Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grga_Pitic
aktív tag
Nekem van - itteni korábbi ajánlások alapján kettő DSTE -, illetve egy Patona Premium.
A DSTE-k közül az egyik nekem felpúposodott, ráadásul pont az volt a gépben, örültem, hogy ki tudtam szedni belőle. A Patona kb. 1,5 évvel fiatalabb náluk, szóval nem teljesen összemérhetőek, de tapasztalatom szerint tovább bírja. -
t.imi
addikt
Urak, van nekem egy Samyang 85 1.5t obim Nikon véggel. Szerintem brutális élességgel. AF hiánya és súlya miatt lecserélném oly 75mm-re.
Nézegettem külföldi oldalakon, eléggé megosztott az oly lencse megítélése. Van aki szerint a legjobb lencse m43-ra, mások szerint 2 8 alatt életlen, lassú, közel sem éri meg az árát.
Mai újabb vázakkal jobb képminőség várható, v nincs számottevő különbség? -
aginor
veterán
Ez mondjuk elég merész lépés lenne a Canontól.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Monya78
veterán
Volt oly 75mm f1.8-as lencsém, sok-sok évig kedvencem volt, nagyon ritkán rekeszeltem, éles volt nyitottan is.
Igazából azért váltottam le, mert kipróbáltam egy sigma 56mm F1.4-et, és bizony képalkotásban megverte az oly-t, plusz nekem jól jött a rövidebb gyújtótáv és a fényerősebb mivolta, hisz főleg beltérben használom gyermek fotózáshoz.
Úgyhogy ha nem ragaszkodsz ahhoz a gyújtótávhoz és elég egy rövidebb, akkor inkább sigma 56mm f1,4.
Ha kell a nagyobb gyújtótáv akkor tökéletes a oly 75mm is, egyik legélesebb obija a rendszernek. (De nem a legélesebb )
[ Szerkesztve ]
-
csurgoi
aktív tag
Két Robin Wong videóban is találkoztam a napellenző használatának kérdésével.
A Robin, ha jól értettem(nem vagyok tökéletes inglis), nem nagyon agitál a használata mellett, sőt azt mondja hogy ő nem használja.
Ti hogy vagytok ezzel?
Kell, nem kell?Hasznos?
Vagy csak jól néz ki vele a gép?https://500px.com/stevetailor https://www.flickr.com/photos/128564341@N08/
-
zsiga_667
tag
válasz csurgoi #93407 üzenetére
Jól értetted, nem használja, csak esőben. Az egyik érve hogy túl nagy ezért nehezebb vele észrevétlenül fotózni az utcán. Ebben nagyobb üvegeknél (Oly pro vonal) van valami, a kis 1.8-as fixeknél kevésbé reális.
A másik hogy túl nagy helyet foglal a táskában. Ez abszolút hülyeség szerintem.
Meg szerinte a lens flare-t (ezt hogy mondják magyarul?) meg a lapos szögben érkező erős fény miatti fátyolos-homályos képet nagyon jól kivédik az Oly objektívek, ezért ennek sem látja értelmét. Ezzel én saját tapasztalataim alapján szintén vitatkoznék.
Meg szóba kerül emlékeim szerint hogy sokan fizikai védelemre használják, de itt nem foglal állást egyértelműen. Szerintem egyébként erre is kiválóan alkalmas a napellenző. Persze nem véd a leejtés ellen, de ha egy hirtelen mozdulat közben odavered a végét valamihez, ott jól jöhet. -
aginor
veterán
válasz zsiga_667 #93408 üzenetére
Robin Wonggal ezekben most nem értek egyet. Sokszor én sem használom/használtam, bár annak általában prózaibb oka van: otthon felejtem, vagy nem fér el a táskában normálisan, de ettől még baj nem lehet belőle, ha felcsavarom.
Volt olyan ismerősöm, akinek eséskor lehet, hogy a napellenző mentette meg a 70-200-át, ahogy egy másiknak pedig törött a frontlencséje, napellenző és szűrő nélkül (itt a napellenző mentette volna a helyzetet).
Szerintem ez olyan meggyőződésbeli hitvita, mint a védőszűrő kérdése. Van aki esküszik rá, míg mások szidják. Olyan ellenérvet is hallottam már, hogy egy vékony szűrő semmitől sem véd, ellenben ha törik, akkor a szilánkok megsérthetik a frontlencsét.
A becsillanásos rész pedig egyszerűen nem igaz. Jó az Oly Pro objektívei, de azért ennyire nem. Robin Wong amúgyis kicsit mintha elvakultabb lenne mostanában (mióta nagykövet lett), vagy csak nekem tűnik kevésbé tárgyilagosnak, mint korábban?MrChris: direkt nem oda dobtam be. Viszont egy ilyen kijelentésnek érdekes üzenete lehet, különösen a tükrös hívők felé.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
totálkezdő
tag
válasz aginor #93410 üzenetére
Bizony. Én lejtettem az oldaltáskámat, benne a PL7, rajta a 9-18. Egyiknek sem lett semmi baja, az objektívet részben a napellenző mentette meg. Minden jól működik, annyi történt, hogy a napellenző benyomta/eltörte azt az elemet, amire feltekerem. Így most sem a napellenzőt, sem a szűrőt nem tudom levenni. Abban bízom, hogy Komáromi Domonkos ezt meg tudja oldani. Az objektívet nem kell javítani, csak a napellenzőt eltávolítani (gondolom szét kell törni), és az eltört részt összeragasztani.
-
ZephX
senior tag
válasz Grga_Pitic #93401 üzenetére
Köszi a választ. Én is a Patona-t néztem, csak a standardot. Az mennyire lehet jó?
Warton: Köszi erre is ránézek.
-
törölt tag
-
-
törölt tag
válasz Tin_Shield #93417 üzenetére
Ja értem. Mindenesetre portréhoz túl közel kell vele menni az alanyhoz ami kényelmetlen lehet számára minden másra meg túl szűk. Karácsonyi fotót sem tudtam vele készíteni a családról úgy, hogy a szoba sarkából nem fért bele 5 ember. Én is a 35mm ekvivalensen gondolkozom és ott can a 12mm-es Pana is.
-
Tin_Shield
őstag
válasz #04331520 #93418 üzenetére
(Fej)portrére a hosszabb (ekv. 85+) gyutáv előnyösebb, pont az említett perspektívikus hatás miatt, jobban "belesimul" az orr az arcba.
A csoportképekhez az ekv.28mm (ez még nem torzít a széleken túlságosan) talán előnyösebb, de a 35mm is jó lehet, ha van elég helyed. Ezt egy kitzoomal is ki tudod tapasztalni.
Az ekv. 24 és 35 között a PanaLeica 15 is ott van, engem megvett egy rövid próba alapján, lehet lecserélem rá előbb-utóbba Pana 20-ast.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Esetleg egy Pana 35-100mm f/2.8 II? Kicsi, könnyű, stabilizátoros, időjárásálló, nem változik a hossza zoomoláskor, és nem utolsó sorban már nyitva is karcol, mint állat.
Ha megoldható, hogy mindig hátrébb tudj lépni egyet-kettőt, akkor így a 42.5mm f/1.7-et akár el is adhatod.
(#93415) Újgyerek: Neked meg egy Pana 12-35mm f/2.8 II, vagy egy Oly 12-40mm f/2.8 kell.
Milyen bátran szórom itt a 2-300 ezres obi ajánlatokat. De el kell adni, ami van, aztán akkor lesz zsé. Na ez az, ami nekem nem megy. Pedig már többször megpróbáltam. Legutóbb tegnap este.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Monya78
veterán
Én is néztem a pana 15mm F1,7, élesebb, fényerősebb is mint a oly 17mm F1,8 de az ára miatt egyszerű volt a választás... annyi felárat Nekem nem ér meg a pana. (160eft vs. 100eft)
-
vond
MODERÁTOR
válasz #04331520 #93422 üzenetére
Ja, én nem tesztelésre gondoltam, hanem vásárlásra. Előbbire valóban elég egy olcsóbb kitobi is, akár bérelve.
Nem tudom, hol lakozol, de ha Szombathely megoldható neked, akkor elviheted kölcsönbe a Pana 12-60-asomat egy hétre simán.
-
_q
addikt
Milyen bátran szórom itt a 2-300 ezres obi ajánlatokat. De el kell adni, ami van, aztán akkor lesz zsé. Na ez az, ami nekem nem megy. Pedig már többször megpróbáltam.
Meg kell tenni a lépést és nem szabad hátra nézni Úgy is vétel lesz ebből te is tudod, már csak kérdés mikor és melyik objektívet kell beáldozni (had menjen mind )
Tényleg G80, GX80-al mi van? Ha nem objektív, akkor menjenek a gépek
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Az új E-M5 III ára szépen beesett, német amazonról 200-ért el lehet hozni (fele az itthoni árnak). Az E-M1 III-at pedig februárra pletykálják.
-
nozs23
addikt
válasz Tin_Shield #93428 üzenetére
Valóban, én néztem be. Akkor nincs jó deal.
-
vond
MODERÁTOR
Én is szürke, vagy használt árra gondoltam. Itthon újonnan tényleg bitang drága.
A negyvenkettőfelest eladod 80 körül, és már "csak" 120-at kell előteremteni.
Portré és sportos obinak szerintem kiváló MFT-re, talán csak az Oly 40-150 Pro jobb, de az egy dög. Pár perc után már úgy húzta a kezemet, hogy le is tettem róla, hogy valaha ilyennel "dolgozzak".
Dofsimulator-ban nézegesd meg, hogy milyen szeparációt ad a 42.5, az 56, meg a 75 millihez képest a 35-100.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ne is mondd, még mindig megvannak. Itt vagyok 3 vázzal, de egyelőre nincs szívem bagóért eladni a két kisebbet. Meg aztán párszor már jól is jöttek. Legutóbb pl. itt: [link]
Ha már krumplis tésztára sem telik, akkor majd eladom őket.
-
_q
addikt
Ja tényleg erről írtál, hogy itt mindegyiket kihasználtad. Én lehet 1 fixet hagynék meg, attól függően az előző 1 éves tapasztalat alapján melyik volt a legfontosabb és mellé még talán a 14-140 a vége miatt. A 12-60 és valamelyik fix-et meg eladnám. Így jut is marad is. Gépeket illetően megint csak max 1-et hagynék.
-
-
vond
MODERÁTOR
Várok még egy picit a váz eladásokkal, mert tényleg előfordulhat, hogy lesz még pár többkamerás melóm. Tuti, hogy egyből befutna valami ilyesmi, ha eladnám őket. Bár mondjuk kölcsönkérni is tudnék két kollégától (ha épp nem használják a G80-akat).
Az obiparkot viszont tényleg kicsit szellősebbé kéne tennem, de tényleg mindegyik jó valamiért. A legnagyobb esély a Lumix 12-60 eladására van, de az is csak 60-70 használtan, és ahhoz még sokat kéne hozzátenni, ha szeretnék helyette egy komolyabb kitobit a 12-35 II, vagy a Leica 12-60 személyében.
Meg ilyenek, hogy most adjam el 35-40-ért a 25mm f/1.7-et? Ehhez az árhoz képest túl jó az a kis obi, basszus.
[ Szerkesztve ]
-
Monya78
veterán
Miért van kevés létjogosultsága?
17mm F1.8 előtt volt fél évig 16mm sigma F1.4-es obim, az minden képalkotással kapcsolatos dologban jobb volt, viszont böhömnagy, kényelmetlen volt a fogása, egy kisebb E-m10 váz mellett, kisebb obira vágytam, nálam ilyen formában elvesztette volna a m4/3-ad értelmét.
Ezért cseréltem, nyitott rekeszes képközepi minőség azonos, Af azonos, nem bántam meg..
-
Tin_Shield
őstag
válasz Monya78 #93437 üzenetére
A 17 f1.8-at nem nagyon szokták szeretni, főleg mert olcsóbban ott a Pana 20 f1.7, ami azért jól érezhetően karcolósabb. Viszont használni, de csak egyszerűen kézbe venni is nagyobb élmény az Olympust. És ha a sarkok pixelkukkolásától eltekintünk a képével sincs olyan nagy baj szerintem.
-
t.imi
addikt
válasz cenzor #93431 üzenetére
Erre is gondoltam, az ár ami nagyon kevésnek tűnik. Amazon, stb oldalakon is ~800 Usd-től felfelé.
Plusz előreutalással.... nincs sok bizodalmam hozzá. :)
Jelenleg 2db van 2k körül, indexen 150-170 között voltak hirdetve a II verziók.Vond, a 42.5-t el akartam adni nyáron, 70 körül hirdettem meg, jött egy 55k ajánlat rá.
Végre kezd beállni a használt piaci ár is, elég elvetemült számokkal találkozni.
Eladáskor agyvérzés, vásárláskor legalább nem az új ár mínusz 20% gar nélkül. -
printer71
csendes tag
Üdv. Mindenkinek !
Tagja lettem a klubnak egy OM-D E-M10 II-vel . Teljesen kezdő fotós vagyok , így az 50-es évek fele olvasgatom a fórumokat , elborzadok az obiárakon .
Van egy kis probléma a géppel amit nem tudom , hogy mi okoz . Már az elején feltűnt , hogy látok egy zöld pici pöttyöt a keresőben ( pixelt ? ) . Kerestem a képeken de nem találtam , úgyhogy megnyugodtam . Viszont most csináltam éjszakai képeket és látom , hogy bizony rajta van a képen az a pötty amit a keresőben látok .
A gép pár hónapos , garanciális , Media MarktA hiba a bal alsó saroktól visszafele ( fél nyolc irány ) kb 3 centire látszik
-
MrChris
nagyúr
válasz printer71 #93443 üzenetére
Üdv! Készíts egy pixel mapping-t ami kiszűri a hibásakat, már amit felismer. Minden szenzoron van egy halom hibás pixel. Ha ez sem segít akkor tudtommal csak a gariztatás marad. Ebben az esetben érdemes egyenesen a Dohány utcába vinni, hogy gyorsabb legyen a dolog.
-
ZephX
senior tag
-
printer71
csendes tag
Hűha , hogy itt milyen gyors , segítőkész fórumozók vannak
Köszönöm mindenkinek ! A pixel mapping nekem is megoldotta . Cak a zöld volt hiba , a fehér csillag volt , mert volt kép ami bemozdult , és ott " csíkot húzott " a csillag .
Végigment a folyamat , kétszer mintha exponált volna , aztán már nem is láttam többé a pöttyöt . Fotóztam fekete tónust ahogy mondtátok , eltűntTudom , hogy vicces a MM , de ott volt akcióban ez a gép kitobival 40000-el olcsóbban mint bárhol máshol az országban .
Akkor meg már vertem a fejem a falba , mikor két héttel később a Sony 6000-et láttam ugyanannyiért mint " utolsó darabok "
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Debian GNU/Linux
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Arrow Lake az asztalon: Core Ultra 9 285K
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mini-ITX
- További aktív témák...