Új hozzászólás Aktív témák
-
#49155328
törölt tag
válasz inf3rno #4990 üzenetére
Alza kávé az összes bolti szutykot kenterbe veri! ☝️
Daráló min. Graef CM 702.
Friss kávé: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_43734-43734.html
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz inf3rno #5031 üzenetére
Nem pörkölök, csak veszem a pörkölt kávét. IKEA ISTAD, ezt szoktam venni, a fehérbe általában elfér a 250 grammos zacskó kávé, mondjuk a Heresy pont kifogott rajta. 2x250 gramm, egyenként a fehérben megy a sárgába, majd a fagyóba. Amelyiket elkezdem inni, az kikerül a sárga gyűjtőből. Nagyon figyelni kell rá, hogy csak 1 adagot vegyél ki, ne szellőztesd sokáig és még fagyottan daráld le, így nem lesz érzékelhető minőségromlás (sensory skilljeid nem ismerem).
https://barbieripnk.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5034 üzenetére
40 alatt pedig NEM kapsz presszóra értelmezhető kézi őrlőt, illetve kapsz (hario skerton pro), de hamar tovább fogod adni és elkönyveled, hogy a kézi őrlés marhaság.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
ribarszki
őstag
válasz inf3rno #5043 üzenetére
Rendeld meg nyugodtan az Alza Cafet. 4k/kg ár alatt a legjobb ajánlat. Mi Lattet csak ebből készítünk. Eszpresszóként már nem annyira adta, de ott is hoz egy jó átlagos vonalat. Mindig max 2 hetes pörkölést kapsz. A bolti kávék egy lapon sem említhetők vele.
Érdemes alacsonyabb hőfokon, 88 fok körül csapolni, és jót tesz neki ha nem engeded 1:2-re. Inkább 1:1.5 legyen az arány.[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz inf3rno #5057 üzenetére
A cm702 kifejezetten kávé daráló. Nehéz takarítani, és az olajos magvak rajta maradhatnak az őrlőtárcsán, hidd el nem szeretnél mák ízű kávét inni.
Belépő szintű darálónak mondják, nyilván nem tökéletes: kell pofozni ha minden őrleményt szeretnél kinyerni belőle, rendszeresen illik kitakarítani, legalább kávécserénél.
Új készüléknél kötelező belerakni 1 alátétet, nekem se volt jó az alap 3 alátéttel, +1-et bele kellett tennem, az amaroy summer-t így 12-14-en őrlöm, és kis változtatásnál is változik a végeredmény íze (vagy ezt képzelem) -
hyperspace
őstag
válasz inf3rno #5057 üzenetére
Nekem 4 hónapja van meg, kis kerámia örlős kézi darálóról átállva ég és föld a szemcseméret egyenletessége, és konzisztencia. Egy jó daráló fontosabb, mint egy kávéfőző, egy rosszul őrölt kávét semmi nem ment meg. Ezt a EC 685 Dedica gépet is ezzel a CM702-vel használják sokan, nyomásfokozó nélkül elvileg egész jókat tud a saját szintjén. [link]
Ez kávédaráló, kávét lehet vele darálni. De majd meséld el, milyen átengedni rajta egy kiló mákot.#5059 cSuwwi kell pofozgatni, én pl hátul ütögetem. De pangó van szinte az összes örlőnél.
Három alátét? Nekem egy volt benne alapból. Minden örlő más, de ez elég nagy eltérés.[ Szerkesztve ]
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz inf3rno #5068 üzenetére
Tudom, azért linkeltem pont ezt a videót.
A tömörítő a tamper, érdemes egy ilyet venni, hogy könnyen meg tudja az ember ugyanazt a mozdulatot ismételni.
A naked kar nem fontos, a hozzá tartozó is megfelel, csak nyomásfokozó nélkül kell használni majd (ha lesz megfelelő daráló hozzá).
Takarítani szerintem könnyű, kis ecsetet használok, a késeket is kiveszem, egy 10-es csavart kell csak letekerni.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz inf3rno #5071 üzenetére
A kosár dönti el a te géped esetében, hogy melyik nyomásfokozós. Amelyiken egy lyuk van, az a nyomásfokozós, a sok lyukas a sima kosár. 51mm-es tamper kell neked, van már 3.000ft-ért [link] , a naked kart 13.000ft-ért láttam hirtelen.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
nagyúr
válasz inf3rno #5230 üzenetére
Csupán halkan jegyzem meg, de kib.szottul elegem van a "tegyünk bele egy kis műcukrot" dolgoktól.
Vecsési savanyúság? Hát persze, hogy műcukor is van benne!
Házimájas? Jobb lesz a műcukortól!
És a nagy kedvencem, az évek óta kedvelt kapros-eccetes-mustáros halkonzerv! Immár extra műcukorral!
Vecsésinek megírtam, hogy nem tetszik - letiltottak.
A húsosnak megüzentem...
A lengyelek meg.... Legszivesebben odamennék és jól fejbeverném a marha termékfejlesztőket![ Szerkesztve ]
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
-
senior tag
válasz inf3rno #5238 üzenetére
Igen fagyasztom, befőttesüvegekben 10-20-30 dekánként ( attól függ milyen üveget találok), illetve “főzetnyi” adagokban mézesüvegekben. Ha kifogynak az adagok a mézesüvegekből, akkor a befőttes üvegekből szétporciózom. Fagyasztóból kivéve egyből darálom.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5238 üzenetére
Azt őröld le amit rögvest megiszol, egy grammal se többet, különben a lényege vész el az egész rituális b@szódásnak!
A fagyasztás is véleményes kérdés; az biztos, hogy nem jó ki-be rakosgatni. Kicsapódik rajta a pára óhatatlanul, minden egyes alkalommal és ez ugyanúgy oxidálni fogja, mint a levegő. Eredménye elillanó aromák, később pedig megdöglendés. Tehát olyan kupacokban érdemes fagyasztani, amekkorát utána igen hamar el is fogyasztasz, ha már előszedted. Az igen hamar az max. az egy nap, ahogy FPS prófétálja. Másik lehetőség a sima hűtő, ott nincs ilyen párasokk, nem kell porciózni se, ha egy-két héten belül elfogy. De a szelepet mindenképp ragaszd le, illetve az egész csomit tedd simítózárasba. Ha no frost hűtőd van, akkor meg pláne kötelező."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5243 üzenetére
Csak fagyottan érdemes darálni. Eszedbe ne jusson olvasztgatni.
Az "ízét" nem tudod csekkolni, csak ha egy kontrollzacsit kint hagysz a konyhaszekrényen. Amennyiben két hét után nem érzel különbséget elkészítésben és ízben a fagyós javára, akkor megúsztál egy fárasztó bohóckodást!"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5228 üzenetére
De azt is, hogy nem minőségi volt a különbség. Pl. hogy nem a hatóanyag, hanem a sűrítőanyag volt kevesebb az itteni mosószerben, ami miatt a nyugati változatot sokan minőségibbnek hitték. Igaziból egyáltalán nem jött le a vizsgálatból a fenti feltételezés. Akárhova mész, lesz néhány megszokott / kedvenc élelmiszered, aminek máshol más íze lesz, így azt fogod gondolni, hogy rosszabb minőségű.
-
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5257 üzenetére
Ó hát ez szuper. Itt vannak tippek: http://toolsandtoys.net/guides/making-the-most-of-the-delonghi-dedica-budget-espresso-machine/
-
őstag
válasz inf3rno #5471 üzenetére
szia,
én személy szerint nem aggódom túl - igen, fixen van benne olyan 5-7g pangó, ami a tisztítás után egyszerűen nem jön ki. ezzel szerintem nem nagyon lehet mit kezdeni.
A napi használat nálam is egy adagos őrlés, kimérek 17-18g-t, leőrlöm, és addig ütögetem amíg a betöltött mennyiség ki nem jön. Abban lehet reménykedni, hogy a pangó nagyjából fixen bent marad - ahogy megtapad ez szerintem reális is lehet.
Ha egyfajta kávét készítesz, akkor még kisebb a gond - ha 18g-ban lesz 1g ami 1 napos, azt nem hiszem hogy meg lehet érezni A lényeg, hogy rendesen ütögesd ki - horizontálisan-vertikálisan, megbillentve minden irányban..Ha 1-esen nem folyik át, és 5-ösön savas, akkor én max 8-ig mennék követköező lépcsőben - nálam 6-8 között készül minden.
Amikor állítasz az őrlőn (főleg ha nem csak 1-et) akkor kell pár gramm mire az újonnan beállított finomságot kapod!"... and I hope you have a great day!"
-
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5471 üzenetére
Lehet hogy azért villog mert hűtőcsapolni kéne hogy hűljön. Ha lehet olyat rajta, engedj ki vizet a gőzcsövén.
Én mindig úgy daráltam a 702-vel, hogy csak annyit, amennyi kell, egy kartartóba rakott kávéspohárral, az a Duralex ami kb. 120-130ml-es. Alsó tálca kihúz, előredönt, paskol.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5478 üzenetére
Ütni-verni kell, földhöz csapkodni rendesen. Akkor kiadja 1-3 tized eltéréssel, amit beleraktál (a kezdeti pangó persze bennemarad, de a legtöbb daráló ilyen). Őrlés előtt vizezni ajánlatos a babokat (ez azt jelenti kb max. 0,3g vizet spriccelsz rájuk és összerázod), ez csökkenti a feltöltődést, vagyis könnyebben kijön amit beleraksz. Ha túlvizezed összetapad a retekbe és a cucc meg berozsdásodik. Ne vizezd túl. Világos kevésbé, sötét jobban igényli.
Alátét a kúpos kés alá kell a tengelyre. Ha nem kell, akkor sehova
A perselyt NE szedd szét, ha jót akarsz magadnak. Kivéve, ha kihívásnak érzed a 10000db-os puzzle-t sötét szobában. Én szóltam."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
válasz inf3rno #5505 üzenetére
érdemes, persze - nem tudom, hogy a gyári karba belefér-e csak egy ilyen kosár, az enyémbe belefért, szóval még a naked kar sem feltétlen szükséges hozzá - de ez típusonként eltér. (Ha gondolod ilyen kosarat tudok is kölcsön adni )
"... and I hope you have a great day!"
-
looser
addikt
válasz inf3rno #5505 üzenetére
Írtad, hogy vidéki vagy, de én megpróbálkoznék egy hazai forgalmazóval, élve a 14 napos elállási joggal, ha nem jó az eszköz. Erre pedig az Expolygon-t ajánlom. Egyúttal meg is spékelheted egy jó kis IMS szűrővel :-)
Úgy látom, csak a La Pavoni Europiccola modellhez árulnak 51mm-es kart... Azért rákérdeznék náluk
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5513 üzenetére
Pacificaffe tölt nitrogénnel, nekem nem jön be; hamar pusztul. De lehet, hogy csak pechem van 🤷
Az vacakoljon ilyesmivel, akinek hét anyja van.
250g szelepes zacsi, levegő kinyomva+ egy simítózáras, hűtőbe. Úgyis elfogy hamar. De ezt számtalanszor leírtuk már...@Zaji hogy érted? Árban? Minőségben? Mik az igények és főleg mennyi pénzből?
Hasamra ütve pl egy Sage bes920
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5535 üzenetére
A legolcsóbb lehetőséget választanám. A géped nem lamborghini, trabanton sem profitálsz a pirelli 225\18-as kerekekből. Nem kell oda ims. Vakszűrő se. Passzoló naked kar+max két kosár, de inkább egy duplához való azt' szevasz
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
looser
addikt
válasz inf3rno #5535 üzenetére
Szerintem ezt a kört megérte, de belátom, jobban jársz a kínai rendeléssel. Mindkét kar remek lehet, nekem a fekete van, kényelmes a fogása. Hajrá
Apropó, szerinted ez a kar csak a te gépedhez jó, vagy régebbi DeLonghihoz is? Van egy régi EC 155 a családban és klassz lenne, ha a dupla szűrőbe nem annyi menne, mint egy átlag 58-as szimplába :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
őstag
válasz inf3rno #5613 üzenetére
"Egyébként én nem értem ezt az egészet. Mármint néha elmegyek benzinkútra, kocsmába, kávézóba, fagyizóba, étterembe, és iszok egy feketét, de sehol nem kapni azt a szintű kávét, amit itthon egy olcsó karos géppel lefőzök."
A kávézót leszámítva a többi helyen "kávé kapható", de a kávé nem prioritás, nem szakma és főleg nem szenvedély.
Én azt feltételezem, hogy az esetek nagy részében a gép használatát ismeri a személyzet, de nagyjából kizártnak tartom, hogy akár csak napi szinten kóstolgatná (feketén) a presszót, amit készít, mérne bármit - van egy (jó) gép, fix beállítás, valamilyen szemes kávé az őrlőben és ennyi. Milyen vízzel készülhetnek ezek?Kifejezetten kávézó esetén ez már szomorúbb - de tegyük hozzá hogy a közönség nagyobb részének fontosabb a latte art, vagy az ízesített kávékülönlegességek mint akár egy klasszik sötét espresso. Ha jó kávét szeretnél, meg kell válogatni hova mész be
"... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Futás, futópályák
- Óra topik
- Autós topik
- Napelem
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...