Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz MrChris #98168 üzenetére

    Igazán elgondolkodtattál, gondolatban elkezdtem összeszedni milyen gépeken, formátumokon fotóztam eddig és rájöttem hogy eléggé váltogató-kipróbáló típus vagyok, mindig azt használok amiben épp fantáziát látok vagy ami épp más okból praktikus (pl. ismeretségi kör kölcsönobijai is volt, hogy szerepet játszottak).

    Amim van/volt eddig:
    Filmes korszak:
    - 110-es film
    - 35mm-es kompakt gép (több féle márka)
    - 35mm-es manuális slr (2 féle márka)
    - 35mm-es AF slr (1 féle márka több váz)
    - 120mm-es film (2 féle márka)
    Digitális korszak:
    - kompakt (2 féle márka)
    - bridge (1 féle márka)
    - aps-c dslr (2 féle márka)
    - 4/3 dslr (1 féle márka)
    - FF dslr (1 féle márka)
    - MFT milc (1 féle márka)

    Ezek közül több párhuzamosan futott, olyan értelemben hogy egymás mellett használok/használtam egyeseket, illetve a vázak és obik közül legjobb emlékeim szerint eladásra egy-kettő került, egy-kettő volt hogy elveszett költözések során, illetve családon belül elajándékoztam vagy más használja, de alapvetően megvannak.

    Amikor a GX80-at vettem, akkor a 2 dslr-em már elég korszerűtlennek számított (6 ill. 8 megapixel, gyenge iso teljesítmény), így egy hirtelen adódott külföldi nyaralás előtt aránylag gyorsan venni kellett valamit, ami kicsi, jó képminősége van. Feltétel volt a kihajtható lcd és egy adott ársáv. Leszűkítve a helyi media markt kínálatát a Sony a6000 és a Panasonic GX80 maradt, elég hasonlóak méretben és szolgáltatásokban. A Panát választottam az ibis és a szubjektív jobb építési minőség miatt, nem bántam meg. (A 4k videó mint feature is tetszett, annak tudatában hogy valószínűleg nem fogom használni.)
    Megtetszett a gép és a rendszer így vettem még hozzá 2 obit, azóta ezt használom mert nem adódott olyan helyzet, hogy valami miatt más kellett volna. Most adódott, illetve más gyártóknál látok olyan szolgáltatásokat amik érdekelnek, ezért megint "váltani" fogok.
    Tkp. azért írtam az elején a hosszabb bevezetőt, hogy nálam a váltás nem jelenti a megelőző márkától való megválást, sőt néha még használom is őket ha úgy adódik.
    Lehetne mondani hogy nem vagyok "márkahű" de miután egy kivételtől nem váltam meg egy márkától se, ezért ez se igazán jó kifejezés. Látom a meglévő gépeim előnyeit is hibáit is (jellemzően utólag), és ismerem azt az érzést amikor rózsaszín szemüvegen keresztül látok valamit és ezt még nem vagyok hajlandó felismerni. Sokminden papíron jól hangzik, de a valóságban használva kiderül, hogy messze nem olyan a valóság, mint a várakozásaink.

    Szóval váltok is meg nem is, igen úgy érzem hogy itt az ideje valami másra áttérni, most - lehet ez vált ki néhány emberben negatív reakciót - olyan érzésem van az mft-vel, mint amikor éreztem, hogy a filmes korszaknak vége van. Megjegyzem a dslr korszakban ettől függetlenül vettem még filmes slr-t, amikor mások elkezdték áron alul eladni őket, és nem bántam meg azt sem. Így még azt sem tartom kizártnak, hogy később egy nagyobb áresést követően veszek még mft cuccot, mivel mind a váz, mind az obik maradnak. Lehet hogy lesz olyan helyzet, amikor ezt lesz észszerű magammal vinni. De jelenleg, amikor a formátumot ennyire elbukottnak látom, a mostani árán nem teszek bele pénzt. Mindenre annyit szabad költeni, amit az embernek szubjektíve megér, én azt akartam kifejezni, hogy a teli árukat szerintem az mft cuccok már nem érik. Egy outlet áron mint outlet termékek viszont még lehetnek érdekesek. De ezt kb. úgy mint ahogy a dslr korszak kilövése után a filmes cuccok piacán lehetett látni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák