Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #22775 üzenetére

    Tapsi hapsiról köztudott, hogy kitalált személy, senki se hisz benne, hogy létezik, és a Warner Bros studió egyik tornyában lakik. Jézus istenség, akiben kb 1 milliárd ember hisz.

    Ha leírom az, hogy hit, az még nem egyenlő azzal, hogy vallásos értelemben hit. (Szavak csoportosítása a hangalak és jelentés viszonya alapján)
    A hit hangsort használjuk még egy tucat értelemben. Ezek közül az egyik, hogy hiszek az igazamban, feltevésemben. Hiszek önmagamban. Attól, hogy hiszek magamban, még nem alapítottam meg a borg szektát, és te se a MageRG-t :)
    Szóval amit leírtál, az igaz a vallásos értelemben vet hitre. Viszont e mellett ott van még az, ha hiszel valamiben, valakiben, akkor kiállsz mellette, és próbálod bebizonyítani az igazát. (Akár tudományos szakszerűséggel) Ha meg nem, ahogy az idegenes térkapus példában, akkor van úgy, hogy csak a hit marad, hogy hiszel az igazadban, és hogy ez megtörtént veled. Ami nem jelenti azt, hogy nem fogod megvizsgálni, hogy nem-e hallucináltad-e az egészet, de ha kiderül, hogy teljesen beszámítható voltál, tiszta tudatú az eseménykor, nem áll fent befolyásolás, akkor nem az lesz a válasz, hogy akkor is tévedsz, mert a tudomány álláspontja szerint ez nem lehet és te vagy a hülye. Ha igen, akkor te a tudományban hiszel, mint vallás. (Elvégre nem mered megkérdőjelezni, hogy neked van igazad és tényleg megtörtént az esemény veled.)

    Miért, Istennek barátokra van szüksége? Mi ez, South Park, Jézus és a haverok?
    Azt hittem a barát kategóriába nem fér bele az, aki non-stop ajnároz és soha nem teszi szóvá a hibáid.
    Akkor ezzel újat mondtam neked :)
    Istennek nem bólogató Jánosokra van szüksége, sem olyanokra akik folyamatosan ajnározzák, hogy ezzel próbálja kezelni a kisebbségi komplexusát. Rád van szüksége. Lényedre, gondolkodásodra, mentalitásodra. Nem arra amit nyújtani tudsz neki, hanem önmagadra. Ő is azt kéri, hogy ne azért szeresd amit nyújtani tud, hanem önmagáért. Hogy az embereket is ugyanígy önmagukért és ne a hasznosságukért szeresd.

    Gondolj bele: a meggyőződés kialakul benned, de nem igazán választhatod meg. A kereszténység meg úgy kezeli, mintha választás kérdése lenne. A kételyeidet meg csak hessegesd el - vagyis tegyél erőszakot a józan eszeden.
    Ha Isten nem akarja, hogy ésszerűen, szkeptikusan döntsünk az igazságról, miért adta volna nekünk ezt a lehetőséget? De főleg: miért büntetne meg érte?
    Van amin nem lehet vitatkozni: Főparancsolat, tízparancsolat. De a végrehajtási módról igenis tudsz. Azon, hogy mivel szenteled meg az úr napját: Ha egész nap nem csinálsz semmit, vagy aki hozzád fordul segítségért, azon segítesz? Ha a szomszéddal megbarteroljátok, hogy te segítesz neki a kertjében, ő a tiedben, az most jó vagy rossz?
    Szóval igen, azt a kételyedet el kell hessegetned, hogy az úr napját meg kell szentelned, de a módját nem. (Az vita tárgyát képezheti, hogy az egész napos sorozatmaraton annak számít-e. Én mondhatom, hogy nem, te mondhatod, hogy igen, aztán majd kiderül, hogy kinek volt igaza. Az is igaz, hogy a best ofosabb szerencsétlen Szomáliai éhező árváknak ételosztás lenne, de lehet, hogy már elégséges ha az anyósnak segítesz a függönyt feltenni.)
    Ugyanez a kérdéskör a jogban is ott van. Gyilkosság vs eutanázia, abortusz. Ez ellen harcolhatsz pre vagy proaktívan, és azért küzdesz, hogy engedélyezzék az abortuszt, vagy megcsinálod az eutanáziát és a bíróságra bízod magad.
    Szóval 11-szer igazad van, el kell fogadnod. (Jó vannak még egyéb dogmák, pl a szentháromság, de nem hiszem, hogy téged az zavarna, hogy a szentnégyességben hiszel, vagy minden ok, de ezt a szentháromság túl nagy falat lenne neked.)
    Szóval ezen pár tétel fölött egyenesen ösztönözve vagy, hogy gondolkodj, és te találd ki és javasolj módszert, azt vitasd meg.

Új hozzászólás Aktív témák