Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jinxx
senior tag
válasz werttzui #7572 üzenetére
És ebben a formában mire szeretnéd használni? Modellfotózásra? Vakut is akarsz mellette használni? Ahogy simenon is írta, ha ez a fő világítás, semmi más, akkor rawból elő tudod szedni az eredeti színeket, de ha vakuzni is szeretnél, akkor a lámpás megoldás 2000K színhőmérsékletű, a vaku 5600K körül, azzal pedig már utólag nem tudsz mit kezdeni ha a téma egyik fele jó, a másik sárgás, vagy kékes. Létezik 5600K-s izmos energiatakarékos izzó, de nem emberi az áruk.
Kitalálom! A parlamentet akarod így fotózni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz werttzui #7480 üzenetére
az, bár szigorúan véve már nem RAW, mivel átesett egy komoly feldolgozáson:
- a kamera először visszaállította a színeket (de-Bayer)
- leméretezte a képet
- majd RAW formátumot állított elő belőle, a piros-kék összetevőkből nem tárol el minden pixelhez, csak minden másodikhozmindenesetre valószínűleg jó kompromisszum, amikor fölösleges a teljes fölbontás
-
Kobe
veterán
-
Mihi100D
csendes tag
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3235 üzenetére
Ezért van a fórum, meg a fizika óra, meg a felsőoktatás, meg a fotósiskola (bár ez utóbbiban már kevésbé bíznék) meg egy pár lelkes ember érdekeltség nélküli, független tesztje amikre sajna elég nehéz rálelni, és megbizonyosodni róla, hogy valóban érdekeltség nélküliek és kellően szakszerűek is.
Éppen az ilyen félretájékoztatások és rémhírek tömkelege miatt teszem fel sorra a kérdéseimet én is itt. Hátha akad valaki, aki tudja a választ, és jól tudja. Utóbbiról néha csak némi faggatózás után sikerül meggyőződni, mert azt, hogy "igen" vagy "nem", azt bárki mondhatja alap nélkül is. Ezért szoktam ragaszkodni a némileg tudományosabb magyarázathoz, vagy bizonyítékhoz, vagy ellenpéldához, de megelégszem a tekintélyes fotós rutinnal is ami sok tapasztalattal jár, néha anélkül, hogy értené a fizikáját de tudja, hogy úgy működik és kész.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
ottkar
addikt
válasz werttzui #3220 üzenetére
"Elnyeli a szabadtéri felvételeket párássá illetve homályossá tevő ultraibolya sugarakat"
Az öreganyja térdkalácsát!!!!! Mi teszi párássá a levegőt? A pára!! H2O, víz! A tenger fölött pára szokott lenni! Mondhatta volna szebben kis lovag, életlenség, így ni hallja csak! Az UV sugarak életlenséget sem okoznak. Kettőből semmi!! Az UV sugarak megtévesztve a fénymérést túlexpozíciót okoznak de csak akkor ha sok van belőle. Márpedíg tengerszint közelében nincs sok.Még szerencse.Az ezüstbromid alapú film nagyon érzékeny volt az UV sugarakra ezért használták a szűrőt de csak magashegyekben. A szenzor kevésbé érzékeny és még egy szűrő is van sokszor elötte ezért itt kevésbé zavar be,
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3220 üzenetére
Igen, ezt olvastam már. Elég nagy kamu az a két kép amit példaként mutatnak. Sima PS munka. Már akkor is háborogtam rajta. De végülis ez egy bolt honlapja, naná, hogy arra hajtanak, hogy vedd meg a szűrőt De azért kösz a linket
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3209 üzenetére
Az üveglencse üvegtartalmát nem mondanám plusz bevonatnak, ráadásul pont hogy újabban vannak műanyagból a lencsék, régebben csak üveg volt. Azt meg már többször is megbeszéltük, hogy az üveg szűri az UV-t. Ezek után ne csodálkozz, hogy nem értem, mit mondasz. Leginkább kötözködsz és mindenáron bizonygatni akarod, hogy neked is lehet igazad úgy, hogy közben nekem nincs. De legalább figyelnél rendesen, hogy miről van szó...
[ Szerkesztve ]
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3175 üzenetére
Olyasmiket hoztál fel, amikeg már megtárgyaltunk, ottkar már túllépett rajta. Elég egyértelműnek tartom, hogy akkor nem értetted, miről beszélünk. De egyébként is látszik a hozzászólásaidból, hogy nem értesz hozzá. Te háborodtál fel, hogy ezt szóvá tettem. Pedig te is tudod.
"Gondolod én hülye vagyok?"
Nem, de ez nem jelenti azt, hogy értesz a félvezetőkhöz vagy az elektronikához. Én se vagyok hülye, mégsem műtök agyat, mert nem értek hozzá. És nem is szakértek róla. Viszont villamosmérnök vagyok akinek konkrétan a fényérzékelő félvezetők és az azokat kiszolgáló elektronikák a szűkebb szakterülete. Abban tehát bátrabban okoskodom. A szakdolgozatomat a napelemekről írtam, ezért is példálozok annyit velük.
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3171 üzenetére
(Ne haragudj, de te mikor lettél a félvezetők és az elektronikák szakértője? butaságokat beszélsz indoklás nélkül, illetve akár lehet is igazságtartalma de csak találgatsz, nem tudsz róla semmit. Nem értem, miért folysz bele ebbe a vitába, ottkarnak legalább szemmel láthatóan vannak ismeretei a témában, még ha el is tér az álláspontunk.)
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #3167 üzenetére
itt most nem hitről van szó, én meg mint mondtam, próbáltam már obival papírt gyújtogatni és nemigen sikerült, míg nagyítóval simán. A szenzor nem napelem, de az elve és a felhasznált anyagok 99%-ban megegyeznek. Csak a termelt feszültséget a szenzor esetében nem energiatermelésre, hanem információ rögzítésre használjuk fel. De ettől még a "gyúlékonyságuk" nem különbözik. Leginkább a mögéjük kapcsolt elektronika különbözik, ezért lesz az egyikből egy feltöltött akkumulátor, a másikból meg egy RAW file.
[ Szerkesztve ]
-
bdtom
csendes tag
-
Mercutio_
félisten
válasz werttzui #2758 üzenetére
Ez most a hsz-em mely részéhez kapcsolódik
pitman: A befelé fújt sűrítettlevegővel az a baj, hogy hűt -> páralecsapódás keletkezik. Ha észnélkül nyomatja valaki esetleg fagyás, jégréteg is keletkezhez a ccd-n, ami mechanikai sérülést is okozhat (bár ez tényleg már szélsőséges eset )
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Szten Márs
nagyúr
válasz werttzui #2563 üzenetére
Mert fine-t csak 7 megapixelen tud. Ha meg utólag méretezve is jó lenne, akkor be is adhatná 7-ben, gondolom memókártya takarékosságból 4
szukjozsef1: 10*15 centis méretben több, mint tökéletes lesz így is. De ha jól érzem valamilyen kompakt gépről beszélünk, ahol is a képek mérete 4:3 a 10*15 centis képnél meg ugye 3:2 szóval ezzel lesznek apróbb gondok.
-
_seth_
veterán
válasz werttzui #2542 üzenetére
Az 5600-am adtam el 35-ért 1 gigás kártyával és 2009 márciusáig garival új állapotban.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
ruan
tag
válasz werttzui #2537 üzenetére
Ráhibáztál
A kompaktok közül a 6500fd amelyik legkevésbé zajosodik, a hozzászólások alapján ISO 800 is használható, tehát kivehetők a részletek, és nem is egy konfettieső.
Persze nem lehet egy lapon említeni egy tükörreflexessel.
Nyugodtan használhatod ISO 400-ig, 800-on ha muszály.
3200-n peddig effektkéntÉn is hasonló beállításokat használnék...
talán még a vakuval derítenék
és a színt állítsd, asszem az F gombbal hozható elő a menü "Chrome"-ra[ Szerkesztve ]
-= StarIICraft =- Hell, it's about time!
-
marsu
veterán
-
orbano
félisten
válasz werttzui #2488 üzenetére
asszem az acdseebe be kell állítani a színprofilt arra, amit a PS használ és akkor jó lesz, vagy valami ilyesmi a megoldás erre emlékeim szerint.
egyébként küldhetnél egy screenshotot ahol meg van a kép nyitva PSben és ACDseeben, kíváncis vagyok mi a difi
[ Szerkesztve ]
A vér nem válik VAZZE!™
-
Szten Márs
nagyúr
válasz werttzui #2488 üzenetére
Namost ez egy fura dolog, ha az acdsee máshogy mutatja mint a win beépített nézegetője. Tegyük fel, hogy jól kalibrált a monitorod. Akkor igencsak kiváncsi lennék rá, hogy kidolgoztatva vajon az acdsee vagy a win nézegető által mutatott kép állna-e közelebb a valósághoz.
-
hali01
őstag
válasz werttzui #2280 üzenetére
Megpróbálom felvázolni kicsit érthetőbben.
A külső vinyó lényege,h csak a mentés idelyére van bekapcsolva,így a meghibásodás kockázata elenyésző.A másik pedig,h mivel ezek szinte alig futnak,mindíg újak és eladhatók más gépekbe,így könnyű bővíteni a kapacitásukat.
Nekem az összes képem csaknem 100giga helyet foglal amit nehéz és költséges lenne bármilyen megbízhatatlan optikai adathordozóra menteni.
De mindenkinek megvan a maga véleménye.Én nem ma kezdtem és nem két nap alatt jutottam arra a döntésre,h ez a leg biztonságosabb módja az adatok tárolására egy mezei felhasználónak. -
Jinxx
senior tag
válasz werttzui #2062 üzenetére
Na ná, hogy marketinges faszság. Fuji, Olympus márkájú xd karikon kívül láttál mást? Valahogy ezeket is el kell adni. Én is CF-et vennék, de nem tudom, a gép szereti e lassabban kezelni... Pl s9500-at akartam régen, és hiába gyorsabb a CF, lassabban kezeli mint az xd-t. Ez is űberbefosás a gyártók részéről. Vedd meg a fuji gépbe a fuji xd-t, ha azt akarod h jó legyen, de akkor minek raknak bele cf-foglalatot? Na mindegy, elkalandoztam, megyek inkább haza...
-
Jinxx
senior tag
válasz werttzui #2058 üzenetére
Elvileg van köze. Itt olvastam valahol, csak most nem találom, hogy ha xd kari van benne, akkor maga a váz is megcsinálja neked a panorámaképet, illetve 3d képet. Mindenesetre én is leérdekelném mien kari van benne, az az élmény, ha magadnak kattintgatod össze otthon, nem a váz csinálja meg helyetted úgy ahogy azt ő jónak véli...
Na majd jön valami okos oszt jól megaszondja....vagy nem... -
kocka3
csendes tag
válasz werttzui #2056 üzenetére
aztan lehet, hogy csak azert ragaszkodom a xDhez, mert az E-400as Olympus es azt ismerem.
Nem tudom, hogy az a panorama funkciot, vagy a 3d kepkeszitest hasznalja-e valaki, es tenyleg olyan jo-e.
igazabol 2GBos xD kartyat kapsz 10900 Ftert, a CF kartyaban van 2GBosban tobb aru is, gyartotol, sebessegtol fuggoen. a legolcsobb 2GBos CF 8900 Ft.
2000 Ft a diffi...kocka
-
adik
őstag
válasz werttzui #1678 üzenetére
[link]
...Külsőre alig történt változás a DMC-LX1 óta, igaz nem is telt el túl sok idő a két gép bejelentése között. Alig egy év. Megmaradt az előd legfontosabb újdonsága a 16:9 oldalarányú képérzékelő, bár most 8 megapixel helyett 10-et kapunk ugyanakkora területen, ami régi sirámunkat az egyre nehezebben kezelhető zaj kérdését is felveti, de erről majd később! Üdítő újdonság, hogy a 4:3-os oldalarányú LCD helyett 16:9-est raktak a gépre, ami így igazodik az érzékelő arányaihoz. ...
- by PixinfoKettő, csipkebokor vessző!
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #1671 üzenetére
Megint tanultam valamit Nem mintha nekem hiányozna ez a funkció, de legalább tudom, hogy ilyen is van.
Tökjó, hogy 5:4-es képarányom van (mármint a monitoromon), így semmilyen digitális fotó eredeti mérete nem igazodik ehhezA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
adik
őstag
válasz werttzui #1652 üzenetére
hétfőn úgyis arra járok, megnézem, hogy milyen minőségű.
Amúgy hátizsákot asszem valahol (csak nem tudom hogy hol) épp msot tárgyaltuk ki. Nekem ugyebár van fotós hátizsákom és oldaltáskám is, és az utóbbit sokkal praktikusabbna tartom fotós szempontból, bát tény, hogy a gép mellé nem sok minden fér el, szemben a hátizsákkal, és az is igaz, hogy egy túra alkalmával a hátizsákból sokkal kényelmetlenebb előkapni a cuccokat, bár magát a táskát kényelmesebb vinni, mint az oldaltáskát. Ne tudd mit szenvedtem (bocsi ) amikor Párizsban egy oldaltáskában 2-3 slr vakuval, objektívekkel húzta az oldalamat, viszont a mivel mindegyik masinába más-más fajta (ff, színes, dia, nega, iso 50, iso 400...) film volt befűzve, ezért minden sarkon másra volt szükségem, a hátizsákból meg nem akartam bányászni, mert az meg még macerásabb, hogy minden sarkon leveszem-felveszem a hátizsákot.
Szóval neked kell tudnod, hogy van-e rá szükséged, de hogy mennyire tűnik gagyinak, azt csak egy személyes találkozás tudja eldönteni.
[Szerkesztve]Kettő, csipkebokor vessző!
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #1652 üzenetére
Tartósságára érted? Közelebbről talán valamelyik MediaMarktban, esetleg magában az ED-ben lehet megnézni. De mivel ezek annyira nem divatcuccok, elég masszívra szokták őket csinálni, én is nézegettem párat amikor ilyesmit kerestem és az volt a tapasztalat, hogy csak méretben és árban térnek el egymástól jelentősen. Ugyanazok az anyagok, ugyanolyan dupla-tripla varrással, ugyanazok a színek, tépőzárak, zipp-zárak.
Egyébként szvsz ez feleslegesen nagy egy bridge-nek és cuccainak, viszont egyéb dolgokat is tudsz mellé pakolni. Olyan, mint ha lenne egy sima hátizsákod amiben stabilan és jól elkülönítve elfér a géped. Meg az uzsonnád, a walkmaned, stb Azt érdemes megfontolni, hogy tényleg a hátadon akarod-e hordani, vagy jó a válltáskás megoldás amihez nem kell levenned a táskát, hogy elővegyél belőle valamit a géphez, vagy magát a gépet. Hosszabb túrára viszont az elég kényelmetlen, ha az oldaladon fityeg.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #1628 üzenetére
F22-nél jobban nem tudok rekeszelni. Nem képjavításról van szó, az éles területek összeillesztése kb. ugyanolyan, mint a panorámakép készítés. Szimpla vágás, manuálisan is meg lehet csinálni. Egyszer-kétszer még meg is csinálnám de ha sokat makrózok, az agyamra fog menni. Jobb obi kicsit többe kerül a mostani felszerelésemnél, úgy 2 nagyságrenddel kéne drágább felszerelés Azért addig is szeretnék makrózni amíg nem vagyok vérgazdag
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #1556 üzenetére
rossebtuggya, talán épp itt PH-n De lehet, hogy ez csak amolyan városi legenda Nikont a színei miatt dícsérték, Canont meg a bokeh miatt. Nyilván az első a természetfotózás egyik alapeleme, a második meg a portrézás fontos része.
-
hali01
őstag
válasz werttzui #1177 üzenetére
Egy 8mpx-es géppel készült 300dpi-s kép mérete 30x20 centi.Én ebből interpoláltam 46x30 centiset és abból csináltattam akkora nyomatot.A képpel nem csináltam semmit csak egy autokontrasztot nyomtam rá.Az eredmény tökéletes lett.
Ja és mindenképpen 16bites tiffet kell a rawból előhívni és azt elküldeni. -
csiga997
őstag
válasz werttzui #1175 üzenetére
A laborokban található printerek legtöbbször 200 dpi, ritkábban 300 dpi felbontásra képesek. A nagyobb felbontású képeket egyszerűen leméretezik, élesítik, majd kinyomtatják. Kis képméretnél, mint pl. a 10x15 nincs jelentősége a pixelszámnak, egy 10 Mpixeles képből se kapsz több részletet, mint egy 2Mpixelesből.
Órásposztereket 2-20 dpi közötti rácssűrűséggel nyomtatják. 9600 dpi-vel ebben a méretben Terapixeles bemenőfileok kellenének... -
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #1153 üzenetére
Fuhh, egyszer belenéztem egy 17mm-esbe egy filmes gépen. Vagyis az a 17mm valóban 17mm-nek felelt meg ott madjnem láttam magamat szemből a keresőben, olyan látószöge volt És nem volt brutális a hordósítása ahhoz képes. Gondolom nem volt egy olcsó obi, akkor még nem nagyon foglalkoztam ezzel.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
werttzui
addikt
válasz werttzui #1153 üzenetére
Ill a35 mm -es ekvivalens értéket kell nézni . Az alap a 35mm kisfilmes ehhez képest kell mindent nézni. Pl a dslr gépeknél az obi általába 17 mm-ről indul de ezt a ccd mérete miatt álltalában 1,3 -1,6 al kell megszorozni . Kb minden gép 24 ill 28 mm-ről indul 35 mm-es ekvivalens értékbe számítva . A nagylátó (kb28mm) szinte minden fotósnak kötelező. Táj, épület, beltér fotózáshoz általába.
PENTAX
-
Latissimus Dorsi
senior tag
válasz werttzui #1136 üzenetére
Amilyen bolond az időjárás még a végén tavaszi virágokat találok január közepén
Jesszus mennyi az idő
Jó éjt és szép időt a hétvégére!
[Szerkesztve]MOS6510 > Intel P166 > Intel Cel400 > Intel Cel800 > AMD Athlon 2,0 Thunderbird > AMD Athlon 2,5 Barton > Intel Core2 Duo E6600 > AMD Phenom II N970 >Intel Core i5-4300U > Intel XEON E3 1505M v5 > ?
-
Latissimus Dorsi
senior tag
válasz werttzui #1125 üzenetére
Igazából azt sajnálom, hogy vagy szar idő volt vagy dolgoztam és csak a szobában kattingattam vele. De talán holnapra szép idő marad, és mehetek ki a Bükkbe.
MOS6510 > Intel P166 > Intel Cel400 > Intel Cel800 > AMD Athlon 2,0 Thunderbird > AMD Athlon 2,5 Barton > Intel Core2 Duo E6600 > AMD Phenom II N970 >Intel Core i5-4300U > Intel XEON E3 1505M v5 > ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest