Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
konwktor
tag
Sziasztok.
Valaki mondana egy hozzá vetőleges árat erre?? [link]
nem akarom nagyon olcsón oda adni és már rég kiestem a napi fényképezőgép árfolyamból
-
adik
őstag
válasz Segnior_Barthez #5297 üzenetére
Bocsi, minimális befektetés azért kell Egyébként vannak időzíthető kioldók, Phottix gyártja, kb 8-12 rongy, keresd McGoat kollégát!
Kettő, csipkebokor vessző!
-
Segnior_Barthez
senior tag
Értem. De akkor is Te fogsz exponálni, minden képnél... Ezt szeretném automatizálni. Kényelmes ember lévén egy álványos gép szépen elszözszmötöl magának, később pedig gyorsan leellenőrizhető egy sikeres expo... A távvezérlőt pedig kiküszöbölöm a késleltetett (2,10sec) expóval... A 30"-as sajnos elég sok így este felé... nem tudok akkora blendét zárni, hogy ne égjen ki - kora este... bár van néhány szűrőm - valamit sötétítnek... Próba - próba - próba...
https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/
-
adik
őstag
válasz Segnior_Barthez #5295 üzenetére
Ahogy te szeretnéd, azt nem tudom hogy kell. De leírom az én titkomat: 1.) vezetékes távkioldó, 2.) nem B, hanem 30mp
Kettő, csipkebokor vessző!
-
Segnior_Barthez
senior tag
Helló, K-x aparáton hogy állítok be egy 10es sorozatot, úgy hogy magától exponáljon? Villámot vadászok Tv modeban. A G9-mel ez nem volt gond... a bulb pedig folyamatosan igényli a mutatóújjamat. Erre szeretnék orvosságot... kösz!
https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/
-
Allien
veterán
válasz Zozzant #5293 üzenetére
Én részben ezért (IS) vettem Pentax gépet, mert a bridge gépemmel ez volt a legtöbb dologban kompatibilis. :-) Azaz, nem kellett memkártyát vennem azonnal (pl SONY CF-s volt akkor). Ár érzékeny vagyok, de azért beszereztem én is pár sandisk memkártyát. Nem mondanám, hogy teljesen elnyerte a tetszésemet, de lehet, hogy a K200D-vel van a baj, hiszen a firmware frissítés is CSAK erről szól.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Mercutio_
félisten
Jó, hogy említed, nem hiányzott mostanában?
Ha gondolod lassan visszaadnám, bár sajnos mostanság nem volt alkalmam tesztelniEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Allien
veterán
válasz BiriBum #5282 üzenetére
Sandisk ügynök vagy??? Mé ne lehetne mást is venni? Nekem is van több féle, és éppenséggel eddig "csak" két memkártyával voltak gondjaim. Az egyik egy A-data 8 gigás volt (több kisebb A-data-val semmi bajom se volt), a másik egy Sandisk extreme III, régebbi (20-s) típussal. Az is igaz, hogy K200D-ben, és "érdekes" módon nem régen kijött egy firmware frissítés, és ezt az egy dolgot javították benne. Igaz, tesztelni még nem teszteltem, de majd megteszem.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Mercutio_
félisten
válasz Slowman #5265 üzenetére
Ha lesz a héten időm majd reagálok, de az kicsit hosszabb lélegzetvételű lesz
BEE: pixel-peeperes képek nem jók?
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
BEE
addikt
válasz gabor_01 #5286 üzenetére
Én is betege vagyok a 77-esnek.
Mióta kipróbálhattam belezúgtam mint Slowman a 85/1,8-ba.A közzétett képekből nagyon ritkán lehet következtetni a gépek tudására,
elfed mindent a bénázás meg az utómunka. Pedig jó lenne.BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
Szten Márs
nagyúr
Ugyan, én csak továbbvezettem a gondolatmenetet
Viccet félretéve: azt felhozni egy objektív ellen, hogy túl éles, tehát kb. azt, hogy túl jó, nekem igen furcsa. Ezt szerintem nem kell magyarázni. Én szeretem pl, ha egy portrén a szem tűéles. Nem lágy, nem olyan, amilyen, hanem tűéles. A többit meg megoldja az ember, ha akarja. Lényeg, hogy legyen annyi az objektívben, hogy ha akarom akkor bizony igencsak jó rajzzal képezze le a témát.
[ Szerkesztve ]
-
hcs57
addikt
válasz Szten Márs #5279 üzenetére
Nem kellene gúnyolódni..
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
HG_hagor
csendes tag
A garancia kerdes nyilvan a gepre vonatkozott.
-
HG_hagor
csendes tag
Sziasztok!
K-x megvetelen gondolkodom. A SDHC kartya sebesseget illetoleg a videohoz elegendo a class 6 -os (kb 40x -es sebesegnek felel meg) vagy mindenkepp kell a 8 vagy 10?
Class 2: 16 Mbit/s (2 MB/s)
Class 4: 32 Mbit/s (4 MB/s)
Class 6: 48 Mbit/s (6 MB/s)
Class 8: 64 Mbit/s (8 MB/s)
Class 10: 80 Mbit/s (10 MB/s)Ahogy nezem a hazai forgalmazokat csak egy ev garanciat adnak kulfoldon viszont 2 vagy 3 evet adnak. Ti tudtok valami hazai megoldast tobb eves garanciaval?
Koszonettel: Gabor
-
gabor_01
senior tag
Portré és makró 2 az 1 -ben funkcióra ajánlom még a Sigma 70-est. Kiváló obi. Egyetlen hátránya a súlya (Pentax 70-77-hez képest)
-
hcs57
addikt
Portréztam egy ideig a Tamronnal, nekem semmi bajom nem volt vele... de akinek mutattam, mindenki azzal jött, hogy ez minden hibát leképez. Természetesen utómunkával ezek ügyesen korrigálhatók, de egy kevésbé karcos objektívvel makrózva szinte semmi utómunkát nem igényeltek a fotók.
A lényeg mégsem ez, hanem ahogy már több fórumtárs írta, a macro objektív közelfotózásra van tervezve, ami nem zárja ki a portrézást, és szép bőr esetén igazán szép portrét lehet lőni.
Jó lehet a portréra akkor is, ha a bőr ráncossága a fotó lényeges motivuma...Jó, hogy így kiírjátok magatokból a lényeget. Csak így tovább.
Azért a 77/1.8 Limited ára messze vastagabb egy Tamron 90/2.2-nál... annak az árát már nem vállalnám -amatőr fotósként - a család előtt.
[ Szerkesztve ]
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
BEE
addikt
válasz Slowman #5273 üzenetére
"hcs57-nek sztem nem azzal van a baja, hogy éles az obi, hanem azzal, hogy alkalmatlan portréra mert az egy makró obi... Azt meg senki nem mondta, hogy a lágyrajzú obi itt a cél, és hogy a 85/1.8 nem rajzolna élesen. "
Inkább kérdezz !
El kéne döntened, hogy mit is vársz az obitól.
Olyan nincs hogy azért nem jó portrézni mert makró.
Portrézni ma két obit kínál a Pentax.
A tuti a 77/1,8 Limited, jobbat nem fogsz találni, olcsóbb lehetőség a 70 Limited.
Bármelyiket veszed, nem fogod lecserélni azért mert jobb kell.Sokak, köztük az én véleményem szerint jól lehet portrézni a Tamron 90/2,8-al,
az még sosem volt baj hogy éles egy kép. Lágyítani lehet, élesíteni nehéz.Szedd össze hogy mit vársz az obitól és szerintem találni fogsz.
BEE
-
BiriBum
őstag
Nem igazán értem, hogy a portrénál miért lenne hátrány az, hogy az adott lencse makrót is tud és "túl éles". Portrét normál esetben úgyis valószínűleg a nem makrós, megfelelő fókusztávolságú lencse által adott közelponton túlról fényképezünk.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Slowman #5273 üzenetére
"Nem tudom, ez most fórum, vagy lexikon? Miért csak a 100% helyes tartalmú írásnak van itt helye, nem lehet találgatni?"
Természetesen nem az a baj, hogy nem tudsz valamit, hanem az, hogy amikor valaki, tapasztalt tag elmondja neked, hogy hogy is van, akkor szépen megcáfolod, hogy szerinted nem úgy van az. Ha nem tudsz valamit, akkor nézz utána vagy/és halgass azokra, akik tapasztalatból beszélnek és nem találgatnak.
"hcs57-nek sztem nem azzal van a baja, hogy éles az obi, hanem azzal, hogy alkalmatlan portréra mert az egy makró obi..."
hcs57-nek pontosan az volt a baja, hogy túl éles az objektív. Azon kívül, hogy ha kell (és csak ha kell!) tud 1:1 leképzést is, és azon kívül, hogy a nagy elérhető tárgytávolság-tartomány miatt lassabban fókuszálhatnak, más különbség mi is lenne makróobi és nem makróobi között?
"Azt meg senki nem mondta, hogy a lágyrajzú obi itt a cél, és hogy a 85/1.8 nem rajzolna élesen."
Ha egy éles objektív nem alkalmas portréra, abból az következik, hogy a portrécélú(bb) objektívek nem rajzolnak élesen - ebben azt hiszem megegyezhetünk. Explicite nem lett ugyan kimondva, implicite azonban igen - nagyon is. Nem véletlen akadtam meg ezeken a hsz-eken.
"Ez a beszélgetés már régebb óta zajlik szerintem, ha ennyire zavart miért nem hamarabb mondod meg a tutit ahelyett, hogy most itt mindenkit kiosztottál. "
Ez most tényleg komoly kérdés? Nézd meg mire válaszoltam, aztán nézd meg, hogy az mikor jött szóba.
[ Szerkesztve ]
-
Slowman
aktív tag
válasz Szten Márs #5270 üzenetére
Nem tudom, ez most fórum, vagy lexikon? Miért csak a 100% helyes tartalmú írásnak van itt helye, nem lehet találgatni? Ha nem jól ír valaki valamit kijavítják és kész, azért nem hinném, hogy meg fog állni a világ. Amúgy meg egy felvetés volt részemről, hogy nyilván azért nem használják mert nem éppen arra való, az más kérdés, hogy valaki arra használja.
hcs57-nek sztem nem azzal van a baja, hogy éles az obi, hanem azzal, hogy alkalmatlan portréra mert az egy makró obi... Azt meg senki nem mondta, hogy a lágyrajzú obi itt a cél, és hogy a 85/1.8 nem rajzolna élesen.
Ezt egy kicsit már unom, hogy ha valaki véletlen nem tud valamit vagy nem éppen díjnyertes képet linkel be akkor kapja rögtön az oltást "felhígult a fórum stb.". Ez a beszélgetés már régebb óta zajlik szerintem, ha ennyire zavart miért nem hamarabb mondod meg a tutit ahelyett, hogy most itt mindenkit kiosztottál. Szerintem ez is pont ugyanolyan vérnyomásnövelő... -
Allien
veterán
Ha nagyon ég a kezedben a pénz, vegyél manuális obit (akár M42-seket is)! :-) Jóval olcsóbb, és mindössze az AF-t bukod, kis túlzással. Vannak témák, és körülmények, amikor nincsen jelentősége az AF-nek. Persze, van, amikor kellhet, de ez most egy dolog.
-
Allien
veterán
válasz Mercutio_ #5261 üzenetére
16-45/F4 qrva jó obi. Szerencsémre használtan 45-rt megkaptam, és majdnem makró obi. Legalábbis a közelpontja nagyon jó erre is, persze nem apró fél millis pókokra, de virágokra tökéletesen elegendő (lehet).
szvszBattlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Szten Márs
nagyúr
Ja, hogy az a baj, hogy éles az objektív - hát mindjárt eldobom az agyam. Szerintem azért ez már túl van a röhelyes kategóriáján. De kérem, ha arra van igény, hogy sz.r rajzú obivt használjunk, van lehetőség, vegyetek olyat, és akkor lehet örülni rajta, hogy milyen jó, hogy semmiféle vonalfelbontása nincs és nem látszanak a részletek. Arról nem is beszélve, hogy nehogy azt higgyétek, hogy a 85mm F/1,8-ak meg ezek az objektívek olyan hajjde lágy rajzúak.
Ha valaki el akarja simítani a bőrhibákat és hasonlót, arra megvannak a módszerek.
Ja igen, és volt alkalmam a 100mm F/2,8-al portrézni. Remek objektív erre. Nem kell senkinek elhinni, de azért ne terjesszük már azt, hogy "ha lehetne vele portrézni mindenki azt venné, szóval biztos nincs így", meg hasonló - már elnézést - marhaságokat, mert rosszat tesz a vérnyomásomnak.
Természetesen vannak objektívek, amik nem találhatóak meg a Pentax felhozatalában, ez sajnálatos, és persze, van akinek emiatt nem való a Pentax rendszer, ezzel nincs semmi gond. Nade ilyesmiket beleszőni ebbe a történetbe, amik most mennek, már eléggé komolytalan dolgok...
[ Szerkesztve ]
-
hcs57
addikt
-
htg
csendes tag
Szerintem az egyik fő probléma ,hogy a Magyarországi árakat nézed csak. Külföldön olcsobbak a dolgok, föleg hogy Magyarországon már nincs is hivatalos Pentax kirendeltség, hanem a németekhez került át. A kereskedök meg meg akarnak gazdagodni, és iszonyatos hasznot raknak rá, csoda hogy öket még nem keresték ilyen tröszt ellenes dolgokkal mint a memoria gyártokat
-
Slowman
aktív tag
válasz Mercutio_ #5261 üzenetére
Én elhiszem neked, hogy nincs különbség a macro meg a sima obi között, és csak a közelpont a különbség a többi obitól, akkor mindenki 100 macrot venne portréra mert ha akar azzal még makrózni is tud és megéri azt a 40k többletet mert mégis egy univerzálisabb obit vett. Szerintem nem véletlenül nem ezzel szoktak portrézni.
Természetesen megvan a pénzem, hogy obit vegyek, és ez a bajom, hogy itt a pénz és nem tudok velem mit csinálni (természetesen nem fél millióról van szó, de arra elég lenne, hogy most vagy egy 2.8-as alapzoomot vagy egy hosszúbb (70,100mm) fixet vegyek). Ettől függetlenül bosszant, hogy nem tudok olcsó de számomra megfelelő objektívet vásárolni. Amikor még én választottam a vázat nem ilyenek voltak árak. 70k volt az 50/1.4 és kb minden Pentax üveg vagy 30k-val olcsóbb volt. (Ezt te sem vitathatod, hogy enyhén túlárazottak a termékeik.)
Egy ilyen fix sort kb minden márkából ki lehet rakni nem nagyon tudnék kuriózumot mutatni a Pentax kínálatába. A Tamron és Sigam 70-200/2.8 jó üveg, de ha ennyire drágát akarok venni nem fogok 3rd party obit venni. Ez azért nem állapot, hogy a Pentaxnek ilyen mértékig hagyatkoznia kell a 3rd party gyártókra.
Azért a 2.8 amúgy szerintem nem minden esetben elég a kellő háttérmosáshoz, ezért szerettem volna inkább 1.8-as obit. A 70/2.4@2.4 nem fog különbül mosni sőt nagyobb lesz a DOF (legalábbis a DOF kalkulátor szerint) mint egy 50/1.4@2.8, ha mindkettőnél a legkisebb tárgytávolságot nézzük. A többi esetben is minimális az eltérés. Akkor minek vegyek 140k-ért egy olyan amit amit szinte croppolással meg tudok oldani (ez egy kicsit túlzás tudom), attól eltekintve, hogy megvan rá a keret még soknak tartom, hogy a minőségért kiadjak 140k-t, és lényegében semmi nem változott csak esetleg jobb a rajzolata, de az 50/1.4-nek 2.8-on igen szép a rajza. Nem vitatja senki a minőséget, de legalább legyen pár olyan obi ami elérhető árú alap felszerelés, és után lehet gyűjtögetni a több százezres obikra ami feltétlenül kell. De ezt is meg kell értened, hogy jelen helyzetben én nem tudom megengedni magamnak azt, hogy minden obim 150k, de inkább felette legyen. Erre volna jó az olcsóbb kategória amivel ellennék egy ideig és szépen lecserélgetem, de már rettentően unom, hogy csak gyűjtögetek és még ez sem elég holott másik márkánál már rég lenne +2 obim. Amúgy azt nem tudtam volna soha felmérni, hogy nekem nem lesz megfelelő a 70/2.4 a 85/1.8 helyett, mert ez az első DSLR-em és nem láttam olyan nagy különbséget a két obi között (egy kicsit rövidebb gyújtótáv meg kicsit rosszabb fényerő akkor még nem nagyon tűnt fel, hogy ez azért nem olyan kicsit eltérés összességében). Akkor még úgy gondoltam, hogy minden kb ugyanaz, nincs itt olyan nagy eltérés egyik márka között sem. Ezek akkor még nem tűntek fel, akkori tudásom alapján maximálisan körüljártam a témát, elhiheted.
Amúgy én elégedett vagyok a Pentax vázammal, nem csalódtam benne mikor megvettem, tudtam mire számítsak, és azt kaptam. De ezt, hogy sehova nem halad a Pentax csak ígérget ezt nem igazán tudom elfogadni. Nyilván nem most lesz alkalmam váltani, de most úgy döntöttem, egyelőre nem veszek még semmit a pénzemen (bár nagyon szerettem volna nyáron már újítani) ülök raja és ha lesz alkalmam és még akkor is így gondolom minden további nélkül váltok, ha meg változik a helyzet akkor meg maradok a Pentaxnál. Mert mint mondtam nekem nincs bajom a Pentaxxal (egyáltalán nem derogál, hogy nem Canon vagy Nikon van a váz homlokára írva, mert ugye vannak ilyen emberek is), csak ezzel a rengeteg kompromisszummal nem tudok megbarátkozni. Nem hinném, hogy nekem kell alkalmazkodnom egy gyártóhoz, és ilyen összegeknél nem is karok.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Szten Márs #5262 üzenetére
Én se negatív irányban értettem, hogy eltér
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz Slowman #5253 üzenetére
Ne haragudj, de a válaszaid alapján nekem úgy tűnik, hogy itt user-error esete forog fenn...
Az, hogy egy objektív macro obi, annyit jelent, hogy kisebb a közelpontja, és 1:1 (marketing "macro" felirat esetén 1:2 vagy 1:2,3) nagyítást tud, emellett ez még ugyanúgy viselkedik, mint bármely más 100/2.8-as objektív, tehát tökéletesen alkalmas portréfotózásra.
Ki beszélt 2.8-as makró sorról?
2.8-as obisórrol volt szó, mert gondolom a szép bokeh, a nyitottrekeszes háttérmosás, kis DOF és egyéb olyan dolgok miatt emlegetted a 85/1.8-at amit az ilyen fényerős obik tudnak.Tisztázzunk valamit: Van többszázezred obikra/felszerelésre, vagy az a problémád, hogy nincs 2-3 olyan olcsó obija a pentaxnak, amit még meg tudsz fizetni?
Szerintem nem a Pentax tehet róla, hogy előbb választottál rendszert, aztán gondoltad át milyen objektívekre van szükséged az általad preferált témájú fotók elkészítéséhez.
Szóval szerintem add el a Pentax cuccaidat, és válts arra a márkára, ami megfelel a céljaidnakVan 16-50/2.8-am és volt 50-135/2.8-am, mocsok jó objektívek, és semmi baja az SDM-üknek, egyébként meg ott a 16-45/F4 használtan (ha már ennyire a használtpiaci ár a lényeg) ha olcsó szép rajzó alapzoomot akar valaki.
Aki sokallja a 16-50/2.8 árát vehet Tamron 17-50/2.8-at is (olyanom is van, az is rendben van, főleg annyiért), és ott a Tamron 70-200/2.8, vagy a Sigma 70-200/2.8 HSM, olcsóbb mint a konkurencia obijai, de a Pentax 55-300 is nagyon jó rajzú obi és csak egy tizessel drágább mint a Canon 55-250Gyártási hiba Canon és Nikon obiknál is van, a különbség, hogy itt magyarisztánban az ő obijaikat néha gyorsabban tudod szervizeltetni/cseréltetni, de ha beírsz bármelyik márka fórumába és megkérdezed volt-e valakinek horror élménye gyári obival lesz ott is példa légy nyugodt.
Valóban a 70/2.4 nem 80/1.8 méretű, árú, súlyú és rajzú obi, de ezt akkor is tudnod kellett amikor márkát választottál...
-
inzsellér
tag
válasz Slowman #5259 üzenetére
Azt modják, hogy a Tamron képe jobb.... Nem, mondani, képeket mutatni, mert a tesztek nem ezt mutatják, a német Photozone verdict-je a DA17-70-ről itt van, a pentax véges Tamronról nincs tesztjük, de a Nikon végesről messze nem ír ilyen jót, számszerüleg is többet kapott a Pentax. És a saját tapasztaltom is az, hogy a képminősége megközelíti a Tamron f2,8/90 Macro-m minőségét, már pedig az tényleg szuper.
The Pentax DA SMC 17-70mm f/4 AL [IF] SDM is undoubtedly the most desirable standard zoom lens in the current Pentax lens lineup. The resolution characteristic is very good without any significant weakness. The vignetting and distortion are about average for a lens in this class. The lateral CAs are relatively well-controlled although you may spot some traces in field conditions when using wide-angle settings. The quality of the bokeh (out-of-focus blur) seems to be very fine albeit limited compared to fast prime lenses naturally. Contra-light situations are handled fairly well with comparatively underdeveloped ghosting problems. Typical for most Pentax DA lenses the build quality is on a very high level. The fast and near-silent ultrasonic AF is also a very welcome new feature.
Ami az SDM problémákat illeti, én még meghibásodásról nem hallottam (lehet, hogy ez csak az én alul tájékozottságomat bizonyítja), viszont rosszabb fényviszonyok között többször körberángatja az obit.[ Szerkesztve ]
-
Slowman
aktív tag
válasz BiriBum #5258 üzenetére
Én is gondolkoztam a 17-70/4-en de nem agyon tudtam dönteni a jobb fényerő és a nagyobb átfogás között, (csak nekem még partyban volta 17-50/2.8 és a Sigma 24-70/2.8 is), elgondolkodtatott az SDM motor mert mégis csak gyors meg minden, de a képminőségre azt mondták, hogy a Tamronok képe jobb. Meg úgy tudom, hogy ezt az SDM technológiát nem szokták az egekig magasztalni (sok a meghibásodás vagy mi), viszont a Tamron meg csak Tamron, abban is vannak bőven hibák, le kell tesztelni nagyon vásárlás előtt. Nem sikerült azóta sem döntenem és itt jött képbe az előző "agymenésem", hogy vennék inkább fixet, amit nem találtam kedvemre valót.
[ Szerkesztve ]
-
Zozzant
addikt
válasz BiriBum #5256 üzenetére
Ugye nem az obi AF-jét hallod hanem a vázét... az viszont az obin múlik hogy mennyit kell tekernie az af motornak, hosszú úton jár vagy rövidebben, esetleg erősebben, gyengébben kell tekernie az obi felépítéséből fakadóan. Ezek valamennyire befolyásolhatják a hangját de nem ez az alapvető hangforrás.
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
BiriBum
őstag
-
inzsellér
tag
Igaz, hogy a Sigma 2,8-as a Pentax meg 4,0-es, de a Sigma machanikai és optikai felépítése gyengébb mint a pentaxé (www.photozone.de), és a különböző topicokban elég sokat írtak a Sigma obik gyártási szórásairól, ha peched van, kifogsz egy hibás obit, a Pentaxnál ez nem fordul elő. Nekem a Pentax 17-70 nagyon bevált (most is kölcsön kérték), ha akarod, tudok tesztképeket küldeni
-
Slowman
aktív tag
válasz Mercutio_ #5247 üzenetére
De az egy macro obi, nem hinném, hogy a legalkalmasabb portrézásra, minek nekem az 1:1-es leképzés mikor nem kell. Meg az a baj, hogy engem nem érdekel a 2.8-as makrósor, mert a büdös életbe nem fogok olyan szinten makrózni, hogy kihasználjam.
Az a bajom a Pentaxal, hogy oké még bele is törődök abba, hogy nincs 85/1.8 vagy ilyenek, de nem szívesen költök rá több százezreket mikor tudom, hogy felesleges mert, másik márkánál esetleg kevesebb szenvedéssel többmindeni tudnák kihozni. Sok a kompromisszum amit meg kell kötni, és azért nem annyira high-tech a termék. Alap dolgok hiányoznak amik minden gyártónál jól beváltak már, ami meg jó volna iszonyatosan túlárazott. Próbál a Pentax mindig különcködni, de semmi értelmét nem látom, csupa "lehetetlen" gyújtótávolságú obikkal jön ki meg ilyenek. Ha lenne 85/1.4 még akkor azt kb olyan áron adnák, hogy azt senki nem tudná megfizetni, sacc 350 akár 400 namost ezért már a vérprofi kategóriát (135/2 L-et és 70-200/4 IS USM L meg 50/1.2-őt) kapok. Azért nem hinném, hogy ilyen horror ár jár minden Pentax obiért, kissé túlértékelik magukat. Amúgy meg ott a 16-50/2.8 meg az 50-135/2.8 amire azt mondják, hogy így egy kicsit rossz, meg nem jó az SDM, de ha én kiadok 300k-t egy obiért az legyen patent! Nem akarok kompromisszumot kötni a highend kategóriába, és Pentaxéknál erősen kell, és ez baj. Ha a 70/2.4-et 100ért adnák máris jobb szívvel venném meg. Rövidebb mint és rosszabb fényerővel rendelkezik mint egy 80/1.8 és még 40k-val drágább is. Cserébe pancake, hurrá ez az amire nincs igény, nem érdekel mekkora, meg, hogy divat most a pancake, de mire jó ez, semmire.De nekem már ezer éve van 50/1.4-em és innen hova tovább? Semmi lehetőség nincs, csak az amit az előbb leírtam, sok százezrek elverése és a rengeteg kompromisszum. meg most nem azért, de Canon 50/1.4-et szintén ennyiért lehet beszerezni használtan nem nagy durranás ennyi az ára az 50/1.4-nek. Ha szerencséd van Sigma 50/1.4 HSM-et fogsz ki ennyiért vagy kicsit drágában az azért komolyabb darab mindkettőnél. Amúgy az az FA 50/1.4 akkor volt jó party mikor Magyarországon 70-ért adták én ennyiért vettem újonnan.
[ Szerkesztve ]
-
roonin
tag
válasz inzsellér #5234 üzenetére
Ez a Pentax obi miben tér el és miért lenne szerinted jobb választás? Az f4 alapján nekem nem tűnik túl jó választásnak.
Köszönöm mindenkinek, aki írt az előző hozzászólásomra és való igaz eléggé különbözik az általam jelölt két objektív. Mivel, utcákon szeretnék épületeket is fényképezni, talán a 17-70 lenne az ideálisabb. Sajnos nem értek túl sokat a témához, ha van valakinek objektívekről valami részletesebb írása szívesen venném.
-
Szten Márs
nagyúr
Miért is van a Samsung a Pentax háta mögött? Lemaradtam valamiről?
A Pentax most a Hoya kezén van, a Samsunghoz legjobb tudomásom szerint nincs semmi közük és soha nem is volt. Némi közös fejlesztgetés volt, a Samsung adott nekik egy kemény érzékelőt, a Pentax meg pár vázat, amit a Samsung átcímkézett, de ennyi. -
Mercutio_
félisten
válasz Slowman #5245 üzenetére
Ott a 100/2.8 macro obi ha jó portréobit akarsz
Ahogy írtam is, nézd meg mennyiért tudsz összerakni egy F2.8-as sort, mert 1-1 obit kiragadni nincs értelme.
Ha valaki százezreket költ egy rendszerre nem egyszál olcsó 85/1.8, vagy 50/1.4 fogja befolyásolni a döntésben.
Egyébként meg melyik gyártó ad neked 200+fáért K7 szintű szigetelt vázat?Volt egyébként egy thread az indexen is a milyen obi nincs Pentaxra témában, most sajnos csak ezt a darabját leltem meg.
Szvsz nagyon sok dolgot még a profik is simán megcsinálnak APS-C-vel, abban pedig nem rossz a Pentax, és nem is biztos, hogy cél számára az FF, ami viszont ésszerű lenne, az egy EVIL gép.
A hazai márkaképviselet egy másik történet az tényleg valami katasztrófa
-
Slowman
aktív tag
válasz Mercutio_ #5244 üzenetére
Ez a dolog, hogy "Azért nincs mert olyan "minőséget" amit a Canon 50-es obi képvisel nem vállal be a Pentax" ez azért egy kicsit rossz politika a Pentax részéről mert ezért nem vág bele senki ebbe a rendszerbe, mert nem tud normális settet összerakni kevesebb pénzből. Tudom én is, hogy az az obi papírból van, de olcsó és az árát megéri, míg a Pentax obik enyhén túlárazottak. Ez a hozzáállást szerintem az olyan gyártók engedhetik meg maguknak mint a Hassi vagy hasonlók.
Most nézd azt, hogy kéne egy jó portré obi mondjuk egy 85/1.8 100k körül. teljesen jó minőség és ár. Ráadásul Canon már USM-eset ad ennyiért. Ezt nem tudom megvalósítani Pentaxba. Van a 77/1.8 igen de ennyiért már azért más gyártónál is bőven válogathatok ugyanilyen minőséget, komolyabb vázra . Ráadásul nem kell kikönyörögnöm egyik boltba sem, hogy megrendeljék, hanem bemegyek, kipróbálom, megveszem. Ha pedig a minőségre utaznak akkor viszont be kéne törni a pro szegmensbe (akárki akármit mond nem kielégítő ez a rendszer egy profinak), és nem ilyen filmes korszakból fejlesztett öszvérrel amire MF obikat kell használni ha nem akarod, hogy a gatyád rámenjen. Egy szó mint száz, nagyon dobbantania és fejlesztenie kéne a Pentaxnak. Jó ez, hogy támogatja az MF obikat és van fénymérés és élesség visszajelzés egyszerre meg stb. de ennek kéne lennie annak a plusznak amivel jobb a többi gyártónál, ez nem elég erős ütőlap ebben a helyzetben. Minek pakoljak bele ebbe rendszerbe több millát (feltéve ha lenne) mikor másikba is megtehetném ahol van innováció, és ott azért észrevehető egy folyamatos javuló, fejlődő tendencia, nem ilyen rapszodikus. Amúgy még mindig a marketingeseket tartom hülyének, mert tized annyira sem "propagandálják" a terméket mint amennyire lehetne, sőt taszítanak maguktól mindent. Sok helyen azért nem tesztelik mert nem sikerül hozzájutni a termékhez, és minek vesződjön vele ha a gyártó maga nem akarj, mert mindenféle ióta feltételt szab, holott a többi gyártó tárt karokkal várja a tesztelőket mert ezzel nem kis reklámot tudhat be.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Slowman #5240 üzenetére
Azért nincs mert olyan "minőséget" amit a Canon 50-es obi képvisel nem vállal be a Pentax
60-ért nincs, de 120-ért ott a 35/2.8 Limited macro, egyébként minden rendszerben vannak obik amik mellette szólnak, és amik hiányoznak, vagy túlárazottak.
Pl. Számolj utána jó minőségű 2.8-as sort mennyiért tudnál összerakni egyik, vagy másik rendszerre.Amennyire tudom a Pentaxnak limitált az obigyártó kapacitása, tehát gyakorlatilag egyszerre X fajta obit tudnak gyártani, aztán - mondjuk - 1/2 évente átállnak másikra a gyártósoron, ezért van, hogy adott obi gyártásban lévőként szerepel, de mondjuk hónapokig nem lehet kapni.
645D-re felmennek a régi filmes 645-ös pentax obik, amikből fillérekért be lehet(ett) vásárolni, így aki szeretne APS-Cnél nagyobb méretre váltani, de nincs pénze Hassira tuti rácuppan a Pentaxra.
-
Darkness1
aktív tag
Én úgy látom, hogy a Samsung önálló utat jár. Megvan hozzá a tudásuk és a pénzük egyaránt. A Hoya/Pentax hosszabb távon nem biztos, hogy bírja majd. Terjed pl. az EVIL és a Pentax részéről sehol semmi ezzel kapcsolatban. De persze én nem vagyok iparági elemző, így ez csak az én meglátásom.
p.s.: Olvastam "pletykákat" arról, hogy a Canon/Sony páros érdeklődik a Pentax iránt.
[ Szerkesztve ]
No stress, no work Today!
-
BiriBum
őstag
Szerintem pont ez a baj, hogy inkább Samsungot fejlesztenek, abból is a kompakt/bridge vonalat.
A kezdetekben még megvolt a Samsung párhuzamos, mind a vázakban mind pedig az objektívekben, és akkor akkor úgy is tűnt, hogy el fog indulni valami az objektívfejlesztésben.[ Szerkesztve ]
-
Slowman
aktív tag
válasz Darkness1 #5238 üzenetére
Azt hittem ez megáll 100k alatt. De 180k HUF az iszonytató összeg érte (a 85/1.4-re nem is keresgélek tovább mert azt ha találok kb 350k-ért adnák ). Nem értem miért nincs tényleg egy 50-60k-s 35-ös obi meg egy olyan olcsó 50-es mint a Canon 50/1.8 és azért azt se felejtsük el, hogy 85/1.4-et nem kellet volna levenni a terméklistáról és kb annyiért kéne adniuk mint a 70/2.4-et. Akkor azt tudnám mondani, hogy abszolút versenyképes a többivel. És a 135/2.8 is maradhatott volna nyugodtan. Nem értem miért hagyták abba a régi FA obik gyártását tisztára széles spektrumú objektívválasztéka volt régen a Pentaxnak ehelyett most frankón leredukálták. Az FA obikat nem elhagyni kellet volna, hanem feltuningolni és újra pályára állítani (némelyikbe SDM motort is rakni, WR-t stb). A hivatalos honlapon van egy kép az obi parkról, és annak a fel nem is kapható . Ez a 645D szerintem tökre felesleges volt, elég drág ahhoz, hogy ne vegyék meg az átlag userek, a profik meg nem fognak átállni rá a bevált rendszerről és szvsz nem éri el a normál középformátum Mamya Hasselblad Phase one szintet. A 645 rendszerhez tartozó obik fejlesztése helyett inkább az APS-C vonalat támogattam volna, de legalább párhuzamba. Meg mi lett abból az online shopból ahol csupa jól árasított cuccot vennénk ... semmi. Valamit lendülhetne a Pentax... Ezeknek a marketingeseknek nincs szemük úgy veszem észre, mert ha lenne csak megnéznék mit mennyiért ad a Canon és a Nikon és miből fogy a legtöbb, mert a két gyártó termékpalettája szinte egy és ugyanaz. A Pentaxnak is lendíteni kéne az olcsóbb kategóriás fixeken.
[ Szerkesztve ]
-
-
Darkness1
aktív tag
válasz Slowman #5236 üzenetére
A 35mm-es a brit Amazonon kapható, azt nem néztem meg, hogy szállítják e hozzánk. Biztos van még máshol is. Én biztos nem adnék ennyit érte. Egy olcsó (~50e Ft körül) 30mm-esnek lenne létjogosultsága, szerintem is, de nincs.
A másikról nincs infóm.
No stress, no work Today!
-
Szten Márs
nagyúr
Mondjuk nagyon nem mindegy, hogy 17mm-ről, vagy 28mm-ről indul egy objektív. Teljesen más felhasználásra, teljesen más igényekre van kitalálva a kettő. Majdnem olyan, mintha egy Scania teherautót meg egy Yamaha motort kéne összehasonlítanunk, és eldöntenünk, hogy most melyiket vegyed. Szóval először magadban kell tisztáznod, hogy mit is akarsz, milyen látószögű, gyújtótávolságú objektív kell neked.
-
Mercutio_
félisten
válasz arthropod #5216 üzenetére
vakera?
Én villámgyorsan tennék a rendőrségen feljelentést, hozzá kinyomtatva az oldalt ahol az eladó azt írja, hogy hibátlan a termék, esetleg árajánlatot bekérni a szervíztől, hogy a vakuhibát mennyiért javítják.
Lehet, hogy már egy rendőrségi eljárás vagy annak megemlítése meggyőzi az eladót, hogy visszacsinálja az üzletet.Ezt az AF-incs dolgot nem igazán értem, ahhoz nagoyn sötétnek kell lenni, hogy a gép ne állítson AF-et
-
-
arthropod
tag
Üdv!
Most én vagyok a hülye, rosszul emlékszem... de mikor K100 D-n manulis M42 objektíveket használtam, mintha tudtam volna M módban EV-t is állítani
Vettem pár Manuális de K bajonettes obit, most M módban nem, csak AV-ben tudokEladó Voltcraft IPC 1L +8db Eneloop a Vaterán olcsón!!!
-
vfo7
senior tag
válasz arthropod #5224 üzenetére
Mondjuk egy külső vakuval semmiképpen se jársz rosszul, de mindenképpen ellenőrizni kell, hogy mi a huba. :-)
Ha már DSLR-re adtad a fejed, számításba kell venni, hogy a jobb képminőség érdekében majdhogynem kötelező bizonyos beruházásokat eszközölni, melyek egy kompakt gép esetében föl se merülnek.
Ez csak egy logikus gondolat, de feltételezem, hogy ezért vettél ilyen masinát és sikerül megoldani a problémádat. :-)
Aki csak a lábával siet, hibázik.
-
arthropod
tag
Köszi szépen, a többieknek is
Nos igen. Van itt gond így elég. Első körben valószínűleg helyben kell valakit keresni aki Pentax-os, illetve boltot ahol Pentax-hoz vakut lehet venni. Mert így ugye valóban esélyes lehet hogy a külső sem fog működni!Eladó Voltcraft IPC 1L +8db Eneloop a Vaterán olcsón!!!
-
arthropod
tag
válasz Zozzant #5219 üzenetére
Persze, az első gondolat ez volt. Csak vidéki lévén macerás, s legtöbben a Camera Kft ajánlották. Az meg zűrös, futár, stb miatt, egyelőre legalább is. A legtöbben (forumokon, neten...) látatlanban vezérlőegység hibát mondtak. Hogy most ez mit takar azt sajna én nem tudom
Eladó Voltcraft IPC 1L +8db Eneloop a Vaterán olcsón!!!
-
-
arthropod
tag
Köszi mindenkinek a segítséget! Gyakorlatilag én tudtam hogy rossz, K 100 D Super-emből kiindulva, de így már biztos! Aukciós oldalon vette, direkt rákérdezett működik-e stb... Hát most már ez van, pereskedhetnek!
Más:
Külső vakut szeretne rá venni. Bevallom abszolút kezdő vagyok én is a témában, sosem éreztem még hiányát a beépített mellett. (Már amire én használom a gépet) A gond az hogy így vaku nélkül, gyakorlatilag beltérben használhatatlan a gépe, ráadásul ugye AF sincs. Milyen olcsó vakut ajánlanátok, esetleg használtan, ami helyettesíti a beépítettet! Semmi extra nem kell, első, kezdő tükrös gépe!Köszi előre is!
-
Mercutio_
félisten
válasz arthropod #5207 üzenetére
Minek vesz ismeretlentől gépet, ha nem ért hozzá, nomeg ezeket a dolgokat (vaku működik-e, AF működik-e, szenzor nem mocskos-e) vásárlás előtt szokás az eladóval megmutattatni
[ Szerkesztve ]
-
BiriBum
őstag
válasz arthropod #5207 üzenetére
Ha felnyitod, kötelezően villan, bármilyen módban is vagy a tárcsán. Az Fn gomb csak a vakumódokat változtatja. Értelemszerűen menüből csak a szappantartók nem felugró vakuját lehet kikapcsolni.
Esélyes, hogy rossz a vaku, ha kinyitva egyáltalán nem villan.[ Szerkesztve ]
-
Slowman
aktív tag
válasz arthropod #5211 üzenetére
A négyirányú vezérlőtárcsa alatt van az Fn gomb és ott tudod a vakut állítani a lefele gombbal. Ott az elsőt kell kiválasztani a Flash Mode: Flash On (ez egy sima villám ikon, nincs mellet semmi) így tuti villannia kell még verőfényes napsütésbe is. Természetesen minimum P mód-ba kell lennie a gépnek, mert a zöldbe csak automata vaku van. Aztán a vaku bal oldalán felnyitod a kis dedikált vaku gombbal, ha nem villan akkor valóban valami bibi van a vakuval.
[ Szerkesztve ]
-
vfo7
senior tag
válasz arthropod #5209 üzenetére
Nekem K 200-am van, de abban sincs olyan menüpont, amiben be/ki lehetne kapcsolni a vakut, viszont a keresőtől balra van egy gomb, amivel föl lehet ugrasztani. A K 200 akkor villant a belső vakuval, ha manuálisan felugrasztjuk a gombbal. Lehet, hogy a K 10-en is hasonló a helyzet.
Aki csak a lábával siet, hibázik.
-
arthropod
tag
Üdv!
Biztosan mi vagyunk a lámák De nem találunk olyan menupontot ahol a vakut be kell, lehet kapcsolni! Egyedül a vaku töltés alatti exponálásról van menu! Már reseteltük néhányszor az sem segített! Ha megírnád hol az a menupont, hálásak lennénk, küldjük a sörtEladó Voltcraft IPC 1L +8db Eneloop a Vaterán olcsón!!!
-
arthropod
tag
Üdv!
A segítségeteket kérném!
Egy ismerősöm vett használtan egy K10 D-t. 18-55 kitobjektívvel, külsőre tökéletes! A kérdésem az hogy van e arra lehetőség hogy tesztelje a vakuját, mód esetleg arra hogy elvillantsa... Egyszóval megbizonyosodjon arról hogy jó a vaku! Ugyan is sem Auto ,sem semmilyen módban nem villan a vakuja!Természetesen így kevés fénynél, szoba, beltér AF sincs! Esetleg lehet, kell valamit a vaku használathoz beállítani?
-
BEE
addikt
645D tesztfotók [link]
BEE
-
BiriBum
őstag
válasz ->Dzsony<- #5203 üzenetére
Sanyo Eneloopot használok, így az újratöltési idő (értelemszerűen egyes képről beszélünk) pár tized másodperc. A P-TTL funkció bőven jó, szinte bármire. Ezzel, plusz a sokféle korrekciós lehetőséggel mindent meg tudsz oldani. Megjegyzem, az automata mód is mérhet félre.
[ Szerkesztve ]
-
gabor_01
senior tag
válasz ->Dzsony<- #5203 üzenetére
Szerintem ezek a mai "olcsó"-nak számító vakuk azt jelentik: nem egy örök élet. Viszont ha már az említett kettő közül kéne választani, egyértelműen Metz.
Azt azért ne feledd, hogy a P-TTL alulexponálása nem a vaku erénye. Bizonyos helyzetekben elő fog fordulni és talán lesz időd korrigálva újrakattintani. Fontos eseményeknél ez kizárt, olyankor kell az automata mód, amit ezek a vakuk nem tudnak. Ami az automata mód mellett szól még, hogy nincs elővillantás, ezért nagy valószínűséggel nem lesz behunyt szemű alany a fotókon .[ Szerkesztve ]
-
->Dzsony<-
tag
válasz gabor_01 #5202 üzenetére
Végig olvasgattam a honlapokat amiket linkeltél köszönöm ebböl sok érdekes információra jöttem rá A P-ttl mód és a manuális böven elég.. jódarabig ugyis csak a p-ttl-el fogok tudni használható képeket kreálni szerintem Az egyik honlapon volt szép táblázat hogy melyik menyi idö alatt tölti fel magát ott a metz48 ra irtak 3.5 másodpercet az szerintem jó érték lehet bármire is kéne használnom. Fö kérdésem arra akart irányulni igazából hogy a manuális mód és az egyéb beállítások melyiken menyire használhatók könnyedén, és esetleg ha van olyan irányú tapasztalat akkor az hogy melyiknek menyire jó a kidolgozottsága, tartóssága. Nemszeretem ha valami nem illeszkedik normálisan vagy recseg ropog a műanyag amiből van. (Ezért választottam annó a k200d is, a többi hasonló árkategóriásnak olyan "gagyi" fogása volt, rossz recsegős müanyagból voltak)
-
gabor_01
senior tag
válasz ->Dzsony<- #5201 üzenetére
A kérdésed nem egyértelmű, hogy mi is a legfontosabb.
Az említett vakuk és vázad kombinációjával csak P-TTL és manuális módok mennek.
Ha ezek megfelelnek, akkkor jöhet egy csomó egyéb szempont.
De ehhez még nézelődj:
http://pentaxfanclub.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=53
http://pttl.mattdm.org/
http://knol.google.com/k/pentax-p-ttl-hot-shoe-flash-comparison#(A gyors feltöltődés elsősorban az aksikon múlik. A Metz 48-as 3 másodperc alatt képes nulláról feltöltődni jó aksival.)
[ Szerkesztve ]
-
->Dzsony<-
tag
Sziasztok. Nemrégen már kérdeztelek titeket vakukról de most jutott el a dolog oda hogy anyagilag is megtudjam engedni ezt. Mostanra realizálódott a dolog is és arra jutottam hogy két vakut látok érdemesnek megvenni. Egyik a Metz MB 48 AF-1, másik pedig a Sigma EF-530 DG Super. Kicsivel feljebb valaki irta hogy hanyagoljuk a Sigma-t. De mért is? Miben jobb/rosszabb a kettö egymástól? Kicsit ki tudnátok fejteni ezt nekem? Egyépként k200-ra kéne. Alapjába véve nemszoktam beltérben és ilyen rendezvényeken fényképezni, de nagyon idegesít hogyha szeretnék sem tudok normálisan a beépitett vakuval. Akinek van tapasztalata ezekkel hogy menyi idö alatt töltődnek újra és milyen gyorsak azt is szivesen vennék mert az lenne a fontos számomra.
Segítségeteket elöre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest