Hirdetés
-
GAMEPOD
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
.-..-. #103017 üzenetére
KDE Brighty kisalkalmazás? Nekem eddig minden gépen működött.
Ha nem kde akkor bocs.
De van Unity meg Gnome alá is csak a jó istennek nem jut eszembe a neve (Winen vagyok most).
Gammát macerálja.
Ha meg natívan a monitort akarod piszkálni, tényleges led backlight, kontraszt egyéb szabályozás akkor ddccontrol meg a guija gddccontrol. Ezek gyorsgombozhatók, nekem nagyon beváltak. -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103016 üzenetére
A gamma beállítás, ami nem megy Wayland-on. Legalábbis nekem még semilyen gépen nem sikerült megoldanom.
Van ezen a laptopon valami nvidia gt540m vga is, de az most inaktív.
Amúgy intel-media-driver (másik laptop) működik x11-en Chrome/Chromium esetében.
Ezen viszont libva-intel-driver van, mert régi a gpu. És borzalmas a kijelző, ezért xrandr gamma beállítást használok hozzá.
Gondoltam, ha Kodi-ban (és szerintem VLC-ben is) megy a videó gyorsítás, talán Chromiumban is fog. -
.-..-.
tag
Elakadtam...
Van egy öreg laptopom, amiben egy Intel HD 3000 GPU van a CPU-ba integrálva.
Nem sikerül a Chromium-ot úgy beállítanom, hogy legyen HW Video Acceleration.
Ugyanazt a video-t indítva Kodi-ban megy a VA-API gyorsítás, Chromium-ban nem.
Tudnátok segíteni, hogy miként lehetne megoldani?$ vainfo
Trying display: wayland
Trying display: x11
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.1
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
-
válasz
growler #103003 üzenetére
Chroot helyett ajanlom a Supergrub2disc nevu live csodaszert.
Ha van bootkepes kernel, elinditja, nem kell neki se mbr se efi particio se semmi csak egy telepitett disztro a lemezen.
Miutan ez elindult, sajat maga alol nagysagrenddel konnyebb helyretenni a boot szekciojat. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103009 üzenetére
Azt már nem tudom, mert nem emlékszem. Intel(előtte-utána valamilyen szám)
driver Valahová be van csomagolva az egész rendszer, ha egyszer visszaállítom, megnézem. Emlékszem sokáig szöszmötöltem a playerekkel, mire éltre kelt. HD 4600 Intel IGP. Az tuti, hogy driver kellett hozzá, ami nem a mesa volt. Anélkül csak prociból tekerte ki a médiát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #103006 üzenetére
Valamin változtattak tavaly március körül. [link]
"Happy to report this solution is now obsolete, with mesa 24.1.6 release, video acceleration on AMD GPU’s now work out of the box!" - Viszont nem látok egy hivatalos bejelentést meg semmit, egyszerűen csak gondoltak egyet és már nem érdekes a licencelés kérdése?
Petya XT: pontosan mit kellett felraknod?
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #103005 üzenetére
Sokáig úgy volt megoldva, hogy volt egy ún. nonfree repo és a mesát onnan szedtük. Aztán egyszercsak a nonfree repoból nem jöttek a frissítések és az oldalon is javasolták, hogy töröljük a repot. Attól kezdve a Manjarotól jön a mesa is. Most így néz ki a vainfo
~ vainfo ✔
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 25.0.4-arch1.1 for AMD Radeon RX 5600 XT (radeons
i, navi10, LLVM 19.1.7, DRM 3.61, 6.14.3-1-MANJARO)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProcSzerintem ez már jó, vagy ahhoz közeli.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #103004 üzenetére
Végre valami fejlődés! De hogy oldották meg a mesa-t?
Volt egy hosszú fórum topic anno mikor sokan sérelmezték a HW gyorsítás kitiltását a mesa-ból, ahová beposztolta az egyik arc, hogy különben is minek a HW gyorsítás a mesa-ba, mikor az öreganyja gépe is lejátszik minden videót prociból... Erre az egyik modi beírt egy valami olyan választ, hogy zárja a topicot, mert ha az öreganyja gépe is játssza a videókat akkor nincs miről beszélni. Na ez volt a pillanat, amikor dobtam őket.
Le is írhatta volna, hogy "gyerekek, mi egy üzleti disztró vagyunk így nem engedhetjük meg magunknak, hogy esetleg licenc problémákba ütközzünk", igaz 20 éve minden Linux disztróban ott volt ez a fajta hw gyorsítás... De nem így intézték.
-
growler
őstag
válasz
Rowon #102998 üzenetére
A GParted copy/paste opciói az e2image-t használjak a háttérben.
Es csak Ext2,3,4 fájlrendszerű partíciókon működik.
Csak a foglalt szektorokat másolja. [link]
A céleszközón elő kell készíteni a partíciókat.
Ha a forrás partíció nagyobb mint a cél partíció, akkor zsugorítani
kell, különben a paste inaktív marad.
Másoltam már így rendszert, de a Fat32-es /boot/efi
partícióra chroot-al kellett telepíteni a rendszer betöltőt. -
Ha már felmerült a neve. Gparted Live képes lemezek és partíciók klónozására?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #102990 üzenetére
Nem a nyelvre magára gondoltam, hanem a python csomagok garmadájára. Ami nekem nehéz volt, de az más tészta, az a pip-es környezetben konkrétan az ilyen olyan tudományos célú programoknál megoldani, hogy menjen minden, lássák a hardvert, tudjon dolgozni a GPU, stb stb.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #102986 üzenetére
Havi rendszerességgel jártak le az SSL certificatek, amik megakasztották a normál frissítéseket, előfordult, hogy vissza kellett állni korábbi csomag verzióra is. Van egy pár topic erről a neten, pl. a miért utálja annyi ember a Mnajaro-t: [link]
Egy darabig együtt éltem ezekkel a dolgokkal, pedig a majdnem ugyanezt nyújtó ChakraOS-nél egyáltalán nem volt ilyesmi. Aztán mikor Manjaro is felült a céges para vonatra és kidobták a HW gyorsítást a mesa-ból, akkor váltottam EndeavourOS-re ami szintén tök hasonló mint a Manjaro, csak működik. A velük töltött most már évek alatt egyszer láttam csomag problémát, azt is az általam nehezen felfogható python okozta.
-
-
macskasg
újonc
Linux telepítés mit csináltam rosszul?
Két linuxal is eljátszottam.
Laptop, benne i5 CPU 16 GB RAM és 1 TB SSD.
Tehát. Linux mint iso letölt (XFCE ed.) . Rufus--> pendrive.
bedug. bios boot- sorrend állít, 1st source USB. Bootol is róla szépen.
Katt. install linux. szokásos adatok időzóna admin név katt katt stb.
Majd telepítés vége. remove install medium és reboot.
Oké. Mivel a pendrive már benn sincs, így automatán ugrik a boot sorrend második helyére local hard drive.
És itt ennyit látok: invalid partition table.
Na nekiugrok még 1x.
ezúttal kubuntu az áldozat...
ugyanez a folyamat.
Ugyanez a vége..
Ötlet? -
.-..-.
tag
válasz
csixy #102957 üzenetére
Nem biztos, hogy "elfelejtette" és ezért nem tudtad feltölteni, hanem arról van szó, hogy a Li-Ion cella "önkisülése", ha már 2.5V alá meríti a cellát (kritikus) akkor megindul a kristályképződés.
Ez azon kívül, hogy kapacitásvesztést okoz (kisebbik probléma) nagy mennyiségben képes a hajszálvékony elválasztóréteget "átbökni" az Anód-Katód között (nagyobbik probléma) és tüzijátékot okozhat töltés közben. Ezért ilyenkor a védelem véglegesen letilt.Vannak akik visszahoztak már cellát 2V környékéről is, de én biztosan nem kockáztatnék.
-
-
válasz
CPT.Pirk #102976 üzenetére
Fedora is megoldotta, csak kicsit késve. Van szép új telepítőjük: https://fedoramagazine.org/anaconda-installer-redesign/
A 42-ben azt hiszem, már ez van.
-
válasz
Albert.Tamas #102974 üzenetére
Fedorához az RPM Fusion repó hozzáadását szokták javasolni. Ebben vannak kodekek, és egyéb, nem teljesen szabad licencű programok.
Nem nehéz hozzáadni, ezt az egy sort kell bemásolni a terminálba:dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
És utána lehet telepíteni a különféle kodekeket, Mesa-t, Vulkant:
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -yÉn ezeket szoktam így lefuttatni. A másik megoldás, hogy ha flatpak programokat használsz, akkor a kodekekre nagyrészt nincs szükség, ezt most nem írom el, csak ha tényleg érdekel.
Amit még meg szoktam csinálni, az a Microsoft fontok telepítése:
sudo rpm -i https://downloads.sourceforge.net/project/mscorefonts2/rpms/msttcore-fonts-installer-2.6-1.noarch.rpm
Bár nem tudom, működik-e még, évek óta nem használtam.
Illetve a firmware-ek frissítését is érdemes megcsinálni:sudo fwupdmgr refresh --force
sudo fwupdmgr get-updates
sudo fwupdmgr update -
válasz
CPT.Pirk #102973 üzenetére
Azért annyira nem bonyolult az a telepítő. Az benne a furcsa, hogy előre és vissza kell lépkedni, de ha telepítés előtt legyalulod a rendszert, akkor a telepítőben már ki lehet hagyni a partícionálós részt (ez a legbonyolultabb rész az egészben), és onnantól már egyszerűbb az egész folyamat.
-
Albert.Tamas
tag
Koszonom szepen akkor Fedora , Fedorarol olvastam kell valamit telepiteni codek ha jol tudommit es ,hogyan ? Koszonom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Hát, a Fedora telepítőjével nem jutottam túl a particionáláson, pedig legalább 20 másik disztrót telepítettem már az évek során... Manjaro-t meg az állandó nyűgjei miatt nem javaslom senkinek, ha csak meg nem komolyodtak az elmúlt 1-2 évben.
-
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Szerintem Fedora.
-
Albert.Tamas
tag
Szerintetek fedora vagy manjaro?
-
Kezdem azt érezni, hogy annyira megszoktam a Linuxot, hogy most már nem esne jól visszaváltani Windowsra. A munkahelyen nyilván muszáj, de itthon...
-
Tim82
félisten
válasz
Albert.Tamas #102968 üzenetére
#102964-es hozzászólás...
-
válasz
csixy #102957 üzenetére
Az teljesen más tészta.
A bms és akkumanagement ami az akku tokjában van az mégha 0,1 milliamperrel is de meríti az akkut. +maga a laptop is meríti, annak a készenléti c-mos áramköre aminek állandóan áram alatt kell lennie hisz különben nem tudnád bekapcsolni a gombbal. Érthető hogy évek alatt nullára szopikázta, szorozd össze a 100mikroampert 1000 nappal.
Bőven a kapacitás feletti számot kapsz, nem csoda hogy nullára merül.Egy mobiltelefon dettó, bár nagyon kicsi de folyamatos fogyasztás ha kikapcsolod akkor is.
Jellemzően 6-15 hónap alatt teljesen lemeríti a telefon kikapcsolva is, ez telefonfüggő.
Míg ha kiveszed az akkut belőle és a polcon tárolod, 5 év alatt sem merül le.Énnekem van 42 darab e-car, Hyundai Kona liion akkucellám, otthoni hobbi napelemes rendszer. 3,6V/60Ah/cella.
2018-ban gyártották őket, 2019-be kerültek ki az autóból.
Ezután 2022-ig álltak egy garázsba. Akkor én megvettem őket és 1 év múlva kezdtem használni, addig nálam is csak álltak.
A 42 cella 3,675 és 3678 volt között volt. 4 év állás után. Ez 70%-ot jelent töltöttségben.
Nincs, nullához közelít az önkisülése. Ha van valami fogyasztó rajta akkor egészen más a leányzó fekvése. -
Horvi
őstag
válasz
Albert.Tamas #102965 üzenetére
Akkor urandom0 megoldása lesz a barátod.
-
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Telepítsd fel a
gnome-shell-extension-dash-to-dock
kiegészítőt, és az Extension manager nevű programot, és az utóbbival kapcsold be a kiegészítőt. -
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Sajnos nem tudom, kb. fél éve nem láttam Fedorát és pontosan nem tudom, hogy melyik Fedora verzióra gondolsz. A KDE-t telepítetted? Annál be lehet lépni egy szerkesztő módba, ahol a panel beállításaival lehet mókolni, hogy lebegjen vagy fixen álljon.
-
-
válasz
Albert.Tamas #102958 üzenetére
Virtuális gépre is tudod őket telepíteni, bár értem, hogy a rendes telepítést preferálod, mert úgy legalább ki tudod használni a gép erejét. Passzolom, nem tudom, hogy most miért nem látod a Ventoyos USB-t, ha korábban működött.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #102926 üzenetére
A nejem az acer laposát nem kapcsolta be évekig. Annyira lemerült benne az aksi, hogy saját beépített IC-je elfelejtette, hogy kicsoda valójában, mert a flash tartalom elveszett belőle, emiatt fel sem lehetett újra tölteni és muszáj volt egy új aksit venni bele.
-
válasz
Albert.Tamas #102955 üzenetére
Ezt a történetet én most nem értem. Ezek szerint a telepítés megvolt, a Fedora fent van a gépen. A Ventoy akkor mire kellene?
-
válasz
Albert.Tamas #102953 üzenetére
Pedig látnia kellene. Secure Bootot próbáltad kikapcsolni?
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #102897 üzenetére
"szóval még az sem megoldás, hogy vesz bele egy olcsó SSD-t."
Egy USB-re rádug egy külső SSd-t (az NVME elegáns, mert magának trimmel, vagy a külső portable SSD-nek logikusan gondolkodva gyárilag tudnia kell valahogy a trimmelést automatikusan, mert nem minden felhasználó trim szakértő) és erre telepíti a linuxát. Ez nem túl elegáns, de előnyös tulajdonsága, hogy praktikus és ráadásul hordozható is. -
válasz
Albert.Tamas #102950 üzenetére
A Ventoy MBR-ben vagy GPT-ben lett készítve?
-
válasz
Albert.Tamas #102948 üzenetére
Üdv,
A készülék pontos típusát lehet-e tudni? -
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Lenne egy problemam van egy laptopom ki akarom probalni par linux op rendszereket , egyenlore Fedorat raktam fel Ventoy usb-n telepitettem na most bios utan f12 megnyomaskor csak a ssd mutatja nem a ventoy boot menut ilyenkor, mit tudok tenni? Koszi valaszokat -
válasz
tordaitibi #102946 üzenetére
Én jobban aggódok attól, hogy maga körül mást is hevít. Az alaplapon lévő VRM-eket, a ramokat, a már alaplapra kerülő SSD-t is. Még a kondenzátorokra is gondoltam, de hát már azokból sem találsz alaplapon elkót, a legolcsóbbakra is szilárd kondi kerül. Tudtommal elég ritkaság az, hogy egy processzor tönkremegy, mert azért a használt piacról is azt mondják az egyik legkevésbé kockázatos terméknek. Mondjuk biztos vagyok benne, hogy egy procit is szét lehet hajtani, de az már más kérdés.
-
válasz
Rowon #102944 üzenetére
Ha már elektronika meg off,
Az teljesen más.
Az egy szilícium alapú eszköz, amit össsze sem lehet hőtűrés szempontjából hasonlítani egy kémiai folyamatokkal operáló valamivel. Amiket nagyon befolyásol a pillanatnyi hőmérséklet.
Némely szerverprocira 100-105C fok van megadva, és 10 éve ketyeg nonstop ezen a hőmérsékleten.
Találkoztam 45 évem alatt több olyan tranzisztorral ami a melegedése hatására szó szerint kiforrasztotta magát.
Gondolj bele ha a lábain 150-180C fok volt (itt olvad a hagyományos ólmos cin) akkor belül a félvezető minimum 200 fokos de inkább több volt. És túlélte. -
válasz
urandom0 #102936 üzenetére
2018 előttiek? Egy vagy két évvel ezelőtti Reddit bejegyzés, amit beszúrtam a CPU léghűtés topikösszefoglalójába is, mert abszolút tanulságos jelenség volt. Valamelyik HP gamer laptop (már ez is agyf*sz, hogy gamer laptop...). Egy teljesen ócska fehér szilikonzsír. Szerintem néhány felmelegedési és lehűlési ciklus alatt kitermelte oldalra az egészet. Ilyenen spórolnak a gyártók... de ez ugyanúgy megvan a videókártyáknál, a processzoroknál, televízióknál, meg szerintem kb. mindenhol. Ha valahol tudnak 10 fillért spórolni, akkor megteszik.
-
válasz
Vannak a neten konkrét tanulmányok arról, hogy hány százalékig érdemes tölteni a lion akkukat, némelyik igen komoly szakmai háttérrel készült. Sok helyen 80/20-as szabályról olvastam.
Szerk.: például egyből itt egy érdekes tanulmány, ami arról regél, hogy a megemelkedett hőmérséklet mennyivel gyorsabban nyírja ki az akkut.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352152X21003583
Én nem azt mondom, hogy nem lehet gyenge például a Dell gépek akkuja, de lehet, hogy a hűtése nincs azoknak sem megoldva. Mint tegnap egy komoly szakértelemmel rendelkező TG társunkkal beszélgettem (itt: [link] ), aki azt magyarázta éppen el, hogy miért normális az manapság, ha egy modern processzor hőmérséklete tartósan 90 fok felett van... Én még mondjuk mindig szkeptikus vagyok. Lehet ők is (AMD-ék) úgy vannak ezzel, mint Dellék, hogy had purcanjon ki a proci, majd vesz a fogyasztó másikat, pörögjön a piac.
-
válasz
cigam #102929 üzenetére
" Miért nem látványosabban hosszabb életű ezeknek a 80%-ra töltő gépeknek az akkumulátorai?"
Nem tudom. Talán mert a felhasználók nagy része nem is tudja ezt a funkciót. Ez nem a töltő és egyéb részegységek automatikus működése! hanem ezt a usernek kell bekapcsolni.
És az ezzel csökkenő üzemidőt nem mindenki tolerálja.
Ez amúgy olyan szindróma mint a tipikus villanyautós-frász. jajj csutkára kell töltenem, pedig holnap csak a sarokig megyek, ez egy elvárás, pszichés momentum hogy ha el kell indulnom valahová, a kocsi meg a laptop meg a telefon 100%-on legyen. Mégha csak a szomszéd utcába is megyek akkor is.
Érdekes módon ez a benyás és dízel társadalomban ismeretlen, akkor tankolnak ha negyed vagy alatta van a szint.Erről lehetne egy blogot nyitni, fosszilis vs elektromos szindróma címmel.
Az előző hsz.-emből a reggeli sietségbe kifelejtettem egy nagyon-nagyon fontos, talán a legfontosabb környezeti paramétert.
Ez pedig a HŐMÉRSÉKLET, így nagybetűvel kövérrel kiemelve.
Ezzel az említett paraméterek negatív hatását akár 10-100szorosáre is meg lehet növelni, ha +5C fok alatt és +45C fok felett használjuk az akkut.
Vagyis egy akármilyen eszközbe ami hetente 1-2 napra van bekapcsolva, az évi ciklusszáma nem éri el az 50-70-et, mindezt max 0,2C töltéssel-merítéssel, 20-25C fokon, ez örök élet.
Egy akkus szerszámgépbe amit a tűző napon vagy a téli fagyban használnak minden nap, naponta 2-3 gyorstöltéssel és 10C merítéssel, ez meg nem fog kibírni 1évet sem.Nem vagyok nagy laptop szaki (mini pc bolond vagyok abban meg nincs akku) de nagyobb összegbe fogadnék hogy a rosszul teljesítő, hamar akkuhibás laposokban az akku mellett van közvetlenül valami
durva hőforrás.
Amikbe meg tovább tart az akku azoknak az akku átlaghőmérséklete 10-20C fokkal alacsonyabban van.Li-po cella.
Részletekbe nem mennék ismét,
ez egy liion cella.
Eltérés a szeparátor és az elektrolit kivitele.
Liion, folyékony elektrolit+szeparátor.
Lipo, szilárd elektrolit+gel-szeparátor (a szeparátor választja el a + és - elektródákat)
Ezzel a megoldással nagyon jó paramétereket lehet elérni. Nem egy pár mikron vastag szeparátoron zajlik az összes töltési-kisütési kémiai folyamat hanem sokkal nagyobb felületen, ez egy vagy tényleg szilárd, vagy gél állapotú elektrolit.A technológia túlszárnyalja a liiont,
sokkal magasabb, akár 4,35V töltési végfeszültség, sokkal nagyobb felületen tudnak zajlani a kémiai folyamatok. A gél maga a szeparátor, sokkal nagyobb felülettel.
Ezzel természetesen egyenes arányban nő a cella kapacitása, a maximális töltő-kisütő árama és némileg magasabb hőmérsékletet is elvisel.Apró hátrány a picit magasabb önkisülés.
Egy ilyet nem tudsz eltenni 4-5 évre mert nullára merül.Jó akkuja van a gépednek.
5-10 év múlva talizunk ugyanitt és várom az akku állapotjelentést -
fekete.puma
tag
TPM 2.0 támogatás kell hozzá és intel proci esetén 8. gen-től ha nem módosítottak.
Feltehető trükközve is de az már nem az alap normál telepítés.
Annyira nem mentem bele, hogy ez windows 11 esetén mennyire jelent jelentős előrelépést. -
válasz
fekete.puma #102932 üzenetére
Mi fokozná a biztonságot?
-
fekete.puma
tag
válasz
urandom0 #102937 üzenetére
Szerintem kicsit utána kell érdeklődni, hogy a rászánt árkategóriában melyek az ajánlott típusok. Biztos, hogy ajánlanak majd Dell és a HP gépeket is amik beváltak.
Sokan a napi dolgaikat megoldják táblagépen, a laptop már másodlagossá vált számukra, 2013-ban még a fővonal volt. -
-
válasz
fekete.puma #102933 üzenetére
Lenovoból is van az alja kategória, amit nem szabad megvenni. De valóban a régiek jobbak voltak, egy 2013-as G50 sokkal tovább bírja, mint egy mai Idepad.
-
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #102930 üzenetére
Pedig két márka van, amit laptopban nem szabad megvenni, a Dell és a HP, ezt így ki merem jelenteni.
Családban egy 10 éves Vostro üzemel, kicsit a gombjai már pityputtyosak, kellett benne valamit pákázni régen, mert nem vett töltést az akku, meg cserélni is kellett mert púp. Szóval a Vostro véleményes, a Latitude-ot nem ismerem, de vélhetően azok az igazi Dell laptopok.
Viszont egy HP Elitebookot bárkinek tudok ajánlani, használtat is. Nálunk kettő ilyen ketyeg a családban (8.genes CPUval), plusz a munkahelyen is ilyeneket kaptunk (13.gen) és príma mindegyik. Van még két Probookom is és azok is teszik a dolgukat. Probookokba az nvme mellett még satas SSD-t is tudsz tenni, ami elég jó szerintem.
Az a baj, hogy a HP árulja ezeket az ócska laptopokat is, amik a MediaMarktban, meg az Auchanban vannak, na azokat tényleg nem szabad megvenni. De egy Elitebookot/Probookot bármikor, ha nincs rá szükség akkor is, ha vaterára felkerül egy jódíl én biztos, hogy ott vagyok a licitálók között.
Ezek miatt az ócska termékek miatt mondhatod azt, amit írtál. De pl. fateromnak van egy Ideapad G50-je, az alapján mondhatnám azt, hogy nahát Lenovot nem szabad venni. -
válasz
urandom0 #102930 üzenetére
Hajlamos vagyok elfogadni, amit írsz, de mivel eddig három HP Elitebook volt családban, amik atombiztosak és egy Dell Precision M4700, így belefutottam két 4 év körüli Dell Latitude-ba, szerencsére a 7400 2in1 az jó, de a Latitude 5520-nak valami áramköri hibája van, javították volna 110-130eft-ért...
Most nagyon nézegetem a HP Elitebook 850 G7-G8 szériát, de kb ugyanott lehet megbízhatóságban akkor ez is, mint a Dell Latitude 5520!?
No most ugye egy 3-4 éves akármit is veszek, mitől lenne jobb? Gondolom a Thinkpadokból is a régebbiek a jók... Tényleg visszasírja az ember a régi gyártású használtüzleti notikat!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102929 üzenetére
Pedig Tibinek igaza van. Én is dolgozom ezen a területen, úgy van, ahogy írja. De gondolj arra, hogy mivel adják el neked az új laptopot, vegyük a 2 fő jellemzőt:
-hány óra az üzemidő miután kibontod a cuccot -> kell a 100% kihasználtság, azzal jobb a kezdeti üzemidő, 3 év múlva meg majd veszel újat mert abban van az üzlet.-milyen hamar tölt fel -> nagy áramú gyors töltés kell, nem baj ha erősebben melegednek közben a cellák, majd veszel újat mert abban van az üzlet.
De amúgy nem érdemes túlgondolni ezt a témát, üzleti gépekben is gyakori jelenség, hogy azonos típusszám alatt többféle cellával gyártották az akku pakkot attól függően, hogy éppen melyik kínai gyártó tudott olcsóbban szállítani azon a héten, ezeknek a minősége meg nem konzisztens...
#102929: a cellák adatlapján van egy undervoltage cutot feszültség. Az alá nem szabad vinni a cellát, az FG-nek le kell kapcsolnia a merítést itt. Ez viszont terhelési áramtól függ, hogy mikor éri el és épp ezért nem is feszültség alapján mondják meg a 0% elérését, hanem pl. a Texas megoldásaiban mérőellenálláson átment töltéseket számolva. Az FG be van erre tanítva, az áramból számol kapacitást és a kapacitás kijelzésnél figyelembe veszi a degradációt is.
Ha érdekel mélyebben, akkor keress rá a Texas Instruments leírásaiban az impedance tracking-re. -
válasz
ubyegon2 #102927 üzenetére
Azt vedd számításba, hogy a Dell egy túlárazott szar. Valamikor jó volt, nagyon régen, aztán beette magát az üzleti notik közé, és minden laikus azt hiszi, hogy jók. Pedig két márka van, amit laptopban nem szabad megvenni, a Dell és a HP, ezt így ki merem jelenteni.
Sok ilyen 4-5 éves Dell járt nálam, és mindenek szar az akksija, pedig nagyrészt töltőn használják. Én meg a 2016-os Thinkpademmel nézem, hogy ez most így mi. Az még mindig elmegy 3-4 órát töltőről, a Dell meg 3 percet...Nameg a Dellekhez borzasztó nehéz alkatrészt találni. Unokahúgom Vostro 3578-as gépéhez két hete keresek billentyűt. Ami jó a 3568-hoz, az nem jó a 3578-hoz, és a 3578-hoz is van 3 féle. Borzasztó.
-
válasz
Már csak 1 kérdésem maradt: Miért nem látványosabban hosszabb életű ezeknek a 80%-ra töltő gépeknek az akkumulátorai? Ha valóban így lenne, akkor arról már legendák keringenének, mint a "használt üzleti" kategóriáról. Ki halott már olyan ajánlást, hogy x vagy y modellt vedd, mert annak ilyen spéci a töltője?
Litium-Polimer aksi van a gépembe.CPT.Pirk
Az egy dolog, hogy a töltő elektronika tisztában van a cellák állapotával, egy másik, hogy mennyire valós adatokat mutat a gép felé. Pl. Amikor azt jelzi, hogy 0% a töltöttség, tuti nem igaz, mert annál hamarabb lekapcsolja a fogyasztót, hogy ne süsse ki teljesen az akkumulátorokat. A töltöttséggel is hasonló a helyzet. Pl. pont erre a 80%-ra tölti csak fel, hogy ne degradálódjon, akkor se, ha folyamatosan töltőn van. -
cami][us
senior tag
válasz
fekete.puma #102810 üzenetére
A teszkós Edvin Marton után egy stinges cikk. wow
-
válasz
Kivéve pár itt felhozott példát, Uby laposa
Egyébként itt a régenmindenjobbvót nagyon érvényesül, mivel a Dell Latitude 5520 akkuja 4 éves korában már 53%-ra degradálódott! De ott van a hasonló korú Dell Latitude 7400 2in1 pici csodagép, annak az akksija meg 8-10 óra felhasználási időt mutatott, mikor nálam volt pár hétig. Nem hittem el a dolgot, ezért kihúztam a töltőt és hihetetlen volt, de úgy használtam pár hétig, mint egy mobiltelefont, reggel feltöltöttem és estig használtam. -
válasz
cigam #102919 üzenetére
"A töltő nem csak egy kapcsoló ami csak úgy önti az ampereket a cellákban"
De igen, kontrollált körülmények között de így van.
Semmi ilyen %-os védelem NINCS.
A töltő dolga hogy a litium-ion kémiára megengedett 4,2, újabbaknál 4,25, litum-vasfoszfát kémiánál 3,65 voltig töltse a cellákat.
Ez utóbbinál kötelező 100%-körülire tölteni, de a laptopokba, mobileszközök 99%-ában nem ez hanem a li-ion kémia van. Aminek a legjobb az élettartam szempontjából a 80% .
Maximális áramkorlát van, és felső érték limit, snitt. Ezt CC-CV módnak hívják. Minden litium töltő így működik, mindegy hogy zsebméretű telefonakku vagy 300 kilós e-car akkuról van szó.Neked mi lenne a célod vízhordásnál, teli vödrökkel mennél betont keverni, vagy fél vödör vizekkel?
Töltőnek ugyanez a dolga, csurig tölti a cellákat mert a felhasználói élmény ekkor a legjobb, leghosszabb az üzemidő.
Nem kell elhinnie senkinek amiket leírtam, 40 éve foglalkozok akkumulátorokkal és 15 éve a litium kémiával.
Ubynak igazsága vagyon, abban hogy vannak nagyon jól sikerült gyártmányok és vannak kicsit silányabbak.
Nagyon jó esetben az általam leírt idők eltolódnak, gyilkos használatnál 5-8 év is lehet, kímélőnél meg 10-15 év is.De erről már nem is érdemes eszmecserélni mert egy ilyen korú elektronikai eszköz már mindenképp elavult vagyis nem kell babusgatni az akkut mivel nincs igény hogy túlélje a készüléket.
Kivéve pár itt felhozott példát, Uby laposa, de pl. a mobil világba egy 5-8 éves telefont már rég kidobtak.Liion kémiának a legjobb hogyha nem használjuk a cellát, 60-70%-ra, 3,65-3,85 voltra feltölteni tölteni és hűvös helyen, 8-12C fokon tárolni.
Ebben az esetben az önkisülése nulla, magyarul ha 5 év múlva előveszed mérhetetlenül keveset öregedett.Az élettartamba beleszól a ciklusok száma és egy ciklus %-os merítési aránya, ezt nevezik DOD-nak., valamint a terhelőáram. És a ciklusok, töltöttségi szintek, áram-igénybevétel és a DOD eredője lesz egy élettartam.
Nem mindegy hogy naponta harcolod le nullára és töltöd fel, vagy hetente, és nem mindegy hogy ekkor csurig töltöd vagy nem.
Vagyis pl. egy 5-8 éves korában elhalázó akku meghalhat attól hogy az ideje döntő részében a töltőn lógótt, bár a ciklusszám csak 2-300, és meghalhat az 1500-2000 ciklusszámtól is, meg attól is hogy irreálisan nagy a terhelése. (Ez utóbbi telefonba laptopba nem releváns.)
És nagyon is beleszól az élettartamba a mostanság elterjedt ultragyors töltés is.Ezek kombinációjának boncolgatása, elemzése, kihatása az élettartamra meghaladná itt a több 1000 karaktert, nem mennék bele így is off a téma.
-
válasz
growler #102924 üzenetére
Ha az AI Chat azt mondja, tuti igaz lehet!
Lehet, hogy a manuális fstrim parancs meghívja a deallocate-ot NVMe esetén, de amit linkeltél példának, ott teljesen felesleges. Tényleg bőven elég a saját vezérlő által kiadott deallocate parancs és az idle-ben eldolgozgató garbage collector.
Most csak Sata SSD-s notebookom van, ebben heti fstrim fut le és a két hétfői nap között, ha lefuttatom a manual TRIM-et, akár ezt is mutathatja(ez egy jelenleg nem használt felcsatolt disztró particiója):
23,6 GiB (25380712448 bytes) trimmed
Az mai SSD-knél szerintem felesleges külön foglalkozni a manual TRIM-mel, ami meg két végrehajtási időszak között összegyűlik, nem okozhat semmi gondot, főleg ha van overprovisioning-nek elég helye. Plusz ha nincs kikapcsolva a rendszer és elég időt tölt idle-ben, a garbage collector tényleg elég hatékonyan elszaladgál a meghajtón. Nálam ez a fenti 23,6 GiB azért gyűlhetett össze, mert nem nagyon volt idele állapotban az a partició.
De nyilván mindenki másként látja ezeket a dolgokat, mind az overprovisioning-et, mind a TRIM-et.
Én totál átlag home user profilom mellett egyikkel se foglalkozom már ezer éve.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #102917 üzenetére
"Az eszköz (M.2 NVME SSD) saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez."
Lehetnek olyan felhasználási körülmények, amikor ez nem elég.
Például: [link]
Az alábbi kérdést feltéve az AI Chat-nek [link]
"M.2 NVMe SSD a deallocate mellett szükség lehet periodikus
trim-re?"
Ezt a választ kaptam: [link]
Ezekből kiindulva, nálam az NVMe SSD-n levő Arch alapú
kiadásokon engedélyeztem/indítottam az fstrim.timer-t.
sudo systemctl enable --now fstrim.timer. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102919 üzenetére
Több gyártó is engedi, hol külön programmal, hol a biosban beállítva. Ezt a dolgot fuel-gauge IC kezeli az aksiban, ami bizony pontosan tudja, hogy mennyire van feltöltve egy cella és azt is követi, hogy mennyire degradálódott. Elég kifinomult jószágok, ezeket lehet konfigurálni és lekérdezni is, így aztán már csak driver kérdése, hogy beállítunk-e felső limitet. Ha nem, akkor a cellák a töltőfeszültségre fognak töltődni.
- De olyanról nem tudok, hogy hamis % kijelzést alkalmaznának.
Viszont nem kell 1-2 havonta lemerítened a cellákat, semmilyen pozitív hatást nem érsz el vele, csak kis mértékben növeled az elhasználódást, az ugyanis a töltés és merítés során zajlik le. -
válasz
fekete.puma #102918 üzenetére
Teljesen jó szerintem!
-
válasz
tordaitibi #102915 üzenetére
2013-as gyártású akku HP Elitebookban, amit én 5 évig napi átlag 12/16 órát használtam napi melóhoz meg mindenhez, az most ilyen kondícióval rendelkezik! Gyakorlatilag folyamatosan benn volt az akku és hálózatra is volt dugva, mivel itthon használtam. Hirtelen nem találom, hány Wh volt új korában, de láthatólag nagyon nem érdekli még ma sem, hogy 100%-ra volt folyamatosan töltve... (talán 6cella 4000Wh volt új korában, de nem tuti)
Ez a 80%-ig töltsük dolog már mobilakkuknál is ezeréves vicc csak.
Mondjuk én laikus vagyok, de ugye itt helyettem a tények beszélnek. Az is biztos, hogy a mai notebookok akksija tizedannyit sem bír, mint ennek a vén HP Elitebooknak az eredeti akksija...
ubyegon@Elitebook-LMC-22-8570p:~$ upower -i `upower -e | grep 'BAT'`
native-path: BAT0
vendor: Hewlett-Packard
model: Primary
serial: 33254 2013/03/12
power supply: yes
updated: 2025. ápr. 21., hétfő, 21:57:03 CEST (24 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: fully-charged
warning-level: none
energy: 32,4324 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 33,2424 Wh
energy-full-design: 33,2424 Wh
energy-rate: 0 W
voltage: 12,378 V
charge-cycles: N/A
percentage: 97%
capacity: 100%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charged-symbolic'
-
válasz
Erről a töltő elektronika tervezők nem tudnak? Honnan tudod, hogy amit a gép 100%-nak jelez, az nem csak 80-90% az akkumulátorok celláiban?
Honnan tudod, hogy nem veszi észre, hogy folyamatosan töltőn van, és automatikusan ehhez igazodik? A töltő nem csak egy kapcsoló ami csak úgy önti az ampereket a cellákban. Pl. az én aksim 5+ éves, és több mint ~4 órát még mindég elketyeg, persze ez erősen terhelésfüggő, de nincs rossz kondiban. Pedig folyamatosan a költőre dugva használom. 1-2 havonta lemerítem, hogy átmozgassa az akit, edzésben maradjon. Ennyi. Hogy szoftveres babusgatással mennyi lenne a difi, sose tudjuk meg.
A Lenovón kívül van még olyan gyártó ami ilyet megenged? -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #102917 üzenetére
Köszi. Úgy nézem rendben lesz. Vélemény?
ápr 21 15:03:10 optiplex7010 systemd[1]: Started Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 21 15:05:38 optiplex7010 systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 21 15:05:38 optiplex7010 systemd[1]: Stopped Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 5f04a4becfaf4d949510838c48fa2e29 --
ápr 21 15:06:16 optiplex7010 systemd[1]: Started Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 21 15:33:51 optiplex7010 systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 21 15:33:51 optiplex7010 systemd[1]: Stopped Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 05314b23fefc447b99372926bedd70f1 --
ápr 21 15:34:22 optiplex7010 systemd[1]: Started Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 21 15:42:44 optiplex7010 systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 21 15:42:44 optiplex7010 systemd[1]: Stopped Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 1e38ce13f00f4793af5848d9f4efb04c --
ápr 21 15:43:13 optiplex7010 systemd[1]: Started Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 21 16:05:14 optiplex7010 systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 21 16:05:14 optiplex7010 systemd[1]: Stopped Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 0a9b2fcd4ac64e16a421fe97eba0291e --
ápr 21 16:05:43 optiplex7010 systemd[1]: Started Discard unused filesystem blocks once a week. -
válasz
fekete.puma #102914 üzenetére
NVMe SSD TRIM itt a hsz közepén egész jól meg lett fogalmazva.
A TRIM/discard az egy SATA parancskészlet, így nem Sata eszközökön hatástalan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ez valóban így van, de erre vannak lehetőségek Linux alatt is. KDE pl. ad erre GUI-s megoldást, de a szokásos terminálos megoldások is működnek a töltés limitálására.
-
válasz
cigam #102904 üzenetére
Nagyon is hiányzik, mármint olyan felhasználóknak akiknek a laptopja az idő 90%-ában a töltőn hagyva működik.
Nagyon sokan használják így.
És ilyenkor "csak" 2-5 évvel hosszabbítja meg az akku élettartamát a nem folyamatos állandó 100%-on tartás.Száraz műszaki tények,
egy liion cellát folyamatosan 4,2 volton tartva 3-4 év alatt ki lehet nyírni, 3,96 volton tartva (ez lenne kémiailag legideálisabb) ez 8-10 éves korára következik be.
A 3,96V/cella az pontosan 80% töltöttség.Sok mobiltelefonon a funkció már évek óta elérhető és valószínű nem magamutogatás miatt vagy felesleges feature hanem mérnöki tervezés eredményeképp került bele a telefonokba.
-
válasz
fekete.puma #102911 üzenetére
Érdekes, mindig variálnak az archklónok FSTAB-jával, nem olyan rég még a discard online TRIM opció volt default, most meg már az nincs. De az fstrim.timer ott van, szóval fog működni a TRIM heti rendszerességel, ha eltelik pár nap, ellenőrizheted is a TRIM végrehajtás megtörténtét ezzel a terminal paranccsal: (akár most is lefuttathatod, úgy látom default hétfőnként fut le)
sudo journalctl -u fstrim.timer
kb ilyen a kimenete:
-- Boot cb6d22ea419d4f8f8de282645588c597 --
ápr 12 06:33:39 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 13 20:46:34 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 13 20:46:34 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 79d43d02d6904d0486b9a9a33b2c312a --
ápr 14 06:39:38 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 17 07:06:24 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 17 07:06:24 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot be98c1a2e6474493a92cb14500715027 --
ápr 18 08:41:17 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 20 22:19:22 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 20 22:19:22 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 7e274686ead649a2b86b526b2604099c --
ápr 21 07:37:54 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
lines 88-131/131 (END)
Ha ott a stared - stopped a kimenetben, akkor minden OK!
Az SSD-re csak azért kérdeztem rá, mert sokan hiányolták már a TRIM lefutását NVMe SSD-nél is, de ott ilyen nincs.
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #102910 üzenetére
Lemezek/Disks alkalmazással csatoltad a Data meghajtót, gondolom.
Igen, ez gondoltam a legegyszerűbbnek és a tmpfs sort a rendszer rakta be.
Az SSD sima SATA3-as.Tue 2025-04-22 00:00:00 CEST 3h 46min Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - shadow.timer shadow.service
Tue 2025-04-22 00:21:46 CEST 4h 8min Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - logrotate.timer logrotate.service
Tue 2025-04-22 08:29:14 CEST 12h Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - man-db.timer man-db.service
Tue 2025-04-22 17:21:51 CEST 21h Mon 2025-04-21 16:20:44 CEST 2h 51min ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Thu 2025-04-24 09:47:49 CEST 2 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - pamac-mirrorlist.timer pamac-mirrorlist.service
Mon 2025-04-28 00:01:51 CEST 6 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - fstrim.timer fstrim.service
Thu 2025-05-01 14:40:37 CEST 1 week 2 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - archlinux-keyring-wkd-sync.timer archlinux-keyring-wkd-sync.service
Sat 2025-05-03 15:00:00 CEST 1 week 4 days Mon 2025-04-21 15:03:10 CEST - pamac-cleancache.timer pamac-cleancache.service
8 timers listed. -
válasz
fekete.puma #102905 üzenetére
A Lemezek/Disks alkalmazással csatoltad a Data meghajtót, gondolom. Kicsit túlbonyolítja, de ha működik az automount, akkor jó.
FSTAB automount amúgy így egyszerűbb...
UUID=0b26696b-8d0f-4432-8595-9f2d33145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Működnie kell az időzített fstrim-nek is, de tároló SSD-nél ha nem működne, se okozna galibát, mivel a garbage collector is elvégezné a szükséges műveleteket. Rendszermeghajtónál lényegesebb inkább a TRIM, bár default heti futtatású az fstrim, azalatt ott is sok mindent elrendez a garbage collector.
Egyébként milyen SSD-k ezek? Sata, NVMe?
tmpfs sor hogyan került az FSTAB-ba? A rendszer rakta be vagy valahonnan merítettél ötleteket az automount-hoz? Az FSTAB-nál nincs jelentősége, milyen sorrendben vannak mountolva az adott sorok.
Találtam egy régi FSTAB-ot mintának, vissza kellett kicsit olvasnom, mert ezeréve nem bíbelődtem FSTAB-bal... (itt is látszik már, hogy a tmpfs sorok ki vannak kommentelve, 10+ éve voltak ilyen ötletek, hogy SSD-nél ezeket jó berakni FSTAB-ba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #102907 üzenetére
Tulajdonképpen nem sok dolog van felrakva a Lubuntura, a cuccok többsége pár MB-os kis alkalmazás. Pl. a torrent klines az foglalt 4.6MB-ot mindössze, most néztem meg.
Az egyetlen nagyobb dolog szerintem a Libreoffice programcsomag, de az meg azért nem árt, ha van mivel megnyitni egy doksit.
Ha felrakod az Ubi által említett nala-t és azzal frissítesz, akkor nem lesz ezzel a frissítés témával gondod többet, mert kitakarít maga után.
Rowonnak abban viszont igaza van, hogy sajnos a Lubuntu is átvette az Ubuntu Snap csomagját a korábban használt natív Firefox helyett, és ott egy kicsit lassabb lett ettől a böngésző... Mondjuk nem nagy a különbség, de gyenge gépen érdekes lehet.
-
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #102885 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
Lubuntu friss telepítés 8Gb-t foglalt le nekem.
Mivel semmit se telepítek, és csak a Firefox -ot használom, így a 16Gb több mint elég.
Az ssd cserélhető a HP Chromebook -okban.
De nagyon komplikált. A hp boot-nak rajta kell lennie, amúgy tégla az egész. Azt az ssd -t nem tudom klónozni (nincs mivel , hardver)
A lubuntu email olvasásra ugyanolyan jó mint a chrome os volt.
Ha értenék Linux hoz még sok helyet fel tudnék szabadítani, mert alapból felrak sok progit. Egyikre sincs szükségem.
Csak a terminal kell és a firefox. Semmi más.
De minek kezdjem csupaszítani, jól el vannak ott.
Nekem mindegy hogy mennyi a szabad hely amíg frissíti magát.
Most az volt a gond hogy már nem tudta frissíteni annyira tele rakta a frissítésekkel. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #102901 üzenetére
A kíváncsiság csak nem hagyott nyugodni és újrahúztam a rendszert.
Telepítés után nem jelezte de miután lefrissítettem a rendszert 1,2GB utána ismét előjött, hát ez van.
Most a lemez csatolása ami nem hagy nyugodtan.[link]
Jó van így ahogyan a lemezkezelő létrehozta?
dev/disk/by-uuid/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 /mnt/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0Vagy be kellene rakni a tmpfs fájl elé egyszerűbben csatolva?
-
-
oreg0503
tag
Sziasztok.
Ez a lehetőség nem lesz bent a következő Mint-ben? Jelenleg 22.1 Cinnamont használok.
Idézem:
Az Ubuntu 25.04-gyel megérkezett a GNOME 48, amely tartalmaz egy új beállítást az eszközben lévő akkumulátor élettartamának megőrzésére. Ha engedélyezve van a Beállítások > Energiagazdálkodás > Akkumulátortöltés > Akkumulátor épségének megőrzése beállítás, akkor az akkumulátor töltöttsége 80%-ra korlátozódik, amíg a készülék be van dugva a konnektorba. Ha az akkumulátor töltöttségi szintjét ezen a csökkentett szinten tartja, az jó tesz az akkumulátor élettartamának megőrzésében. -
válasz
fekete.puma #102886 üzenetére
Csak tájékoztató üzenet, hogy lefutott az fsck. Sok disztróban minden indításnál lefut, azt hiszem Debiannal is így van, és ezek szerint Manjaronál is. A "clean" szócska jelzi, hogy minden rendben, a fájlrendszer rendben van. Ha gond lenne (azaz "dirty" lenne), akkor az fsck megpróbálná kijavítani, és erről írna is ki üzeneteket. Úgyhogy amíg csak ezt látod, addig minden ok a fájlrendszerrel.
-
válasz
fekete.puma #102895 üzenetére
Ha minden esetben lefut és az sda2 a rendszerfuttató partició és nem áll le a boot visszaszámlálással, akkor semmi gond nincs. Disztrófüggő, hogy lefut-e mindig vagy csak x-edik bootnál.
Ennek a terminal parancsnak a kimenetét berakhatod ide Programkódformázással:
systemctl status systemd-fsck-root.service
kb így néz ki a kimenet:
ubyegon@Elitebook-LMC-22-8570p:~$ systemctl status systemd-fsck-root.service
○ systemd-fsck-root.service - File System Check on Root Device
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-fsck-root.service; enabled-runtim>
Active: inactive (dead)
Condition: start condition unmet at Mon 2025-04-21 07:37:53 CEST; 5h 23min ago
Docs: man:systemd-fsck-root.service(8)
ápr 21 07:37:50 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:50 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:51 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:51 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:53 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
lines 1-12/12 (END)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest