Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
válasz peppe79 #92299 üzenetére
A G80-hoz használok majdnem egy éve egy olyan utángyártott akksit, amit előtte másfél évig gyűrtem az FZ300-ban, előtte meg két évig az FZ200-ban, és most tud kb. annyit, mint az új gyári. Valami 3-4 ezer forint volt eBay-ről kb. 4 éve.
Szóval utángyártottból is ki lehet fogni nagyon jó darabokat.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #92299 üzenetére
Én eddig minden milc gépemhez használtam 1-2 darabot. Soha nem volt vele semmi gondom, de nem is méregettem, hogy mennyivel bír kevesebbet, mint a gyári (de értelme sem lett volna, mivel átlagosan valami 2,5k/db, a gyári 20k-val szemben).
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
tyll30
tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Van egy GX80 gépem használok hozzá Panasonic Lumix 12-30 és egy 45-150 obit.
Gondolkodtam a 45-150 helyett egy Panasonic Lumix 14-140mm vásárlásán. (hogy kirándulások alkalmával ne kelljen 2 obit cipelni, cserélgetni)
Használt árban azért van különbség Kb. 35e az egyik 100e a másik.
Szerintetek érdemes lecserélni??
Segítséget előre is köszi! -
Mercutio_
félisten
válasz tyll30 #92304 üzenetére
14-140-ből az f3.5-5.6-os verziót nézd, az f4.0-5.8 nagyobb, nehezebb, sötétebb és a stabija is kevésbé hatékony.
A jobbik 14-140-ből is van 2 verzió, de ott optikailag nincs különbség, csak az újabb kiadás rendelkezik némi por- és fröccsenő víz elleni védelemmel.Ha ritkán használod a 12-32 12-es végét és sűrűn cserélgeted az obit, akkor érdemes lecserélni, vagy első körben (kisebb beruházással) megnézném a 12-32 helyett 12-60-as Panasonic-ot (használtam/kitből bontva 70 körül kifogható néha)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
t72killer
titán
Elgondolkoztam korosodó GX85 + 2.8/12-40, 2.8/40-150-es rendszerem cseréjén, de nemigazán találom a megoldást: egyelőre úgy tűnik maradok.
Elsőre megtetszett a fuji X-t30, ismerősét kézbefogtam, jó kis gépezet. Videós képességekben is felnőtt már, de a vázstabit hiánya miatt valszleg többet buknék. A kis panát fél sec expóidővel is ki tudom tartani, illetve videózáskor ha nem vacakolok a gimballal (általában nem...), kézből is szép stabil videókat csinál - egy dolgot nem tudok neki megbocsátani, a béna fókuszálást, ha mozog a célpont.
A Fujinál hiányolnám még a minőségi telét, ha jól nézem, nincs nekik 2.8/70-200as . A 2/200ast pedig fizesse meg akinek 3 anyja van .30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz Terapeuta #92308 üzenetére
Ja, de nagyobb szenzorra hosszabb fókusz dukál, főleg hogy már 4/3adon is inkább kevesellem a 40-150et. (állandóan rajta ül az extender)
Szval egyelőre patthelyzet van, a sony van még, de amikor járt a kezemben egy sony gép 4éve a színeivel nemigazán tudtam megbarátkozni - ráadásul az új megfizethetőbb vázaikba ők se öntik a bitrátát, az új 6600 is ugyanúgy 100Mbps h264-et tud, a jobb ISO-ért meg elég csúnya rolling shutterrel kell fizetni videóban.
Nehéz elhinni, hogy 3év után se nagyon érdemes egy gépet lecserélni, hacsak nem FF-re vált az ember és állandó alkalmazásban foglalkoztat egy teherhordó elefántot.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz t72killer #92309 üzenetére
Most nézem, Olyék kegyesen löknek végre egy új vázat a népnek, EM5-III néven. Arra kíváncsi leszek nagyon, hogy lesz-e benne PDAF. Talán így 2020 táján eljutunk oda, hogy pana gépet cserélek olyra a jobb videó érdekében
-
topikk
senior tag
-
t72killer
titán
válasz topikk #92311 üzenetére
Noigen, a 3kEUR-s E-M1x elég magasra tette a lécet . Ha a harmadánál drágább lesz, akkor marad a rendszerváltás.
#92312: Köszi . Akkor várós, kérdés a videó minősége és az árcédula. (a link végéből nyess le egy "t"-t )
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz t72killer #92313 üzenetére
Már nemtom szerkeszteni.
Szerintem videóban semmilyen újítás nem lesz az Olympusos 4k-hoz képest, spékelném azzal, hogy gondolom log-ot se kap.
Viszont olyan nagyokat se lehet már ugrálni fotós képességekben, nagyjából minden benne van amit egy Olympus-os felhasználó elvárna, szüksége lehet rá.Nekem is GX80 van, egy ilyen kis bestbuy gépből nehéz kilépni!
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz aginor #92314 üzenetére
A 400kHUF/1200EUR a határeset túloldala már, ezért vmi nagyon extrát kéne virítania, pl az 5+éve bejelentett szerves csodaszenzort...
#92315: log nélkül kenjék a hajukra... Egy ilyen drága masina nőjön már fel a xxi. századi elvárásokhoz.
-
aginor
veterán
válasz t72killer #92316 üzenetére
Nem hiszem, hogy 400k-nál olcsóbb lesz. A mostani "kifutó" modell is 300k, pedig öreg, mint az országút. A Pana G90 sem lett olcsó, és az E-M5-öt pedig ráadásul mindig erősen túlárazta az Oly szerintem.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz t72killer #92319 üzenetére
Ne legyen igazam, de E-M5mk2-őt is azért nem vettem soha mert szerintem drága, ahogy telik az idő fölötte úgy lesz fajlagosan egyre drágább, mivel az Oly nem frissíti a szoftverét funkcionálisan és az újabb de alacsonyabbra pozicionált M10 több dologban is okosabb lett nála. Amúgy azzal nem értek egyet, hogy csak 5% a fejlődés. Ezt majd a pontos specifikációk és tesztek ismeretében tudjuk megmondani, de az új szenzor -minden hozadékával együtt- szerintem most komoly ugrás az elődmodellhez képest. Mondjuk azt sem szabad elfelejteni, hogy közben a Pana kihozta a G90-et, ami a hi-res és pdaf kivételével a jelenlegi állás szerint mindent tud amit az E-M5mk3-tól várhatunk, és az a váz kicsivel 300k felett van most árban. Tehát, vagy alaposan mellélőttem az árral és lesz némi rivalizálás, vagy szerintem jelentősen magasabb ár mellett nem fogja megérni az M5mk3 a G90-nel összevetve.
-
t72killer
titán
válasz aginor #92320 üzenetére
A pdaf elég jelentős tétel, nálam a panáékra az csukja rá az ajtót. Ok, nem mai gyerek már a vázam, de ha videózás közben pl a téma elindul felém, akkor rögtön megadja magát.
Fotóval meg ne fárasszuk már egymást, a szenzor effektíve semmit se fejlődött az eredeti, 8éves E-M5-höz képest, a stabin reszeltek egy kicsit - de az már abban a vázban is elég jó volt. Hi-res-t meg mindenki tud csinálni egy 10es sorozatból, aki felteszi a fotoshoppot.
-
Lassú Víz
addikt
válasz t72killer #92321 üzenetére
Hi-res: hát nem. Kipróbáltam. Sokkal tökölősebb, és gyengébb eredményt ad mint a vázba integrált. Ami felveszi vele a versenyt, az a kis látószögekkel képrészletek lefotózása és összerakni panoráma képként.
Szenzor: félvezető gyártásban, ha megnyomják a gombot minimum 2-3 vázra való kijön a sor végén ilyen darabszámok mellett. E-M1 II, E-M1X, és most az E-M5 III. Ki tudja itt van-e a vége. Az eladások csökkennek és ezt vagy megfizetjük vagy csődbe mennek. Nem csak az Oly, hanem a többi is. A technológiát is kiskanállal adagolják. Stacked BI szenzor tudtommal A9 only. A 4/3 vonal még a BI-t sem kapta meg
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én azt gondolom, hogy ha nem jön egy merőben új szenzor MFT-re a belépő szintig lecsúsztatott fasza PDAF-el, tovább reszelt érzékenységgel és dinamikával, akkor ez a rendszer alaposan le fog maradni még az APS-C formátum mögött is.
Pár évvel ezelőttig azért látni lehetett, hogy az FF - APS-C - MFT szenzorok között aránylag azonos távolság volt a párhuzamos fejlesztésekkel, de így az MFT nagyon le fog maradni.
Az én vágyam meg igazából egy új szenzoros, PDAF-es Pana GX8 folytatás lenne (a GX9 nem az és már nincs is haladó rangefinder gépe a Panának). Azt hiszem egy olyannal elvolnék még egy jó darabig.
-
MrChris
nagyúr
válasz Lassú Víz #92322 üzenetére
Korunk kávanélküli, lecsorgó kijelzőjű telefonjairól se felejtkezzünk meg, a legtöbb fotómasinán még mindig baromi nagy combos gyászkerettel keretezik a hátsó kijelzőt. Ezt már fél évtizede elhagyták a mobilok. Kb. másfélszeresére lehetne növelni a képfelületét anélkül, hogy változna a kijelzőnek fenntartott terület.
Annyira azért nem jósolnám a végüket, a szinte alig jelen lévő Pentax is elszuttyog, hozzá képest még az Olympus is óriás. Odébb van még a vég. -
peppe79
senior tag
válasz Stauffenberg #92323 üzenetére
Nekem sokkal kisebb igényeim vannak: elég annyi, ha nem hibásodik meg pár éven belül.
Most a másodgépnek használt, régi, de agyonkímélt E-PL1 kezdett rendetlenkedni: bekapcsolom, expo, majd ezt követően automatikusan kikapcsol. Ha visszakapcsolom, aztán működik rendesen. -
t72killer
titán
válasz Lassú Víz #92322 üzenetére
Stacked BSI van pl az őslelet zsebbegép RX100iv-emben, és igen, a Sony A9-ben, de tudtommal az A7RII-IV-ben is. Sajna a m4/3 vonalról totál kispórolták. Bár igaz, hogy a kiolvasási sebesség sem érkezett meg a XXI. századba még a csuda sonynál sem.
Köszi a választ a hi-res-ről, ezekszt hasznos. Amúgy azt szoktam csinálni, amit írtál, panorámázok - főleg, mert sokszor még a 12mm se fedi le a témát.
#92323: Maradt még egy-két ok, ami miatt nem ugranék pl egy X-T3-ra (hiába a csúcsszuper videófunkciók és a kb +2/3FÉ): nincs szenzor-IS, ha véletlen vmi régebbi/adaptált lencsét tennék rá és a lencsekínálat sovány. Illetve, az XF 16-55 mm f/2.8 alapzoom nem tudom, mennyire lenne előrelépés a mostani 2.8/12-40-es olyhoz képest ?
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz peppe79 #92325 üzenetére
Hát látod ebben nincs tapasztalatom, én csak pár hónapja vettem saját MFT kamerát (G80) és előtte is csak bérelt GH vázakkal videózgattam. Bár azért a Panasonicból ki tudom nézni, hogy van elég gyártási tapasztalata komoly igénybevételre szánt pro kamerák terén, így talán az Olympusnál tartósabbak (de ugye ez csak elmélet, aki huzamosabb ideje a rendszerben van talán megmondja a frankót).
---
Más: Most hozta meg a futár a Pana 25mm f/1.7-et, eddig kerülgettük egymást, meg elvoltam a többi üveggel, de tegnap úgy keltem fel, hogy kell egy fényerős "ötvenes". Az utolsó darabra csaptam le az extrémnél, amúgy azt nézem, hogy elég szépen megy felfele az ára, ahogy egyre nagyobb a készlethiány belőle. Én még a baráti 57k áron hoztam el (ami mivel céges számlára vettem inkább 45k, ezért sem néztem a használt piacot), de a nagyobb fotós boltoknál már inkább 67k körül jár és így is sok helyen már csak rendelésre érhető el.
Nem tudom érdekel-e bárkit pár tesztfotó , hiszen akit eddig is érdekelt ez az objektív annak már megvan. De majd még tesztelgetem. Leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi élesség nyerhető a Constant Preview bekapcsolásával.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #92327 üzenetére
Jó fényeket hozzá!
Én elég keveset használom, de nincs szívem 35-40-ért eladni. Annál akkor is többet ér, ha csak párhavonta veszem elő. Meg aztán amilyen "szerencsés" vagyok, mihelyst eladnám, jönne is egy olyan meló, ahova kellene.
Tesztből soha nem elég. Csináld csak! Én is már régóta össze akarok hozni egy átfogó(bb) 12-32 vs. 12-60 vs. 14-140 vs. 25 vs. 42.5 tesztet.
Az utolsó mondatodat nem igazán értem. Ott mire gondolsz?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Stauffenberg #92327 üzenetére
Az E-PL5-öm 6év után még működőképes, igaz, az expógombját kb 2évesen eleresztette a ragasztás. A gx80-al bő 2év után semmi probléma, nagyon masszív kis szerkezet - csak mintha az akksik érezhetően öregedtek volna, rövidebb ideig bírják.
-
Stauffenberg
nagyúr
"Az utolsó mondatodat nem igazán értem. Ott mire gondolsz?"
A 25mm /1.7-nél a tesztek szerint erősen jelentkezik a szférikus aberrációból eredő focus shift. Ez azt jelenti, hogy a fókusz síkja nem ugyanoda fog esni f/1.7-en, mint mondjuk f/2.8-on vagy f/4-en (ez a hiba optikai design kérdése, egészen drága pro grade Canon, Nikon objektívekkel is megesik).
Ugye ez az AF objektívek elmúlt 40 évben bevett általános gyakorlatában probléma, hiszen fókuszáláshoz a váz ugrasztja a rekeszt nyitott állapotba, hogy könnyebb dolga legyen. Az f/1.7-en beállított fókusz viszont nem lesz jó f/4-hez, végeredményben a kép esetleg lágyabb lesz a kelleténél. Ezért nyígták tele anno a fórumokat azzal a felhasználók, hogy ez egy szar objektív, mert front focus hibát produkál CDAF mellett is (ami hát eleve hülyeség), de sokan egyszerűen csak leírták, hogy f/4-en túl lágy.
A Constant Preview (Pana vázakon így hívják) viszont mindig a beállított rekeszen dolgoztatja az AF-et (amíg van elég fény). Túl sok teszt nincs erről a neten, egy Youtube videót láttam pár hónapja róla, abban elég meggyőző volt a különbség.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #92330 üzenetére
Ja, így már megvan. Beszéltünk is róla párszor, de még én sem teszteltem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz t72killer #92329 üzenetére
Igazság szerint én már láttam annyi mindent, hogy nem merek kinyilatkoztatásokat tenni arról, hogy egyik vagy másik márka a strapabíróbb. Mire egy-egy típusról kiderül, hogyan bírja hosszabb távon, már elavul.
Anno az Olympus OM sorozata az analóg időkben elpusztíthatatlan volt, talán csak a direkt belépő szintűnek szánt (mármint az OM sorozatba) OM-10-es volt egy kicsi gyengébb (ja, hát akkor is így jelölték már). Szóval nem mondhatom, hogy az Olympus nem tud igazán időtálló gépet gyártani ha akar, de azóta a világ is nagyot változott.Panának volt nemrég olyan akciója, hogy 5 év garanciát adott... persze nem sokkal azután rajtolt az akció, hogy megvettem teljesen újonnan a G80-at. Így járni is tudni kell.
-
t72killer
titán
válasz Stauffenberg #92332 üzenetére
Meglássuk mit hoz a következő 5-10év, ha a fejlesztés tempója marad a mostaniban, akkor tartok tőle a 2030as nyaralást is a gx80-al fogom végiglőni. Ha a váz mechanikailag okés, és az elektronika túlélte a selejtező első 5évet (garilejáratra utazó tervezett avulás, stb), akkor sztem jó esély van az igen hosszú életre. Fotógépből nem, de laptopból találkoztam már működő 20évessel.
-
aginor
veterán
Az most sem tökéletes, de állítólag az M1mk2 az új firmware-el bitang jól teljesít ilyen téren is. Nem tudom, mivel nincs ilyen vázam, de ha ez fontos lehet, akkor az is egy elgondolkodtató alternatíva, Panában úgysem lesz pdaf soha.
Mi a baj a fotóval? Arra akartál utalni, hogy már régebben is jó volt, vagy arra, hogy simán csak szar?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz t72killer #92333 üzenetére
"Fotógépből nem, de laptopból találkoztam már működő 20évessel."
Nekem a legrégebbi gépem egy 1949-től gyártott Zeiss Ikon Nettar II 518/16, azt hiszem az én konkrét példányom 1952-es gyártás. Patika állapotban van, egy szétszedés és friss műszerolaj nem ártana neki, de egyébként nem csak gyönyörű gyűjtői állapotban van, de működik is. Ez volt a korszak olcsó tömeggépe. Igaz ebben minden mechanikus, még fénymérője sincs.
-
mpierre
veterán
válasz Stauffenberg #92335 üzenetére
Azért az priceless, hogy néznek az emberek, amikor egy-két régebbi géppel kivonul az ember fotózni... Pl.: Praktica nova 1b., vagy a Mom Fotobox...
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz mpierre #92337 üzenetére
Rám ugyanígy lestek, amikor az első Fujifilm X MILC-emmel mentem ki. Még ismerősök is azt kérdezgették milyen filmet töltöttem bele. Ez a hatás persze mára már erősen alább hagyott, pont ezért egy mai gépre hasonlító SLR-el már észre sem vesznek. Emelni kell a tétet, harmonika kihuzatos középformátum kell a feltűnéshez.
-
aginor
veterán
válasz t72killer #92336 üzenetére
Azért kérdeztem, mert mostanában nagy divat lett leszólni a 4/3-os gépeket, és fennen hangoztatni, hogy aki kicsit is komolyan veszi magát annak FF alatt nincs élet.
92338# Stauffenberg: remélem a következő pen-f ilyen lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Ubulhun
tag
Sziasztok!
37 mm-es polárszűrőt szeretnék venni, lehetőleg költséghatékonyan. Érdemes ilyet Alin, Ebayen nézni?
Megköszönném a jótanácsokat!"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."
-
t72killer
titán
válasz Ubulhun #92341 üzenetére
Olcsó szűrőnek híg a leve - hiába egyszerű cucc, totál tönkrevághatja a képet egy nem rendesen bevonatolt vagy horribile dictu nem plánparalel az üveglapka. Egy 46mm-es Hoya, ebayről szerezve azért nem kerül vagyonokba, és amíg fotózol az életben, végigkísér...
Más: a sony bedurvul. Hogy bármilyen m4/3 fotógépbe bekerül-e ez a szenzor, nem tudom, személyszerint picit sokallom a pixeleket (pontosabban attól tartok, hogy sokáig tart ezeket normálisan kiolvasni)
[ Szerkesztve ]
-
mpierre
veterán
válasz Stauffenberg #92338 üzenetére
Arra még én is megállnék, hogy micsoda csoda masina, ami gyűjti a fényt. A kötelező fotós tanórák keretében találkoztam az első ilyennel élőben még 15 évesen. Az Linhof volt, rollfilmes, sinen mozgó.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
törölt tag
Azt hiszem holnap veszek egy GX80-at kitobival. Addig tulajok tudtok mondani pro kontra infot tapasztalat alapján? Vakut TTL kezel pl.? Lehet vele majd egy jó obival munkát végezni? Tárgy, tájfotó és portréra használnám. Előre is kösz.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz #04331520 #92349 üzenetére
Nekem nem volt vele gondom, ha a téma nem rohangált/repült túl gyorsan. Régen raktam már rá vakut, de mintha még az ősöreg nikon vakummal is tudott volna vmennyire dolgozni (szerencsére kapocsfesz okés, nem nyírtam ki vele a gépet). Van egy Metz rendszervakum is, azon minden automata fícsört kipipál
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- 20 Gbps-os ház érkezett M.2-es SSD-khez az ASUS TUF divíziójából
- Milyen monitort vegyek?
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Debian GNU/Linux
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...