Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sasa134
addikt
Amit linkeltek Pentax K-x kit is jó (sokáig volt ilyen vázam), meg a Pana G3/G5 vonal is(egyik ugye tükrös aps-c, a másik tükör nélküli m43). Igazából neked kell tudni, mindegyikre vannak relatíve olcsó és jó obik, a kit 18-55/14-42-k olyanok, amilyenek. Mind2 rendszerre könnyen adapterezhetők régi manuális fix obik. Egyik sem jelent nagy anyagi kockázatot, és tanulni tökéletesek, plusz el tudod dönteni, merre tovább ha komolyabban érdekel ez a hobbi.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz gergo5991 #35315 üzenetére
Sokkal fontosabb a jól rajzoló objektív, nomeg a tudásod, mint a váz - az elején biztosan. Kezdésnek egy belépő tükrös megteszi, ha annyira dslr-t akarsz, és inkább obira költs, azokat tudod vinni fejlettebb vázra, ha igényed lesz rá. Meg tanulj, gyakorolj SOKAT.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
-
sasa134
addikt
válasz Mr.Csizmás #35250 üzenetére
Azokat nagyon
De egy FA 35 f2, FA 50 1.4 is elég tuti, és ezek olcsó üvegek (250-300euro közt használtan). Kérdés persze, hogy a régi filmesek hogyan rajzolnak erre a nagy és modern szenzorra. Meglàtjuk.Avanti Roma
-
-
sasa134
addikt
-
-
sasa134
addikt
válasz krasaohot #34434 üzenetére
Majd jönnek a kollegák de bedobok vmi újat : Pana G6? Van fogása, nagyon jó a videója, igaz nem apsc szenzoros. Kitben most 150k. Hozzá jöhet pl az új Pana 25mm 1.7 hogy legyen fényerős fixed is- ez jó kis mindenes látószöget ad (60k körül megvan az új) .
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz #31733248 #32650 üzenetére
"Jóságosan" megfeledkezel az m43-as Pana 12-32mm [link] és Oly 12-50mm [link] obikról. Mind a kettő KIT obi, 12-ről indulnak (ekv 24mm) - a 12-32 kicsi, olcsó és éles. A 12-50 (macro) meg nagyobb átfogása mellett szintén olcsó és időjárásálló.
"..értelmes látószöget adó, jó minőségű olcsó fix sor"
m43:
olcsók : 14mm f2.5, 17mm f2.8, 20mm f1.7 (mind3 pencake!)
kiemelkedően jók: 12mm f2, 15mm f1.7 17mm f1.8 25mm f1.8 (f1.4 is)Tehát valóban nincsnek
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Zola8046 #31619 üzenetére
Vegyél sztem egy komolyabb kompakt gépet (Stylus 1, például) , tanuld meg az alapokat, összefüggéseket. Aztán ha továbbra is érdekel a fotózás, lehet továbblépni. Szerintem addig felesleges erőltetni, amíg az ember addig el nem jut, hogy tudja, mit akar pontosan.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz MrChris #31595 üzenetére
Épp ezért írtam - lehet szimplán nincs is a látókörében más, adott esetben alkalmasabb váz. De mondjuk akár hogy nézem, az említett keret sehogy sem elég profi (ahol a profi azt jelenti, hogy megélsz belőle) felszerelésre. De először nyilván úgyis tanulni kell a dolgokat, akkor fog kialakulni az igazi igény a megfelelő technikára.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
A Pana 12-32 egy nagyon kedvelt Kitzoom. Jóképű, pici, olcsó, 12ről indul. De nem túl nagy átfogású, és sötét. Nézz képeket vele, ideális kompakt páros az E-M10zel. Fölé jöhet sok minden, meg mellé is... attól függ, mit akarsz, mekkora a keret. A 45ös Oly alatt a szintén apró Pana 14 f2.5 és a Pana 20 1.7 az ami kedvező árú - a 20as nagyon éles üveg de traktoros hangú. Jah meg van Oly 17 f2.8 - ez utóbbi picit méltatlanul alig van említve. Kicsit a bőség zavara van a rendszerben, szerencsére. Nekem egy Oly 14-150 + Panaleica 15 1.7 + Oly 45 1.8 a tuti sor. De mindenkinek más, van aki egy 17 1.8-al mindent meg tud lőni amit akar, mert az a stílusa.
És akkor nem említettük az adapterezhető régi manuálokat..[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz #31733248 #31362 üzenetére
Csak arra kívántam reagálni, hogy mindenki ráugrott a "Lyééézzuss, szögletes a bokeh az 45-ösön" témára. Másrészt a kollega linkelt képei nem igazán mutatják meg az objektív igazi tudását - aztán ebből már jönnek egyből az "ilyet egy kompakt is tud" kommentek. Mint egyetemes igazság..
Harmadrészt te is jól tudod (csak mást sugallsz), hogy igenis fontos jellemző, mekkor tartalék van egy RAW-ban, ebben (is) igen nagy mértékű eltérések vannak. Épp az Oly jpg motorja egy nagyon jó karakterű valami, ami nagyon jól használható stock képeket köpköd. A Pana pl nem ilyen, ott bizony tornázni kell utómunkával a Raw-okon - szinte minden esetben.Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Oly 45 1.8 Robin Wong kezében [link]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Ne zavarjon, hogy a fókuszról volt szó a D800 kapcsán, nem arról, hogy a Zeiss 55 milyen éles nyitva (hogy kavarod ide a Sonyt?)
Mellesleg eper egy D800-at dobott az oly-ért. Ez van. ( És NEM azért mert JOBB lenne MINDENBEN a kicsi Oly, hanem mert ő tud fotózni és ismeri a saját igényeit).
Ezt az m43 üldözési mániát hanyagolhatnád már, ahogy nézem neked mindenre egy belépő Nikon DSLR + a 18-105 a megoldás. Igények vannak, meg arra megoldások - ezeket kéne párba rakni, erre való ez a fórum.Technózás meg a közhely (ami persze igaz) "APS-C szenzor jobb zajban mint a 4/3" helyett elég megnézni, mit tud hozzáértő kézben az m43[link] rendszer: pl Robin Wong [link] vagy Paula Thomas képeit
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Nézd, én a legjobb szándékkal írom: sztem pihentsd ezt a tpicot kicsit, mert rommá égeted magad.
Elég az utóbbi 3-4 hsz-t elolvasni és totál fail az egész.
Érdemes itt a topicban a tapasztalt, fotózó emberekre hallgatni - rólad süt, hogy nem az vagy. Most is egy nagyon rossz embert támadtál be. Mondhatni, öngól.Avanti Roma
-
-
sasa134
addikt
válasz andzsin73 #30215 üzenetére
Mindig kihagyod a képletből az objektíveket, rendszerben gondolkozz. Nézd meg, egyesek mit csinálnak egy öreg P1+ jó és fényerős manuális fix kombóval. Hiába veszel jó vázat bármilyen rendszeren, ha gagyi üveggel használod. Minden kompromisszum kérdése, nomeg ugye pénz, de sztem túl sokat agyalsz a vázon és a technón. Még mindig egy használt G6tal járnál a legjobban, a többit költsd obikra.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz xXxian #30125 üzenetére
E-M10 + 14-150 (plusz ha van keret vmi finom kis fix, mint a 20 1.7 mindenesnek és/vagy 45 1.8 portrézni)
mert:
- méret, építési minőség
- live compo, stabi
- megfizehtehő és sok obi (pl 14 2.5, 20 1.7, 45 1.8, 60-as sigma, klassz zoomok pl 12-32, vagy 14-150)
- jó stock jpg, nem kell feltétlenül rawozniAvanti Roma
-
sasa134
addikt
A Canon/Nikon párosnak jóval nagyobb használtpiaca van, elterjedtebbek, de a Pentax a belépő vázaiba sokkal több okosságot pakol, elég, ha belenézel mondjuk a Pentax K50 keresőjébe, sokkal világosabb keresőképet fogsz látni. A KIT-ben árult 18-135 WR időjárásálló üveg, ahogy a váz is, valamint talán ez egyik legjobb képű travelzoom. Aztán ott az új 16-85 pentax üveg is, az is jó választás és nagyobb látószöget biztosít.
itt láthatod sz összes, pentax vázra feltehető natív üveget, illetve a 3rd party (Sigma, Tamron stb) darabokat is
[link]Elég jó sorokat lehet összeszedni, kiegészítve régi manuális üvegekkel (olcsón), jó kis rendszer építhető.
Pl Tamron 17-50/2.8 / Pentax 16-45 / Sigma 17-70 + Pentax 55-300mm jó zoomsort alkot, plusz pentax 35mm f2.4, 50 f1.8, ezek olcsó, jóképű fixek, vagy ott a 70 2.4 portéra stb stb stb vagy ott a már emlegetett 18-135 vagy 16-85 ha nem kell a nagy átfogás, mellé fix(ek), akár MF-obik, mint a legendás M/A 50mm f1.7. Kiváló minőségű és drága üvegek a Pentax Limited fixei, mint a 15 - 21 - 31 - 40 - 43 - 70 - 77mm darabok.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #24292 üzenetére
Teljesen egyetertek Veled, en az auto modra reagaltam. Full auton nem tanul meg az ember fotozni, a geptöl varja a csodat.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz qpakcovboy #24284 üzenetére
fail... tessek probalni prioritas modokat, meg teljesen manualisan fotozni, megerteni az összefüggeseket.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
ma Pentax bemutato nap Bp-en a Fotoplusban, lehet menni nyomkodni, ismerkedni, vasarolni 10:00-18:00 között, lesz 645Z es az uj K-S1 is [link]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Kukkants bele mindegyikbe és el tudod dönteni.
Amúgy nincs ultimate igazság, vagy gép, vagy rendszer - csak igények vannak és arra megoldások. De még nem tudod a te saját igényeidet sem.
Így mivel első géped lesz, a fotós alapokat igyekezz először megtanulni, aztán látni fogod, milyen irányba tudsz/akarsz fejlődni, és majd ahhoz tudsz megfelelő felszerelést vásárolni. Épp ezért szerintem is vegyél egy Fuji X10-et, ezt korábban más is javasolta. Használd, tanulj, lőjj sokat, fejleszd a látásmódod, tanuld meg a záridő - blende - érzékenység összefüggéseket, aztán el fog dőlni, érdemes-e ebbe egyáltalán több pénz tenni, lehet nem fog meg ez a hobbi. A kis Fuji pedig egy strapabíró gép, eladható a használtpiacon és a költségvetésedet sem éled fel teljesen. Szerintem.Fuji X10 képek [link]
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz z123456789 #22203 üzenetére
Ezt a Tamront hagyd. Pentax DA 18-135 WR: [link] [link]
Kit-ben jó vétel, más szint mint a linkelt Tami.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz z123456789 #22203 üzenetére
Nézd meg a Pentax K30 +18-135 kitet. Lehet picit a keret felett van, de időjárás álló a váz és az obi is, nagyobb a gyutàv, jobb kezelőszervek, sokkal világosabb kereső, mint a belépő Canikonok esetén. Obi van, a használt piac kisebb, de minden beszerezhető, (pl népszerű Tami 17-50/2.8, Pentax 16-45, 17-70, 16-50, Pentax 50-200, 55-300, fixek: 14,21,31,35,40,50, 70mm, ami csak kell) olcsó régi Pentax manuàlok pedig olcsón és nagy számban fellelhetők, gond nélkül csatlakoztathatók.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Cyborg #21890 üzenetére
A DA 35 2.4 egy remek rajzú, kicsi, könnyű, mára pofátlanul olcsóvá vált üveg - persze tudni kell , hogy mire jó ez a gyutáv, beltérben sokszor szűk lehet (attól függ, mi a téma nyilván), meg hát nem túl fényerős. Vaku, vagy valami fényerősebb objektív javasolt - de ez is helyzetfüggő, én fényképeztem karácsonyi vacsorát lakásban a 35 2.4-gyel és használható volt, ISO-t emelve. Gyere a Pentax fórumba ezzel kapcs.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Novics #21888 üzenetére
Ez így van.
Azért használt piacon beszerezhetők népszerű üvegek, az irányjelzős fórumon megfordul sűrűn Tami 17-50/2.8, Pentax 16-45/4, 17-70/4, 55-300mm, 50-es manuálok, DA 35 f2.4 , stb. Plusz ahogy említed a tengernyi m42 üveg , meg a régi Pentax manuálok is rendelkezésre állnak. Szerintem mindent be lehet szerezni, persze a kisebb az eladói réteg, de nem kell ettől félni annyira.Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Cyborg #21885 üzenetére
OK, a kényelmi részét te tudod, neked kell jó fogásúnak lennie. Az SD kártya dolog sztem nem releváns, formázd meg a kártyát, mennie kell. Másrészt meg nem kell állandóan ki-be tenni, ott a madzag.
De mondom, kereső...Nézz bele a Nikonba. Utána tudsz dönteni, pro-kontra.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz ateszm #21114 üzenetére
K5II sztem!
A maradék rászànt pénzből meg lehet az obiparkot fejleszteni, esetleg a Tami 17-50 helyett Sigma 18-35 1.8, most jött ki Pentaxra, de maradhat is, es a tele végre pl Pemtax 50-135 2.8 vagy Sigma 50-150 2.8. Amire szükséged van. A K5II -vel nagyszerű lesz.Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #20800 üzenetére
+1
látom is ahogy tömegével fognak Fuji X meg PEN/OM-D tulajok D40x-re váltani, miután a tudatlanság sötét erdejéből Mr Googlestatisztika kivezette őket.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Mr.Csizmás #20544 üzenetére
én általában innen vásárolgatok (jelenleg pentax dslr, de figyelemmel kísérem a Fuji árait is): [link]
mivel MILC-re akarok váltani. Jó árakon lehet csípni dolgokat, mondjuk egy X-A1 + 18-55 500Eur-ért kellemes.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Mr.Csizmás #20541 üzenetére
Németországban a használt, de szép állapotú X-a1 + 16-50 Kit-ek kb 290-320Eur közt kerülnek meghirdetésre, az 50-230-ért pedig úgy 180-200 Eur-t szoktak kérni.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Nincs.
M 50 1.7 meg 35 2.4 van most fix. De 50 1.8 valószínűleg lesz. Azt nem igazán értettem, meg most sem miért gyenge. Korrekt 50-es sztem. A flicker poolban van sok szemét, de látszik sok képen mi hozható ki belőle.
Vagy ott a Tami 90 2.8 vagy a sokat dicsért 28-75/2.8. Ha ez nem elég akkor DA 70 2.4 de az más liga.
Fényerős portré üvegek drágák minden rendszeren.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz xXxian #17863 üzenetére
Nálam igazi kis kedvenc a DA 35mm f2.4. Most már nevetséges áron kapható használtan (külföldi fórumokon 120-130Eur körül). Kicsi, műanyag, könnyű, de remek a képe, és nem kell annyit hátrálnod mint az 50-essel. Városban is jobb átfogás sztem, egyszerűen nincs érvem ellene. Jó, beltérben lassú lehet az f2.4 meg szűk , de ezen kívül csak ajánlani lehet!
Az 50-200-nál sokkal jobb üveg az 55-300, ha teheted, válts fel rá. A kit 18-55 helyett a Tami 17-50/2.8 ajánlható (vagy pentax 17-70/4 drágábban - ugyanez az átfogás van változó fényerővel olcsóbban is).
Sztem Pentaxra rengeteg értelmes, nem túlárazott, minőségi sor összerakható (szokás mondnai, hogy a CaNikon jobban ellátott obikkal, én ezt nem osztom). Igaz kisebb a piac, de nem nagy nehézség beszerezni mondjuk ezt:
Tami 17-50/ 2.8 - kb 50e
Pentax 55-300 - kb 50efix fényerősnek meg 35/2.4 (30-40e közt) + M50 1.7 manuálozni (10k körül)
Most lehetne csak fixeket is írni, 14mm-től 70-ig, de főleg a limited sor árát vastagon megkérik.
De a többit inkább a pentax topicban
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Nem kel félni a Pentax-tól. Nem olyan elterjedt mint a CaNikon, de ez nem jelenti hogy kevésbé lenne jó, sőőőt. Egy tradicionális gyártóról van szó, legendás gépekkel. Más országokban , Ázsiában igen népszerű. Valóban, a használt piac nyilván kisebb, de minden üveg megtalálható itthon is, az index fórumába bekukkantva például elég aktív pentaxos közösségre bukkansz, pörög az adok-veszek is.
Kis Pentax történelem klikkEz pedig itt talán a legnépszerűbb pentaxos oldal, fórummal, tesztekkel, obi-váz adatbázissal, apróval, stb stb
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #16809 üzenetére
Szia,
nagyon köszönöm a részletes választ. Túrtam a netet és én is a Sony-nál ill. a Samsungnál lyukadtam ki - már ha APS-C-t mint követelményt nézem.
MF nem gond, most is sokat használom Pentaxon az A 28 2.8-al meg az M 50 1.7-tel - de rendszert erre alapozni azért nem szeretnék (bár gondolom, h focus peaking-el klassz lehet). Illetve az obi-park is szegényesnek tűnik (bár lehet tévedek). Videózás nálam abszolút nem szempont.
Ellenben az EVF nálam must have, sajna nem tudok meglenni nélküle, szóval akkor inkább a szenzor méretből adnék lejjebb. Így hamar eljutok a 4/3 Pana-Oly vázakhoz, most egy E-PL5-öt nézegettem, korrektnek tűnik (vaku opcionálisan vehető hozzá, igaz?). A Pana-Oly vázak bajonettje ugyanaz, így az obik átjárhatósága biztosított, ha jól sejtem. MFT -re meg adapterrel felmegy Pentax K is meg M42 is (Leica M is ahogy olvasom ) Akkor megtartanám az 50-est biztosan (ez ekv 100mm, a 2x crop faktor miatt, ugye? tuti lenne portrézni). Előny az EPL-5-nél hogy van markolata (még ha aprócska, de legalább nem a vázat szorongatom). Meg kéne tapogatnom...[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
sziasztok,
egyre inkább érik bennem a gondolat, hogy szeretett Pentax dslr szettemet vmi MILC rendszerre cserélem. Az ok: sokat utazok, mászkálok, szeretem vinni a fotós cuccom, pontosabban szeretném, ha nem lenne nagy és dög nehéz. Sajna egyre többször mondok le a fotózásról, mert nincs kedvem a málhát cipelni a hátamon. Még erősen tapogatózom a MILC téma körül, itt kérnék segítséget. A témák: változó, de főleg városlátogatás, street, portré néha, táj és tele alig, macro semmi...Halszem meg ilyesmi csacskaságok nem érdekelnek. APS-C-n az általam használt leggyakoribb gyutáv-tartomány 20-100mm közt (ekv 30-150mm). Se több se kevesebb nem nagyon kell. Az APS-C szenzorméretből nem nagyon adnék lejjebb, illetve fontos a jó fogás és a betekintő kereső (még ha opcionális, az is jó). Videó képesség nem fontos, szeretem a fix obikat (Pentaxon is leginkább az van fennt, 28-35-50mm). Mit ajánlanátok? Szánnék a "kísérletre" úgy 200k-t (max 700Eur), aztán meglátom, beváltja-e a reményeket. vagy ennyi pénzért APS-C szenzoros MILC nem áll össze? Kézenfekvő lenne a Pentax K-01 de majd' akkora mint a tükrös vázam..Köszönöm,és bocs, ha butaságot kérdeztem
üdv[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz penomope #16631 üzenetére
Nem hiszem hogy szidàs lenne az,ha leirjuk a Kit obik valós, létező korlátait. Ez minden rendszer esetében fennall, mindegy h Pentax vagy Canon /Nikon. Azt a tévhitet próbáltam cáfolni, hogy a Kit obikkal mindent meg lehet oldani,es egy 18-55+50-200 megvasarlasaval megvan a legjobb szett ami mindenre jó.
Ha az ember mondjuk egy kis kompakt gépről jön, akkor óriási előre lépés lesz. de tanulással, kitartó gyakorlással el fog jönni az idő, amikor ezek a korlátok jelentkeznek. Tanulásra tökéletesek, szép képek is keszithetok velük. De az ember aztán látja az igényt egy szebben rajzoló nagylatora, egy gyorsabb portré / tele obira stb. Jó ezzel előre tisztában lenni szerintem. Ez általánosan igaz. Én most a K-500 + 18-55-ot tartom a legjobb vetelnek. Ha akar az ember a tele tartományban próbálkozni / tanulni, megveheto az 50-200. de szerintem a későbbi cserét figyelembe véve lehet inkább egy 55-300-at hajtanek fel használtan ( ha Pentaxra esik a választás) . Ez a dslr világ.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #16627 üzenetére
Jogos, de hát ha nincs külön váz...az ember rá van kényszerítve.
Vagy akkor is fel lehet csavarni, ha a drágább üveget vmilyen szituáció miatt félti az ember.Épp ezért úgy gondolom, nem érdemes az 50-200-ra sem áldozni. El lehet lenni vele persze, de úgyis cserés az is.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz tisvol #16622 üzenetére
A K-30 gyártása leállt, helye ugye van a K-50.
Azt kell meggondolni, hogy az időjárásálló váz (K-30) megér-e +50e ft-ot neked a K-500-al szemben. Amúgy kb ugyanaz a gép - érdemi különbség ezen kívül nincs.
Ha mindenképp kell az időjárásállóság, akkor lehet a K-50 felé nézegetnék.Az én véleményem változatlan: sztem vedd 130-ért a K-500-at a 18-55-el. Próbálgasd, tanulj. Úgyis el fogod adni pár hónap után a 18-55-öt, mondjuk 15-20e ft-ért. 60-ért veszel egy Tami 17-50/2.8-at, majd később 60-ért egy 55-300-és kész, meg is vagy kb 220-ból egy nagyon korrekt szetted van.
A másik vonal amit vázoltál: 18-135. Nem rossz obi, de az utazó zoomok minden betegségét hordozza. Leginkább középen éles, a tartomány szélein már khhmmm. Jó átfogás, de kompromisszumos. ha megnézed, a K-30 esetében 100e HUF az ára. No, szerintem 100 ropit okosabban is el lehet költeni: használtan 45-50-ért 16-45/4, 50-60-ért 55-300..Cserélgetni kell majd, de a különbség magáért beszél...A maradék pénzből jöhet egy 50 A 1.7 és/vagy egy DA 35 f2.4 - és finito.
Az 55-300 sokkal jobb, mint az 50-200.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz schawo #16609 üzenetére
tegyük hozzá: végre...
A K-x-em lassan csereérett lett és most kicsit bőség zavara van Pentax vázból, K-500/K-50, vagy ott a nemrég leállt K-30 (jóárasítva), nem beszélve a használt K5-ökről. Aztán gondolom a K-3 majd a K-5 II árát nyomja lejjebb...jóvilág kezd lenni Ricoh-éknál
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz kovaripeti #16605 üzenetére
Igaz, most látom, ezt benéztem.
Hát én ebben az esetben a 18-55-tel venném (a fentebb leírt okok miatt).Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz tisvol #16602 üzenetére
Arra jó az 50-200 (ha kezdő dslr-es vagy), hogy a portré/tele tartomány irányába is tudj kísérletezni, és egyáltalán eldöntsd, későbbiekben mennyire fontos számodra ez a gyutáv. Általánosságban egy vállalható zoom, a "negy tesója", az 55-300 sokkal meggyőzőbb de nyilván drágább is. Használtan olyan 20-25e ft körül szoktak megválni az 50-200-tól. Ezt fontos tudni, mert szinte biztos, hogy idővel le fogod cserélni (meg a 18-55-öt is).
Én a helyedben megvizsgálnám , mennyi csak a K-500 váz, pontosabban mennyi a 2 KIT obi felára. Ha ez kiad mondjuk 50 ezer Ft-ot, akkor én a dupla kit helyett egy vázat vennék csak, és felhajtanék egy Tamron 17-50/2.8-at, vagy egy Pentax 16-45/4-et.
Amennyiben ez az első szetted,tanulni jó a dupla KIT, de ha becsülettel gyakorolsz és tudatosan próbálgatod a beállításokat, hamar a KIt obik tudáskorlátjába ütközöl. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem a felszerelés a minden, az 50-200-al is készülnek jó kezekben ügyes fotók klikkHasonló dilemmával kezdtem én is (meg kb mindenki), és én anno a váz mellé egy Pentax DA 35mm f2.4-et vettem. Nagyon jól döntöttem, mai napig az egyik kedvenc obim - hónapokig csak ez az egy fix obim volt és remekül rákényszerített (jó értelemben) a látásmódom alakítására, a perspektíva megfelelő szerkesztésére, a "láb-zoom"' használatára, nagyon jó tanuló obinak tartom.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Csaabi #12129 üzenetére
Szia, Pentax K-30-at nézted? Mindenképp javaslom kipróbálásra, tapogatásra - iszonyat király váz, bár nem kihajtható a kijelzője, azért másban pótolja a lemaradást. Például ott az időjárásálló váz, a nagyfokú obitámogatottság visszafele (K bajonett 30-40 évre vissza okés) - én is több hónapnyi hezitálás után döntöttem a Pentax mellett anno (a Nikon ellenében) - én nagyon meg vagyok elégedve. Itt egy K-30 teszt
Obik terén sztem remek szett lehet egy Pentax 16-45/4 és később mellé egy 55-300 azt' meg is vagy. Nagylátó (vagy inkább alapzoom) alternatíva lehet a 17-70 Sigma(k) illetve a Tamron 17-50/2.8.
Lehet jó áron fényerős fixeket kapni, ott a Pentax DA 35mm f2.4 például - remek lencse, nekem is van egy. Nem is beszélve az olcsó és tengernyi manuál fókuszos obiról, 50 1.4, de főleg az SMC M50 1.7 igazán csodás darab. Szóval van választék , nem csak Canon-Nikon van.mindenképp nézz meg egy Pentaxot (K-r is jó lehet! nem a váz fog számítani - legalábbis az elején, hanem az obiparkod és a tudásod/tehetséged)
ha kérdésed van, privizz. Jó döntést, üdv
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Elnézést, hogy beleszólok, de a K30D ajánlás sztem téves - nem K-30 akart lenni? A K-30 erősen meggondolandó, én nem nagyon akartam letenni, mikor először volt hozzá szerencsém. K-30
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #11679 üzenetére
No itt kint Kölnben sikerült egy Saturnban megnyomkodni a K-30-at. ÁLLAT! Egyből beleszerettem, remek a fogása, nagyon jó a markolat gumírozása, minden a helyén van ( a 2 tárcsa nekem furcsa), nagyon szép az LCD, egyszerűen nem tudok belekötni. 849EUR a 18-55-tel és 999Eur a dupla KIT-obival. Váz-only ár nem volt.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #11677 üzenetére
Érdekes amit írsz, én ezt eddig nem vettem észre (K-x-em van) - sőt inkább világosabbank látom az átlagnál.
Lehet, hogy a tesztképeken a kitobi miatt van ez így, vmi korrektebb, fényerősebb fixszel mást mutatna az ábra.Azért a FF váz más árkategória, nem is lehet összehasonlítani sem árban sem tudásban. Ha tényleg nagyon komolyan akarsz videózni tükrössel akkor nyilván nem Pentax lesz a befutó.. 5D, 7D...
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #11675 üzenetére
Ezeken pont megakadt az én szemem is, nem értem az okát, tényleg semmibe sem került volna...De nagyon jó ötletek vannak benne, fantasztikusan épített (mint a Pentaxok), kár, hogy a videósok ezt a két dolgot nélkülözni kénytelenek... Külön öröm, hogy a Pentax megállt 16Mp-nél ezen a gépen.
Amúgy 220-ért korrekt vétel nagyon!Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Pentax K-30 teszt kint a pixen..
Tudja vki, hol lehet Mo-on megnyomkodni?
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Akos96 #11251 üzenetére
Szia! kezdőként én a D3100 és a K-x/K-r gépek közt vaciláltam. Végül K-x vázat vettem, kb 1 hónapja nyúzom, nagyon nagyon bejött, abszolút nem bántam me,g sőt. Egy 35 f2.4 fixszel használom, most akarok hozzá 16-45-öt venni. Szerintem remek gép, könnyű, kicsi, mégis (számomra) jó a fogása, és egész remek képek ugranak ki belőle, még kezdő DSLR-es létemre is, szóval, élmény használni. Azt is vedd figyelembe, hogy rengeteg, K bajonettes obi közül válogathatsz, nem beszélve az M42-kről (adapterrel). Engem az akksi hiány nem zavar, van több készlet tölthető AA-m, elvagyok vele.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Nálam jóval hozzáértőbb emberek biztosan mondják majd, de a 350D elég régi és'rosszhírű' váz, én kerülném. Az Oly kellemes, és ha van 90 ezres kereted rá, ahogy a példa mutatja, akkor érdemes megnézni még a Nikon D3000-et (épp most láttam egyet használtan, kitobival, 7000 expoval 85ért) vagy inkább a D3100-at a jobb szenzora miatt, vagy Pentax K-x-et ami remek váz, KIT obival, alig használtat kapsz 100-ért, sokat tud, jóval többet mint amire egy kezdőnek szüksége lenne. A 350D már felejtős...
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest