Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
kösz mindenkinek. épp teljesen szét vagyok menve
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
HÁZIGAZDA
over-pressure valve - jó olvasást
(ami egy beállított nyomás fölött kinyit, és kerülőágon visszavezeti a vizet a tartályba. enélkül a pumpa tiszta erőből tolja a vizet, és a kávépogácsa ellenállása határozza meg a nyomást, az nem feltétlen 9-10 bar, lehet akár 20 is)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
cekkk
veterán
válasz bbuffy #12256 üzenetére
Köszönöm!
Te milyen darálót használsz?
Tárolni, hogy érdemes az 1 kiló kávét?(#12257) Parci
Azt javasolták, hogy ne használjak citromsavat, mert az túl erős
Akkor ez jobb lenne kezdő kávénak?(#12258) And06
Köszi!
Te milyen darálóval használod? -
tariattila
veterán
válasz lazlogogola #12276 üzenetére
azért Gaggia mert ebből van legtöbb elérhető itthon....
van rajta kívül más gyártó is ami szintén tökéletes választás otthonra, pl.: Rancilio, Quick Mill, Faema, Turmix, stb...
de ezek ritkábbakvannak bojleresek, termoblokkosok... mind jó de ezek a SteamToy-ok mint a szarvasi és márkás klónjai csak égetik a kávét és nyomják a feketelevest... igazi zaccerőművek
-
And06
aktív tag
válasz lazlogogola #12279 üzenetére
van egy pumpa a gépben, ami átpréseli a kávén a vizet. (10-15bar-ra képes pumpa általában).
ez alapfeltétele az espressonak.vs pl kotyogó, ahol a gőz nyomása nyomja át a kávén a vizet.
PID: egy olyan szabályzó ami fokra pontosan tartja a bojler hőmérsékletét:
http://en.wikipedia.org/wiki/PID_controller[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz lazlogogola #12276 üzenetére
mert ennyi pénzért nincs jobb(használtan). nem tökéletes főző, van nála jobb bőven, de ahhoz mélyebben a zsebbe kell nyúlni. emellett PID-del jól tuningolható, és egyszerü a használata.
a gaggia egy pumpás espressogép, a szarvasi meg egy kotyogó -
lazlogogola
tag
tudom,láma kérdés: de miért ez a Gaggia?
Nem uaolyan mint más karos gépek?
Még durvábban fogalmazva: Mi az amiben különbözik mondjuk egy Szarvasi kávéfőzőtől?
Mert láttam,ahogy olvasgatok visszafele,hogy szinte mindenki favorizálja.
Bocsánat mégegyszer,hogy túl hülye kérdéseket teszek fel!!!
-
tariattila
veterán
válasz lazlogogola #12273 üzenetére
nem rég volt is pár gaggia ajánlás...
én őrlőből komolyabbat vennék az iberital kategóriától,
használtan iparit 40-60 között s még így is beleférnél a 80- as keretbe -
bl4ze
veterán
válasz lazlogogola #12273 üzenetére
Ha szereted a jó kávét, minőség kell akkor 80-ból kis szerencsével kijön egy ilyesmi :
Gaggia Baby v. Gaggia Classic használt, megkímélt lehetőleg fórumostól (előélet ismert)
Iberital vagy Ascaso vagy Graef őrlő - új, használt ritkán bukkan felErre hajts körülbelül , ez lehet a csapásirány
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
lazlogogola
tag
Sziasztok!
Még abszolút új vagyok,főleg ebben a topicban,de imádom a finom kvt.
Most javítattam meg a Saeco Odeo Go főzőmet,de sajnos a szerelő további magas 10-20k költségeket lát még benne javítandóban.
Tehát le kellene cserélnem.Nem tudom mit vegyek és nem izgat igazándiból a "nyomom a gombot és jön a kv " effektus, inkább a finomságra hajtanék.
kb. max 80-at fektetnék be egy új kv főző rendszerbe és nyitott vagyok a jó ötletekre.
Kérek szépen tippeket!
Sziasztok
-
bl4ze
veterán
válasz ronin s8 #12262 üzenetére
A mocsaras íz efölött jelentkezik.
Bocs, Ronin, de ez most nagyon buta volt.
A szóban forgó íz nem százaléktól jelentkezik, hanem alapanyagtól. Van 40% robusztás blend is amiből atom nem érzed ki, és ittam 90/10 keveréket is amiből rögtön kiszólt a gyenge robuszta. ("mocsaras")
.:. bl4ze .:.
-
vendingo
veterán
válasz ronin s8 #12262 üzenetére
Nekem van egy kedvenc 50-50-es blendem amit szoktam pörkölni, de nem mocsaras. Szoktam inni 75-25-ös keverékeket, de azokban se fedeztem még fel mocsaras ízt.
Hétvégén pörkölök 100%R-t, na az mocsaras lesz szerintem, de mindenképpen kiszeretném próbálni, ha már van belőle
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
ronin s8
senior tag
-
_MrB_
csendes tag
válasz paljoc #12238 üzenetére
Kottaárus hölgy húzott egy nagyon korrekt espressot. A cortadot még kicsit gyakorolja és menni fog az is neki nemsokára tökéletesen. Azért bőven átlagos megvolt tegnap is.
Ma reggel mondjuk olyan történt, ami rég nem. Gőzölésnél két pitlivel gőzöltem, mert az elsőből nem mikrohab, nem bubis hab, hanem valami brutális buborékerdő lett, mintha egy gyerek fújta volna tele szappanbuborékkal. Nem tudom mitől, de hiába emeletem, süllyesztettem a gőzcsövet a tejben, csak ömlött a centi feletti buborékfelhő... Öntöttem is ki azzal a lendülettel, majd újabb adag, s az már közel tökéletes mikrohab lett.
-
HÁZIGAZDA
a pin-up kicsit "senkiföldje": van benne elég robuszta ahhoz, hogy mocsaras/kesernyés/csokis legyen, de került bele annyi arabica is, hogy közben meg savanykás. a kettő valahogy nem alkot harmonikus elegyet. szerintem. inkább rome vagy blasius, átlagban forintban ugyanott vagy
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
And06
aktív tag
én most pinup-ot húzok otthon. a zacskón levő leirást még nem sikerült előcsalogatni. a lefolyás azonban ma reggel tökéletesre sikerült! tigrisminta, krém szine, minden hibátlan. izében ahogy blaze irta a korzós tesztben, kicsit üres, kis keserével kisérve. nem tudom hogy kéne a gyümit előcsalogatni belőle :/
ui: én most eléggé nem fair módon kétszer annyiba kerülő újhullámos kávékhoz hasonlitom, amúgy ennyi pénzért tisztességes kávé.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz bbuffy #12254 üzenetére
nah...
- a tersonet zsíroldó, és a felsőszűrő-vízterítő-háromjáratú szelepet tisztíccsa
- a tersocal vízkőoldó (sosem használtam, nálam citromsav van), és a bojlert, opv-t stb. tisztíccsaa borkősav egyébként elég gyenge, jobb a citromsav.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
bbuffy
senior tag
Ha tutira mész akkor Tersonet és Tersocal is. De ez a nagy kiszerelés évekig elég is lesz. Egyik a vízkőre másik a vakdugóba OPV-hez. Én is így használom.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Innen melyik tisztítószert vegyem meg, hogy majd tisztán tudjam tartani a Classic gépem? Vízkő oldásra a borkősavat javasolták ha jól emlékszem.
Olyat itt én nem látok -
nagyúr
Más: A Lavazza Tierra került a kezembe. Meglepődtem, hogy egészen mély, földes-mogyorós jegyek vannak benne. Előtte az illy-két kóstoltam.. Hát, nem estem tőle hasra.
Az UTZ Lavazza Tierra lényegesen fajsúlyosabb volt. Tetszett!Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
nagyúr
-
ronin s8
senior tag
Eleddig tudományosan leghitelesebben a középkorban fogalmazták meg, hogy a jó kávé orvosság.
A modern tudomány sajnos hazudozik össze-vissza, attól függően, honnan várható nagyobb jatt. Legújabban éppen azt állítják, hogy mértékkel fogyasztva nem káros. A jó minőségű, jól elkészített olasz kávéban (espresso) nincs túl sok koffein.Annyit minden esetre elmondhatunk, hogy a mélykémiás vegyszerektől (Nescafé, Nespresso) inkább tartózkodjunk...
Nálam savat csinál. Különösen az alulpörkölt újhullámos cucc.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
RBJ
addikt
Egészségügyileg mi a helyzet a kávé fogyasztással?
Szerintem máig nem tisztázott a kérdés.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
HÁZIGAZDA
kapucziner best of panama is kivágja a rezet, (újhullámhoz képest) sötétre pörkölt, de gyümölcsös, pont jó savmennyiség, állati jó. tulajdonképpen a pápua és ez nagyon ütős páros, a dark conánál mindkettő határozottan jobb
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
_MrB_
csendes tag
Rakétás Robinál mi a mai menü? Epres milka lesz?
-
HÁZIGAZDA
válasz gregg71 #12233 üzenetére
igen, ilyesmi, annyival kiegészítve, hogy van benne egy egészen különleges íz. fogalmam sincs, hogy mihez hasonlít, de nagyon egyedivé teszi a végeredményt. turbó frissen (2 napos pöri) amúgy crema is van dögivel.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
ronin s8
senior tag
válasz t-bali3 #12231 üzenetére
A háromból egy kakukktojás. A másik kettőnek valóban van valami alapja, de az a helyzet, hogy annyiféle jó kávé van, hogy mára már teljesen idejét múltak ezek a megkülönböztetések.
A JBM-et sokáig csak a japánok vették, és ők valóban csak a legjobbat veszik mindenhonnan. A válságuk óta lemondtak a termés egy részéről, azóta lehet kapni.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
megvolt első húzás a pinupból. a korzós teszt alapján finom állásba tekertem az őrlőt, 18g, Strada szürő, termosztát letekerve a babyn a "robusztás" sávba. Pont tele lett a szűrő a kávéval, a lefolyás egy jófajta ristrettora sikeredett, 30sec 40ml. Crema szine hagyományos vonalon jó, talán egy lehelletnyit sötét, de semmiképp sem égett. Maga a krém a világos pörkölések után bőséges, és vastag. Az ital testes. Izre egyelőre sok izgalom nincs, hagyományos izvilág, pici keserüség a végén, de meg birtam inni. (más robusztás blendeket nem birtam meginni mostanság, és 1 korty után mentek a csapba ) valószinüleg következőre egy hajszálnyit durvitok az őrlésen, hogy picit gyorsabban jöjjön le.Gyümölcsnek nyoma sincs. Lejjebb kéne menni a hőfokkal? A teszt szerint cukorral jobban megnyilik, de én cukorral nem birom meginni a kávét
-
jolti
senior tag
válasz tariattila #12220 üzenetére
Okkké!
Kb. egy hét és megjön! Aztán kész. Már több akadály nem lehetséges! :-) -
jolti
senior tag
A pápua új-ginea kávétermelő törzs főnökét úgy hívták, hogy Puapó.
Puapó már nagyon öreg volt, meghalt, ezért a törzs tagjai elhatározták, hogy választanak egy pót Pápua Puapót. Ez a pót Pápua Puapó nagyon szeretett pónilovakra vadászni, a popójukat levágta, megsütötte és megette, ezért elnevezték Pónilópopót-lopó Pótpápua Puapónak. A sok póniló popótól már nagyon meghízott, ezért elnevezték Puhapopójú-Pónilópopót-lopó Pótpápua Puapónak. Az elhízás már kezdett veszélyessé válni, ezért a törzs varázslója azt tanácsolta neki, hogy szopogasson pimpógyökereket. Ezért elnevezték Pimpógyökereket-szopogató Puhapopójú-Pónilópopót-lopó Pótpápua Puapónak. Mivel a törzs a Limpopó környékén élt, a törzsfőnök teljes neve így hangzott: Limpopói Pimpógyökeret-szopogató Puhapopójú Pónilópopó-lopó Pótpápua Puapó. -
HÁZIGAZDA
kapucziner pápua új-guinea blue mountain (peaberry): nem tudom szétszálazni az ízeket, így csak annyit mondok, hogy állati jó! relatíve sötétre pörkölve kértem most mindent.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
And06
aktív tag
elfogyott a virágos kávé, a végére jókat húztam belőle, de meg kellett küzdeni vele.
kell most egy kis változatosság, következzék a pinup! -
-
-
_MrB_
csendes tag
Bélától kaptam tegnap egy kedves levelet. Nem tudom, miben változott volna, ha írok neki, hogy én is licitálok rá, meg ha ő most 290ért elhozta, miből gondolja, hogy ha úgy dönt eladó lesz, elviszem tőle ennyiért vagy drágábban
Minden esetre ha nagyon akartam volna, most is simán az általa utoljára tolt 300 fölé zavarom a licitet. Szerencsére nem akarom nagyon
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest