Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
WillChi
őstag
válasz whitezo88 #1995 üzenetére
Ezt azért bővebben ki kellene fejteni, hogy az ötezres miért is kerül más adókulcsba, mint a többi fizetőeszköz... Kicsit zavaros az egész.
qdak: Mielőtt nyitsz egy topicot, használd a keresőt, hogy nincs-e valami olyan topic, amelybe belefér a kérdésed/témád. Mindaddig zárni fognak minden topicodat, míg van olyan téma, amit folytathattál volna topicnyitás helyett.
[Szerkesztve]Keresek C64-hez Action Replay MK6 vagy MK7 kártyát. Esetleg Final III-at tudok cserébe adni.
-
FehérHolló
veterán
válasz whitezo88 #1995 üzenetére
Lehet, hogy régimódi vagyok, de engem valahogy nem érdekel vásárlásnál, hogy az eladónak mennyi haszna lesz abból, amit elad. Viszont ha fizetni szeretnék, akkor már hadd fizessek a nemzeti hivatalos fizetőeszközzel. Nem az Ókorban élünk, amikor a legtöbb helyen cserekereskedelem volt...
Másrészt pedig köszi az indokot!
Különben pedig a (közgazdász) nevelőapám kielemezte a helyzetet: nem volt joga ahhoz, amit csinált. Ha a mekiben ez bevált szokás, akkor panaszkönyv, vagy fogyasztóvédelem a megoldás. (inkább utóbbi)
[Szerkesztve]Skynet is real. It's called Google.
-
qdak
addikt
válasz Viktor0610 #6 üzenetére
föleg a 'nem tudom a zeneszám cimét' topic megszüntetése fáj!!! pedig nem én inditottam!!!
azt már nem is mondom hogy akár milyen topicot nyitottam idáig mind + lett szüntetve
köszönöm mindenkinek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
whitezo88
nagyúr
válasz FehérHolló #1990 üzenetére
na véletlenül osztálytársam is mekibe dolgozik és elmondta: 5k-ssal nem lehet fizetni, mert nagyobb mint a csekk, és így más adókulcsban van és máshogy jön ki az elszámolásnál. más kérdés hogy az eladó elkúrta és gyakorlatilag semmi értelme nem volt amit csinált
-
(Bundás)
addikt
Melléket lehet beütni telefonszám mellé?
-
Lord Zero
addikt
próbálkozom, mi bajom lehetne..
[link]?nem, mindegy
-
Kephamos
addikt
Haverom is hasonlóképpen járt...Volt egy 5k-s könyvutalványa, amit nem tudott normálisan levásárolni, mert a könyvek, amiket vett összesen csak 4980ft-ba kerültek és nem volt nálla semmennyi pénz. Vagy 2 órát szívott a könyvesboltban.
-
WillChi
őstag
Hát, elég beteg lehetett a csávó...
Keresek C64-hez Action Replay MK6 vagy MK7 kártyát. Esetleg Final III-at tudok cserébe adni.
-
FehérHolló
veterán
Épp most értem haza Donald bácsi étterméből.
780 Ft-ot kellett volna fizetnem. Volt egy 700 forintos étkezési csekkem és egy 5000-es bankjegyem, semmi egyéb pénzt nem vittem magammal.
Kedves fiatal csávó mondja, hogy márpedig nem fizethetek 80 Ft-ot ötezressel.
-Miért nem?
-Mert az olyan lenne, mintha felváltanám a csekkedet.
-De rögtön le is vásárlom.
-Az nem érdekes, nem fizethetsz nagyobb címletű pénzzel, csak pontosan adhatod a maradék összeget. Érted?
-Nem igazán.
-Ha én most ebből visszaadok, akkor olyan, mintha felváltanám a csekked. Érted?
-Még mindig nem.
Erre kivette a kezemből a csekket, adott helyette 700 forintot, majd az 5000est is elvette, és abból meg visszaadott 4220 pénzt.
-Most már érted?
-Még mindig nem, de mindegy.
-Azért most elfogadom így.
-Köszi.
-Jóétvágyat!
-Pá!
Még mindig nem értem, hogy miért nem lehet 80 forintot egy ötezressel kifizetni. Megmagyarázná valaki nekem?Skynet is real. It's called Google.
-
rendiboy
tag
Sziasztok!
Ismer valaki olyan netkávézót, ahol nagyon gyors a netkapcsolat?Filmelőzetesek: http://www.film.origogsm.hu
-
törölt tag
Azt valaki meg tudja mondani, hol érhető el az a kereső, amiben megnézhetem, h egy adott felhasználó mikor lépett be ide utoljára?
-
Sir Pocok
őstag
Köszi nektek a segítséget, nem vagyunk sok dologra kíváncsiak de ezt már gondolom észre vettétek.
Továbbra is várjuk a vállalkozó kedvű emberkéket. [link]Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.
-
marsu
veterán
válasz Stalker-2572 #1982 üzenetére
Klassz kis gépsárkány ....
A Tied?
Press any key to continue ...
-
Sir Pocok
őstag
Sziasztok!
Ha valakinek van szabad pár perce az egy kicsit segíthetné a munkánkat azzal, hogy a következő kérdőívet kitölti. [link]
Előre is köszönöm a segítséget.Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.
-
Csimoka
tag
Sziasztok!
Véletlenül nincs vkinek egy jó téma ötlete környezetgazdaságtanból?Házi dolgozatot kellene írnom (max 5 oldalas)...fontos lenne
Már egy csomószor elkezdtem írni mindenféléről, de mindig közbejött vmi (pl vki is ugyanerről a témáról írt..stb)
és vmi olyat szeretnék, amihez lenne sok forrás... (ez esetben linkeknek is örülnék)
előre is köszike! -
törölt tag
válasz Stalker-2572 #1972 üzenetére
Nem motor az, hanem a kompresszor légbeömlője.
-
marsu
veterán
-
Stalker-2572
veterán
Hogy nevezik azokat az autókat, aminek a motorja kilóg a motorháztatőn keresztül?
All Black...
-
tomcsi23
veterán
Üdv Urak (Hölgyek),
Ausztriába kell hólánc? ..és ugye, személyivel is kiengednek?...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
Integra
titán
hogy hívják azt a játékot amit a nyuggerek szoktak nyomni a parkokban a homokban, amikor vasgolyókat hajigálnak a távolba a másik vasgolyóját kiütve?!
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
sekli
addikt
válasz Apollo17hu #1962 üzenetére
köszönöm uram!
marsu-nak is... -
marsu
veterán
válasz Apollo17hu #1962 üzenetére
Hát jó ...
Asszem a te verziód a jó ...Press any key to continue ...
-
sekli
addikt
Na itt mi történik a két sor között?
-
marsu
veterán
-
whitezo88
nagyúr
hi!
van egy gondom mégpedig a gépben a csatik nevei. vki el tudná mondani melyek pl a molex, ata, pata, ide stb kábelek(kinézet+használat)? gúgli képkeresőse csak részben segített.
mod: mellesleg emnelt rendszerinfot tanulok, de ilyet (sajnos!) nem tanultunk még, pedig alap lenne egy alapos gépszerelés óra.
[Szerkesztve] -
marsu
veterán
Szia!
Buteo lagopus - gatyás ölyv (V). Barnás színezetű, hasán sötét folttal, farka fehér végén sötét keresztsávval. Észak-Eurázsiában honos. Nálunk téli vendég. Októbertől márciusig figyelhetjük meg, főleg az Alföldön. Hozzánk a Skandináviában költő egyedek jönnek.
Üdv, marsuPress any key to continue ...
-
marsu
veterán
válasz #35692544 #1949 üzenetére
Szia!
Domain: Domain Name System (DNS) Domain-név Rendszer:
- Az internetes domain-nevek kialakításának, nyilvántartásának és feloldásának szabályait meghatározó rendszer.
URL: Uniform Resource Locator (URL) Egységes Erőforrásmeghatározó:
Egy adott internetes erőforrás elérési módját meghatározó szabványos formátumú karakterlánc.
Az URL általában az eléréséhez szükséges protokoll, a tároló szerver neve, valamint az azon belüli elérési út összeolvasztásából keletkezik, de sokféle egyéb kiegészítő információt is hordozhat.
Pl. a ''domain.com'' nevű szerverről a HTTP protokoll segítségével a ''/path/resource'' elérési útról letölthető dokumentum URL-je a ''http://domain.com/path/resource''.
Link: link, kapocs, Két rendszert vagy eszközt összekötő közvetítő közeg. Hiperkapocs. (hivatkozás)Press any key to continue ...
-
törölt tag
Sziasztok! Mi a különbség a domain, az url és a link között?
thx -
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy PCI-os USB-firewire combo kártyát. Ami a furcsa rajta, az az, hogy a 4 USB portból kettő a gép belsejében van (egy fekvő alaplanál felfelé néz a kártyából, a másik az előlap felé).
Ezek mire valók? Mit szokás erre csatlakoztatni? (gondolom pl. egy beépíthető kártyaolvasónak alaplapi USB csatolója van, nem olyan, mint egy külsőé)
békérdés: lehet olyan átalakítót kapni, ami alaplapi USB csatolóból csinál standardot? -
csudri
őstag
Sziasztok, arról lenne szó, hogy a barátnőm fél éve Angliában él, de egy hét múlva végre visszaköltözik ide. Nagyon megkedvelte azokat a csatornákat, amiket kint nézett, a Sky a szolgáltató. A kérdésem az lenne, hogy itthon elérhető-e a Sky szolgáltatása (google-lel rákerestem de nem találtam hivatkozást)? Esetleg az a dolog működik, hogy veszünk egy ilyen Sky vevőegységet és rákötöm egy itthon is kapható parabola antennára?
Előre is köszi a válaszokat.
csudri
[Szerkesztve] -
izee
őstag
Sziasztok! Kéne nekem vagy 10 oldal angol szöveg, amit magyarra kell fordítanom vmi infos témával kapcsolatban. Tudna vki ajánlani vmit?(minél könnyebb legyen) Linket is adjon
Identicalness is the tendency to propagate to collaborate and to interact only with people who are very very very very very much like you. Epitome of this is the selfie. https://www.youtube.com/watch?v=dmXcjvL9VSc&t=39m45s
-
rdi
veterán
hehe írja oda hogy gatyás madzag
Na azt képzeld el, maikor én oktatástechnikát tanítok OKJ felsőfokú, és ott meg falitáblát kell készíteni.
Az egyik lány biológiából készített falitáblát, amihez én nem nagyon értek. Viszem be büszkén a biológia tanárnőnek, hogy mit tudnak a csemetéim, és akkor jön a tanári leforrázás: nem jó, mert hibás.
Mondtam neki, hogy én nem biológiából fogom osztályozniFej! Tor! Potroh!
-
rii
nagyúr
császtok
a varga feri egy bolond százat cvsinálszám az milyen albumon van?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
P.H.
senior tag
Hehe. Mondok én vagy 5 gatyást (akár itthonról is) neked, ölyvtől (alap) kuvikon keresztül fecskéig. Csak szegény általános iskolás másodikos mégsem csillagozhatja meg a kérdést, hogy ezmiez.
És tessék komolyan venni a kérdést , a feltevője a volt ált. iskolai osztályfőnököm (kicsiny falumban), fizika-matematika szakos tanár, val'szeg feltette a kérdést a helyi biológiatanárnak is. Ez valami Békés megyén kívül ismert népies elnevezés lehet.
[Szerkesztve]Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙
-
szatocs
őstag
Csak úgy beírom, ha már itt van a topic...
Mi a faxnak kell 5 zh - t betenni 4 napra, ráadásul a két legnehezebet egy napra???
Köszönöm a lehetőséget=== Szatocs ===
-
P.H.
senior tag
Egy ismerősöm keresett meg a következő kérdéssel:
''Kifogott rajtunk a másodikos lányom egyik feladata, pedig mindent végig néztem már a neten. A kérdés :melyiket nevezik gatyás madárnak az alábbiak közül? holló, varjú vagy a csóka
Ha tudod, légyszi segíts!''
10 évvel ezelőtt még aktívan madarásztam, de egyik lehetőség sem ismerős ilyen kontextusban, Google most nem barát.
Vajh mi a megoldás?Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙
-
Muton
addikt
hi!
ha valaki otthon van a hajózás területén, akkor segítsen már megtudni annak a meghajtásnak a nevét, ami egy a hajó aljára épített forgó korogból és az annak kerülete mentén függőlegesen (onnan lelógva) elhelyezett, változtatható állásszögű szárnyakból áll. olyasmi a kinézete, mint egy keverőgépnek (habverőnek)Muton#2316 - $z@r a drop >_<
-
tildy
nagyúr
válasz M@LC0LM #1930 üzenetére
Ne fostalicskázd. Az egy korrekt alaplap. Egyébként ha lehet egy javaslatom: máskor rakd el a hozzáadott papírokat. Egyébként valószínűleg más chaintechen is azonos a kiosztás, kár hgoy sokára láttam meg a kérdésed (nekem is chaintech van ,7njs zenith)
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
Excelben van a következő két oszlopom
Ia Uf
2 47,5
2,5 47,5
3,5 47,5
5 47
6 47
8 47
10 45,5
12,5 45,5
14 45,5
16,5 45
19,5 44,5
21,5 44,5
25 44
28,5 43,5
31,5 43,5
35 43
38 43
Hogy tudok ebből olyan diagrammot készíteni , ami egyiket a másik függvényében ábrázolja?"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
marsu
veterán
válasz Motion_Blur #1925 üzenetére
Szia!
Hívd fel a 06-1-3-666-666 OTP TeleBank Center, ha van bankkártyád a számládhoz, akkor kártyaszám alapján megmondjaPress any key to continue ...
-
M@LC0LM
csendes tag
Segitségeteket szeretném kérni:
keresek CHAINTECH VNF 3-250 ZENITH VE NF3 alaplaphoz user manualt,aki megnézné nekem megköszönném.
nem tudom hogy kell a power,reset, hdd ledeket..stb bekötni.A hivatalos oldalán nincs fent .
köszi -
Motion_Blur
félisten
Üdv!
Hol tudom megnézni az OTP honlapján, hogy mennyi pénz van a számlámon? K.rvára idegesít, hogy nem találom!
Plz hlp!Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
-
rii
nagyúr
XIII - V - VI - VII - VIII VIII ker környékén tud valaki mondani military boltot, vagy olyan boltot, ahol lehet kapni jellegében ilyen vagy ilyen sapekot?
további __fontos__ kritérium lenne a bolttal kapcsoltaban, hogy legyen nyitva szombaton is .. ugye ennek nem tud megfelelni a http://www.velvartbmx.hu/velvart_hu.html - [link], ahonnan a képeket is linkeltem....
előre is THX.piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
marsu
veterán
Szia!
Nem felejtettem el... Mennyire sűrgős?
Tegnap beszéltem egy mérnök ismerősömmel és csak úcs spontán megkérdeztem tőle, hogy:
- '''' a henger légellenállása értelemszerűen a henger alkotójára merőleges haladási iránnyal számolva hány szorosa a csepp alapú hasáb alkotójára merőleges irányba haladva? ''''
- 53.
- Ezt csak így kapásból a kisujjadból?
- Egyszerű kérdésre egyszerű a válasz.
- De ez tuti biztos? És miért pont 53?
- Hát, ha jobban belegondolok, akkor inkább ugyanannyi ...
Nagy ennyit a mérnökökről.... Nem tudott segíteni ... De nem adom fel!
Press any key to continue ...
-
Grass
aktív tag
Ha chellom van, és ma átlépem a 30 gigát akkor lekorlátoznak még?
"Ne vedd készpénznek mások gondolatait" - Good Will Hunting
-
marsu
veterán
Szia!
Nekem viszonylag egyszerű kis szerelődobozom tartalma egy nagyobb csillagcsavarhúzó, a hátlap leszereléséhez, egy hosszú mágneses végű csillagcsavarhúzó az alaplap csavarjaihoz... ezek a legszükségesebbek, emelett van néhány fogó is, meg egy műszerész szerszám készlet, de abból csak az használom amivel az alalplap távtartóit lehet becsavarozni...
Ezek inkább az össze- illetve szétszereléshez szükségesek...Press any key to continue ...
-
addikt
Valaki tud abban segíteni, hogy milyen szerszámokat érdemes venni számítógép szereléshez?
-
victoireB
csendes tag
válasz DeFranco #1910 üzenetére
Téli fagyi, Traubiszóda, szőke kóla . Pici palack alakú műanyag tartókában lehetett kapni limonádéport, amit mindenki csak magában nyalogatott... nagyon ritkán, de lehet még kapni talán. Krumplicukor, medvecukor. Téglalap alakú rágógumi, Donald kacsás csomagolásban (na, ilyet nem láttam már nagyon rég). Gömböcrágó. Oroszkrémtorta, ünnepségeken mi mindig olyat ettünk. Burgonyachips, vastagon szelt, jó zsíros kivitelben Négercsók!
[Szerkesztve] -
DeFranco
nagyúr
Hali! Nosztalgiás kérdés, 20+ osoknak főleg.
Tervezünk csinálni egy ''retro'' szerű matinét, ahol '80-as '90-es évek beli kaja pia lenne. Pl: meggy márka, tutti frutti cukor, kókusztekercs, durranó cukor (ha még lehet kapni). Kb. ennyi van a tarsolyban. Ha valakinek eszébe jut ezekből valami, amit szeretett kiskorában, segítsen. -
rii
nagyúr
külföldi oldalról segítene valaki megrendelni egy ilyet?
[link]
fontos lenne ....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
marsu
veterán
még annyit, hogy
A közegellenállás fizikai fogalom, azt jelenti, hogy a folyadékban vagy gáznemű anyagban mozgó testre annak alakjától és sebességétől függően a közeg viszkozitására jellemző fékezőerő hat. Tudták ezt a „tényállást” ősidők óta a hajósok, a vitorlázás története együtt járt a vízben könnyen sikló hajótestek formáinak kutatásával. Ha megnézünk egy ezeréves viking hajót, nem lehet kétségünk afelől, hogy tervezőik intuitív módon tisztában voltak a közegellenállással… Sikeresen építették a hajóikat anélkül, hogy számításokat végeztek volna a közegellenállás mértékéről.
Ez idő tájt az áramvonalas formát a cseppformával azonosították a tervezők. Azt tartották, hogy ez az ideális forma, hiszen hasonló alakzatokat produkál mind a szervetlen, mind az élő természet. A vízcsepp volt a klasszikus példa. Ma már tudjuk (a pillanat-fotózás technikájának köszönhetően), hogy a cseppforma tulajdonképpen gömb… A vízcsepp, mielőtt leválik, megnyúlik, ekkor valóban cseppnek néz ki. Amikor azonban leszakad és zuhanni kezd, gömbformát ölt, s ezt végig meg is tartja, egészen a becsapódásig. A szemünk azonban csak a leváló cseppformát rögzíti, a vízcsepp további útját nem érzékeli pontosan. Mindazonáltal a konstruktőrök helyesen gondolták, hogy a képzeletbeli cseppforma ideális alak lehet a közegellenállás mérséklésében.
Ha egy test folyadékban vagy gázban mozog, akkor a közeghez képesti relatív sebességével ellentétes irányú erő hat rá; ezt nevezzük közegellenállásnak. A közegellenállás nagysága függ a közeg anyagától, a test alakjától (pl. egy csepp alakú testre azonos körülmények közt 10-szer kisebb közegellenállás hat, mint egy gömb alakúra), egyenesen arányos a test homlokfelületével, és a sebesség nagyságától függően egyenesen vagy négyzetesen arányos a test sebességével. [George Gabriel Stokes, XIX sz. vége.]
A természet alkotta legkisebb ellenállású test az esőcsepp alakja. Ez az alakja a “szimmetrikus” szárnyszelvényeknek, az áramvonalas test mögött alig keletkeznek örvények. Alaktényezője a legkedvezőbb, de ha a cseppalak középvonala párhuzamos a körülötte kialakult áramlás irányával, csak Fx irányú - dinamikai - ellenállás keletkezik, felhajtóerő (Fy irányú) nem.
Ha egy síklapot ferde helyzetben tartunk - vagy mozgatunk - az áramlás irányában, a síklapra ható erő két összetevőre bontható.
A függőleges (y irányú, Fy) és a vízszintes (x irányú, Fx) erőkre. Az Fy a dinamikai felhajtóerő, vagy emelőerő, az Fx a dinamikai ellenállás erője. E két összetevő aránya a lapnak a mozgás irányával bezárt szögétől és a lap alakjától függ. Síklap esetén az ellenállás sokkal nagyobb, mint az emelő erő.
A csepp alakú keresztmetszetet - a szimmetrikus szárnyszelvényt - céljaink szerint aszimmetrikussá kell tenni. Ez esetben a szárny közvetlen közelében nyomásváltozások keletkeznek. A szárnyszelvény felett az áramlás sebessége nagyobb lesz, tehát a nyomása csökken, míg alatta a sebesség lecsökken, tehát a nyomása növekszik. Ezt fokozni lehet azzal hogy a szelvény orrpontját - a torlópontot - és a végpontot összekötő egyenest - ez a szelvény húrja - az áramlás irányára valamilyen szögbe állítjuk.
szelvényen már 0 fokos szög mellett is keletkezik felhajtóerő, de ezt a húr néhány fokos szögbe állításával még növelni lehet. Ezt a szöget nevezzük “állásszögnek” (a )
Ilyen asszimetrikus szárnyszelvénynél az ellenálláshoz viszonyítva jelentős felhajtóerőt lehet elérni. A keletkező felhajtóerő egyenesen arányos a közeg sűrűségével és a szárny felületével.A felhajtóerő nagyságát gyakorlati úton levezetett képlettel lehet kiszámítani:
F=(p/2)x(VxV)xAxcf
Ahol
F = a felhajtóerő N-ban,
p = a levegő sűrűsége: 1,25 kg/m3
v = az áramlás sebessége m/s-ban
A = szárnyfelület m2-ben
cf = mértékegység nélküli arányossági tényező, a “felhajtóerő-tényező”Press any key to continue ...
-
sekli
addikt
heló,
Mennyi a csepp alapú hasáb közegellenállási tényezője?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Pc eladó! 32GB RAM/Ryzen 5 5600/ 1TB SSD/ 5700XT/ RGB-s ház
- Panorámás Gamer PC! i7-8700/GTX 1070 Ti 8GB/16GB RAM/512GB+128GB SSD
- Minőségi GARANCIÁS Gamer PC! Ryzen 7 5700X/RX 6700XT/16GB RAM/1,25TB SSD
- iPhone 14 PRO - Black - Garancia
- G.SKILL Trident Z DDR4-4400 CL19-19-19-39 1.40V 32GB (4x8GB)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest