Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz v_viktor #7727 üzenetére

    Ez megint olyan dolog, hogy a valóság ennél összetettebb. Webshopok véleményére én egyébként sem adnék. Csak egy példa:

    http://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/650

    Az új 20 Wattos SMD LED reflektorok jól láthatóan sokkal kisebbek, majdnem negyedakkorák mint régebbi típusú társai.

    Tényleg jól látható, hogy amelyik elölről nézve kisebb, az hátra nagyobb kiterjedésű. A Tini Design változat sem kisebb, csak vékonyabb, hátul hűtőborda nem látható. De végén kiderül, hogy cserébe kevesebb fényt bocsát ki, mint az állítólag azonos teljesítményű társai.

    Az SMD (nem slim) változatoknál nagyobb fényerőt mér, mint a COB fényvetőnél:

    Nem is tudok igazán mit írni, hiszen a három új típus megdöbbentő, 35%-os fölénnyel nyert. Az egyetlen lehetséges magyarázat abban rejlik, hogy az SMD ledes reflektoron, bár fizikailag kisebbek, maguk a led chipek nagyobb felületen vannak elosztva. Ez a hűtést tekintve kiváló dolog, hisz míg a 20 Wattos COB LED kb. 2,5 cm2-es felületű, addig itt a ledek kb 15 cm2-en helyezkednek el. Azaz hatszor nagyobb helyen, ami valószínűleg lehetővé teszi, hogy magasabb áramerősségű meghajtást kapjanak, így jobban világítsanak.

    Itt a végére megint kihozza a hülyeséget, az áramnak semmi köze a hatásfokhoz. A hatásfokról a lumen/W érték lenne árulkodó, a hálózatból felvett teljesítményt viszont nem mérte. (Nem a ráírt névleges teljesítményről beszélek, hanem a valóságról.)

    Nyilván, ha nő egy LED árama, nő a teljesítménye is, de annak is van egy névleges értéke. 5630-nál például 150 mA, a legtöbb gyártó esetében. Többet nem adhat neki az áramgenerátorral, mert akkor nem fog sokáig tartani.

    De ha feltételezzük, hogy nagyobb áramú meghajtást kapna, akkor nőtt a teljesítmény is. Ja, úgy könnyű nagyobb fényerőt produkálni, tehát ennek semmi értelme. A hatásfokról kellene inkább beszélni, nem az áramról.

    Ha megnézünk LED adatlapokat, az látszik, hogy a néhányszor 10 W teljesítményű COB LED-ek hatásfoka egyértelműen jobb, mintha ugyanazt diszkrét LED-ekből raknánk össze.

    Ez persze csak a LED, az elektronika is elfűt valamennyi teljesítményt, ami tovább rontja a hatásfokot.

    (#7729) TA68

    A hatásfoknak nincs köze ahhoz, hogy milyen felületen oszlik el a hő, miután a hatásfok csak a lumen és watt hányadosa.

    A nagyobb világító felület elvileg a chipek hőmérsékletét csökkenthetné, de ez a gyakorlatban nem olyan nagy jelentőségű, mint ahogy tűnik. A fém hűtőbordának az a dolga, hogy a hőt elvezesse, eloszlassa, hátra. Az alumínium hővezetése pedig túl jó ahhoz, hogy nagyon sokat számítana az elrendezésnek ez a kis különbsége. Számít valamennyit, de én nem értékelném túl.

    Úgyhogy továbbra is gyanús ez a visszafejlődés, kereskedelmi trükk is lehet mögötte, kifutott készletek felhasználása.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák