Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
-
GAMEPOD.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
Remélem meg tudjátok nézni: [link] Vicces, pecás video.
Görbüljön, aki kint van! Készültem én is, de esőt jósoltak. Már vagy 2 órája dörög, fekete felhők vannak, de csak pár csepp volt eddig.....
Bicajjal akartam megnézni a Kisrába városi szakaszát, pár háznyira folyik. Egy feederrel meg egy doboz csontival kiültem volna..Na majd máskor..... -
sasa311
veterán
válasz Interceptor #75798 üzenetére
Külső akadást invazív halnal is vissza kell engedni.
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
Interceptor
addikt
Tegnap az Öbölben megvolt az idei első pergetett balinom, egy kisebb példány tail spinner típusú csalira. Sajnos további balinok helyett fogtam még egy kabátba akasztott egy kg körüli tükörpontyot, és pár percig küzdöttem egy marha nagy busával, de ott végül a kis 5g-os amazonka horga kihajlott és lemaradt a hal, nagy fékerőt kellett állítanom, hogy a hal ne húzzon le túl sok zsinórt. Talán jobb is, sokan voltak körülöttünk és én biztos nem hagyom a parton megdögleni a halat mint mások, akkor se ha invazív, amúgy is külső akasztás. Szösz nem volt, ezért is mentünk az Öbölbe.
[ Szerkesztve ]
Nem kell drága gép, csak játékra kell
-
jjohn
aktív tag
Nekem 56-ra jött ki.
-
-
diablo1984
veterán
válasz Sungoo #75786 üzenetére
Június közekebb lesz, a fene tudja, miért írtam áprilist
Az első 2 pontynál még HD ananászos gumikukorica volt a csali, mondom váltok ananászos pop-upra, hogy nehogy szó érjen, hogy pontyozok, erre jött a 3. Na akkor váltottam mézes gumikukoricára, arra jött a dévér és a 4,5es ponty. Mondanám, hogy vannak ilyen napok, de ez élővíz, itt olyan van, hogy vagy fogsz valamit, vagy nem, nem jellemző, hogy ennyire egyen a ponty.
Lehet a gumikukorica, vagy a top-mixes fokhagymás-halas kaja ütött be, nem tudom, de jó élmény, ha jön a hal, itt szokatlan. -
Sungoo
addikt
válasz diablo1984 #75785 üzenetére
Addig még van 11 hónapod.
-
diablo1984
veterán
Ma voltam kint pecázni a hétvégi házunknál, a keketi-főcsatorna partján vagyis egy pörköltöt összedobtam, közben ázott a hirog. Bár tilalom van, de a pontyok nem tudják(vagy mégis?), 6 óra alatt 4 ponty(2,5-4,5kg-ig), 1 40 dekás dévér és egy nagyobb törpeharcsa kívánta meg a keszegeknek szánt(2 hete csak azt fogtam vele) gumikokoricát.
Nem tudom, hogy mi volt, múlt szezonban 30-40kg pontyot tudtam fogni, ma tilalomban 13kg pontyot, valahogy sejtik a kiskaput, vagy a pörköltöt akarták lepirítani. Természetesen ment mind vissza, remélem áprilisban még találkozhatunk egy halvacsorára -
ooloo
őstag
Szia , Pátkán jártunk mi is kb. 1 hónapja ..... siralmas . Valamikor , nagyon régen ( kb.30 éve ) pecáztam ott a faterral , aki rendszeresen járt Pátkára . Nekem Pesttől "messze" volt , így tényleg csak pár pecára látogattam oda . Nem mindennapi halállománya volt ... az ezüstkárászok átlagsúlya 80 dkg ... a dévéreké is hasonló . Pontyokból a 10-es mindennapinak számított . Aztán leengedték a Velencei tó vízszintjét emelendő ... emelkedett is 10 cm-t , amit egy hét alatt el is párologtatott. Érdemes volt egy komoly halállománnyal rendelkező legendás vizet feláldozni . (?) Szerintem egy két horgász elsírhatta magát .... megértem .
Az ottlétünkkor a tenyérnyi dévérek kint voltak a parton ... ott bandáztak a pár centis sekélyes vízben . A pontyok is ugráltak , de csak az apraja .
Még a Sárszentmihályi horgásztó is érdekes lehet a számomra ... mindössze 15 km Fehérvártól . Így , első ránézésre nem lehet rossz . Persze csak első ránézésre .
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
horcsog
tag
válasz Koncipappa #75740 üzenetére
0-15 között kb bármelyikkel foghatsz. Leggyakrabban a 9-11 centi körüli gumihalakat dobálom mindenre is. Kilós süllőnek ez a méret már bőven kaja , jóval kisebbek is megtámadják ha olyan kedvük van. De ha nekiállsz úgyis lesz különböző méretekből előbb utóbb mindenféle a dobozodban. Berkley, manns, daiwa ezek nekem . Pl ez az egyik kedvencem [link]
De ezzel is sokat fogtam [link]
Aliról még soha nem vettem gumihalat de szerintem nem is nagyon érdemes mert eleve a legolcsóbb műcsali . Bár vannak már többezer forintosak is , hogy mit tudnak ennyi pénzért egy mezei gumihal nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz WarninShotZ #75776 üzenetére
felvastagodó zsinórral az a baj nagyon sok lesz az orsón a vastagabb zsinórból nem csak 1-2 fordulat. + ahogy vágod le hamar elfogyhat a vastag része és sokkal költségesebb lesz mint vékonyhoz dobóelőkét kötni. Cserébe nincs csomó. Bojlis szerkón használok csak dobóelőkét és 30-as monóból szoktam kötni elég jól bírja a 100 méter környéki dobásokat 100 gramm körüli súllyal.
-
horcsog
tag
válasz galervin93 #75775 üzenetére
Úgy csinálnám 22-es főzsinór +30-as vagy 35-ös dobóelőke. De ha van egy erős bojlis botod 3,5 libra legalább az lenne erre a célra a legjobb 25-ös főzsinór 35-ös dobóelőke. A feederrel így etetni dobóelőkével az lehet a gáz ha elakad valahol a vastag zsinór . Ha dobóelőke nélkül akarod vsz 30-as zsinór kellene az meg túl vastag könnyen megdobd vele.
-
saen
veterán
Régen voltam már nagyon, egy évben vettem oda évest, de hamar rájöttem, hogy nekem túl nagy a forgalom ott, így hamar abbahagytam a járást. Ha elindulsz a parkolóból a két tó között, átmész a túloldalra és az első félsziget szerű valaminek a sarkára kiállsz, az egész jó volt ha a tó közepe felé dobtál.
Régen is elsősorban öregek jártak, ők nem tudnak horgászni, telepített pontyokra horgásztak kettes méretű húskampókkal, alig fogtak. Ettől függetlenül jártak azért normális pecások is, láttam olyat is aki jól tolta a keszegezést. Persze akkor a másik tó még nem volt versenytó, nem tudom mennyire vitte el az értelmesebb horgászokat.
Ha jól emlékszem az alsó vége a tónak viszont mély volt, legalábbis mélyebb, mint a másik. De tényleg régen voltam, azóta sok minden változott valszeg.Pátkára viszont jópár évig jártam, illetve a csónakos pergetőversenyeken is voltam (amikor tolták még), szóval radaron láttam sok részét a tónak. Abban a vízben sokkal több fantázia van, de semmi garancia nincs rá, hogy nem szárad ki idén. Most tavasszal körbejártam egész nagy részét és rekordalacsony víz volt. Előtte sose láttam ilyen picinek... Igaz itt se horgásztam már jópár éve, mert a pergetés partról itt nem az igazi és az utóbbi időben ezt toltam kizárólag. Ha viszont a patakot tényleg elvezetik a tó mellett, hogy megmentsék a Velencei tavat akkor ennek annyi lesz.
Itt inkább kárászra számíts, mint keszegre. Régen is sokkal több volt az ezüstkárász és ahogy hallottam amikor Zámolyt leengedték tavaly akkor még egy komoly adag kárász jött a tóba. -
ooloo
őstag
A helyismeret zéró ... párszor körbesétáltuk az asszonnyal , de semmi érdemlegeset nem sikerült látnunk . Annyi lejött , hogy zömében - max 5-6 horgász egy időben - idős pecás vastag damillal klasszikus fenekezéssel horgássza a tavat . Ebből arra jutottam , hogy a tenyérnyi keszegeket nem háborgatja senki . A bázistó Pátka lesz . Ott majd az ívás után a pontyokat is megkergetem . A Palotás csak azért került a képbe , mert a lakástól 5 perc gyalog . A régi zsinórok kuka - min. 15 évesek - ... Vettem 14-es főzsinórt és 12-es SHIMANO fluorocarbon zsinórt előkének ... horog Tubertini serie 2 12-es méretben . A pinki miatt akartam pirosat , de az nem volt . Ha nagyjából sejted a mederviszonyokat - alsó tó - akkor jól jönne a segítség így első pár alkalomra . Hol érdemes letáborozni ? A park felőli vagy a szemközti oldalon ?
Steadi74: Megfogadtam a tanácsodat az etetőanyagot illetően .Majd megírom az eredményességét . Köszönöm a segítséget !! ( Szilárd az egyik kedvenc tartalomgyártóm )
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
WarninShotZ
tag
válasz galervin93 #75775 üzenetére
Hasonlóban gondolkodtam én is, nálam fejben úgy állt össze, hogy 0.30as főzsinór, előtétnek meg vannak asszem olyan felvastagodó zsinórok, amik 30ról vastagodnak fel talán, vagy 0.50 körüli mono. Elvileg ilyen kombókkal még megdobható simán az 50-60as táv. Lehet bele kell majd kapaszkodni, mert ugye Neked sem ezek a súlyok vannak megszokva. Túl vékony főzsinór nem játszik sajnos, de nem is lényeg a finomkodás ugye.
SZIE-MKK-MGM // MATE-MKK-Növényorvos MSc // Samsung Galaxy S21
-
galervin93
addikt
Van egy etetőbotnak befogott heavy feederem, rajta egy távdobó orsóval. Most éppen egy elég masszív 28-as madzag van rajta (és még ezelőtt is van előtét), de olyan 50 méternél nem lehet több. A max etetési táv olyan 60 méter lenne, szóval úgy akarnám felzsinórozni, hogy ezt a távot egy mini feeder spombbal stabilan meg tudjam etetni, továbbá rövidebb távokra max az 5*7-es alagútkosarat dobálnám. A kérdés a zsinór (és ha kell az előtét), nehezítő tényező, hogy csak monofil játszik. Mi az a vastagság, amivel ez az 50-60-as táv még/már stabilan, kényelmesen megdobható monoval, és nem feleslegesen vastag? Illetve ha csapót használok, akkor mi az, ami már nem annyira vékony, hogy elfáradjon a kötésnél? Mindkét verzió játszik, akár pro-kontra vélemények is érdekelnek.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
iceQ!
addikt
válasz andrew911 #75772 üzenetére
Hárosi-öböl I. lesz?Akkor jó gondoltam, köszi! Ki fogok menni. Vonzó rész.
[ Szerkesztve ]
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
iceQ!
addikt
válasz andrew911 #75768 üzenetére
Kösz az ajánlást. Nem muszáj, hogy pont az M0 mellett legyen. Jó az is, ha kell egy kicsit kocsikázni az 51-es úton.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
andrew911
tag
Hárosi-öböl esetleg? Annál közelebb semmi nincs az M0-ról :-)
-
iceQ!
addikt
RSD melyik részén érdemes pergetni ami megközelíthető a M0-ról? Pesti szakasz nekem nem jó, nagyon bent van. Vecsésről megközelíteni sok idő
-
saen
veterán
Oda azért kell helyismeret, ott változatosabb azért a meder. Nem tudom mikor volt telepítés, de utána part mellett szoktak járőrözni a halak, legalábbis az újak. Itt szerintem fontosabb a hol és hogyan, mint az etetőanyag. Olcsó cuccal is jól lehet fogni ha megtalálod a halakat, ez a rész sose volt púposra rakva.
-
iceQ!
addikt
válasz Steady74 #75761 üzenetére
Champion tényleg fasza cucc. Xfishbe mentem be érte a múltkor, mondta a srác, hogy jó anyag. Már-már annyira jó, hogy sok is Tényleg minőségi. Keszegek imádják.
-
ooloo
őstag
válasz Steady74 #75758 üzenetére
A Palotavárosi alsó tóra megyek , mert oda vettem meg az engedélyt ... abban sokkal kevesebb a hal . De nem is cél az 5 percenkénti szabványpontyok horgászata . A bázis Pátka lesz . Szóval .... most a jól átsült tenyeres dévér és kárász a célközönség .
-
Steady74
Topikgazda
Ha a Palotavárosi felső tóra mész, akkor a legegyszerűbb etetőanyag: Csemegekukorica+TTX. Annyi hal van abban a vízben, hogy felesleges extra pénzt kajára költeni. Arra készülj, hogy a ponty el fog nyomni mindent. A tó kb egy fürdőkád, egyenletes mélységgel, kb 2m emlékeim szerint. Sokan horgásznak rakósbottal a tavon, amit 11-12m-t jelent, így azt a távot is horgászhatod. Vagy elkezdesz dobálni egy ólommal és megnézed hogy van kevesebb iszap és oda horgászol, valahogy így.
-
ooloo
őstag
Jóféle keszeges kárászos etetőanyag neve kéne matchbotos pecához , ha lehet sos.
Aroma is jöhet . Gondolom a mostani időszakban a pinki és csonti csali a nyerő ! (?)
A Palotavárosi tavakra megyek lógatni ... ha van tuti partszakasz , akkor azt is szívesen veszem . Nem ismerem a mederviszonyokat .
[ Szerkesztve ]
-
BogyóBP
addikt
válasz LaCeeN #75750 üzenetére
Pár spicc már nálam is tört így de olyan is volt hogy egyszerüen gyenge volt a tag toldása így mikor dobtam a feeder spicc is ment le a zsinorral befele Na annyira még nem égett a pofám mint akkor.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
iceQ!
addikt
Körvonalazódik a pergetőbotos téma bennem. Egyelőre maradok a wobblereknél. Kérdés a zsinór. Ezeket néztem ki, bár ez jig-es, de gondolom ezzel lehet akár wobblerezni is, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Én dobás előtt meghúzom kicsit a zsinórt, és ránézek közben a spiccre, 1 másodperc, egyszerűbb megtenni mint leírni....
Érezhető, látható, ha tekeredett a zsinór.
Én a master carp pro 330m utólsó tagját dobtam be, spiccestől, szerencsére nem szakadt a zsinór, kitekertem......
Most arra figyelek, hogy nagy gyűrűs botokat használjak, ilyenkor a nyárfaszösz lehet a feeder spiccek egészségének a legnagyobb ellensége....
Fine carpot azért nem szeretem, különböző hosszúságúak a spiccek hozzá, szállítás közben a spicctag túllóg a többin, ha felszerelve viszem. Saját tapasztalataimról tudok csak beszélni, én több spiccet törtem el szállítás-pakolás alatt, mint horgászat közben.....
Amúgy röhej, gyakorlatilag a (jelenleg is forgalomban lévő) feeder botok feléhez szinte lehetetlen gyári pótspiccet venni, szerencsés esetben persze lehet turkálni hozzá, de a Fine Carp tényleg eléggé egyedi.... -
diablo1984
veterán
válasz LaCeeN #75750 üzenetére
Egyszer? Nekem minden aljalommal van egy ilyen alkalom, finomabb botnál viszi a spiccet, erősebb dióverőnek meg sem kottyan. Az a ciki, mikor nem kapható hozzá spicc, a by döme fine carppal jártam így legutóbb, vékony blankos, kb semmivel sem kompatibilis annyira véknyan kezd a spicc.
-
andrew911
tag
válasz forras2 #75748 üzenetére
Én egy ilyen legalja tripodot használok, de van milliónyi tetszőleges műszaki boltban. Hosszú lábak nem kellenek, úgyis guggolva fotózunk. Szerintem annyit érdemes rákölteni, amennyit nem fáj leírni, amikor tönkremegy.
[ Szerkesztve ]
-
forras2
őstag
Szevasztok!
Sokszor egyedül megyek horgászni, és amikor fogok 1 szebb halat, nem tudok fényképeszkedni vele, csak ha épp valamelyik szomszéd ráér... Ezt szeretnémn kiküszöbölni, és szeretnék valami 3 lábú kis telefon tartót, ami megoldaná nekem ezt a problémát.
Használ valaki ilyesmit? Mik a tapasztalatok vele? -
BogyóBP
addikt
válasz sasa311 #75723 üzenetére
Ezen már én is gondolkodtam, de igazából a hal nem azzal a zsinorral találkozik hanem az előkével. Az meg ugyebár 17 től lefele lehet bármekkora vagy fonott is akár. Személyem szerint pl a csapó már mentett meg szereléket mielőtt elbénáztam volna a dobást inkább elém lecsapodott a vizbe, mig egy sima főzsinornál már integetett volna a szerelék.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
saen
veterán
válasz Koncipappa #75744 üzenetére
A második pontra viszont nem gumit dobnék. Ha aktívan rabol valami, akkor felszínhez közel járó wobbler, aggresszívan vezetve lenne talán a legjobb. Ebből is van millió féle, vegyél párat aztán kisérletezz, valamelyik biztosan be fog jönni.
Emellett ha már ilyen erős/hosszú botod van, akkor vennék egypár Sebile/Berkley Flat Shad 66XH-t, ez 21g, kidobod a világból és jó keresőcsali. Kb bármi leveri ami elég nagy hozzá. Persze akadóba ne dobd be, ahhoz drága -
Koncipappa
csendes tag
Köszönöm.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pecaboltban egy "mindenes", kezdő pergető botot kértem, hogy ajánljanak. Közölték velem, hogy olyan nem létezik, de ha mindenképp ebben gondolkodom, akkor ez állhat hozzá a legközelebb.
Igazából két okból vettem pergetőbotot.
1.) Ősztől tavaszig néha körbesétálni a tavat és dobálni, hátha valami rákap. Tágabb ismerettségi körben van aki ezt csinálja. Szerintem remek kikapcsolódás és kirándulás is egyben.
2.) Nyáron ha pecázok a parton ülve, naplemente környékén gyakran feléled a víz és rablások mennek ezerrel (azt mondták, hogy balinok, ha jól emlékszem, de lehet baromságot mondok). Ilyenkor kiszedném a feedert és rádobálnék ezekre a halakra.
[ Szerkesztve ]
Egy Samsung Galaxy S3 LTE boldog tulajdonosa :D
-
saen
veterán
válasz Koncipappa #75742 üzenetére
Ehhez a pecához szerintem túl erős botot választottál, de ha megvan akkor megvan. 7-15cm között próbálkoznék, lehet Keitech (Swing impact, swing impact fat, easy shiner) vagy akár a Savage Cannibal shadje. Westin gumik se rosszak, bár azok drágábbak.
Deseda mondjuk partról nem tudom mennyire nehéz süllőre, elég nagy víz, gondolom csak időszakosan vannak partközelben, nem non-stop. -
saen
veterán
válasz Koncipappa #75740 üzenetére
Mire és milyen vizen horgászol?
Olcsó gumi aliexpressen van.
-
Koncipappa
csendes tag
Ha már így a pergetés (is) téma. Vettem egy ilyen botot még korábban: [link]
A színe miatt ne ekézzetek, köszi
Úgy tervezem, gumihalat dobálok majd vele partról, tavon. Szinte teljesen ismeretlen terep ez nekem. Úgy van, hogy választok valamilyen jig fejet, amit belehúzok a gumihalba és ennek a kettőnek az össztömege a bot dobósúlyán belül legyen? Meg hát mégis mekkora gumihal kell? Van 6-tól ki tudja hány centiig Aliexpressen például.
Továbbá kérdezném még, hogy honnan érdemes olcsó gumihalat beszerezni, amire azért kapás is várható? Köszi!
Egy Samsung Galaxy S3 LTE boldog tulajdonosa :D
-
iceQ!
addikt
-
saen
veterán
Már kaptál választ, de én egy picit más irányból közelíteném meg.
Ma jelenleg ilyen 20-30k között azért elég kompromisszumosak a pergető botok. 10 éve még teljesen jókat lehetett kapni ebben az árban, mára ez sokat változott.
Én ajánlanék inkább kicsit magasabb kategóriát, mondjuk egy Shimano Zodias vagy esetleg Curado szériából a medium light változatot ami 12g max dobósúly. Ez már az a kategória amivel hosszabb távon is el lehet horgászni, nem akarod majd rögtön lecserélni. Igaz ez inkább süllős pálca, de balin is megoldható vele. Csuka az egy kicsit más kérdés, nálam ott 15-20g környékén kezdődik a csali, egyértelmű, hogy egy bottal ezt a hármat nem lehet lefedni, szóval a csukázás valójában süllőzés lenne csak olyan helyen ahol van csuka...
Ez az erősség elég ahhoz a kis és közepes gumikat állóvizen el tudod vezetni, meg a kisebb wobblereket is. Partról horgászva ez talán teljesen rendben van, szerintem. -
iceQ!
addikt
válasz Interceptor #75735 üzenetére
Akkor irány a WalterLand
-
Interceptor
addikt
Azt tudom javasolni, hogy be kell menni néhány boltba és megkérni az eladót mutasson ilyen jellegű botokat az adott ársávban és dobósúlyban, kézbe venni őket milyen a fogása, megsuhogtatni egyáltalán bejön e számodra a karaktere, mert adott típusú botokon belül is vannak eltérések. Ez sokkal biztosabb mint neten nézve eldönteni.
-
iceQ!
addikt
válasz Interceptor #75731 üzenetére
Tudsz linkleni ilyen botokat? Csak, hogy lássam mire is gondolsz, így el tudok majd indulni ezen a vonalon.
-
galervin93
addikt
válasz hermanyi #75717 üzenetére
Aha, na majd kitapasztalom, mert a 10 az alja, 16-18 a teteje... Köszi!
sasa311
A hal az előkével találkozik, oda nincs köze az előtétnek. A csapó csak arra való, hogy a nehéz úszó okozta terhelést felvegye. Amúgy de, rengeteget számít az a pár tizedmilliméter, amikor 35 méterre kell mondjuk dobálni egy 14-es úszóval. Továbbá lágyabb, nem olyan sprőd, de ami szerintem a legfontosabb, hogy sokkal könnyebb süllyeszteni a vékony zsinórt, illetve hasonló, hogy az áramlás is kevésbé kap bele.Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Interceptor
addikt
5-20g-os csalik esetén kétféle medium light dobósúlyú bottal meg lehetne oldani ezeket a halakat.
Szerintem elsőnek egy drops shot bot kellhet, amivel nyilván lehet dropshotozni süllőre és természetesen balinozni is kiváló választás, használhatod wobblerekkel vagy különböző típusú fém csalikkal vízfelszín alatt. Ennek a bottnak a gerince erős, a felső tag pedig baromi lágy, ezért kiváló wobblerezni is, jól lehet vele dobni a csalikat és szinte 100%, hogy megfogod vele a balint kapás esetén, fárasztani is ezzel a legbiztonságosabb. Süllőre és csukára is jó lehet wobblerezni, főleg ha dupla hármas horgokkal szerelt csalikkal használod ezekre a halakra akkor biztosan akadni fog, csak figyelni kell a bevágásnál, balinnál nem annyira mivel az nagyobb lendülettel támad a szája is puhább, konkrétan megakasztja magát.
Másodiknak meg egy jóval gyorsabb és feszesebb bot kell fast/extrafast, ami jó lehet süllőre és csukára is jiges botnak, elvileg a bevágások miatt fontos meg bizonyos jiges vezetési technikákra is alkalmasabb. Ez a gyors és feszes bot elengedhetetlen popper vagy walk the dog típusú felszíni csalik alkalmazásához felszíni balinozásnál, ezzel tudod csak megfelelően mozgatni őket a víz tetején, mondjuk sok gyakorlást igényel így is.
A feszes gyors botoknak az a hátárnya, hogy simán lerúghatja a halat kapásnál vagy fárasztás közben is. Amúgy jigelni mindkét bottal lehet, csak jobban oda kell figyelni bevágásnál a lágyabb elejű drop shot bot esetén.[ Szerkesztve ]
-
iceQ!
addikt
Óh értem. Akkor kérnék javaslatokat erre a műfajra. Első körben álló vízen szeretnék pergetni, idővel akár a Dunán is.
[ Szerkesztve ]
-
iceQ!
addikt
Gondolkodtam, hogy veszek egy match botot, de egy másik műfaj átvette a hatalmat felettem és inkább szeretnék egy pergető szettet vásárolni.
UK pecára fel is mentem, kinéztem egy KORUM botot és orsót:
KORUM SPEED SL REEL 2000
KORUM 7’ SPEED SPIN 5-20g (2.15m) (KSROD/03)Mennyire megbízható ez a márka, illetve így ez a szett?
15 éve pergettem utoljára, gondoltam ismét elkezdem ha úgy van.
-
sasa311
veterán
válasz galervin93 #75716 üzenetére
Kövezzetek meg, de mire jó a vékony zsinór ha utána elé kötünk egy vastagabbat csapónak? Akkor a hal a vastagabbat fog találkozni, azt meg kétlem, hogy egy 16os zsinórral számottevően nagyobbat lehetne dobni mint egy 18/20assal.
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
BogyóBP
addikt
válasz Zoli bácsi #75714 üzenetére
Kevés a deepthroath
-
B.i.L
senior tag
-
Zoli bácsi
őstag
Kijött a Nevis egy új nyeletős feeder orsóval, szerintem a kategóriájában best buy lesz: [link]
Ránézésre a Carp Fighter LCS/Aqua feeder típusokkal szoros a rokonság.
Viszont ha mindenhova csapágyat kapott, ahol eddig persely volt (Az adatok ezt sugallják), akkor ezért az árért korrekt tekerő lesz.
Szerk: Képeket megnézve nagyon kicsi az a fékcsillag...Úgy tűnik, mintha a régebbi, kisebb féklamellákat kapta volna. Kár lenne, ha ezen spóroltak volna, a letapadásmentes, precíz fék volt az egyik előnye a Carp Fightereknek..(is).[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #75716 üzenetére
10g os úszóhoz nem kell
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
galervin93
addikt
Bár már jó ideje terveztem kipróbálni a Maxima Chameleont, de csak mostanra fogyott-kopott el a Tubi Gorilla a matchbotokon. Sajna csak 16-os meg 20-as volt a boltban, előbbi a finomabb, utóbbi a nagyhalas cuccra megy majd. Kérdés, hogy a 16-os elé kell/érdemes kötni valami előtétet? A Tubinál használtam, mert 10 grammos úszó felett elég gyorsan amortizálódott.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
hermanyi
addikt
válasz Zoli bácsi #75714 üzenetére
Értem én amit mondasz meg el is hiszem. Sőt még azt is ,hogy igy nyugtatgatod hatalmas lelked (sőt ez valahol nekem tetszik is ) ,hogy bezony te keszegezni mész csak. És fuj azok a randa pontyok meg amurok csak jóisten kicseszéséből teremtettek meg . De hidd el ha keszeges kajával tényleg finom szereléssel keszegezel az fog lenni a fő hal, persze be be esik egy egy randa ponty is de mégsem az lesz a fő . De ha beszórod a tejsavas meg tudjatők milyen rothasztott tudjatők milyen magmixet, és a nagyhalas kaját , akkor bezony kevés lesz a keszegkapás. Ezzel nem azt mondom ,hogy teljesen kizárod csak úgy nem sok esélyt adsz nekik
Kicsit máskép kell rájuk pecázni mint a csúnya randa nagy halakra . De Ervin szépen megfogalmazta a keszegezés szépségét és hogyanját ha olyan a víz. Hogy egy rendes 3 órás pecába majdnem bele lehet dögleni tud annyira fárasztó is lenni néhaAláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Zoli bácsi
őstag
válasz hermanyi #75712 üzenetére
Ah, én már ilyenkor nem finomkodok. A Rábcán is simán felteszem bolohoz a 10-es méretet. Kora tavasszal persze finomabb dolgokkal kezdek, de múltkor már a kis snecik is benyelték a kisebb, csontis horgokat. Ez a méret, amivel megfogom a kis keszeget is, van kapás, de kevés a deepthroat.
Ugye nem egyforma a horgok számozása, ez a vékonyabb húsú, kerek öblű horogfajta pont passzol az egy szem csemegekukoricához. Melegebb vizeknél ezt használom, keszeg is felveszi, pontyot is megfogom, az apró küszöket, mini halakat azért már kiszelektálja.
Itt a tavon tenyeres dévérek vannak, egyen méret (valamelyik évben túltolták a telepítést), jó nekik ez a horogméret.
20-as főzsinór, 16-os előke, 10-es horog....Match, feeder pecánál ez az alap...
Ezzel minden kijön.
Hiába szándékozik az ember keszegekkel szórakozni, legtöbb amuromat így fogtam, keszegezés közben, egy szem kukoricával. -
galervin93
addikt
válasz hermanyi #75712 üzenetére
Persze a horog is, de főleg a kukorica, ezek a telepített pontyok mást se kapnak a neveldében, rávetik magukat mint tyúk a takonyra. Ha sok van belőlük nem is egyszerű "leválasztani" őket, mert azért a klasszikus dévéres kajákat is szívesen fogyasztják. Amit viszont nem annyira kedvelnek, az a vízközt felkínálz kaja, pláne ha felhőzik is. Ők inkább mint a malacok, túrják a feneket. Na a dévér viszont imád vízközt bandázni. Szóval a feladat adott. Mondjuk jó melós peca 1-2 percenként dobni-lőni a nem túl kemény (löszös) kaját. Aztán ha már megunta az ember a tizedik kiló keszeg kivarázsolását és hogy már a tarkója is nyálkás , na akkor jöhet a nagyobb horog, előke a fenékre, és az ott csipegető potykákból is elcsípni egyet-egyet... Leírva ilyen egyszerű. Aztán persze mindig van valami nehezítő tényező.
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz Zoli bácsi #75711 üzenetére
10 es horoggal ne csodálkozz ,hogy nincs keszeg rá. rakj fel 0.10 es mono előkét 18 as horoggal és kukoricát cseréld ki vagy szunyira vagy pinkire
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Zoli bácsi
őstag
Nálunk a tavon a busák hullanak tavasszal. Ma mentem ki a tóra, 2db 8-10kg-os kiszáradt busatetem oszladozott a szántóföld szélére kirakva.
Azta..... Felkeltem a géptől, mi történik..... kopog az ablakpárkány, jégeső esik....Meg lotyog, vagy 10 fokot hűlt 5 perc alatt a levegő....
Na, vettem ma busázó etetőanyagot, megpróbálom, valamikor, van még a tóban biztos....
Reggel pecáztam pár órát, végre szélcsend volt, úszóztam..is.
2 etetést csináltam, egyikre dobtam egy feeder végszereléket, nagyobb wafters csalival, hogy ne vegye fel apróhal. Másik etetésen kis keszegező úszóval, 10-es horoggal, egy szem csemegekukoricával "keszegeztem".
Egy pergető bottal (3m-es) úszóztam, keszegeztem, mert nagyok a gyűrűi. Jó volt az óvatosság, ráült a nyárfaszösz a zsinórra. Bajba lettem volna matchbottal.
Szerintem kitaláljátok mi történt........
A pontyra célzottan betett feeder szerelék érintetlen maradt...A parttól kb. 8m-re meg sorba fogtam a pontyokat egy szem csemegével......Egy keszeg nem jött. Legkisebb hal egy 30cm körüli kölökponty volt.
Ennyit a keszegezésről. Nem tudom mi van a dévérekkel, amivel tele van amúgy a tó, biztos ívnak. Jó volt úszózni, végre alig volt szél. Többször elő kell szedni az úszós felszereléseket, csak ez a fránya nyárfaszösz tűnne el......
Szerk: Mielőtt kérdezitek, egyesületi tavon nincs pontytilalom![ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Az RSD alsóbb szakaszain hullanak a nagyobb testű pontyok süllők az fb topikok hozzászólásai alapján. Lehet valami nagy gebasz van a Dunán.
[ Szerkesztve ]
-
KunEmber
senior tag
-
galervin93
addikt
válasz smokiii1 #75698 üzenetére
Az talán azért van, mert amikor meghúzod a kötést a megszoruló menetek közt kell átmennie a zsinórnak, ez sérti meg. Amikor meghúzod a kötést az elején a horog feletti zsinórszakaszt inkább csak tartsd, feszítsd, és elsősorban a horog alatti (amúgy is levágandó) szakasszal húzd. Aztán amikor már kellően feszes a kötés akkor persze felülről is kell húzni, ekkor már mindkettőt azonos, egyre erősödő húzással. És persze valamikor a kettő között a lapkához is kell igazítani, ha esetleg nem ott voltak a menetek. És a nedvesítés sose maradjon el! Zoli bácsi kifinomultabb, ő egy pohár vízzel csinálja, de amúgy a nyál is megteszi. Csak a nyelvedben ne maradjon a horog, kellemetlen.
aladarazurbe
Gratula, sokan szeretnének ám ilyen sütyit fogni élővízből, pergetve...KunEmber és saen
Én pont a jó fogásokból gondoltam, hogy talán már túl vannak az íváson. Az elmúlt egy hétben, mióta kb. jó a vízhő nemigen zavarta őket lehűlés. Dávid, dorozsmásat sikerült fogni? Illetve a fogottakban volt még tej/ikra? Kíváncsi vagyok, mert amúgy a keszeg gyorsan lezavarja, ha jók a körülmények.Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Interceptor
addikt
Köszi! A kövezést talán már a héten ki fogjuk próbálni az esti időszakban. Úszózást melyik hónaptól érdemes szerinted próbálni a megbeszélt szakaszon? Most amúgy is minden darabszámkorlátos hal tiltva van, a többi keszegféle meg szintén ívik.
[ Szerkesztve ]
-
KunEmber
senior tag
válasz galervin93 #75697 üzenetére
Van egy jó adag keszeges kajám a fagyóban, holnap szerintem eldobálom az RSD-n. Ott mennyire szöszös? Élő Dunán gyakorlatilag semmi nincs érdekes mód. Keszegek bent vannak a mederben, vagy már a törés tetején is lehet fogni őket?
- Csőhídin egy darab szösz sem volt
- nagyjából 35-40 méterre dobáltam, 30-as kis kosárral, szerintem az a törés meder felőli része- utóbbi két alkalommal nagyon szépen fogtam, a tavalyi csúf tavasz után most kifejezetten sok hal van a pályán, mind keszeges anyaggal, mind pontyossal
- pinkit vigyél, meg kicsi sajtos waftersthttp://youtu.be/Ti8O5RbsQxg
-
ooloo
őstag
válasz Interceptor #75672 üzenetére
Huuu.... jól lent van a víz . Nem kell messze dobni csak olyan 10-12 méterre és szépen megkopogtatni a kövezés tövét . A kép ahol készült oda ősszel beáll a jász , de iszonyat vastagon és nem a kicsik. Van ott a pillér előtt egy gödör úgyhogy kell a majd 4 méteres ereszték . A harmatgilisztát imádják , de a bőrgiliszta is megteszi . Tucatjával lehet szedni eső után a Gellért hegy szerpentines felvezető ösvényein a járda melletti esőelvezető árkokban feltorlódott falevél alatt . A beszélt szakaszon nem kell finomkodni ... sajátkezűleg faragott úszó bőven megteszi . A lényeg , hogy vissza visszatartva picit ereszt majd megtart ereszt .. és így tovább . Ne az úszót nézd .... a zsinóron tartott ujjadon hamarabb érzed a kapást .
-
iceQ!
addikt
Végül hajnalban elment egy nagy fárasztás közben. Sajnos feltekeredett a nád torzsára, mire kiszedtük sérült a damil így el is szakadt. Reggel 5:30kor egy kapás elment, fél 7kor pedig egy meglett, 12 kilós ponty.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest