Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
válasz lugosi #97295 üzenetére
Pedig van a Fujinak fenomenális 27/2-es obija, csak hozzá van nőve az X100V-hez . Igen, csak egy baj van vele, kicsit zsebbenyúlós, máskülönben ma vennék egyet.
De amúgy kánaán van már, m43 / Fuji vonalon is, tényleg csak győzzed pénzzel, 99%-ban a júzer a szűk keresztmetszet.
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
lugosi
MODERÁTOR
Az 23-as, nem? Kiváncsi leszek egyébként hogy ez a 27-es milyen, az olvasottak-látottak alapján jó lesz. Jelenleg is ekv 40mm-t használok így pont jó lesz. Sokat gondolkoztam az x100v-n de az ár és a kompromisszumok miatt (de elsősorban ár) nem tudtam rászánni magam.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz Throme #97292 üzenetére
Hát nekem azért volt. Leginkább az olyan dolgoknál, ahol egy-egy ritkán használt, gombra nem programozott, szupermenüben nem elérhető dolgot szeretnél állítani, mert most pont kellene, akkor azért elég szépen el lehet játszani a géppel mire véletlenül belebotlasz, mivel nincs igazi logika a felépítésben (vagy csak az én agyam nem állt rá, nem tudom). Neked jó ez a menü, elfogadom, de akkor te is azt, hogy másnak nem a szíve csücske..
lugosi #97295: ennél én érzékenyebb vagyok, különösen a fogásra, mivel kézből makró esetén nem baj, ha rendesen meg tudod fogni a hóbelevancot.
Lassú Víz #97296: ok, igazad van, mindent is el leget érni az 5 gombbal, a menüt meg csak szórakozásból teszik a gépbe..
más: azért valahogy mások fejlesztenek szenzort elég rendesen, de szerintem az Olympusnak még kitart egy darabig a mostani : [link] , [link]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
jaanoo89
aktív tag
válasz MrChris #97294 üzenetére
Tegnap belebotlottam a Sony 20/1.8-ba. Na az az objektív egy csoda, legalábbis papíron mindenképp. Az érdekesség, hogy a hivatalos bejelentésben is leírták, hogy ez az objektív azért készült el, mert hallgattak a vásárlók kívánságaira.
Szóval olyan nem létezik, hogy egy borotvaélen táncoló cég végre hallgasson a felhasználókra? Basszus mióta olvasom mindenhol, hogy hol van már a 9mm f/2 AF és társai.
Annyiból egyet értek, hogy egy új szenzor tényleg a csúcs gépben mutatkozzon be, de igenis utána kövesse az E-M5 azt a csúcs gépet, mert nem ellenfelei egymásnak, tökre más a célcsoport. Egyébként az E-M5 III-t kicsit lefokozták, nem készült hozzá portré markolat (ezt megértem, mert már 2 gép is felette áll) anyaghasználat se olyan mint régen és igazából nem kapott semmi plusz funkciót, amit esetleg később szoftver frissítéssel meg lehetne oldani a régebbi csúcs vázakban is. De miből gondolják azt, hogy mivel picike, ezért jelentősen butítani kell, pont az MFT világában, ami ugye a méretről szólna leginkább.
Szóval remélem jön az új szenzor, amit 1 évvel később lehoznak az E-M5-be is, ha kell, tegyék próbbá, kifizetem, a régiek sem voltak olcsók, csak ne ugyanazzal az 5 éves szenzorral adják már. -
Throme
veterán
válasz philoxenia #97299 üzenetére
Kicsit kezd az az érzésem támadni, hogy végeredményben azért nem tetszik az oly menüje itt néhány fórumtársnak, mert túl sok benne az állítható paraméter.
Valamint egyes beállítások elbújva található meg.Azért van a manual, azt ismerni kell, és akkor a ritkán használt funkciók is könnyen elérhetők lesznek.
Én se találok néha 1-2 dolgot, és én se biflázom be az egészet, de nem is szidom a menüt a saját lustaságom miatt.ABC sorrendben kategórizálva vannak a funkciók. Oké, ezeknek angolul jön ki az értelme, mert nincs olyan, hogy D, mint Kijelző...
Szóval van benne logika szvsz
Egyébként YT videó is van az oly menühasználatról, elmagyarázva az opciók (pl Rob Trek)Több gyorsgomb elérhető, mint a hasonló kategóriás tükrösben.
Nem hiszem, hogy máshol, egy ritkán használt funkciót hamarabb meg lehet találni. Nikon menüben is bóklásztam hosszú perceken át, ha ilyesmit keresgéltem. Akkor az is vacak.
Nekem is van vissza-visszatérő szívásom a beállításokkal, pl az auto iso kontra vakuhasználat, mikor iso 6400-on lövöm el a vakut... de ez sem a váz hibája.
Nekem egyetlen nyűgöm a beépített infra port, és hozzá a dedikált kütyü
hiánya. Nekem a mobiltelefonos vacakolás, meg wifi összelövés, applikácó pötyögés nagyon nem jön be.Oké, tudom nincs igazam, és sz@r az oly menüje
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #97304 üzenetére
Tudod mi a vicces? Az általad említett Sony lencse G létére cca 360k, a Pana Leica 12mm 1,4 480k-tól indul.. [link]
Az Oly mindig is jobban tudta, hogy mi kell a felhasználóknak, mit azok maguk, emiatt olyan a termékpaletta és árazás, amilyen..
" tegyék próbbá, kifizetem" - könyörgöm, hova tegyék még próbbá az árát?!!!!! Em5mk3 450k, Sony A7mk2 360, Nikon Z5 430.. Azért itt van baj szerintem.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz aginor #97306 üzenetére
“Em5mk3 450k, Sony A7mk2 360, Nikon Z5 430.. Azért itt van baj szerintem.”
Pontosan. És még csak nem is EM1mk3-at hasonlítasz a többihez.
A Panasonic meg csak lapít mostanában m43 vonalon, vagy olyasmit ad ki amit a legjobb gyorsan elfelejteni (vlog kamera ibis nélkül, kinek az ötlete lehetett?). -
CharlieFirpo
tag
válasz lugosi #97295 üzenetére
"lehetett volna" - ez az egész m4/3 sírfeliratának is jó lesz, ha esetleg odajutunk
#97303 aginor A menüvel nem lesz mindenki elégedett sohasem. Az Oly gépeket extrém módon testre lehet szabni és ezt egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni is külön művészet lenne. És igen, szvsz egy távol-keleti, egy magyar és egy é-amerikai agy abszolút különbözik abban, hogy mi logikus és mi nem. Sőt továbbmegyek, itt a fórumon is látszik, hogy mennyire különböző módon állunk hozzá a felkínált lehetőségekhez.
A szenzorfejlesztés egyrészt pénzkérdés. Ha látsz üzletet, fejlesztesz. Másrészt meg lehetnek technikai korlátok. Utóbbitól tartok én, amennyit erről olvastam. Hogy a m4/3-ban alapvető változtatások nélkül nincs hova fejleszteni a szenzort (összetett kérdés, AF, kiolvasás, stb.). Sajnos nem emlékszem már, hogy hol értekeztek erről. Szóval kíváncsi leszek az új szenzorra.
#97305 Throme maximálisan egyetértek. Én lehetőségként élem meg a menü komplexitását, még akkor is, ha néha vakarom a fejem. Talán nincs még egy olyan belépőszintű kamera, amit olyan szinte lehetne személyre szabni, mint az M10 II-t. Zseniális! Csak azt a nyomorult AF-t tudnám feledni...
#97306 aginor, #97307 lugosi árazás probléma mindenhol van. Én inkább rugalmatlanságnak tartom, amit eddig az Oly csinált. A Pana is képes volt ereszteni az árakon, a Sony sokáig benntartja a régi gépeit is a kereskedelemben csökkenő árral, egyedül az Oly-nál tolódik ki ez a plusz végtelenbe, meg a konkurenciát is figyelmen kívül hagyták eddig. Mintha nem igazán akarták volna eladni, amijük van
[ Szerkesztve ]
Charlie
-
aginor
veterán
válasz lugosi #97307 üzenetére
Jó lenne, ha lassan észhez térnének. Lehet Fujit játszani, ahol a stílus és az életérzés eladja a motyót akármennyiért, de nem vagyok benne biztos, hogy megfér a csökkenő piacon két Fuji..
Korábban az m43 szolgáltatások tekintetében elég vezető volt, de az az előny az utóbbi évek lassuló fejlesztéseivel már lényegében elolvadt.CharlieFirpo #97308:
"lehetett volna" - ez az egész m4/3 sírfeliratának is jó lesz, ha esetleg odajutunk" - remélem nem, mert amúgy tényleg szeretem ezt a rendszert, ezért is bosszant a mostani töketlenkedés és tévelygés."A menüvel nem lesz mindenki elégedett sohasem." - a vicces az, hogy már létezik rá megoldás, és a konkurencia bőszen alkalmazza is. Úgy hívják, hogy "saját menü", ide bedobálod amit nem túl gyakran használsz, de jó lenne tudni, hogy mégis merre keresd, amikor kell és probléma megoldva.
"A szenzorfejlesztés egyrészt pénzkérdés." - nyilván, de ha odaszólsz a Sonynak, hogy kell valami ütős, akkor azért szerintem csak összedobnának valami értékelhetőt. Ugyan ez is pénzbe kerül, de vélhetően olcsóbb és bizonyosan gyorsabb, mint egy saját fejlesztés.
"Másrészt meg lehetnek technikai korlátok." - a frászt, ez csak duma, amivel magyarázzák a bizonyítványt, lásd a fentebbi linkelt két sokkal kisebb méretre kiadott fejlesztést: 8k 30p, pixeleknént változtatható érzékenység, 1000képes kiolvasás, af, stb.. Ha 1"-ra lehet ilyet, és van értelme, akkor a 4/3-ra is lenne értelme fejleszteni, és itt most nem a haszontalan 48mpx-re gondolok.
"árazás probléma mindenhol van" - ezt most nem értem. Ha arra gondolsz, hogy minden drága és drágul, az ok, de itt fajlagosan, a konkurenciához viszonyítva is baj van az árakkal. Korábban amíg volt a bajnok képstab, vezető szolgáltatásokkal és/vagy király videóval karöltve, lehetett magasra árazni, de mostanra ezt mind tudja a konkurencia is (még az ultrasznob Nikon is) sokszor hasonló méretben és fajlagosan jobb áron. Vagy vágni kellene az árakon, vagy elkezdeni olyan mértékben ráfeküdni a stílusra és dizájnra, hogy az Oly legyen az új csinirendszer, amit az emberek divatból vesznek, nem a valós használati értékük miatt. A harmadik út az lenne, hogy újra piacvezető extra szolgáltatásokat kellene fejleszteni, de azért az sem olcsó, pláne elavult szenzorral.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz aginor #97309 üzenetére
Tegnap volt egy nagyon jó videója Robin Wongnak, akit egyébként is nagyon kedvelek és ha csak el nem siklok felette, minden videóját megnézem. A lényege, hogy miért az m43 a jobb rendszer mint a ff. Oké ez így nagyon erős, és csak simán cím alapján azért nézed meg, hogy "ne ok nélkül kommenteljek be", meg "legyen min nevetni", aztán megnézed és rájössz hogy ahogy értette úgy van fantázia abban amit mond.
Mi is a mondanivaló lényege? Meg kéne nézni, hogy mekkorát csökkentek a kameraeladások az elmúlt 10 évben, a mobilos fotózás előretörése miatt. Mi ebből a kiút? Egy kamera-mobiltelefon "egyveleg", összedolgozása a kettőnek, amire voltak is példák de leginkább nem jók. Ebbe az irányba, a telefonhoz gyártott kiegészítő irányába kellene a lassan szitokszóvá váló computational photography meglovagolásával egy moduláris, kis rendszert fejleszteni, és erre az m43 értelemszerűen tényleg jobb lenne mint a ff.Belegondolok, tényleg van benne valami, hogy ez jó irány lenne.
Hány embernek van mobilja? Hány ember fotóz vele? Hány ember venne valami jól használható kiegészítőt ehhez, ami tényleg működik, tényleg praktikus? Ezt megnézve valóban ha nem is pont 100% ezt, de ilyesmi irányba, a mobillal fotózók irányába kellene elmozdulni, nem pedig a "mi most akkor még próbbak leszünk és a nagyon-pro / nagyon pénzes amatőr madárfotósokat fogjuk kiszolgálni egy autó árába kerülő objektívvel és vázzal, és ezígyjóleszmeglátod" irányba. -
CharlieFirpo
tag
válasz aginor #97309 üzenetére
Ja, igen, a Saját menü. Sose próbáltam, az teljeskörűen beállítható? Minden eldugott dolgot is be lehet emelni, nincs korlátozva a funkciók köre, amiből választani lehet?
A pénzkérdést úgy értettem, hogy a szenzorfejlesztés üzletileg megérje. Utólag már azt gondolom, hogy az Olympusnál régóta eldöntötték, hogy komolyan nem invesztálnak az egészbe.
Könnyen lehet, hogy nincs semmilyen technikai korlát a fejlesztéseknél, nem tudom megítélni. Nagyon kíváncsi vagyok az OMDS kommunikációjára ezen a téren.
Az árazásnál arra gondoltam, hogy nem az Oly az egyetlen, ahol egy új termék bevezető árát elmérik. A Canon általánosságban messzeföldön híres erről és a Sony-nál is gyakori, hogy a Panáról ne is beszéljünk.Más: rossz érzés beletörődni, hogy a rendszer mellett maradva az embernek csak ennyi jut az aktuális technológiákból (elsősorban AF képesség, ami különösen fáj nekem), de nem tudom magam rávenni, hogy komoly összeget öljek egy új rendszerbe. Kiemeltek itt egy-egy gépet, hogy mennyivel kedvezőbb árú, mint az Oly gépei, én meg megnézem, hogy a nekem szükséges objektívek mennyibe kerülnek ott és elsírom magam. Egyszerűen katasztrofálisan drágák a modern MILC rendszerek számomra (és persze hiányos az objektívkínálat, a meglévők nagyok, nehezek stb.). Ezért próbálom újra és újra felfedezni a meglévő szettet és kihasználni azt a keveset, amit tud. Aztán meglátjuk néhány hónap múlva...
Charlie
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz CharlieFirpo #97311 üzenetére
"Egyszerűen katasztrofálisan drágák a modern MILC rendszerek számomra"
Nem csak neked. Én is ezen bosszankodok egy ideje. Minimum dupla ár lett a beszálló egy új rendszerbe* az elmúlt 6-8 évben.
*kb. azonos szinten értve.
[ Szerkesztve ]
-
peppe79
senior tag
válasz lugosi #97310 üzenetére
Na de ki kényszerít a PRO vonalra? Mindenkinek mások az igényei. Én tegnap például végig csak a kis 13grammos (!), 24mm-es Pentax-110-el fotóztam, meg készült egy pár fotó az 50mm-essel is. Igazi retro feeling, a képek is ebben a hangulatban lettek szerkesztve. Egy percig nem hiányoztak a natív obik, még a "standard széria" sem. Őszintén szólva, gondolkodom is rajta, hogy eladom őket, egyedül a 12mm-es Samyanghoz ragaszkodom.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nem linkelek de följött reklámban, hogy a Fotoplusnál elég komolyan nyomják most a 4/3 rendszert. Aztán rákeresve mondjuk még csak nem is a legolcsóbb árverzió az övék....
-
nozs23
addikt
Mi ebből a kiút? Egy kamera-mobiltelefon "egyveleg", összedolgozása a kettőnek, amire voltak is példák de leginkább nem jók. Ebbe az irányba, a telefonhoz gyártott kiegészítő irányába kellene a lassan szitokszóvá váló computational photography meglovagolásával egy moduláris, kis rendszert fejleszteni, és erre az m43 értelemszerűen tényleg jobb lenne mint a ff.
Volt már több ilyen próbálkozás. Szerintem mind zsákutca. Ez a legutóbbi: [link] -
Hi!King
őstag
válasz nozs23 #97316 üzenetére
Szerintem ezeknél azért bukott meg a koncepció, mert:
1. Teljes értékű telefonban gondolkodtak, holott alapvetően a számítási teljesítmény és az AI funkciók kellenének egy más értelemben meg hagyományos MILC-be.
2. Nagyrészt a kamera piacon kispályások kezdtek ilyenbe. Emlékeztetlek, hogy az pl. okosórákat is nagyrészt csak noname kínai gyártók gyártottak sokáig, az Apple és a Samsung beszállásával indult be az a piac. -
peppe79
senior tag
válasz nozs23 #97316 üzenetére
Tyű-ha! Hát, ez valami csúcs! Próbálom elképzelni, ahogy épp lencsevégre kapnék egy vörösbegyet, erre megcsörren a telefon, a kijelzőn a vörösbegyet egy szőkésbarna begyes váltja, és közli velem, hogy büdös gyorsan romboljak haza, mert elkészült a paprikáskrumpli.
220 ezer forintos akciós áron kapok egy cca. 350-375 grammos, kezelőszervek -, és EVF nélküli "félgépet". Ez tuti garantált siker lesz. Ja, vagy nem. És még egy tapizós okostelefont is kellene vennem mellé... -
hibavissza
veterán
válasz forceberg #97280 üzenetére
Panasonic menüje azért tényleg beteg. A fő probléma az vele, hogy az állókép és videó CAF külön lett választva és a videóé csak almenüből kapcsolható. Nem tudod kirakni még fn-re sem. A GX80-ban marha jó, hogy majd minden gomb egyénileg változtatható funkciójú, de valami perverzió folytán csak egy szűkös listából választhatsz az fn gombokra funkciót. Stb, stb, stb. Ez a sok kis apróság egy idő után fárasztó tud lenni.
[ Szerkesztve ]
-
peppe79
senior tag
válasz hibavissza #97320 üzenetére
És az, hogy külön almenüje van a fotónak és videónak, de ha valamelyik beállításán változtatok, akkor ugyanaz a másikon is változik? Így mi értelme a külön-külön almenünek?
-
madgie
titán
válasz philoxenia #97315 üzenetére
45/1.2 Pro, csak halkan suttogom
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz peppe79 #97318 üzenetére
"És még egy tapizós okostelefont is kellene vennem mellé"
Szerintem a készítők úgy gondolták, hogy ez annak való, akinek már eleve van okostelefonja. A feltehetően a célpiacnak tekintett fejlett ipari országokban élő felnőtt népesség azon kb. 0.1%-a akinek a nincs okostelefonja, nem célközönség nekik.
-
-
Throme
veterán
Szerintem a mobilosok nem akarnak semmilyen plusz kütyüt. Pont az adja nekik a szabadságot, hogy mindig náluk van, bármikor tudnak vele képelni. A Kiegészítőt meg valahova még el kell rakni. Tervezni kell vele.... kvázi fényképező szint.
Nyáron egy gatyába még becsúsztatható a teló, de mellé pár obi? Pláne egy tele obi... na az lenne az igaz e-pénisz, ha odacsúszik... -
topikk
senior tag
válasz madgie #97322 üzenetére
Az durván jó ár azért az obiért... Van azért előnye is annak ha halálhírét keltik egy rendszernek. Mondjuk én pont az ilyenektől tartva szálltam ki belőle. Nem elegáns azokkal szemben akik 350-400k-ért vették.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz peppe79 #97328 üzenetére
Szerintem olyanoknak jön jól, akik általában okostelefonnal fényképeznek, csak néha szükségük van pl. egy telére, vagy akármire ami a telefon beépített obijánál jobb. Egyébként legjobb tudomásom szerint érzékelő is van benne, tehát a telefonénál jóval nagyobb érzékelőre készül a kép. A telefon az AI és egyéb cuccok, a képalkotás szoftveres részénél jelenik meg elvileg.
-
aginor
veterán
Volt ilyen az Olympusnak is AIR néven, én majd akarok egyszer venni egyet. Olyan projektekre jó, ahova nem kell a gépváz, de fényképezni/videózni akarsz vagy extém szögekben vagy állványról. Ezek a kütyük mindig két dolgon buknak el. Az egyik az árazás (az AIR is 200k fölött volt, ha jól emlékszem), a másik a macera. Fel kell szerelni a telefonra, azon el kell indítani az appot, wifit bekapcsolni, összelőni a kettőt, és akkor ot van még a késleltetés kérdése. Mondjuk ilyen kreatív dolgokhoz, werkekhez, termékfotózáshoz viszont jó lehet.
CharlieFirpo #97311: ennyire nem ismeret a "saját menüket", de nyilván implementáció függő is a dolog.
"rossz érzés beletörődni, hogy a rendszer mellett maradva az embernek csak ennyi jut" - az egy dolog, hogy csak ennyi jut, a nagyobb baj, hogy mennyiért. Jó áron nyilván vajmi keveseket zavarna a gyengébb minőség, de itt drágán adják az elavult, túlhaladott technikát (pl szenzor vagy af).Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
forceberg
veterán
válasz aginor #97333 üzenetére
Esetleg, ami jó lenne, ha a telefonon lenne egy mini bajonett, aztán ha kell, rá lehetne pattintani pár objektívet.
A többi csak bohóckodás.Szenzor ügyileg elég sokat nézegettem pl. a Sony DX-eket, hát nem vagyok tőlük oda, meg vissza
Nekem a dinamika kell, annyira nem rossz ez a 16-os M43 szenzor sem.[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
CharlieFirpo
tag
válasz aginor #97333 üzenetére
A jó ár csak rövid távon csal vigyort az arcunkra, a modern technika meg hosszú távon is. Egy masszív leárazás jelen helyzetben a véget jelenti. Ráadásul a legjobb esetben is az várható, hogy először egy igen drága csúcsmodell jön ki. Az E-M5 és az alatta lévő szériákat nemrég frissítették, ha lesznek újak egyáltalán, nem mostanában. Az általános drágulással együtt a jövőben csak drága és méregdrága gépekre számíthatunk, a kérdés hogy milyen technológiával.
[ Szerkesztve ]
Charlie
-
aginor
veterán
válasz forceberg #97334 üzenetére
Az Oly Air ilyen téren rendben volt, mer normál m4/3 bajonettje volt, agy 16-os szenzorral. Az ergonómiára ez sem tudott megoldást nyújtani, ahogy a macerára sem, de az a termék jellegéből adódik és dedikált megoldások nélkül nem is lesz jobb, azokkal pedig a kompatibilitás veszik el.
CharlieFirpo #97335: félreértesz, én nem akciózásokra gondolok (bár a mostani helyzetben fontos szerepe lehetne abban, hogy meg tudják tartani a felhasználóbázist addig, amíg nem sikerül valami értelmeset gurítani), hanem általános árkorrekcióra, ami figyelembe venné a konkurencia árazását, és rendszer képességeit is.
Erre mondjuk addig esély sincs, amíg arról megy a szeánsz a központban, hogy mi vagyunk a no.1.. Nem, a numbero uno a Sony, majd a Canon, majd a Nikon.. aztán majd valahol a sor második felében jön csak az Oly, közvetlenül a Pana előtt. Ezek tények, és nem kiragadott statisztikákba csomagolt vallásos imádat. Tény, hogy ez a rendszer drága. Aránytalanul drága. Ha most abban kellene döntenem, hogy saját pénzből megveszek-e 450k-ért egy E-M3mk3-at, akkor nem tudok jelenleg olyan élethelyzetet elképzelni, ahol erre igent mondanék a konkurencia jelenlegi FF árai mellett. Tudom, a lencsék. Valóban, de azért mostanra azon a téren is vannak versenyképes ajánlatok (lásd pl. Samyang AF üvegek), de erről pl. Speedfire tudna mesélni, nem ok nélkül váltott ő is. Körbe kéne nézniük, és rájönni, hogy az m4/3-ba már nem tudnak annyi előnyt belemagyarázni, hogy reális alternatíva legyen egy FF váz mellett, ha az árazást is nézzük. A rendszer jó, megvan a helye a piacon, de tisztességesen pozícionálni kellene. SZERINTEM.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
CharlieFirpo
tag
válasz aginor #97336 üzenetére
Abszolút értem az álláspontodat, de nem valószínű, hogy ez fog történni. Nem tudjuk miért lett ráfizetés a Oly-nak a fotóüzletág, de az lett. Ilyen árak mellett is. A kameraeladások csökkennek, vagyis nem reális terv, hogy egy alacsonyabb árszint mellett felfuttatják az eladások számát, hogy így legyenek a pénzüknél.
Egy kisebb általános árkorrekcióra azonban most - átmenetileg - tényleg szükség van, mert egyszerűen senki más nem szarja le a konkurenciát ilyen módon és mértékben, mint az Oly. Ennek a gyakorlatnak a folytatása pedig rossz ómen a jövőre nézve.
Szerintem egy csomó célra még mindig az m4/3 a legolcsóbb, ha rendszerszinten gondolkozunk, nem csak egy gépben, meg egy-két kiválasztott objektívben. Lehet, hogy csökken a különbség, de még mindig érezhető.
Egyébként én is egy olyan lépést várnék el az új cégtől, amit valószínűleg nem tesznek meg. A termékpaletta frissítését, modernizálását. Kis fixek-WR-esítése, firmware frissítések lencsékhez és gépekhez, mindent hozzáadni a meglévő modellekhez, amire csak műszakilag lehetőségük lenne. Egyetlen példát mondok. A kis 17/1.8-on képtelenek voltak megoldani azt, hogy a később kiadott gépekre rakva az MF-clutch elhúzása után ne kelljen még a gépen is mindent beállítani az MF-használathoz. Apróság, szinte semmibe nem kerülne és sokat javítana egy meglévő termékük értékén. De van ilyen apróság egy csomó.
Na, egy ilyen átgondolt modernizálás után már nem az olcsósítás lenne a fő elvárás sokunk számára.Charlie
-
nozs23
addikt
Szerintem itt a videóban lehet még piac. A GH5 mai napig nagyon népszerű. Azért mert egy megbízható workhorse, megelőzte a korát a videós képességeivel. Csak közben az APS-C és FF is feljött ezen a fronton, 10bit, 4k/60 már nem egyedi.
Viszont itt még mindig lehet előnye egy új mft szenzornak -> gyors readout -> rolling shutter nélkül -> hatékonyabb stabilizálás -> 4k/120fps -> és ami a legfontosabb, kellene a PDAF (itt most a Lumixra gondolok).
Egy 10-25 f/1.7 még mindig egyedinek számít és szerintem az ára is rendben van, mert ott körül van, mint a 2.8-as FF pro üvegek a 16-35 - 24-70 tartományban. Na még átszámolva sincs messze ettől f/3.3-on a Pana üvege és még olyan extrákat is ad, mint a focus clutch, aperture ring. Szerintem ennek az obinak kellene egy hosszabb párja a GH6 megjelenésével.
Ha komolyan gondolja még az Oly az életben maradást, akkor ő is rámegy a videóra.
Fotóra már nagyon nehéz racionalizálni az MFT-t, ha valaki komolyabb pénzt akar invesztálni egy rendszerbe. Persze az olcsóbb modellek és a kis üvegek még mindig alternatívát jelenthetnek a hobbistáknak, de erre egyre kisebb az igény szerintem.[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz CharlieFirpo #97337 üzenetére
Egy kisebb általános árkorrekciórasokkal jelentősebbre a jelen helyzetben
-
aginor
veterán
válasz CharlieFirpo #97337 üzenetére
Pedig ha nem csökkentenek árat, akkor ezt a harcot elvesztették a jelenlegi technikai specifikációkkal. Én pl. nem fogok ilyen áron m43 vázat venni újonnan. Veszek egy nagy levegőt és inkább bepróbálom a Sonyt. Mutatok rendszerszinten hasonlóan kicsi de OLCSÓBB ff lencséket portréhoz pl. [link] , [link] , [link] ez párosítva az olcsóbb vázzal, no comment.. Ezzel szemben 24AF vs Oly 12/F2 149 vs 220k, 35/45mm vs Oly 75mm 149 vs 350k!!!!
"Kis fixek-WR-esítése" - ezzel egyetértek, említettem is korábban, és mindezt úgy, hogy azok nem új modellek, hanem változatlan áron váltják a jelenlegi típusokat.
"De van ilyen apróság egy csomó." - nagyon is sok, és szinte mind csak szoftveres trükk, vagy funkció, amit visszafelé is elérhetővé lehetne tenni. Ilyen pl a fókuszgyűrű beállítható funkciója (pl blendevezérlésre) ill. a zoomolás sebessége (videósoknak). Ezek olyan apróságok lehetnének, amik előnyként is értelmezhetők és csábítják az új felhasználókat, valamit megsimogatják a jelnelegiket, hátha akkor nem váltanak más rendszerre.nozs23 #97338: ezzel ámítja magát a Pana is, de mégis egyre többen térnek át az FF alternatívákra, és ez nem azért van, mert agy m43 váznak nem lenne létjogosultsága. Egyszerűen a Pana jelenlegi "nagy" vázai elavultak, ez igaz a G9-re és a GH5-re is. Hol van az útód? Ja, hogy a Panánál mérlegelik, hogy majd egyszer megcsinálják? Grat!
Már kint kéne lennie, nem csak beszélgetni róla. PDAF? Nem, a DFD mindenre is elég szerintük. Múltkor néztem egy videót az S5 követőfókuszáról, botrányos.. 10-25? Elcseszték, senkinek sem jó. A fotósoknak a fokozatmentes blendegyűrűvel és mérettel van bajuk, az árról már nem is beszélve. A videósoknak pedig az nem tetszik, hogy az af nem szabályozható (bár ez konkréten nem a lencse hibája, de attól még létező jelenség). Ha viszont úgyis kézzel állítasz élességet, akkor a Sigma 18-35 túl csábító alternatíva. A Panának, ha komolyan vette volna magát, akkor valahol itt kellene tartania mostanra.[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz aginor #97340 üzenetére
A Panasonic-ról nekem mint brandről az a képem alakult ki (teljesen szubjektíven), hogy nagyon jó minőségű cuccokat gyárt, de technológiailag valamennyire mindig le van maradva. Pl a Pana tévém. Nagyon jó, de még akkor is a plazmát gyártották, amikor már senki más se. Ugyanakkor hány éves is lehet? 11-12? És még mindig működik.
Én tavaly ilyenkor még abszolút m43-on belül képzeltem el a gépfejlesztést. Nagyon nézegettem a G9-et, G90-et, Olyampus M1 és M5 szériát, sőt a Pen-F-et is. Az Olympus bejelentése állati nagy pofon volt az ebbéli gondolkodásomban, de még ott volt bennem, hogy "na majd a Pana. Ők majd megmutatják". Röviden, nem mutatták.
Már nem hiszek az m43-ban. Én is máshol képzelem el a folytatást. Még a héten megrendelem a Fuji szettet.Te Sonyban FF vagy aps-c vonalon mész tovább?
-
nozs23
addikt
válasz aginor #97340 üzenetére
Hát ebben nem teljesen értek egyet. A G9 áráért nem találni olyan gépet, ami 10bit 4:2:2 lő internal. De még a közelében sem. És akkor ott van még az egyik legjobb ibis, high fps, dual UHS II, high res. Szerintem még mindig rendben van azon áron, akcióban sokszor 300 körül be lehet szerezni. Persze a szenzor mérettel nem lehet mit kezdeni, az akkora amekkora.
A 10-25 nincs elcseszve, gyakorlatilag a legjobb MFT objektív.
Az S5 jelenleg 630 körül be lehet szerezni. Jobb videós specifikációt csak az A7S III ad 1,6 millió forintért (vagy házon belül az S1H). Szerintem egy misi különbséggel azért el lehet neki nézni a gyengeségeit.
A linkelt Blackmagicben pedig nemhogy béna, de semmilyen AF nincs, ahogy ibis sem. Teljesen más közönségnek készül és szintén 1 milliós áron.
Én bírom a Panát, szerintem korrekt vázaik vannak, korrekt áron. A legnagyobb hiányosságuk a videóra is megbízhatóan használható AF, ehhez nem fér kétség.A Panasonic-ról nekem mint brandről az a képem alakult ki (teljesen szubjektíven), hogy nagyon jó minőségű cuccokat gyárt, de technológiailag valamennyire mindig le van maradva. Pl a Pana tévém. Nagyon jó, de még akkor is a plazmát gyártották, amikor már senki más se. Ugyanakkor hány éves is lehet? 11-12? És még mindig működik.
A Panasonic azért gyártott sokáig plazmát, mert képminőség tekintetében minden szempontból köröket vertek az akkori (de akár mostani) LCD-kre is. Az Oled tévéikkel is ott vannak az élvonalban.
A GH5 videós tulajdonságait is csak évekkel később tudta átvenni a többi gyártó. Tehát nem mondanám, hogy technológiailag le vannak maradva. Fotós szempontból az S1 széria úgy van összerakva, megcsinálva EVF-től kijelzőn át az IBIS-ig, ahogy egyik másik FF rendszer sem. Persze ez mind szép és jó, amíg nincs megbízható AF.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz nozs23 #97342 üzenetére
Egyetértek. Ilyen áron (~300k) egyszerűen nincs alternatívája a G9-nek.
Vannak szipi-szupi új fejlesztések, meg nagyon jó, új MILC vázak, de brutális pénzt kérnek el értük, ráadásul kevés olyan gép van, ami ne lenne számomra kompromisszumos valamelyik fontos összetevőjében.
Folyamatosan nézegetem én is a palettát, de gyakorlatilag a Sony A7SIII-on kívül nem szívesen váltanék semmire. Az meg tudjuk, mennyibe kerül. 5 darab G9-et tudnék venni belőle.
Csak fotóra már egy "sima" A7III is teljesen jó lenne, de videóban visszalépés lenne nekem, a magasabb használható érzékenység és a picit értelmesebb 100, 120 fps FullHD kivételével.
Pana FF vonalon meg kevés és drága az objektív, plusz továbbra is erőltetik a DFD-t.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
aginor
veterán
válasz lugosi #97341 üzenetére
A Panával a legnagyobb bajom a támogatásuk (vagy inkább annak hiánya). A hazai fotószervizük vicc, innentől nem lehet velük számítani, pláne, hogy a gyári minőségellenőrzés sincs a tapasztalatok alapján a toppon. Tavaly még én is ebben a rendszerben képzeltem el a jövőt, de idénre (az Oly felvásárlás, a pana kiesése, stb. miatt) már csak a kényszer tart itt, mivel nincs most keret egy teljes rendszerváltásra, a fokozatos váltást pedig megnehezíti, hogy mostanában folyamatosan kell gép..
nozs23: nem baj ha nem értünk egyet, jó ütköztetni az álláspontokat, tanulhat belőle az ember.
A G9 nem rossz váz így sem, és az árazása a rendszeren belül abszolút rendben van, de nálam a G9 már korábban kiesett a mérete miatt, de amióta kialakult bennem a kép a Pana szervizről, azóta lényegében minden értelmes módon kiváltható Pana cucc is. A videóba nem akarok nagyon belemászni, mert nem nagyon értek hozzá, de pl operatőr cimborám is inkább Z6-ot vett videóra (annak mondjuk több oka is van).
A 10-25 pedig szerintem jelen formájában nem jó alternatíva. Fentebb kifejtettem, hogy miért. A Pana láthatóan a videósoknak akart kedveskedni vele, de mibe fájt volna egy kapcsoló, amivel klikkelősre átáll a rekeszgyűrű? Sigma meg tudja oldani, de itt biztosan lehetetlen lett volna. A fókuszos dolog a másik, ami ráadásul csak szoftveres, de arra sics megoldás, pedig azért elég sokan panaszkodnak.
Tudom, hogy a Blackmagic kicsit más kategória (nem is közvetlen konkurenciának linkeltem, inkább példának, hogy ha rágyúrnak, akkor ide lehetett volna eljutni), de ha jól emlékszem, akkor m43 bajonettel és szenzorral indultak videó témában, tehát valamennyire mégiscsak jó példa (hamár a Pana erőssége állítólag a mozgókép).Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Hi!King
őstag
Ami az árazást illeti, az alsó kategóriás obik simán másfél-dupla áron vannak pl. a Canon EOS-M rendszeréhez képest. Gondolok pl. az Oly 9-18 vs. Canon 11-22-re, de ugyanez igaz a nagy átfogású obikra, alsó kategóriás teleobikra is. Felhasználó bázist márpedig lentről lehet építeni, ha csak a meglévőket szolgálják ki, akkor folyamatos a lemorzsolódás, más rendszerekből pedig necces átcsábítani embereket kisebb szenzoros rendszerre, mikor épp az elmúlt években ébredt a Canon és a Nikon is MILC vonalon, tehát már sokkal kevésbé játszik a DSLR-ről átcsábítás, mivel nagyobb a konkurencia.
Egyébként öngerjesztő folyamat, mivel amiből nem tudnak sokat eladni, annak rosszabb a mérethatékonysága, ezért leárazni sem tudják hová, míg a konkurencia többet tud eladni.
Üzletileg amúgy az lehetne hosszútávon is jövője a rendszernek, ha a JIP eladná a Panasonicnak a céget, a Panasonic pedig az Oly pro kategóriában szerzett tapasztalatát hasznosíthatná a FF rendszerében, m43 vonalon pedig jobban rá tudna állni az alsó- és középkategóriára, és a mérethatékonyság is meglenne, hogy felvegye a rendszert az APS-C MILC rendszerekkel.
-
lugosi
MODERÁTOR
Gyorsan ránéztem az árukeresőn, 350 és 418 között van most.
Hm-hm, ez egy 3 éves csúcsgép, aminek nincs rendes utódja a márkán belül, ilyen értelemben nem rossz vétel, de árban ezért már van:
Sony A7 mk2, a6400
Fuji X-T3, X-S10Azzal együtt, hogy sokáig vágytam a G9-re, jó gépnek tartom, a fentiek közül választanék ma inkább a fenti ársávban, ha most raknék össze rendszert. Ha 350 a G9 minimum ára és 320 egy FF vázé, akkor szerintem árban nincs miről beszélni.
-
nozs23
addikt
válasz lugosi #97346 üzenetére
Mindegyiknek megvan a maga előnye hátránya.
Én próbáltam az A7II-t, amikor G9-em volt. Áldom az eszem, hogy nem arra váltottam. Nem egy combos FF szenzor, az AF pedig még lassabb volt, mint a G9.
A6400 már brutál AF, de nincs IBIS (még az a gyenge hatékonyságú sem, mint a többi Alpha-ban). Fuji ugyanez.A G9 kezelőszerveit, videós tulajdonságait (a legminimiálisabb rolling shutter a fentiek közül, 4K 10bit 4:2:2) és stabilizálást pedig egyik sem hozza. Videóra, vagy hibrid felhasználásra gondolkodás nélkül a G9-et venném a fentiek közül. Ha csak fotóznék akkor valószínűleg a Fujit.
De amúgy még ez sem a legjobb ár a G9-ért. Pár hete 387 volt egy ajándék 120 ezres gimbalal.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz lugosi #97346 üzenetére
Nem 400-ért kell megvenni. Hónapokig ment 300-ért, aztán szintén sokáig Weebill S akcióban 400 körül (ez ugyanúgy kb. 300, ha rögtön eladtad a gimbalt). Én 299-ért vettem ajándék akksival (-30k), miután kijött a v2-es firmware. Azóta is áldom az eszem, hogy így tettem.
Csak fotóra jobb az A7II is, de nekem full mindenes váz kell. Sőt, mostanában inkább videós gép. Meg azért az obikat se felejtsük el.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
philoxenia
MODERÁTOR
Végül is nekem még az se lesz probléma, ha behal a 4/3... mire vázat veszek újra, olyan 10 év múlva, addigra már úgyis minden más lesz, addig meg olcsósodnak a használt obik, sőt akár újakat is akcióznak majd.
-
lugosi
MODERÁTOR
Hátha egy biztató hír: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest