Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz arnyekxxx #73349 üzenetére
Valóban, akkor nem tudom mi az újdonság. Lehet az igény a magas hőfokra. A R32 tudja az 55-60 fokot? Azért kérdem, mert pont a múltkor nézegettem a Daikin hibrid kazánjait és van két nagyon hasonló modell, egyik R410 a másik R32. Előbbi tud 55 fokos előremenő vizet előállítani utóbbi csak 50-et. Nem tudom ez mennyire gáz függő vagy csak így adta ki ezeknél a berendezéseknél.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz arnyekxxx #73296 üzenetére
A trükk ott van, hogy ilyenkor mínuszban jegesedik a kültéri. Ilyenkor rövid időre megfordítja a klíma a hőáramlást, azaz bentről von el hőt. Az azt jelenti, hogy időnként párát is visz ki a házból. Még akár ez is lehet, de szerintem inkább az, hogy az egy viszonylag rosszul szigetelt ház lehet és most ebben a hidegben nagyon alacsony páratartalmú levegő jön be. Ha meg kicsit "szelel" az ingatlan akkor elég hamar "kiszárad" a levegő.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz #94522368 #71103 üzenetére
Akár. Gondoltam van valami backup megoldás, ezek szerint volt. Azért nehéz a felhasználónak elmagyarázni, hogy akkor biztosíték le, meg fel. Annyi, hogy pont olyan időszak van amikor nem kell a klíma, így simán lehet arra gondolnak meg se nézi az ügyfél, áramszünet meg úgyis lesz valamikor
Én is csak kíváncsi voltam mennyi a klímák fogyasztása ha nem mennek(9,4 kWh eddig szeptemberben). -
kardkovacsi
senior tag
válasz kardkovacsi #71100 üzenetére
Egy biztosíték lekapcsolás meg visszakapcsolás után megoldódott. Akkor egész okosra van megcsinálva, mert visszaállt az előző firmware-re mindegyik.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz TeeJay #71002 üzenetére
Hát akkor ne rakd fel a legutolsó firmwaret. Mert nálam a négy Stylish beltériből 3-ra felment magától és mindegyik offline is lett tőle. Jött is az üzenet a Daikintól, hogy vizsgálják.
Örülök neki gondolom ők is, mert ha ezzel sikerült gallyra vágni a beltéri wifi modulját akkor bizony jöhetnek frissíteni a firmware-t kézzel, ahogy tudják.
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz TeeJay #69448 üzenetére
Nyilván van igazság abban amit mondasz én csak ennek az elvnek a végtelen primitívségére próbáltam rámutatni.
A kompresszornak az a legjobb ha egyfolytában megy. Tehát a ki- bekapcsolás csökkenti az élettartamot. Nyilván nálam ez kevésbé játszik mivel a négy klíma valamelyike úgyis megy és akkor megy a kompresszor is.Amúgy meg túlbeszéltük
-
kardkovacsi
senior tag
válasz TeeJay #69414 üzenetére
Ne viccelj, hát pont ez a baj. Egy modern ház fala 0,15-ös U értékkel megy, egy 30 éve épült meg 0,75-el. 5x különbség (ugyanez igaz az ablakokra vagy az árnyékolásra). Ezt nem figyelembe venni, enyhén szólva butaság.
Nyilván az jobb ha a beltéri lekapcsolja a kültéri egységet mert az egyszerűen nem tud annyira leszabályozni amennyire kéne.
10 fő...ez egy jó érv de lássuk be ennek pont semmi köze a légköbméterhez[ Szerkesztve ]
-
-
kardkovacsi
senior tag
Én kértem, mondjuk 4,2-es is ott volt a terítéken, de olyan pici volt a különbség, hogy mindegy. A végső árban gyakorlatilag mérési hiba volt. Fűtésre meg jó a nagy, mert általában az a minta, hogy szellőztetünk egy nagyot télen és a klímával fűtöm vissza a házat (ha olyan az időjárás és nincs fagy).
Inkább csak az okoskodás volt a bosszantó -
kardkovacsi
senior tag
Van ez a brutál meleg és így eszembe jutott, hogy amikor jöttek telepíteni a klímákat a klímaszerelő okoskodott, hogy a nappaliba+étkező+konyhába+folyosó egy része (65 m2) könnyen lehet nem lesz elég az 5-ös klíma (plusz a három szobában van még három darab kettes mindezt egy kültérivel hajtva).
Na most ehhez képest az egyik szobában, ami dél nyugati tájolású, megy a 2-es bekapcsolva, egyfolytában és kész
Úgy látszik a klímások valahogy nem tudják ezt a légköbméterre számítást sehogy se elengedni. Pedig finoman próbáltam jelezni, hogy a közel passzív ház szigetelés meg a redőny miatt az egész ház melegedése 2-3 Kw-nál nem lesz több.
Nyilván ha elkezdünk főzni vagy hasonlók akkor esetleg igény lesz a nappaliban lévő ötösre is de hogy kevés lesz az elég vicces állítás[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz PROTRON #65809 üzenetére
Szerintem is. Ezért is jó az a kismegszakítóba épített fi relé.
De srácok tényleg köszi. Ezért szeretem a prohardveres fórumokat (napelemes is pont ugyanilyen), itt nem kezd el senki se anyázni, szemben a facebookal ahol már 5 villanyszerelő jött volna aki 6 féle hibát talál de egy megoldást se mond mert az véletlenül rontaná az üzletét.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
Nem, nem
Szóval felállás a következő. Van kint az előkertben egy villanyóra szekrény. Ilyen klasszikus Hensel vagy hogy a pékbe hívják. Ott van az óra, meg onnan megy be az áram a házba, direktbe (házban külön FI relé van). Viszont a villanyóra szekrényen van egy 3 fázisú CEE dugalj, meg még két sima. Ehhez van a posztolt fi relé a dobozba betéve, házba direktbe megy a három fázis.Mivel a klíma kültéri a doboz mellett van, jóval közelebb a házban lévő biztosíték táblához ezért az áramot nem a benti táblán keresztül húztam, hanem direktbe lett a földbe ásva egy kábelcsatorna és az bemegy a villanyóra szekrénybe. A vezetéket egy kismegszakítóval meg a FI relé után kötöttem.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Strezi #65800 üzenetére
Akkor ennyi, meg is oldódott. Köszönöm.
Mint mondtam ez egy három fázisú CEE csatlakozónak lett odatéve és én kötöttem rá a kismegszakítót erre. Ezért kérdezősködtem
Inkább ezt meghagynám, a CEE dugajlnak és bekötök egy másikat a klímának. Ezek a kismegszakítóval egybe építettek nem jók? Kevés a helyem, ha lehet egy olyat tennék be. -
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz #73959936 #65786 üzenetére
Éjszaka szakadt az eső, ezért gyanakodok, de egyetértek a fi reléek is lehet baja. Át is tudnám kötni, vagyis kikötni. Csak a fi relé kevésbé tolerálja az elkeféléséket. Emiatt félek, hogy ha kiszedem a fi relét akkor legközelebb nem 30mA lesz ami ami esetleg valamit beterhel hanem 20A és akkor jön a mérőfüst
De köszi, akkor várok még 1-2 alkalmat, ha megint eső esetén dobja el magát az már minta -
kardkovacsi
senior tag
Két kérdés. Szoktak-e fí relét rakni a klíma elé? Én raktam a 4-es multi kültéri elé.
A másik mennyire érzékenyek erre ezek a berendezések? Reggel lerúgta a fí relét az egy hete frissen telepített cucc (nem használjuk csak a wifijén láttam, hogy offline). Lehet valahol nem zár tökéletesen a burkolat? Tudom forduljak a telepítőhöz, csak előtte kicsit kutakodom a témában. -
kardkovacsi
senior tag
Amikor a klíma szerelő a beltéri szerelése közben azt mondja letört egy fog. Kellene valamire gyanakodni?
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz ProdyG #64657 üzenetére
Valami csövet nem tudsz odatenni és elvezetni. Tegyél oda egy 50-es könyököt a végére meg egy drén csövet amit úgy egy méteren lefektetsz és az egészet körbetekerd geotextillel vagy eleve geotextiles csövet veszel és csak a végére drótozol rá egy geotextil darabot. Azon elszivárog a víz és el is vezeted a faltól.
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz mjani1172 #64633 üzenetére
Azért számolj utána. Tegyük fel 200 watt. Megy a tévéd 10 órát, sok helyen van ám, anyapótló a tévé gyereket bevágják elé nézzed vagy csak egyszerűen szól, hogy valami zaj legyen. Szóval 200W, 10 óra 2kW. Azaz napi 74 Ft (ocsó rezsi-csökkentett árral). Éves 27e. 10 éves időtávot nézve 270e forint. Mellesleg rezsicsökkentés előtt ilyen 42-45 forint volt egy kWh.
Szóval nem elhanyagolható ám ez csak úgy tűnikDe én lehet lemaradtam valamiről amikor még mentek a plazmák és épp tévét vettem 2008-ban akkor ilyen 300-400W-os fogyasztásokat írták mindenütt.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz forumpista #64605 üzenetére
Ez igaz, de mint írtam egy nagyobb eső esetén is kijön ha probléma van. Ha meg nincs akkor meg mindegy. Ha van néha X víznyomásod (nyári eső), akkor akkor annak a töredéke pont lényegtelen még ha gyakrabban is van. Nyilván abban egyetértünk, ha meg tudod oldani akkor old meg, de ezen parázni szerintem értelmetlen. De ha zavar mint írtam tedd el 50 centivel a faltól a kültéri egységet és akkor meg van oldva. Amúgy ez arra is jó ha nyekereg a szomszéd bármikor be tudod vonni a falat hangelnyelő szivaccsal és akkor jelentősen csökken a hangja a kültérinek mert sokszor a hangok jelentős része visszavert hang. Nálam is így lett megcsinálva a kültéri talapzata.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz mjani1172 #64597 üzenetére
De elszivárog, ez az amivel egyáltalán nem számoltok. Van házam, látom ezeket a dolgokat. Meglepődnél a föld mennyi vizet képes elnyelni. Csak, hogy érzékeld az arányokat. A szikkasztónk, erősen agyagos földben, kútgyűrű, alja kulé és csak lefele tud szivárogni. 2,5 m3-es, (0,9 az átmérője, és 0,9 méter magas), aminek az alapterülete 2,8m2 (3,14x0,9). No, ebből a szikkasztóból a teljes tartalom, igen a 2,5 m3 eltűnik 1,5 nap alatt (nagy eső után megtelt, néztem hogy milyen ütemben fogy). Nem 25-50 liter hanem 2500. Két nagyságrendnyi különbség. No ez az amit már nem építünk a fal mellé, mert tényleg problémát okozhat. Két vödör víz konkrétan lópikula és itt még oldal irányba is mehet a víz, mert a környező talaj nincs telítve.
Nyilván ha nagyon parázol akkor 50 centivel elteszed a faltól és kész. De mondom, statikai problémát (mert itt mintha valami alámosásról lett volna szó) biztos nem fog okozni.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz forumpista #64577 üzenetére
10 liter víz 1 m2-en az 10mm csapadék. Egy nagyobb nyári zivatarnál leeseik 30-40mm 15-20 perc alatt, úgy hogy mindenhová. Itt meg 10mm, egy egész nap alatt és el tud szivárogni, minden irányba. Alapot kimosni biztos nem fog (erre reagáltam), ha meg rossz egy ház víz szigetelése akkor egy nyári eső sokkal nagyobb problémákat okoz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz tibibi #64570 üzenetére
Eleve definiált már a "folyamatos" 10-20 liter vizet? Másodpercenként, óránként, naponta? Vagy talán abban a tévedésben élsz, hogy 20 liter vizet "gyárt" a klíma másodpercenként?
Azért picit gondolkodjunk már, mennyi víz csapódik ki egy klímán? Napi 10-20 liter víz. A semmi főleg, hogy leolvasztáskor annak egy része eleve gőzzé alakul.
Ami problémát okoz az amikor a vízmosás van, az napi egy vödör víz nem fog alámosni egy alapot sem. Amikor ilyen repedt házakat látsz akkor legtöbbször az eresz csatorna van rossz helyre vezetve. Egy tető össze vizét hasonlítod össze egy klíma kültérin kicsapódott mennyiséggel. Mint írtam több nagyságrend van a kettő között. -
kardkovacsi
senior tag
válasz forumpista #64564 üzenetére
10-20 liter víz a ház tövébe, az semmi. Az elszivárog pillanatok alatt. Statikai problémát biztos nem fog okozni. Ahhoz 2-3 nagyságrenddel több víz kéne.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz stevewonder #64562 üzenetére
Akkor vedd az olcsóbbat, nem vagyunk egyformák. Nekem kifejezetten tetszenek a technikai újdonságok, ezért is szeretek a felső polcról vásárolni, már amikor megtehetem.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz stevewonder #64535 üzenetére
Én meg azt gondolom, ugyancsak hozzá nem értőként, hogy az ilyen drágább cuccok legtöbbször az apróságokban adnak sokkal többet, amire így ránézel és azt mondod, hmm ez igen, igényes megoldás. sokszor tényleg az ilyen apróságok, hogy raknak bele egy rendes szűrőt, sokkal jobb a hőérzékelése vagy épp halkabb (ez mondjuk egy akadékoskodó szomszéd esetén kifejezetten hasznos), vagy mondjuk az olyanok, hogy nézik merre vagy és nem fújják rád a hideget. Ezek olyan dolgok amik az alap funkcionalitáshoz nem kellenek, mindkettő tud hűteni...a kérdés az hajlandó vagy-e ezekre áldozni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz fulton #64400 üzenetére
Ha van rá helyi rendelet akkor talán. Nálunk Ürömön van olyan, hogy csak az építési területbe lehet rakni (azaz ahová építhettél volna házat, tehát minimum három méterre a kerítéstől, illetve 5-5 méterre elől meg hátul), mondjuk ez a tető pont beleesne. Ha nagyon nagy a zaj akkor talán tehetsz ellene valamit, de alapvetően ez a dolog mindig kétirányú, hogy valamekkora kellemetlenséget tűrnöd is kell, a klíma zaja valószínűleg beletartozik ebbe.
Az más kérdés, hogy mennyire segíti ez a jó szomszédi viszonyt. -
kardkovacsi
senior tag
válasz baloghgabor #64095 üzenetére
Bizony az nagyon durva volt, napközben is -17 fok volt és napokig.
-
kardkovacsi
senior tag
Nem tudja valaki, hogy a Daikin multi kültériknek (5MXM90A) van valami energiamérésük és az is érhető mondjuk a beltéri egységből? Azért kérdem, hogy tegyek-e elé valami energiamérő eszközt, mondjuk egy Shellyt vagy sem.
-
kardkovacsi
senior tag
Azért valamennyi pára csak kifolyik azon a kondenzvíz csövön
A szellőztetés se jobb, akkor meg kiengeded a levegőt, lehet még a klíma mindig jobb választás.
Amúgy a legjobb erre a célra, egy házban ha veszel egy hőszipkás HMV tartályt. Ott nem vész el energia, főleg ha mondjuk a fürdőbe rakod az elszívóját, a beszívó részt meg jó messzire. Amikor zuhanyzol, keletkezik jó sok pára, azt meg berántja egyből lecsapatja, közben a házat is párátlanítja, energia megvan és mehet a meleg víz termelésre Sajnos így kellett volna előre tervezni a házat, de akkoriban még nem agyaltam ilyeneken. -
kardkovacsi
senior tag
válasz zsolosz #63823 üzenetére
Ilyen komfort dolgok vannak a perferában. Biztos halkabb mint az olcsóbb verzió. Már talán a perferában is van olyan, hogy nézi merre mész előtte és nem fúj rád hideget illetve a szűrők amivel kiszedi a szagok egy részét is a levegőből, ahogy írta itt valaki van benne wifi is.
Ez olyan, hogy a Dacia is elvisz A-ból B-be meg a Merci is, csak az egyik kényelmesebb meg sokszor gyorsabb. Ha fontos neked a kényelem és áldozni is tudsz rá akkor vegyed a drágábbat. -
kardkovacsi
senior tag
válasz k-dani #63822 üzenetére
Nem a hőfok a probléma nyáron, vagy nem csak az. A fő gáz a pára, amivel nem tudsz mit kezdeni, mert nyáron itthon jellemző a nagyon magas páratartalom. Egy 70-80% közötti páratartalom esetén már 28 fokban is sok lehet. Ezt csak klímával tudod jól kiszedni, vagy esetleg párátlanítóval csak ugye az meg fűt közben.
-
kardkovacsi
senior tag
Nem tudjátok a Daikin Stylishnál van Wifi modul alapból vagy ahhoz is meg kell külön rendelni?
-
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz bogabi #63769 üzenetére
igen erre rájöttem. Amúgy meglepődnél de a szomszéd pont a Daikinnal szopott egy évet a hőszivattyújával, az egy betűn. Valami verzió váltás volt ugyanazon a hőszipkán belül, de ilyen nagyon minor. Nála eldőlt valami alkatrész és hoztak másikat. Elkezdett vacakolni a gép, kb. kicseréltek már benne mindent nem javult meg. Majd 1 év múlva!!! véletlenül a szomszéd észrevette, hogy rossz alkatrészt küldtek bele, mert az az egyel újabb verzióé volt és csak egy karakterben különböztek (közben meg már egész a Daikin Magyarország tetejéig jutott a dolog, mert nem akart megoldódni a probléma). Működött a régivel, csak gondolom a más programozás miatt néha hülyeségeket csinált.
Nem lehet, hogy a fekete ezüstöt jelenti? Az AS meg teljesen ezüstöt?
-
kardkovacsi
senior tag
Meg tudja valaki mondani mi a különbség a Daikin Stylish FTXA20BS meg az FTXA20AS között?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Aszi123 #62526 üzenetére
Még mindig fogalmad sincs a fizikáról
Először is ha már autós példa. Mikor fogyaszt kevesebbet az autód ha folyamatosan százzal mész vagy ha az idő felében 100 mész a másikban meg 60-al? Persze az egész analógiát nagyon sántít mivel a fogyasztás növekedése több mint négyzetes miközben a hőveszteség azon a pár fokon amiről beszélünk gyakorlatilag lineárisnak tekinthető. De tudod mit próbáld az energia megmaradás törvénye oldaláról megközelíteni. Ha majd sikerült bebizonyítanod, hogy igazad van akkor szólj
A harmatpont táblázatot meg bújhatod ha még azt se érted egyáltalán, hogy mi az, hogy relatív páratartalom, mert pont erről írt neked a kedves fórumtárs, hogy ha csökkented a hőmérsékletet nőni fog a páratartalom.
Láthatóan a tipikus kettes szintű tudás birtokában vagy akinek valami fogalma van a dolgokról de mélyebben egyáltalán nem érti de mivel azt se tudja mit nem ért ezért hatalmas arccal próbálja a dolgokat magyarázni. Részemről befejeztem, nem vagy érdemes a vitára.
Üdv. egy okleves mérnök![ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Aszi123 #62519 üzenetére
" Vagy párásítasz, de maximum 65%-ig. Vagy egyszerre a kettőt" - aha párásítasz, hogy ne legyen kicsapódás
Bocs de láthatóan az alapvető fizikával sem vagy tisztában. Az amit rmihaly leírt teljesen valós. A levegő páratartalma relatív. Emiatt ahogy hűl a levegő a helyiségben úgy fog a relatív páratartalom nőni, ezzel pedig csökkenni a delta T ami a levegő hőmérséklete és a harmat pont között van a végén pedig eléri a 100%-ot. Akkor pedig lehet akármilyen szigetelésed a pára ki fog csapódni.[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Még a B30-as tégla is sokkal de sokkal jobb hangszigetelő mint a mai téglák. De például elmész egy tüzépre és megkopogtatsz egy klíma téglát meg egy sima 30 NF téglát már akkor is hatalmas különbség van.
De nézz rá, B30: [link]
30 NF: [link]
Klíma: [link]
Az egyik kicsit vastagabb, jóval tömörebb. Pont az kell ahhoz, hogy erős hanggátlás legyen.
Ez meg egy hanggátló tégla [link]Szóval szerintem kár kiindulnod a B30-ból mert az hanggátlás szempontjából teljesen más kávéház mint a mai alacsony hőátbocsátású téglák. Amik családi házaknál nem problémásak mert úgyis alacsony a zajterhelés, de ha ráakasztasz kívülre egy zörgő valamit az szerintem be fog hallatszani, így teljesen megértem azokat akik földre telepítik a klímát, én is így fogok tenni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz tobias40 #62510 üzenetére
Ezt nem tudom mikor tud fűteni meg nem bár fura lenne ha 10 fok a házban akkor ne tudna fűteni.
Amúgy az egészhez annyi, gazdaságossági szempontból az elveszett hő egyenlő a falad egységnyi hőátbocsátási tényezőjével egy fokra vetítve szorozva a hőmérséklet különbséggel. Tehát ha kint van 5 fok bent 7 akkor 2 egység "szökik" meg, ha bent van 15 fok akkor meg 10 egység. Ezért nyilván a minél alacsonyabb bent a hőmérséklet annál kevesebbet kell fűteni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz tobias40 #62506 üzenetére
Az a legjobb ha leengeded a minimumra a hőmérsékletet és amikor otthon vagy felfűtöd a házat. Biztos, hogy ez a leggazdaságosabb, viszont hőérzet szempontjából nem a legjobb amikor a felfűtés megy mert a hideg falak miatt azokhoz közel nyilvánvalóan hidegebb lesz. Esetleg ha valami wifis klímád van és előtte két órával hogy hazaérsz elkezdi felfűteni a házat.
-
kardkovacsi
senior tag
Tetőbe jellemzően kőzet vagy üveggyapot kerül. Azok nagyon jó hangszigetelő anyagok. Sokkal jobb 10 centi belőle mint mondjuk egy 38-as tégla 10-15cm valamilyen műanyag hőszigeteléssel.
Amúgy a földi telepítésnek van még egy előnye. Ha reklamál is a szomszéd fogod és kicseréled a kerítés pár elemét hangszigetelő panelre és meg van oldva. Ha fent van a homlokzaton akkor ez már nem működik. -
kardkovacsi
senior tag
Mindegy de érted a lényeget, van egy nagy berendezésed, nagy hőleadó felülettel vagy több kicsi kicsivel. Mivel egyik se megy egyszerre így szerintem a nagy halkabb lesz mint egy-egy kicsi magában.
Amúgy van még egy érv. Ilyen klíma téglánk van vagy ahogy most hívják okos tégla. Tök jó mert magában is hőszigetelő, emiatt kevesebb szigetelés is kellett a házra pluszba, de az a nyomi tégla valami extrém módon nem szigeteli a hangot (és az építész benézte, kőzetgyapot kellett volna rá grafitos szigetelés helyett). Ezért fel nem akasztanék semmit a falra ami zúgna, mert tuti behallom. Így meg lent lesz a földön, 1 méterre a háztól. -
kardkovacsi
senior tag
válasz Tikakukac #62496 üzenetére
Igen, de az enyém speciális helyzet. El is mondom miért és szerintem akkor egyetértesz velem, hogy jobb 1 nagy mint 4 kicsit.
4 klíma kell, viszonylag nagy ház, a garázs nélküli lakótér 155 nm. Ebből a háló, kb. 10-ig süti a nap, nappali kb. 2-ig kap direkt napfényt, dolgozó szoba délután 1-től estig, illetve még egy háló az meg észak-nyugati fekvésű gyakorlatilag nem süti csak a lemenő nap de akkor már rakok oda is egy klímát. Ebből azért kijön, hogy sosem fog menni az összes klíma egyszerre, sőt valószínűleg fél gőzzel se fog menni szinte soha a 9-es kültéri. Viszont ha mondjuk letennék 4 kicsit mindig lenne köztük egy-egy ami maxon tolja, amihez ugye max hangerő is társul. Viszont egy nagynál hatalmas a hőleadó felület, ahogy láttad a belinkelt ábrán, 52 db átlag, nagy teljesítmény mellett is csak a hangnyomása a kültérinek ami kb. egy beszéddel egyenértékű. -
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Tikakukac #62471 üzenetére
"Kerítés, 6m-es sáv és 70m-en tarvágás. Mi balhé volt belőle, nem értette miért gond " - és mi lett ennek a vége? Kötelezték valamire? Nekem a szomszéd ültetett a kerítéstől 3 méterre, a házunktól 6 méterre 3 ezüst fenyőt, még kicsik, de ugye azok simán megnőnek 20 méter magasra is.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Tikakukac #62471 üzenetére
Nálunk például van szabály, építési területen belül kell lennie. Azaz ott ahová a házat is építhetnéd. Pl. minimum 3 méterre a kerítéstől.
Valaki említette ezt a sok kicsit vs egy nagyot. Hát ezért is rakatok egy nagyot, egyrészt nem akarok rengeteg kültéri egységet, az egyik pont a szomszéd teraszára nézne és kifejezetten jóban vagyunk velük.
Egy nagy kültéri viszont sokkal halkabb mivel sosem megy az összes klíma egyszerre így a 9-es lehet csak 3-4 kW-on fog menni csúcsidőben is ami lényegesen kisebb zajjal fog járni mintha egy kültéri tekerne maxon (és még olcsóbb is egy nagy mint több kisebb). -
kardkovacsi
senior tag
Egy 5MXM90-es Daikin kültéri 1,4M (és akkor még a beltérikről nem is beszéltünk ami még ennyi + a hibrid kazán ha egyszer az is felkerül). Nem hiszem, hogy ennyi lenne egy túlfeszültség védelem
Nem az a baj, hogy nincs biztosításod hanem mondjuk március elején belever a villám valamibe és eldobja magát a kültéri akkor oda a fűtés is. Lehet biztosításod ha nem lesz fűtésed egy hónapig mire megjön az alkatrész. -
kardkovacsi
senior tag
válasz PROTRON #62440 üzenetére
Áhh bonyolult. A multi klímát utólag rakatom be és nyilván mikor épült a ház pár éve nem volt kivezetve neki áram (klímát se terveztem, mert majd úgyse leszek otthon napközben, közben megjött a full home office ). Viszont ott van tőle 6-7 méterre a villanyóra szekrény (Csatáry plast), benne az órával, meg egy külön Fi relével, mert vannak kültéri konnektorok a dobozon. Szóval oda bevezettem egy védőcsövet, leásva a föd alá és abba fog direktbe bemenni a klíma árama (nem akarok H tarifát, van napelem, de ha mondjuk valamikor eltörlik a szaldót még az is lehet lesz). Mivel kell egy 25A-es kismegszakító, gondoltam akkor legyen túlfeszültség védő is mellé. De így ahogy írod ez nem annyi, hogy elé dugok egy 30e-es dobozt és csá Szóval köszi a kis kitekintést.
-
kardkovacsi
senior tag
9kW-os 5-ös multi (ugye ez a hőteljesítménye). Elvileg 25A-es biztosíték kell neki, mondjuk nem értem miért amikor a kompresszora max 10A-ert vesz fel. Az új szabvány szerint viszont 3x4-es kábel csak 23A-ert engedélyez így akkor már 6-ost rakok bele.
Amúgy kérdeztem is pár hozzászólással feljebb, hogy valaki értelmezze már nekem pontosan akkor mennyi áramot is használ max az egész. De gondolom azért van ilyen nagy maximális teljesítmény felvétel, mert ha meghajt 5 beltérit egyszerre, azoknak a belső cuccainak is kell áram, ami ugyaninnen jön.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz PROTRON #62431 üzenetére
Direkt jön a villanyórából egy 3x6-os kábel a kültérihez és van hely a dobozban egy túlfeszültségvédős kismegszakítónak. Ide tudok tenni, ami másik drága elektromos cucc a házban, az inverter azon is van, ezért gondoltam akkor rakatok erre is. Meg innen jutott eszembe, hogy azért egy ilyen multi cucc sok milliós tétel, beltéri és kültéri együtt. Ha tévéd elcsapja a túlfeszültség akkor no problem, de ha mondjuk erről megy a ház fűtése akkor már nagyobb probléma
-
kardkovacsi
senior tag
Szoktak rakni túlfeszültség védőt a klímákra? Azon gondolkodom, hogy a 5-ös multi elé úgyis kell tennem egy külön kismegszakítót akkor már olyat teszek amiben van túlfeszültség védő is. Elég drága móka ez, hogy egy áram tüske legyilkolja az egészet.
-
kardkovacsi
senior tag
ahol:
MCA: Minimum Circuit Ampere [A]
MFA: Maximum Fuse Ampere [A]
RLA: Rated load amps [A]
OFM: Outdoor fan motor
MSC: Maximum starting current
FLA: Full Load Ampere [A]
kW: Fan motor rated output [kW]Valaki segítsen már ezt értelmezni, hogy akkor az 5-ös multi kültérinek hány A-es biztosíték kell. 21,7 vagy 25,88 (ami mondjuk szívás mert akkor a 25A csak cipőkanállal fér bele).
Az érdekes, hogy a kompresszor csak 10A-ert fogyaszt, hova megy el még 15A.Mondjuk ez az egész táblázat fura nekem, mert miért fogyaszt 240V-on több ampert mint 220-on miközben pont fordítva lenne logikus, hogy ugyanakkora teljesítmény jöjjön ki belőle.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz baloghgabor #62317 üzenetére
+- 10% a normális, azaz 207 és 253 között.
-
kardkovacsi
senior tag
Van sima hibrid kazánjuk és azt gondolom simán telepítik is. Annak van saját kültérije de van egy opció, hogy nem kell két kültéri (nekem úgyis kéne klíma) hanem egyel nagyobb multit veszel és annak a "legnagyobb" teljesítményű lábára is rá lehet kötni. A nagyobbik 8-as hőszipkás rész csak a 80-as négyes és a 90-es ötössel megy, míg a kisebbik 5 kw-os bármelyik 3-as vagy nagyobb multival.
Igen, úgy kell elképzelni, hogy az áram és gázárak alapján folyamatosan számolja a rendszer, hogy melyik fűtés az olcsóbb. Általában olyan 4-5 fokig csak hőszivattyú üzemmódban megy, -5-ig kombinált, tehát a hőszipka előmelegíti a vizet a gázkazánnak, extrém hidegben meg csak a gáz megy. Napelemes fórumban van is valaki akinek ilyen rendszere van és szerinte nagyon hatékony cucc ő nagyon szereti.
Más gyártóknak is van ilyen, Immergasnak meg az Aristonnak is, ők egy monoblokkos 4-es klímát házasítottak össze egy gázkazánnal. Ezek olyan 2M körül mennek a Daikin viszont rendes split rendszerű hőszivattyút használ és 2,5-3,0M az egész kültérivel, beltérivel hőszipka teljesítmény függvényében.
Viszont itt jön be az, hogy az 5-ös 90-es multi csak egy százassal több mint 4-es 80-as ami nekem kéne és a hibrid kazán meg 1,5M. Szóval azért elég jelentős a különbség gyakorlatilag egy kültéri ára.
Csak tényleg az van, hogy nem akarnak baszódni vele, mert ugye kell hozzá gázos ember is, meg klímás is. Az itthoni Daikin konkrétan letagadta emailben, hogy így menne a dolog. Bent még működött amikor megbeszéltük
A poén az, hogy mind weboldalukon ott van a konkrétan, hogy megy a kettő együtt, meg itt van a split installer catalogban is [link] az 51-ik oldalon.
Lehet várok tavaszig, remélhetőleg nem borul el a forint addig és akkor már lemegy ez a nagy klíma roham is. Talán addigra megváltozik a szemlélet és lehajolnak azért 5-6M-ért amibe az egész kerülne még ha van is vele meló.[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Valahol jobban meghajlították mint kellett volna vagy mitől lehet ez? A beburkolás valamennyi segíteni fog de nem sokat, mert a falnak ugyanúgy átadja a rezgést. Azért egy több milliós klímánál nem ezt várná el az ember. Ők csövezték be is?
Amúgy melyik az a telepítő amelyik a legnagyobb Daikin partner? Annyira örülnék ha lenne valaki aki itthon rámondaná, hogy ő meg tudja azt csinálni amit a Daikin maga állít az összes prospektusában, hogy a multi kültérit össze lehet kötni a hibrid kazánjukkal.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz elfelejtette #62231 üzenetére
Az tényleg olyan. Emlékszem mentem anyámékhoz (Túristvándiban laktak jó pár évet) és amikor kijöttem Budán a koleszból, a kolesz előtt volt egy hőmérő. -1 mutatott. "Ó. hogy az ég izélje meg, mire leérek lesz -15" és lett is Nyilván a du. 4-kor indulás meg fél 10-re leérés is betett, de mindig volt minimum 5-6 fok különbség télen, sokszor még annál is több.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Ahhoz, hogy halk klímát csinálj az egyik fontos szempont, hogy minél nagyobb hőleadó felületed legyen. Ez igaz mind a beltérire mind a kültérire. Na most nagyobb felület, több anyag...innen meg már lehet tudni, hogy miért lesz a halk klíma sokkal drágább.
A kínai márkáknál ezt tipikusan kispórolják, mert ezzel lesznek olcsóbbak csak épp ugyanakkora hőleadáshoz kisebb felületen sokkal nagyobb légmozgás, azaz magasabb fordulaton pörgő ventilátor kell ami zajjal jár.
Aztán ezekből jönnek a mindenféle viták a családi házas környékeken, hogy behallani a hálószobába a szomszéd klímáját-hőszivattyúját. -
kardkovacsi
senior tag
Szerintem az van, hogy az egyes képviseletek kapnak egy árat és utána ameddig egy sávból nem megy ki addig nem emelnek. Ebből aztán jó nagy különbségek tudnak lenni, főleg ha mondjuk Romániában jóval kisebb a marzs.
Nálunk meg ugrál a forint ide-oda így gondolom eleve nagyobb a sáv, meg itt van ez a fűtsünk klímával össznépi móka így nem is érdekes nekik nagyon jó árat adni, mert úgyis megvesznek mindent is. -
kardkovacsi
senior tag
válasz poli27 #62058 üzenetére
Amikor még bent voltam náluk akkor lehetett
Szerintem most túl nagy a kereslet és inkább elhajtják az embert mert túl bonyolult a setup, pedig nagyon tetszik a megoldás, hogy a nyáron használt klíma kültérid télen befoghatod egy hibrid kazánba is (igen tudom, sosem térül meg ).
Felhívtam egy hivatalos partnert, meglátjuk ők mit mondanak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AiXun T3B T210 forrasztóállomás + tartozékok
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
- Romet Rambler R9.3 MTB Vadi új, 0 perces, Garanciás!
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- Asztali lámpa 15W vezetéknélküli beépített töltővel új 6hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest