- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mcwolf79 #103270 üzenetére
4K-nak önmagában mennie kellett volna minden gond nélkül, de a 4K 120Hz sajnos nem fog menni, mert ugyan az AMD megcsinálta a HDMI2.1 támogatását, de az HDMI fórum nem engedte az implementálását a nyílt driverben tavaly, mert csak. https://www.phoronix.com/news/HDMI-2.1-OSS-Rejected
Az egyetlen lehetőség a Display Port használata, ha rendelkezésre áll. Intel és nVidia hardveren azért nincs ez a korlátozás, mert ott egy cél IC-t használnak, ami a GPU oldaláról elfedi a HDMI-t, így nem kell engedély a használatához... Nincs erről konkrét infóm, de feltételezem, hogy nem változtatott ezen a téren az AMD, ahhoz túl friss ez a balhé, hogy a hardverre is kihatása legyen.
-
mcwolf79
veterán
Sziasztok!
Ismerkedem a linux-szal egy Linux Mint-en.
Kérdésem az lenne, hogy 120 hz-es képfrissítést hogy tudok kicsikarni a rendszerből?
Köszi -
fekete.puma
tag
válasz
Warton #103266 üzenetére
Abból indulunk ki, hogy marad véglegesen, vagy csak 1 SSD-je van?
Élesben akarják kipróbálni akkor lehet külön külső, vagy belső SSD-re telepítve a Windows SSD-je lehúzva vagy letiltva.
Valószínű, hogy ki fog próbálni pár Linux disztrót, valószínű, hogy hamar menekül is vissza Windows-ra, akkor miért kellene a Windows SSD-t faragnia ha nem muszáj? -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103245 üzenetére
Szerintem tök érthető, hogy aki ki akarja próbálni az meg akarja tartani a Windowsát. Valószínűleg nincs másik eszköze, így jön ez a duálboot, ami nem annyira kezdő történet.
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103262 üzenetére
Nem lehet összehasonlítani mert azt célhardverre főállásban kalapálják, fúrják, faragják alakítják és a terméknek megkérik az árrát.
A Linuxon meg sokfelé a sok bába, (akik hobbi szinten immel-ámmal dolgozgatnak) elvész a gyermek dolog van.
Cserébe a Linux ingyen használható és el lehet vele lenni, csak tömegesen nem lesz vonzó még ingyen sem... -
-
válasz
tordaitibi #103262 üzenetére
Örülök hogy ilyen pozitívan élted meg az Apple világával való találkozást. Én lassan 20 éve (kb mikor Intelre váltottak) mactértem. Mert nem csak szlogen az, hogy ez egyszerűen csak működik. Nem zökkenőmentes a tanulás, néha vannak problémák is, hisz ez a rendszer sem tökéletes. De ha megvannak az alapok ... hisz láthattad. Ezt az üzenetet is egy M1 CPU-s mini-n írom, amin macOS fut.
Ja, és természetesen jobbulást! -
válasz
fekete.puma #103261 üzenetére
Kicsit elidőzve nem csak az akkuidő mellett.
Minap voltam egy orrműtéten a kórházba és a szobatársam aki szintén ilyen másfél napos ambuláns műtétre jött, a legújabb Apple valamivel érkezett. Ő ilyen igazi izgága üzletember féle.
Megcsodáltam a szerkentyűt, aztán mivel én soha nem voltam laptop párti, el is engedtem csak annyit kérdeztem, nem hoztál töltőt?
És a válaszon meglepődtem Asszonta emberünk, minek, napi 4-5 óra használat mellet ezt elég 5 naponta töltőre tenni.
Mondom na nemá, hülyítsd a nagynénédet. Pedig tényleg.
Bekapcsolta, blutuszos headset, csetelt netelt meetingelt, 15 ügyféllel dumált felváltva, mailok, stb. Mindezeknek több mint a felét úgy hogy a kezét meg se kellett mozdítania, valami digitális asszisztenssel beszélgetett néha.
Rendezd sorba a maijaimat, tedd válaszolási fontossági sorrendbe, hívd fel nekem Gipsz Jakabot, mutasd a tegnapi postából csak azokat amibe van pdf melléklet, kérem a tegnapi sms-eket stb. stb.
Pár tapicskolással az érintőkijelzőn olyan komplex, egymásra utalt és tucatnyi szoftver együttműködését (helyből, felhőből) igénylő műveletek futottak le fél másodperc alatt hogy csak kapkodtam a fejemet.Este ezen nézett valami élő focimeccset, bakker olyan képe volt hogy leestem a székről.
Az egész kütyü nem volt vastagabb egy-másfél centinél és pehelykönnyű.
És hogy ezt miért írtam le?
Mert én tegnapelőtt rádöbbentem hogy ezek az üzemidő csaták, benchmarkok, játékra Linux-vs-Windows, meg az egész összehasonlítgatás, bármelyik rendszer fikázása vagy istenítése teljességgel felesleges. Értelmetlen.Azt amit a szobatársam leművelt azzal a mini laptoppal, játszi könyedséggel, brutális üzemidővel, századmásodperc akadás vagy várakozás nélkül, azt soha az életbe meg se lehet közelíteni nem erre a célra készült rendszerekkel.
Zárt. Igen teljességgel zárt a rendszer, halvány gőzünk sincs mi történik a háttérben De az ebben a katagóriában senkit nem érdekel. Itt minden a felhasználóért van, a lényeg hogy a gördülékenyen lehessen használni az eszközt.
És ezt ahogy elnéztem ezt Almáéknak sikerült maximálisan megvalósítani.Mi itt csatározunk meg védjük/szapuljuk a (szerintünk) jó oprendszert. Elfogultak vagyunk, erőltetjük a vélt igazunkat, kardoskodunk, érvelünk.
De minek is? Nincs értelme.
Mások meg ezekről mit sem tudva, a számítógép mködésének legcsekélyebb ismerete nélkül a legnagyobb megelégedéssel használják arra amire nekik kell.
Szerintetek a példában említett emberkének van halvány fogalma egy fstab, egy directx, egy hardveres gyorsítás órákig szopásos beállításáról? Vagy bármi ilyenről? Dehogy.igen tudom boldogok a lelki szegények. De ez itt szerintem abszolút helytálló.
Dehogy kell tisztába lenni egy rendszer működésével. Ez csak egy szűk kör magának bebeszélt dogmája, vagy pedig csakis hobbi. De semmi más.A sofőr is csak vezeti az autót. És lehet nagyon jó sofőr attól mert nincs tisztába a can-bus, az abs, a légzsák, a kipörgésgátló meg az ecu által vezérelt turbógeometriáról. Mert ugyan minek...? A gyár dolga hogy ezeket összehangolja és a végeredmény egy gördülékeny működés. Lőtéri sánta kutyát nem érdekli mi van a motorháztető alatt.
Nekem nagyon tanulságos volt működés közben látni az Almás cég termékét. És megmondom őszintén lenyűgözött.
És hogy ebbe az egészbe pár 10-100ezer mérnöki munkaóra benne van az holtbiztos. -
fekete.puma
tag
A nemrég volt téma az akkuidő, az is benne van a tesztben. [link]
Linux vs Mac vs Windows - Speed Tests! -
Sz_Imre
senior tag
válasz
cigam #103258 üzenetére
Pont mire megkerestem, már le is írtad.
---------------------------------------------------------------Aki Linuxon játszik, annak találtam egy weboldalt, ahol játékokkal kapcsolatos híreket lehet olvasni.: GamingOnLinux
-
Láttátok-e a PewDiePie Linuxos videót?
https://www.youtube.com/watch?v=pVI_smLgTY0
Az elmúlt 1 évet figyelembe véve ez a második legnézettebb videója és még csak 10 (!) napja töltötte fel... Igen, ennyire érdekli az embereket a téma. Nem tudom, hogy jó-e vagy rossz-e ha ekkora nézettséget kap a Linux aztán tényleg megdobja majd a Linux userek számát, mert PewDiePie tényleg influenszer. 110 millió feliratkozó, az azért valami és tételezzük fel, hogy legalább a fele ember és nem bot.
Évek óta várják az emberek a Linux év eljövetelét, aztán mi van, ha tényleg eljön? Megkapnánk végre egy csomó Windows-only szoftvert, jobb hardvertámogatást, nagyobb népszerűséget, stb. szóval jóval többet. Az azért csak jó lenne.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103253 üzenetére
Nyilván azt is lehet, viszont a Linux nagyobb eséllyel indul el egy másik gépen is.
Kivéve ha nem tud UEFI-t és a proci csak 32 bites. -
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103250 üzenetére
Azért külső SSD-re tettem fel, mert a benne levőt nem akartam még felülírni (ugyanis azt a gyerek használja
), egy notis HDD-nél meg gyorsabb így is, és igazából kísérletezgetni jó.
Nem arról használom.
-
-
fekete.puma
tag
válasz
Krissz80 #103246 üzenetére
Nem használok DualBoot-ot nem játszom így könnyebben beszélek.
Játszanék és fontos lenne a Windows, akkor a Linuxot elengedném.
Nállam most VirtualBox-ban fut a Windows Linux alatt néha ha szükségem van rá, akkor abban elvégzem. Linuxszon a wine az wine, vagy megy rajta (platinum, gold minősítésben ami kell) vagy csak úgy ahogy.
DualBoot-nak nem vagyok a híve, döntse el az ember mit akar... -
válasz
csixy #103240 üzenetére
Fogalmam sincs, most melyik opciót hagytam bekapcsolva, de bootolnak az NVMe SSD-n meg a régi Sata SSD-n lévő disztrók is(Manjarot kivéve), amúgy elég sok opciót kapcsolgattam, amikor az istennek se bootolt az első install. Nagy ötlet volt első Linux Mint install után kikapcsolni a secure bootot!
Azóta próbálom visszafogni magam, hogy nekiugorjak a BIOS opcióknak, előtte jó lenne kideríteni, melyik milyen hatással lesz az idegrendszeremre, ha kikapcsolom.
Közben találtam egy 2230-as NVMe SSD-t, azzal akartam letesztelni ezt a fura Windowsos problémát, de a Zbooknál nem lehet megoldani a 2280-nál kisebb NVMe SSD rögzítését.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103245 üzenetére
Az biztos, hogy célszerűbb egy külön meghajtóra tenni ha teheti, de pl. laptopoknál erre nem biztos, hogy van lehetőség.
Én asztali gépen külön meghajtóra tettem, aztán kipróbáltam külső SSD-re is egy laptoppal a saját meghajtóját kivéve, aztán miután feltettem még egy distrot a másik mellé, kipróbáltam win mellé is.
Amúgy a GRUB-ot hová teszi a linux abban az esetben, ha benn hagyom a win-es meghajtót is de egy másikra teszem a linuxot?
1. ha hozok létre neki egy boot partíciót,
2. ha nem hozok létre külön boot partíciót, csak rootot? -
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103243 üzenetére
A teljesen kezdőnek nem biztos, hogy úgy kellene kipróbálni a Linuxot, hogy egyből a windows-ból lecsipkedve.
Amit erőltetsz sokkal veszélyesebb egy kezdő számára, (aki a világát nem tudja de hatalmas az egója mert a Call of Duty-ban stb... mekkor a király és, hogy most ő majd megy Linuxra)... -
válasz
csixy #103242 üzenetére
Persze, ezt tudjuk. Most esett le, hogy ubyegon2 nem általánosságban írta, hanem konkrétan az én esetemre. Most valóban ez a helyzet nálam.
Most tekintsünk el attól, hogy nem ilyedek meg a partícionálástól, és nem egyszer használtam a gparted-et. Most egy abszolút kezdőt szimulálok, aki most lát első alkalommal Linux-ot. Ennek kapcsán futottam bele egy jó nagy hibába.
-
válasz
Balerik #103237 üzenetére
Majdnem. A Windows-os gépen elindítod a telepítőt, és elkattintgatsz addig, hogy ki tudd választani, hogy "Windows mellé" telepíted. A következő lépésben jelenik meg ez az partícionáló ablak. Itt kellene megnézni, hogy felajánlja-e a belső meghajtót. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy nincs-e valami egzotikus HW (vagy beállítás) amit miatt ne látná a belső meghajtót. Ellenőrizd, hogy a meghajtóválasztóban megjelenik-e az összes meghajtód ami éppen a gépre van dugva.
Ne okézd le, mert akkor megcsinálja a partíció módosítását!
Csak zárd be a telepítőt.
Ezután rádugsz a gépre egy USB merevlemezt, újra elindítod a telepítőt, és elnavigálsz eddig a pontig. Ezt összehasonlítod az előző állapottal. Csak az USB lemezt mutatja, vagy a belső meghajtót is, és lehet választani melyik meghajtóra települjön.Köszi!
Krissz80
Attól függ melyik distrot használod. Pl. a Mint alapból támogatja, ismeri a Secure Boot-ot. Amúgy meg nem biztos hogy jó ötlet kikapcsolni egy biztonsági/védelmi vonalat. Persze ha a kedvenc distro-d nem támogatja, érthető a kikapcsolása, de egyébként nem javaslom. -
válasz
ubyegon2 #103235 üzenetére
Amúgy ez a bepipált opció okozhat gondot, de nem biztos, hogy a HP 250 notidnál is van ilyen(nem tudom honnan ugrott be a 250):
Az „Enable MS UEFI CA key” BIOS-beállítás a harmadik féltől származó bootloaderek használatának lehetőségét szabályozza. Ez a beállítás a következő lépések végrehajtásával módosítható: Lépjen be a rendszer BIOS-ába az F10 billentyű lenyomásával a bekapcsoláskor. Navigáljon a Biztonság fülre.
-
válasz
cigam #103234 üzenetére
Na, most hogy ezt tisztáztuk, nem próbálnád ki?
Gondolhatod, hogy már rég kipróbáltam volna, de sajna ezen az új használtüzleti Zbook-on nincs Windows, mint láthattad az fdisk -l kimenetben is. A Dell Latitude-on volt valamelyik meghajtón, de sajna az már eladásra került és mivel nem tudtam, hogy ez lesz a sorsa, mindkét NVMe SSD benne maradt.Amúgy ezekben a HP BIOS-okban is vannak érdekes opciók, amik bekavarhatnak.
A legfelső opción állítottam okosan már telepítés után, aztán le is ült a rendszer, aztán lejjebb van az a bepipált opció is, fene se tudja mi itt a jó felállás...
-
-
válasz
cigam #103232 üzenetére
Nem, ez a külső meghajtó.
OK, azt látom, hiszen elég egyértelműen ki is írja a tipusát, hogy WD My Book 1TB, de azt értettem el, hogy azon is van Windows. Mert ugye nem raktál be semmilyen kimenetet a particiókról. Biztosan okkal nem választható más, de ezt is átrágtuk már és nem tudjuk a pontos okot. De az tisztán látszik, ha ennyire meglepi a telepítőt az a külső meghajtó, akkor azt ügyesen ki kell húzni és megoldódik a probléma, hacsak ugye a Windows nem zárolta egyébként a belső meghajtót, de erre meg tudod a megoldást. Kb be is zárult a kör szerintem. -
-
válasz
cigam #103230 üzenetére
Arra utaltam, hogy ha eltávolítod az USB-s meghajtót és akkor sem tudod kiválasztani a belső Windowsosat, legalább tiszta lesz a helyzet, hogy Windows alól kell az említett kikapcsolásokat megejtened.
Most akkor a belinkelt fotón is Windowsos meghajtó lenne, csak éppen két Linuxos partíció jelenik meg? Kicsit belekavarodtam már, mint majom a házicérnába!
-
válasz
ubyegon2 #103229 üzenetére
Biztosan. Hiszen ha fizikailag eltávolítom az USB meghajtót, és _csak_a_telepítőt_indítom újra, egyből feloldja a Windows zárolását, leállítja rendesen, deaktiválja a Fast startup-ot, és megjelenik a belső meghajtó, úgy ahogy kellett volna az elején. Ha működne a meghajtóválasztó menü.
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
Akkor mit csinál az imént belinkelt fotó szerint?!
-
válasz
cigam #103228 üzenetére
Azt eddig nem említetted, hogy a belső meghajtó az Windowsos, de így lehet oka van annak, hogy a particionáló nem kezeli. Mondjuk a Windows zárolta magának az eszközt, nem lett leállítva rendesen, aktív a Fast startup vagy fene tudja, egy éve kénytelen voltam ilyesmikkel szenvedni, amikor meg kellett hagynom a Wint az adott gépen(de benne voltál abban a thread-ben is amúgy*)
De mivel nem vagy hajlandó lecsatlakoztatni azt a külső meghajtót, így nem nagyon jutsz innen előrébb, pedig így patt helyzet alakult ki, se a Linux Mint nem tágít, se Te!
De ha neked könnyebb így és mondogatod, hogy ez bug, akkor legyen bug, csak szedd már ki azt a nyamvadt külső meghajtót és akkor legalább kiderül, hogy zárolva van-e Windows által a belső meghajtó. Legyen az is a Linux Mint hibája, de legalább haladnál valamerre.
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
*most látom, épp Te mutattad nekem, hol van Winen ez a fast startup valami és le is akartál beszélni a kikapcsolásáról!
Egyre jobban tetszik ez a csakazértse thread!
-
válasz
ubyegon2 #103227 üzenetére
Mekkora annak az esélye, hgy egy Windows-os gépen ennyi Linux-os partíció van?
Emlékeztetőül:
Ezen a ponton csak annyit kellene csinálnia, hogy eleve a belső, Windows-os meghajtót mutassa. Vagy ha ez elsőre nem sikerül, a "Meghajtóválasztó"ban egy kattintással ki tudjam választani a belső Windows-os meghajtót. Ekkor már csak annyi lenne a dolgom, hogy az elválasztó csík tologatásával kijelölöm mennyi helyet csíp le a Windows C: meghajtójából a Linux számára.Csak ennyit kellene tudnia, és egy szavam nem lenne. De te már több mint egy napja kötöd az ebet a karóhoz, és a legváltozatosabb dolgokkal támasztod alá miért jó ez így ahogy van. Pedig ez egy bug!
---
Ha más distro-kban is így működik ez a fajta telepítő, az még rosszabb. Nem csak a Mint-eseknek, hanem az összes többi distro- fejlesztőjének, használójának is fel kellett volna tűnnie, hogy hibásan működik. -
válasz
cigam #103223 üzenetére
Pontosan mi baj származhat abból?
Semmi, bár annak is van gyakorlati oka, miért nem javasolt kezdőknek külső meghajtókat aggatni a gépre telepítés idejére, de ezt sem akarod érteni, mi az oka.Persze rá lehet fogni, hogy a particionáló áttekinthetetlen egy kezdőnek, de miért az?
Mondjuk itt még nincs felcsatolva a külső meghajtó és a nagyobb kapacitású NVMe SSD, de ha háromszor ennyi partició megnevezéssel szembesül a kezdő, magabiztosan tudja kiválasztani, amivel operatívkodni fog? Többek között ilyesmik miatt is célszerű minden, a folyamat szempontjából felesleges meghajtót eltávolítani, itt nyilván a külsőkre gondolok.
Disk /dev/nvme0n1: 476,94 GiB, 512110190592 bytes, 1000215216 sectors
Disk model: SAMSUNG MZVLW512HMJP-000H7
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: F89EE004-27EF-4990-84B0-C1A742F12BC9
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 2048 1050623 1048576 512M EFI System
/dev/nvme0n1p2 1050624 105908223 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p3 105908224 210765645 104857422 50G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p4 210765824 294651903 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p5 294651904 378537983 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p6 378537984 462424063 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p7 462424064 1000214527 537790464 256,4G Linux filesystem
Disk /dev/sda: 111,79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk model: KINGSTON SHFS37A
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x1bddb276
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 41945087 41943040 20G 83 Linux
/dev/sda2 41945088 234440703 192495616 91,8G 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 41947136 83890175 41943040 20G 83 Linux
/dev/sda6 83892224 125835263 41943040 20G 83 Linux
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103223 üzenetére
Volt egy ismerősöm aki elhelyezkedett egy munkahelyen és az egyik régi kollégára bízták, hogy vezesse körbe és mondja el a lényeget amit tudnia kellhet.
A régi kolléga elkezdte mesélni, hogy mit nem szabad, ezért is szólnak, azért is szólnak, ezekért meg kirúghatnak...
Az ismerős egy idő után megunta és azt mondata, hogy azt mondja már el inkább, hogy mit kell majd itt dolgoznia, mert még semmit nem értett...
Mikor arról beszélt azzal elég hamar végzett és úgy már értette. -
válasz
Krissz80 #103222 üzenetére
Anno nálam mindkettő kernelpanic-ot kapott, igaz aztán egy Debian upgrade mindkettőt megjavította.
Az igazi Archklónok már nem élnek, a Chakra volt az egyik(nem klasszikus Archklón volt igazából), a másik meg az ArcoLinux. Ami szerintem elég egyedi és modern elemkkel operáló disztró, az a Garuda, csak elég lehetetlen visual megoldásai vannak, bár most már vannak lightosabb verziói is, sőt eddig is volt KDE light verziója. Ha nem láttad még, érdemes megnézni a verzióit. A szemkiégető külső ellenére tényleg egyedi és hasznos megoldásai vannak. Itt röviden összefoglaltuk...
-
growler
őstag
válasz
Krissz80 #103222 üzenetére
A Manjaronak van 3 ága : Stable, Testing, Unstable.
A Stable ági tarolókkal települ, de 2 paranccsal át lehet
menni valamelyik másikra.
Az Unstable tarolós Manjaro, gyakorlatilag ott van ahol
a pure Arch.
Az Unstable tarolós Manjaro tarolói naponta többször (2 óránként?)
szinkronizálódnak az Arch stable tarolóival.
Ha Manjaron engedélyezed az AUR-t, akkor nagyon ajanlott
átmenni az Unstable ágra! -
-
válasz
Krissz80 #103219 üzenetére
Az arch esetében nem lehet, hogy a rolling model okozza?
De, ez egyértelmű! Archerek persze felháborodtak régebben, ha azt írtam, hogy néhány hónap kihagyás után már kockázatos lehet a rendszer upgrade-je!
Próbáltam párszor hónapok elteltével Manjarot frissítani, de olyan hatalmas csomagmennyiség frissült, köztük rendszerkomponensek is, amit szerintem már képtelen volt a csomagkezelő managelni. De ugye a rollingnak épp az az előnye, hogy folyamatosan dőlnek rád a friss csomagok, de ez engem frusztrált is mindig, mert azért elég sok csomagnak működnie kéne jó ideig, ha az jól van megcsinálva és stabil. Egy jó példám van erre, anno Manjaron félóra is eltelt telepítés után, mire nagy nehezen felállt a wifi és nem értettem mi a baja, mert semmi baja nem volt. Azon kívül persze, hogy egy máshol atomstabil iwlwifi csomag helyett a rolling egy superbeta rc verziót alkalmazott, de hogy miért, ne kérdezd. Mindegy, elfogadtam a rollingosoknál ez egy életérzés, ha egy órája nem érkezett semmi friss csomag, már pánikba tudnak esni!
Pl. egy frissítés az egyik gépen nem a másikon meg hasonló problémát okoz.
Lehetnek egzotikus apró hardverkomponensek egyes gépekben, ami okozhatja ezt. Ezért szeretem a már pár éves Intel belsőkkel teletűzdelt használtüzleti notikat, de csak a 2020 előttieket, azok jó igavonók módjára mindenevők. A régi Dell Precision M4700-ra anno olyan nVdia drivert raktam fel, ami nem volt megfelelő a gyártó szerint sem az adott hardverhez, a gépet ez különösebben nem zavarta, szinte mindegy volt neki, melyik gyári drivert rakom fel. Nyilván ellenőriztem is, hogy azt használja és nem a nyílt drivert, de egyébként nagyon észre lehetett venni a kijelzőn is, mikor melyiket futtatja a rendszer. -
válasz
cigam #103215 üzenetére
Nem távolítom el, mert egy plusz meghajtó ne okozza már problémát!
Miért ne okozhatna problémát? Úgy írod le, amiket tapasztalsz user error mellett, mintha a Linux Mint-nél ez egy kijelenthető megállapítás lenne, nevezetesen, hogy sem külső sem belső meghajtóra nem enged telepíteni az install helper! Azért gondolom érzed, hogy ez mekkora marhabaromságnak hangzik!Nézted már fdisk -l vagy parted -l parancsokkal mi lehetne még a gond azon kívül, amit direkt rosszul csinálsz?
Fene se érti miért ragaszkodsz két dologhoz is, amik gondot okoznak a telepítés során, de nyilván nem Linux Mint-et akarsz telepíteni, hanem csak bizonygatod, hogy ez a fránya agyonajnározott Linux Mint alkalmatlan, még egy rutinos Linuxos sem tud vele sehová semmit semmikor telepíteni! De nyilván a Linux Mint is utál téged, nem csak Te őt!
-
válasz
Krissz80 #103211 üzenetére
Legtöbb esetben működik egy másik gépbe átrakott meghajtón lévő disztró, nVidia VGA az nyűgösebb lehet illetve az Archklónoknál is jóval kevesebb az esély a normál működésre, mint egy LTS rendszerű disztrónál.
Minap találtam egy régi Kingston Fury 120GB SSD-t, beraktam a Zbook 15 G5-be, anno egy Dell Precision M4700-ban volt rá telepítve Ubuntu 22.04, az simán működik is, a Manjaro KDE 21.x.x verzió viszont egyből elakad dpkg database update started hibával. Ez utóbbi teljesen normális, adott gépben telepített Archklón is leülhet, ha félévig nem bottolsz be róla/nem upgrade-eled.
-
Warton
őstag
válasz
Krissz80 #103211 üzenetére
Nem kell. A nyaralós linuxmintem egy laptopról indult, utána az SSD bekerült egy q9300-as gépbe, aztán az alaplapostól mindenestül fel a polcra, a gépbe pedig egy i3 2100 és a hozzávaló alaplap került. Minden probléma nélkül. Nvidia kártyával sincs gond, ha normálisan működik a nouveau. Sőt, ha le DD-zed a rendszer SSD-det és a másolatot rakod egy teljesen új gép alá akkor sincs semmi gond... elvileg.
-
válasz
ubyegon2 #103214 üzenetére
Másrészt értelmetlen dolgokat is csinálsz, mert nem Windows mellé akarsz telepíteni,
Tehát én csinálok értelmetlen dolgokat, mert a telepítő nem engedi a belső meghajtót kiválasztani, és nem engedi a külső meghajtóra telepíteni. Ez most komoly?Nem távolítom el, mert egy plusz meghajtó ne okozza már problémát! Pontosan milyen gondot okoz azon kívűl, hogy látványosan nem működik a leghajtóválasztó menüpont?
-
válasz
cigam #103212 üzenetére
Miért csak a külső meghajtót ajánlja fel?
Mire jó ez az opció, ha a belső meghajtóra nem lehet, mert nem ajánlja fel, ha meghagyom a külsőnek, akkor sem megy fel.
Egy részét ezeknek már érintettük, a többi része meg homályban marad, mert azt azért nem tudjuk, milyen particionálása van a külső meghajtónak, a gép BIOS beállításainál is lehetnek akadályozó tényezők, egyszóval eléggé többismeretlenes ez a dolog. Másrészt értelmetlen dolgokat is csinálsz, mert nem Windows mellé akarsz telepíteni, de azt az opciót erőlteted, nem külső meghajtóra akarsz telepíteni, de az istennek el nem távolítanád, ha egyszer gondot okoz...no meg ott van az, hogy a normál particionáló rész sem tetszik neked, pedig azzal célszerű dolgozni. Vannak nehéz particionáls install helperek valóban, az Ubuntu/Linux Mint install helpere nem az. A default Debian még az expert módon kívől is elég nehézkes, a Fedora, Suse sem kezdőbarát, másoknak meg ezek az egyszerűek.Annyi világos, hogy egy könnyített meghajtóválasztó opcióval valamit nem tudunk megoldani, akkor marad a normál módszer. A userek elég nagy része gond nélkül telepít Linux Mint-et, persze ők nem azt az utat keresik, amin nem lehet odaérni!
-
válasz
ubyegon2 #103209 üzenetére
Tovább próbálgattam, és ekkor jöttek elő még "csontvázak a szekrényből". Rowon említette a Calamaris-t, azt hittem a Mint telepítőre gondolt.
Ha nem a "Windows mellé" opciót kell választani, akkor had kanyarodjak vissza az első kérdésemhez, amire a sok mellébeszélés mellett még nem válaszoltál. Miért csak a külső meghajtót ajánlja fel?
Mire jó ez az opció, ha a belső meghajtóra nem lehet, mert nem ajánlja fel, ha meghagyom a külsőnek, akkor sem megy fel.Krissz80
Nem szükséges. Szerintem Windowsnál sem. -
Krissz80
senior tag
Ahogy kezdek ismerkedni a rendszerel felmerült bennem egy kérdés: ha a legtöbb driver a kernelbe van fordítva akkor szüksége a Linuxoit egyáltalán újratelepíteni egy gépcserénél?
A kezdeti próbálkozásaim során pl. csináltam olyat, hogy egy külső SSD-re tettem fel egy laptopon és az asztali hiba nélkül bootolt róla.Mondjuk vegyük csak azt az esetet amikor nincsen szükség külső driverre.
Egy Nvidia kártyával már nyilván nem ilyen triviális. -
Balerik
aktív tag
Köszönöm szépen.
Igen ez a cél.
-
válasz
cigam #103206 üzenetére
Nem a Windows mellé, a belső meghajtóra, tettem volna fel, hanem elfogadtam volna a javaslatát, hogy a külső, a Windows-től teljesen független meghajtóra telepítettem volna. Ezt sem engedte.
Eddig nem ezt írtad, de ha ezt szeretnéd, akkor nem a Telepítés Windows mellé opciót kéne választani, hanem a Valami más/kézi particionálást. Nem Calamaris van Mintnél, hanem Ubiquity, de vannak más disztrók, amikben tényleg nehézkesebb a particionálás, de ezek szerint neked nem jön be az Ubiquity, mert logikátlannak találod, ami épp az előbbiek miatt kicsit vicces, no mindegy.
De egy totál kezdőnek sem biztos, hogy a legelső próbálkozásra teljesen tiszta lesz minden, de valóban érdemes előtte átnézni egy leírást a telepítésről vagy éppen a Rowon által is említett Linux Mint kézikönyvet, ahol részletesen le van vezetve, képekkel illusztrálva a Windowst használók számára a telepítés folyamata. Ha ennyire nem érted a Linux Mint/Ubiquity logikáját, lehet neked sem ártana végigolvasni, mert ha más installhelperhez vagy szokva, akkor segíthet.
[link]
Ilyen képek segítenek a folyamatban:
-
-
válasz
ubyegon2 #103198 üzenetére
Nem határoznék meg egyetlen distrót sem. Inkább azt ajánlanám, hogy a nagyobb distro-kat, de méginkább a különféle asztali környezeteket nézze meg, live rendszerben. Pár napig próbálgassa, nézze meg a kedvenc programjai működnek-e, vannak-e alternatívák, amik talán még jobbak is mint amit eddig használt. Ez lehet a Pop OS, az Ubuntu, vagy éppen az OpenSuse, vagy a Mint. Az sem mindegy mire használná, mert akkor lehet spécin felpimpelt rendszereket ajánlani, amik már a live-ban, külön telepítés nélkül tartalmaznak spéci programokat. (multimédia szerkesztők, mérnöki, tudományos alkalmazások, bármi ...)
Sőt!
Talán egy immutable (pl. Endless) "tönkretehetetlen" rendszer lenne a legjobb. Ha megvan benne minden program ami kell neki, készen is van. Ha nem, akkor nem ez az ő rendszere.
A Mint-et már sok alkalommal elővettem, de nem lettünk barátok, pedig rajtam nem múlt a dolog. De az ilyen következetlenségeken mindég felvonják a szemöldököm. És ez csak a telepítő. (Lehet a Calamares sara, és más rendszereken is ilyen, de most a Mint-et próbáltam volna ki)
Pl. Most sem értettél meg. Nem a Windows mellé, a belső meghajtóra, tettem volna fel, hanem elfogadtam volna a javaslatát, hogy a külső, a Windows-től teljesen független meghajtóra telepítettem volna. Ezt sem engedte. Márpedig azt nehéz megmagyarázni, hogy egy live rendszerről futó telepítőről azért nem tudsz egy USB meghajtóra telepíteni, mert a belső meghajtó titkosított. Az ilyen logikátlan következetlenségek miatt még jó darabig nem leszünk barátok.Rowon
Az is lehet hogy a gstreamer (good, bad, ugly) csomagjait teszi fel. Így lenne ötösöm a löttón: [link] -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103200 üzenetére
Én Macbookon is linuxot használok.
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103203 üzenetére
Régen a Win7-ről váltáskor használtam egy darabig Linuxot (Mint, Manjaro) de hardveres problémák miatt meguntam és visszamentem Windowsra.
Most már nem akarok tovább menni a Win11-re a Microsoft hozzáállása olyan irányba mutat, mondjuk én elvoltam a Windows-on is, meg most a Linuxszal is. -
válasz
fekete.puma #103202 üzenetére
Miért vagyok Linuxon? Hát figyelj, ha a Win7-ről sikerült 10+ éve áttérnem úgy, hogy max egy hónapig volt a meghajtón a Win, utána soha nem is kellett. Szóval ha az első heteket, hónapokat átvészeled gond nélkül és kezded rutinszerűen használni a Linuxot, akkor már azon is fogsz maradni végleg. Akkoriban nem volt ennyire egyszerű minden, ATI VGA és más hardverek driverei is igényeltek némi plusz melót, sőt az akkori Debian gyakorlatilag nem ismerte fel a desktop hálókártyáját!
No az volt kemény totál laikusként, de nagyon elkapott a Linux szabadsága a Win után, szóval... Ma meg már mezei home userként csak felrakom a rendszert és használom, néhány alkalommal szembejött családon belüli notebookon a Windows, hát nagyon rossz élmény volt, a Win11-nél meg kb olyan érzésem volt, amikor aktiválta meg telepítette magát a szűz gépre/meghajtóra, mint amikor Winesek első Linuxon próbálkoznak. Egyébként semmi extrém dolog nem volt, se program, se hardver, ami 10 év alatt megoldhatatlan gondot okozott volna és a mai desktop Linuxok is sokat fejlődtek 10 év alatt. Ráadásul rengeteg ismerős, családtag gépére raktam Linuxot, ők is elvannak vele. Szóval nem nagyon tudnék olyan helyzetet elképzelni, ami elvinne más OS felé.
-
válasz
fekete.puma #103200 üzenetére
Az tuti!
Bár mondjuk a zárt rendszere miatt én nem cserélném el a mostani beszerzésemet arra, előző HP Elitebook is 6-7 évig egész jó volt, ez a Zbook 15 G5 is még a strapabíró kiadás, ezzel is elleszek 5 évet simán és olyan OS-t rakok rá, amilyet csak szeretnék, meg amennyi kényelmesen elfér az SSD-ken. Igaz ennek kicsit ellentmond, hogy 10+ éve Linux Mint Cinnamont használok napi rendszerként, de ha van időm, mindig megnézek más disztrókat is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest