Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bartucz911
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan UTP splittert ami garantáltan tud 500 Mbit-et oda vissza mindkét vonalon? Amiket én találtam azok csak 10/100 Mbit-re vannak garantálva. Egyáltalán jó ötlet ilyet otthoni hálózatba építeni?
A következő a szituáció: A szolgálltató media konvertere a kapcsolószekrényben van a lakásomon belül, abból Cat5e kábellel megy a routerbe ami a nappaliban van. Ez a kábel sajnos be van építve nagyon így újra húzni se tudom Cat6-ra, illetve mellé se tudok tenni másikat, mivel a falban fut a kábel. Viszont szeretnék egy NAS-t elhelyezni ami zajos és ezért jó lenne ha pl a kapcsolószekrényben lenne. Ezért gondoltam hogy megosztani azt az egy kábelt, hisz tudtommal csak 2 érpárat használ alapból, így ezek a splitterek tudnak egy kábelből "kettőt csinálni"
Nem tudom hogy jó ötlet e így megoldani, mert ugyebár akkor az adat azon a kábelen jön le a routerbe 500 Mbit-el majd vissza 500-zal a Nas-ra.Ami megoldás még eszembe jutott: hogy a routert teszem a kapcsolószekrénybe és a nappaliba veszek egy másik routert, viszont az drágább mulattság.
Válaszaitokat előre is köszönöm.
-
rushty
őstag
válasz
krealon #42296 üzenetére
Menü
Vezeték.nelkuli és egyéb hálózati...
Repgép üzemmód x
VPN ,, be kell állítani a zárolási képernyő PIN kódját vagy jelszavát mielőtt használhatná az azonositotarolot. VPN profil hozzáadása.
Megosztás és hord.csatl.pont /
USB megosztás ( innen nincs net? Küldés/fogadás?)
BT megosztása (innen nincs net? Fogadás?) x Sharing this phone's internet connection. (csak mobilhálózat vagy wifi net is?)
Hordozható wi-fi hotspot x
Wi-fi hotspotbeallitasa
(Titkositott Wifi kapcsolat tovabboszthato új titkosítással?
A mobilhálózat ákkor lesz ha eljön az ideje)
érdekesség, hogy alapból be van írva egy jelszó,az mi alapján van megadva?Kellene még a pc-hez fogado/(küldő) wifi.
- usb wifi dongle ilyen: [link] ?
- BT dongle-val tudok netet fogni? Miért szokott ott lenni Bluetooth megosztása pipalhato opció?Az említett ZTE cucc lehet, hogy nem működik, régi.
Ha működik, annak a netet hogy lehet megosztani? Drivert kell találni hozzá? Vagy ez:[link]
Illetve ha van a pc-hez kabelnet is, akkor hogy látom, mit oszthatok meg? Egyszer megosztom a kabelnet ezzel az usb-sel? Egyszerre megoszthatom szorhatom a mobilnetet is az usb-sel? -
csabi324
tag
válasz
MasterMark #42297 üzenetére
Nem rég beszéltem vele és rávan kötve egy másik router-e a Linksys router.
A WiFi akarja rajta megosztani.
De hiába csatlakozik még sem jó.
Bekell valamit állítani? -
krealon
veterán
válasz
rushty #42295 üzenetére
"Domino SIM kártya mobilnetet szeretnék a számítógép asztalin/laptopon is élvezni. Mi szükséges hozzá?"
Egy kiszuperalt Androidos (4.0+) telefon kepes wifin-n megosztani a mobilinternet kapcsolatot.
"ZTE hspda usb modem például mire való?"
Mobilinternet hasznalatara USB porttal rendelkezo PC-n vagy notebook-on.
SIM kartya is kell bele, tipusonkent valtozo, hogy mini-, mikro- vagy nano-SIM. -
rushty
őstag
Domino SIM kártya mobilnetet szeretnék a számítógép asztalin/laptopon is élvezni. Mi szükséges hozzá? Erről kaphatnék egy leírást?
Egy-egy alkalom miatt talán nem szükséges hozzá SIM kártya foglalatos router?
ZTE hspda usb modem például mire való? Valamilyen közepesnek tűnő kártyát fogad, az van ráírva SD.
-
csabi324
tag
Sziasztok.
Haveromnak van egy Linksys router-e.
Gépen van net ami lan kábellel van csatlakozva.
WiFi is bevan kapcsolva a routeren viszont hiába csatlakozik rá telefonnal nincs net.
Mi lehet a baj? -
Borisz76
nagyúr
válasz
MaCS_70 #42291 üzenetére
Ennyire részletesen én nem merültem bele.
Annyit hámoztam ki a neten fellelhető információkból, hogy a Cat5e alkalmas már a gigabites ( 10/100/1000 ) sebességre. Sok ilyen kábelem van. Tudják a tempót. Gyakorlati tapasztalat sok van róla.
A Cat6-ról olvastam, hogy a gigabiten felül - rövidtávon - alkalmas a 10 GB-s átvitelre is.
A kérdés már csak az, hogy ez a rövidtáv mit is takarna.....50 m ? 25 m ?
Azért ajánlottam a Cat7-t, mert az elviekben eleve 10 GB-re van optimalizálva 100 m-s hosszban.
Ezek után nem tudom, hogy milyen kábelt lenne érdemes behúzni egy felújítás alatt álló vagy egy újonnan épülő házba, ha fontos az időtállóság és az előrelátás a későbbiekben érkező 10GB-s berendezéseknek.
-
válasz
Borisz76 #42269 üzenetére
Nem vagyok éppen egy kábelguru, de az éppen esedékes hálózatok-vizsgám okán elég sok határterületi oldalt nézegetek, és elég sok helyen olvasom azt, hogy a Cat7-et jobb kerülni.
Részletesen most nem tudok utánanézni, de visszatérően ilyeneket olvasok:
Why broadcast Cat7 as an approved cabling standard, when it’s not?
Category 7 was skipped altogether, and Category 8 cabling was approved for use. You’re confusing a lot of people into buying a product that isn’t approved. You’d be better off warning them of buying cheap China made cables, as opposed to a non-standard.
CAT7 was ratified in 2002 but was not standardized nor recognized by the TIA/EIA. It is mentioned in the blog to let readers understand that it does exists but not popular due to equipment manufactures sticking with 8P8C connections rather than TERA, GG45 or ARJ45.
We don't use and absolutely do not recommend the use of the CAT7 network cables.
Annyit látok, hogy a Cat7 valóban nem került elfogadásra a TIA által, szemben a Cat6 - Cat8 szabványokkal.
Kérdés, hogy ma egy Cat7 milyen előnyöket jelent egy Cat6a-val szemben, illetve, hogy a jövőben jelent-e problémát, paramétercsökkenést a használata.
MaCS
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok.
Van nálam itthon 3 gép és 2 nas is.
Mind hibátlanul eléri egymást és a netet.Hoztak most hozzám egy gépet, hogy nézzek rá.
Jelenség : azt írja , hogy van netkapcsolat.
Böngésző azonban nem nyit meg semmit.
Win gépház , frissítés szintén elakad.Jelenleg egy vírus keresés van folyamatban.
Aztán megy a Malwarebytes is.Tipp , ötlet , hogy mit nézzek meg?
Mod : Malwarebytes 59 fenyegetés / karanténban , restart folyamatban.
Közben a hálózatot átváltottam nyilvánosról magánra.Restart megvolt és már van net is !
Valami szemét progi blokkolta a netet..... -
CSB29
aktív tag
Sziasztok!
Hálózati kérdésekben amatőr vagyok, gyors kérdésem van. Wifit kéne megoldanom az asztali gépemre, a kábelezés a szobák elosztása miatt sajnos kizárt. A PCI-e és az USB megoldások közül melyik lenne jobb jelerősségű? Akár 10-20 ezres megoldások is érdekelnek. ui.: a sebesség nem érdekel különösebben -
Borisz76
nagyúr
-
MasterMark
titán
válasz
kelna91 #42281 üzenetére
ha magára hagyom a gépet, pár perc múlva éktelen sivításba kezd a hűtő, mert ez a szar valamiért pörgeti a CPU-t. Senki nem tudott még választ adni nekem, hogy mit csinál ilyenkor.
Töredezettségmentesít, indexel, víruskeres, frissít, küldi az adatokat az MS-nek, satöbbi.
-
Multibit
nagyúr
válasz
kelna91 #42279 üzenetére
Nálam most vált aktuálissá ez a téma. Az újonnan összerakott gépemen esetleg Linux lesz. Ez persze függ attól is, hogy be tudom-e szerezni a rendszeresen használt alkalmazásaimat Linuxra. Egy valamit nem akarok! Windows image-et tartani az SSD-n, úgymond "ha minden kötél szakad". A legtöbb Linuxos és Almás ismerősömnek van a gépén
-
kelna91
senior tag
válasz
CirrMee #42280 üzenetére
Nyilván egyéni felhasználás kérdése. A legtöbb embernek mindenre jó a Linux, az én családomban mindenkinek azt telepítettem, és elvoltak vele. Sokkal stabilabb, kezesebb, mint a windows. Nekem muszáj ezt a hulladékot használnom, és a touchpadet pl. nem ismeri fel, muszáj egeret hurcibálnom vele, ha utazok. Kegyetlenül lassú a Linuxhoz képest, és egyfolytában olyan dolgokat csinál, amikre nem adtam neki utasítást. Pl. ha magára hagyom a gépet, pár perc múlva éktelen sivításba kezd a hűtő, mert ez a szar valamiért pörgeti a CPU-t. Senki nem tudott még választ adni nekem, hogy mit csinál ilyenkor.
Egyébként sok kiváló játék van Linuxra, én például a Bioshock Infinite-et végigtoltam rajta. De ha olyannal akar játszani az ember, ami csak windowson fut, akkor jó lehet a dual boot vagy USB-ről bebootolni a wint. Egyébként meg lehet csinálni virtualizálva (nem emuláció!) is. A CPU-t ugyebár alapból át tudja adni a hypervisor a guestnek, szóval ott nincs teljesítménycsökkenés, a GPU a probléma. De VGA passthrough-val elvileg azt is át lehet adni, annyi van csak, hogy kell külön egy VGA a hostnak, és egy, amit átadunk a guestnek. Az előbbi nyilván lehet olcsó, oda nem kell nagy teljesítmény, az utóbbi pedig a gamer. Még nem próbáltam, de én ezt akarom majd megcsinálni. Végre valamennyire megszabadulhatnék ettől a gánytól, és legalább a böngészőt futtathatnám Linuxon.
Egy csomó kérdésem lenne, de jóformán senki nincs, aki értene hozzá, aki meg ért, az lesz*rja nagy mellénnyel azt, aki segítséget kér tőle.
Elég szomorú, ha ez a tapasztalatod. Én ezzel teljesen ellentétes tapasztalatokat szereztem az open source mozgalmárokról. Ilyen problémaelhárításos kérdéseket mondjuk én többnyire külföldi fórumokon szoktam feltenni, de egy darabig olvasgattam az Ubuntu Hungary levlistáját, és elég barátságosnak tűntek. A HUP-ról mondjuk rosszakat hallottam, lehet, hogy te is rossz társaságba futottál bele.
A szoftvertámogatás minőségét tekintve az a határozott véleményem, hogy az open source szoftvereké, legalábbis a consumer kategóriában, sokkal-sokkal jobb, mint a zárt, fizetős programoké.Van egy (családon belül több több) legális win10 a kezemben
Sajnos nekem is, mert ugye megfizettetik a szemétládák mindenkivel, aki laptopot vesz, akkor is, ha nem kell.Párszor még meggondolom a cserét, ha nem gond...
Nekem teljesen mindegy, hogy mit csinálsz. Ahogy írtam fentebb, egyéni felhasználás kérdése, hogy kinek mire van szüksége vagy igénye. -
CirrMee
addikt
válasz
kelna91 #42279 üzenetére
Aki csak teheti, használjon Linuxot, sokkal kevesebb szívás van vele.
Az a kevés játék, amivel játszom, nem létezik rá. Emulátorral nem futtatom, mert nem azért teszek alá normális hardvert, hogy egy emuláció vigye el a teljesítmény javát. Akárhányat disztrót próbáltam, mind vicces dolgokat csinált, ha nem lőttem le az összes OC -t. Az X-Fi kártyám fapados sz*rként szól a ringyózoshoz képest. Egy csomó kérdésem lenne, de jóformán senki nincs, aki értene hozzá, aki meg ért, az lesz*rja nagy mellénnyel azt, aki segítséget kér tőle.
Van egy (családon belül több több) legális win10 a kezemben, üzemel hibátlanul, amihez kell, ahhoz jó. Párszor még meggondolom a cserét, ha nem gond...
-
kelna91
senior tag
válasz
Soma01 #42257 üzenetére
Nem volt a gyártói oldalon sem írva. Akkor mélyebbre kell nyúlni a zsebben. :/
Ez jó lenne?
https://www.tp-link.com/uk/products/details/cat-40_T1500G-10PS.html#specificationsBocs, de a linkelés egyszerűen nem működik.
A TP-Linkkel nincsenek túl jó személyes tapasztalataim, bár ez nem is az az árkategória lenne, amivel eddig találkoztam.
-
válasz
maxiszalai12 #42274 üzenetére
Milyen OS/verzió?
-
-
maxiszalai12
tag
Sziasztok! Olyan problémám van, hogy egyik notebook a házban nem ér el semmilyen gépet.Beírom, hogy cd \\Server és nem hozza be. Intézőből: Windows nem tud kapcsolatot létesíteni \\Server összetevővel.
Ami feltűnt: fájl és nyomtatómegosztást hiába kapcsolom be, visszaáll kikapcsoltra folyamatosan.
Tudnátok mondani megoldást? -
rushty
őstag
Letiltva BIOSba az alaplapi lan. Milyen megoldások léteznek netelereshez? (
alaplap) -
Marci112233
addikt
válasz
MaCS_70 #42267 üzenetére
Én is olvastam hogy ha volt otthoni csoport használva akkor az menni fog 1803-al is de ez nem teljesen van így.
Viszont egyszer vissza kellett lépnem 1803-ról 1709-re mert belepiszkáltam valamibe, és onnantól kezdve megbolondult a rendszer és nem indult el. 1709-el minden ment szépen otthoni csoportban, majd miután visszarakta agának a Win az 1803-as frissítést már nem megy sehogy se, legalábbis laptopon nem látom a gépemen megosztott dolgokat, pedig laptopon már beraktam gyors elérésbe, manuálisan megosztott mappákat, de ez csak akkori napon ment mikor megcsináltam, másnap és azóta is azt írja mindegyikre, hogy a mappa nem elérhető. Sőt asztali gépemen látom azokat a mappákat és bele is piszkálhatok ami azon meg van osztva. Igaz a laptopon Win 7 van. Nekem meg pont az lenne a cél, hogy az asztali gépet elérjem laptopról.Nekem egyszerűbb volt az otthoni csoport mert amit csak akartam simán megosztottam és ment minden gond nélkül amíg nem frissített az 1803-ra az asztali gépen a 10.
-
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
StarZ3r0 #42268 üzenetére
Szia.
NAS-ról 4K-s filmeket simán visz a gigabit ( 10/100/1000 ) is.
Ha a jövőre is gondolsz, akkor lehet érdemes Cat7 kábeleket a falba húzni.
A Cat7 besorolású kábelen , 100 méteres távolságon átmegy a 10GB.Pár év múlva lehet cserélni a hálózati eszközöket 10GB-re.
A falban lévő kábeleket már macerásabb... -
StarZ3r0
tag
Sziasztok!
Visszaolvastam elég sok kommentet.
Ha jól értem, akkor otthonra meg nem lehet 10g-s hálózatot építeni emberi árból?
Mi most építkezünk és arra gondoltam, hogy jó lenne kihozni, de akkor marad az sima gigabit.
Valamivel lehet növelni, megbízhatóbbra venni az ilyen hálózatok sebességét?
NASrol 4k filmet fogok tudni nézni gigabit esetében?Köszi!
-
válasz
Marci112233 #42265 üzenetére
Én ennek az otthoni csoportnak őszintén szólva semmi értelmét nem láttam, és olyan magyarázatot sem kaptam a használóitól, ami megvilágította volna, hogy miért is jó ez.
A MS szerint amúgy a meglevő megosztások az 1803 után is továbbhasználhatóak, csak újat nem lehet definiálni.
De nagyon érdekel, hogy miért volt ez jó és emiatt miért hiányzik majd a jövőben.
MaCS
-
vaakuum
addikt
válasz
Marci112233 #42265 üzenetére
Mi volt a különbség a régi típusú, munkacsoportba rakott gép (defaultban workgroup volt a neve) és az otthoni csoport között? Miért kellett az otthoni csoport nevű csoda?
-
-
KrAt
veterán
Sziasztok,
anyuméknál van egy DIR635 router, ami egyik napról a másikra azt csinálja, hogy pppoe csatlakozás után pár másodperccel újraindul. Reset, minden volt, semmi javulás.
Utolsó kenetet vegyem fel rá, és kuka?
-
válasz
mik-oca #42259 üzenetére
OFF:
A 1803 egészen elképesztő, normál logikával megmagyarázhatatlan hibákat produkál megelőzően hibátlan rendszereken. A "félhivatalos" megoldás szerint az elavult hardverek támogatása nem fenntartható, sőt, kockázatokat rejt, ezért tessék szépen belenyúlni a pénztárcába és hardvert fejleszteni. Erre visszakérdeztem, hogy mégis miért, csak mert én történetesen nem kértem a "fejlesztést", amire félig ironikusan az volt a válasz, hogy azt a koncepciót el kell engedni, hogy hosszú évekre veszünk számítógépet, és a szoftverfejlesztők felelőssége az, hogy a felhasználót rákényszerítse a modern, biztonságos eszközök használatára -- de persze az is lehet, hogy egyszerűen csak bugos a frissítés.Én amúgy 4-10 éves PC-ket használok (hozzáadott SSD-kkel), és semmi, de tényleg semmi szükségem nem lenne a modernizálásukra.
Hát, ennyi...
MaCS
-
vaakuum
addikt
válasz
mik-oca #42259 üzenetére
Nincs megoldás, jelenleg az intruder által javasolt ipcim szerinti mapolás működik nálam is. A gyerek asztalijára és az asszony laposára még nem mertem felengedni a frissítést, várok, ameddig csak lehet. Az audió részlegem még mindig el van szállva, fejhallgatót nem ismeri fel,
illetve én azon is meglepődtem, hogy a regisztriben az automatikus belépéshez letárolt jelszó az mindenféle titkosítás nélkül látszik a defaultpassword kulcs értékeként.
ideje megnéznem a pinkódos belépést... -
mik-oca
tag
válasz
vaakuum #42202 üzenetére
Szia!
Ha találsz valami megoldást, tedd közzé légyszíves!
Nekem is hasonló problémám van a 1803 Build telepítés óta.
Nekem bekapcsolás után a gép a hálózaton az egy WORKGROUP-ban lévő eszközökből (min. 5 db megy) csak 2 db-ot talál meg. (érdekes, hogy a 2db NAS-ból is csak az egyiket)
Ha kikapcsolom vagy lealtatom a PC-t és újraindul, akkor megtalálja a többi eszközt is. Ha kb. 15-20 percig ki van kapcsolva, akkor már megint csak 2 eszközt lát az újraindítás után.
Ha menetközben újratelepítem a hálózati kártya driverét (ugyanazt), akkor is megtalálja a gépeket frissítésre.Sajnos még nem találtam meg, hogy miért nem látok azonnal mindent, illetve mi lenne a megoldás, hogy kikapcsolás nélkül egyszerűen tallózhatóak legyen minden gép.
Más gépekről látom a hálózatot..
Bárkinek a tanácsát szívesen fogadom.
Köszi!
mik-oca -
-
sbazsi
veterán
válasz
Gubek-Einste #42250 üzenetére
Vezetékes: Intel 82579 GB
Illesztőprogram: MicrosoftWifi: Intel Centrion Advanced-N 6205
Illesztőprogram: MicrosoftWin10 64bit
Kb 3 éve megvan a gép. A két wifi hálózat, ahol most épp nem megy, mindkét helyen használom régóta. Most gondolt egyet, és ezt csinálja.
Na meg ügye a vezetékes net is ugyanezt csinálja! -
Borisz76
nagyúr
A tűzfalban nézelődöm.....
Hangosan felröhögtem, hogy ez minek ?A számológép kimehet a netre.....ilyet !
-
-
sbazsi
veterán
Adott egy Fujitsu Q702 laptop.
A gond vele az, hogy nem tudok felmenni vele a netre.
"Nem azonosított hálózat, Nincs internet."
IP cím 169-cel kezdődik.Két külön routeren is próbáltam. (Egyiken saját ip címe van, ami most is szabad, másikon nincs, de ott sem ment.)
Továbbá két helyen is próbáltam kábelesen netre menni, de ugyanez volt.Most az eszközkezelőben töröltem a wifi kártyát, és újraindítás után ismét feltette. Kérte is a wifi jelszót.
De továbbra sem ment.Bármi ötlet?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kelna91 #42242 üzenetére
LA azaz Link Aggregáció.
Több Gigabites portot lehet összefűzni.
Ha a NAS-on van több port ...2-4 db.
Kell egy LA képes switch , valamint annyi hálókártya a pc-be amennyi port a NAS-on is van.Szintén nem éri meg anyagilag.....bajos a beállítása, opredszerhez illő driver stb....
És mondjuk egy 4-s LA-s felállást ki lehet hajtani egy hétköznapi SSD-vel is.
550-600 MB/s ( SSD sebesség ) vs. 440 MB/s ( 4 db Gigabites szál sebessége )Az igazi megoldás az lenne ha már lehetne kapni olyan alaplapot , routert, switch-t , NAS-t amikben alapból 10GB a hálózati csatlakozó......persze emberi áron, nem aranyért!
-
kelna91
senior tag
válasz
Soma01 #42239 üzenetére
Hát igen, rátapintottál a lényegre. Elismerem, hogy ez nem jutott eszembe.
1G-s csatija van (HP Proliant Microserver Gen8 vagy 10), viszont elvileg lehet bele tenni bővítőkártyát. Mondjuk, ahogy elnézem az 1G< kártyák árát, nem fog olyan bele kerülni, vagy legalábbis nem most. -
kelna91
senior tag
Sziasztok! Most tervezgetem az otthoni hálózatot. Lesz egy NAS-om, amiben elég gyors lemezek lesznek, 220-250 MB/s átviteli sebességgel, amihez egy mezei 1 Gbps hálózat lassú lenne, pontosabban nem tudnám kihasználni a lemezek sebességét. Márpedig szeretném, ha már tudják, és sokszor fogok sok adatot mozgatni.
Kérdésem egyrészt, hogy van-e lehetőség 2-5 Gbites hálózat kialakítására, vagy egyből 10-re kell ugrani? Továbbá, hogy milyen hálózati eszközökre lesz szükségem? Az eredeti elképzelés szerint egy Linksys WRT1200AC osztaná a netet, és ebbe dugtam volna mindent. Ezután jöttem rá, hogy a lemezek "túl gyorsak". Most azt gondolom, hogy a router maradna, viszont mögé tennék egy gyorsabb switchet, és abba mennének az eszközök, így a belső kommunikáció már elég gyors lenne, igaz? Milyen switchet ajánlotok?
-
Soma01
veterán
válasz
MittuDomain_ #42232 üzenetére
Ha át tudsz kábelezni a zöld lakásig, az lenne a legjobb. Ott pedig egy routert vagy AP-t kell tenni a kábel végre. (ahogy írtad)
-
Kérem, hogy maradjunk a hálózati-műszaki kérdéseknél!
A magyar vagyoni helyzet elemzése és a jogsértő gyakorlat propagálása nem ide tartozik.
A tisztán erre irányuló kommentet töröltem.Köszönettel: MaCS
-
cbmfan
senior tag
számtech boltos topikban írták, hogy ha ezt berakom ide kiröhögtök:
lenne szívetek ilyet tenni?
-
válasz
MittuDomain_ #42232 üzenetére
És erre még részletezed is, hogy azért osztod meg szerződésszegően a netet, mert az drága.
Ez egy szakmai fórum. Ha már ügyeskedsz, az a Te dolgod, de ezzel ne terheld a fórumot, mert ez a fórum a technikai kérdésekről szól, pont elég a történet műszaki oldala.
Köszönöm, hogy a jövőben ehhez tartod Magad!
MaCS
-
MittuDomain_
őstag
válasz
Borisz76 #42229 üzenetére
Most jutottam a másik lakáshoz, és az albérlővel abban maradtunk, hogy ezt így biztosítom nekik én, mivel elszálltak az árak (így is erősen piaci ár alatt kapják, ismerősök; én ajánlottam fel nekik az "ingyennetet"). Ha minden kötél szakad, bevállalják a másik előfizut is, de jobb lenne megoldani egy helyről.
Ha szépen körbe kábelezem, a jelenlegi modemtől vinném végig. A sok sarok, faltörés miatt lenne vagy 50m kábel egyben. Vagy két 20as egy UTP toldóval. Ennyit még átvisz a kábel, vagy kell köztes erősítő rá? Nekem vmi 100m-es szabály rémlik...
Mondjuk pl az aqua-nál 3700 egy 50es kábel, teszek nekik a végpontra egy alap routert 5k körül, és megúsznak havi 4-5e díjat.Persze csak ha ti hozzáértők erre azt mondjátok, ez így jó.
Szerk:
42231 MaCS
Nem kívánom kijátszani és megkárosítani a szolgáltatót, nyárra felköltöznek távoli ismerősök mielőtt végleg pont kerül ez ingatlan ügy végére, erre a 3 hónapra szeretnék nekik netet biztosítani. A legalapabb hűség is 12 hó, szóval az új előfizu tényleg vészmegoldás, és én is szigorúan technikai dologként szeretném kezelni a kérdést.
A házban csak T és UPC van, és nem tudok róla, hogy hűségmetesen puszira 1-2 hónapra kiépítenék a hálózatot. :S -
válasz
MittuDomain_ #42228 üzenetére
Ez nagyon a UPC-előfizetés szomszédnak átadásának látszik, ami nem igazán szerződésszerű és ezért nem biztos, hogy itt kéne nyilvánosan megbeszélni.
Szerintem maradjunk a tisztán technikai kérdéseknél.
Ha valami esetleg kétértelmű, akkor azt érdemes tisztázni.MaCS
-
Soma01
veterán
válasz
Az elvi extender pontokig el kellene vinni a kábelt, azt jól gondolod. Bár, azon a pontokon milyen most a vétel a piros lakásban? A körfolyosóig ki tudsz menni valahogy kábellel? Tehát egészen ki a folyosóra. Az volna a legjobb és oda AP-ket kell venni.
De ha máshogy nem akkor extender. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Különálló lakás....másik előfizetés nem játszik ?
Jóval egyszerűbb megoldás lenne....- Ajtó ( tokon ) kiviszed az UTP kábelt, körbe a körfolyosón és a másik lakás ajtajánál be.
-
MittuDomain_
őstag
Sziasztok!
Az eBay topikból lettem átirányítva, azt mondták, bonyolultabb a dolog, mint elsőre gondoltam.
Teljesen új vagyok itt és ahogy látom, nincs első hsz, szóval szabadszavas kérdés jön, előrebocsátom, hosszú lesz.Társasházban kéne átlőnöm wifi jelet egy másik lakásba emeleten belül, de teljesen fogalmatlan vagyok a témában. A hálózat UPC 120mbps, az alap wifis modemmel (Technicolor TC7200) amit adnak. Ha szükséges, ezt is tudom erősebbre/jobbra cserélni (talán UPC connectbox vagy miaszösz) valami 5k egyszeri díjért.
Mit kell hozzá beszereznem, hogy stabil legyen a jel? Ha jól tudom, a jelismétlők csökkentik a sebességet, de egyáltalán nem baj, ha két felezés után csak 30as lesz a net, legyen cserébe stabil.
Van egyébként egy elfekvő, még A/B/G-s Asus router itthon, amit talán lehet ismétlésre kényszeríteni, de ebben tényleg bizonytalan vagyok, 10év körüli modell.
A Xiaomi wifi amplifier felteszem erre való, de lehet tudtok ajánlani jobbat. Ez működik mindenféle mókolás nélkül, nem kell hozzá Mi fiók meg getaway?
Ha ezt az extendert kábellel érdemes összekötni a modemmel, kicsit behatárolt, hova tudnám tenni, de azért elég közel a másik lakáshoz. szükség esetén pedig a másik lakásba is teszek egyet - oda már értelemszerűen wifin száguldana az adat.A jelenlegi modem és a másik lakás legtávolabbi pontja között van vagy 4db 30as és 2db 40es tégla fal és olyan 22m.
Rittyentettem hozzá egy alaprajzot, hátha az segít.
A kék nyíl 19m hosszú, de talán minden releváns infó rajta van, ami az értő közönségnek kell.
Ahol a piros lakásban berajzoltam az elvi extendert, oda még - bonyolultan - ethernet kábelt is ki tudok húzni, sokkal arrébb már nagyon csúnya lenne a kábelektől a lakás (ezért vésni nem akarok).Ha linkeltek nekem kütyüt kuponnal,
, GB, BG, rosegal, ebay, zapals játszik, újabb helyre csak akkor regelnék, ha nagyon megéri.
Ha pedig valami itthoni megoldás a megoldás, azért is hálás vagyok.Köszi előre is!
-
-
törölt tag
Értem, köszi. És a gyári tápkábel mennyire tűri, ha meg van toldva? Router áthelyezés címszóval nem vinném a konnektort is vele, hanem toldanék a kábelbe, de ugye kisfeszültségű egyenáram szeret esni és 1m-ről 7-8m-re növelve nem tudom a router üzembiztos maradna-e.
-
And
veterán
válasz
#47205632 #42220 üzenetére
Konkrétan a hatótávot - ilyen kis távolságokon - nem fogod tudni csökkenteni (mod: legalábbis a környezet változatlanul hagyása mellett, külső árnyékolás bevetése nélkül). Mint védelem, nem sok értelme van bekapcsolt kulcsolás esetén (emellett a MAC-szűrésnek sincs igazán haszna, sőt inkább hátrányos a bármilyen változáskor kötelező menedzseléskényszer okán). A soho-kategóriás routerek adóteljesítménye esetlegesen állítható, azzal talán juthatsz valamire, de ez egyrészt típus- és firmware-függő, másrészt óriási befolyása a gyakorlati / valós teljesítményátfogás miatt nem lehet egy ilyen beavatkozásnak. Csak olyan helyről tüntetheti el 'teljesen' a vételi jelet, ahol már amúgy sem nagyon volt stabilan használható. Az egyetlen értelme a teljesítmény csökkentésének inkább csak a sáv tisztábban tartása, az interferenciák csökkentése lehet. Zsúfolt sáv esetén sajnos a saját hálózatunk csak csepp a tengerben.
-
-
-
törölt tag
Hali.
Abban tudnátok segíteni, hogy mivel lehet csökkenteni egy routeren wifi hatótávot? Három házzal odébb is lehet fogni és ez teljesen felesleges, nekünk csak a szobába/nappaliba kellene. Van jelszó és mac szűrés is persze.
-
Armahun
addikt
válasz
Intruder2k5 #42215 üzenetére
Nem csináltam semmit csak a laptop készenlétbe ment, visszatérve már egyikről sem látom a másikat.
.
Köszi windows.
Nem tudnátok inkább valami programot ajánlani amin nem a TC, mert mobilról (solid exploler) elérek mindent. -
-
Armahun
addikt
válasz
Intruder2k5 #42198 üzenetére
Szia
Ugyan az a problémám nekem is mint vaakuum fórumtársnak.
Az asztalin és a laptopon ugyan úgy állítottam be mindent, az asztali kábelen a lapos wifin csatlakozik.
A laptopról látom az asztalin megosztott meghajtókat, az asztalin viszont nem a laptopét.Nem teljesen értem az előbbi parancsot, nekem melyik gépen mit kellene beírnom?
-
Dezsike
tag
válasz
MaCS_70 #42209 üzenetére
Én ezt úgy hallottam annak idején, hogy a PoE tápfeladó eszköz alapból csak egy minimális áramot ad ki magából, amitől a nem PoE eszközöknek nem lesz baja, a PoE eszközök viszont annyira be tudnak indulni, hogy vissza tudják jelezni igényük a tápellátásra, a tápfeladó e visszajelzésre adja ki a teljes feszültséget. Ez azzal nyert bizonyítást, hogy egy PoE switch aktív portjára nem PoE eszközt kötve nem gyulladt ki a tápellátást visszajelző led, csak a link létrejöttét jelző. Nem szabványos tápfeladó eszköz viszont könnyen kárt tehet egy nem PoE eszközben, mert az utp kábelen 2,5 volt feszültség megy normál esetben, még a gyengébb 12 voltos feszültség is könnyen megsüti ezeket, hogy mi történik eszközfüggő, van ami elviseli, de többnyire nem.
-
válasz
VeryByte #42208 üzenetére
Igen, köszönöm, a szabványok kivonatait már nézegettem, de lehet, hogy nem elég alaposan.
Alapvetésként helyes az a magállapítás, hogy egy szabványnak megfelelő PoE-forráseszköz (pl. switch) nem fogja megsütni a hozzá csatlakoztatott másik eszközt, ugyanakkor egy passzív (tehát ab ovo nem szabványos) forrásnál csak az általa kiadott feszültséget dedikáltan fogadó eszközt szabad csatlakoztatni?
Az én logikám ezt mondatja velem, mégis most frissibe' is kaptam ilyeneket:
"Tök mindegy hogy aktív vs passzív a POE swiched, legfeljebb szabályozni próbálja az áramot, de egy nem alkalmas eszköznek ez már régen mindegy, az egy másodperc alatt elköszönt."
vö:
"Passzív tápfeladó van a kamerámhoz. Néha rádugok laptopot tesztelni. Semmi baja tőle."
Szintén az én logikám szerint ezek ugye nem stimmelnek...
Köszönettel: MaCS
-
VeryByte
őstag
válasz
MaCS_70 #42207 üzenetére
Amit írtál, az csak a fele a dolgoknak.
Nézz utána a 802.3af, 802.3af+ és 802.3at szabványoknak.
(24, 48 volt és egyebek)
A passzív esetében nincs ellenőrzés, ott adja, ha kell, ha nem.
Aktív esetében van ellenőrzés és csak akkor adja, ha kell.Szóval, ezzel csak óvatosan és csak 3-szori ellenőrzés után.
-
Általános kérdésfelvetésként:
Kissé belezavarodtam a PoE-témakörbe.
Az elméletet nagyjából ismerem, a gyakorlat (és főleg egy csomó fórumforrás) azonban mintha mást mondana.Az elmélet szerint ugye kb. 48 voltot adunk az Ethernet-kábelnek, A: az 1-2 / 3-6 ereken a jellel együtt, B: a 4-5 / 7-8 ereken mint dedikált tápvezetéken.
Ehhez képest lépten-nyomon olvasok 12, 24, sőt, 30 és 36 voltos megoldásokról is.
Az a fele tiszta, amikor amúgy barkácsilásilag erenkénti elkülönítést alkalmazok, a tápfeszültséget vivő erek tehát nem jutnak el a készülékig.
De mi van olyan esetekben, amikor ezek az erek nincsenek az RJ45 csatlakozó előtt kivezetve, azaz a tápfeszültség bejut a készülékbe? Az aktív (tehát szabványos) PoE források elvben ellenőrzik a túloldalt, és csak megegyezéses alapon adnak és állítanak be tápfeszültséget, mégis rengeteg helyen azt olvasom, hogy PoE switch tápportjaira ne csatlakoztassunk nem PoE egységet, mert megsüti. Máshol viszont ezt cáfolják, lásd az előző mondatot.
Aztán mi van a passzív PoE-nel? Ez ugye eleve nem szabványos, én nem is kötnék passzív forrásra nem hozzá való eszközt. Sokan mégis állítják, hogy ebből nem lehet baj, a beérkező 35-50 volt nem tesz kárt semmilyen szabályos eszközben, mivel a bemenő RJ45 Ethernet nem érzékeny erre a feszültségre.
Szóval akkor hogyan is van ez?
Köszönettel: MaCS
-
Szia!
Az az 50Mbps gondolom a g szabványos WiFi 54Mbps sebességére akar utalni. Viszont ezzel kapcsolatban tévedésben élsz - mint sokan mások is -, ugyanis ez csak a linksebességre utal, gyakorlatban ennek maximum a felét tudod elérni, és azt is csak akkor, ha egy kliens használja a routert, és ideálisak a környezeti viszonyok is. A WiFi sebességről bővebben a Milyen routert? topik összefoglalójában olvashatsz. Röviden, 54Mbps linksebességen az elérhető hasznos sebesség nagyjából 22-24Mbps, ami 3MB/sec sebességet jelent. Ha ezen most két gép osztozik, mivel ha jól értem mindkét kliens vezeték nélküli kapcsolatot használ, akkor ez jó esetben is minimum feleződik, tehát a 1,5MB/sec már ki is jött.
-
Jazz
veterán
Sziasztok,
sok GB adatot szeretnék mozgatni egy régik P4 XP-s gépről egy Win10 64bit-es gépre, a gépek egy routeren vannak. (a win rendszerén keresztüli hálózati kapcsolat kivitelezhetelen)
Eddig a működő megoldás a teamviewer file megosztása. Tökéletes gyors és egyszerű lenne. A gond az hogy az átviteli sebesség max. 1.5Mbyte/sec. (A router 50Mbit-es, tehát 6Mbyte/sec-et simán kéne tudnia).
Nem, nem a neten keresztül akarja winni az adatokat, mivel a net 5Mbit-es, azaz ott a sebesség csak 0.6Mbyte/sec lenne.
Kérdés hogy miért ez a lassú 1.5MB/sec a 6 helyett? Hogy lehetne meggyorsítani? (hálózati megoldás kellene. A hdd mozgatás nem megoldás, a második gép egy noti, és külső dokkoló meg nincs, plusz a régi gépben vegyesen vannak sata ill. pata winyók).
Köszi!
-
válasz
vaakuum #42202 üzenetére
A gond az, hogy ezzel a 1803-as update-el kikerült a rendszerből a HomeGroup, vagyis az Otthoni csoport. Hogy milyen megoldás vagy workaround van erre, azt perpillanat nem tudom, lehet érdemes lenne a Windows 10 topikba is benézni, és ott is utána érdeklődni ennek, főleg mert mert ez így már nem is annyira hálózati probléma, sokkal inkább az oprendszerből fakad.
-
vaakuum
addikt
válasz
Intruder2k5 #42200 üzenetére
Azt hiszem feladom mára... nem értem.
Minden esetre köszönöm a segítséget, így már legalább hozzá lehet férni valahogy. -
vaakuum
addikt
válasz
Intruder2k5 #42200 üzenetére
jelenleg [így néz ki], számítógépként továbbra sem tallózható. Jó lenne, ha nem kellene minden egyes megosztott mappát egyenként felcsatolni, hanem a normál megosztás a hálózati gépek felületén látható és tallózható lenne. Erre esetleg nincs valami tipped?
Mi lehet az oka, hogy ennyire nem működik nálam ez a hálózatos téma?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tesla topik
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali informatikai kérdések órája
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Tőzsde és gazdaság
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch Lite 32GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF VG27AQ1A 27 170Hz 1ms IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bezámítás! Lenovo P15 Gen1 15 FHD üzleti notebook- i7 10850H 32GB RAM 1TB SSD Quadro T2000 4GB WIN1
- Dobozos Asus TUF Gaming LC II 360 ARG vízhűtés !
- Samsung Galaxy S25 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest