Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz Gergő170 #50511 üzenetére
Videóban a G3 jobb mint az EM10, az elég hergya, blokkosodós. G3-ban nincs szenzor stabi, nincs full manuál videó, van hozzá hackelt szofver amivel magasabb a bitráta és elég szép, részletes, keress videókra, hogy Panasonic G3 hack.
Fotóban viszont az Olympus jobbnak mondható és szenzor szinten (zaj, dinamika) is jobb. Ezeket azért ajánlottam, mert ezeket ismerem ennyiért. -
konyi79
addikt
válasz Gergő170 #50504 üzenetére
Ha használtakkal meg vagy békélve és a fotózást még csak kóstolgatod, akkor én azt mondanám nem kell ott gyűjtögetned.
Nem nagyon tudsz válogatni, de egy bizonytalan dologba túl nagyot fektetni se érdemes, amit mond a kollega Pana G6 pedig tanulni és ismerkedni bőven jó. Mft vázakból (Panasonic, Olympus) tudsz ennyiből nézni, vagy belépő használt tükrösöket, vagy nagyon öregeket. Szóval maradjunk az mft-nél.
Megvannak a korlátai, de elkezdeni több, mint jó. Akár a G3 vagy az Oly E-M10.[ Szerkesztve ]
-
haruspex
aktív tag
válasz Gergő170 #50506 üzenetére
Általában rendszert, és objektívet érdemes választani, mint azt előttem is mondták. EZ így túl általános kérdés, függ attól, hogy mire akarod használni, és mennyi pénzt szánsz rá, de pl. az e-m10 mki, e-m 5 mkiis elég jó áron szokott menni néha, azt hiszem, nem tudom a napi árfolyamokat. Általában elmondható, hogy a MILC vázak gyorsabban vesztenek az értékükből, ezért jobban megéri használtan venni. Az mft, és a Fuji kit objektívei elég jók nagy általánosságban. Aztán ha elkezdesz komolyabban fotózni úgy is rájössz majd, mi az amire szükséged van.
-
PuMbA
titán
válasz Gergő170 #50506 üzenetére
Első géped után már tudni fogod hogy mit keresel egy gépben vagy rendszerben és sokkal jobban tudsz választani, hiszen használat közben észreveszed, hogy mi nem tetszik benne és mi tetszik Például elég gyors-e a fókusz? Kényelmes-e használni? Arra amit legfőképp fényképezel van-e olyan gép, ami jobb rá? Nincs mindenkire egy típus, mert ha valakit például nem érdekel a videózást, akkor olyan gépet is tud venni, ami nem annyira jó videóban, mint egy másik, de fényképezésben meg nagyon erős. Minden új fényképezőről érdemes rendes tesztet elolvasni, de a vétel előtt amúgy is ki fogod próbálni legtöbbjüket, mert az a lényeg. Ja és ha fényképezőt veszel, akkor az objektívek miatt leláncolod magad, hiszen nem fogsz mindig gépcserekor objektíveket is cserélni, mert drága mulatság. Ezért érdemes nem csak gépben, hanem objektívekben gondolkodni ugyanolyan súllyal, tehát egy rendszerben. Melyik rendszer objektívei tetszenek a legjobban? Vannak olcsó objektívek a rendszerhez?
[ Szerkesztve ]
-
-
konyi79
addikt
válasz Gergő170 #50500 üzenetére
Tudod, azt nem tudod mire gondoltam
Két féleképp komponálhatsz:
- hátsó kijelzőn, mint egy kis kompakton vagy telefonon
- ha van egy lyuk a vázon amin keresztül vagy tükrön vagy egy kicsi kijelzőn keresztül látod amit a váz.A DSLR-nél optikai a kereső, egy tükrön keresztül mint egy periszkóp látsz vele, míg MILC-nél egy kis kijelzőn keresztül, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
A keresős vázak jellemzően nagyobbak, de a kereső segít a környezettől elvonatkoztatni fotózás során.
DSLR csak keresős lehet, MILC-nél van opció. -
PuMbA
titán
válasz Gergő170 #46657 üzenetére
Raw: fel kell dolgoznod a képet, mintha egy filmet előhívnál. Jpg: a gép automatiksan feldolgozza neked a képet valahogy és már nézegetheted is meg küldheted másoknak. Majd meg kell tanulnod a raw feldolgozást, ha kicsit is komolyabban érdekel a fotózás, szóval nincs menekvés
Gép: mindegy, a lényeg a jó fogás és hogy neked kézre álljon, illetve később az obik miatt fobtos, hogy mit választasz, mert azon rendszerhez való obikkal kell továbmenned. A legfontosabb pedig a tudás, amit pl. Tony Northrup - stunning digital photography-ba nagyon jól össze van szedve.
[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
válasz Gergő170 #46654 üzenetére
DSLR piacon:
Viszonylag kevés expós Nikon D3200, kicsit használtabb D3300, esetleg D5100/5200 beleférhet de nagyjából csak kitobival.
Canonokból EOS 1200D, 1300D (nem ajánlott), 550D, 600D, esetleg 650D beleférhet de necces eléggé.
Pentaxokkal nem vagyok képben, strapabíróak, olcsó az objektív hozzá, de viszonylag ritka.
Lehet, hogy ennyiért a fent említett MILC-ek közül egy újabb, jó állapotú darab jobb vétel, kérdés, hogy akarsz-e később továbblépni.[ Szerkesztve ]
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Tin_Shield
őstag
válasz Gergő170 #46654 üzenetére
Van pár lehetőség. Én elsősorban a MILC-ek között néznék szét, kicsik, könnyűek, jó a képminőség, és jellemzően többet tudnak mint a hasonló árban kapható koros DSLR-ek.
A teljesség igénye nélkül, abc sorrendben:
Fuji X-A1/M1 (az X-E1 még nem fog beleférni a keretedbe), nem gyors gépek, a videójuk pocsék, ellenben jó a szenzor, a jpg motor és a képek színvilága nagyszerű
Olympus E-PL5/PL6. jó jpg motor, szép színek, sokféle objektív, a videó itt is gyenge
Panasonic G3/G5/G6/GX1, jó videó, jó AF, sokféle objektív, a jpg motor nem igazán kifinomult, inkább raw
Sony NEX-5N/5T/5R jó videó, jó AF, jó szenzor, a képek színvilága itt is megosztó, inkább raw
Speciális igényekre (villámgyors általános működés és autófókusz) a NIKON1 is érdekes lehetA DSLR piacot már nem követem egy ideje, de lesz majd biztosan aki segít
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz Gergő170 #22165 üzenetére
Keress rá. A teljesség igénye nélkül ami szerintem már a komolyabb jelzőt megérdemli:
Olympus E-P5, E-M1, E-M10, E-M5
Panasonic G6, GH3, GH4, GX7
Nikon: D7000, D7100, D610, D800
Canon: 60D, 70D, 5D, 6D, 7D
És még sokan mások, Fuji X, Pentax, Sony stb.Az objektíveket is érdemes megnézni, melyik rendszerre milyen áron, milyen minőségben kapod meg őket.
Ha nem elég a belépő, hanem komolyabb kell akkor egy konfiguráció ára kb. 250 ezertől a csillagos égig terjedhet. A jó hír, hogy ha nem sportfotó a cél, meg Máté Bence babérjai, akkor pályázati helyezett, meg nyertes képeket lehet készíteni a 25-33 ezres felszereléssel is.
Ebből a keretből vegyél valamit amibe bele tudsz tolni 10-20 ezer expozíciót és utána ha megdöglik akkor is 2,50 volt egy kép. Ha veszel egy drága új cuccot és 3000 képpel eladod 240 ezres buktával akkor 80 Ft volt egy kép.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
jjeahh
nagyúr
válasz Gergő170 #22165 üzenetére
a legolcsóbban én a pana g1-et szoktam látni meg az e-pl1-et, de kitben nem tom kijönnének-e a keretből, a magyar használt árakat nem ismerem...ha ennyire szűkös a keret, max kezdhetsz váz+manuális obi párossal is, és később "fejlesztesz" egy kitobira, én is ezt csináltam, de ehhez meg kell barátkoznod a manuális fókuszálással, ami néhányunknak szórakoztató, de a legtöbb embernek csak macera
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Lassú Víz
addikt
válasz Gergő170 #22158 üzenetére
Azt ne téveszd szem elől, hogy a fényképezés egy költséges hobbi. Szerintem kezdőként csak működőképes és hibátlan konfigurációt vegyél meg, lehetőleg alap zoom objektívvel. Az sem hátrány, ha olyan rendszerbe fektetsz pénzt ami ma is gyártott.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest