Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
richardbill
csendes tag
válasz Biga123 #29696 üzenetére
Jelenleg sem nagy torrent zabáló a család. Jó ha heti 1-2 filmet megnézünk a gyerek mellett (5 hónapos kis gengszter). Tehát sok torrentet nem is futtatnék egyszerre. Ebben az esetben kiszolgálná az igényeimet egy gyári kliens? Vagy miért lehet ezen kívül problémás?
Filmezés...
Jelenleg klasszikus analóg módszerrel film letölt, pendrivera fel, TV-be be, majd a tv-n lévő VLC-vel, vagy a gyári lejátszóval nézzük. A filmek 100%-át lejátssza mindkettő. Ezért gondoltam, hogy ugyan így (csak a pendriveozást kihagyva) tudnánk filmezni a NAS-ról.
Nincsenek csilivili igényeink, így első körben maradnék ennél a módszernél, így ha jól értem a 233 megfelelő lehet?
(nyilván a plexet is csekkolom majd, ha már mindenki ezt javasolja)
Docker egyelőre nekem magas.
Lényeg, hogy legyenek biztonságban az adataink a NAS-on (a terv 2x 4Gb WD Red HDD raidben). Az asszony is 50 gigányi képet készített 5 hónap alatt a gyerekről és kiborít, hogy nem tudja hova rakni
És emellett gondoltam, hogy akkor már médiafogyasztást is intézhetjük a NAS-ról. -
Biga123
addikt
válasz AiRLAC #29698 üzenetére
Azellen nem véd : Célzott Synology botnet támadások és ransomware veszély!
syno topic : [link]
Ha tárt alap portokkal (UPNP) default user/passal lóg a neten akkor előbb utóbb mindent megtalálnak, még a synot is .---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
őstag
válasz richardbill #29695 üzenetére
Ne aggódj, ebben a topikban - meg még sok másik specifikus prohardveres topikban - általában power userek írogatnak. Ha te kérsz egy talicskát, akkor ők egy űrrepülőgépet fognak ajánlani űrkikötővel együtt.
Ha egylemezes NAS-t kérsz, akkor kétlemezest ajánlanak, ha kétlemezest, akkor négylemezest. Ha ARM procisat nézegetsz, akkor Intel procisat.
A QNAP-ot nem ismerem, de valószínűleg minden igényedet ki fogja szolgálni. Én ilyen igényekre mint a tiéd, sima egylemezes Synology NAS-t (DS118) szoktam üzembe helyezni, a biztonsági mentést pedig egy rádugott külső lemezre intézem, vagy több egylemezes NAS menteget egymás közt.
A gyári synology download station teljesen jó és használható. Hat NAS-on használjuk, soha senkiben nem merült fel az igény, hogy kellene helyette más.
Azt a kérdést tedd fel magadnak, mennyire érdekel téged ez a téma? Akarod később is szórakoztatni magadat ezzel, vagy egyszer összerakod, aztán elfelejted? Ha nem akarod hobbidnak ezt, akkor szerintem nem kell Intel procis NAS.
Az inteles NAS-sal lehet például kitekerni a maximumot torrentügyileg az internetedből, ha pl. gigabites neted van. Hangsúlyozom, csak torrentnél érdekes ez, a belső hálózat esetén a legalapabb Synology DS120j is kihajtja a gigabitet.
Inteles NAS-sal lehet virtualizálni, erre szolgál ugyanis a docker. Ha nem akarsz virtualizálni, akkor ez sem lényeges a számodra.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
Biga123
addikt
válasz richardbill #29695 üzenetére
A gyári qnapos download station erősen limitált,és problémás.
Szerintem az synonál is be van korlátozva , de kijavítanak.
Ha jól tudom elég sok arm es nasnál pl a transmission már nem is elérhető.A tv alapból dlna-t szokott szeretni, azt szinte az összes nas tudja.
A plex egy sokkal felhasználóbarátabb csillivilli felülető média kezelő megoldás, szerver / kliens módban működik. A kliens a TV re telepítendő a szerver pedig a nasra, és a kliens utasíthatja a szervert h kódolja át azokat az anyagokat amit a kliens(tv) nem ismer , ez nagyban megnöveli a lejátszható tartalamkat, viszont elég HW igényes.
Jellemzően a tvs plex kliensek , gyakrabban szeretnek transcodeoltatni (átalakíttattni) a szerverrel.A docker (container station) tulképp egy virtualizálási megoldás, ahol specifikus általában linux alapú os-t, valamilyen alkalmazással összegyúrnak egy konténerebe és ezeket tudod futtatni a nason, pl pihole, home automation, torrent kliens (deluge/Tranmission) plex ,stb.
Pl ami neincs meg native alkalmazásban a nasodra, ott kereshetsz konténert.szerk : Intelligencs jól mondja , ha hobbi lesz esetleg később, akkor intel, alap dolgokra meg szinte bármi jó.
[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
richardbill
csendes tag
válasz Biga123 #29691 üzenetére
Lehet, hogy gáz, de pillanatnyilag azt sem tudom hogy mi az a docker.
Plex-ről hallottam, láttam, de soha nem használtam. Az én fejemben az volt/van, hogy a TV-re telepített lejátszó (pillanatnyilag VLC-t használok) látja a hálózaton keresztül a NAS-on lévő filmeket és azon is játszom le. Vagy ez így nem lehetséges? Ha igen, kevés hozzá a 233?
Torrentnél meg feltételezem van Qnap-es kliens. Az használhatatlan? Indokolt egy másik amit csak az inteles verziónál érhetek el? -
nagyúr
válasz richardbill #29688 üzenetére
Az egyik rögtön a torrent, bár a 4db 2GHz-es A55 maggal már nem olyan lassú. Transzkódolás eléggé tud terhelni, ill. ha virtualizált rendszert akarsz futtatni a NAS-on, ott is fájhat a CPU (bár ott a memória kritikusabb). Alap felhasználásra bőven jó a 233.
Hogy mire akarod igazából használni a NAS-t, az legalább 50%-ban menet közben derül ki, mert jópár dolgot tud, amire nem is gondolsz, és ha kéznél lesz, akkor kipróbálod és megkedveled. Valahol el kell kezdeni - az pedig beállítottság kérdése, hogy inkább kicsiben kezdesz és szükség esetén váltasz nagyobbra, vagy rögtön veszel valami bikás vasat, amiben évekig van tartalék is, aztán legfeljebb nem használod ki.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Alex91
félisten
válasz Biga123 #29691 üzenetére
Jo, ugyanezt mennyiert kapod meg WinPC-ben? Mar ha egyaltalan megkapod uzemidoben, sebessegben... Hidd el, most odabaxtak az Intelnek .
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Biga123
addikt
válasz richardbill #29689 üzenetére
Amúgy saját tapasztalat: nekem a mostani az 5. nasom, és ha elsőre ezt az intelest veszem (Qnap TS-251+) akkor baromi sokat spóroltam volna. Sokkal jobb egy inteles támogatottsága , alkalmazások terén is (legyen az egy egyszerű torrent kliens) . Pl ha virtualizálsz, akár dockerben, ott már lehet szűk keresztmetszet az arm proci, vagy esetleg egy Plex transcode nál (bár arra semmi nem elég).
És igen én is úgy voltam vele h nem kell nekem a docker , de ez már változott.
Valószinüleg nálad is fogAlex91: pont most néztem mennyi egy fullos 13 as szifon, karcolja a 700K t, és gyémátberakás sincs rajta
[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Alex91
félisten
válasz richardbill #29689 üzenetére
Valoszinuleg feljebb, de szerintem nem sok tapasztalat van meg, ez teljesen uj modell.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
-
Biga123
addikt
válasz Alex91 #29684 üzenetére
Me culpa, nem akartam az "almába" gázolni.
Az megint a túlárazott kategória. Amúgy SW optimalizálással csodát lehet tenni.Amúgy + 1 szavazat a QNAP TS-251D -re . a syno 220+ al szembe , már csak az ára miatt is , és kb ua a kettő.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tibbike01 #29681 üzenetére
Pont a CPU a rossz példa, a J4025-ből egy mag egyenértékű 3-4 A55-ös maggal. A többi területen hasonló a két NAS, a 220+-nak van némi előnye portok terén (két LAN port, két USB 3.1-es port), de ezek kevés esetben kihasználhatók. Szóval ha a CPU nem kritikus, akkor valóban sokkal jobb vétel a 233, de azért ez egy elég nagy ha.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
-
Biga123
addikt
válasz tibbike01 #29681 üzenetére
Azért ezt gondold át
Egy arm teljesítményben sose fog megfogni egy intelt szvsz.[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz richardbill #29679 üzenetére
Syno inteles, marmint a 220+. A QNAP TS-251D-t is erdemes akkor megnezni. Esetleg Asustor...
-
-
Alex91
félisten
válasz richardbill #29675 üzenetére
Sok mindentol fugg, de mondjuk 10 MB/s megvan. Arra a par torrentre eleg lesz. Mondjuk azert en is elgondolkoznak a Qnap TS-233-on...
-
tibbike01
őstag
válasz richardbill #29675 üzenetére
In a kistesóját a TS-130-at használom, kiváló. Többször kérdeztem már itt a fórumban, hogy miben jobb a Synology SW supportja, mint pl a Qnapé, de senki nem tudott rá konkrét választ adni. Ez kb csak szóbeszéd...
A Qnap is tud mindent, zseniálisak az appjai, telóra is...stb. -
richardbill
csendes tag
Hálásan köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.
@AiRLAC
DS220+ ezt is néztem, de ha a fenti igényeimet kiszolgálná a play, akkor feleslegesnek érzem a plusz 50k-t. De természetesen hosszú távra terveznék. Ezek szerint sanszos, hogy a play nem fog ilyen hosszú távon frissítéseket kapni?
@tibbike01
Többek közt ezért is kértem a segítségeteket. Sajnos nem volt még személyes tapasztalatom egyikkel sem, csak fórumokon olvasgattam róluk, ahol többnyire a Synologyk voltak preferálva. Több helyen olvastam, hogy a Syno felhasználóbarátabb/"hülyebiztosabb", mint a konkurencia, ezért is fura, hogy azt írod, hogy jobb a SW. Hardvert aláírom, tényleg izmos a TS-233 az árához képest. Te esetleg ilyet használsz?@Alex91
"A CPU korlat miatt a gigabites netet nem lehet vele kihajtani, a PC-s torrenthez kepest lassabb lesz."
Tehát gyenge a CPU? Mennyivel menne akkor a letöltés?@MaCS_70
"Az elmúlt hetekben éppen az Asustort és a Terramastert támadták sikeresen ransomware-rel, de nem is olyan régen a Qnap és tán a Synology is bekapta a legyet."
Én azt hittem, hogy NAS-oknak ez az egyik fontos funkciójuk. Hogy legyen egy "saját felhőm" és bármikor elérjem mindenféle mókolás nélkül.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz richardbill #29666 üzenetére
DS220+ ha hosszútávra tervezel. 8-10 évig van frissítés és lesz Docker, szóval minden lesz. Megéri a plusz pénzt a többihez képest. Synology topicban segítünk.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
tibbike01
őstag
A túlárazott Synology helyett ott van a Qnap TS-230 vagy 233, ami sokkal jobb mind HW mind SW szempontjából mint a 218play, ami ráadásul 2017-ben jelent meg (5éves technika)...én biztosan nem venném meg.
A TS-233 köröket ver a 100ezres Nasokra és még jól is néz ki.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz richardbill #29668 üzenetére
A heti 2-3 letolteshez eleg lesz. A CPU korlat miatt a gigabites netet nem lehet vele kihajtani, a PC-s torrenthez kepest lassabb lesz. Meg a peer-ek szamat korlatozni kell, mert sok peer eseten erosen fogva lesz a NAS.
-
félisten
válasz richardbill #29670 üzenetére
Bármit is veszel, távoli elérést csakis VPN-en keresztül! Az elmúlt hetekben éppen az Asustort és a Terramastert támadták sikeresen ransomware-rel, de nem is olyan régen a Qnap és tán a Synology is bekapta a legyet.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
richardbill
csendes tag
Ne haragudj, de nagyon kezdő vagyok a témában, így nem értek minden szakzsargont, de megpróbálok válaszolni.
- igen, távolról is szeretném elérni a tartalmakat. Pl.: a családi fotókat telefonon elérni “házon kívül”. A hogyant egyelőre nem tudom, ebben is kérném a segítséget. (De a synologynak van elvileg applikációja, amin keresztül ezt megtehetem, nem?)
- iOS mentésnék is igazából a média tartalmak a fontosak (fotók, videók)
- torrentből nem lenne sok. Hetente 2-3 letöltés. A gyári download station-el mi lehet a probléma?
- a TV lan-on lenne kötve a routerbe és gigabites netünk van. Ez így akkor jó lehet? -
Kicsit pontosítsunk.
- A bármikor hozzáférhető alatt pontosan mit értesz? (pl. távolról is böngésznél a tartalmak között (milyen programmal/protokollal), vagy elég lenne a helyi hálózaton elérni Samba/dlna megosztással?)
- Ha jól tudom iOS-en a teljes rendszert nem tudod NAS-ra menteni. Esetleg két lépésben.
1. a gépre dugva tudsz helyi mentést készíteni (iTunes vagy Finder)
2. a mentés mappáját átmásolod a NAS-ra
Vagy az iCloud (Apple felhő) marad mint opció. Ha csak a média fájlok kell menteni pl. fotók, arra vannak programok.
- Mennyi torrentet futtatsz? (Az ugye megvan hogy semmilyen népszerű program(Transmission, qbittorrent,...) nem fut rajt, csak a gyári Download Station?
- Nem a felbontás hanem a sávszélesség, ill. kép/hang kódek lehet korlát. Ha nem ismeri az adott formátumot, akkor a NAS-nak kell "röptében" átkódolni(, de nem mindenevő). Itt jobban kivesézik.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Alex91
félisten
Torrent nem lesz rajta gyors, egyebkent megfelelo.
-
richardbill
csendes tag
Sziasztok!
A csoport nevéhez méltóan segítséget kérnék, hogy milyen NAS-t vegyek, mert tanácstalan vagyok.
Van a családban két laptop, okos tv-k, iphone, ipad, stb. Meguntuk a folyamatos “pendrive-ozgatást”, és nem mellesleg nemrég behalt egy 1TB-os HDD-m tele adatokkal, úgyhogy eljött a pillanat, hogy beruházzunk egy ilyen jószágba.Amire kellene;
- alapvetően az adatainkat szeretnénk biztonságban tudni és bármikor hozzáférhetően elérni,
- telefonok biztonsági mentéseire és fotók tárolására/szinkronizálására,
- torrenteket futtatni,
- 4k-s tartalmakat közvetlenül az egyik TV-n lejátszani (Sony 65XH9096).Olvasgattam itt az előzményeket és a fentiek alapján én a Synology DS218play-t lőttem be, két WD RED plus 4TB vinyóval raidbe.
Ez nagyjából 150k lenne.
Jó választás lehet? Ki tudja szolgálni ez a vas a fenti igényeket?
Ha nem, akkor mit javasolnátok kb hasonló árban?Nagyon köszönöm előre is!
-
Patice
nagyúr
válasz mikrofon #29663 üzenetére
Gyere át a Syno topikba, összefoglalóban sok hasznosságot és leírásokhoz linkeket fogsz találni.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
mikrofon
veterán
Megérkezett a synology ds218 nas-om. Meg is csináltam a köteteket. El is érem szépen a hálózaton. Még a rákötött USB-s nyomtatót is sikerült elérhetővé tennem.
Van valami leírás hogy mit és hogyan érdemes még beállítani, milyen csomagokat és szolgáltatásokat? Ha már ennyi mindent tud akkor jó lenne kihasználni. -
-
Noxy
veterán
válasz Pista0001 #29656 üzenetére
How to tell a difference between DM-SMR and non-SMR (CMR) drives (HDD) – compare [link]
Kb 4 éves WD My Cloud Mirror (gen 2) NAS: WD20EFRX-68EUZN0 [kép]
''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
félisten
válasz Pista0001 #29656 üzenetére
Tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket teszik bele gyárilag (ennek pedig ki kellene derülnie valami gyári adatlapból), csak egyformák legyenek a tömbben. Azt pedig kizártnak tartom, hogy a WD olyan hülye legyen, hogy keverje őket.
MaCS
-
Pista0001
addikt
Sziasztok. Szemezek a WD MyCloud EX2 Ultra 8 gigás verziójával. Kellemes áron van, semmi komoly feladatot nem bíznék rá, úgyhogy elég lehet a review-k alapján a teljesítménye. Ami miatt most írok, az a CMR/SMR WD redek sztorija. Ez a NAS gyárilag ilyen merevlemezekkel van szerelve, és az alapértelmezett beállításban raid1 kötet van. Szerintetek vannak olyan kedvesek, hogy csak CMR merevlemezt szereltek ebbe a készülékekbe?
-
félisten
Azon filózom, hogy vajjon mi lehet az oka annak, hogy ha a WireGuard és a SoftEther annyira király megoldás, és minimum egyenrangúak az OpenVPN-nel, akkor mégis miért nem látom őket megjelenni a NAS-ok szoftverkínálatában.
MaCS
-
válasz n0rbert0 #29652 üzenetére
Felejtős. Eleve azok a NAS-ok amik legalább 4 meghajtóval rendelkeznek, és van rajtuk 2.5Gb-esLAN, azok 150'000-től indulnak.
Pl. az Asus AS3304T 4 fiókos NAS. Árukereső szerint csak 2 helyen van 150k alatt, a többi helyen drágább. Szóval rezeg a léc az árát tekintve. A termék oldalán, van teljesítmény(sebesség) összehasonlítás más NAS-okkal. Már kis fájloknál is látszik a difi, de a nagy fájlnál jön ki igazán a különbség a drágább (Inteles) modellek javára. Szerintem erre gondolt Sanyi.mTs, mikor az Inteles gépeket javasolta.
Qnap talán annyival jobb, hogy a TS431P3-ben már cserélhető a memória, és adott esetben 8GB-ig megnövelheted a RAM méretét. Szintén az árukereső szerint, csak 1 helyen van 150k alatt, máshol drágáb.
Amúgy nem túlzás torrenteket raid10-ben tárolni?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Sanyi.mTs
addikt
-
n0rbert0
senior tag
Sziasztok,
Légy szíves ajánljatok egy NAS-t a következő felhasználásra:
- DLNA
- torrent
- fájl szerver
- backup szerver
- open vpn szerver
- raid 10-ben használnám 2 vagy ha bele fér a keretbe akkor 4 ssd-vel (nyilván ssd nélkül)
- legalább 1 2.5g lan port
- max. bruttó 150k[ Szerkesztve ]
-
-
Alex91
félisten
Jatszal vele kicsit ! Speciel ebben a felallasban nincs kulonbseg, de probald a lemezek meretet valtoztatni. Sok esetben az SHR eseten tobb tarteruleted lesz, mint sima raid5-ben. Nem fogsz tudni semmit se csinalni a megmaradt terulettel…
-
válasz Alex91 #29647 üzenetére
Miben rugalmasabb? Oké a háttérben magátol kisakkozza milyen RAID-et használjon, de ezt én is ki tudom találni, akár a raid kalkulátorral.
A fenti konfig egy 8+8+16 opcióra mutatja mit lehet kihozni belőle.
Itt inkább az a kérdés, hogy a szürke "használaton kívüli terület"tel mit lehet kezdeni? Felajánlja egy új kötet elkészítését, vagy "lenyeli"?
Mert ha lenyeli akkor nagyon nem mindegy milyen (méretű) lemezeket pakolok bele.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Alex91
félisten
[link] , itt egy raid kalkulator. A Synology SHR rendszere rugalmasabb, mint a RAID5. Mondjuk ott ugyelni kell, hogy mindig a legkisebb kapacitasu hdd-t kell eloszor behelyezni, es utana minimum akkoraval lehet boviteni. Alap dolgokra az 1 GB meg eleg.
-
válasz Multibit #29639 üzenetére
Látod pont ezért kérdeztem, rá hogy több szemszögből véleményezzétek, és az írásod alapján beugrott egy dolog: Most egy külső házban jbod-ban van egy 16 és egy 8TB-os lemez. Ha ezt átrakom egy 4 lemezesbe, és veszek még egy 8TB-os lemezt, akkor kapok 16TB- RAID-5 meghajtót. De mi lesz a fennmaradó 8TB-al? Parlagon fog heverni, vagy bekerül a kötetcsoportba, és készíthetek belőle egy önálló logikai kötetet? Arra meg mehet a torrent, és egyéb nem fontos adatok?
Most a pi2 terhelése így néz ki, ha éppen másolok rá, és fut a pihole, a torrent, meg az rsync mentés
Jól látszik, hogy az 1GB memória bőven elég. Hogy nézne ki mondjuk egy TS-431KX-2G, vagy egy DS420j-n?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
mikrofon
veterán
Egy kéthelyes NAS-t (Synology DS218-t) lehet 3 vinyóval tartósan használni, úgy hogy 2db 3,5-ös HDD (1TB+0,5TB) van benne és egy db 2,5-ös HDD (1TB) USB-n át USB3-as külső házban rákötve. így összesen 2,5 TB adatárólom lenne.
Van ennek bármilyen releváns hátránya ahhoz képest mintha csak két vinyó lenne benne, mondjuk a 2 db1TB-s HDD, ami összesen csak 2TB?
Tehát van bármilyen előnye ha a fél TB-s 2,5-ös vinyót beáldozom?[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
A kérdés eldöntéséhez azon túl, hogy választasz RAID vs alap kötet között, jó adag önismeret is kell. Ugye a redundancia miatt be kell nyelned a tárhely vesztés tényét. Ez vihet a 4 fiókos típus felé. Viszont a nettó tárhelyszükségletet erősen befolyásolja a gyűjtőszenvedély megléte, vagy nem léte
-
Lanchadan
csendes tag
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni, hogy van -e értelme lecserélni egy Zyxel NAS326 -ot egy SynologyDS214Play-re?
Kicsit meguntam, hogy a NAS326-on random szétesnek a dolgok, portok egyszer csak összeakadnak, szolgáltatások hirtelen nem működnek.
Eddig ráfogtam, hogy áramszünetek miatt esik szét, de utoljára szünetmentes után, újrahúzva 0-ról egyszer csak eltűnt twonky alól a könyvtár struktúra...
Tudom, ha jobban értenék hozzá, mg kihívásnak is vehetném, és jókat szórakoznék, de sajnos nem ez van...
Használtam lenne ds214play, és elvileg nem sokat kellene ráfizetni, de nem tudom ez igazából előre vagy visszalépés lenne teljesítményben...
Abban reménykednék, hogy jobb lenne a stabilitás és a kezelhetőség, és jó esetben a teljesítménnyel se borulnék az árokba.
Vagy halva született esetleg az ötlet, és kezdjem inkább szépen tanulni a nas326 diagnosztikáját?Előre is köszönök minden tanácsot!
-
válasz tibbike01 #29634 üzenetére
Az jó, mert árában el tudom majd adni
Nem eladni veszem, hanem használni. Pár év múlva is "csak" Gbites kapcsolata lesz a drágábbnak. Talán meglepő, de nekem egyedül a másolás sebessége, és az össze vissza lógó kábelek, meg a lemezek ide oda pakolása a legnagyobb problémám. Meg észben tartani hogy melyikre mikor mit mentettem...Most "csúcsra járatva" 36 torrent fut, és nincs is igény többre. Ha stabilan fut az SMB/FTP/rsync szerver és ütemezetten, vagy automatikusan(pl. ha észreveszi az USB-s lemezt) menti a tartalmakat, az nekem elég. Plusz megmarad a Pi2 amin fut a pihole, és ha nem válik be a NAS beépített kliense, hát majd felcsatolok rá egy torrent mappát.
A most megjelent Mac Studio is "akarom" kategória, de nem használnám ki. Viszont az árának a feléből kapok egy olyan felbővített mini kofigot, ami kiszolgálna a következő évtizedben. Most egy 2012-es minim van.
A pénz nagy úr, de nem csak azért nem vennék valamit nagyot, mert nem futja rá.
Per pillanat nem látom azt, hogy miért lenne jobb egy izmosabb NAS kevesebb tárhellyel.[ Szerkesztve ]
-
addikt
A 3TB->8TB növekedés jó pár év lehet, ilyen feltételekkel én inkább kétlemezest vennék most, majd ha a 8TB kezd kicsi lenni ráérsz egy akkori 4 lemezes modellre átmenni (vagy nagyobb diszkekre).
Főleg a mostani árfolyamok mellett.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
válasz MaCS_70 #29631 üzenetére
Természetes nem biztonsági másolat miatt lenne, arra van egy külső meghajtó, ill felhő.
Igazából a jelenlegi felállásból szabadulnék. Pár éve kihalt egy 2TB-os külső lemezem, amin tároltam a dolgokat. Lett helyette egy 3TB-os, ami most kezd betelni. Az adatok megvannak egy másik külső lemezen. Plusz van egy 3. lemez is amin nem pótolhatatlan, de jó ha megvan adatok is vannak a másolatok mellett.
Ezt cserélném le egy NAS-ra, pl. mert a Pi2 100Mbites kapcsolata türelemre tanít
Tehát a NAS-ba első körben 1db nagyobb pl. 8TB-os lemezt tennék. Aztán ha megint összegyűlik egy kis pénzmag, akkor kapna egy tesót (Raid-1), aztán ha már nem elég a 8TB, akkor, akkor megint kapna egy új lemezt. Szóval több éves projektről van szó
Az adatokat persze folyamatosan mentegetném a "megmaradt" külső lemezekre.[ Szerkesztve ]
-
félisten
A Synology rendszere baromi rugalmas, azt aztán lehet bővíteni!
Már ha RAID-et akarsz.
Ez igények kérdése, tisztában kell lenni azzal, hogy a RAID>0 csak megkötésekkel jelent biztonsági másolatot.
Gondolj arra is, hogy a HDD-k mennyi idő alatt avulnak a megbízhatósági komfortzónád alá, és ezt vesd össze a tárolási igényed progressziójűval!
MaCS
-
Melyik a jobb, praktikusabb megoldás?
- Most venni egy 4 férőhelyes NAS-t, hogy "ha majd arra kerül a sor" akkor csak egy lemezt kell venni, és beletenni.
Vagy.
- Most venni egy 2 férőhelyes NAS-t, és ha bővíteni kel, akkor veszek bele nagyobb lemezt.Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.pl A logisztika az első esetben sokkal egyszerűbb, és a Raid-1-et akár Raid-5-re is feltornázhatom. Legalábbis a Qnap esetén olvastam ilyen funkcióról. Ez mennyire általános tudás? A többi nagy gyártó (Synology, Asus)is tud ilyen trükköt?
Viszont a 4 fiókosban eleinte csak "áll a pénz", plusz ugyanannyi pénzből csak egy kisebb (gyengébb) kiadást tudok venni. pl. Synology DS218 kontra DS420j
Tudnátok tanácsot adni, érvelni pro/kontra amire esetleg nem gondoltam?
-
szpali
addikt
Sziasztok!
Rendeltem pár hete egy ilyet:
https://www.orico.cc/usmobile/product/detail/id/3611
Ma megérkezett.
Első benyomások, alapján jól teszi a dolgát. Az lesz a fő funkciója, hogy egy helyen tudjam az összes hdd-m és könnyen elérjem őket. (mellette van syno 920+ nas és a korábban linkelt OWC TB mini 4 bay ssd-kel)iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE
-
tibbike01
őstag
válasz Pyttawrx #29620 üzenetére
Qnap TS-233 -> 2 HDD számára hely, legujabb gerenációs Cortex-A55 4x2.0GHz + 2GB ram + 4gb flash memory
Syonology DS118 -> 1 HDD hely, régi Realtek RTD1296 4x1.4GHZ + 1 GB ram.
A Synology reális ára valahol 35ezer környékén lehet....de én még annyit sem adnék érte.
Nekem az applikációs része is jobban tetszik a Qnapnak.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Pyttawrx #29623 üzenetére
Qnap is nagyon drága amit kinéztem szerintem de hát ez van nekem kellett két hdds kialakítás .
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
őstag
válasz Pyttawrx #29620 üzenetére
Rettentő drágán mennek ezek a synok érnek annyit is ?
Köszi tibike
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
őstag
Sziasztok !
Qnap TS233 néztem ki Raid 1 be két 4 tb hddvel biztonság miatt itt tarolnam mindenem . Torrent is erről menne .
Emellett LG GX tv is erre kötném .
Elég friss most jelent meg kérdésem jó választás megfelelő e erre a feladatra ?[ Szerkesztve ]
-
Biga123
addikt
válasz arcitec #29616 üzenetére
Te jöttél ide trollkodni. Hogy neked miért nincs NAS od, és hogy ki hogy ül a lovon.
Szal AiRLAC reakciója is teljesen érthető.
Ha beszélgetni akarsz a semmiről arra is vannak fórumok, ne itt pls .Mint mindennek a NAS oknak is megvannak a limitációi, de azt felhozni , hogy leformázza a lemezeket , nettó butaság. Béke.
-
Noxy
veterán
válasz arcitec #29613 üzenetére
Milyen NAS-t vegyek ezért jönnek ide, nem azért, hogy kell nekem NAS?
Az meg valóban tény, hogy egy két emberrel elszalad a ló, mert olyan NAS-t ajánlanak amit soha nem tudnak kihasználni. Mintha az nCor.. összes torrentjét le kellene szedni 1-2 nap alatt, holott ő csak a fotókat, videókat, (mobilról) doksikat (pld az egész heti munkát az irodában) akar rá rakni, vagy hetente, havonta egy két filmet leszedni, vagy a már meglévőket felrakni az MP3 gyűjteménnyel együtt. Közben meg itt a Netflix, HBO Max, Spotify stb.. Előfizut szétdobják, katt és nézik, hallgatják.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
szpali
addikt
válasz Alex91 #29536 üzenetére
Megérkezett a kis cuki!
Hát ez meglepően kicsi
Egyelőre még küzdök a beállításával, mert ne igazán sikerül létrehozni a kötetet.
Valakinek tapasztalatok OWC eszközökkel?iPhone 13 Pro/Mi13 || MBP M1 Pro 14 || Philips 55OLED805 | Denon X2400 | Wharfedale Diamond 240+220C+220+10.GX || Signum Z28NEL & Bertone Cabrio Z18XE
-
mikrofon
veterán
Ez így van, de nagyban attól függ mire is használod, nem? Én ugyan arra használnám mint eddig csak most nem egy boxhoz csatolva, hanem egy dedikált eszközbe helyezve. Ráadásul meg vannak már a hdd-k nem is rosszak, így nem tervezem a cserét. Ha tönkre mennének se halnék bele mert felhőben van a biztonsági mentés....
-
Noxy
veterán
válasz arcitec #29605 üzenetére
"Fordítva a lovon HAHAHAHAHA ez év vicce"
Ez a Milyen NAS-t vegyek topik.
Nem pedig az, hogy minek, mire is, egy fél jó PC ára stb...
Ha szakmailag értelmesen nem tudsz hsz-ni, trollkodni keres más topikot magadnak.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
addikt
válasz mikrofon #29600 üzenetére
Az ugye megvan hogy a rendszer és swap rákerül minden lemezre és utána a harmadik kötet lesz az adatoknak, ext4 vagy btrfs filerendszerrel? Egy windows alatt particionált/formázott lemez "kicsit" különbözik ettől.
-
arcitec
addikt
Fordítva a lovon. HAHAHAHAHA ez év vicce ,illetve tévedése ...
U.I: Pláne, hogy a jobbak egy fél jó PC ára ... vegyétek vigyétek ... Kell az , mire is?
Persze nyilván meg van a helye, de talán nem annyira mint amennyire otthonra beszerzik ..[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
Noxy
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest