.
150-200 de az a plafon. Az se gond ha nekem kell darálnom a kávét, de ha ebben az árban van olyan ami a darálást is egész jól végzi, hab lenne a tortán.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Melorin #6120 üzenetére
Mi az, hogy kv gép?
Automata? Karos? Pod? Kapszula? Kotyogó? És akkor most csak az alapoknál vagyunk...
Mennyit szánsz rá?Egyébként meg végy egy delonghi dedicat, plusz egy graef 702-es őrlőt (sajna magasan van az ára), etesd minimálisan normális kv-val (semmi bolti őrölt szutyok) és meg is vagy for the moment.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Szeretnék venni egy kávégépet ami megbízható, könnyű karbantartani, és jó kávét főz
A tejadagoló egyáltalán nem kitétel, egész életemben csak egy kis tejet/tejszínt löttyintettem a kész kávéba, ezután is megbírkózok vele
Napi 2-3 kávé lesz főzve vele.Végignyálaztam már párszor az összes kávés topikot, és sokszor felmerül régi használt, felújított gép vásárlása. Ezzel az a gond, hogy egy hozzá nem értőt simán átvágnak, azt sem tudnám mit kell rajta átnézni vásárláskor. Van egy kollégám aki 2 használtat is vett, mindkét alkalommal valami gond volt végül a géppel.
A másik gond az, hogy millió típus létezik mindegyikből, azon belül is többféle évben gyártott, 1-2 karakter megváltozik és már a nem ajánlott kategóriába sorolják.Ezért jó lenne ha tudnátok ajánlani vagy egy megbízható használtgépes boltot/eladót vagy olyan ÚJ típust amit nyugodt szívvel tudtok ajánlani.
-
Nikla
tag
Sziasztok,
Remélem maradhat, ha nem pls törölniÚgy alakult, hogy karácsonyra keresztbe vásároltuk egymásnak a kávégépeket, így az egyiknek mennie kell.
Aki akar jóárasítva egy nagyon elegáns Sage bambino "új" gépet (20 kávé lett lefőzve rajta) - amivel akár a kezdő barista álmait is kiélheti, az most profitálhat a mi vicces karácsonyi helyzetünkből:
[ Szerkesztve ]
-
válasz
mesehabbal #6116 üzenetére
Hány napi kávé elfogyasztására szánod a gépet?
-
Nutra
tag
válasz
mesehabbal #6116 üzenetére
Egy régebbi, tisztességesen felújított Jura jó, amire szeretnéd. Nálam egy S9 Impressa szolgál sok éve. Kávé beletölt, gomb megnyom és jön egy standard minőség. Tejhabot is fogyaszthatót csinál minden különösebb user tudás nélkül.
De: olyan, mint egy autó, néha megkívánja a karbantartást és a szervizt. Tisztítás, vízkőtlenítés kis odafigyelés csak a beépített programmal. Szervíz viszont néha pénzbe kerül, ezt is bele kell kalkulálni. (De legalább nem kidobós 2-3 év után...)
Azt pedig ugye Tarantino is megmondta, hogy nem olcsó szar kávét kell venniNem fogsz megverni egy specialty kávézót, de egy tisztességes friss kávéval elfogadható produktumot kapsz gombnyomásra. Ha ez az elvárásod, jó lesz.
-
mesehabbal
tag
válasz
mesehabbal #6115 üzenetére
Az lenne az igény, hogy magamnak naponta párszor frankó cappuccino-t tudjak készíteni és amikor vendégek jönnek, akkor ne forró vizet adjak nekik egy kis kávéval, mint amilyen kb. most a helyzet a filteres cuccal. Hanem adott esetben jó erős feketét. Nem Nápolyi erős feketét, mert az olyan, mint a lórúgás, hanem az ihatónál jobbat. Hogy úgy csináljanak az első korty után, mint Jules és Vincent a Ponyvaregényben, mikor Tarantino adott nekik egy-egy csészével.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz
mesehabbal #6113 üzenetére
Mennyit akarsz költeni rá? Karos géppel mennyire lennél barátságban?
-
mesehabbal
tag
Jura gépekről tud valaki mesélni? Ajánlottak felújítottat. Szóval milyen a többi, mondjuk újabb automata gépekhez képest? Ismerősöméknek volt dolguk vendégségben egy drágább automata géppel és vizes espresso-t kaptak. Én meg mondjuk filteresről váltanék föl. Feketén nagyon ritkán iszom a kávét, viszont a legjobb espresso, amit valaha ittam és inni fogok, azt Nápolyban ittam, kb. az összes talponállóban. Szóval ez a két véglet. Valami középutat keresek.
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #6110 üzenetére
Én nagyon örülök, h lecseréltem egy normálisabbra.
Most más izgalom van:
Eddig közepesen sötét kávékat ittam, most vettem két fél kilós közepesen világos kávét (egyet szándékosan, egyet véletlenül). Remélem sikerül alap, PID nélküli presszógéppel is normális kávét csinálni belőlük. -
RetepNyaraB
veterán
Nekem van ilyen, kb 3 éves és most dobom ki végre anyjába. Össze-vissza mászkál a mért tömeg, 0.2g simán benne van, ami egy százados mérlegnél kb. a hasraütés-szerű mérés kategória
Ja, nyilván mindegy milyen márkanév, ugyanazok a szorgos shenzeni kezek hegesztik, Mao nevével hő ajkukon.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mesterséges intelligencia topik
- Óra topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest