Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz mr_ricsi #21095 üzenetére
Ha a sebességre mész, akkor a krimpelő sem játszik, mert hidraulikus gyorsprés krimpel illetve nyomja bele a kábelt, amibe a paraszt csak beleszórja a csatikat/kábeleket és meghúz egy kart...
De bizony a szabvány megköti a kábelek minimális átmérőjét az egy szálon átvihető maximális terhelést is.
Az általad felhozott kábelek 0,1mm-es átmérőkülönbség van. Az krimpleni és belenyomni is lófütty...
Gyakorlati szempontból nincs különbség, mert a NEM mindkét esetben áll... Tehát akkor se húzhatod ki ha lehet, és akkor se, ha nem lehet... Irreleváns...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Biliskmer
aktív tag
válasz imibogyo #21097 üzenetére
Végig néztem a képeket, közben ez futott végig az agyamon:
1: Waze mi ez az óriás valami?
2: Ohh gépház akar lenni...
3: Jé szalagparketta az oldallap mint nálam
4: Aztán rájöttem, hogy ez egy kutyaház, akkora blökinek kell is ekkora kuckó
5: mért rak PC alkatrészeket a kutyaházba, ennyire nem lehet kocka a kutyus.Az én épülő házam pont a tiéd ellentéte, elég apróra szabtam (bocs ezt a poént nem lehetett kihagyni)
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz imibogyo #21097 üzenetére
ember csinál egy házat, és felteszi a tápot...
aha. így már értem.
visszatérve az általad linkelt, kombinált esztergához. ha tárgyként befogok egy 10x10-es alurudat, és szerszámhoz egy kellő hosszú 8-as fúrószálat.
a löketek, kinyúlások, stb-k közül melyik adat vonatkozik arra, hogy milyen hosszú, befogott alurudat tudok megfurni, (esztegálni), hosszanti irányban.hasonlókat akarok gyártani. sokat...
ezek 100mm hosszúak. csak rövid volt a fúrószál, így szenvedős volt.
a képen 20x20 és 20x10 rudak vanna megfúrva.
a befogás is macera volt.én 10x10 esek közepét fúrnám, ami a szimetria miatt egyszerűbb.
azaz 2db, egymásnak szorított 5x10 élébe esztergálnék bele egy 8mm átmérőlyű furatot. a pasztázás és szerelés is egyszerűbb lenne, ha szendvics szerűen rakom össze a csövet körbefogva, mintha nyomnék a lyukba pasztát, és a végéről kéne beletolnom...magyarul. milyen hosszan lehet lyukat esztergálni a te általad linkelt géppel?
de most nézem:
Fúró max. ø: 6 mm
Maró max. ø: 6 mminnentől kezdve tök mindegy a kinyúlás, löket, akármi...
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
imibogyo
veterán
válasz szab.tam #21096 üzenetére
Lényeget összefoglalva igen.
Egy ponton tévedsz. Én vagyok a Pesti, de az eszterga nincs itt fenn.
Nekem is ez a gondom.Otthon vannak gépeim és szerszámaim bőven.
A többi moddingom is ott készült, anno.Nem qúrtam én el. Ha kell és tudok is, akkor nagyon szívesen segítek. Például holnap megyek haza vidékre. Ha kell valami gyorsan dobd át, mert reggel indulok.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz imibogyo #21094 üzenetére
tehát a lényeget összefoglalva: pesti vagy, van eszergád, és ezt az infót megosztottad velem.
ezt most nagyon elqúrtad, az tudod ugye?
huhh! nagyon fincsit linkeltél. el is mentem!!!!
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
mr_ricsi
veterán
válasz TESCO-Zsömle #21082 üzenetére
"A szerelhetőség meg maximum könnyű és/vagy gyors lehet."
A kapitalisták erre tojnának. Az számít, hogy mennyibe kerül. Ha gyorsan lehet szerelni, akkor kevesebb órabért kell kifizetni, rövidebb ideig világítani, és fűteni. Ugyanígy olcsóbb, ha nem kell a párezer Ft-os krimpelőfogó, hanem csak a párszáz Ft-os betűző."Semmilyen csatlakozóhoz nem lehet a tápegység gyári előírásánál vékonyabb kábelt használni, mert mert eléghet a terheléstől."
A tápegységnek nincs előírása a kábelekre.
A csatlakozókhoz, pl. a Molexhez különböző érintkezők vannak, amelyek abban térnek el egymástól, hogy milyen vastag kábelre lehet rákrimpelni. Az érintkező és a vezeték együtt határozza meg, hogy mekkora áramot szabad rajta átvinni.
Ha egy tápba bekötök plusz egy ágat, amire 3 db HDD-t raknék, nehogymár ne használhassak 0,5mm2-es vezetéket a tápon lévő AWG20-22-esek helyett."És miért akarnál a szükségesnél vastagabb kábelt belerakni?"
Mert az AWG18 vezeték 0,823 mm2 keresztmetszetű, itt Európában meg a 0,75 vagy az 1 mm2-est könnyű beszerezni."Ez igaz a "hagyományosra" is, valamint a lengő-csatik 95%-ára szintén..."
Más az, ha valamit nem szabad, vagy ha nem lehet. Krimpelt Molexből még soha nem szabtam ki a vezetékeket, de egy ilyen csati idővel még a rezgéstől is kilazul.[ Szerkesztve ]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
imibogyo
veterán
válasz szab.tam #21091 üzenetére
Azért annyira nem kell irigynek lenni. Egy elég régi öntöttvaslábú esztergáról van szó. Még lábbal-hajtós-röpsúlyos volt valamikor (volt vagy 80 kg a lendkerék). Ezt alakítottam át motorossá.
Itt láthatsz belőle egy részletet. LINK
Viszont van hozzá kézi előtoló szán. Mondjuk csak 35-40 centiméter a csúcs amit be lehet fogni, de eddig mindenre elég volt.
Örököltem egy bácsitól aki el kezdett tanítani (egy hónapig), szegény idő közben meghalt. De előtte megígérte, hogy ha ő meghal, akkor az enyém lesz az eszterga. Sajnos ez túl gyorsan történt ahhoz, hogy élvezhessem a történeteit és taníthasson. 75 éves volt, szóval mind élet, mind szakmai tapasztalatból volt elég neki. Én nagyon szeretem amikor idősek mesélnek. Sajnos ez nem jött össze.
Nem vagyok profi, sőt nagyon is kezdő vagyok, most pedig, hogy felköltöztem Pestre, nagyon ritkán jutok a műhelyem által nyújtott komforthoz.
A mostani projektet is teljesen kézzel csináltam. Azért nem tökéletesek a lyukak, meg a faragások.
Ha nem túl bonyolult amit meg kell csinálni, akkor engem igénybe vehetsz. Már amikor megyek is haza. Mert foggal én sem tudok neked segíteni.
Biliskmer: ha nem ipari munkát akarsz végezni teljesen felesleges olyan szintű gépet venni, Bőven megteszi hobbizni egy ilyen is.
Dolgoztam egy pont ilyen gépen. 18 centi a befogása, tehát ha nem korlátot akarsz esztergálni bőven jó. Valamint marni is tudsz rajta.
Ha hosszabb befogás kell, akkor is kapsz alap esztergát 100-150k között.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
Akkor feldobom közpénzre: Tud itt valaki minőségi nyákot készíteni?
2 nyákról lenne szó. Az egyiken egy kapcsoló, a másikon 4DB csati. Mind nyákba ültetett, és a lábakról kéne furatos forrpont kivezetés a kábeleknek. Ez kereken 100 apró furatot jelentene.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Biliskmer
aktív tag
-
szab.tam
nagyúr
válasz imibogyo #21085 üzenetére
saját eszterga....
nem vagyok irígy, hanem de....
annyi elképzelésem lenne, de mindig abba a korlátba ütközöm, hogy nincsenek eszközeim...
csak a 3.500,- ft/órás eszergályos....
és azért az állandó kíséltezgetéshez ez elég húzós dolog.valamit ki kell találnom...
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #21087 üzenetére
Darabolást bevállalom, választhatsz szerszámot is.
Láncfűrész, körfűrész, szalagfűrész, hasítófejsze... -
TESCO-Zsömle
félisten
-
BlackPriest
őstag
monitoros plexiről kérdeznék, minden tft monitorban plexi lap van?
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
szacsee
nagyúr
Megjött az "új" házam, TESCO-Zsömlének ötlete után mentem. Pikcsör majd jön, ha eltakarodik egy háklis masina mellőlem.
-
imibogyo
veterán
Azért berakom ide is, hogy miért is van szükségem a plexire.
Ennek a kis DAC+AMP kombónak kell a tető, de Blabcsi kolléga kihúzott a csávából. Ezúton is nagyon köszönöm neki.
Mondjuk még messze nincs kész.
Ki lesz cserélve az összes belső kábel és meg lesz szüntetve az IC kábel.
Még megy a tetejére a plexi a mélyedésbe, amit ki fogok mattitani, hogy csak sejtelmesen jöjjön át rajta a beépítendő piros fény.
Az előlapjára egy egyedi alumínium előlap megy majd feliratokkal, ha rájövök hol tudok olyat csináltatni, vagy én hogy tudom megoldani.
Meg még lesznek esztergált lábai, ha otthon leszek vidéken végre az esztergám közelében.
Nem a végleges a színe sem. Még megy rá egy réteg mahagóni, valamint csónaklakk is.
Tehát még nagyon sokat fog alakulni. Csak már három napja nélküle hallgatok zenét és nagyon hiányzott, ezért most összeraktam. Az alaplapi hozzá képest nem kicsit mélyrepülés.
[ Szerkesztve ]
-
Blabcsi
senior tag
válasz fulltime4wd #21072 üzenetére
Inkább jobbat vegyél.
Hosszútávon jobban jársz.https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz mr_ricsi #21081 üzenetére
Ismét feláldozták a megbízhatóságot az olcsóság és az olcsó szerelhetőség oltárán.
Hülyeség. És mi az, hogy olcsó szerelhetőség? Olcsó max az előállítás lehetne. A szerelhetőség meg maximum könnyű és/vagy gyors lehet.
Ilyen csatlakozóhoz eleve nem szabad a gyári előírásnál vékonyabb keresztmetszetű kábelt használni, mert nem lesz jó a kontakt.
Semmilyen csatlakozóhoz nem lehet a tápegység gyári előírásánál vékonyabb kábelt használni, mert mert eléghet a terheléstől. És miért akarnál a szükségesnél vastagabb kábelt belerakni?
És kihúzni sem szabad a madzagnál fogva.
Ez igaz a "hagyományosra" is, valamint a lengő-csatik 95%-ára szintén...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
mr_ricsi
veterán
válasz TESCO-Zsömle #21077 üzenetére
Nagyon utálom ezt a megoldást! Ismét feláldozták a megbízhatóságot az olcsóság és az olcsó szerelhetőség oltárán.
Ilyen csatlakozóhoz eleve nem szabad a gyári előírásnál vékonyabb keresztmetszetű kábelt használni, mert nem lesz jó a kontakt. Sokkal nagyobbat sem lehet használni hozzá, mert nem megy bele.
És mivel ezek AWG méretezésű kábelekhez készülnek, nehéz velük mm2-es kábeleket JÓL párosítani.
És kihúzni sem szabad a madzagnál fogva.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
m.tomi4
tag
válasz BlackPriest #21076 üzenetére
hello!
hol lehet ilyen csatit venni?
-
TESCO-Zsömle
félisten
Mit nem adnék egy műhelyért és egy avi hegesztőért...
Házat lehetetlen megrövidíteni popszegecseléssel...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21077 üzenetére
Az új házikómba én is ilyet csináltam
Tényleg remek megoldás
Fejlemény: A házikóm alsó lapja kivételével minden oldala le van már festve...holnap száradás után, festem az alját. kb 2-3 nap és kész vagyok!
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz BlackPriest #21076 üzenetére
Hogy én mennyire imádom ezeket a csatikat, mikor a vinyó mögött nincs 2cm a hagyományosnak...
Csak ilyeneket használok, ha lehet. 10 vinyót felfűzhetek egymás alá egyetlen kábelre és nincs gubanc... beteszem a vinyókat, belenyomom a csatikat, aztán fogok 4 szál vezetéket és egyenként belenyomom a csatikba.
Nagy ötlet volt Molex-re is lehozni ezt a megoldást.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
BlackPriest
őstag
válasz fulltime4wd #21074 üzenetére
ez a jó megoldás, semmi vágás, forrasztás, blabla, csak simán betűzöd a kábelt:
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
Biliskmer
aktív tag
válasz fulltime4wd #21074 üzenetére
Megértem, nekem is van (remélhetőleg már nem sokáig) elosztó és kábel rendeteg a gépemben.
Jó barkácsolást, és igényes munkát
-
fulltime4wd
tag
válasz Biliskmer #21073 üzenetére
Köszi!
Elosztóban azért nem gondolkodtam, mert így is már 2 elosztó van 1 ágon... ezért is választom valszeg a"MOLEX-ítést" !
Persze csakis forrasztva stb., nem szikraeső-gyárat létrehozva !
Az még nem is lenne baj, hogy több minden fut 1 ágról, de az a sok, pár cm-es elosztó azzal a sok nagy csatival eléggé hervasztó pókhálót hoz létre !"I see no God up here" - Juri Gagarin 1961
-
Biliskmer
aktív tag
válasz fulltime4wd #21072 üzenetére
Természetesen, a színek az egyes feszültségeket képviselik. (Sárga=12, Piros=5, Fekete=O)
A gányolás helyett javasolnék molex osztót, táp az egyetlen aminek a csatijait szerintem nem szerencsés amatőr módon megpiszkálni. Amennyiben a toldást szépen forrasztva, és zsugorcsővel szigetelve meg tudod csinálni, akkor hajrá!
Ellenkező esetben: Molex Y elosztó például itt is kapható, és csak 156 Ft
[ Szerkesztve ]
-
fulltime4wd
tag
Üdv!
Abban segítsen vki., hogy mivel a tápomon kevés a molex ág, arra gondoltam a floppy tápkábelére gányolnék molex csatit. Gondolom a színek megegyeznek, de a fesz-ek is?Előre is kösz!
"I see no God up here" - Juri Gagarin 1961
-
imibogyo
veterán
válasz Blabcsi #21067 üzenetére
Szia Budapesten vagyok. Nekem a pöttyös is tök jó lenne, csak annyi a lényeg, hogy könnyen alakítható legyen, meg valamennyire átlátszó. Ezért döntöttem a plexi mellett.
Amúgy 10x30cm-esre lenne szükségem. Ha kicsit nagyobb nem baj.
És te merre vagy? Remélem győri...
Üdv!
Imreszerk. most látom, hogy Debrecen
szab.tam: igen látom márszerk. 2: kicsit sok a smiley egy hsz.-en belül
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz Biliskmer #21064 üzenetére
Jól van na nem kell beszólni. Nem ez a végleges megoldás. Ez még csak a tervezési fázisban volt. De le lett ez írva a megfelelő topicban.
Közvetlen fém apa-apa RCA toldóval lesz a végleges, csak ahhoz új dobozt kell terveznem. De ha nem is lesz új doboz, akkor is minőségi kábel lesz bekötve (ráadásul nem 1,5 méteres, csak 50 centis).
E kettő közül lesz valamelyik.
Azért meg bocsi, hogy a 80k-s rendszert nem forrasztgatom szét. Muszáj az IC.
#21066: Nem is vettem annak.
Amúgy meg szétflexelhetjük a házadat. Nekem csak egy darab kell belőle.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Na nincs senkinek egy kis felesleges plexije?
Ehhez kellene, vagyis a tetejéhez. -
Biliskmer
aktív tag
Szevasztok!
Haladok a munkával, a táp ügyében arra jutottam, hogy hagyok mindent az eredeti álapotában, majd a jövőben veszek egy drágább halk tápot, jó hatásfokkal, ha jól emlékszem az FSPnek van olyan szérája aminek nagyon jó a hatásfoka és nem raktak rá semmi csicsázást, ergó mérsékeltebb az árazása.
Holnap kezdem el a festést, csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy szeretnétek hogy képeket készítsek a festetlen állapotról is?
-
Ringman
nagyúr
válasz szab.tam #21059 üzenetére
csavar-linkek
az amd-s keret még mindig szimpatikusabb, illetve "bizalmat keltő" mint az intel féle push-pin.
az coolermaster hyper 212+ all-in-one lefogatása szerintem felettébb okos.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
szab.tam
nagyúr
válasz Ringman #21058 üzenetére
ennyi eszem van. előbb megyek a linkre, végignyálazva az elejétől, megtalálom a 106. oldalt, majd utána látom, hogy írod: 105. oldaltól......
úgy nézem, ugyanaz a móka.
furatátmérő 4.03 +-0.03. tehát a 4mm meg kell legyen. -> 4-es csavar....gondolom, az összes intelnél ez lesz....
az amd-knél pedig meg kell néznem, hogy milyen furatokat talál az ember a nyákon, ha azt az idióta keretet levesszük. valami megoldás kell, hogy ne akasztókat kelljen gyártanom, hanem elég legyen a csavar. majd néznem kell pár szétégett cuccot a modellezéshez... az a tuti....
remélem a gpu-knál pdeig 3-as.
thx.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz szab.tam #21057 üzenetére
1155-re pont a héten akadtam rá.
105. oldaltól, biztosan előtte is vannak hasznos dolgok
gondolom a többi intel foglalatra is van dok
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
szab.tam
nagyúr
hátha valaki tudja.
fontos:
nem találgatós. jó lenne, ha pontos lenne a válasz....vga nyákokon a gpu hűtőt tartó csavarok furatának átmérője mennyire egységes?
pl. az accelero xtreme plus-hoz 3mm-es csavarokat adnak. az alap lefogatóhoz is, (asszem valami atihoz való?), és a gtx480 kit-hez is.építhetek-e erre általánosan?
mert elég vicces lene, ha tervezek a gpu hűtő blokkjához egy különböző fuattávra felfuratolt, és menetezett x pántot, és a hozzá tartozó 3mm-es csavar nem megy át a nyákon, mert kisebb a nyákon a furat...
itt persze nem az alsó kategóriás és régi vga-kra gondolok, ahol 2 db. lyuk van, amin rugós bütyök felfüggesztés van. a normál, 4 furatos rögzítés érkekel.
és ugyanígy érdekelne, mi a helyzet az alaplapoknál a cpu hűtő rögzítő furatok átmérőjével. természetesen az inteles furatok méretére gondolok. ott egységes platformonként?
mert én 775-nél, ahol pöckös rözítés van, (pl. htx2, mini ninja), levágtam, és 4mm-es átmenő csavarokkal oldottam meg. a többinél, (1366, 1155, 156, meg amennyi van...), egyésges a furat átmérő?nagyon köszönöm, ha valaki ezt pontosan tudja....
(még 1x: nem találgatós a dolog, mert nagy szívás, ha téves választ kapok.)[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Nincs véletlenül valakinek elfekvőben egy 10cmx30cm-es plexi darabja valamilyen projektjéből? Kicsit kisebb is lehet, de nem tudom pontosan mennyivel, mert munkahelyen vagyok. Talán olyan 8x24cm az alja.
Szükségem lenne a DIY DAC-AMP kombómhoz egy körülbelül ekkora darabra. Ha esetleg még füst színű is vagy sötétkék is lenne, az maga lenne a kéjmámor.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz Biliskmer #21051 üzenetére
uncsi, nem elég kreatív. és nem hűt, hanem pörköl. beleket meghagyom neked.
jobban érdekelne, ha a htpc/mindenes gépem kb. 50w-ja nem térdmagasságban fűtene, hanem a talpamat.
a gépet nem tudm lejjebb rakni, sem a lábamata feljebb.és a hőcsövezésnek is van határa....
és mivel a régi, szélesebb székem helyett vettem egy bazi jó, kényelemes, de keskenyebb, narancsárga forgószéket, nem tudok törökülésben, lábat felhúzva ülni. le fog télen fagynia lábam. valamit q gyorsan ki kell találnom...
[ Szerkesztve ]
-
Biliskmer
aktív tag
válasz szab.tam #21049 üzenetére
Kicsit gusztustalan lesz, de nekem van megoldásom, és BIO!
Három egyszerű lépésből áll.
1: Töménytelen mennyiségű bab és társai fogyasztása.
2: A belekben a keletkezett biogázt rendkívül nagy nyomásra kell préselni.
3: Ez a legfontosabb, hirtelen egyszerre kell kiengedni, ugyanis a nagy nyomásra sűrített gázok eredeti térfogatukat visszanyerve lehűlnek (ez fizika, nincs mit tenni).A herék hűtésének folyamatossága csak rajtad múlik!
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz mmcc02 #21047 üzenetére
nincs, de lehet, hogy inkább valami zöld, biomegoldást keresek: hátha tüdőből is megoldható...
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz kmisi99 #21045 üzenetére
én nyárra az alsó gatyába integrálható, lapát nélküli, valami mágneses alapú légmozgatásos, herelegyezőn gondolkozom.
-
kmisi99
addikt
Ezt még kb 2010 nyarán csináltam a meleg ellen egész kellemes volt aztán később az akksit lecseréltem egy kodegány tápra bár arról nincs kép
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Szia!
Azért 5 pines, mert a 2 ventit külön képes vezérelni a kártyád! Ebben sokaknak különbözik a véleményük, h jó-e, számít-e, így van tervezve, h egyes esetekben a ház eleje felé néző venti több levegőt fúj, mint a ház háta felé álló, így keltve egyfajta hátrafelé áramoltatást.
Nálad tehát van egy 0, egy +12V, egy RPM jel, valamint 2db PWM jelkimenet. A shaman ventijét úgy tudod rákötni, hogy az egyik pwm jelet szimplán kihagyod. Rákötni? Hmmm.. szedsz egy bontott csatit (az egyik tag asszem lavágta a csatit, mert ő 480-ra moddolta rá az 580 hűtését és annak ugye csak 4 pines csatija van, próbáld meg felvenni vele a kapcsolatot, hátha eladja neked a csatit, aztán onnantól pár forrasztgatás és megvagy! (csinálhatsz egy egyedi átalakítós kábelhosszabbítót is, csak a barkácstehetséged szab határt!)
Aláírásod= igaz[ Szerkesztve ]
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
raus
aktív tag
Sziasztok!
Tudnatok segiteni nekem hogy az ASUS GTX580 DCUII-es kartyam 5-tüs PWM-es venticsatlakozojara hogyan tudnek ramüteni egy 4tüs sima PWM-es csatlakozot? A pinek kiosztasa erdekelne vagy a szinkodok. Szeretnem a Thermalright Shaman PWM-es ventijet a kartyarol, Afterburnerben vezerelni.
Ket venti volt gyarilag rajta, de miert 5tüs a csati?A szabvanyos PWM csatinal ezek a pinek vannak ugye:
- föld
- 12V
- fordulatjelzö pin
- PWM jel pin -
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21040 üzenetére
Nem vagyok én jó kapitalista
Bár töritanárom szerint meg igen: Egyszer megkérdezte miért volt hatalmas techikai áttörés az izzó az ipar számára? Erre én: Tovább lehet dolgoztatni a munkásokat...
-
TESCO-Zsömle
félisten
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21038 üzenetére
Amúgy lehetne olyan szériájuk amit jó marketingel lazán eladhatnának drágábban, "Super Safe" SS széria, olyan parasztvakítás lenne, mint azt mondani egy 5400-es vinyóra, hogy "green" vagy "eco"...
Amúgy zener épp van itthon, stab IC csak 7812 és azzal annyit érek, mint a szarnak egy pofon
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Biliskmer #21037 üzenetére
Az drága. Vagy te fizetnél +15-25%-ot csak mert a gyártók idiótabiztosra terveznek mindent?
És gyártóként te drágítanád ennyivel a termékeidet, hogy kivédj olyan problémákat, amik a felhasználók 99%-át nem is érintik?Nem kell lemondani a 7-8-9V-os megoldásról. Csupán másik irányból kell megközelíteni. Például a venti és a 12V-os ág közé tenni kell egy 9V-os feszültségstabilizátor IC-t és meg van oldva a dolog kockázatmentesen.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21036 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ez nem idiótaság, csak azt amit az elektronika tanárom is, mindent idióta biztosra kell tervezni.
Amúgy igazad van, nálam már nyitott kapukat döngetsz, azzal amikor elmondtad hogy nincs ágak közt védelem egyből le is beszéltél a 7V-os meghajtásról (felfogtam a lehetséges következményeket, tudom mit jelenthet egy 3.3-ra tevezett fogysztónak a 12V).
Szerintem kiegyezhetünk abban, hogy nem fogok 7V-ot használni (mert kezd elszaporodni az offtopic hozzászólás), marad egy 12V + 3.6V zener dióda páros. késöbb lehet mégis csinálok egy hőérzékeny szabályzót.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Biliskmer #21035 üzenetére
Nincsenek kirívó esetek. Szabványos tápegység, szabványos fogyasztókhoz tervezve. Vha valaki megszegi a szabályokat, magára vessen.
Amit akarsz, az kimeríti a nem rendeltetés szerű használatot, szóval bármi is füstöljön el, a garancia nem lesz rá érvényes.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21034 üzenetére
Alap esetben valóban nem tudnak találkozni, de éppen a kirívó esetek miatt kéne védeni (én örülnék neki ).
A diódás megoldás tetszik, 12V-os ágon egy 3,6V-os zener meg is oldaná a gondot, úgy maradna 8,4V a ventin.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Biliskmer #21031 üzenetére
Miért kéne védelem minden irányba? Az eltérő feszültségek egy szabványos fogyasztóban se tudnak találkozni egymással, és valamennyi fogyasztó kötelezően testelve van. Az ellen meg van védelem...
Inkább barom barkácsosok, akik elterjesztették ezt a 7V-os marhaságot mindenféle háttérinfó nélkül...
Egy gyengébb tápegység -vagy nevezzük inkább időzített bombának- ölni is tud egy ilyen kötés után...
Te se használod úgy a 220V-os készülékeket, hogy a nulla helyett egy másik fázist vagy a földelést kötöd be, mert nem úgy kell. A tápot miért akarod úgy használni, ahogy nem kéne?
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Gaabbaa
aktív tag
válasz BlackPriest #21032 üzenetére
Én is arra szavazok, adj a ventinek egy ellenállást azt jóvan.... mehet a 12v-os ágra, rendes 4pin molex-el...
Csak a JÁTÉKOK! :-))))
-
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21030 üzenetére
Mondjuk erre nem gondoltam, barom tápgyártók, védelem minden irányba kell, szépen idióta biztosra kell megcsinálni. Akkor ezen még elgondolkozom.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21028 üzenetére
Mért ne köthetnék? A venti földjére a 3,3-at, a venti tápjára a 12-őt, így a ventin 8,7V esik, tudtommal amíg nem rövidzárral kötöm össze, addig a táp szempontjából ez csak egy sima fogyasztó.
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21026 üzenetére
A 7V-ot azért akarom, mert W=U^2/R, vagyis a venti teljesítménye 5V-on mindössze a max érték 17%-a, mert 25(5*5)/144(12*12)=0,173, 49(7*7) esetén már 34%, az ideális 8V körül lenne.
Ha a ventit a 3,3,és a 12V közé kötném akkor 8,7V-ot kapna, akkor 52%-on menne a venti, ez közel lenne az ideálishoz, de nem tudom terhelhetem-e a narancssága ágat.
-
Biliskmer
aktív tag
válasz szab.tam #21023 üzenetére
Vettem 3 ház hűtő ventit, le akartam tesztelni őket mennyire hangosak 5V, és 7 V-on, sajnos jobban hallottam a tápventit mint őket, ezért a teszt idejére (kb fél perc) braktam a tápot a nagypárna alá, így már kussolt...
Lehet hogy ez a megoldás? Párnát a gépházba?
(#21024) TESCO-Zsömle: Ez sem rossz ötlet, még meggondolom, de elsőként tesztelem a 7V-os megoldást pár napig...
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Biliskmer #21022 üzenetére
Annál egyszerűbbre gondoltam.
12V-os relé. A forrására bekötni a ventit. Nyitott lábára 5V-ot, zárt lábára 12V-ot, és megtápolni a gyári vezérlőről...
A ventid mindaddig 5V-on pörög, míg gyárilag a vezérlő nem adná neki a maximumot. Akkor átkapcsol, és megkapja a 12V-ot...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
szab.tam
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #21021 üzenetére
"akkor meg lehetne oldani másképp is a némítást."
sörétes?
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21021 üzenetére
PTK-s hőfokérzékelő, és egy hőfokfüggő PWM-es ventiszabályzó?
Terveztem/építettem is már egy-két darabot, csak most feleslegesnek érzem ide....[ Szerkesztve ]
-
Biliskmer
aktív tag
válasz TESCO-Zsömle #21019 üzenetére
Ezt értem, de a gyári venti maximális légszállítására maximális terhelés mellett van szükség, fél terhelésnél a légszállítás fele is elegendő kellene hogy legyen.
Az én konfigom szerintem 200W nál többet nem nagyon fogyaszthat.
Belegondolva lehet, hogy az 5V kicsit kevés, hajlamos vagyok a kompromisszumra, adok neki 7V-ot.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Biliskmer #21017 üzenetére
Tápoknál ökölszabály, hogy a csereventi maximális légszállítása nem lehet alacsonyabb a gyári venti maximális légszállításának 90%-ánál.
Ugyanez áll a szabályzásra is. A leszabályzott ventinek is képesnek kell lennie, hogy a gyári venti maximális légszállításának 90%-át produkálja.
Különben a táp hűtése és működése nem lesz biztonságos.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Biliskmer
aktív tag
(#21015) TESCO-Zsömle: Köszönöm, valóban gánynak idult, de már annyi időt öltem bewle, hogy kezd emberi formát ölteni. Már csak ezt a táp kérdést kéne megoldanom.
(#21016) Gyíkac: Hát annyi a gond, hogy a gépet eredetileg pénz ráfordítás nélkül akartam (persze ezt már rég megszegtem) megcsinálni, ezért nem tervezek drága cuccokat venni. A mostani konfig alatt a tápom eddig sosem melegedett, és rendszeresen tisztítani szokram, csak abban az esetben nem kötöm át, ha nagyon alapos indoka van.
Az üdvözletet átadom, de jelenleg Thor elfoglalt, a replikátorokkal civakodik
[ Szerkesztve ]
-
Biliskmer
aktív tag
Sziasztok!
Nemsokára kész a saját készítésű házikóm, flex, dekopír, ragasztópisztoly, reszelők, bútorjavító paszta (nagyon sok), szétbontott heverő szivacs, régi redőny vas toldóidom, egy szétbontott régi PC házikó, és felújításból maradt faanyag felhasználásával.
Már csak pár apróbb simítás, és a festés van hátra, szeretném a pc tápot kicsit lehalkítani, ezt úgy gondoltam, hogy a táp ventiszbályzójáról lekötném a ventit, és fixen 5V-ra raknám.
Csak azt nem tudom eldönteni, hogy nem lesz-e baj az alacsony légszálításból?FSP 400W PNR, a konfig meg : GAEP43-DS3L, E5200 (kicsit megcibálva), 2x2GB ddr2, Sapphire HD5670, 3db WD vinyó, egy ODD. Szerintem nem lenne nagy gond, de inkább megkérdezlek titeket.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz MasterDeeJay #21011 üzenetére
-
válasz szab.tam #21010 üzenetére
Konkrétan ez egy minecraft szervert futtat, meg még jópár más dolgot (web, tűzfal, file, nyomtató....) 24/7 megy már több hónapja. Az órajel nagyrészt 800-on van, de a progi váltogatja amikor kell.
A max órajelen fogyaszt 38w-ot. Ebben benne van minden ami a gépben van, de le van tiltva int hang és minden egyéb (powercheck 3000-el mérve)!NB hez még éppen hozzá lehet érni annyira forró, Fetek langyosak, procihűtő alapból szinte semmi viszont terhelve biztosan megvan 50 fokos. Lehetne nyerni még pár wattot egy kisebb lappal és ram alulfeszeléssel is de ebbe még nem volt türelmem belekezdeni.
A kártya egy őskövület 10/100-as hálókari, mivel ez a gép routerként is működik.
Vincsiből 2,5" 320gb notis Samsung van benne, nagyon keveset megy mivel nagyrészt ramdriveból dolgoznak a progik és csak időnként menteget rá. (8gb ramból 4gb ramdrive)A főgép és ez egy retró (1990 gyártású) APC Smart 600va-s szünetmentessel meg van támogatva.
HD-t nem próbáltam, biztosan menne rajta de nem erre készült. Lineage 2 fut rajta maxon
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz MasterDeeJay #21008 üzenetére
gongolom próbáltál már vele némi fulld-t. ok, hogy van dxva, de azért a procit is szokott menni valamennyire. 0.8ghz nem kevés?
2,7ghz@1.075v
itt load menyit fogyasztana a teljes rendszer? vagy itt 38w?tehát: ezzel a táppal most hogyan használod?
hűtés:
vrm tájékát elnézve,a fete-eken semmi borda. ok, hogy alulfesz, de nem forrósodik?
nb? sb? kézzel fogva milyenek?winyó. ha ennyire halk gépet csináltál, és kicsit hangos lenne a winyód, akkor ugyan kisebb, és nem szabad a felénél sokkal jobban megtölteni, mert akkor jön a seek, de ez a létező leghalkabb notiwinyó. nekem több is van/volt. (le kell vadászni, laptop-okból bontják ki, ssd cserekor):
Fujitsu Hornet MJA2160BH G2 160GBalul a pci-ban azmiaz? tv? hangkártya? az is benne vana fogyasztásban?
csak nagyon kíváncsi vagyok, hgyan jön össze a dícséretes 38w.
nagyon nézegetem ezeket adolgokat. lassan 6 éve lakom itt. akkor csak 1 nagyobb fogyasztású gépem volt. légkondi, miegymás. akkor 9k volt a villanyszámlám. azóta megértünk pár áremelést, de még mindik 9k. ezt a szokásomat meg akarom tartani.
[ Szerkesztve ]
-
Gaabbaa
aktív tag
válasz MasterDeeJay #21008 üzenetére
Kemény! 0-24-be járatod? azért volt fontos a csend meg a kis fogyasztás?
Csak a JÁTÉKOK! :-))))
-
Kicsit gányolt táppal és szigszalaggal
Idle 28w, terhelve 38w. (rengeteg beállítás után!)
A proci sempron 140@x2 egyénileg belőtt c&q-val alulfeszelve (phenom2msrtweaker). (0.8ghz@0.7v....2,7ghz@1.075v)
Asus m4a88t-m (itt is intvga alulfeszelve és alulhajtva)
Samsung 2,5" 320gb gumibakokon
PicoPSU 80w egy noname 60w-os laptoptöltővel hajtva
Hynix ddr3 1333@cas9, ezt még nem bántottam gyárin megy[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
-
ZetorGumi
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok