Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz Jackie_Chan #28699 üzenetére
Amennyiben az méretileg kevés, akkr vagy cserélném, vagy csak raknék még bele, ha az újabbal se váltja be a hozzáfűzütt reményeket, akkor gondolkodnék másik eszközben.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Jackie_Chan
senior tag
1 db 3Tb-os Wd RED.
[ Szerkesztve ]
"Az nem hozhat változást aki nem tűnik ki a tömegből!" "Sic Parvis Magna" "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." "Két dolog határoz meg téged: A türelmed amikor nincs semmid, és a viselkedésed mikor megvan mindened."
-
Rick4
félisten
válasz Jackie_Chan #28697 üzenetére
Ezzel már gyakorlatilag meg is tettél mindent, amit lehet. Milyen vinyó vagy vinyók vannak a jelenlegi nasban?
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Jackie_Chan
senior tag
Van külső usb-s vincsim mellette amire x időközönként csinálok bizt. mentést.
"Az nem hozhat változást aki nem tűnik ki a tömegből!" "Sic Parvis Magna" "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." "Két dolog határoz meg téged: A türelmed amikor nincs semmid, és a viselkedésed mikor megvan mindened."
-
Rick4
félisten
válasz Jackie_Chan #28695 üzenetére
A készülékbe rakott vinyó bármikor tönkremehet, sose volt erre garancia, egy backup vinyó kell külső házzal, és azt havi 1x rádugni, az viszont vlaó igaz, hogy az a gép lassú, de egy újabb, pl egy DS 220+ nem sokkal lesz gyorsabb. PC-re felcsatolt mappaként egy régebbi kb ugyanúgy nyílik, minden más meg sokmindentől függő dolog.
-
Jackie_Chan
senior tag
Nyilván én magam is tudom,hogy hülye indok,de nem akarom azt éjjel nappal járatni amin rajta van minden családi motyó! Persze van róluk bizt. mentés más külső USB-s hddn.
Ez az egyik ok ma másik kicsit lassúnak érzem.[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz Jackie_Chan #28686 üzenetére
Csak egy kérdés: Ha ott a nas, minek másik? tökéletesen ellátja ez az egy is az összes feladatot. Ha kevés a hely, nagyobb/ több vinyó kell bele.
-
Jackie_Chan
senior tag
válasz Sanyi.mTs #28691 üzenetére
Mindkettő!
-
addikt
válasz Jackie_Chan #28688 üzenetére
DS220+ egyértelműen.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Sanyi.mTs
addikt
Próbáltad már a jelenlegi NAS-odról a 4K lejátszást DUNE lejátszón? Vagy csak indok kell új NAS-ra
-
Jackie_Chan
senior tag
válasz Alex91 #28689 üzenetére
Na ez a nem egyszerű,mert ha a gyors letöltéshez Intel CPU kell akkor csak a DS220+ jöhetne szóba. Viszont az ilyen multimédiás dolgokra nem a 218Play-t tervezték?
Bizonytalan vagyok,ezért próbálok segítséget kérni."Az nem hozhat változást aki nem tűnik ki a tömegből!" "Sic Parvis Magna" "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." "Két dolog határoz meg téged: A türelmed amikor nincs semmid, és a viselkedésed mikor megvan mindened."
-
Alex91
félisten
válasz Jackie_Chan #28688 üzenetére
Ja, csak most mar el kell donteni, hogy melyik…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Jackie_Chan
senior tag
válasz Alex91 #28687 üzenetére
Köszi a választ. Akkor rögtön két játékos ki is esett.
Akkor maradt: DS220+, DS118, DS218Play,DS218 ??"Az nem hozhat változást aki nem tűnik ki a tömegből!" "Sic Parvis Magna" "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." "Két dolog határoz meg téged: A türelmed amikor nincs semmid, és a viselkedésed mikor megvan mindened."
-
Alex91
félisten
A J-st hanyagolnam, ha gyors letoltest szeretnel, akkor Intel cpu kell…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Jackie_Chan
senior tag
Üdv Kollégák!
Egy DS214Play tulaja vagyok már jó régen.A fotókat,zenéket és a programjaimat tárolom rajta.Nem megy éjjel-nappal csak akkor ébresztem ha szükségem van valamire róla.
Valamelyik nap született meg az elhatározás,hogy vennék még egy Synology NAS-t amit csak letöltésre és 4k film nézésére használnék egy DUNE média playeren keresztül.A 218Play-t néztem ki erre a célra,de nem használnék benne 2 Hdd-t.
A véleményekre lennék kíváncsi,hogy a hozzáértők szerint melyikkel járnék a legjobban?
(DS220+, DS118, DS218Play,DS218,DS120J,DS220J)
Számít a jelen felhasználás mellett,hogy a NASban 1 illetve 2 Gb RAM van?
Nem feltétlen venném a legdrágább.Melyik lenne a legmegfelelőbb nekem a fentebb említett célra?
Előre is köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat."Az nem hozhat változást aki nem tűnik ki a tömegből!" "Sic Parvis Magna" "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." "Két dolog határoz meg téged: A türelmed amikor nincs semmid, és a viselkedésed mikor megvan mindened."
-
-
Rick4
félisten
válasz grabber #28682 üzenetére
Plex tud transzkódolni is, szóval ha olyan az a szerver, átmegy az a 10 Mbit-es feltöltéssel is vidáman. Pláne a plexnél nem kell semmi, belépsz ott is, belépsz itt is, és már lapozod is a könyvtárat.
-
Rick4
félisten
válasz grabber #28680 üzenetére
0.3 Gbit bitrátája melyik filmnek van?
Esetleg ha mpeg1-be kódolt uhd imax 3d filmeket szeretsz, akkor. De egy normálisan kódolt valami belefér 30-70 mbit-es bitrátába, szóval bőven elég kell legyen.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
-
addikt
válasz grabber #28675 üzenetére
Okos otthonhoz pl. Docker, az is remekül fut inteles Synology-kon (nekem is fut Home Assistant, Adguard Home, Gotify stb.) De ha nagyon muszáj a VM akkor természetesen tudsz azt is futtatni memóriabővítés után.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
addikt
válasz Alex91 #28673 üzenetére
Nincs hardcore felhasználás. Csak normális méretben. Hosszabb távon otthonra úgy is kell majd linux VM,mert okos otthon stb. Akkor meg már vmware. De még franc se tudja pénztárca és idő kérdése minden.
AiRLAC: Akkor még várok 1 hónapot. Akkor inkább veszek drágábbat. Igen ez a jó,hogy kevesebb vele nyűg.
-
addikt
válasz grabber #28672 üzenetére
Plex-re, torrentre tökéletes lesz egy DS220+ vagy nagyobb (420+, 920+ stb).
Használtan egy DS218+ vagy DS918+ is tökéletes lehet.
Inkább költs egy kicsit többet, ezek a modellek kb. 8-10 évig kapnak szoftverfrissítést."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Alex91
félisten
válasz grabber #28672 üzenetére
Synology, Qnap, Asustor barmelyike jo lesz. Kemeny hardcore torrenthez Inteles CPU kellene tobb rammal, de ez 100k-ba jelenleg nem igazan fer bele...
-
addikt
Sziasztok!
Új helyre költöztem és otthon kellett hagynom a régi szerver PC-t. Az új helyen szeretnék egy NAS-t plex-re vagy amivel tudom nézni a tv-n a filmeket illetve adattárolásra,torrentre.
Linuxot láttam már,de nem értek hozzá. Egyszer már volt fenn OMV,de elmélyedni nem volt időm.
Windows kevésbé alkalmas erre,bár a régi szerveren az fut.
Synology nas egyszerű szép,de nem tudom mennyire gyenge illetve korlátozott az OS-e.Gazdsaságosan hogy tudnám kihozni,hogy legyen NAS-om? 100k-nál nagyon nem szeretnék erre többet költeni(HDD nélkül).Milyen PC vagy NAS ajánlott? Használt is lehet,nem riadok el tőle.
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
válasz gyulazsolti #28670 üzenetére
Szerintem a ASUS AS1102T nem bővíthető ("Memory Expandable up to - not expandable).
Az, hogy milyen színű, nekem mindegy, bent van a tárolóban, így nem is látom (amúgy nem csúnya).
Én nem a lakótérben használom a HDD-k és a ventilátor hangja miatt, és szerintem nem is oda való. Egyszerűen meg lehet oldani egy kábellel (+tápkábel) olyan helyre, ahol nem is látszik és nem is zavar. -
gyulazsolti
senior tag
válasz Sanyi.mTs #28662 üzenetére
és Buckey.
Ha jól értelmezem, akkor az ASUS AS1102T NAS-t lehet bővíteni a memóriáját.
Ha kevés lenne.
Megnéztem az OMV-t, nem hiszem, hogy nekem való az a bíbelődés.
Most Zyxel 520-as van, de ehhez is kűlső segítség kell, ha valami komolyabb dolgot kell rajta csinálni. Az FFP miatt.
Azért szeretnék olyat venni, ami magyarul kommunikál velem.
A parancssoros megoldás nekem nem jó, mikor már a megszokott parancsokon kivűl jobban bele kell bonyolódni.A Babakék nekem sem jön be igazán.
-
félisten
válasz Gsx-rr #28666 üzenetére
A WD/Seagate hitvitába nem szállnék be, de háztáji körülmények között gyakorlatilag mindegy, hogy WD Purple vagy RED. Mindkettő 24/7-re van tervezve, és csak nagyon magas terhelés mellett jelentkezik a Purple azon tulajdonsága, hogy NVR-re optimalizált.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Gsx-rr
veterán
6Tb-os HDD-t keresek.
Seagate Ironwolf vagy Wd Purple?
Esteleg mas? -
Buckey
őstag
válasz gyulazsolti #28661 üzenetére
Szia!
Nekem TS-230 van, alap dolgokra még sok is. Én ajánlom.
És igen, [babakék] .[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz gyulazsolti #28661 üzenetére
OMV - benzinkút
Open Media Vault - nas os
-
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz gyulazsolti #28658 üzenetére
Nehéz kérdés, itt a fórumon többségben vannak synology-t használók.
Specifikációk alapján a fenti két nas:
Asus vs Qnap
CPU ugyanaz
RAM: 1GB vs 2GB
Ethernet: 2.5GbE vs 1GbE
Zaj: 18.6dB vs 15dB (de asus se feltétlenül hangos)
Szín: fekete vs fehér (ha ez számít)Meg lehet nézni online mindkét gyártó demo felületét. Bár első nas esetén az ember azt se tudja, mit nézzen.
Kérdezz a nas-ok (asustor, qnap) topikjában.Személyes véleményem: nehéz választani, főleg, ha nem lehet a vásárlási keretet növelni. Vas alapján qnap-ot választanám, szín és hálózati sebesség alapján az asust. (Nekem nappaliban van és ott minden műszaki cikkem fekete). Az utóbbi évek zsaroló vírus fertőzése miatt viszont nem qnap-ot venném (offline backup minden esetben ajánlott).
Szóval nem egyszerű.
De mint Multibit írta, vegyél synology ds220+-t vagy ds218 (play)-t -
Multibit
nagyúr
válasz gyulazsolti #28658 üzenetére
A kettő közül én a Syonology DS220+ NAS-t választanám
Ha nagyon árérzékeny a projekt, akkor inkább építenék egy NAS-t (egy öreg gépből, mondjuk OMV-vel). -
gyulazsolti
senior tag
Sziasztok!
Melyik lenne jobb választás?
Torrent, házi szerver több kliensre, PC, Laptop, TV.
ASUS AS1102T, vagy QNAP TS-230. -
matyi1988
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék Venni egy nast. Jelenleg 2 típust néztem ki. Szerintetek melyik a jobb választás?
Qnap ts-453A 4gb rammal
Vagy
Synology DS-1515+?
Esetleg ha van konkrét indok miért egyik miért másik szívesen veszem. Az nem számít hogy 4 vagy 5 tarhelyes.
Köszönöm! -
racskobalazs
senior tag
válasz Sanyi.mTs #28646 üzenetére
Köszönöm a segítséget :)
Igen, ami tényleg fontos az kint van külső vinyon is, és ami nagyon nagyon nagyon fontos az pedig driveon es/vagy gphotos-on
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Multibit
nagyúr
válasz jagofett #28649 üzenetére
Nekem van egy Synology és egy épített NAS-om is
A DIY NAS-om Odroid alapú, itthon nem kapható. Viszont az Asrock választékában van több passzív hűtésű, integrált lap, ami kiváló NAS alapanyag. Celeron, Pentium CPU-val, kinek mi tetszik. Nekem j4105 Cerka van a töltögetős NAS-omban 8 GB RAM-mal. Teszi a dolgát -
Rick4
félisten
válasz jagofett #28647 üzenetére
Asrock J5040-nel tuti kimaxolod ezt a dolgot, amire egy otthoni szerver kell, arra tökéletes lesz, nade minek 4 vinyó? Mennyi torrent kell, mikor teljesen emberi árban vannak a 6-8-10TB-os vinyók is?
Én anno még 2012-13 körül hp n40l microserverrel nyomtam, utána jött elég korrekt alternatívaként egy asrock J1900, 2014-es vásárlás ellenére megy a mai napig hba nélkül, utána lett egy kontron ktqm87-es integtált i7-4870 EQ procival, végül egy régebbi gépem maradt i7-6700-zal, 16GB RAMmal, és egy évig azt használtam szerverként, valójában elég kevés előnyt tudott felmutatni egy j1900-as laphoz képest, aztán pont most fotózgattam ezeket, el lesz adva mind, a j1900-ast már vissza is tettem, egy árnyalatnyival lassabb, de mindent tud így is. Keresel egy ilyet használtan 13-14-ért, a DC végű cikkszámos az igazi kincs, abba csak egy 12-19V közötti tápegységet kell dugni, mert ott van rajta a dc aljzat, és megy minden, venti nincs, így hangja sincs. Bedobod egy házba, ráaggatod a vinyókat, és már telepíthetsz is.
Mindezt bármi más árának a töredékéből.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz jagofett #28647 üzenetére
Synology DS 920+ lévén ez a milyen NAS-t vegyek ;) ezen lesz mind a fenti, halk lesz és van Docker is.
Van Home szerver topic ha épitenél mégis.
link[ Szerkesztve ]
-
jagofett
tag
Sziasztok!
Szeretnék NAS-t építeni, ehhez keresem a megfelelő hardvereket. Olvasgattam itt is vissza, alapvetően valami mITX alapú megoldás tetszene - viszont sok ajánláshoz már nem találok elérhető alaplapot (pl Atom alapú integrált procis rendszerek).
Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit lenne érdemes venni? A minimum feltételek
- legalább 4 HDD (vagy SSD) + 1 rendszer SSD (ez nem kizáró ok, de jó lenne) kezelése (alaplap és a ház is tudja)
- torrent, nextcloud, plex,
- legyen relatív halk - nappaliban lesz a helye
- ezzel összefüggésben, alacsony fogyasztás
- legyen olcsóbb mint egy "bolti" 4 HDD NAS, szóval ne kelljen bankot rabolni
- legyen itthon beszerezhető, ha esetleg számlával lehet venni még jobbHáz amit néztem, itt is ajánlottátok, az a Fractal Design Node 304, ez tetszik is, viszont alaplap, proci terén megakadt a tudományom, mik az ajánlottak?
Vagy mITX-ben ennyire nem érhető el semmi, és érdemes lenne mATX-re váltani? Tudtok arra is ajánlani alternatívát?
Köszönöm a segítséget előre is
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz racskobalazs #28644 üzenetére
Mindenből ki lehet fogni hibásat vagy olyat, ami hamar meghal. Legyen rá sok garancia. Mivel nálad nem fut 24/7-be bármelyik jó lehet, nem feltétlenül kell NAS HDD-t venned.
A kérdés, hogy ezek pótolhatatlan adatok? Ha igen, akkor van róla legalább egy (de inkább 2) mentésed, ami nem a pc-ben lévő másik 2 lemez egyike?
-
Biga123
addikt
válasz racskobalazs #28644 üzenetére
KB 4-5 éve dolgozik két Toshiba DT01ACA300 a nasomban. (ez volt akkor olcsó)
Köszönik jól vannak.---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Nekem kicsit más jellegű kérdésem lenne, mégpedig, hogy kellene-e nekem egyáltalán NAS HDD.
Jelenleg van egy "használaton kívüli" asztali gép (alias NAS) ebben 3x2TB sima desktop vinyó. Bővíteni kell lassan, mert megtelik, arra gondoltam, hogy 3x6-ra mennék. Nem (vagy csak nagyon ritkán) megy 24/7, van, hogy napokig be se kapcsolom ha nem kell róla semmi, estére általában lelövöm (mivel nem kell extra fűtés, és rajtam kívül más nem használ róla semmit).
Egy ilyen use-case alapján mit mondanátok? Megéri pl egy WD Red +20-30% árért, vagy bőven elég a desktop hdd (pl Toshiba P300)?Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Noxy
veterán
válasz bostone #28637 üzenetére
apple eszközzel (mobil, tab) a gyári fájlkezelővel
Mivel ez milyen NAS-t vegyek topik, akkor ajánlom a WDMyCloud NAS-t, mert ezt tudja kezelni (Apple mobil, tab) gyári fájlkezelője. [link]
[kép] [kép][ Szerkesztve ]
''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Noxy
veterán
válasz bostone #28640 üzenetére
Mi lenne az az alkalmazás?
Már csak azért mert én a NAS-n látom az összes fájlt a NAS app-l.
Kiválasztom az adott fájlt, az app meg feldobja hogy open in.
Pld a jpg kép fájlnál a ACDSee Pro-t. [kép] Szerkeszt majd vissza a NAS-ra, vagy ahova akarom. (WDMyCloud NAS, MyCloud iOS app)''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
bostone
addikt
válasz Sanyi.mTs #28638 üzenetére
Ott sem tudtak segíteni. Nem új keletű a problémám.
@Noxy: Nem alkalmazást keresek, hanem egy alkalmazást szeretnék használni.
Egy kolléga synology nas-on teljes hozzáférést élvez. Azt gondoltam némi beállítás módosítással a zyxel is működik majd. Droid vagy windows oké, de az IOS megáll a tudomány előtt, hiába próbálom kiguglizni.
-
bostone
addikt
Sziasztok!
Megoldható, hogy apple eszközzel (mobil, tab) a gyári fájlkezelővel, zyxel326 berendezésen szerkeszteni tudjam a fájlokat?
-
addikt
-
profchaos
tag
Sziasztok!
NAS témában abszolúte kezdő vagyok, igazából most kezdtem el nézegetni és gondolkodni rajta, hogy vennem kellene egyet megnézni mégis miket tudnak ezek és hogy melyiket válasszam, ebben kérném a segítségetek.
Igazából teljesen alap dolgokhoz kellene csak, filmek (4k magas bitrátájú HDR tartalmak is ha ez számít) , sorozatok lejátszására kellene hogy ne kelljen mindig külső meghajtót dugdosnom ide-oda. De persze ezek mellet a biztonsági mentéseknek is nagyon jó lenne.Synology DS120j kezdő NAS-t néztem ki. Jó lenne ez nekem?
Köszi előre is
-
Sanyi.mTs
addikt
Egy kicsivel drágábban synology ds220j vagy qnap ts230.
Ha nem sürgős, HA-n nézelődj. Kétszer is láttam ds220j-t 45-50 körül pár hónap alatt.
Nem tudom, hogy a serviio fel van-e már készítve az új synology OS-re (dsm7). [link] érdeklődj itt.Esetleg a qnap topikban is rákérdezhetsz, hogy mennyire elégedettek a ts230-at használók.
[ Szerkesztve ]
-
ugyes
senior tag
Ha a 90 EUR-os gyári felújított verzióra gondolsz, akkor nem.
-
Kobe
veterán
Hi
HDD nelkuli 2lemezes nast keresnek, otthoni tarolasra es halozati eszkozon keredztul mkv tartalom streamelesere, fotok biztonsagi mentesere
A cel az lenne hogy a 4TBos meglevo hddmet bele tudjam rakni + kesobb bovitenem meg egy 4-8tbossal, elsodlegesen pcrol torrenteket stb mar erre toltenek le + pl serviion keresztul androudos tv boxon ezen erjem el a tarolt tartalmatWd mycloud EX2 ultrat nezegettem, van ettol hasonlo arban jobb alternativa?
[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
Épp csökkenteni akarom a laptopból tákolt NAS fogyasztását. Jelenleg i5 560m van benne.
Melyiket válasszam?
1 mag 2 szál boostal
2 mag 2 szál boost nélkül
A 2 mag 4 szál szerintem gigabithez nettó fölösleges.Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
ugyes
senior tag
Egyetértvén Sanyi.mTs-sel lehet neked nem NAS kell ehhez. Pl. egy I5-ös NUC min. 16GB RAM, Win10Pro és hozzá veszel egy DAS-t. Mind a WD-nek, mind a Seagate-nek vannak USB-s RAID1-es DAS-jai pl. ez. Mindent tudsz futtatni rajta, VPN-nel bejelentkezhetsz bárhonnan. Később tehetsz rá Plexet, Roont, fotószerkesztő programokat. A fotókat a telefonodról SyncThinggel, PhotoSync-kel, FileFlex-szel, stb. tudod áttenni.
-
Sanyi.mTs
addikt
Szerintem erre felesleges a virtualizálás. Ha már eleve számítógépről próbálkoznál, miért ne lépnél be távolról (open)vpn-nel a belső hálózatodba, majd smb-n (felcsatolt meghajtón) elérhetnéd a terveket, mintha otthon lennél?
Ha egy árban vannak (nem néztem), akkor az asustor jobb vasat ad:
- több RAM
- 2.5G ethernet
- USB3-on történő fiók bővítés. Ráköthetsz még 3db 4 fiókos bővítőt és lehet 14 fiókod összesen, ez kb 100k/4 fiók, míg synology-nál egyszer lehet bővíteni 5 fiókkal kb 200k/5 fiók [link]
- 4 kamera liszensz 2 helyettA fentieket figyelembe véve, itt mégis nagyobbnak tűnik a synology-s közösség, ezért ajánlást is inkább onnan kaphatsz.
Vétel előtt ajánlanám a megfelelő nas topikok olvasását.
Mikor nekem kellett először nas-t vennem, nálam a végül a kinézet döntött. De nem bántam meg, azóta a második nasom is synology. -
L.F.
újonc
Ami fontos lenne egy Win10 futtatása, hogy távolról is hozzá tudjak férni a terveimhez, amit a telefon ugyan meg tud jeleníteni (Pl: távoli asztali eléréssel), de kezelni vagy módosítani sokkal könnyebb egy windows-os programmal. De persze egyenlőre csak hobbi szinten.
Nem ragaszkodnék az általam kinézett típusokhoz ha esetleg ebben az árkategóriában van egy sokkal jobb ötlet.
Köszönöm.
-
ugyes
senior tag
A HDMI kimenet valóban ne legyen döntő, az max. 1080p-ig, de mint olvashattad az is kétesélyes.
Ha egyszerűen kezelhető gépet szeretnél, akkor az Asustor. Ha szofisztikált beállítások és funkciók, akkor a másik. Gyári programjaik hasonlók, a Synology-é jobban kivitelezett.
Próbáld meghatározni, hogy milyen funkciók és programok kellenek neked majd. Mindkét gyártónál elérhető az alkalmazások listája.
Az Asustornál többet kell majd dockerezned, mert natív programokban kevesebb van. De pl. Plex, Emby, Roon van és néhány kattintással telepíthető, pár perc és működik mind, folyamatos frissítésűek.
Későbbi bővítés Asustornál olcsóbb (kb. fele, mint a másiknál).[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
Ritka az, akinek mindkettőről van tapasztalata.
A virtuális gép alatt mit akarsz futtatni? Ez fontos számodra vagy csak hobbi szinten futattnál, tesztelnél dolgokat? Virtualizálás ami felzabálhatja a nas erőforrásait és még akkor is lassú lesz a virtuális gép. Ugye a nas-okba celeron cpu-k vannak, amik nem erőművek.
-
L.F.
újonc
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Az alábbi 2 NAS közül szeretnék választani AS6602T és DS720+ csak annyi különbséget látok, hogy az Asustor rendelkezik HDMI kimenettel (amire sok külföldi fórumban azt írják, hogy használhatatlan, nincs hang, stb.) és a DS720+ -ban kevesebb a memória.
Ki rendelkezik már használati tapasztalattal esetleg mindkét eszközről. Csak adat tárolás Raid1, távoli elérés, otthoni TV-zés és virtuális gép futtatására akarom használni. Torrentre nem.
Melyik gyártó terméke rendelkezik egy kezdő számára felhasználó barátabb szoftverekkel?
(Az áruk közel azonos, így nehéz dönteni.)Köszönöm a segítséget.
-
addikt
válasz Stuka85 #28617 üzenetére
Pl. Synology DS220+, egy kicsit sok csak mentésre, de ingyen jön hozzá az Active Backup for Business, amivel mindenféle gépről tudsz menteni, ezzel a típussal már tud btrfs-t, dedup-ot (nekem jelenleg 4 gépről heti mentést (utolsó 5 hetet tárolja) ~5TB-ról 1.5TBra dedupol), egy USB driveről bootolva tudsz komplett gépet visszaállítani mentésből (én így költöztem nagyobb SSD-re, meg egyik notebookról a másikra többször is).
Persze aztán a DS220+-at tudod sok minden másra is használni, médiaszerver, saját felhő, Docker stb.
[ Szerkesztve ]
-
Stuka85
újonc
Sziasztok!
Mivel a nyáron meghalt egy SSD-m, amin a rendszerem is volt és fontosabb dokumentumok, ezért saját káromon tanulva, szeretnék egy NAS-t amivel tudom menteni a rendszeremet és fontosabb dokumentumokat és a család is tudná használni mint mentési helyet a fotóknak, fontosabb dokumentumoknak.
Egyenlőre nem tervezem sem torrentezést sem filmezést rajta. Csak mentési és további adatvesztés elkerülése véget szeretném használni.
Milyet ajánlotok erre a feladatra?
-
Vasti74
aktív tag
válasz jeffreybboy #28610 üzenetére
Nem tudom, mennyi filmet töltesz le, és mennyire sürgős a dolog??? ;-)
Nekem a NAS-on a torrent letöltés 4 vagy 6MB/s-ra van korlátozva, és így is sokkal több filmet le tudok tölteni, mint amennyit meg tudok nézni ;-)
Pl.: ha 6MB/s-os korlátot állítasz be, akkor a legszuperebb 4k film is kb. 2 óra alatt letöltődik. Én ha jól emlékszem ;-) úgy állítottam be a dolgot, hogy 24:00-6:00 között tölt csak gyorsan, nap közben, amikor használjuk is a netet (80Mbit van csak itthon) 256kbit/s-re van állítva általában.
Így is abban a pár órában, ezzel a kicsi kis sávszélességgel 3 filmet le tudsz tölteni minden éjszaka... Ez nem elég? ;-)Mert ha elég, akkor "bármilyen" NAS alkalmas a feladatra: nekem egy 100€-ért használtan vásárolt (de most már 70-80€-ért is odaadják) DS116 bőven sok így torrentezni.
Seed-ben meg addig tartom a torrentet, ameddig muszáj, és inkább fizetek a prémium tagságért (Ausztriában élünk, itt amúgy sem nagyon szeretnék visszaosztani - de otthon, még PC-ről nyomtam vissza rendesen ;-)
Szóval - szerintem - torrentezéshez kihasználni a Gbit-es netet nem tudom, földi halandónak van-e egyáltalán értelme?! Ha meg nagyon hirtelen kell valami, akkor elindítom a letöltést a számítógépen, és annyi.
OK, ha valaki hardcore torrent guru, és villámgyorsan le akar tölteni mindent azonnal, ami kurrens cucc, és Gbit-en vissza is akarja osztani az egész világnak, akkor tényleg kevés lesz egy ilyen ARM procis NAS... Ha ilyen terveid vannak, akkor mégiscsak kell majd az Atom proci, a sok memória, stb. ;-)
-
Gaben92
őstag
válasz jeffreybboy #28608 üzenetére
nVidia Shield lejátszik mindent szóval a NAS semmit se fog transzkódolni. Filmekhez egy krumpli is elég ha van egy Shield vagy egy ATV 4k otthon. Netet viszont csak Intel proci fogja kihajtani, ARM meghal alatta. Ha az nem gond, hogy esetleg gépre kell tölteni és onnan másolni fel akkor vedd nyugodtan a krumplit.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
addikt
válasz bali93 #28612 üzenetére
Synology DS220j például. Ha van pénz és hosszútávra gondolkodsz (8-10 évig van frissítés Synology eszközökre) akkor DS220+ (elég a 2GB alap memória).
Synology topic"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
bali93
tag
Sziasztok!
NAS-t keresek otthonra, főbb felhasználási területek:
- Családi képek tárolása
- Grafikai munkákhoz, weboldalfejlesztéshez erőforrások tárolása (esetenként videó is), amiket meló esetén áthúzunk a NAS-ról PC-re/tabletre.
- Backupok tárolása
- Néha torrent
Streamelni/virtualizálni nem itt szeretnék, arra van PC. A tárolt erőforrások miatt 2 lemezes NAS-t keresek (RAID1-ben használnám). Mit ajánlanátok?
Köszi! -
Alex91
félisten
válasz jeffreybboy #28610 üzenetére
plusz 1000-es net miatt elég hamar lejön minden.
Alsobb kategoriaval ez nem fog menni...
-
Alex91
félisten
válasz jeffreybboy #28608 üzenetére
Synology ds220+, qnap ts-251D, ASUSTOR AS5202T, ASUSTOR AS6302T mondjuk…
-
jeffreybboy
tag
Sziasztok.
Milyen meglepő lesz Nas ügyben jöttem érdeklődni 😃
Amihez kéne egy Nvidia shield pro, kizárólag filmek elérése és torrent letöltés és seedeles. 4k filmeket jobb hangal szoktam leszedni.
Nagyon durva kategóriában nem gondolkodtam, maksz tárhely 2tb elég lenne mert nagyon nem őrzöm meg a filmeket csak nagy kedvenceket amiből nincs túl sok, plusz 1000-es net miatt elég hamar lejön minden.
Könnyen kezelhető legyen még egy magamfajta hozzá nem értőnek is
Köszönöm szépen válaszokat előre is.
Szép estét mindenkinek
Egyedül az idő a barátom.
-
addikt
válasz hibavissza #28597 üzenetére
DS118 erre tökéletes
-
Alex91
félisten
válasz hibavissza #28602 üzenetére
Azt a TimeMachine mire fog menni?
-
Vasti74
aktív tag
válasz hibavissza #28602 üzenetére
Az nudli terhelés: nyugodtan vedd meg a kis NAS-t!
A torrent egyébként két tényezős dolog.
Egyrészt van a letöltési sávszélesség, mármint amivel a NAS le tud tölteni. Az ARM procis gépek "lassúak", állítólag 10Mbit/s-nél gyorsabb letöltésre nem képesek: nem tudom, olyan gyors netem még nem volt, hogy ezt a határt feszegessem ;-) Most 80Mbit/s-el dübörög a netem, a torrent a NAS-on ebből 24:00-6:00 között 4Mbit/s-ot kap, azon kívül 512kbit/s-ot, de így is letöltődik ripsz-ropsz, ami kell.
A másik dolog meg az, hogy hány darab torrentet akarsz seed-ben tartani, és milyen tempóban? Mert az zabálja a procit és a memóriát. De én nem tartok sokat seed-ben, nem akarok semmilyen listán első lenni ;-) úgyhogy ez sem érdekel.Amire te fogod használni a NAS-t, az kb. az, amire én is használom: totál elég lesz rá, sőt, nagyrészt tétlenkedni fog.
Arra meg most úgysem tudsz felkészülni, hogy "de majd egyszer ezt meg ezt is kellene a NAS-nak tudni": ha most veszel NAS-t, a mostani igényeidnek feleljen meg (a legkisebb pénzből, térfogatban, fogyasztással, zajjal) , aztán majd ha más igényeid lesznek egyszer, ezt eladod, és veszel egy olyat, ami akkor kell.
Szerintem ;-)
-
hibavissza
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest