Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pepe78
őstag
Annyit lehet csalni a dologban , hogy a járdán túlra kell kijuttatni a vizet.
A csepptálcába pattintott kis könyököt úgy fordítani, hogy ha arra egy csövet dugtok akkor a járda fölöt már átérjen a víz és csak ott csepegjen le. Itt is érvényes az , hogy belefgyhat , de így már sokkal rövidebb a szakasz , mint ha a földig megy. Fontos lehet itt is a cső átmérőjének növelése. Lehet nem lesz szép , de tavasszal akár le is lehet szedni alóla. Minden más esetben marad a fűtőszál beépítése. Ha a járda fölött próbáljátok csak átvezetni, akkor kvesebb kell belőle. -
Pepe78
őstag
Ha már víz keletkezik , és az keletkezik minden esetben akkor az fagypont alatt ( tartós hidegről beszélek) be tud fagyni.
Nem fogja érdekelni a hőmérsékletet , hogy milyen országból érkezett készülékről csepeg le.De nem haragszom én , vannak mindíg ilyen olvasgatok róla, meg beszéltem valakivel és majd én jobban tudom, mint aki napi szinten szerel emberek.
3 fokon nem fagy le , meg 5-6 fokon lefagyhat.. Istenem.
Szerinted pl nulla fokos külső hőmérsékletben hány fokra kell a hőcserélőt hűteni , hogy az energiát tudjon felvenni a környezetből? És mi van akkor akkor van egy fasza ködös, párás nap hozzá?
Költői kérédsek voltak ezek persze , most ezért ne kezd el hívogatni az ismerősödet, hogy mit kellene írni. Vasárnap van , hagyd pihenni.
-
Directors
senior tag
válasz rmihaly #64189 üzenetére
Szuper, köszi!
Lenne még egy kérdésem. Ha kintről van megtáplálva a klíma( kültéri egysége) akkor elég a kültéri egységnek áramot adni, vagy külön kell a beltérinek is kábelt behúzni ? Bár ahogy figyeltem kell.
Ezt esetleg tudja valaki ?
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
rígel
őstag
válasz Pepe78 #64187 üzenetére
Ez most komoly? Klímás vagy nem?
A kínaiak jóval nagyobb hőmérséklet különbséggel dolgoznak. Míg egy jobb japán 3 fokon még nem fagy le, egy kínai már 5-6 fokon is lefagyhat.
De kérdezz meg erről egy olyan klímást, aki érti is amit csinál.
Én nem vagyok szakmabeli , csak szeretek utánanézni a dolgoknak. Olyan szakemberek mondták ezt nekem, akiknek bízok a tudásában, és nem csak kínai klímákat nyomatnak a nagyobb haszon bűvöletében. -
xact
tag
válasz Directors #64186 üzenetére
Úgy gondolom hogy nem az én kompetenciám erre a kérdésre válaszolni , pont mivel én is erről kérdeztem .
Nem hiteles a válaszom, de én is így gondolnám, hogy amíg nincs mínusz, addig ok, de független attól hogy kiegészítő vagy teljes fűtésre is van használva, tehát télen van használva akkor gond lehet. -
Pepe78
őstag
A Kínai vs Japán vonalon hol van a különbség az elvezetés / befagyás / nem fagyás dimenzióban?
A fagy felismeri a gépeket és azt mondja:a, ez egy csepptálcafűtés nélküli gép 500k-ért , ebbe nem szabad a vizet fagyasztanom
b, ez egy kínai gép, megy a csepptálcafűtés éppen a tálcára nem tudom a vizet fagyasztani , de ahogy a csőbe ért na majd ott azonnal...Valami ilyesmi elmélet lehet ?
-
Directors
senior tag
Ez az elvezetés csak akkor gáz ha valaki télen is ezzel szeretne fűteni, nem ?
Magyarán ha átmeneti időszakban, plusz fokokban használja csak fűtésre akkor ez nem gáz, ugye ?A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
rígel
őstag
Hát ez nem, nekem is így volt, tartós mínusznál befagy a cső. Elegáns megoldás lenne, csak nem működik, kínai klímánál pláne. Kivéve, ha cső is be van fűtőszálazva és a tálca is, az a képről nem látszik.
Az alsó lyukat szabaddá kell tenni, még a pipát is kivenni. Kínai klímák esetén kötelező a fűtőszál a tálcába akkor is.[ Szerkesztve ]
-
xact
tag
Sziasztok!
Egyik ismerősöm mutatta hogy valaki így csinálja meg a kondenzvíz elvezetését a kültériből (fűtésre).
Ha jól gondolom ez így nem túl okés ugye?
Ahogy én tudom csak sima cső, semmi extra.
[ Szerkesztve ]
-
Pepe78
őstag
Ha elérte a beállított célt akkor a terelő lapátot közép állásba felzárja , és nagyon lassú fordulaton megy a beltériben a venti. Forgatnia kell kicsit , mert méri a beszívott levegő hőmérsékletét. A beltériben ha szemben állsz vele a hőcserélő jobb oldalán található benne egy kis érzékelő. Pont most megyek 8-ra egy Comfort X-et telepíteni. Biztos nem lesz hideg..
-
zeon.hu
nagyúr
Üdv!
Sinclair Marvin klíma, Gree+ alkalmazás:
Lehet benne látni a fogyasztást (esetleg 3rd party app?) vagy külső eszköz (pl TP link fogyasztásmérő) kell hozzá?[ Szerkesztve ]
#?*@&!
-
Winne
nagyúr
Sziasztok.
Sosem volt még klímám, ma szereltek fel egy Comfort X-et. Még nem volt időm tanulmányozni, csak be lett kapcsolva aztán megy a fűtés. Azt szeretném megtudni, hogy ha 25 fokra be van állítva, akkor ha a saját "termosztátja" szerint ha elértük a 25 fokot, akkor leáll teljesen, vagy mindenképpen megy a ventilátor csak lassabban, esetleg kevesebbet fogyasztva?
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
Casti98
tag
válasz Pepe78 #64174 üzenetére
Persze, nem ilyedtem meg a Mideatol, csak amit akartam All Easy Pro leghamarabb a jövő év februártól lesz elvileg elerheto a legtöbb helyen mert keszlethiany van belőle. Mivel idén kellene hogy meglegyen ezért ugy erzem kompromisszumot kell hoznom es ezert fogok a Sinclair Marvin fele fordulni.
"Je ne regrette rien..."
-
minas
aktív tag
Köszönöm minden válaszolónak. Kísérletezni fogok, valóban belefér időben, még messze a téli szezon vége. Két szobába lett egy-egy 3,6-os klíma telepítve (20m2/szoba), innen fűtjük tulajdonképpen a házat ami ~70 m2. A szobákban tartózkodunk az idő nagy részében, ezért lettek ide telepítve, amúgy elég ideális helyre, a beltérik a szobák közepére fújnak, jól oszlik el a meleg és nem zavar a légáramlat. Nappal 22-re, éjszaka 19-re van állítva a hőfok. A két klíma azonos beállításnál szinte azonos fogyasztást produkál. Még arra is kíváncsi vagyok, hogy 1 fokkal magasabb beállítás (nappalra 23 fok) milyen fogyasztásnövekedést jelent. A beltéri hangja 3-as fokozaton sem zavar, megszoktuk. Automatán, amikor beindul és maxon fúj, akkor azért az nem csendes
[ Szerkesztve ]
-
Pepe78
őstag
válasz Casti98 #64173 üzenetére
Sinclair MARVIN - Gree Comfort X
A kolléga nem volt szerencsés a Midea-val , de amit leírt az egy japó gépnél is előfordulhat bármikor.
A Gree - Sinclair -től egy Polar vagy egy Midea is tud jobb lenni ár/érték/hang / sokm indenben. Persze nem kell ordas nagy különbségre számítani. -
Casti98
tag
válasz curbowka #64147 üzenetére
Köszi hogy írtál, Midea már lekerült a listámról, amit néztem beszerezhetetlen idén, úgy hogy agyalok tovább hogy mi legyen. Az egyik ismerős szerelő a Sinclair MARVIN-t ajánja, itt a fórumon nem sok leírás vagy vélemény van erről, de próbálok máshol is utána érdeklődni.
"Je ne regrette rien..."
-
feco70
senior tag
válasz elfelejtette #64171 üzenetére
Kb azt tudja mint a Sensira
-
elfelejtette
veterán
válasz feco70 #64170 üzenetére
Egy 3,5-ös KPCA lett, így a szigeteléssel együtt talán elég lesz ez is. Meg vagyok vele elégedve, bár érzem a különbséget a Pana TZ-hez képest, hogy ez alapmodell, pedig egy árban voltak.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
feco70
senior tag
válasz elfelejtette #64166 üzenetére
Na melyik Fuji lett?
-
Al Brandy
tag
Én fix fokozaton használom az összes klímát itthon.
Telepítésnél fontos szempontnak tartottam,hogy olyan helyre kerüljenek a beltérik,hogy a lehető legkisebb légárammal tudják az egész helyiség levegőjét megmozgatni,illetve oda is jusson légáram,ahová közvetlenül nem tud ráfújni a klíma.
Azt tudom neked javasolni,hogy próbálgasd a beállításokat,amíg neked megfelelő lesz.
Minimum egy,de inkább két napig hagyj egy beállítást, hogy kb. valós képet kapj az összehasonlításokban. Hosszú a tél, bele fog férni.A fogyasztásmérőről megy most fix 2-es venti fokozaton 22 fokra állítva nonstop egy Mitsu Hr50VF. 40<x<50 m2 közötti térben, átlagos szigetelés mellett 22-23 fokra fűt nappal,reggelre kb.fél fokkal kevesebb van. Fogyasztása napi 3,9-4,2 kWh/nap így már vagy két hete.
Szellőztetés után szoktam felkapcsolni 3-as ventillátorra,de a hőfokhoz nem nyúlok, és így érezhetően jóval hamarabb visszaáll az eredeti hőmérséklet. Ilyenkor általában 40-150 W-al növekszik meg a fogyasztása,a hangja és a szél is még elviselhető szinten belül van. de ez csak pár perc.
Ha elérte az eredeti hőmérsékletet,akkor vissza szoktam venni 2-es fixre a ventit.Előttem szólókkal egyetértek én is.
Mitsubishi HR50VF, Hitachi RAK-25RPE/WPE, Trotec TTK 72 E
-
PROTRON
addikt
Elméletben ha hagyod hogy a beltéri nagyobb levegő mennyiséget mozgasson át, akkor kisebb deltaT-vel elkéne hogy érje ugyanazt a hőmennyiség átadást.
Ha kisebb a delta T akkor a kültérinek kisebb teljesítményen kell dolgoznia, márpedig ez a döntő a fogyasztás terén.
Ha nagy a belmagasság és szigeteletlen a helyiség, akkor ahhoz hogy tényleg csökkenhessen a fogyasztás, nem csak a venti sebességet kell állítani, hanem a beállított cél hőmérsékletet is.
Tehát akkor lesz alacsony fogyasztás, hogy ha nagyobb légsebességgel, de hűvösebb levegővel is el tudja érni a kívánt hőmérsékletet. Csak ugye a hűvös szél sokaknál kellemetlenebb komfort érzetet eredményez.Ezt sokan elrontják, azaz beállítják 23 fokra, autora, érzik hogy hűvös van mert csak 20 fokra melegíti fel a szigeteletlen nagyszobát, majd lekapcsol automatán, mert a benne lévő hőmérő a saját környezetében elérte a beállított 23 fokot.
Feltekerik 26 fokra, ekkor már érzik hogy kellemes meleg 23 fok van, de jajjj emelkedik a fogyasztás.
Ekkora olvassák hogy nagyobb sebességre állítva alacsonyabb a fogyasztás, de közben nem állítják a hőmérsékletet, így magas fokozaton magas 26 fokos cél hőmérséklettel felmegy a szoba hőmérséklete is és marad a magasabb fogyasztás. A meleg komfortos szoba megvan, csak mellé leírják hogy drága a fogyasztás, holott ők nem vezérelték rendesen.Engem most a zaj nem zavar, mert egésznap homeofficeban megy a zene, így 25-26 fokra állítom 3-as ventivel, a legtávolabbi ponton van a PC munkaállomásom, még ott is a hideg falnál 24 fokot elérve még tovább emelkedik a hőmérséklet, tehát visszaveszem ekkor 1 fokkal. Sajna rossz szigetelés és nagy belmagasság nem jó kombó.
BTW reggelente fürdőből visszaérve a szobába baromi jól esik a forró levegős orkán.
De filmezésnél már zavar a zaj, ott visszaszoktam rakni autora.Amúgy még érdemes játszani azzal is hogy a lapát forgatást auto-n vagy fix álásban hagyod, hogy melyik esetben milyen a hőkomfort.
Én idén már így használtam, de összehasonlítási alapom nincs, mert tavaly végig auton használtam most meg mások a külső körülmények.
+ csak most lett meg a "H" tarifa, nem volt időm megcsinálni a kivitelezést.
+nálam a további helyiségek hőmérséklet szinten tartásához is az 1 db nagyszobai klímát használom(nyitot ajtó), így nem ugyanaz a peremfeltétel.Jövőre már lesznek pontosabb adataim.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Strezi
őstag
Minnél magasabb a ventillátor fokozat, annál hatékonyabban tudja a klíma leadni a teljesítményt. Ha neked az komfortosabb is, akkor jóság!
[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
elfelejtette
veterán
Az elmúlt 24 óra fogyasztása szerintem jó fűtésszezon átlagnak. Nálunk kb. 2 fok a napi átlaghőmérséklet. Ilyenkor a régi C&H klíma a szigeteletlen házban már kb. 16-17 kWh-t fogyasztott, és a fűtésszezont 200 nappal számolva pont a ténylegesen elfogyasztott 3600 kWh jött ki. Most az 5 centi szigeteléssel az új Fujitsu klíma 8,5 kWh-t fogyasztott...
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
minas
aktív tag
válasz rmihaly #64164 üzenetére
Kösz. Most probálgatom, de még kevés a saját tapasztalat.
Azonos beállított hőmérsékletnél automata ventilátorral gyengébben fúj (azaz alacsonyabb ventifokozatot használ) és mégis kicsit többet fogyaszt, mint amikor 3-4-es ventifokozaton fixen tolja a levegőt. Az előbbi esetben rosszabb is a hőérzetem. Persze nem tudom, hogy a távirányítóval üzem közben való állítgatás után egyrészt mennyi a "reakcióidő", másrészt eddig csak on/off módban ment, bekapcsolt, felfűtött, leállt, most meg folyamatosan megy, de csak 500-550 W-ig szabályoznak le. Persze lehet, hogy ez normális ezektől a klímáktól átlagos szigeteltség esetén. Nyilván nem gondoltam, hogy 200 W-ot fognak fogyasztani, de kíváncsi leszek, hogy nagyobb mínuszokban (-5 és -10 környékén )mennyi lesz. -
rmihaly
tag
Szia!
Én próbaltam több félét, mert nem volt szigetelésem.
Szigetelés nélkül a klímáim kinti 4C-nál kb 350-400W-ra szabályoztak vissza.
A beltéri fokozat általában Auto ill. este a legalacsonyabb volt.
Fogyasztást jelentősen a klíma venti fokozatai nem befolyásolták (azaz az én használatomnál konzekvensen mérhető különbség nem volt).Nagy hidegben (< -5C) azért nem tudta tartani a benti hőmérsékletet a legkisebb venti fokozattal. Auto ventire állítava Low és Mid fokozat között állítgatta magát kb 2 óránként alapban alacsony és ritkán közepes fokozatban, befújt levegő hőmérséklete 35-50fok között változott.
Miután megvan a szigetelés most alig 220W-on megy egész nap a klíma, folyamat alacsony fokozaton (Auto ventilátor fokozatban)
Én pár kwh-ért nem hallgatnám a klímát egész nap közepes/nagy fokozaton.
Volt még olyan próbám, hogy napközben, amikor nem voltam otthon akkor High fokozatra tettem, de ebben az üzemmódban On/off módba ment át (legalacsonyabb benti hőcserélő hőmérséklet 35fok lehet, az átmozgatott levegővel kb 2,2-5,1kW hőenergia jön ki, ami nem kell a lakás hőmérsékleten tartásához!)
-
minas
aktív tag
Van arra valami tanács, vagy tapasztalat, hogy ugyanolyan körülmények között melyik használati mód jelent kisebb fogyasztást? Azaz pl. beállított 22 foknál az automata ventilátor szabályzás, vagy egy bizonyos fokozat fixen a jobb? Érdekelne ki hogyan használja a klímáját fűtés módban. Illetve mondjuk egy 3,6 kW klímának fűtésnél normál esetben hova kellene legalább és időnként leszabályoznia üzem közben? (nyilván szigeteléstől, szobamérettől, beállított hőfoktól stb. függ)
[ Szerkesztve ]
-
freeknight
őstag
Arra figyelj, hogy csak az éves elszámolás idején éri meg váltani, különben horror átalányt fognak számítani a fennmaradó évre, ez tapasztalat.Az átalányról diktálósra állás lényegesen kötetlenebb folyamat, azt lényegében bármikor megteheted, de fordítva zsebbenyúlós lehet.
-
-
rmihaly
tag
Ha jól átgondolod teljesen mindegy, hogy havi diktálós/havi átalány díjas vagy.
Jelenlegi szerint befizeted a lakossági piaci árast, aztán elszámolásnál jóvaírják.
Azt kell eldöntened hogy neked kell e az a pénz, amit most szolgáltatónál hagysz, vagy van jobb helye is.
Ha nem akarod a szolgáltatónál tudni a pénzt, akkor viszont a havi átalányos jedvezőbb neked.
De csak rezsi oldalról nézve vagy ha nem csinálsz semmit a pénzzel teljesen mindegy hogy milyen elszámolásban vagy.
[ Szerkesztve ]
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Most diktáláson vagyunk áramban.Számolgattam 2800 kWh volt az előző éves fogyasztásunk.
2 klímával mindennel együtt.Ketten vagyunk,fűtési szezonon kívül minimális 150 kWh-t szoktunk fogysztani,de a téli időben amikor mennek a klímák ez növekszik természetesen.Igaz az sem horror de 2 klímával már átlépjük az éves limitet is.December,Január,Februrárban bőven a havi limitet is 400 kWh körül vagyunk a klímákkal együtt.(Kandallóval is fűtünk néha)
A kérdésem az lenne jobb lenne visszamenni átalányba?!A rezsi topikban írták az jobb lenne.
Szerintetek?Így most havonta látom mennyi fogy és fizetem.
Nem "H" tarifások vagyunk.
Köszi,sorry az off miatt.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
-
pjen
félisten
válasz PROTRON #64151 üzenetére
És ha beáll a démász a H tarifával, ügyfélnél fenn a klíma, de csak két év mulva huzalozza be? Az ő háza. Ha az ügyfél betartja az álltalános előírásokat nem hiszem, hogy a szolgnak bármilyen beleszólása lehetne a kábel vezetésbe.
Viszont ha már H tarifa és ellenőrzés. Egy H tarifa képes klíma ami H tarifával is üzemel, ha nincs csepp tálca fűtése és utólag a klímás beszereli 10W/ m. Az lopásnak számít, vagy legalábbis szabálytalan vételezés? -
baloghgabor
aktív tag
válasz PROTRON #64151 üzenetére
Arra írtam, hogy az árajánlat 3 hónapig érvényes részükről, ha elindítom a folyamatot.
A többit sem én találtam ki, regisztrált villanyszerelő jött ki, mérte fel a dolgokat. Én lettem volna a legboldogabb, ha az óra belefér a régi szekrénybe. De csak általam használva van már 20 éve, akkor költöztem ide. Akkor volt óra csere, de a szekrény már akkor is öreg volt. Szabvány szerint nem lehet benne, nem is fér. Csakis telekhatárra, abba a nagy dobozba, amit ők fogadnak el, és kell mégegy oszlop, mert pont nem a telekhatáron van az sem. Utána pedig a külön történet a földkábel és új csatlakozás. Ezt már nem is számoltam, mert így is magasan több, mint amit az egész érne.bégé
-
PROTRON
addikt
válasz baloghgabor #64150 üzenetére
"3hónap a garantált ára" ezt nem tudom mire írod. Az MGT egy szerződés, aminek a feltételei 3 hónapig fogadhatóak el. Ez nem az árra vonatkozik, az EON/Démász satöbbi egységárai hatósági rendeletben vannak meghatározva, adott időszakban kiadott összes MGT esetén ha földkábel kell 15 méter felett, egységesen x forintért telepítik. Ha az összesített (nappali+"H" tarifa együtt) átlépi a fázisonkénti 32A-t akkor megint csak amperenként fix x összeg a hálózati fejlesztés díja.
Ezt csak a jövőre vonatkoztatva írom, mert az ilyen "elment a kedved a dologtól" szoktak utána olyan kiforgatott tanácsok elindulni ismerősöd köreiben, hogy ihaj és olyan furcsaságokat hallunk vissza a megrendelőinktől hogy ketté áll a fülünk.
A lejáratot arra írtam, hogy nyilván az adott telket meg kell nézni hogy hogyan lehet a régi sz.r légkábel cserédet legolcsóbban megoldani, de simán elképzelhető hogy van olyan forgatókönyv ahol a régi fa szekrény helyére kerülhetne az új szabványosított műanyag mérőhely és akkor már a mért vezetékezési költség jelentősen csökken.
A "H" tarifa esetén rengeteg ember próbálkozik lopással, ahogyan a vezérelt "B" bojleres tarifa esetén is. Ezért van beleszólása a mért oldali vezetékezésbe is.
A szerződési feltételbe beletartozik, hogy "H" tarifa mérőre milyen paraméterekkel köthetsz milyen típusú berendezést. Na most ennek a legbiztosabb megoldása az ha előre leírják hogy a mért oldalon mit várnak el hozzá és akkor később ebből nincs vita hogy
"jaj hát nem tudtam hogy nem szabad télen számítógépet járatni az 1/3-al olcsóbb áramról, hisz a klímában is van egy kis PC".
Na ezért van teljesen jogos beleszólása a belterületeden belüli vezetékezésbe amit le is fognak mostantól ellenőrizni, mert szaporodtak a visszaélések.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz PROTRON #64148 üzenetére
Mondjuk engem baromira nem érdekel mit és hogyan csinál a DÉMÁSZ, még ha téged ez nagyon is foglalkoztatna. Számomra egy volt a lényeg, hogy a régi, fa óraszekrény nem jó nekik, a telekhatárra rakja ki egy nagy, földbeásott dobozban kettő új, szabványos órát helyez el, egyik a régi helyett, egy új, a másik a H tarifás mérő. Az meg, hogy hozom be utána a régi csatlakozóig, megint egy másik történet lenne, akármennyi pénzért. Nyilván nem kellett és nem is fog kelleni ennyi pénzért, hogy hátha ezer év alatt majd talán megtérül. Különben meg ha jól emlékszem, valóban 3 hónap a garantált ára, de a megvalósítása pedig 18 hónapon belüli. Így akár jövő nyárra meg is lehetett volna ha egy éve megrendeltem volna.
bégé
-
pjen
félisten
válasz baloghgabor #64145 üzenetére
Szerintem Démász be áll az óra szekrénybe és passz. Onnan a Te probémád. Akár tehetsz vastagabb légkábelt is. Gondolom olcsóbb mint árok és föld kábel kombó.
-
PROTRON
addikt
Az a gond a kiragadott példáddal, hogy nem raktad be ide (a személyes adatokat kisatírozva) a beérkezett műszaki gazdasági tájékoztatót.
Biztos vagyok benne hogy csak a lényeget felejted ki az élménybeszámolódból.
Azért elejtesz olyan morzsákat amik alapján a szakavatott szemek sejtik hogy nem csak 10 perces melóért akarják elkérni azt a pénzt...(pl hogy valójában máshonnan máshova kell vinni az új betápot...etc)Pl mi villanyász cégként amikor berendelünk alvállalkozótól földkábel telepítéshez árokásást, méterenként 15k-ért csinálják. Tény hogy olyan tempóval dolgoznak hogy le a kalapom, kézzel csákánnyal feltörik még télen is a legdurvább keménységű altalajt, amihez a nálunk dolgozó 2 ajtós szekrény méretű erdélyi villanyász is bontó kalapácsot használ.
3 óra alatt kiássák azt a hosszat amit mi 4 napig ásnánk, belefektetjük a kábelt közben meg temetik is vissza és du 5-re úgy néz ki a terep hogy már lehetne füvesíteni.Szal nagyon nem mind1 hogy mi is szerepel abban a "780k"-ban tételesen felsorolva.
Pl mennyi ebből az amper díj, mert ugye valamiből a hálózat fejlesztést is fizetni kell.Amúgy ha nem írtátok alá és küldtétek vissza az MGT-t, akkor 3 hónap után lejárt. Ilyenkor beadhatsz új igénybejelentést, más értékekkel...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
törölt tag
Nálam sem lesz, mai árakon 15 év alatt jönne vissza az ára, és abban sem vagyok biztos, hogy január 1. után még lesz "H" tarifa.
-
baloghgabor
aktív tag
Én sem értem, de hidd el, nem magamat akarnám szivatni. Ott van a régi oszlop és légkábel, a régi tetőtartó, csatlakozó, ami felőlem akár maradhatna is, azaz a légkábel valóban kevés, mert az másik kellene a H tarifa okán. De akkor is olcsóbb lenne, mint földkábel és annak a munkadíja. De maga a DÉMÁSZ által kért összeg is horror, amit kér ezért hogy a telekhatárra rakjon egy plusz órát, meg a H tarifáét. Szóval részemről biztosan nem lesz H tarifa.
bégé
-
pjen
félisten
válasz baloghgabor #64142 üzenetére
Ezt én sem értem, berakták a H órát, 3 plombált kismegszakítót, aztán FI relét és három plombálatlan kismegszakítót és passz. A többihez a szolgáltatónak semmi köze.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz bogabi #64141 üzenetére
Ha zavar, akkor nem kell olvasni, ahogyan én is fogok tenni itt. A H tarifa volt képben legutóbb, ami kizárólag és nálam kerül ennyibe, máshol örömmel várják a jelentkezőket és fillérekért kötik be. A klímával kapcsolatban volt pár kérdésem, amire azóta sem érkezett érdemleges válasz. Nem, továbbra sincsen garancia, nem írom le századszorra, mert már engem is idegesít.
Azoknak volt igaza, akik már régen elmenekültek innen, mert lassan nem igazán jó a fórum másra, mint beleállni a másikba. Szóval, vesz és használ mindenki olyan klímát, amit akar. Azután meg használja egészséggel!bégé
-
senior tag
válasz baloghgabor #64139 üzenetére
Nem akarlak megbántani, félre ne érts, de Te pörögsz itt hetek/hónapok óta a rosszul működő klímád miatt. Két lehetőség van: ha garis, megpróbálod kipréselni a javítását garanciában, ha ez nem jön össze, akkor fizetősen. Vagy kuka a klíma. Nem azt mondom, hogy ez így rendben van, de attól, hogy hetente beírsz ide néhány posztot a klímádról, nem fog megjavulni. Neked kell lépni valamerre ez ügyben. Ez a fórum aligha hiszem, hogy megoldást tud adni a problémádra. Csak hogy értsd, amit írok: nekem is szar 4 Panasonic klímából 3, a garos javíttatását hónapok óta intézem, most már talán célvonalban vagyok, de nem írom tele ezt a fórumot a problémámmal. Azt nekem kell megoldani.
A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.
-
arnyekxxx
veterán
válasz baloghgabor #64139 üzenetére
Nézd, te állítottad, hogy 1000 házból 999-ben úgy lehet csak bekötni a H tarifát ahogy te leírtad, erre szeretnék valami alátámasztást a részedről.
Kezd már ez a fórum is az alja lenni, pár sértett meg nem értett ....... miatt lenni.
Az önreflexió képessége pozitív tulajdonság. -
baloghgabor
aktív tag
válasz arnyekxxx #64137 üzenetére
Jó, hagyd el a beton oszlopot. A szerelés meg gondolom ingyen lesz akkor neked. A szekrényért meg fizet a szolgáltató, hogy odatehesse a számodra! A többi sincsen beleszámolva, még a te kedvedért se! Sehol sem írtam ezt sem. De ha van kedved meg kötöszködni, keress már mást magadnak kisded játékokhoz, jó?! Kezd már ez a fórum is az alja lenni, pár sértett meg nem értett ....... miatt lenni.
bégé
-
arnyekxxx
veterán
válasz baloghgabor #64135 üzenetére
Szerinted 1000 házból hánynál raknak betonoszlopot a kerítéshez majd arra odavaló szekrényt aztán még 80m földkábelt a házig? Megmutatnád streetview-n azt a területet ahol 1000 házból 999 igy van bekötve?
-
baloghgabor
aktív tag
Sajnos nem találom a DÉMÁSZ hivatalos levelét, amit ez után kaptam, amikor ezt a regisztrált villanyszerelőtől kaptam messengeren. Beadta a kérelmet és hamar is jött a hivatalos válasz tőlük, ha jól emlékszem 780.000Ft nagysága volt. Ez csak egy hirtelen kalkuláció, mindenféle szerelés és egyéb nélkül:
(persze aki érti miért lehet ennyit elkérni?! )
bégé
-
mjani1172
addikt
Van egy H-tarifa igényem április óta, a cégben június óta meg napelem.
A sok f.reg meg sem mozdul, nem reagál.
-A telefont nem veszik fel.
-Az email-ra nem válaszolnak.
-Időpont nem foglalható.
-személyesen ügy nem intézhető, foglalás nélkül.
Ez még az áron felül. -
Directors
senior tag
válasz arnyekxxx #64127 üzenetére
Nálunk most lett kész ősz elején a 3 fázis és a mérőhely szabványosítása. 300 ezer alatt volt és fa szekrénybe mehetett minden. Sok helyen nem értem miért nem engedélyezhetik csak műanyagba. Elég fura ez. Nálunk opusz titász volt.
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz arnyekxxx #64130 üzenetére
Szerintem próbáld ki a szolgáltatóval, hogy kérsz a kerítésbe egy órát, H tarifával és onann majd azt csinálsz vele, amit te szeretnél! Biztosan jóvá fogja hagyni. Nem, nem tipikus, csak 1000-ből 999, persze nem felétek, mert ott bármit lehet megtenni biztosan.
bégé
-
arnyekxxx
veterán
válasz baloghgabor #64129 üzenetére
Tényleg nem értem, ha az óra a kerítésen van onnantól a szolgáltatónak mi köze van ahhoz, hogy utána mi hova és hogyan megy (amíg nem lopod az áramot)?
Na mindegy, azért ez nem az a tipikus szituáció ami 1000ből 1 embernél többel előfordul.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz arnyekxxx #64127 üzenetére
Lehet ott berakták, itt nem fogják. Régi, fa szekrény, ami nem szabványos, fa doboz, nem csinálja meg a DÉMÁSZ. Mivel pedig a telekhatárra megy a szabványos szekrény, még én vágjam ki a kerítést, hogy az óraszekrény beleférjen, hozzam be 80cm mélyen a földkábelt és oldjam meg a régi csatlakozását, amit majd talán át fog venni a szolgáltató. Az összes költséget megsaccolni sem tudom és nem is akarom. De hogy a félmillió duplája lenne, az minimum.
bégé
-
Tikakukac
titán
válasz baloghgabor #64125 üzenetére
Ez más sztori.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
arnyekxxx
veterán
válasz baloghgabor #64125 üzenetére
szolgáltató küldte a H tarifára. Ja és a telekhatárra,
ezt nem igazán tudom értelmezni, a H tarifa nem új vezeték behúzása hanem egy villanyóra felszerelése az A1 mellé. Új vezeték akkor kell ha ampert is bővíttetsz és nem bírja a régi de ez meg nem H tarifa kérdése, A1-en is ugyanannyi az amperbővítés díja.
A szekrény érdekes dolog, haveromnak ősrégi faszekrénye van, simán berakták neki a H órát szintén 2 éve. Volt hely az órának, berakták.
[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
válasz #72755712 #64120 üzenetére
A gázrendszert ingyen építik ki és a gázkészülékek karbantartásmentesen örökéletűek.
Egyébként nekem a teljes villanyórakiépítés új bekötéssel 3 fázissal + B + H órákkal pluszampervásárlással nem volt félmillió 2 éve. Nyilván aki most akarja megcsináltatni és emiatt pluszba szabványosítani is kell a szekrényét annak nem olcsó, de mindenki előtt ott van már13 éve a lehetőség.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz Tikakukac #64122 üzenetére
Én kaptam tavaly ősszel egy közel 800ezres ajánlatot, akkor még EDF DÉMÁSZ, mint szolgáltató küldte a H tarifára. Ja és a telekhatárra, ami 80m a háztól. Onnan még én hozzám be, föld kábelen, plusz a régi szekrény ki, az új csatlakozási pont fel, DÉMÁSZ regisztrált szerelővel, nem aprópénzért, egy éves kifutással.
A másik meg, hogy mivel én a holdon élek (sok klímás szerint), senki sem jön ilyen messzire, mert ez nem éri meg nekik, mert addig vagy három klimát dob fel máshol. Az meg hogy már most nem működik új létére a klíma, csakis az én hibám, de mire meg lenne varázsolva, lehet a gatyám is rámenne. A kötelező karbantartásról nem beszélve, mert az is valami mumus a szerelőknek nálam. Szóval inkább nem számolok semmit se!bégé
-
Tikakukac
titán
válasz #72755712 #64123 üzenetére
Villanyszerelő családunk van, nem kell hívni senkit.
Van egy remek hírem, még neked, egyszeri embernek is 75 ropiért odaadja a Henselt a random bolt és máris nyertél 325 ezret, a szereplőnek már csak kötnie kell
Ha nem lenne hiány Csatáriból, akkor ugyanez 25k lett volna.
Óvatosan a fél millákkal.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
válasz #72755712 #64120 üzenetére
Valaki bontsa le nekem a fél millás H berakást végre. Fél milla az akkor oké, ha adok neked egy üres lakást az oldalán egy lyukkal.
Szerencsére a konvektort se kell karbantartani, nem megy tönkre, nincs kéménye stb.
Családi ház és Pest belváros is megvolt most klíma telepítéssel. Utóbbi az új konvektor miatt, üzemelés és mobilklíma kombóval messze drágább lett volna. Mert azt sokan elfelejtik, hogy a 40 fokos lakásban a FÉG nyáron nehezen hűt.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
baloghgabor
aktív tag
Hát, bizony, lehet fog működni is a klímák egy része. Nálam nem is ment a kis Fujitsu sajnos akkor. Vagyis próbált, de -25© volt (nem, nem hiteles a hőmérő sajnos), de olvasztott, majd elindult egy kis ideig, majd megint olvasztott, meg is volt zavarodva a kis hülye japán! Mondjuk az LTCA tolta a meleget rendesen akkor is. De hogy mit fog művelni az új kínai/magyar, az tényleg a jövő zenéje még. Mondjuk fa az van, kandalló, sparhelt, kályha, minden más is. Csak a derekam bírja majd! De én is jobb szeretném, ha ennél nem lenne hidegebb télen sem.
bégé
-
Tikakukac
titán
válasz #72755712 #64116 üzenetére
Milyen durva lesz az a pár nap, szinte görcsben a gyomrom. Majd arra gondolok, hogy milyen jó volt a norvég paneles 100k-s villanyszámla a lábat perzselő konvektoros hőhullámokkal ami csinált 50 fokot a plafonra és 15 fokot a szoba másik felére.
Ja, nemA fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
törölt tag
válasz kardkovacsi #64115 üzenetére
Akkor érkezik el az igazság pillanata, egy gyengén szigetelt háznál minden leolvasztást érzi az ember a saját bőrén, hacsak nem dupla a kültéri, hogy amíg az egyik fele leolvaszt, a másik fele tudjon fűteni. Ja, és nem napi ~5 kWh, hanem a duplája/háromszorosa lesz a fogyasztás.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz baloghgabor #64095 üzenetére
Bizony az nagyon durva volt, napközben is -17 fok volt és napokig.
-
WaterWave
veterán
-
törölt tag
válasz baloghgabor #64095 üzenetére
-
hódmaci
senior tag
"mindennel igy lesz ami nem Daikin vagy Mitsubishi"
Ismerősömnek daikin került a kukába gari utáni javításnál alkatrész "hiánya" miatt.
Bár igazad van, alkatrész volt a készülékhez.
Viszont az alkatrész és beépítés ára miatt gazdasági totálkárba került a készülék.
Úgy látom, ez miatt ezekhez a márkákhoz sincs "alkatrész" gari után.Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
Pepe78
őstag
válasz baloghgabor #64106 üzenetére
Milyen névre mehet a javítási számla?
-
Pepe78
őstag
válasz baloghgabor #64104 üzenetére
Nem pörgök rajtad.
Segíteni próbálok. De csak annak lehet, aki akarja.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz Pepe78 #64103 üzenetére
Kár pörögni rajtam. Ami idei klíma, arra írtam, hogy majd kiderül évek múlva mi lesz vele. Felőlem gyárthat ezer éve bármelyik kínai bármit, nekem nem fog kelleni. Akinek jó, annak jó. Én nem fogok kísérletezni soha többet vele. Eleget olvastam már, hogy van másnak is, akinek nagyon nem jött be. Nekem meg pláne!
Majd ha lesz olyan szerelő, és forgalmazó, aki hajlandó szóbaállni egyáltalán velem, vagyis a klímával, akkor majd visszatérhetünk rá. Gyanítom ez lesz sohanapján. Tudom megintcsak bennem van a hiba biztosan.bégé
-
Pepe78
őstag
válasz baloghgabor #64101 üzenetére
Nézz utána , hogy mióta gyárt klímát a Midea , Gree , AUX. Nem ez lesz az első telük.
A te géped esetében meg ne itt keresed a megoldást ebben a fórumban. Neked egy szerelő kell aki intézi a bevizsgálást majd adott esetben a garanciáztatást a Polar felé.
Van garancia , van alkatrész ellátás. -
baloghgabor
aktív tag
válasz Pepe78 #64099 üzenetére
Írtam volna olyat konkrétan, hogy nem fog fűteni télen?! Persze az is elképzelhető, hogy lesz olyan kínai, amelyik fog. De hogy sok év múlva mi lesz, azt hiába jósolod előre, az majd akkor derül ki, ha elmúlt. Azt nem tudom elképzelni, hogy a kínaiak sokat fektetnének bele egy hathatós vizsgálatba.
A Polárral pedig nem csak ez a bajon van, le is írtam már párszor, nem fogom ismételni. Nyilván nem vártam el tőle, hogy hozza a minőséget, de szerintem az, hogy össze-vissza működik, éppen a 'hangulatától' függően, az eléggé meggyőző volt számomra, hogy kínait az életben sem fogok venni. Akkor inkább semmit! Persze akinek ez megfelel, az vegyen ezt, én nem fogom ajánlani senkinek sem.bégé
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest