Hirdetés
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- World of Tanks - MMO
- Star Citizen
-
GAMEPOD.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
E27-es foglalatba milyen led-et vennétek olcsón?
Vettem ebayről ilyen 69 ledes 5730-as lámpákat, de ez a fürdőben kb 1 hónapig bírja aztán elkezdenek sorra kiégni a ledek. Máshol még nem produkáltak ilyet, csak a fürdőben.
Gondoltam oda, mivel UFO lámpa van jó lesz egy ilyen is:[link]
Ennek gondolom kell egy hűtőborda is, amit rászerelnék a lámpára a tápegységével együtt.
De ezek a tápok mennyire bírják jól a kapcsolgatást? Illetve ezeknek a ledeknek elég egy 775-ös procihűtő? -
Kernel
nagyúr
válasz -cobra- #7297 üzenetére
A panelon a 230V négy diódával egyenirányításra kerül, majd ezt a feszültséget két párhuzamosan kötött tirisztor kapcsolgatja az izzósorra. A tirisztorokat a kis panelon lévő IC vezérli.
Tehát a hálózati szinuszjelből:
Ez lesz, és ez kerül az izzósorra:
Azért választották ezt a megoldást, mert az izzónak mindegy, így viszont tirisztorral egyszerűen meg tudták oldani (nem kell triac), összekombinálva az IC táplálásával, ami szintén igényli az egyenirányítást.
A teljesítmény a hullám által lefedett terület nagyságával arányos. Az izzó esetében lényegtelen az áramirány, hogy a félhullámok milyen irányba vannak forgatva, ugyanúgy fog izzani. Így ráköthető direktben is a 230V AC.
A műszert kicsit megbolondítja, mert AC-állásban "rendes" szinuszra van hitelesítve, DC-állásban pedig sima egyenáramra, így nem mérvadó, amiket mértél.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Egy kicsit off kérdésem lenne, de szerintem Ti biztos tudtok segíteni, mert én elég hülye vagyok az elektronikához. Van egy izzós (nem led-es) karácsonyi flexibilis fénycsövem, amihez gyárilag tartozik egy programválasztó. Elég idióta programok vannak benne, szeretném inkább, hogy konstans világítson. Sajnos a legutóbbi programot nem jegyzi meg. így az időkapcsoló miatt állandóan valami hülye villogó programról indul. Szétszedtem a programváltó dobozt, csatoltam a belsejéről a képeket. Megmértem, hogyha folyamatosan világít akkor bemenő ágon 220V körül vesz fel és 450V körül van a kimenő ág (váltóáram mérésre raktam). Ha áttettem egyenáramra akkor a kimenő ágon 200V körül mértem. Kérdésem az, hogyha megszüntetem a dobozt és csak összeforrasztom a két vezetéket akkor működhet-e és ha igen, akkor fog-e csökkenni a fényereje? Köszönöm.
-
-
Vikusz77
tag
Olvasólámpába (fali spot lámpa) szeretnék venni GU10 led fényforrást, minél nagyobb teljesítményűt, Kínából. Tudtok valamit ajánlani, amit meg szabad venni?
-
őstag
Üdv!
Itthonra szeretnék venni hosszú élettartamú,fehéren(nem sárgán) világító ledes izzókat.E27-es foglalatba szeretném betenni őket.Fényerőben szeretném,ha hoznák az átalag izzókat,szóval 700-800 lumen közötti értékeket. Hol lehet beszerezni ilyen paraméterű izzót?
Másik,hogy van nekem bontásból megmarad 2x5m-es barna szalagos rgb ledszalagom. 10cm-ként vágható,1m-en 30 db led van,azthiszem ez a típus az 5050-es.
Egy fából készült galéria alá szeretném feltenni esztétikusan,valamint távvezérlővel szeretném ellátni,tápegységem van (12V-on 12.5A tud leadni) ,de nem tudom,hogy nem túlzás e egy kicsit ennyi ledszalghoz?Jobb szeretnék valami műanyag házas tápot. -
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Normál izzofoglalatos LED izzokbol melyek most a legjobb fenyerejuek? COB LED típusok? Koszi.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #7290 üzenetére
Ez függ a minőségtől is, főleg az olcsóbb fajták nem jól mérik a kapcsolóüzemű tápegység fogyasztását.
Egyrészt az áramfelvétel nem szinuszos, a tápban lévő hálózati egyenirányító és puffer kölcsönhatása miatt, másrészt van egy időbeni fázistolás is, a feszültséghez képest. (Egy jó aktív-PFC ezt a két hatást igyekszik kompenzálni.) Fázistolás természetesen van más AC-fogyasztóknál is (motorok stb.), de ott legalább az áram szinuszos.
DC-mérésnél egyértelmű, az áram és feszültség szorzata adja a teljesítményt, ezt esetleg a táp után beiktatott PWM-szabályzó zavarhatja meg, ha van.
De ez csak a leadott teljesítmény, ehhez még hozzájön az a veszteség, ami a tápegységen, illetve a vezetéken hő formájában távozik.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
veterán
Igen igen, azt akartam bírni csak hülyén fogalmaztam meg. Árammérés okés részemről, csak azzal nem vagyok/voltam tisztában hogy mi a módja, de így már tisztul a kép, köszi!
Amúgy ha a tápot beledugom egy fogyasztásmérőbe az mennyire fogja a valós adatot kiírni? Tehát az AC/DC miatt úgymond hiteles képet kaphatok a fogyasztásról. Vagy a legbiztosabb adatot úgy kapom ahogy te rajzoltad le?
iPhone 16 Pro Max
-
nagyúr
válasz Feketelaszlo #7288 üzenetére
ezt találtam,
nektek van igazatok, 70%-ot határoznak meg
[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Dluinet #7276 üzenetére
Panasonic és a Philips egészen biztosan 70%-os fényerőig adja meg az élettartamot (egyébként szerintem a többi nagy gyártó is). Ezeknél a márkáknál talán van olyan minőségbiztosítás, hogy ettől a számtól nem is várhatók komolyabb eltérések lefelé (szerencsés esetben inkább felfelé). Inkább nagyobb tartalékkal adják meg ezeket az élettartamokat, minthogy rossz hírnevet szerezzenek maguknak.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #7286 üzenetére
Mármint nem a szalagot, hanem a tápegységet lehet mérni terhelve vagy terheletlenül, például úgy is, ahogy csináltad. Valószínűleg a tápegységben kiszáradt a kimeneti pufferkondi, vagy a hálózati puffer.
Áramméréshez a műszert természetesen át kell kapcsolni, illetve dugaszolni, hogy ampert mérjen, és az áramkörbe sorosan beiktatni. Ehhez például vezetéket kellene forrasztani a szalagra, vagy valahogy megoldani.
Célszerű a méréshatárt először a legnagyobbra állítani (10 vagy 20A), főleg kezdő felhasználónak. Kisebb méréshatárokon egy véletlen zárlat esetén a műszerbe épített biztosíték kiolvad.
A rajzon az ellenállás helyébe kell képzelni a LED-szalagot:
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #7284 üzenetére
Kevés, mivel nem feszültségarányosan működik. Hármasával vannak sorba kötve a LED-ek, egy ilyen LED kb. 3V felett kezd nyitni.
Gyakorlatban 8-8,5 V körül kezd világítani a szalag.
-
veterán
válasz v_viktor #7283 üzenetére
Van multiméterem, igaz hogy csak a lámpáimhoz való Li-ion akksikat szoktam méregetni, illetve azt hogy a lámpa mekkora áramerősséget vesz fel. De most rámértem a tápra is, remélem jól csináltam mindent.
Terheletlenül úgy mértem hogy a DC dugó belsejébe beledugtam a piros vezetéket, kívülre pedig a feketét.
Itt 12.51V jött ki.Terhelten pedig úgy mértem hogy a DC sorkapocs 2 csavarjához odaraktam a multi 2 vezetékét.
Itt pedig 9.48V jött ki.A méréseket így jól csináltam, hiteles eredményt kaptam? Szóval akkor a táp kuka, mivel ha le van terhelve akkor nagyon lecsökken a feszültsége, és ez a 9.5V környéke már nagyon kevés a led szalagnak?
Közbe rámértem a másik 2 szalagomra, ott ugyanilyen tápok vannak, és ott terhelten 12.01V illetve 11.6V jön ki.
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
szilagyiakos
csendes tag
Sziasztok!
Egy 4m*1m-es szűk helységbe tervezek LED szalagos világítást beépíteni, és hozzá ebay-ról venném meg a LED-et és a tápot. Melyik a legfényesebb LED amit megéri venni? 5630 vagy 2835?
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok
Mostanában az egyik 1 méteres led szalagnak a fénye halványabb lett. Na mondom szép, jó lesz leszedni alu sínről mivel ragsztva van.. De mondom kipróbálom másik táppal. Régi táp ki, másik be, és olyan a fénye mint mikor vettem.
Akkor ezek szerint a táp kezdi megadni magát, nem tudja hozni a ráírt áramerősséget?iPhone 16 Pro Max
-
Kernel
nagyúr
Ez nem hit kérdése:
http://szaniterplaza.hu/kereses/gyarto/pannonled/
Saját márkás LED termékeinket a Távol-Keleten gyártatjuk és PANNON LED LIGHT márkanévvel illettük.
Gyárt vagy gyártat, nem teljesen ugyanaz. Nincs saját gyára Kínában, csak rendel tőlük, kereskedelmi mennyiségben. A kínaiak pedig azt nyomtatják a csomagolásra, meg a termékre is, amit a megrendelő kíván.
De attól még a termék ugyanaz, mint amit magad is rendelhetsz Kínából. Egy ilyen kereskedő céget azért ne említsünk egy kategóriában, mondjuk egy Philips vagy Osrammmal.
-
vizimento
senior tag
Én a "tönkrement" alatt szó szerint tönkrementet értettem. Egyáltalán nem világítót. 10ből 9 egy éven belül. És a 9ből 8on szemmel látható melyik smd led égett el...
Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
Bohus
aktív tag
válasz Dluinet #7276 üzenetére
Nem tudjuk mit értenek élettartam alatt, hacsak fel nem tüntetik szabatosan a terméken (ami nem jellemző). Van olyan közelítés, ami a kezdeti fényáram 70%-ra csökkenésekor utal az élettartamra, bár nyilván az 50%-os határt figyelembe véve nagyobb értéket írhatnak a csomagolásra.
A felhasználó abban érdekelt, hogy hosszú életű legyen a termék, vagyis ne hasaljon el fél év múlva a meghajtó elektronika. Ez a fajta élettartam jelölés viszont erről nem ad információt, mert eleve csak a jó példányokon lehet a degradációt nyomon követni. Ami számunkra hasznos lenne, az az ún. hasznos élettartam. Ennek hiányában a valós megbízhatóságról sajnos csak egymás közti tapasztalatcserével tudunk képet alkotni.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Morris
veterán
-
nagyúr
A LED élettartamának azt az időt adják meg, amikor az eredeti fényerejének már csak az 50%-ára képes.
Lehet hogy 10000 óra után már 60%-on van. Ami sokszor azzal jár, hogy eredeti funkcióját már akkor nem tölti be."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Bohus
aktív tag
válasz vizimento #7270 üzenetére
Én vettem itthon E14-es filament Sylvania LED égőket. Tíz hónapja vannak használatban, de bízom benne, hogy még jó ideig bírják majd. Neves gyártó, nem hitegeti a jónépet 50.000h élettartammal, legtöbb LED fényforrásra 15.000 órát adnak meg (és azt vélhetően tudják is). Ledleet-ről rendeltem, forgalmaznak Philips és Osram led cuccokat is.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
vizimento
senior tag
Sziasztok,
E27 és E14 foglalatú ledes égőket keresek. 4-6W körül, natural, vagy hidegfehér színűt.
Eddig kínából rendelteket használtam (5W körülieket) de elegem lett abból, hogy fél, max 1 év az élettartamuk!
Tud valaki itthon elfogadható árú, de megbízható, hosszú élettartamút ajánlani?
Vagy továbbra is jó a kínai is, ha valaki valami konkrét tipust tud ajánlani, aminél szintén a megbízhatóság, hosszú élettartam lenne a lényeg.Köszi!
Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
Kernel
nagyúr
Stimmel minden, 1050 mA a stabilizált áram (névlegesen, de a driver valószínűleg kevéssel alá szabályoz) és mivel három 3x3 LED van sorba-párhuzamosan integrálva, LED-enként kb. 3,5 V-ból adódik az előálló kapocsfeszültség.
Itt látszik például egy burkolt változat is:
http://www.ebay.com/itm/381043321200
Megfelelő hűtésről gondoskodni kell, 10 W elfűtéséhez már komolyabb hűtőcsillagot szoktak használni:
-
q1w21
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ledem és ehhez egy megfelelő drivert kellene vennem, hogy a konnektorba dugva használni tudjam. Egy asztali olvasó lámpának a fém búrájába próbálnám beszerelni valahogy. Kinéztem ezt a drivert, de megerősítésre van szükségem tőletek, hogy valóban jó lesz e a ledhez. Ha nem lenne jó, legyetek szívesek ajánljatok nekem egy megfelelőt. -
betyarr
veterán
válasz macilaci78 #7262 üzenetére
hát ez nem a legjobb hír...így nem merek befektetni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz betyarr #7250 üzenetére
Én állólámpában használok 10. hónapja ledes izzót: felül E27, alul E14, mindkettő gömbled és Elgo gyártmányú.
Most újítottunk lakást, a mennyezeten zárt, IP 44-es lámpatest,. Kb 30 cm átmérőjű, 12 cm magas a lámpatest, ebben van 2 db E27 foglalat: 7 W és 12 W led van beletekerve. Pár üzemóra van már bennük, így nincs hosszú távú tapasztalatom velük.
Munkahelyen mélysugárzóban kb 1 éve vannak 7 W-os gömbledek, 2 db egy foglalatban. 1 év után a 20%-uk már vibrál, de nem tudom kizárni a foglalat hibáját.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz v_viktor #7259 üzenetére
Ezzel nem értek egyet. Két külön évben rendeltem e-bay-ről két külön eladótól azonos küllemű RF ledvezérlőt. Csereszabatosak a távvezérlők a ledvezérlőkkel. Szerencsére két külön címen üzemelnek, de akkor is.
Van állítható frekvenciájú vezérlő, de zsebbe nyúlós. A többségben a rádiócsip egy adott frekit tud, ennek adó és vevő oldali cseréjével lehet orvosolni a problémát.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
v_viktor
csendes tag
válasz _Petya_ #7254 üzenetére
Az infrás RGB vezérlőknél a távirányítók működtetik a többi vevő egységet is.
A rádiós vezérlőknél külön frekvencián vannak az egyes termékek.
Tehát ha bemész egy boltba és kérsz két teljesen egyforma rádiós vezérlőt akkor nem fogják egymást vezérelni ugyanabban a szobában.
Van azonban még a zóna vezérlő. Ennél egy távirányítóval több külön vevő egységet vezérelhetsz.
Max. 4db. -
macilaci78
nagyúr
válasz _Petya_ #7256 üzenetére
A rádióadó és vevő frekvenciája azonos. Kis túlzással az egész szegmens ugyanazt a frekit használja.
Ha dedikált távvezérlőt és vevőt akarsz, akkor veszel két egyformát, meg egy doboz gyufa árán plusz egy pár csippet más frekin és forrasztasz.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz _Petya_ #7256 üzenetére
Nem állítottam semmit.
Szerintem minden vezérlő ugyanazon azt a kódot/frenkvencián sugározza Ez azért kicsit olcsó dolog ahhoz, hogy mindegyiket egyedileg kódolják szerintem.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
_Petya_
őstag
A rádiós távirányítású RGB LED-szalagoknál a LED szalag vezérlő és a távirányító hogyan vannak összepárosítva? Gyárilag be van állítva mindkettőn valami egyedi kód, és az adott vezérlő csak a hozzáadott távirányítóval irányítható, vagy ezt lehet valahogy állítani?
Két darab egymástól teljesen független RGB LED szalagom lenne (külön vezérlő, külön táp) egy helyiség két oldalán, és ugyanazzal a távirányítóval (vagy akár többel) szeretném irányítani. Tehát ideális esetben lenne mondjuk 2 vagy 3 távirányító, és bármelyikkel kapcsolok, mindkét LED szalag reagál rá.
Ilyet meg lehet oldani?
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
macilaci78
nagyúr
válasz arminlok #7248 üzenetére
Ebben az esetben viszont biztosan tegyél aluprofilt is, hogy hűteni is tudja!
És ha nem a szekrény tetejére teszed, hanem ugyanannak a bútorlapnak a másik oldalára? Felcsavarozod a korpuszon belül, sorkapoccsal a sarok felé és véletlenül sem ér hozzá senki, de mégis szem előtt van, ha matat valaki.
Nálam a billentyűzet világítása van így megoldva, két lap találkozásához csavaroztam fel azt a 1 A-es kis tápot.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
betyarr
veterán
üdv!
ufó,zárt lámpatestben szeretném cserélni a hagyományos izzókat led-es izzókra (e27).valahol olvastam,hogy ilyen célra tökéletes a teszkóban is kapható tungsram,vagy a többi áruházláncban hozzáférhető német ledes izzók 1000-1500ft körüli áron.60-100wattos hagyományos izzókat váltanának fel.
véleményt tudnátok ti is írni?zárt lámpatestben mennyire szerencsés ledes izzó használata?mennyire lennének ezek az izzók tartósak?ugye nem szeretném,ha gyakran cserélni kellene,mert akkor a villanyaszámla helyett az izzóra költenék el sok pénzt.vagy ha ezek nem jók,akkor mit érdemes venni?köszönöm előre is a válaszokat!
-
Kernel
nagyúr
válasz arminlok #7248 üzenetére
2835-ös tok három integrált paralel LED-chipet tartalmaz (ezért COB), 3 x 20 vagyis 60 mA névleges terhelhetőséggel. (Létezik egyébként olyan 2835-ös tok is, ami nem 60 mA-es, vagyis több chipet tartalmaz, de itt bizonyára csak az alapesetről van szó.)
3 tok van sorba kötve 12 V-ra, azzal sorosan egy ellenállás. 120 LED (tok) esetén ez 40 párhuzamos ágat jelent, áganként 60 mA árammal.
40 x 60 = 2400 mA méterenként. 2,4A x 12V = 28,8 W
60 LED-esnél mindez feleződik. De ezek csak névleges értékek, új korában lehet kevesebb, az öregedés során növekedhet.
A linken megadott 0,25 W a disszipációs határérték, valós teljesítmény ennél kisebb, de ezeket egyébként sem lehet simán összeszorozni, mert az említett soros-párhuzamos ágakkal kell számolni, ráadásul az ellenállások is fűtenek, nagyjából, vagy majdnem 1 db LED toknak megfelelő teljesítményt. (Mintha az ellenállás lenne a negyedik LED a soros ágban.)
Ha műanyagházas táp, ahhoz nem érdemes fadobozt kreálni szerintem, de ez a fémházas sem lenne rossz egyébként, csak nem tudom, mekkora párásodással lehet majd számolni. Ha valóban rendszeres páralecspódás képződik az alkatrészeken (esetleg megfigyelném a gyakorlatban), az mondjuk nem előnyös.
[ Szerkesztve ]
-
arminlok
senior tag
120 ledes, igen bocsi ez kimaradt pedig úgy emlékeztem leírtam. Lehet kicsit eltúloztam de főzés közben szeretem ha minden jól ki van világítva. Most azon gondolkozom hogy ehet az lenne mégis a legjobb ha nem iylen müanyag tápot vennék cserébe köré tákolnék valami jól szellőző fa dobozt ami védi.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz macilaci78 #7242 üzenetére
Igazság szerint az MM-fal vezetéket szabályosan csak rögzített aljzatba, illetve szerelvénybe kötheti, lengőre nem. Például egy falra rögzített tápegységbe is, de azt is oda, hogy ahol kijön a falból a vezeték.
Nem csak azért, mert a tömör vezeték jobban törhet, kilazulhat a bekötés, de semmiféle falból kijövő vezeték nem szabályos. (Más téma nagyteljesítményű fogyasztók – kályha, bojler, tűzhely –, ami fix bekötésű, szerelő által bontható kötés.)
[ Szerkesztve ]
-
arminlok
senior tag
Rendben, köszönöm a segitségeket.
-
macilaci78
nagyúr
válasz arminlok #7243 üzenetére
Az 24 lumen / darab led, illetve 0,25 W/darab fogyasztás.
0,25*60*4*1,2=72 W fogyasztás, ez egy 6 A-es táp.A műanyag házas táp dugvilláját levágod, megblankolod a kábelt és vago-val, vagy vízmentes kötéssel rárakod a falból kiálló vezetékre. Kereshetsz olyan tápot is, aminek a betápkábele cserélhető, így nem ugrik a gari a tápra.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
arminlok
senior tag
Dugalj oké. Na szóval az nincs és helye sincs csak egy vezeték van kivezetve. Mintha a plafonrol lógna egy lámpa csak ez nem onnan lóg hanem a szekrény tetejéről arra hogy szereljek fel konnektort ami ottmarad? A vezeték másik vége meg egy csillárkapcsolóhoz vezet ami a falon van.Ez egy panel így lehetett megoldani Miért nem jó az ha a fázist szakitgatom meg?
Visszatérve a tápra akkor végülis hány wattosat vegyek? -
Atomgeszi
nagyúr
válasz arminlok #7235 üzenetére
Dugalj. Amúgy meg csak fel kell rakni egy konnektort és kész. ~490Ft egy falon kívüli Legrand. Ne sajnáld
Kéne egy kapcsoló is mellesleg, ha nem akarod, hogy egész álló nap világítson, meg a tápellátását mindig szakítgatni.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
-
Magga
aktív tag
válasz macilaci78 #7234 üzenetére
Nem kevered össze a 3528 szalaggal? 2835-öst írt, az nem 5W-ot fogyaszt méterenként...
-
arminlok
senior tag
válasz macilaci78 #7234 üzenetére
A zárt táp-ban igazad van csak az a baj vele, hogy nem dugaly van kivezetve hanem simán mm-fallal egy háromeres vezeték onnantól kezdve meg szerintem mindegy :S
Akkor ezt a szabályzót a táp elé bekötöm és akkor nem kell minden egyes alkalommal állitgatni hanem csak egyszer? Gondolom utána kötve állitgatni kéne.
Egyébként én is sokalltam ezt a tápot de ezen az oldalon a 2835re 24w/m irtak. [link] -
macilaci78
nagyúr
válasz arminlok #7233 üzenetére
Ez egy erősen túlmérezetett táp ennyi szalaghoz.
4,8 W/m fogyasztással számolj, a táp vesztesége kb 20%. Összesen 23 W, tehát egy 2 A-es táp untig elég neked.
Nem javaslom ezt a tápot ilyen elhelyezés mellett. Persze, víz nem éri, meg szellőzik, de mikor fogsz matatni a szekrény tetején puszta kézzel úgy, hogy nem látsz rá? Meg azért gondolom, asszony pajtás néha-néha csak letörölné vizes ronggyal. Inkább valami zárt műanyag házast, mint a notitápok. 2 A nem a világ, nem fog melegedni.A ledszalag nem egy melegedős fajta, így külön hűtést nem igényel. Viszont a profilnak megvan az az előnye, hogy fel van csavarozva, nem engedi el a ragasztó és takarítani is könnyebb.
Fényerőszabályzóból én például ilyet vennék és a táp mögé raknám. A fényerőt egyszer kell jól beállítani. A led is meghálálja, ha nem 100%-on van hajtva.
-
arminlok
senior tag
Sziasztok!
Rendeltem egy 5m-es 2835-ös led szalagot konyhába, pultvilágításnak és kb 3,5-4m lesz felhasználva. Az egyik kérdésem hogy ez a táp jó-e? A szekrény tetejére kivan vezetve egy kapcsolt fázis. A másik kérdésem hogy ezt elég csak simán felragasztanom a szekrény aljára vagy kéne egy alu profil is hogy hűtse (az nem érdekel hogy jobban néz-e ki csak hogy biztonságos)? Nem akarok tűzesetet. Arra gondoltam hogy lehet kéne venni valami fényerő szabályzót. Ha szerintetek szükséges akkor tudnátok valami olcsó de azért dizájnos verziót ami akár lehet olyan hogy a szekrény oldalára berakom? Ti hogy oldanátok meg?
Köszi elöre is. -
Silentfrog
veterán
válasz agent_k #7227 üzenetére
Nálam 300 liter fölött van kizárólagosan ledszalagból készített világítás. Viszont a 6500K-s szalagok mellett van egy méter 5050/60-as kék és egy méter piros szalag is, szabályzóval.
A 6500K színhőmérsékletű szalagok a víz fölött már magában is sárgás, nemhogy ha van mellé rakva 4500-as is.
Nem kizárólagosan a K- érték fontos, hanem , hogy mivel kevered ki a megfelelő színt. Pl.: a grolux fénycső is 8500K-s mégsem kékes a fénye és a marinestar meg 15000K-s és nem mondanám, hogy kék a színe, inkább a HQI lámpák fényére hasonlít -
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #7225 üzenetére
Tegnap kész is lett, ma még finomhangoltam a színeket, meg az időzítést (videón látszik egy kis késés, ez azóta eltűnt), de ahhoz képest, hogy 14ezerből megvolt kompletten 0-ról, 0 tapasztalattal ledekről, szerintem nem lett rossz.
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
agent_k
őstag
Gondoltam megosztom, ha akváriumvilágításra adja valaki a fejét akkor neki hasznos lesz.
96l-es medencéhez vadásztam nagy fényerejű csíkot. 10k lumen volt a cél. Hazai forgalmazótól rendeltem, mert a kínaiakban most nem bízhattam, kellett a teljesítmény, blindre nem akartam vásárolni.2835 tipusú 5x0,75m 6000K és 2x0,75m 4500K csík. Összeraktam napfelkelte, naplemente vezérlés dimmelés amit akartok. Jól sikerült minden, de lett olyan sárga az összhatás, hogy csak na... Kipróbáltam ha nem mennek a melegfehérek akkor nincs gond. Szóval most úton van 2m hidegfehér szalag, a melegfehéreket meg kiforrasztom és mennek a szekrénybe. Nem gondoltam, hogy ennyire elviszi sárgába az egész színhőmérsékletet ez a 2db szalag.
-
Morris
veterán
Valaki linkelte korábban a saját munkájának képét melyen egy mennyezeti spot világítás volt gipszkartonban. Úgy volt megoldva, hogy a gipszkarton kiugró az oldalfalon ment fel és beúszott a mennyezet közepéig.
Ráismer valaki?
Ezt szeretném megcsinálni itthon a jövőhéten, de kellene hozzá a kép!
-
BullZeye
veterán
válasz Zsmester89 #7224 üzenetére
Maga a folyamat easy as a pie (csak 4x3 forrasztás lesz) a szoftveres része az ami necces, de 1-2 nap után végre sikerült belőni, így sem 100%-os, de HTPC és Kodira tökéletes, megfejelve asztalon 2D-ben böngészni elég. Ennél jobb sajnos csak akkor lehet, ha 50k körül építek egy HDMI-set.
[ Szerkesztve ]
-
Magga
aktív tag
válasz jozsi252 #7217 üzenetére
Nekem szilkonos IP védett 5050 szalag van a konyhapult alatt, ebben van a legnagyobb bizodalmam. A szilikonos nem vagy csak nagyon kicsit barnul, az olcsóbbak (poliuretán vagy epoxi) hamarabb barnulnak. A tápom fémházas, mivel a felső szekrény tetején van, az elmúlt két évben nem volt vele semmi baj.
Az opál búra az olvasottak szerint kb. 30%-ot csökkent a fényerőn.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz BullZeye #7221 üzenetére
Ha hálózati fogyasztásmérővel méred, az nem annyira mérvadó, mert egy aktív PFC-nélküli tápegység meg tudja bolondítani, főleg az olcsóbb fajtát. Itt nem csak a látszólagos / hatásos teljesítmény kérdéséről van szó, hanem tápban lévő hálózati egyenirányító és pufferkondi kölcsönhatása miatti nem szinuszos áramfelvételről is, amit nem minden mérőeszköz képes hitelesen feldolgozni.
A tápegység DC-kimenetén lehetne mérni az áramot és megszorozni a feszültséggel (nyilván ez nem tartalmazná a táp veszteségét), de itt viszont a PWM-szabályzott LED-ek impulzusárama zavarhatja meg a mérést. Ha nem komolyabb műszerről van szó, akkor ezen szűrőelkó beiktatásával lehet segíteni.
-
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #7088 üzenetére
Na megjött minden, egyenlőre csak tesztfázisban van, hogy kell a hűteni vagy működik e minden.
Első tapasztalatok:
Az 5m (150 led) ws2812B led csík durván 15 wattot eszik maxon amit nem igazán értek, hogy hogy, de amikor fast led dolgozik 120FPSen akkor pl csak 2,5-3.3 wattot eszik csak. Táp ennek köszönhetően nem melegszik picit sem, és így még rá lehet kötni egy pár méter ledet.2000Ft körüli koppintott Arduino brutálisan jó minőségű, jobban össze van szerelve mint a Z97 Pro4 asrock alaplapom, nagyon masszív.
Szilikon bevonatú ledet vettem a könnyebb takarítás végett, és féltem tőle, hogy melegedni fog, de szerencsére nem, kifejezetten hűvös a szalag mikor hozzáérek, így nem kell alu profilban gondolkodnom.
TV-ben ugye általában 24P adás fog menni Kodin keresztül, de a szalag kényelmesen működik 120FPS-en, így eléggé folyamatos.
-
-
Bohus
aktív tag
válasz jozsi252 #7217 üzenetére
Jól gondolod, és valóban nehéz dönteni! Én opál búrát tettem fel, izmos szalag van alatta így elég a fényerő. De egy új projektnél megint csak gondolkodóba esnék, hozzád hasonlóan . Az L profil IP-védett szalaggal sem tűnik rossz megoldásnak. Esztétikára talán az a leggyengébb, de hát nincs szem előtt. Még szerencse, hogy neked kell döntened...
-
Kernel
nagyúr
válasz Atomgeszi #7210 üzenetére
Azért annyit tegyünk hozzá, hogy ezek PWM-szabályzók, a 12V nem csökken, csak a kitöltési tényező változik.
Ez teszi lehetővé a minimális veszteséget (szabályzó alig melegszik), a vibrálás pedig nem látszik, a 10 kHz nagyságrendű kapcsolófrekvencia miatt.
-
-
Bohus
aktív tag
válasz jozsi252 #7213 üzenetére
Fedetlenül én is csak szilikonosat mernék használni a konyhában. Az elbarnulás vélhetően üzemeltetési idő, működési hőmérséklet függvénye, de biztosan függ az anyagminőségtől is, nincs személyes tapasztalatom ez ügyben.
Megnéztem, a szekrény tetejére IP64-es műanyag burkolatos táp került. A konyhastúdió lyuggatott fémházas, nem is kimondottan LED-hez való tápot szállított, ami nem nyerte el a bizalmam, ezért vettem inkább helyette másikat.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
macilaci78
nagyúr
Annyit tennék hozzá az előttem szólóhoz, hogy általában 3 ledenként vannak vágási pontok. Ez 30 led/méternél 10 centinként van, 60 led/méternél 5 centinként, stb. Egy hagyományos papírvágó olló szépen viszi. Arra figyelj, hogy a jelölés +/- 1-2 mm pontossággal vágj. Az 5 méteres szalagnál az a buktató, hogy megveszed azt is, amit nem akarsz felhasználni.
-
-
veterán
válasz Atomgeszi #7209 üzenetére
Ezt a burkolatos tápot arra érted hogy nem fémházas tápot használsz, hanem műanyag házasat?
Mert én is erre gondoltam, nekem is ilyenek vannak itthon. De ugye az szerintem nem számít IP védettnek, legalábbis ami a párára, vízre eső részét érinti.Jólvan akkor szerintem nem adok ki fölös pénzt vízálló tápra. Úgy helyezem el hogy ne érje nagyon sok pára, illetve víz sem.
Bohus
Nekem csak sima L profil lesz búra nélkül, ezért kellene szilikonos szalag. Remélem azért 1 évet kibír a szalag borítása szineződés nélkül.[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
Bohus
aktív tag
válasz jozsi252 #7207 üzenetére
Lehet hogy hiba volt, de én még a LED szalag esetén sem foglalkoztam IP védelemmel (talán itt a fórumban is írták, hogy állítólag idővel barnul a szalag szilikonborítása). A mosogató feletti szekrény alját még soha nem érte víz, ebből adódóan a szalagot sem fogja. Már csak azért sem, mert a profilt fényvezető búra zárja. Ami aggaszt, hogy a vízpára okozhat-e gondot, ez majd idővel kiderül. Tápot a szekrény tetejére tettem, ott nincs különleges IP védelmi igény.
-
Atomgeszi
nagyúr
Nem. A tapegyseg 12V ad le mindig(már, ha nem vasmagos, de az nem ajánlott már semmihez sem főleg nem a ledeknel). Neked ehhez kell egy controller. 10cm leszalag és 5 méter ledszalag is 12V. A controllerrel állítod a fényerőt. Ami annyit tesz, hogy 12V helyett szépen csökkenti a ledek nyitófeszultsegeig(itt még csak épp, hogy világít).
Ampert meg annyit vesz fel amennyit kell neki.
Csak tegyél led szabályzót mindenképp. A 100%-on hajtást nem szeretik. Melegednek és csökken az élettartamuk jelentősen.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz jozsi252 #7207 üzenetére
Én jobban preferálom a burkolatos tapegysegeket. DC dugó, bedug kész, világít.
Tedd a konyhaszekreny tetejére,nálam is ott van. Bár nálam ott van a dugalj is. A konyhaszekreny tetejét teleraktam díszített edényekkel és növényekkelEladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
veterán
Szeretnék tanácsot kérni konyha-mosogatós led szalagos megoldással kapcsolatban.
Szóval a mosogató fölött van egy 2 ajtós szekrény. Ennek az aljára szeretnék led szalagot felrakni, alu sínnel. Na most a szalag 5630-as lenne, természetesen IP65-ös. A tanács a táphoz kellene.
- 1-1.5 méteres 2 eressel toldjam meg a led szalag vezetékét, és olyan helyre helyezzem el a vezérlőt meg tápot hogy biztosan ne érhesse víz.
- vagy pedig ugyanúgy vezessem el vízmentes helyre a tápot vezérlőt, viszont inkább IP65-ös tápot vegyek?
Köszönöm!
iPhone 16 Pro Max
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz macilaci78 #7201 üzenetére
Jah, ebayen olyat is lehet találni TV-hez ami 5 Voltos és a TV USB-jéről működtethető.
(#7203) Injun Persze, ollóval kb 10cm-enként, az olló jelölésnél lehet vágni.
A maradékot felrakod máshova. Én mindig találtam nekik helyet.[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Injun
senior tag
válasz macilaci78 #7201 üzenetére
Olyat tudnék venni amelyik 5 méteres,de ott mi a buktató?Levágok valamennyit belőle és kész?Vagy hogy?
-
Hestiana
tag
válasz macilaci78 #7200 üzenetére
10A nem fog ártani egy ventinek? Vagy csak annyit vesz fel belőle amire szüksége van?
szerk venti pörög vele
[ Szerkesztve ]
εïз https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/hestiana/index.html εïз
-
macilaci78
nagyúr
Volt már párszor a közelmúltban is erről téma.
A lényeg, hogy a szalagok saját öntapadós ragasztójuk nem az örökkévalóságnak vannak szánva, a combosabb ragasztók meg egy olyan érdes felületen, mint a TV hátulja, nehezen eltüntethetőek.Kis fogyasztású, pl 3528 típusú led elég hozzá, 60, vagy 30 led méterenként. A hátuljára ráragasztod a káva szélétől beljebb 5-10 centire, és a faltól egy jó arasznyival elhúzod előre felé a TV-t. Egy RGB ledvezérlő és egy kis fogyasztású trafó.
3528/60 fogyaszt 4,8 W/m-t, erre +20% rátartás trafó oldalról. Kevesebb led kevesebb fogyasztás...
E-bay-en, hasonló helyeken lehet ezt szettben is kapni kimondottan TV-hez: 4 db szakasz valami merev hordozón öntapadóssal, egybe kábelezve, "out of the box" feldobod, konnektorba bedugod és nyomkodod a távvezérlőt. De vannak csináld magad megoldások is. Ha szettben veszed, figyelj arra, hogy általában 5 méter ledszalagot adnak és ehhez méretezik a tápot is. Márpedig szalagból talán 1,5 méter is elég.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest