Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kiváló írás/teszt !
Az 5.25- ös lemezek jórésze nálam is feléleszthető, az 1.44MB- osaknak már csak kb 20%- a megy.
Dísznek benne vannak a retró gépekben, de ha kell valami floppyról, akkor már a Gotek- et használom.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
nálam az 5.25ös lemezek és meghajtók terén 100% a túlélési arány, szerencsére. még egy darab rossz szektor sincs sehol, pedig nem is különösebben vigyáztam rájuk.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
sidi
tag
Nagyon szépen köszönöm / köszönjük ezt az érdekes és hasznos írást.
Anno nekem is az 5.25" nagy floppyk voltak megbízhatóbbak, most nem tudom mi a helyzet, de én is tervezem végignézni az összes kis és nagy lemezemet, hátha valami régen keresett programom meglesz.
Vírusirtás... na igen részben a korabeli vírusok miatt maradt fent olyan kevés adatom,
na meg tönkrement IDE és SCSI merevlemezek miatt, ez is nehéz eset."Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Rive
veterán
Elképzelésem nincs, mit sikerült alkotnom sok-sok évvel ezelőtt.
FDFORMAT & FDREAD?
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
hapakj
senior tag
Most vettem egy Core 2 Duo gépet, amin még van floppy csatlakozó is. Kiváncsi vagyok mit kezdene egy újabb Windows egy ilyen meghajtóval
Nekem is van 3 ilyen meghajtóm, de sajnos olyan országban, ahová most nem lehet érte menni
[ Szerkesztve ]
-
Szép munka
Magam részéről már a 90-es években minden lemezt felszámoltam, már nincs semmi belőle (azaz van még, amit árulok, de nem az akkoriból már). Archiválódtak a cuccok CD-re, azóta winyóra.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Pikari
addikt
-
5.25" lemezek terén nekem is pozitívabb tapasztalataim voltak túlélés terén. Pcn: 92-93-93-es lemezmellékleteket (fiatalabbaknak: akkoriban az újság mellé adtak egy 360k-s lemezt 3-5 kis progival, util, game.. net híján sokaknak ez volt a kánaán egyik forrása) de a 64es DSDD lemezek is meglepően jól bírták. Valamiért a 3.5" floppy halandóbbak: van pár mentett doboz lemezem, (használt -általában könyvelések mentései, mégcsak nem is agyonírkált lemezek, bontatlanok,).. Na a múltkor egy retóró bajtársnak írtam ki Pc-n Amigára lemezeket, a végén Amigán az Xcopyval még lecsekkoltem a lemezt.. Hááát, ahhoz hogy a végén 22 jó lemez legyen az asztalon, ott sora kozott mellette 43 halott lemez . Márkás, nonane, gyári driver lemez, vegyesen.
https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html
-
Örülök neki, hogy ilyen sok embert érdekel a téma.
Van pár lemezmellékletem nekem is befogva, plusz driver lemezek. Tipikusan DD-sek, 800 kByte-ra formatálva.
Azok kb. mind tökéletesen megmaradtak, inkább a HD lemezek, az 1,5 MByte-osak között vannak hibásak.
Valószínű azzal már nagyon a határait feszegettem a technológiának.Kislemezeket otthon nem használtam. Már mindenkinek olyan meghajtója volt, de én maradtam a réginél, amire már bőven voltak lemezeim. Akkoriban kincs volt minden létező MByte kapacitás.
Később munkára voltak 3.5" diszkjeim, de mind driver lemezekből, azokból nem vettem egyet sem új, dobozost.
Nemrég pont használtam párat retro másolásra, nekem meg azokkal nem volt bajom.Köszönöm a tippet az FDFORMAT & FDREAD -ról!
Halványan rémlik valami, majd kipróbálom. -
Pikari
addikt
Én ezt amúgy a CD korszakban szívtam be kicsit. Volt 1-2 speckó udf driver, amivel úgy lehetett írkálni a CD-ket, mint a pendrájvot (még win98 és xp időszak legelején). Hát természetesen sehol máshol nem működtek ezek a lemezek rendesen. Szerencsére csak 2 vagy 3 CD-t csináltam meg így, de aztán hamar rájöttem, hogy nem szabad ilyen egyedi formátumokat használni, hanem olyat szabványos megoldásokat kell mindig választani, amik mindenhol megfelelően kompatibilisek.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Rive
veterán
...azért floppy esetében 1.4 helyett az 1.8 még éppen eléggé ütött anno egy kispénzű egyetemistának ahhoz, hogy bevállalja a rizikót az egyedi formátummal - pláne, hogy már az első próbálkozásnál eldőlt működik-e a két gép (meghajtó) között. És, jellemzően működött.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
30 év után nem ártana egy megfiatalítás(rejuve) az elektronikának.
Amikor az rendben van, akkor kellene tesztelni a lemezeket.
Így kiszűrhető biztosan a hibás lemez.[ Szerkesztve ]
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
-
zoo8800
veterán
Érdekes volt, köszi az írást.
Idejét se tudom, mikor láttam utoljára floppyt, és az se az 5 1/4-es volt.rip and tear, until it is done
-
Sirpi
senior tag
Nekem még a pentium 1 korszakban volt kombó meghajtóm: egy 5.25-ös helyen egymás alatt egy 3.5 és egy 5.25 meghajtó, és volt rajta egy elfordítható kapcsoló, hogy melyiket ossza ki A: és melyiket B: meghajtónak. Nagy flash volt akkoriban, aztán a következő gépembe már csak egy kis meghajtó került, majd pár év múlva az is kiköltözött.
[ Szerkesztve ]
Hazudnék, ha cáfolnám annak tagadását, hogy ez az ital nem nélkülözi a koffeinmentesség megnemlétének hiányát. Na most akkor van benne koffein, vagy nincs?!
-
DEJVID
őstag
5,25-tel soha nem volt dolgom, de 3,5 collon volt egy csomó régi játékunk. Általában tömörítve, több játék egy floppy-n. Én már a CD korszakban kezdtem számítózni, de szerettem a floppy-kat.
-
hapakj
senior tag
Én orsós magnóról szeretnék szoftvert / játékot betölteni
Valahogy így [link]fiatalabbak kedvéért a prünnyögés maga a szoftver
Vagy VHS videókazettáról. Kevesen tudják, de az egyik legjobb minőségű mágneses hangrögzítésre a 6 fejes videómagnók képesek.
[ Szerkesztve ]
-
Sirpi
senior tag
-
Pikari
addikt
Pár éve visszaköltöztettem a 3.5ös meghajtót a gépbe. Időnként szükség van rá bios és firmware updateléséhez és dumpolásához, aztán így a legkézenfekvőbb megoldani. Bár a 3.5ös lemezek nem a legjobbak, állandó harc megy a rossz szektorok ellen.
-
Pikari
addikt
berakod a magnóba a kazit, rec gomb, felveszed az adást. aztán berakod a komondor64-be, beírod, hogy "load" és megnyomod a play gombot a kazettás meghajtón.
[ Szerkesztve ]
-
Sirpi
senior tag
Nincs benne nagy ördöngősség. Ez még a Commodore 64 és társai idejében ment. Akkoriban kazettás meghajtót is lehetett floppy helyett használni: [link] . Volt rajta 3 számjegyű számláló, hogy épp hol tart a lejátszás, és kis füzetkében írogattad, hogy a Boulder Dash van a 000-tól, a Killerwatt meg 023-tól stb., és kiadtad, hogy LOAD"*", aztán be is töltötte a játékot. Ezért tudtad akár rádióból is rögzíteni a programkódot.
Amúgy a kazetta dög lassú volt, ezért általában az elejére egy gyorstöltő progit kellett másolni, azt töltötted be először, majd eltekertél az adott (tömörítve rögzített) játékig, és töredék idő alatt ment így a betöltés. Egyébként én ezt csak haveroknál láttam, mert fater 88-ban egy Zsiguli áráért vett egy C64+floppy kombót, azon kezdtem el programozni tanulni (autónk meg, egy kispolszki végül csak pár évvel később lett).
Hazudnék, ha cáfolnám annak tagadását, hogy ez az ital nem nélkülözi a koffeinmentesség megnemlétének hiányát. Na most akkor van benne koffein, vagy nincs?!
-
cs_dy
tag
Pont apósom vette elő a régi 5,25-ös floppykat, amiket én majdnem negyvenes fejjel nem is ismertem.
Viszont az a gond hogy nincs olvasója. Találni meg alig lehet olvasót, valakinek van tippje merre keresgéljen?[ Szerkesztve ]
AMD RYZEN 5 5600, 32 GB RAM, 1TB SSD, RTX 3060 TI
-
Sirpi
senior tag
Ebben az időben HDD nem volt, a kazetta és a floppy volt a HDD Lemeznél működött, hogy csak bizonyos file-okat olvasott be a memóriába, mindig azt, amit kellett (egy C64-es lemez egy oldalára 166kB fért vs. a teljes 64kB memóriája a gépnek). Kazettánál ez se volt, ott muszáj volt az egy darab fájlt teljes egészében beolvasni.
-
Ilyenre gondoltam elsősorban.
Az én 360kib meghajtómon lett felfedezve az elektronikai panelon.
Nem az én érdemem egyébként.
Érdemes tesztelés előtte átnézetni, ne tekintse az ember etalonnak az elektronikát.
Lehet ma olvas és jónak tűnik, holnap már nem biztos.
Az ilyen tápokban is lehetnek meglepetések, nem feltétlen a kondik lesznek amik tönkre vághatják a gépet.
Nálam volt egy pár alkatrész egy AT tápban ami úgy öregedett, hogy ha jól emlékszem a -5V kezdett folyamatosan emelkedni az idő múlásával tőlük.
Ma még csak -5,4V-ot mutatott, bekapcsoltam fél év múlva már -6V felett. lett.
Aztán később -7V.
Persze gépre nem kötöttem, de terhelés nélkül ezt művelte.
Ha elfogadtam volna az első mérést és gépbe kötöm, már pár isa kártyát, com portot tönkretett volna a negatív feszültség által megnövekedett áramterhelés.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
sidi
tag
válasz moongoose #32 üzenetére
Köszi, törött kondit még észreveszem, de volt egy Seagate SCSI HDD ami jól megszívatott anno, az egyik rögzítő csavar ha hosszabb volt, akkor letört egy tantál kondit és a panel fejjel lefelé volt, tehát nem is láttam csak miután levettem a panelt...
-5V tápfeszültség... jó, hogy írod, a negatív tápokat nem is szoktam mérni, csak a post kártyán LED jelzi. Megjegyzem amúgy van pár gagyi táp ahol nincs külön stabilizálva és értéke függ a +5V terheltségétől.
[ Szerkesztve ]
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
válasz moongoose #32 üzenetére
Fizikai sérülés az esetemben nem igazán jöhet szóba. Nem méhtelepről begyűjtött, eső áztatta egységről van szó.
Amióta nálam van, 30+ éve a lakásban, szobahőmérsékleten, relatív pormentesen volt tárolva.
A kondik átnézése jó ötlet. De egyelőre, mivel a lemezek nagy részét jól olvassa, és az egész teljesen stabilan megy, még nem gondoltam továbblépni az elektronika vizsgálatára. -
Pikari
addikt
a ramba. a 8 bites gépekben nincs hdd. (létezik hozzájuk, de inkább csak érdekességképp)
[ Szerkesztve ]
-
Amúgy minek kell ezekkel az ősi adathordozókkal bírkózni ?
Profi Gotek óccsón Kínából(olcsóbb mint egy retró floppy drive), modern gépen 1000 floppy rá, gyors, megbízható, retró gépen csatiz, megy mint a golyó.
A kínaiak már sok évvel ezelőtt kitalálták a floppy betegség ellenszerét, ahogy sok más hardver betegségre is a megoldást, pld IDE to SD(brutál jó szintén), USB2-3 to IDE-SATA, stb, sorolhatnám.
Tehát mindenfajta retró/középretró gépre is van megoldás. Olyan konverter/átalakító, amit a kínai mesterek ne gyártottak volna le, nem is létezik.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Há' én is retrózok vazze
De hát a régi lemezek nem műkszenek, mi a retket csináljak ?
Gotek- el viszont vajsima, sokszáz lemezre elmentve az img, mi kell ennél több ?
PC mulátor : használom, a pontos neve amúgy PCem, és a legmodernebb, hasznos és bitangul élethű, szeretem is, de mégsem eredeti vas.Kínai cuccok : egyáltalán nem kínlódás, sokkal-sokkal jobb mint bármelyik nyugati megoldás. A kínaiak retróban is csekkolják az igényeket, és olyan megoldásokat gyártanak, amire a modern nyugati technológia soha nem is lesz képes.
Eleve már az X99 lapjuk is, szerver chipset, sima ATX méretű lapon, ha megnézed alapból is sokkal jobb, mint az eredeti lepedő méretű szerver lap, ugye utóbbi a szokásos korlátozottságával...A 3 test probléma nem megoldható.
-
hapakj
senior tag
Látom nem ment át a komment
De hát a régi lemezek nem műkszenek, mi a retket csináljak ?
- hát vegyél működő lemezeket meg meghajtókat ilyen egyszerűPC mulátor : használom, a pontos neve amúgy PCem, és a legmodernebb, hasznos és bitangul élethű, szeretem is, de mégsem eredeti vas.
- oszt miért baj, hogy nem eredeti vas?Nah, szóval valakit retrózás címszó alatt az köt le, hogy régi hw-eket üzemel be, pl floppy meghajtókat. Igen annak is abszolút megvan a varázsa, hogy a DOS vagy egy játék floppyról kerreg be, nem pedig felnyalja egy flash chipről. Minden eszközne (sw emulator, floppy emulator hw) megvan a létjogosultsága, de az hogy ki mivel foglalkozik érdekel az már egyéni dolog.
-
hát vegyél működő lemezeket meg meghajtókat ilyen egyszerű- vettem, és nemigen működnek. A Gotek legyalulja az összes retró megoldást, ennyire egyszerű ez. A kuka közel van amúgy, a vadiúj 3M lemezeket is könnyen hajigálom bele , mert már a 0track is elérhetetlen sima DOS formattal.
oszt miért baj, hogy nem eredeti vas- nembaj, de van tucat korabeli vas is, azoknak is jól kell működni. A retró használat alapján gyak mindegy is lehet, de tudjuk hogy azért nem mindegy ez.
Emulátor amúgysem annyira egyszerű, próbáltad már a PCem- et ?
Praktikus, nagyon élethű, könnyen kezelhető, de sokan belebuknak mégis...nagyon érdekes ez is, aki nem a korai oprendszereken nevelkedett, annak bonyolult lehet hogy nem csak go enter, meg ilyesmi, hanem produktívan is kell hozzáállni.Régi drive/floppy meghajtó : nyilván megvan a varázsa, de hát nálam meghótt a lemezek nagyrésze. Korábban Gotek flashre mentettem, amit tudtam, itt van a használós gépen néhány100 floppy, sztem a lényeg a tartalmuk, valamint hogy megvan őrizve, a modern kínai technológiával pedig játszva töltöm vissza bármely retró gépre, nem kell izgulnom, hogy az idejétmúlt kerregő floppy mikor adja a not ready üzenetet.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
buherton
őstag
Nekem van otthon 8 inches floppym is .
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
-
Pld Philips célszámítógép, emissziós anyagvizsgálat. A belső inferfészt nem néztem, de előreírt mikrokódokkal lehetett vezérelni.
Még dolgoztam vele, de az is relatíve megbízhatatlan lett idővel.
Küldtek PC vezérlőmodult, aztán sima 386- os gépről programoztuk később.A 3 test probléma nem megoldható.
-
buherton
őstag
Ez egy régi japán CT floppyai voltak. A csatlakozó emiatt custom. A CT-ben pedig a számítógépet 74-es sorozatú IC-kből rakták össze.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
-
Érdekes ez a 8 inches lemez, habár az alkalmazott bekötése különbözik, és csomó mindenben más mint az 5 és 1/4, de az látszik, hogy egyenes ági leszármazott a kistesó.
Létezik hozzá átalakító kábel, amivel sima FDD portra lehet kötni egy PC-n (az átalakító csak az átkötéseket variálja, plusz jumperel pár dolgot)
Elég sok buktatója van, de végül kihozták, hogy DOS alatt vagy akár Windowsban, kb. úgy viselkedjen mint egy 1,2 MB-os szokásos HD lemez. Írni, olvasni lehet rá, de még bootolni is simán tud.Régen valamiért azt hittem a DD-s lemez az egy alacsonyító képző. Miközben a DD az már a szuperfejlett, dupla oldalas, dupla adatsűrűségű az eredetihez képest
Itt az volt a legnagyobb, 1,2 MB (majdnem)Ez a 8-as hajlékony lemez, utólag visszanézve az időben, olyan mintha az 5.25 prototípusa lett volna
Érdekes videó az átalakítóról, különbségekről és a felhasználásról
-
Pikari
addikt
A közös nevező az 5.25ös lemezeknél a 360k formátum volt, egyrészt szinte az összes lemez ilyen, másrészt a régi pckben is csak 360k-s floppymeghajtó volt. Az 1.2-es formátum sose terjedt el, igazából az 1.44-es 3.5-ös floppy váltotta (ott a 720k volt az, ami nem igazán terjedt), így aztán 360k-ból lett 1.44.
Ami azt jelenti, hogy a kapacitás 4x-eződött, viszont a tipikus vinyó méret ez idő alatt kb 20 megáról olyan 300ig ment, szóval eléggé látszott, hogy a floppy lemez nem tud tudni lépést tartani a fejlődéssel. Én 2005-ig még floppyt hurcoltam az óráka, de ekkor talán már én voltam a köreimben az utolsó, aki floppyt használt (meg eleve nem volt otthon internetje). De aztán az év végére vettem egy 1 gigás mikro sd kártyát.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Synology NAS
- Milyen TV-t vegyek?
- Mobilinternet
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- BestBuy topik
- GTA V
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Ukrajnai háború
- Kiterjesztette az Egyesült Államok a kínai chipkorlátozásokat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- G.SKILL 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32 RGB Black. 90 hónap Garancia
- 2022 MacBook Pro 13" M2
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! R9 5900X / RX 6950XT / 32GB DDR4 / 1 TB SSD
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Turbo RTX 3090! 24GB GDDR6X 384bit Videokártya!
- Apple MacBook Pro 2018 A1990 i7-8850H használt laptop eladó garanciával! ( foltos kijelzővel!!! )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest