Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz carlosGTX #11399 üzenetére
Alapvetően csak a pálya betöltési időben lesz különbség.
Esetleg egy olyan játéknál, ami nagy területet enged bejárni megszakítás nélkül, de lassú a HDD-d, akkor elképzelhető, hogy mászkálás közben előbb látsz meg egy textúrát, mint hogy betöltődne a részletesebb (szebb) verziója a HDD-ből a rendszer, majd video RAM-ba (de az fps ilyenkor nő, nem csökken, hisz a butított textúrát látod). A Rage (HDD, hybrid, SSD) például egy elég extrém példa erre.
Inkább olyankor hasznos, mikor sűrűn és sokat tölt a játék és valamiért folyton ki-be járkálsz az épületekből, ami miatt gyakran előjön a töltőképernyő. Ilyenek RPG játékoknál szoktak lenni (pl. Skyrim -> ezt annak idején az SSD-n tartottam, mert volt hogy percenként előjött a töltőképernyő).
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
carlosGTX
csendes tag
Fiúk, lányok!
Tudtok valamit arról, hogy játékoknál FPS téren mennyi pluszt hoz egy SSD a HDD-hez képest?
Pl. egy 20 gigás játéknál (BF3) van számottevő, látható különbség játék közben, vagy csak a program felállása terén?
-
markionni
tag
Üdv. Egy 60gigás SSD elég? Vagy felejtős és inkább 120? Válaszokat köszönöm.
AMD - The future is fusion
-
MiklosSaS
nagyúr
Sziasztok, szeretnek egy nagyobb ssd-et. Nagyon meg vagyok elegedve a mostanivel (Crucial m4) csak kellene egy nagyobb. Ezekbol szeretnek egy stabil, ssd-et. Inkabb stabil es megbizhato legyen mint 0.2 masodpercel hamarebb alljon fel a windows/linux. Tehat :
1. [link]
2. [link]
3. [link]
Meg esetleg ez is szoba johetne ha nincs gond vele: [link]
~~~~~~ Privatban NINCS szakmai tanacs! ~~~~~~
-
félisten
válasz newlinechar #11389 üzenetére
Intel 330 60G
Adata 64GB ASP900S3-64GM-C
Adata 64GB ASP600S3-64GM-C
Kingston 60GB SVP200S37A/60G
Kingston 60GB SV300S37A/60GEbből a az ötösfogatból az Intel 330-at javaslom megvenni, illetve ha ennyire szűkösek az anyagi keretek (2500 Ft + lenne egy 120GB-os Samsung 840), akkor a a Kingstone V300-t, mert az nagyon jó árban van most enneél a webshopnál, még szállítási költésggel együtt (1700Ft) is belefér a 20K-ba és még marad is egy kis "apró" pénz...
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
newlinechar
tag
válasz Real Ghoost #11388 üzenetére
aha, de ha szigorúan 20 lenne a korlát, akkor mit ajánlanátok? nem számít, mennyivel maradunk alatta, nem az én pénzem
-
Real Ghoost
aktív tag
válasz newlinechar #11383 üzenetére
Samu 840, csak 2-3 ezerrel kell a 20ast túllépned.
Guri1885: Igen ajánlott, szerepel is az első hsz.-ben.
-
peterk
senior tag
válasz Weareus #11381 üzenetére
Sok program választásod nincs, mert az alaplapod sata vezérlőjének raid driverét kell felrakni. (Esetedben ahogy olvasom - nem ismerem az alaplapodat - van intel és marvel vezérlő is rajta. Én az intellel kezdeném.)
A másik megoldás, hogy egyszerűen rádugod simán és a windows lemezkezelőjében hozol létre un. "átnyúló kötetet", Ez utóbbi esetben annyi feltétel van, hogy a lemezeket dinamikus lemezzé kell konvertálnod (ugyanott), hogy a windows beépített raid funkcióit tudd használni. Mivel külön adatlemezekről lesz szó, ez nem kunszt. Két jobbklikk a két lemezen és pár másodperc.
Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!
-
tajcsi
őstag
Igazából engem csak az érdekelne, hogy kingstone v300 vagy intel 330series ssd-t tennétek win7/8 rendszernek? Főként net film és game lesz a géppel. Ez mellett lesz a gépben még 1TB-s caviar blue HDD is.
az MLC mit jelent az első hozzászólásban egyes ssdk után?MAXIMUS VI Extreme, Z87-WS, 3970X és sok más fimomság nálam...
-
koxos:8]
senior tag
Hello
120-as ssd-ből melyiket ajánlanátok?
A rendszer lenne rajta, meg 1-2 program, vagy játék.
A samsung 840-es ajánlott kategória? -
newlinechar
tag
Sziasztok!
Szerintetek melyik a legjobb SSD 20 ezer alatt? Ebből csak 64-es jön ki, viszont nem számít hogy mennyivel maradunk 20 alatt.
És esetleg 20 fölött minél kevesebbel, melyik a legajánlottabb 128-as? Itt nagyon számít hogy mennyivel lépjük át.
Köszönöm!
-
Weareus
addikt
válasz Weareus #11381 üzenetére
Még egy kérdés: mi a helyzet a TRIM-funkcióval raid 0-ban? Úgy emlékszem, régebben problémás volt...
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz peterk #11380 üzenetére
Köszi, értem. A raid 0-hoz milyen programot ajánlasz? Az alaplapomhoz is kaptam valami ilyesmit - még nem használtam, konfig az adatlapomon -, de gondolom van ingyenes raid-vezérlő program, ami esetleg jobb lehet...
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
peterk
senior tag
válasz Weareus #11378 üzenetére
Ja, hogy akár 2db 256GB-os is szóba jöhet? Akkor ahhoz már a sima basic is jó lehet!
A 130-as írási sebességet a 120 gigásra értettem. A 250GB-os basic samsung már 250-260MB/s-al ír, ebből kettőt raid0-ba kötve közelítheted az 500MB/s-t ami már bőven elég mindenre. Olvasásban meg kiveri a szemed, mert egy drive is képes szekvenciálisan 500MB/s körül olvasni, raid0-ba kötve meg ez közel duplázódik.
-
Weareus
addikt
válasz peterk #11367 üzenetére
Értem. Akkor két 840 pro lesz, 256-os v 128-as, majd meglátom.
A kissé fentebb linkelt Patriot SSD-ket senki nem ajánlja?
Nem olyan jók, mint a Samu?Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
peterk
senior tag
válasz Fire/SOUL/CD #11371 üzenetére
"A Samsung 840 120GB 4KQD32 szegmenseben is 130MB/s-el ír, ott, ahol a HDD-d örülsz, ha 1-2MB/s-el. (pont az igen kicsi elérési idő miatt képes erre az SSD)"
Hozzátéve, hogy a HDD még szekvenciális olvasásban/írásban is csak akkor képes arra a 100+ MB/s sebességre, ha gyakorlatilag tök üres. Ahogy telik, és egyre többet kell írni a lemez belső felére, úgy csökken a sebesség, akár felére-harmadára is.
(A 130-ra egyébként nem azért írtam, hogy vékonyka, mert vékonyka lenne átlag használatra. Nagyon is brutális az, összevetve bármilyen HDD-vel. De a kérdező tömörítetlen, nagy felbontású videókat akart rögzíteni, ami éppen szekvenciális írásnak felel meg, és oda a pro teljesítménye jobban illik.)
-
Space marine
aktív tag
Sziasztok! A Kingston V300-ával van már gyakorlati tapasztalat? Egy 120gigás verzióra gondoltam, de előbb azért rá kérdezek
Rendszer lemez lenne, napi 8-10óra az átlag amíg be van kapcsolva. Progik is mehetnek rá vagy azokat inkább hdd-re telepítsem?[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Vasinger! #11372 üzenetére
Nem lehet megkülönböztetni a simát a Pro-tól érzésre a rendszer alatt mutatott teljesítményében. Természetesen ott már kijönne a különbség, ha másolnál sokat, hisz a Pro gyorsabban ír, illetve ebből adódóan méretesebb játék vagy egyéb progi telepítése is valamelyest hamarabb kész van egy Pro-n mint a simán.
Samsung 840 Pro inkább azoknak szükséges, akik az átlagosnál jobban terhelik írással a meghajtót, mert olyan szoftverekkel dolgoznak, amik sokat és változatos fájlmérettel írnak stb stb.
Ettől függetlenül a sima és a Pro közti árrés változott és ha a fenti eshetőség nem is áll fenn, akkor érdemes lehet anélkül is a Pro mellett dönteni(már ha az a +10k nem megterhelő anyagilag)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Vasinger!
nagyúr
Amúgy ez a boot time valós lehet? Tényleg ilyen gyors?
Kb. Win8 rendszerek állnak fel így.
-
worxland
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #11369 üzenetére
Upsz, elírtam.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
Vasinger!
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #11371 üzenetére
Értem. És akkor nem éri meg a +10k-t a Pro verzió? Tehát nem érezni a 10k különbséget Basic és Pro között sebességben? (nem tesztekre gondolok, hanem érzésre.)
-
félisten
válasz Vasinger! #11370 üzenetére
SSD-knél nem a SEQ sebesség a lényeg, kivéve, ha az az igényed, hogy SSD-ről SSD-re másolsz nagy méretű fájlokat rendszeresen. (persze olyan SSD-kre van ilyen esetben szükség, ami közel annyival ír, mint olvas, egyébként bukta van, mert hiába tud 500MB/s-el olvasni, ha írni meg csak 300MB/s-el...)
A Samsung 840 120GB 4KQD32 szegmenseben is 130MB/s-el ír, ott, ahol a HDD-d örülsz, ha 1-2MB/s-el. (pont az igen kicsi elérési idő miatt képes erre az SSD)
Rendszer alatt -meg úgy általában- mutatott/érzékelt teljesítményért a 4KQD32 szegmensben tapasztalható magas eredmények a felelősek, nem a SEQ.[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Vasinger!
nagyúr
válasz peterk #11367 üzenetére
130 MB/s-el ír? Nem kevés az? A mostani HDD-m olvas legalább 140-150-nel, írás is hasonló, legalábbis tesztekben. Biztos, hogy elé lenne nekem egy e 840? Érezhető előrelépést szeretnék.
Persze, értem, hogy az elérési idő az ami számít, de most 10-20 ms helyett lesz kb. 0 az elérési idő, az egy dolog, ha nem elegendő a sebesség hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
worxland
addikt
válasz Weareus #11360 üzenetére
840 Pro-t említettél, az viszont SLC, csak a sima 840 van TLC-ből. Nem is olcsó. Viszont ha a 830 nem volt elég gyors, akkor mindenképpen RAID0 kell, mert a többi SSD sem gyorsabb szignifikánsan a 830-nál.
[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
peterk
senior tag
válasz Weareus #11364 üzenetére
Tömörítős SSD elvileg nem való ilyen feladatra. Amit könnyű mondani, de annál nehezebb megtenni, mert manapság már a többség használ belső tömörítést. Ami biztosan nem, azok a samsung SSD-k, csakhogy abból a sima basic TLC-s samsung 840 írási sebessége nem egy hűde. A 120-as olyan 130MB/s-el ír. Szóval a legjobb talán 2db 120-as pro 840 lenne, ami viszont nem olcsó mulatság...
(A raid0 szekvenciális írásban nagyon hatékony, majdnem el lehet vele érni a 2x-es sebességet. Azaz, ha 1 drive mondjuk 250MB/s-el képes írni, akkor raid0-ba kötve ha nem is 500MB/s, de azt megközelítő eredmény elérhető.)
-
ot93
senior tag
Hellósztok!
Az alábbi konfighoz kellene egy kb. 120 gb-os SSD:
LAP: Asrock B75 Pro3
CPU: Intel i3-3220 3,3 Ghz
VGA: Sapphire 7770 1Gb GDDR5 11201-17-20G
SSD: ???
RAM: Kingmax 4Gb DDR3 1600Mhz
TÁP: FSP 400W 400-60APN
ODD: Samsung SH-224BB/BEBE OEM fekete DVD író
HÁZ: Sharkoon Vaya házLáttam hogy ajánlottátok többek között a kingstone V300-át. Viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy ezekhez milyen táp csatlakozó kell és hogy ilyen vajon van-e ezen a tápegységen?
Válaszotokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
CRF300L
-
janos666
nagyúr
-
Weareus
addikt
válasz peterk #11362 üzenetére
Csak SSD jöhet szóba, a HDD-t nem bírja a fülem. (Ha nem arra utaltál, akkor )
A számolgatás ok - szeretem a matematikát -, de a valós körülmények néha nem azt mutatják, amit kiszámol az ember...
Meg - nem értek hozzá -, de kérdés, hogy egy tömörítő eljárást alkalmazó SSD mennyire terheli a processzort, mert az sem mindegy. Utalnak ugyan arra a cikkekben, hogy belső tömörítő, stb, de épp azért akarok utána járni az egésznek, hogy biztosan jót vegyek...
Akkor pl. két Samu 840-es raid 0-ba kötése elég lehet?
Hány %-os sebeségnövekedést hozna ideális esetben íráskor?[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz peterk #11362 üzenetére
A FRAPS csak nagyon óvatosan tömörít, mert nem veheti el a CPU-t a játékmotor elől, és pár éve divat 3 monitoron játszani (mondjuk én 3 olyan monitor áráért vettem egy plazma TV-t, ami hatványozottan nagyobb élvezet, de ez már nagyon OFF ).
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
peterk
senior tag
válasz Weareus #11360 üzenetére
Nos, szerintem nem tudsz olyan lassú SSD-t venni, ami legalább 256-os, és ne rögzítene bármilyen videót röhögve, amit a fraps-al felveszel. Nem akarlak számolgatással untatni, de ha a fraps fullhd-ben, abszolút tömörítés nélkül (pixelenként 32 biten) rögzítene, akkor is bőven vinné bármelyik SSD az írást. (De tuti, hogy nem úgy rögzít, legalább egy RLE vagy egy MJPEG tömörítést biztos csinál. ami rögtön legalább harmadolja-ötödöli az írási sebesség igényt az előbb említett abszolút tömörítetlenhez képest.)
De, ha valóban kell a gyors írás (professzionális munkáknál előfordul), akkor ne 1 SSD-ben gondolkozz, hanem inkább 2db kisebb meghajtó RAID0-ba kötésében. Az gyorsabb lesz, mint bármilyen SSD egyedül önmagában.
[ Szerkesztve ]
-
peterk
senior tag
válasz janos666 #11342 üzenetére
Ez offtopic, úgyhogy próbálok rövid lenni: Azért vágtam ketté, mert ez elsősorban munkagép és így könnyebb menedzselni. Úgy van megoldva, hogy minden, a rendszerhez tartozó adat a c:\-n van, és minden személyes, munka és beállítás jellegű adat pedig a d:\-n. Olyan szintig, hogy pl. a profile-om is fizikailag a d-n van (a c-n egy softlink mutat a d-n levő mappára, így a windows "azt hiszi", hogy a c:\users\profil mappába ír, de az valójában a d-n van).
Namost a komplett d meghajtóra be van állítva egy folyamatos verzionált differential felhőbe mentés, így az adatokról azonnali offsite mentés van mindig. A c partícióról pedig készítünk egy komplett (sector by sector) partíció mentést abban az állapotban amikor az általunk használt szoftverek, fejlesztőeszközök mindegyike telepítve és konfigurálva van. Ez viszonylag ritkán változik - lényegében csak a szoftver update-ek érkeznek -, így elég ha 1-2 havonta csinálunk egy-egy új mentést a c-ről. Mindennek az a lényege, hogy akármilyen baj történik - legyen szó hardverhibáról, vagy a windows "elcsesződéséről" - , akkor hamar lehessen folytatni a munkát. Ezzel a módszerrel 30-40 percen belül visszaállítható egy teljes gép, és ott lehet folytatni a munkát ahol 40 perccel korábban abbamaradt.
Tudom, hogy felmerül a kérdés, hogy de miért pont így, hisz lehetne máshogy is, de erre hosszú lenne a válasz. Az itthoni NAS-omon - ami most éppen 12TB-os- nekem is egyetlen volume (partició) van, mert ennél ez a praktikus. De a munkagépemen nem, és az okok részletezése hisszú lenne. Mindenhol azt kell használni ami az adott körülmények között a legjobb. Légyszi hidd el, hogy megvan az oka, hogy a laptopomon miért ez a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
Sziasztok!
Jelenleg egy 128 Gb-os 830-as Samu boldog tulajdonosa vagyok.
Kellene még egy SSD a rendszerbe, olyan, ami SSD viszonylatban is nagyon gyorsan írható.
Full HD (és a feletti) felbontásban futtatott játékok rögzítésére kellene az extrém írási sebesség, a mostani Samu nem elég gyors hozzá, meg hát azon van az op.redszer is. A FRAPS (és hasonló progik) jó minőségben és irdatlan méretben rögzítik a játékokat, nagyon rövid idő alatt kellene nagyon nagy mennyiségű adatot írni az SSD-re, ezért legalább egy 256 GB-os kellene.
Szemezgetek a 840 próval, de a 240 GB-os Patriot Pyro is tetszik.
Azt nem értem, hogy írási sebességre és kapacitásra a két cucc közel pariban van, de a Pyro mégis ~ 16 k-val drágább.
Megéri a felárat?
Mit tud nyújtani, amit a Samu nem?Azt olvastam ebben a cikkben, hogy az SLC, MLC és TLC között vannak azért különbségek a cellaírás tekintetében, ami a gyártásköltségek miatt kihat az árakra (ezért tud olcsóbb lenni a Samu), de a gyorsaságra és az élettartamra is. Az SLC előnyös a felhasználónak írási gyorsaság és élettartam szempontjából, az MLC már kevésbé, a TLC pedig kifejezetten nem az. Viszont az új 840-es szériában ezt használják, a kérdés csak az, hogy ezért cserébe milyen (csökkent) élettartamra - és más kompromisszumra - lehet/kell felhasználóként számtani.
Mondanám, hogy a pénz nem annyira számít, - de hát már hogyne számítana - az ár/kapacitás-sebesség aránya viszont mindenképp.
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz adam5333 #11345 üzenetére
Jót választottál, ez a legolcsóbb, de még ajánlott típus, abba a gépbe bőven elég. Úgy kell cserélni a HDD-t ahogy a videón láttad, persze hogy kivehető...
Igaz, hogy a géped SATA1-et bír, a kiválasztott SSD pedig SATA3-as, de ez nem gond, úgyis az elérési idő miatt lesz gyors .
Összefoglalóban találsz telepítési segédletet!#11346) lajosx: Laptopok HDD csatlakozója általában ugyanolyan, mint amilyenre az SSD-nek szüksége van, ( szabvány SATA és táp csatlakozó) szóval szerintem nem lesz gond. De a laptop típusáról ugye nem adtál információt...
-
zolikaDB
veterán
válasz Destroyer91 #11354 üzenetére
-
zolikaDB
veterán
válasz Destroyer91 #11350 üzenetére
Flash SSD topikban most raktam ki a Crystal Disk Mark eredményemet. Szintén AMD-s gépen. (bár kicsit gyengus a konfig, de érezhető az SSD)
-
FRENK1988
veterán
Apósom jó áron átvenné a 128GB-s Samu 830-as SSD-m. Milyet vegyek? 830, 840 vagy 840 pro? Illetve más ilyen 20-25-ezres kategóriában?
Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)
-
zolikaDB
veterán
válasz Destroyer91 #11344 üzenetére
Kingston V300, Samsung 840, Intel 330. Igen, a PCX-ben a legolcsóbbak. A Kingstonnál figyelni kell, mert ha jól tudom, ár függvénye, h mi van a dobozban. Intelhez mindent adnak, amit el lehet képzelni. Samsungot nem tudom.
-
őstag
Sziasztok.
Biztos hülyeséget kérdezek,de ez van nem tudom a választ Laptopba szeretnék egy ssd-ét ami most a gépembe van, azt bele tudom rakni? vagy más a csatlakozoja?Samsung 840es lenne 120gb-os.Még nincs itt a laptop,meg nem is volt laptopom,ezért nem tudom hogy milyen csatlakozoja van a hdd-nek.
Köszi! -
adam5333
csendes tag
Sziasztok!
Laptop bővítést tervezek, szeretnék bele egy SSD-t és plusz memóriát venni. A gép
4 éves, rendszeresen karbantartott, szépen megy, ha hajtom eléggé melegszik, egy kis
upgrade kéne neki. Amire használom: Archicad, 3dsmax, Photoshop, Indesign, plusz
szokásos user igények: film, net. Játék nincs, a fentiekre akarom kihegyezni.Jelenlegi konfig:
Hp pavilion dv5 - [link]
Win8 32 bitAmit szeretnék:
Áttérni 64 bites rendszerre és SSD-t berakni a HDD helyére. Ram csere 2x1 Gb helyett 2x2 Gb.A visszaolvasások alapján úgy gondolom ez kell nekem:
[link]A specifikációban azt írják, hogy a jelenlegi HDD-m nem kivehető, de nem tudom miért írják.
Én megnéztem és nagyon is kivehető így: [link]A kérdésem az lenne, hogy be fog-e menni a hdd helyére, illetve, hogy jót választottam-e. A csatlakozója az SSDnek sata3, ez jó lesz nekem?
köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Destroyer91
tag
Sziasztok!
Úgy döntöttem,a környezetem unszolására,hogy bedurrantok egy SSD-t az asztali masinámba Bár nem nagyon értek még ehhez az SSD témához...
Na de a kritériumok : - általános felhasználásra lenne főleg (op.rendszer -> Win 7 64 bit + programok) , esetleg egy-két játék,ami igényli a pályabetöltéshez
- 30-35k-s keretet szánnék rá maximum
- 120,illetőleg 128 Gb-osra gondoltam
- egy Sharkoon Vaya házban lenne,szóval gondolom beépítő keret is kellene hozzá egyéb kellékek gyanánt nem tudom,mi kellhet még...Sebesség szempontjából nem tudom,mit várhatok el,de gondolom a HDD után ég és föld lesz. Igazából,ami számomra fontos,hogy megbízható márkájú,jó minőségű cucc legyen,legalább 3 év garival,a többi adat másodlagos
Ja,és egy ASROCK 960GM/U3S3 FX AM3+ lappal használnám ( Sata 3 csatis) egy 500 Gb-s WD Caviar Blue társaságában. Illetve ajánlhatnátok egy-két webshopot,ahonnét jó árban megéri rendelni (pl. PCX)
Remélem,semmit nem hagytam ki.Előre is köszönöm a segítséget!
-
Vasinger!
nagyúr
válasz peterk #11341 üzenetére
Köszi a véleményed, sokat segített, nagyjából én is így használnám az SSD-m és persze belőném ezeket a tweakeket én is, hogy minél több hely álljon rendelkezésre. Amit én se értek, az a szétparticionálás. Biztosan 1 partícióra formáznám meg. Talán annyi, hogy virtuális gépből nem kéne ennyi jelenleg, legfeljebb később ha egyetemhez kell majd. Jelenleg 2 kliens: 1 Win 7/8 és egy Ubuntu, szerverből meg egy 2012, esetleg még egy Ubuntu.
Mint ahogy janos666 én sem nagyon értem miért jó ha így szétparticionálod az 1 szál SSD-t. Jó pár évvel ezelőtt volt nálam is ilyen divat, hogy egy 500-as winyót 20 felé particionáltam, pedig elég lett volna 2. 1 db a rendszernek, és 1 db az adatoknak, a többit meg mappákkal rendezném el.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz peterk #11341 üzenetére
Csak egy valamit nem értek: Miért vágtad két partícióra?
Mert aki annyit tud a gépéről, hogy milyen színű, és hogy Windows fut rajta, ott megértem, hogy az őt segítő személy így oldja, meg, hogy "Gizike, a C:-n nem bántunk semmit, a D-vel meg azt csinálsz, amit szeretnél".
Na de te ezzel így nem csak egy felesleges korlátot építettél be, ami kellemetlenül érintene, ha ritka véletlen esetben átmeneti időre mégis el kéne helyezni egy nagy filet az SSD-n, de külön-külön nincs annyi szabad hely a partíciókon (együtt viszont lenne)? Mi az amit nyersz ezzel...?Én magam sohasem szerettem vagdalni a lemezterületet. A 2Tb-os RAID tömböm (ami pár éve még viszonylag nagynak számított) akkor is egy partíció volt, mikor SSD helyett még azon volt a Windows is (először túl korai SSD adaptáló voltam, és a kellemetlen élmény és gyors elhalálozás miatt később indokolatlanul sokáig kerültem őket) de ha 10Tb-os lenne (ami mai szemmel lenne hatalmas magáncélra), akkor sem szeletelném szét tematikusan. Arra én a mappa, nem a partíció szintet használom, hogy rendszerezzem a dolgokat.
Azonnal (USB-s kütyük csatolása és partícióhatások tologatás nélkül) használható tartalék szabad helyből sohasem lehet túl sok.
[ Szerkesztve ]
-
peterk
senior tag
válasz Vasinger! #11340 üzenetére
Az én laptopomban éppen egy 120-as samu 840 van, és lényegében hasonlóra használom. Windows 8, visual studio 2008 és 2012, devexpress (egy külső library, több gigás) mindegyik VS-re telepítve, SQL server 2012, IIS szerver (beépített és IIS8 express is), mellette full office, minden létező böngésző (fejlesztő vagyok, tesztelésre kell), photoshop, plusz egy halom kisebb saját használatú program (lejátszó, konverter, stb.) És még emellé van egy VirtuaBox, amiben fut egy Ubuntu 13.04, egy windows 7, egy windows XP és egy Mac OSX virtuális gép. És vagy 25 giga forráskód és projekt dokumentáció, a munkáimhoz kapcsolódóan.
Mindez elfér a gépen úgy, hogy a 120-as SSD ketté van partícionálva, rendszer és munka partícióra. A cache le van véve 512MB-ra (8GB mellett még virtual gép futtatása mellett is felesleges), és le van tiltva a hibernáció. Így a C-n (rendszer) kb még 15 giga, a D-n (munka) még 25 giga helyem van. Mondjuk ehhez némi "trükk" is kell, mert ennyi azért több lenne valamivel, mint 120 giga. De a rendszer partíción a csak olvasott mappákra (windows mappán belül a legtöbb mappa, a program files, stb.) NTFS tömörítést állítottam be, ezzel kb. 15 giga helyet spóroltam - és még fel is gyorsult tőle a rendszer. A munka vinyón is hasonlóan jártam el, a 25 gigányi munka jelentős része szintén NTFS tömörített. Az én példám persze extrém, de azért jelzi, hogy kellő odafigyeléssel jól el lehet férni egy munka gépen 120 gigán. A laptoppal kapott 750-es sima HDD-t be sem raktam, egy 3.0-s USB rackben van a táskámban, ha kellene. Azon vannak a telepítő ISO-k, az éppen nem használt virtuális gépek, és persze filmek/sorozatok, mert az ember azért szórakozik is időnként.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz janos666 #11339 üzenetére
Tehát, ha jól értem 120-as szegmensből hosszútávra legalább 3 év garival nincs jobb vétel a Samsu 840 Basic-nél 22 000 Ft-os árszegmensben?
Programok amik mennének rá igazából nem helyigényesek, de azért van közöttük 1-2 nagyobb, kb ezek lennének fent:
4 böngésző, Chrome elég terjedelmes lesz(kb. 3 GB), természetesten Office programok, C, C++, C#, Java fejlesztőkörnyezetek pl.: CodeBlocks, Visual Studio 2013, iTunes, zenelejátszók, NYÁK és digitális áramköröket tervező programok (ezek nem nagyok) és ami fontos az 1-2 linux virtuális gép, amit szintén innen indítanék, mert annak nagyon dobna a sebességén.Ha nincs érezhető különbség a pro és a sima között, akkor tényleg nem költenék rá feleslegesen.
Rendszerként természetesen Win 8 Blue megy majd rá.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz Vasinger! #11338 üzenetére
Ha lesz HDD, akkor szerintem felesleges ~120Gb-tól nagyobb SSD. Arra bőven elfér a Windows, minden kis apróság, és mellé pár professzionális szoftver is. (Ha minden más, statikus és/vagy nagy adatállomány HDD-n van.) Akkor tényleg inkább a sebességre költs, még ha teszteken kívül másban nem is látod előnyét (vagy próbáld olcsóbban megúszni).
~60Gb-ról ez még nehezen mondható el, ha esetleg fel akarsz pakolászni 10-15Gb-nyi szoftvercsomagokat, és még az átmeneti fileoknak is kell több Gb hely, illetve arra is figyelni akarsz, hogy ne legyen koppig tele az SSD. De ~120-nak elégnek kéne lennie, ha nem kellenek kazalszámra a DVD méretű szoftverek fullos konfiggal telepítve.SATA2-esből én sem vettem volna mást, mint Intel vezérlős SSD-t, illetve ezt is csak azért, mert találtam belőle számomra pont megfelelő méretűt, használtat olcsón. Ez bőven fel tudja venni a versenyt a gyengébb SATA3-asokkal. Főleg megbízhatóságban, hisz jól bejáratott chipset volt már, és a SATA2-es Intel SSD-kben Intel-Micron NAND-okkal párosult az Intel által gyártott vezérlő (mint most a Samsung-nál is minden házon belüli, csak mondjuk a Samsung azért mégis Made in Korea. A TV-ik pl. jól megszopattak már párszor, nem vennék már tőlük drága cuccot, ami nincs alaposan körbetesztelve.)
A sima 840-es szériában is gyors a vezérlő, a Pro verzió gyorsabb szekvenciális írására pedig nem igen lesz szükséged ilyen felhasználás mellett. És legalább viszonylag olcsó is újonnan. Laptopba jó lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Vasinger!
nagyúr
válasz janos666 #11337 üzenetére
Biztos, hogy kell mellé HDD, ez nem kétséges, lesz mellette egy 1 TB-os, mivel ez a munakeszközöm, erre is megy a letöltés, szeretem ha minden egy helyen van és nem kell minden héten menteni külső winyóra, ha meg valamire szükségem van, akkor megint külső winyó stb. Nyűg.
120-as bőven elég, csak progrmok futtatására kell, ami X év múlva sem lesz se több, se kevesebb. Háttértárnak természetesen HDD-t fogok használni.
A notiban egy i5-ös Ivy Bridge HT-s 3.1 GHz-es proci van, tehát cseppet se nevezhető gyengének, de nem a CPU-t érzem gyengének, hanem a winyót.
Persze amennyiben van használtan 250-es winyó egy új 120-as árában, akkor nyilván azt venném, de ezt kétlem, de ha tudsz mutatni, mutass.
Egyáltalán miket érdemes nézegetni a régiekből? Nincs azoknak még sok gyermekbetegségük amiket az új szériákkal javítottak?
-
janos666
nagyúr
válasz Vasinger! #11336 üzenetére
Laptopban szerintem a legtöbb szituációban bármilyen SATA3-as, vagy akár értelmesebb féle SATA2-es SSD mellett is a CPU lesz gyakran 100%-ra terhelve, miközben a lemez viszont szinte soha, bármilyen jellegű műveletekkel is szembesüljön (szekvenciális, random, írás/olvasás, akár mind vegyesen egyszerre).
Samsung 40-nél sokak szerint még egy komolyabb asztali gépbe is felesleges megfizetni a Pro felárát. Engem is inkább csak a "telhetetlenség" vitt rá.
Noteszbe leginkább a minél nagyobb tárhelyre törekednék, hogy teljesen kiválthassa a HDD-t, ne kelljen beköltöztetni egyet az ODD helyére. (Pontosabban én így is tettem, egy használtan vásárolt 160Gb-os Intel 320 van a laptopomban, az ODD helyén pedig maradt az ODD, ami általában le van tiltva az EFI konfigban, hogy ne kattogjon bootoláskor).
Tehát ha elég neked a cakk-pakk 120Gb, vagy mindenképp szükséged van több 100Gb-nyi HDD-re is még 256Gb-os SSD mellett is, akkor vegyél sima 840-et (vagy hasonlót, akár régebbit, esetleg 830-at), de ha nem, akkor költsd el a Pro árát fajlagosan olcsóbb (akár régebbi SATA2-es) de nagyobb kapacitású SSD-re (hogy biztos elférj rajta még egy-két év múlva is).
-
Vasinger!
nagyúr
A Samu 840-es 120-as SSD-jének a Pro verziója majdnem 1x gyorsabb szekv. írásban, mint a sima az OPS műveletekben is jobb valamivel.
Ez érezhető különbség a hétköznapokban, vagy egy sima 840-es 120-as Basic Samsung SSD is elég lenne egy notiba programok gyors futtatására?
-
kicsisaf
csendes tag
Sziasztok,
egy kis segitseget kernek.
Lehetosegem van beszerezni samsung 470 128gb ssd-t 15K aron, hasznaltan.
Ami infot tudok rola:
-128GB / 2,5" / 7mm / SATA 3Gbps
-Kiszerelés: OEM
-Állapot: hibás vagy gyenge szektor nincs-HDD Regeneratorral tesztelve, SSD Life Pro szerint egészséges. HD Sentinel hülyeségeket ír,mert alaplaphibás notebookban voltak.Erdemes ennyiert megvenni, vagy igy 2 ev utan mar inkabb nem kene?
koszi
[ Szerkesztve ]
-
SRII
őstag
válasz cool82 #11330 üzenetére
még nincs, de tervezek egy nagyobb tároló kapacitással rendelkezőt! most csak sata tudom nyomatni sata 3 még nincs , de így is észrevehetően gyorsabb a winyonál, és csendesebb. (most váltok konfigot így még várat magára az igazi megméretezés)
[ Szerkesztve ]
Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
S.P.Q.R.13
csendes tag
válasz johny.attila #11328 üzenetére
Üdv nem arra.
Valami ilyenre
[link] -
johny.attila
csendes tag
válasz S.P.Q.R.13 #11327 üzenetére
Szia!
Szerintem a hybrid meghajtó az amit keresel (ssd és hdd kombinálva lényegében) és sajnos nem 2ft egy ilyen. Ilyen pl az ocz revodrive hybrid is. Leegyszerűsítve azt csinálja amit írtál[ Szerkesztve ]
-
S.P.Q.R.13
csendes tag
Üdv mindenkinek nem igazán értek a témához azért érdeklődnék.
Ha jól tudom van olyan megoldás hogy a gépben vagy egy SSD és egy HDD egyszerre de a rendszer csak a HDD ismeri fel és az SSD nem jelzi de a gyakran használt programokat az SSD-re átmásolja magától pl:windows és amit a felhasználó naponta használ.Ha jól értesültem és van ilyen akkor mindegy hogy milyen SSD-m van vagy csak bizonyos gyártók által kínált SSD-kel lehet megoldani?
-
cool82
csendes tag
Sziasztok a segítségeteket kérném.
Egy Gigabyte 990XA-ud3 lapom van és vennék hozzá egy SDD- vinyót.
Ezekre gondoltam:
Samsung 840 Basic 120GB MZ-7TD120BW SSD
OCZ Agility 3 120gb sata3 6gb
vagy más?Ti melyiket ajánlanátok?
-
félisten
válasz R1200GS #11323 üzenetére
Úgy rendben van. Nézd el nekem (20 éve vagyok a szakmában) és láttam már csúfságos dolgokat, így az alaplap alatti átfűzött vezetékeket is(amit nem kellett/szabadott/lehetett volna átfűzni), szóval ezért kérdezek inkább
-
R1200GS
aktív tag
válasz Fire/SOUL/CD #11322 üzenetére
Mikor írtam, akkor már jó negyed órája nem történt semmi a géppel, utána jöttem rá a hibára.
Olyan a ház, hogy a táp mellet van egy kis ablak, és át lehet fűzni a vezetékeket, szóval direkt így van kialakítva. Nem közvetlen az alaplap alatt van, hanem a lemez mögött amire az alaplapot lehet felfogatni, és a burkolat közt is van 2-3 cm.
Azért lehet újra húzom a rendszert. -
félisten
válasz R1200GS #11321 üzenetére
Az, hogy utólag feltelepítetted a megfelelő AHCI drivert, attól még a bináris hulladék chipset driver-t nem "közömbösítetted", azt csak reinstall-al lehet.
Ha meg tudod, hogy a vezeték okozza, akkor miért kérded, hogy mi okozza?
(Amúgy az "Elvezettem az alaplap mögé..." lelki szemeim előtt megjelenve nem túl sok jót jelent...)[ Szerkesztve ]
-
R1200GS
aktív tag
válasz Fire/SOUL/CD #11320 üzenetére
Leszedtem a rossz drivert azonnal, és feltettem amit javasoltál.
Más lesz a gond. Valószínű a vezetékekkel van a baj. Elvezettem az alaplap mögé, és lehet megtörik vagy feszül. Kétszer volt ilyen gond, bár másodjára nehezen oldódott meg azért is írtam, de mindkétszer átmozgattam a vezetékeket, a táp csatlakozást, utána beindult. -
félisten
válasz R1200GS #11319 üzenetére
"Rossz SSD okozhat ilyen problémát?"
okozhat, csak esetedben user error okozza, -mint másik topikban már írtam is- mindenféle alaplapi drivert felpakoltál, köztük a chipset-et is(aminek következtében egy darabig 750GB-os lett a 2TB-os HDD-d is), szóval annak a gépnek kampeca.Húzd újra a rendszert, de most úgy, ahogy kellett is volna. Ebben a cikkben találsz telepítési segédletet(amiben többek közt az is le vagyon írva, hogy chipset-t nem telepítünk automatikusan, csak azért mert van) és aszerint járj el. Így egy csomó lehetséges, alapvető hiba kizárásra kerül(het) és könnyebben lehet beazonosítani a meglévőt(ha még lesz).
A lényeg, hogy nem csak gyorsan átfutni a leírást, hanem időt rászánva átolvasni, mert ha minden 2. mondatod kihagyod, akkor guanót sem ér az egész...UI: Mivel már SSD tulaj vagy, ezért a következőkben már ebben a topikban tedd fel a kérdéseid. Thx!
[ Szerkesztve ]
-
R1200GS
aktív tag
Nem tudom pontosan hova illik.
Pár napja vettem egy Samsung 840 250 Gb-os SSd-t.
Fel is ment a rendszer működött is szépen.
Viszont előfordul, hogy nem indul a gép.
Se kép se hang, be sem bootol. 15-20 másodperc után újra indul.Rossz SSD okozhat ilyen problémát?
-
janos666
nagyúr
válasz Balage76 #11315 üzenetére
Az én 128-as 840 Pro-m mellé járt Magyar ÁFÁ-s számla, ezért került ~900Ft-al többe, mint az árgép legolcsóbb találata (ami ~300-al kevesebb volt, mint a bruttó nagykerár, vagyis ÁFA csalt kellett, hogy legyen). És így még ÁFA visszaigénylés vagy költségelszámolás is lehetséges, nem csak a gari a kedvezőbb.
[ Szerkesztve ]
-
Balage76
senior tag
válasz newlinechar #11312 üzenetére
Az Agility4 már kifutott termék. A Vertex4 van helyette, ebből viszont ár/kapacitásban túl drága lenne a 64-es a Kingston V300 120GB és a Samsung 840 120GB-hoz képest, ezért nem tartják a kiskerek.
-
Balage76
senior tag
válasz johny.attila #11313 üzenetére
1, Mert az itthon kapható darabok döntő többsége nem itthoni nagykerből származik, akik vállalják rá a gyári 5 évet, hanem áfacsalt módszerek/értékesítés után kerül a kiskerekbe, akik a kötelező 1 év helyett (amit ők kapnak az "importőrtől") kénytelenek a standard 3 évvel árulni, különben eladhatatlan lenne.
2, Nem "piacvezető" az OCZ az 5 év garival, más gyártónak is van ilyen garidős terméke.2.5, a 3 év utáni +2 évet te saját magad tudod érvényesíteni a gyártónál, némi utánajárás és pár ezer ft postaköltség ellenében. Ezt persze érdemes beleszámolni a vételárba.
nixon18: ugyanez igaz a 840pro-ra is, csak itt nem akkora az áfacsalt arány mint az OCZ-nél.
[ Szerkesztve ]
-
Nixon18
senior tag
válasz johny.attila #11313 üzenetére
Ha jól tudom erre is az vonatkozik, mint a 256-os 840 Pro-ra. 3 évet vállal a bolt. 5 év csak a gyártói garancia
-
johny.attila
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a vertex 4-re elvileg 5 év gyártói garancia van ("piacvezető" módon) , és mégis mindenhol 3 év garanciával árulják. Mi ennek az oka, nem tudjátok véletlenül? -
newlinechar
tag
Az ocz ssd-k 64 gigás verzóit valóban nem nagyon lehet mostanság kapni?
Vagy csak nem vagyok elég szemfüles? Igazából egy agility 4-re gondoltam. -
félisten
mSATA, nem mSATA3 (ez ilyen "valahonnan" jött jelölés csak)
Mindegy melyiket veszed (összefoglalóban ami benne van ajánlottként, azt megveheted), csak aztán tényleg legyen mSATA port az adott kütyün. (mini PCIE porton nem fog se az ADATA, se a Crucial menni)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
dudi6
senior tag
Sziasztok! Szeretnék venni egy mSata3 meghajtót, 120 vagy 128-s méretben.Ezt néztem ki: ADATA 128GB mSATA3 XPG SX300 ASX300S3 Van ennél jobb választás hasonló árban vagy nyugodtan megvehetem? Esetleg "Crucial M4 CT128M4SSD3"? Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Fire/SOUL/CD #11307 üzenetére
Hú, köszi a tippet. A mostani 32GB-osat kinőttem... Ha megjön a köv fizu akkor bevállalok egy ilyet (remélem nem jön közbe semmi).
#nincsbennetarcsi
-
félisten
Itt ingyenes a kiszállítás (már ha ez érint téged) ill. Norton AV 2013-t is adnak mellé(gondolom 1 éves előfizuval, de erről nem találtam hirtelen infót) [link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- PlayStation 5
- Vodafone mobilszolgáltatások
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Parfüm topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- EAFC 25
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű Kingston SSDNow UV400 480GB SATA3 SUV400S37/480G -2,5 SSD meghajtó
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest