Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #11094 üzenetére
"Sajna az ilyen dolog gyakran megtörténik ha a műhely bérelt területen van"
Igen, a bérlemények gyakran kieső területen vannak, s mint olyanok, valójában kicsit gazdátlanok is. Nyilvánvaló, hogy ezmiatt inkább kivannak téve ilyen balesetek veszélyének.
Azonban az ördög nem alszik. Még nem olvastam Arni hsz-ét, és épp konstatáltam magamban, hogy időt kellene szentelnem erősíteni valamit a védelem erősítésére, noha saját műhelyem van, felette alszok, a műhelyben pedig két kutya. Szerszámgép szem előtt csak az állványosak, és az épp használatban levő - még a koffereket, systainereket is úgy forgatom, hogy ne éktelenkedjen rajta jól láthatóan a rendszerint nagybetűs és rikító márkafelirat. Amit én évtizedekig gyűjtögettem nagy spóreszolásokkal, soksok munkával, az egyetlen éjszaka alatt végleg és ellenszolgáltatás nélkül eltüntethető.
Szerencsém az is, hogy idegen nem bejáratos a műhelybe, este az ablakon át az utcáról viszont nagyon jól be lehet látni. Ez nyugtalanít.
Szegény ország vagyunk, ahol a szegénység egyik fokmérője értékeink biztonsága is.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #11097 üzenetére
A DW képviselet ki is költözött Magyarországról. Legközelebb Szlovákiában van. Így aztán a kereskedőknek igen macerássá vált megrendelést kiszolgálni. Inkább foglalkoznak a Makitával, Bosch-al, mert az mindenkinek simább ügy. Ami engem inkább aggaszt, hogy így a szervizelése is hosszadalmasabb, rugalmatlanabb és drágább lesz a DW-nak.
A DW vs B&D összehasonlítást durvának gondolom. Ahogyan nem való a zöld és a kék Bosch-t sem összehasonlítani. A B&D kategóriájában kifejezetten jó, én nem is keresek mást, ha elég a barkács minőség, mert a zöld Bosch ugyanannyiért, vagy itt-ott drágábban összecsapottabb, a Skil kifejezetten trehány munka, a Hunday erejét rendre alultervezik, Budget, Kinzo és tsai pedig klasszikus ipari hulladékok. Maradt még az Einhell, ami erősen lemarad a Güdétől, Güde viszont aránytalanul felemelte az árait.
Az, hogy méretre, formára egyezik két gép, nem jelent semmit. A terhelésnek kitett alkatrészek anyagminősége és kimunkálásának pontossága nagy csalódást okozhat annak, aki ilyen esetben az olcsóbbikat választja. A gyártók bevált trükkje, hogy a minőségi géphez megszólalásig hasonlót kínálnak bagóért. De ezek csak megszólalásig hasonlítanak, megszólalás után már klasszisokkal különböznek egymástól.Az ipari kisgépek harcában pillanatnyilag szerintem a Makita veri ár/érték arányban is, és szervizelhetőségben is a többit. Most kiterjesztették a garanciát 3 évre, az áraikkal csínján bánnak, a minőségük pedig méltó versenytársa a konkurenciának.
Az én táltosként hirdetett work don't play márkámat szándékosan nem említettem, mert továbbra is az gondolom, hogy annak csak az ára táltos, az áru viszont szamár.
Több fa van, mint asztalos!
-
Soká
senior tag
válasz Armahun #11089 üzenetére
Szomorú történet.
A leírtakból két dologra tudok gondolni:
- vagy gyalogosan voltak és nem tudták elvinni a nagyobb gépeket
- vagy sötétben "dolgoztak" elemlámpával és akkor könnyű nem észrevenni dolgokat.És van egy harmadik is, de ne fessem az ördögöt a falra: a nagyobb gépek szállítását mára tervezték...
Biztosításod, gondolom nincs...
-
Bubi
csendes tag
válasz Márton111 #11081 üzenetére
Azt olvastad, hogy annak a csávónak aki a Dewalt-Festool MERÜLŐFŰRÉSZ összehasonlítását felrakta a youtube-ra, az a véleménye a Dewalt MERÜLŐFŰRÉSZÉRŐL, hogy az minőségérzetre, anyaghasználatra pont olyan gagyi mint egy BlackAndDecker.
Ez ferdíted el úgy, hogy Dewalt=Blackanddecker, csak azt nem itt olvastad, legalábbis tőlem nem. -
Madmax81
aktív tag
Szia
Nem te vagy az első ha jól emlékszem akkor L.Szilárd is így járt valamikor .
Sajna az ilyen dolog gyakran megtörténik ha a műhely bérelt területen van , biztos már régen szemrevételezték a terepet .
Sajnálatos dolog remélem azért tudod folytatni a munkáidat ezek után is .1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
válasz thyeby #11091 üzenetére
Siettem nem volt időm csak telefon volt kéznél .
Én nem szoktam felület kezelni az én "hitvallásom hogy a festés az a festő dolga " van egy jó fényező aki garanciásan fest nekem ha valamit elront javítja a hibát , egyébként helyen sincs nagyon ahol megoldhatnám és nem is érdekel az ilyen meló .
Ennél a megrendelő intézte a felület kezelést .
Munka volt vele de kitalálni hogy hogy legyen egyöntetű toldások nélkül az egész az volt fejtörős meló de mire kész lett utólag bele gondolva nem is volt olyan nehéz .1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
-
Márton111
aktív tag
Az élet kegyetlen .Nézz szembe a ténnyel nagy valószínűséggel ismerős tette.Gondolkozz el ,ki járt ott már,úgy hogy helyismerete is lett , körül tudott nézni mi hol van,de ne gyanúsítgass senkit, mert egy életre harag lehet belőle.
A 2 instrumentum túl nagy ahhoz, hogy egy szatyorba vagy zsákba dobva gyorsan elhúzzon vele .[ Szerkesztve ]
-
Armahun
addikt
válasz thyeby #11088 üzenetére
Na szóval:
Vác mellett történt az eset.
Egy bérelt épületben van a műhely a falu szélén.
Kutya van és közvetlen szomszéd is.
A hátsó ajtót tépték fel.
A szekrény nem volt bezárva, de tudhatta mi van benne, mivel csk azt pakolta ki.
Fura a dologban, hogy színte át kellett lépnie egy maki gérvágón és porszívón, hogy a szekrényhez jusson, azt viszont nem bántotta.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
thyeby
őstag
válasz Armahun #11087 üzenetére
Hát ez nagy bosszúság. Jó 200-300 a pótlása.
Ha már így pórul jártál, mások okulására részletezd az esetet.
- Melyik város?
- Műhely? Lakás? Pince? Garázs? Bérlemény?
- Az ügyfelek bejáratosak voltak oda?
- Kutya volt az udvaron?
- Zárt szekrény volt? Milyen szekrény volt?
- Idegen láthatta ottjártakor annak tartalmát?
- A műhely zárt volt? Volt áramtalanítva éjjelre? Milyen zár volt rajta, ha volt?
- Jelentetted a rendőrségen?Tanulsága van a dolognak? Vagy a jövőben bármikor megismétlődhet?
Figyeld az Expressz.hu-t, a vaterát, hátha összetalálkozol valamelyik darabbal.
-
Armahun
addikt
A mai mérleg:
-1 elekrta b gérvágó
-1 nagy makita szalagcsiszoló
-1 kis makita szallag
-1 parkside körrezgő
-1 budget körrezgó
-1 kis makita felsőmaró
-1 noname lamellózó
-2 hőlégfúvó
-2 rossz fúrógép
-1 metabó kézi körfűrész
-1 skill kézi körfűrész
meg amit még nem vettünk észre.Ez volt a szekrényben amit valaki az éjjel elvitt.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #11085 üzenetére
Valóban még nem vettem ilyet .(ahogy nézem amit írsz ,nem is fogok, hacsak nem lesz olyan munkám ami megkövetelné) 12-es és 8-as befogású CMT nútmaró késeket vettem. És ezeket még 3 x éleztethetem , nem kell kidobni
A nagyobbik fajtának 50mm az élhossza és 80mm-ig tudok vele nútolni Hja ez nem dominó ez Mathias/ Márton pantorouter[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #11080 üzenetére
Egy vadiúj CMT kés 4000pénz Én akcióban 3500-ért is kaptam
És megjött az új blekkendekker fúróm ( mármint itt olvastam, hogy a DW tulképpen ugyanolyan ) A régi az tényleg Black&Decker 600w-os és 15 évig kihúzta, de kell egy friss erő is DW 770w és meglepi :küldtek mellé egy D3-as 700g-os ragasztót , meg egy e -havi asztalos újságot .
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #11078 üzenetére
"Domino marókést érdemes odaadni élezőnek szerinted?"
Az kizárt dolog, mert nem tudom.
Nem dobtam el a kopott marókéseimet, hogy hátha lehet élezni. Balázs már utalt rá, hogy ők éleztetik a CNC-be a marókéseket, és ráírják élezés után, hogy hány századdal tér el a kés új mérete az eredetitől. Ebből kiindulva lehet, hogy ez is élezhető, mert ugyanolyan kacifántos élkialakítása van, mit a CNC gépek marókéseinek. Ha jól emlékszem, mdk01 valami négyezer pénz rebegett élezési díjtételként. Szóval akkor ha még az ember fia odapostázi, meg visszapostázik, kiderül, hogy drágábba lesz az élezés, mint egy vadiúj CMT kés.
Szerintem Balázs jobban meg tudja mondani erre az okosságot, mint én. Abban legalábbis valószínűleg tud segíteni, hogy ki élezi az ilyesmit. Utána kellene járni, de fontosabb dolgoknak se nagyon van időm utánalépni.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #11077 üzenetére
Igen, ez egy príma megoldás olyan esetekre, amikor párosával kell szabni. ÉÉS! Pontos a fűrész. Laminált lap vágáskor, rétegelt lemez vágáskor további trükk, hogy - mivel nincs elővágónk - elővágunk mi magunk. Leengedjük a lapot úgy, hogy csak 1, max 1,5mm-t nyessen. (Tapasztaltabbak még kevesebbet vágnak elő.) Ezen áttoljuk a fát, aztán felemelve a lapot annyira, hogy felül épp csak kiérjen, de azért mindenhol tutira kiérjen, áttoljuk ismét. Persze, ez macerás, mert így minden vágás két vágás, de nem kell felsőmarózni, meg ráhagyni a felsőmaróra, mégsem lesz kicsipkézve az anyagunk. DEE! Csak akkor, ha pontos a fűrészünk - különben elcsesszük az anyagot.
Te jártál eszembe, amikor vettem a Rotexet. Volt a srácnak egy (egyébként Festool) marókése, amivel szabadkézi vonalrajzot lehet könnyen, szépen belegravírozni kis könnyű felsőmaróval a fába. Érdekes élkialakítása volt. Azt mondta a fiú, hogy nem mászik el, jól lehet vele rajzolni. A Te ágyaid egyedi motívumaihoz biztosan jól tudnád használni. Ha érdekel, lefotózhatom neked idővel, mert az is biztosan eladó, hiszen a bútorlapba nemnagyon marunk motívumokat.
[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
válasz thyeby #11074 üzenetére
Igen, lehet zabbantani az anyagot a géppel. 100-ast én is csak akkor veszek, ha nincs más. Mondjuk excenteren sem nagyon használtam, általában ki lehetett hagyni a 100-ast, főleg fenyőnél.
Domino marókést érdemes odaadni élezőnek szerinted?Van két régebbi Blum katalógusom, de valójában ezekben is szinte ugyan az van,mint a legújabban. Ha valaki hasznukat veszi, szívesen odaadom.
[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
Jó estét!
Én mikor nagy ritkán bútorlapot vágok, persze kisebb darabokat.
Akkor eccerre kettőt vágok egymáson, a felső a szép, az alsó a nem szép.
Hisz amikor tábla felosztó gépen szabnak több lapot is egymáson, akkor is csak az alsót karcolja az elővágó. De a felsők sem töredeznek ki.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Sanyabá
senior tag
A hétvégén kipróbálom a sűrű fogazatú lapot, bútorlapot szabva . Én sem szabni vettem, hanem hogy hiányzó darabokat tudjam pótolni,meg méretre igazítani ha valami nem stimmel.
Ezen tényleg nagyobb vídiák vannak mint a Kinzó lapon,de kisebb mint a Pilan-án. De mondjuk ebbe az árba nem is fér bele komolyabb lap is.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Sanyabá
senior tag
válasz thyeby #11065 üzenetére
Most érkeztem oda, hogy össze van rakva a masina.
Az összes csavar meg húzva ,a két oldalsó ,és a hátsó toldalék asztal felfogatva viszonylag stabilan áll. Tehát 10-15kg súlyú anyagot mely nem ér túl az asztallapokon ,gond nélkül ellehet vágni.
Mivel a nagy fogazatú lap van fent ,fenyőt szeleteltem hosszirányban. A stellert az asztallap hosszirányú marásaihoz állítottam be párhuzamosan,és minő meglepetés,áll mint Katiban a gyerek. Van lézer is rajta az viszont 2mm csal a beállított mérethez képest.
Valószínű hogy a hasítóéken kell egy kicsit hajlítani,mivel azon van a lézerfej.
A lap magassága majd 7cm-re állítható felfele,( de minek) 2cm-nél vastagabb anyagot nem szabad rajta vágni.
A párhuzamos vágása mm pontos volt 50cm hosszú és 2x2cm lécek szeletelésénél.
Nagyon könnyű a stellert beállítani,mivel alumínium csúszik alumíniumban,és van rajta egy kis nagyító,a számskála felett.
A hővédelemről még nem tudok nyilatkozni.
Aztán vágtam vele 3mm-es HDF lapot is ,melyet szépen vitte.
Az eddigi benyomásom szerint ,30ezret meg érte,de többet adni érte nem szabad![ Szerkesztve ]
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #11072 üzenetére
Mivel az excentercsiszolóm is 125-ös, meg a Rotex is, én meg se néztem a 150-es papír árát, de megkérdezem Neked. Úgyis hamarosan mennem kell oda, mert lógok kétezer forinttal annak a boltnak - mondtam, hogy a jövő héten elviszem nekik. Igen, persze, sárga korongokat vettem. Nem is volt nekik más szemcseméret, csak 80 és 120. Azt mondták, a százas teljesen felesleges, mert a Rotexra mindig 50%-al finomabb papír a következő lépcső - tehát a 80 után a 120 következik, azután a 180.
Erről jut eszembe, hogy vettem tőlük a Domino-ba CMT marókat. Épp feleannyiba került, mint ha Festo felirat volna rajta. Szemre, méretre teljesen megegyeznek, szerintem minőségre is. Majd megírom a tapasztalataimat róluk - szerintem ugyanolyan jók lesznek, mint a Festo-s. Az a gyanúm, hogy ők szállítják a Festoolnak is, csak mást gravíroznak rá.[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #11067 üzenetére
Thyeby: igen, van ALDI is. Kisvárda, Városmajor u. 53.
Amúgy már nem Tirpákia, hanem Borsod. Pontosabban Sárospatak. De ide épp még talán Kisvárda van legközelebb. Környéken már csak Nyiregyházán és Miskolcon van ALDI, azok meg nem ~45 km-re vannak, hanem ~70 km-re.
Közben látom is visszaolvasva a "Metabo-sztorit". Gratulálok hozzá! Nem lehet azért az annyira rossz, mint amennyire te gondolod - különben biztos nem is vetted volna meg...
mdk01: Köszönöm!
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Speciali
tag
válasz thyeby #11043 üzenetére
60 Forintért én is vennék szívesen SIA papírt, az nagyon jó ár. Ja, neked 125-ös, az alapból is olcsóbb. Nem emlékszel, ott mennyiért adták a 150-est?
Milyen színű papírt vettél? Azt elfelejtettem mondani, hogy a sárga való a fához, kék a festékekhez. Na de ez nem szentírás, én is azt használom, amit kapok,külömbséget nem vettem észre.
Sajnos én mostanában nem sokat használom a Rotexet, mert lami melóim vannak általában. Kínomban átfényeztem a kocsimat, hogy legyen egy kis csiszolni valóm. -
Speciali
tag
válasz Sanyabá #11062 üzenetére
Én még nem vettem rá normális lapot, a gyáriakat használom.Lehet, nem is veszek rá komoly lapot, mert minek.Olyan lenne, mint ha Shell Power benzint tankolnék az öreg autómba.
Nem csak az a baj vele, hogy alig van benne vídia, hanem hogy kitöredezett a vídia. Ilyet még egy fűrészlapnál sem láttam, bár soha nem is volt még ilyen kacat lapom.
Igaz, elég sok bútorlapot vágtam vele. Összegyűlt egy csomó maradék bútorlapom, és elvinni, méretre vágatni sok pénz lett volna,meg nagy macera is kidobni sem akartam, csináltam belőle itthonra spejz polcrendszert, meg gardrób nem látható részeit. Már ezen a két dolgon is meghozta az árát.
A leginkább az zavar benne, hogy könnyen felborul.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz Sanyabá #11063 üzenetére
"Bútorlapot vágtál vele?"
Nem, meg sem próbáltam. Ennek két oka van:
1. csak fából dolgozom
2. ha mégis szóba kerül bútorlap (az alagsori mosókonyhába csináltam például néhány szekrényt) akkor azt úgyis megtervezem alaposan, méretre vágatom és nem kell a darabolásával bajlódnom.Azt hiszem sajnálnám is a fűrészlapomat bútorlappal koptatni.
Szóval, nem tudom megmondani, hogyan vágná. Szerintem otthon nem érdemes bútorlapot darabolni. Ha túl nagy a tábla (egész) akkor roppant körülményes tologatni pontosan, ha meg egy vagy több táblányi anyagot vesz az ember, akkor szerintem érdemes annyit rááldozni, amennyibe a vágás kerül. Szebb és gyorsabb a lapszabászat.Most jut eszembe, egyszer azért ügyeskedtem valamit sima fehér bútorlappal. Csak arra emlékszem, hogy felsőmaróval munkáltam készre a lap élét (szép és jó lett), de tudom, hogy elég gyorsan beleette magát a lami a keményfémlapkába.
"Ezen viszonylag nagy vidiák vannak,"
Nevezzük viszonylag nagynak Kicsit nagyobb, mint ami anno a Kinzo körfűrészemen volt. (lásd a felsőt, az alsó egy Pilana)
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #11066 üzenetére
Azt hiszem, ezt hirdetik, de Balázs pontosan meg tudja mondani. Majd holnap biztosan bekukkant a fórumba a munkahelyén - segíteni szokott, ha kérik a tanácsát.
A Bosch-ról mondtam én Neked, hogy vannak ott még rárakódó költségek - jó, hogy nem ugrottál fejest a mélyvízbe.Nem Tuzséron működök, Nyíregyházi vagyok. Az öcsém töltött el az ottani Erdértnél egy emberöltőt üzemgazdászként, így személyesen megismerhettem az irodásokat, fotelosokat is, meg a kétkezi melósokat is. Miért, Te hol élsz? Itt Tirpákiában? Kisvárdán van Aldi is, nem csak lidi?
(Szó esett régebben a vastagológyaluról - időközben vettem egy 3 éves metabo - (Nna, Soká, megtört a jég! Igaz, hogy vissza kellett javítanom, de sok év óta talán először sikerült. Hátha jó is lesz ettől szerinted az a gépcsoda? ) példányt több, mint olcsón.
Tavasszal beszámolok róla, mik a tapasztalataim vele.)[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #11064 üzenetére
Thyeby: Akkor hátha jön pár jó / dícsérő szó tőle!
Annyit sajnálok, hogy a hirdetésben a típusa nem szerepel. Vagy csak én voltam figyelmetlen?
A kék-Bosch megbukott, 170e-ből nem jönne ki, sajnos túl sokat mondtak a szállításra, így már alig lenne kevesebb mint itthon.Pár ezer (5-6 de okvetlen 10e alatt) ft miatt meg nem érzem érdemesnek ezt a fajta beszerzést.Te Tuzsér-on tevékenykedsz?
Épp azon gondolkodom-nézelődöm, hogy a legközelebbi Aldi a Kisvárdai hozzánk. ...Sanyabá: made in ALDI? Ha irnál róla pár szót, hogy te milyennek látod, azt megköszönném! Több szem többet lát... Köszönöm előre is!
Üdv: Ferkó
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz ferkoboy #11060 üzenetére
Balázsnak - alias mdk01nek van egy ilyenje. Dícsérte. (Méltán.) Biztosan készséggel elmondja, mit kell tudni róla. Tudnod kell, hogy ez a gép újonnan most közel félmillió, úgyhogy az a 200K egy ilyen állapotú gépért szerintem nem túlzás. Persze a fotó becsaphat, de kicsi a valószínűsége. Mert a DW gérvágókat tapasztalatom szerint agyon se lehet ütni. Bármit csinálsz, pontos marad. Egy óvó rendszabály van csupán, de ez minden gérvágóra vonatkozik: Várd meg, míg felpörög, s majd csak azután vágj vele.
Jómagam inkább ezt választanám használtan, mint a nagy Bosch-t újonnan - ugyanennyiért.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
Nálam a DW gérvágó(tudod amit a"hozzáértő szakember" Black&Deckernek tekint ) és a körfűrész akkor van egymás tetején ha én akarom,mert 2 külön gép (a körfűrész asztal kiváló gérvágó állvány nálam ,és így nem foglal külön helyet) (juteszembe mostanság két bakra szoktam tenni ,a gérvágót,így mindkét gép hozzáférhető maradt)
Még azt se mondom hogy a kombi megoldás (amiről itt szó esik )olcsóbb, mert csak használtan olcsóbb mint 2 új gép.
Még agyalok hogy ez a kombi akkor miért is jó?Vagy rossz-e valmiért? Pl az átállási idő mennyi lehet : Ha vágni kell a másikkal 1db lécet folyton forgatni kell(mint Móriczka sóért jött egy tányérral a fűszereshez és paprikáért :azt hova?(azt kiméri a fűszeres a tányér másik oldalára ) de hol a só? Móriczka megint ,megfordítja itt van...
Arra jutottam ha profin pontosan műk. akkor jó, ha kompromisszumos, mert kombi akkor...dra-kula.
Én magam részéről szívesebben választok külön céljaimnak megfelelő célgépet (ahogy 5 éve a DW gérvágóm kiválasztottam) és így nagyobb a választék, 2 fele bontva az igényeimet , mint a kombi gépekből .[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #10993 üzenetére
Thyeby: Köszi! Jól néz ki, sajnos csak most tudtam netközelbe kerülni.
ALDI-ba se jutottam még el, talán holnap...
200k... nem épp kevés egy használt gépért.
Bár tudom, hogy a DeWalt gérvágóban erős.
Jó lenne róla többet tudni.
Megpróbálok utánaolvasni.
Esetleg ha van valakinek vele személyes tapasztalata...azt megköszönöm!Üdv: Ferkó
-
thyeby
őstag
Minden burzsuj szerencsés, akinek DW gérvágója van.
Egyszer majdnem megvettem a DW707-et. Az is kottyant már a boltban. (nem sokat). Azért álltam el a vételtől, mert nincs jó rálátás a vágandó anyagra, és nagyon erős rugót tettek bele. Apróságok, de számítanak.
-
Soká
senior tag
válasz Sanyabá #11049 üzenetére
Itt van a használatija pdf-ben.
Egyébként az Einhell gyártja.Ha nincs semmilyen asztali körfűrészed, akkor azért nem árthat. A hozzá adott fűrészlapokat én ki sem próbáltam, volt jobb, és tudtam, hogy eladásnál jól jön majd az eredeti De azért nem tűnt használhatatlannak, egyszerűen nincsenek benne akkora keményfémlapkák, mint egy Pilanaban vagy Freudban, vagyis nem lehet sokszor éleztetni.
Kisebb munkadarabokhoz használható. -
Speciali
tag
válasz Sanyabá #11042 üzenetére
én tavaly vettem az aldiban ilyen gépet, csak más matrica volt rajta. Használható kisebb dolgokhoz, de a gyári fűrészlap az semmirevaló kacat.Pedig kettőt is adtak hozzá.Ezt azt levágni, hátfalat süllyeszteni azonban megfelel ennyi pénzért. De pontosságot nem lehet elvárni tőle, nyeklik nyaklik rajta minden.
-
thyeby
őstag
Ja, az enyémet is vastag por lepte nemrég. Ágaprításhoz kotortam elő a setétből.
Hiába az újon bármilyen csiriviri, nálam már elromlott a renoméjuk ahhoz, hogy 35 rugót kicsörgessek érte. És akkor 65 ezret fizettem egy kis szar gépért, ha megveszem, mert az előzőt 30-ért sózták rám. A DW 702-esemet pedig 76-ért vettem újonnan. (Ritka akció, azóta se volt ilyen.) Na, azzal egyetlen metebó sem lehet köszönőviszonyba -álmomban sem gondoltam, hogy ennyire hibátlan gépet is lehet alkotni, míg ki nem próbáltam egy nagy munkával.
Abban igaza van Márton kollégának, hogy a DW a gérvágók királya. Madmax81 azt mondta, amikor panaszkodtam a Makita kotyogására, hogy nincs olyan gérvágó, ami semennyit se kotyog. Megnéztem a boltban a Festo Kapex-ét, valóban, annak is volt pici kottyanása. (Nagyon pici, de egyértelmű kottyanás.) No, ennek a DW-nek semennyi sincs, pedig már soksokezer vágáson van túl a lelkem. És bár tetszik nagyon a Kapex, nem cserélném el, még úgy sem, ha ráfizetnének, pedig ez az olcsóbb. Szóval biztosan valami ilyesmit akart mondani Márton, csak nem fogalmazott elég árnyaltan.[ Szerkesztve ]
-
Bubi
csendes tag
válasz thyeby #11048 üzenetére
Nyugi, nekem is van belőle... valahol egy rakás fa alatt porosodik. Egyébként az amit ma lehet kapni (típusszám ugyanez) köszönő viszonyban sincs a régivel. Teljesen más a burkolatot mozgató mechanizmus meg a csukló kialakítása is. Talán a sorstársaink nem csak magukban dünnyögtek, hanem a vevőszolgálatnál is szót emeltek.
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #11039 üzenetére
Az Erdért óriási gépezet, és nincs egységes koncepciójuk. Ahányan vannak, annyi elképzelés után futkorásznak, miközben egyre kurvábban bánnak a faárakkal. Csoda hát, hogy gyengélkednek ebben a nagy válságban? Itt Tuzséron napi 15-20 vagon fát dolgoznak fel. Régebben érdemes volt utaznom már egy köbméter miatt is 2x65 Km-t, ma meg olcsóbban kapom meg a fenyőt a szomszéd utcában, ahol nem is dolgozzák fel, csak bizniszelnek vele. De az Erdértnek nem mi voltunk a nagy durranás, ránk se bagóztak évekig, mert igazán nagy üzemek voltak az elsődleges megrendelőik. Hogy ott mit csesztek el, azt szerintem még ők sem tudják. Mos, mikor már késő, figyelnének miránk, kicsikre is, de lemaradtak egy orrhosszal a versenytársaktól.
Tavaly mondtam egyszer egy Erdértes kapcsolatomnak, aki elég közel ül a tűzhöz, hogy olyan az Erdérttel üzletbe bocsátkozni, mint gőzmozdonnyal lepkét fogni. Nyerített egy nagyot, és bólintott.
Tulajdonképpen az Erdért számára Te túl távoli vevő vagy, ő Szibériából hozza be a rönköt, és itt az ország keleti fertáján nincs szállítási, raktározási, telephelyfenntartási költsége a dunán onnaniakhoz mérten. Szinte becenevükön ismerem az itteni vezetőket, döntéshozókat. Kicsit csőlátóak, rugalmatlanok, és csipetnyi y kromoszómával több van bennük - néhány kivételtől eltekintve.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #11045 üzenetére
Vedd meg bátran! Ilyen feladatra alkalmas, s ha nem válik be, árában el tudod adni szerintem, mert egész évben 50-ért lehet hozzájutni a versenytárshoz Einhell csillogó néven. Úgy tudom, hogy az Einhellel szemben erre 3 év garanciát adnak. Ha teszel rá egy Pilana lapot hosszvágásra kihegyezve, táltossá fog válni. Azonban ha bútorlapban is gondolkodsz, akkor inkább holkeres vidiát válassz. Úgy emlékszem, 300-as lapot adnak hozzá, egy hossz és egy kifejezetten keresztvágót. Azért ez a két korong nem egy nagy pukkanás, azt tudni érdemes. De elég jól lehet azzal is dolgozni - a fenyőt vinni fogja szépen.
-
Sanyabá
senior tag
válasz thyeby #11044 üzenetére
Igazad van, nem titkos álmom. Csak sokszor előfordul hogy egy-egy nagyobb munkánál (értsd: konyhabútor,szobabútor) mindig hiányzik ez-az, ami vagy az én vagy a szabászat hibájából adódóan. Ezért nekem kell pótolni kimaradt anyagból. Ha én fűrészelem akkor azt úgy meg kell gyalulni,és az bizony nem tesz jót a késnek.
Ezért gondoltam hogy vennék egy ilyen gépet,s rá egy jóféle lapot ,aztán meg oldódna az ilyesfajta problémám.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #11042 üzenetére
A véletlen okán magam is láttam a dobozon a fotót. Két Aldiba rohantam el, hogy vegyek néhány 3 ezer forintos hőlégfúvót, de be voltam jól palizva - sehol se volt.
Mit mondjak? Tudnál dolgozgatni vele, de szerintem nem ez az asztali fűrész a Te titkos ábrándod.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #11017 üzenetére
Köszönöm hálásan az útmutatódat papír ügyben!
Ma itt helyben (ahol egyébként a Rotexet is forgalmazzák, kaptam szarért pittyért SIA papírt - 60 forint volt darabja) vettem egy hónalj alá való köteg papírt, és végre kipróbálhattam ezt a szar Festool Rotexet. Hú, öregem, nagyon szar!
Viccet félretéve, láttam már, hogyan dolgozik, de teljesen más fíling, amikor a zember maga uraskodik a géppel a kezében. A 120-as papírt fel se kellett tennem ahhoz a minőséghez, ami nekem már elég. Megvasaltam a 80-assal direkt hajtásban, aztán elég volt leoldani a kényszerhajtást, pillanatok alatt szép felületű fadarab lett a próbára előhalászott szálkás deszkámból.
Ezzel egy régi ábrándom valóság lett.Több fa van, mint asztalos!
-
Sanyabá
senior tag
Ma megnéztem az Aldiban akciósan árult asztali körfűrészt. Persze csak a dobozát,ugyanis nem engedték kibontani. Nem vet-e valaki már belőle? Azért kíváncsi lennék milyen összeállítva.
-
Bubi
csendes tag
válasz Márton111 #11035 üzenetére
Ez csak egy vélemény olyantól akinek van is : http://www.youtube.com/watch?v=090CZSQQohc
és aki szerint a Dewaltot csak a felirat különbözteti meg a Blackanddecker-től...
A körfűrész meg a merülő körfűrész két kategória. Utóbbiban versenyez még a Mafell MT55 és a Makita SP6000K - ezt a négyet érdemes összehasonlítani - de nem a normál körfűrészekkel.
-
Speciali
tag
Letérdelt nálunk az Erdért (is). Egyszerűen megszűnt. Azt hallottam, ez nem egyedi eset, az egész hálózattal baj van. Pár éve nyitottak, új épületet építettek. Most meg ott van a nagy semmi. Máshol működnek még rendesen az Erdért áruházak?
Tovább gyűrűzik a válság...
A város tele van üres csarnokokkal. Az Erdérttel szemben is van egy, már évek óta üresen álló pár éves csarnok, most lesz kettő, egy rakáson.
A városban nem is lehet sehol már asztalos alapanyagot venni. Megyeszékhely, ráadásul az ország nyugati felén...[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Menj vissza, olvasd el még egyszer.Ülj le, egyes.
Az érték c.bekezdést...[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
Csupán teljesítményben és árban mérni egy gépet, nem bölcs dolog. Autót sem így vesz az ember, de általában semmi mást sem. Még krumplit sem csak kilóra veszünk, hanem mi-nő-ség-re is.
-
Márton111
aktív tag
Helyesbítek a vizsgált almák egyenlő teljesítményűek (és 1:4 árúak...)
-
Márton111
aktív tag
1alma 41ropi ezt rászerkesztettem a metabo sínjére,korrektül lehet használni.1 másik alma167ropiés ez az alma 200w-al gyengébb alma... Ár arány 1:4
Érték DW az a gérvágók rolls-royce-ja, akkor körfűrészből se lehet a tescosokkal ,még együtt emlegetni se (szerintem) de biztos nincs igazam.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Szerintem ez javarészt a szegénység fokmérője.
Pont a múlt héten beszélgettem vkivel és kérdezte hogy csak lam. bútorlappal dolgozom? Mondom neki, nem de erre van manapság leginkább igény és ahogy kimondtam ezt már javítottam is magam hogy nem erre van igény hanem ezt bírják megfizetni. ..és örülhetünk, egyelőre hogy ezt még megbírják fizetni.
-
thyeby
őstag
"Kíváncsi leszek a tapasztalatodra azzal a vastagolóval kapcsolatban! "
Arra én is kíváncsi leszek!
Azért mertem megvenni, mert Takee27 fórumtárs évek óta ilyennel gyalul, és nem panaszkodott rá, mikor kérdeztem felőle.
Még nem gyalultam vele, de jól mustra alá vettem a gépet. Sok jó kényelmi funkció van rajta, 330mm-t tud gyalulni, 3mm fogásmélysége van - azt azért csak keskeny, puha anyagokhoz ajánlatos kihasználni. Úgy nézem, élezhető váltókés van benne. Az előtolása figyelmet érdemel: 7,5m/min. (A nagytestvérével dolgoztam eddig, ami egyengető-vastagoló, az csak 5m/min-t tud. Ezért cserébe olyan szép a gyalulási képe, hogy nekem gyalult anyagot még sohsem kellett csiszolnom.)
Ami nem tetszik benne, az első körben az, hogy szénkefés motor van benne. Van hangja ezmiatt! Hobbisták számára ennek nincs semmi jelentősége. Második körben az, hogy nem körmös, hanem gumírozott behúzóhengerei vannak. De legalább erre már fehér gumit tettek, így ha megcsúszna, nem hagy ébenfekete "féknyomot" a már gyalult fán - talán.
Kihajtható két oldalával jó hosszú a tárgyasztala. Szemre masszívnak tűnik, azért nekem jobban tetszene inkább egy feleekkora szürkeöntvény. Rendkívül mobilis - talán fél zsák cement súlya van, ráadásul a felhajtható asztal miatt igen könnyű fogás esik rajta. Én ezt nemigen fogom kihasználni, asztalt készítek alá, amire telepítve lesz, és asztallal együtt mozgatom majd, hogy ne fogja a helyt, ha nem kell.Tegnap rámtelefonált a fiú, hogy meglelte az elszívó csonkját. Ennek megörültem, mert így nem kell rendelgetnem. (Oda is adtam neki azt a 3 ezer pénzt még, amit elengedett, így a két gép végül 120 e HUF lett. De nyugodtabb a lelkem.)
Igen, engem is elszomorít, hogy a pozdorjának nagyobb piaca van, mint a valódi bútornak. Szerintem ez javarészt a szegénység fokmérője. Olyan olcsó a fa, és olyan drága a pozdorja, s faramuci módon utóbbiból mégis könnyebb megélni.
Igazad van Neked is, Márton111 kollégának is, hogy valamikor, valahogyan el kellene kezdenem kinőni ezt a ronda met... fóbiámat. A therápia, amit javallsz, elgondolkodtatott. Megkísérlek szót fogadni, de ígéretet nem teszek rá, hogy sikerül majd tartani magam hozzá. És valóban igaz az is, hogy az a gép, amelyiket nem kezeljük szeretettel, megérzi, és amilyen a mosdó, olyan a törölköző.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #11023 üzenetére
Jó, hogy nem egy ébenfát akartál kidönteni vele.
Palló vágáshoz fehér holló az kézi körfűrész, ami bírja.
Tudom, most azt fogod mondani, hogy Te pedig azzal szélezed a borovi pallóidat. Amikor ezt először láttam, akkor is mondtam, hogy kényelmes, és szépen lehet így szélezni, de hol az a fogaskerék együttes, amelyik ezt tartósan tűri?
Ettől függetlenül csodálkozok, mert a Festo általában jókora erőtartalékkal látja el a gépeit.Sokat vágtam pallót hosszra magam is kézi körfűrésszel, de két menetben tettem. És akkor tanultam meg, hogy bármilyen körfűrészt veszek, tönkre fog menni ilyen munkától. Annál olcsóbb alkalmasabb gépet választani, ha nem csak hébe-hóba munkához kell.
-
Márton111
aktív tag
10 éve volt kitudja éles volt-e a lap és ritkafogú hosszvágó volt fához váltófogas, vagy trapézegyenes lamivágó ,maga a gép motorikusan rendben volt egyébként.Én nem mertem utána megvenni meg az én céljaimra fához gyengus lett volna ,inkább vettem egy 1,8KW-os metabo KS85-ös merülőfűrészt 2toldható vonalzóval (együtt 3m) azóta is szuperál , most építek a tehermentesítésére egy izmosabb gépet 3KW-os,3 fázisút és csendes mocival, új ,gyári tengellyel.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Festool ,asztalba tehető merülőfűrésszel (gyári festool asztalba téve) dolgoztam külső munkán, el kellett vágjak egy 2 collos pallót hosszára(2,5m-est ), majd belefulladt, vigyázni kellett nagyon , nehogy megsüssem a gépet.(erre alkalmatlan, bútorlapot viszi)
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Lehet hogy,enneknagyobb hasznát láttad volna ?(gyári acélasztalos egyengető 7nyelven beszélő kombi kis jószág) Eccerűen gyönyörű (kb200)
Sokával egyre gondoltunk , mivel nem írtam le az elébb nem lehet áthallás ha egy gépet útálsz hamarabb tönkre fog menni ...(egyszerű magyrázat: tudattalanul, nem fogsz rá szeretettel vigyázni...)[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz thyeby #11020 üzenetére
"A srác asztalos egyébként."
Értem, köszi az infót. Tényleg csak merő kíváncsiságból kérdeztem, érdekelnek a személyes motivációk. És, hát egyfelől mennyire szomorú, hogy a lapszabászat az megy, azokat a gépeket, amivel fát is meg lehet munkálni, azt meg eladja egy asztalos, mert nincs rá szüksége... Nyilván nem csinál a dologból érzelmi kérdést - mint én -, és ha netán úgy hozná a szakma, újra megvenné (talán ugyanazokat) a gépeket. Valószínűleg egy hobbista másként viszonyul érzelmileg a kérdéshez.
Kíváncsi leszek a tapasztalatodra azzal a vastagolóval kapcsolatban! Már csak azért is, mert úgy gondolom, jó az a gép, szóval arra vagyok kíváncsi, hogy a metebós ellenérzéseid mennyire rövidítik meg egy gép "élettartamát"? Ember esetében egyértelmű hatása van, meglátjuk egy gépre mi a helyzet?
A gyógymód egyik része az lenne, ha legalább ezen gép esetében sikerülne a böcsületes nevén szólítanod, szóval Metabo és csak négernek érezné magát szegény Kunta Kinte nem niggernek
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #11017 üzenetére
"Nem tudom mennyit érhet a gyalugép,"
Nem tudom én sem a használt gépárakat, csak úgy sejtegetem. A metebó vastagoló a Vén-szer-nél most br. 180. Ha most döglene be a gyalum, mint 3 éve, 120-at biztosan lázasan adtam volna érte - annál jóval többet veszítettem én, hogy majd 3 hónapig állt a termelés.
Igen, tudom, hogy kicsit nevetségessé is tettem magam ezzel a vásárral. Tudod, utálom én ezt a márkát, mint a bűnt, de ha valaki megélt már olyat, hogy épül a vállalkozása szépen, és egyszercsak le kell ülnie a seggére, és ücsörögni rajta három hónapig egyvégtében, az megérti, hogy letoltam a torkomon az utálatomat. (Meg is jegyeztem kifizetéskor, hogy ezt a gépet már a megvételekor kellő ellenszenvvel babrálom.)
A Festo garanciára a nagy kapkodásban nem tértünk ki. Ha van neki még - én meg se néztem a gyártás dátumát, csak annyit konstatáltam, hogy az enyémnél fiatalabb gép, mert már az új rendszerű illesztőpecek van rajta - helybeli a fiú, biztosan nem tagadja meg a segítséget. De engem az megnyugtatott, hogy a Domino maróm már hatodik éves, szerintem egy léptékkel többet dolgozik, mint egy átlag asztalosműhelyben dolgozna, és még sose látott szervizműhelyt.
Systainerben kaptam, persze. Mondjuk én nem csinálok fétist az ilyesmiből, nem a csomagolásával dolgozok én , hanem azzal, ami benne van. Nem is szoktam helyszínre kiszállni, nem szabad nekem más profilú munkába is belekapni, mert könnyen az asztal alá eshetek két szék között.
Köszi a linkeket, Debrecenben majd megállok egy bámészkodás erejéig ebben az üzletben.Soká:
Tulajdonképpen nem is alkudtam, csak megkérdeztem, hogy ez az utolsó ára? Azt válaszolta, hogy nem. Mondtam, hogy akkor mondja ki azt az utolsót, amiből már nem tudnék alkudni, mert én nem szeretek alkudozni. 120-at mondott a kettőre együtt. 280 Euro volt a zsebemben, és adtam hozzá 40 e HUF-t - így jött ki a 117. A porelszívó csonk miatt hazaérvén visszatelefonáltam, mert azt nem találtam rajta itthon. Azt mondta, megkeresi, ő nem használta. (?) Ha megtalálja, akkor odaadom még azt a 3 ezer pénzt, amit elengedett az utolsó árból, mert még a gondolata is zavar, hogy így egy kicsit olyan cigánykodós volt a figura részemről.
A srác asztalos egyébként. Elindult a tömör fenyő bútor irányába, de nem talált rá piacot. (Te jutottál eszembe Jimmy, hogy másodmagaddal se bírod azt a szegmenst, mert jó az árképzésed.)Aztán profilt váltott, mert a bútorlapra azóta is jó piaca van. Ilyen a világ.
De most már veszélyesen kiköltekeztem erre az évre.
Igen, a fiú szept. 1 óta árulja a gépeit. A Domino híján el is adott minden szemrevaló dolgot, már csak egy zöld Bosch marója maradt, és egy (nekem ellenszenves) Hitachi szalagcsiszoló. (Nem is értettem, minek kellett neki az a drága szalagcsiszoló, mikor ott volt a Rotex?)Több fa van, mint asztalos!
-
Dízeles
aktív tag
Üdv
Látom pörög a topik.Sajnos kicsit kimaradtam mostanában .Hál istennek van melóm .Többek között .X EZ x
X
És essen szó a "formatervűtség"-ről is .A nőnek sosem elég a hely a cuccainak .Karácsonyig megoldható.
Bár nem vagyok híve az elektromos bringáknak (suhanó halál,második lépés a guminőhöz...) lBanbuszból
Ez az Izirájder kellene.Minden napi cuccok letisztultan.Igaz hűvösebbre fordult az idő de ez tényleg hűsít.[ Szerkesztve ]
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
Soká
senior tag
válasz thyeby #11016 üzenetére
"Szerintem ha kufár lennék, 200-ért még ebben a hónapban el tudnám őket adni."
A kettőt (összeadva) 175-ért árulta szeptember eleje óta és lám, Te voltál az első; és még ügyesen alkudhattál is ha odaadta végül 117-ért.
Gratulálok a gépekhez! Ráadásul városon belül, ez már több mint szerencse! Elmondta, hogy miért vette a gépeket? Pénzt akart keresni vele, vagy eleresztett hobbista, akinek hamar alábbhagyott a kedve? -
Speciali
tag
válasz thyeby #11016 üzenetére
117 800 a netto listaára, Systainerben. Te is abban kaptad? A 3 éves garanciából gondolom még van. Vagyis, kérdés az, meg van e hozzá a papír, a számla?
Nem tudom mennyit érhet a gyalugép, de gondolom megérte a biznisz. De TE METABO GÉPET VETTÉL???Csessze meg, amikor nekem kellett a Domingo, akkor sehol nem volt használtan. Festo körfűrészt én is szeretnék venni, meg egy 150/3 excentercsiszolót, de mindenhol csak a 150/5-ösöket látom használtan eladóban.
Bár most leállítottam mindenfajta gépvásárlást, külföldre gyúrok, a Festo hazájára. Ott helyben talán nagyobb választékból, és olcsóbban is hozzájuthatok majd ehhez a fétis márkához. Csak még vitrint kell készítenem hozzá.Örülök ha segített a véleményem, a beszerzésben.Itt érdeklődj, a SIA papírok beszerzéséről.
Szerintem meg tudják mondani, hogy a közeledben hol kapható. De postázást is vállalnak szerintem, bár akkor asszem dobozzal kell venni. Autófényező boltokat is nézz meg, ez a szakma is előszeretettel használja a SIA cuccokat.
Találtam is ŐKET
Ha jól emlékszem, arra felé lakozol.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #11015 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Most nagyon jól jön nekem a Te tapasztalatod."Nem sokat pöcsöltél!"
Nem nagyon lehetett pöcsölni, egy apróhirdetés volt. Drukkoltam is, hogy hamar válaszolj a kérdésemre, mert ha lekések, akkor már kenhetem a hajamra a választ. Mégegyszer köszönöm! Szarért pittyért vesztegette egy srác a profi gépjeit. Nem újszerűeket, hanem szinte újakat. (Jó drága barkácsolás volt ez neki!) Vettem ezt a Rotexet, és egy (Veszélyben az erő!) metibó 330-as vastagoló gyalut alles komplette mindössze 117 ezer pénzért. Szerintem ha kufár lennék, 200-ért még ebben a hónapban el tudnám őket adni. Egy gyakorlatilag alig használt Domino is van még a fiúnak, 125-re tartja, de arra már sehogy nem tudtam összevakarni a kest. A Festo körfűrészről meg le is maradtam, az is ajándék lett volna.
A Rotexhez sajnos semennyi papírt nem kaptam, de ez legyen az én legnagyobb bánatom erre az esztendőre!Majd biztosan megtalálom, hol kapok megfelelő közelségben SIA papírt hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
válasz thyeby #11013 üzenetére
Nem sokat pöcsöltél! De szerintem jól választottál. Ha jól gondolom, te inkább kisebb munkadarabokkal dolgozol, ahhoz meg épp jó a 125-ös.
A gyári papír, ha nincs akcióban, akkor nagyon drága, olyan 200 ft körül lehet, ez kb a duplája annak, amit én használok, a SIA papír árának. Ebből következik, hogy a SIA- t ajánlom neked is.
A géphez kapott papírok többet bírtak, de csak a durvább szegmensben, a 80-150-es finomságúak. Erősebb a hordozóanyaguk is, kevésbé szakadnak. Lehet hogy meg is érik az árukat, de én nem adok ki egy papírért ennyi pénzt, inkább gyakrabban cserélem.
Mert mi van, ha eltömítem vagy elszakítom idő előtt a drága papírt...A Festo oldalán a papírok 100-as kiszerelésben vannak, de szerintem lehet kisebbet is venni.
A SIA papírokat én nem spajzolom, mindig annyit veszek, amennyi épp kell, sok helyen be tudom szerezni szerencsére.
Szerintem a bükkhöz is ugyan azt tudod használni, mint a fenyőhöz, ennyire nem specifikálódnak a papírok.
80-as és 120-as papírra is szükséged lesz, ha jó felületet szeretnél. Kezdd 80-assal a csiszolást, a rotex forgó mozgással, majd 120-assal,majd ezután válts át excenter csiszolásra a 120as papírral, és készen is vagy. Ha jobb felületet szeretnél, akkor 150-es legyen a befejező papír.
Csak egyfajta finomságú papírral nem tudsz igazán jó felületet létrehozni, több lépcsőben, legalább kettőben kell csiszolni. De a Rotex bizonyos keretek között alkalmas rá, hogy egyazon papirral csiszoljunk.
Mivel a rotex mozgással zabáltatjuk az anyagot, az excenterrel meg finomírunk. Én azonban azt mondom, nem érdemes ezt csinálni, mert csak rövid távon, egy két munkadarabnál rövidebb a csiszolás igy, mert nem kell papírt cserélni. Viszont az arany középút papír nem zabál annyira, mint a durvább.Szerintem a 80 és 120-ból vegyél, de először inkább csak keveset, és meglátod hogy a te munkamódszeredhez és elvárásaidnak melyik fog a legjobban megfelelni.
Nem adtak a géphez papírokat? Nekem kb 10 ezer Ft értékben volt a géphez csisz.papír, még most is van belőle pár darab, a lakkcsiszoláshoz valókból, mert azt nem ezzel a géppel csinálom.
-
thyeby
őstag
válasz kalman7 #11006 üzenetére
Hálásan köszönöm a tippedet!
Úgy nézem én is, hogy valószínűleg jó lesz ez nekem. Most próbaképpen veszek egy litert, és ha beválik, akkor jelentős összeget spórolhatok meg éves szinten.Sanyabá:
Igen, amikor Winner kolléga válaszolt, a búrámhoz is kaptam, hogy jó hülyeséget kérdeztem, hiszen a motor fejjel lefele áll. De nem is ez a lényege, hanem az, hogy könnyebb a fát a jobbkezeseknek tolni a papír előtt, mint húzni.
Az pedig, hogy nem esztergáltak pici kúpot a hengeredre előnnyel is jár ám, mert ha pontosan be tudod állítani a szalagfutást, a papírod így sokkal tovább bírja a frontharcot, hiszen teljesen egyenletesen hatnak rá az erők mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #11005 üzenetére
Nagyon köszönöm a választ! A beérzésem jó volt, de a Rotex lényegére Te világítottál rá, hogy pontosan mire kell gondolni. Írásod felbátorított, és már meg is vettem, a 125 FEQ-t. (Nagyonnagyon tetszik! Ráadásul könnyebb, mint gondoltam.)
Tovább kérdeznélek, mit Festo őstudort itt a fórumon:
Csiszolópapírt milyet használjak hozzá? Érdemes megvenni a gyárit, vagy nézzek valami jobbféle egyéb márkát? Mennyibe kerül a gyári papír, és mennyit bír ki? Milyen kiszerelésben, esetleg szortimentben van? A bükkömhöz is ugyanaz a papír dukál, mint fenyőhöz? Nem polír minőségű csiszoláskép kell nekem, inkább amolyan arany középút - hogy gyorsan is készüljön a csiszolás, de karcok csak akkor látszódjanak, ha nagyon figyeli a beavatott. 80-as, v inkább 120-as papírral spájzoljak be szerinted?[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
válasz Márton111 #11009 üzenetére
Jól gondolod az alu henger felső pontjánál lévő kis csavarral állítom a szalag futását. De ha az esztergályos csak egy picit domborulatosra esztergálta volna a henger közepét,akkor önbeálló lett volna .De így ezzel tudom állítani .
Szalagot meg úgy cserélem, hogy alul pillanat szorítóval szorítom össze a szánt egy fix résszel és kész, de mondjuk egy jobb megoldásnak jobban örülnék.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Sanyabá
senior tag
válasz Winner_hun #11000 üzenetére
Nem lesz porelszívó hozzá ,csak kisebb munkákhoz használom időközönként.
thyeby : balra forog (az óra mutató járásával ellenkező irányba)
-
Márton111
aktív tag
Vagy inkább az anyát kijjeb tekered ,és akkor hengert be lehet nyomni a rúgó ellenében
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Az uccsó mondat helyesen így hangzik kézből marva (felülről nézve) a kés óramutató irányba forog
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #11002 üzenetére
Minden maró óramutató járásával szemben forog helyből, de vannak speciális esetek amelyek műszaki okból fordítva jobb ha forognak ,(pl ha egy panelt egyszerre 2 oldalról kell megmunkálni egymással szemben vannak a marók és az előtolás iránya miatt az egyiknek meg kell fordítani a forgásirányát felső elhelyezkedésűnek nyilván)és van forgásirányváltós marógép is.A te hű blöki-deki maróid is óramutató járásával szemben forognak. ha nem kézben tartod hanem beépítve,tehát marókéssel felfele.
Míg ellenben ha kézben tartod őket felülről marván,akkor is óramutató járásával szemben forognak[ Szerkesztve ]
-
kalman7
csendes tag
válasz thyeby #10991 üzenetére
Amit írtam, az is teljesen tiszta:
http://lmgtfy.com/?q=paraffinolaj+%C3%A1r
Bármelyik gazdaboltban adnak. Jó anyag, én is szeretem. -
Speciali
tag
válasz thyeby #11001 üzenetére
a 150/5 az egy hagyományos excentercsiszoló, 5 mm-es rezgőkörrel. Van ugye még a 150/3, ez 3 mm-es rezgőkörű, vagyis ez még finomabb anyagleválasztású. A 150/5-ös asztalos szempontból mindenre jó, talán lakkcsiszolásra nem annyira, de ez is csak nagyon szőrszálhasogatva igaz.
A Rotex 125 és a 150 pedig tud hagyományos excentercsiszolást, és excenteres mozgással kombinált kényszerhajtású forgómozgást.Egy kapcsolóval lehet átkapcsolni.
A kényszermozgásra kapcsolva nagyon nagy anyagleválasztással dolgozik, mégis sokkal kisebb az anyaglekapás esélye, mint egy szalagcsiszolónál, pedig kb azonos a leválasztás.
Nekem a 150es Rotex van, ezzel mindent meg tudok csinálni, főleg bútor és épületmelóra jó, valamint régi festék és lakk eltüntetésére.A 125-ös Rotex az szerintem olyan nagy anyagleválasztást igénylő melókra lehet jó, ahol kis felületeket kell csiszolni, akár egy kézzel tartva a gépet.
Tehát összefoglalva, az 150/5 excenter az a jól ismert csiszológép, Festo minőségben. A Rotexek meg bár tudnak hagyományos excentercsiszolást, de nem ez a nagy durranás bennük, hanem a rotációs mozgású csiszolás, ami zabálja az anyagot.
A 125-ös és a 150-es Rotex között csak méret és teljesítmény különbség van, a mozgása és tudása ugyan az mindkettőnek. Amúgy van 80as Rotex is, ez tud még egy plusz funkciót, a rezgőcsiszolást, egy háromszög talpat kell ilyenkor rátenni. Ez már tényleg mini gép.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Speciali!
Segíts ki, mi a különbség a Festool 150/5, a Rotex 125 és a Rotex 150 között?
Melyik mire van kihegyezve? Nem nagyon tudom eldönteni, melyik is lenne nekem az igazi. A hatékony anyagleválasztásra utaznék, akkor talán a kisebbik Rotex?Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
- OWON SPM6103 programozható tápegység (0-60V/0-10A) és multiméter
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- PK Bike 6-DZF-12 / 6-DZM-12 / KC12-14 14Ah 12V ciklikus akkumulátor (pl. elektromos kerékpárhoz) 60v
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest