Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegegabi80
addikt
Nem szigetelés céllal gondoltam, hanem szintkiegyenlítés végett.
Igen számoltam én is, hogy nem lenne olcsó, de tartós.Persze tapadóhiddal mindenképp le lenne kenve, meg tisztítva, ez teljesen alap dolog.
Azt hiszem ezek a dolgok el is döntötték. Simán megy a betonra a járólap, a bejárati ajtónál meg valami fém vagy alu profilt fogok használni, bár még nem tudom milyet, de jó lenne olyan, amit a járólap alá is lehet tenni. Ha lesz időm lövök róla képet. Amúgy műanyag bejárati ajtó fém küszöbbel.
Jó ez az Esztrich ötlet is, csak 28 nap a végleges szilárdulása. Az meg sok idő most.
Köszi mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz hegegabi80 #63195 üzenetére
A lépésállót felejtsd el. A bejárati ajtót nem tudod kikerülni, ellenben a legnehezebb dolgok is itt mennek be a lakásba.
Ha emelet a terasz szintjét, arányosan utána kell emelni a lépcsőfokokat is, hogy a végeredményben azonos fellépő magasságaid legyenek.
Bármit is kensz a betonra, nem csak pormentesíteni, meg alapozni kell, de zsírtalanítani is esetleg.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
lemmy71
őstag
Akármilyen aljzatkiegyenlítőt használsz, előtte alaposan tisztítsd meg a régi beton felületet (akár meg is drótkefézheted) és mindenképpen kend le tapadóhíddal. Az pedig nem baj ha a burkolat lejjebb van egy két centivel a küszöb magasságától, azt úgy is szokták csinálni, ahogy már valaki írta nem folyik be a víz, mert a szél úgy is beveri néha az esőt. A fa vagy fém küszöb és a burkoló találkozásánál, flexibilis silicon alapú fúgázó anyagot használj, ugyan abban a színben kapható mint a por alapú társai. Szerintem is olcsóbban megúszod cementesztrichkel 3 centi vastagon és felesleges utána az aljzatkiegyenlítő.
[ Szerkesztve ]
-
Sotho
őstag
Nem értek hozzá csak kérdezem, hogy kültéren mit szigetelnél a lépésálló 3 cm vastag szigeteléssel?
Murexin FMA30: 46.848 Ft lesz 4 négyzetméterre 30mm vastagon, csak mondom.
Zsákos betonnyal tőccsed föl szintbe oszt jó van az úgy! Arra mehet a kiegyenlítő ha nagyon akarod de kalkuláld bele a járólap vastagságot is.[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Nem baj az.Ha véletlen bevág az eső,legalább nem folyik be a lakásba.
-
hegegabi80
addikt
Kellene nekem egy kis segítség, nem gányolás, inkább házi barkács. Említettem már korábban, csak most jutottunk el a felújításhoz.
Adott egy szokványos kocka kertes ház. Bejárat előtt egy 2 m2 kis teraszocska 6 lépcsővel. Ez lenne majd leburkolva. Ami a bökkenő, hogy a bejárati ajtó küszöb kb 5-6 cm-el magasabban van. Ennyi ragasztatót nem jó alá tenni tudtommal.Három lehetőséget látok:
1. kültéri pl. Murexin FMA30 aljzat kiegyenlítő a maximális 3cm-es vastagságban, így ha még nem is kerül pont síkba az ajtóval közelít hozzá. Természetesen körbe kell zsaluzni a teraszt, hogy ne folyón le.
2. Egyből rakjuk a lapot szépen és a küszöbnél valami L alakú lemezt vagy valamilyen burkolatváltót alkalmazunk, így igaz a bejárati ajtó küszöb magasabban lesz a járólaptól, de ha eddig sem okozott gondot az 5-6 cm, akkor a 2-3 sem fog.
3. Lépésálló szigetelés (2 v. 3 cm-es) a járólap alá. Ebben kicsit bizonytalan vagyok, nem használtam még sose, pláne nem kültéren.Az biztos, a 2. a legegyszerűbb és leggyorsabb, esztétikailag már lehet nem annyira. Na meg nem tudom milyen áthidalást alkalmazzunk.
Egyébként van elő tető felette, kell is majd a két sarkát javítani a tartó vas miatt, mert letört. De az külön meccs, meg az már nagyjából kis is van találva már. Vas rögzítése a korábbi megmaradt betonhoz + vas és drót, majd zsalu és sarok kiöntés.
-
Tothgera30
Ármester
válasz apezka #63190 üzenetére
Ezen kattogtam én is, de a belső gumi anyagában elég merev, nem nyel el annyi rezonanciát.
#63192 macilaci78: Az O gyűrűs megoldás marad, szerintem. Bár alulról vannak a furatok. Köszönöm.
#63193 philoxenia: Most kimarad, bonthatónak kell lennie.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Tothgera30 #63189 üzenetére
FBS. Természetesen csak a topikhűség kedvéért...
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
macilaci78
nagyúr
Gumi O-gyűrű a csavarra, akár a ház mindkét oldalára.
Másik lehetőség, hogy nemes egyszerűséggel beraksz valami szivacsot a HDD alá és a gép alján vágott új lyukakon keresztül gyorskötözővel odahúzod.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
apezka
aktív tag
Bicikli gumi belső csíkok a ház és a HDD között a csavarozásnál?
A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
Tothgera30
Ármester
Sziasztok.
Adott egy Hikvision NVR, amibe alulról tudom rögzíteni a HDD-t. Keresek olyan rezgéselnyelő rögzítési módot, amivel minél kevesebb rezonanciát ad át a háznak. Nehezített küldetés hogy időnként lesz mozgatva az eszköz (takarítás), így fix rögzítésre van szükség.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
Sotho
őstag
válasz philoxenia #63185 üzenetére
Nem vagyok meggyőződve róla hogy a termosztátnál ebben az esetben megnőtt a nyomás a magasabb fordulatszám miatt. A folyadékáram igen de ott meg pont csökkenne a nyomás mert az alacsony ellenállású radiátor van a másik oldalon. Egyszerűen csak volt egy luk amin a hűtővíz jó része már korábban eltávozhatott, csak a motor a kis távokon történt használat miatt nem melegedett túl. Én meg már jó időben furikáztam vele vidáman. Az autópálya csak a veszélyes mivolta miatt kellemetlen. Szóval tönkrement = kiderült a hiba. És ne kötözködj.
-
Sotho
őstag
válasz philoxenia #63183 üzenetére
Inkább amikor földet ért de mindegy.
-
Pete55555
addikt
-
Sotho
őstag
Kartergáz cső eltört levegőszűrő csere közben (vasárnap), javítva alkatrészt még nem találtam hozzá az a hejjzett: [link]
Utálok autón gányolni de egyelőre működik
[ Szerkesztve ]
-
enemi
senior tag
válasz lemmy71 #63169 üzenetére
Lent a 10 méteres cső végén... így fel lehet "rázni" esetlegesen a vizet..(Φ 50-es a kút ,32es a cső benne,colos lábszelep)
NIBCO cső. Leginkább ezt használjuk a hőszivattyúknál. praktikus , egyszerű és gyors.
(ne kérdezd miért van egy golyós szelep a mágnes szelep előtt...már én sem emlékszem miért építettem be)[ Szerkesztve ]
[̲̅̅P̲̅][̲̅̅s][̲̅̅y][̲̅̅T̲̅][̲̅̅r][̲̅̅a][̲̅̅n][̲̅̅C̲̲̅̅][̲̅̅e]
-
-
válasz lemmy71 #63163 üzenetére
Ha jól látom, egy csatlakozás van rajta. Ide kell kötni egy T idommal a szivattyú nyomóágát, és ez lesz a kimenet is egyben? Hol lesz a nyomáskapcsoló? Bocsi, csak kész házi vízműveket láttam eddig, azok kicsit máshogy néztek ki (neten rákeresve kétféle kötést láttam, az egyik a nyomóág T idommal, a másiknál a leeresztőnyílásra van kötve a tartály, a szivattyún a bemenet/kimenet pedig a megszokott).
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz Gézengúz #63154 üzenetére
Ha feszültséget emelni is akarsz, akkor neked Step up Step Down modul kell.
[link]
Fesz emelésnél különösen figyelni kell a teljesítményre.40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
lemmy71
őstag
Igen beköthető sokféle keppén, bocsi az amit leírtam bekötést hidrofor tartályos módszer, csak elfelejtettem javítani. Miért nem veszel egy hidrofor tartályt és hozzá egy mechanikus szelepet, bőven 15 ezer alatt kijössz belőle, és van egy törpe vízműd
-
válasz lemmy71 #63158 üzenetére
Oké, de ez a mechanikus cucc, pufferes megoldáshoz jó csak, a szórófej bizonyos állásában bő 3 bar felett van a nyomás. Nézegettem videókat, nyomóágba is kötöttek ilyen kapcsolót. Illetve láttam a feltöltőnyílásban is. Miért pont a leeresztőhöz kellene raknom? Mindenféle magyarázat érdekel, mert nagyon kezdő vagyok a témában.
Ez a cucc annyira noname, hogy nálunk is árulják, röpke háromszor ennyiért. Igaz, magyar felirattal. Ha lenne tartályom, én is a mechanikus változatot venném, mert olcsó, és kevesebb a hibalehetőség benne. Aztán lehet veszek tartályt is, kímélném vele a szivattyút.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Barret001
addikt
válasz macilaci78 #63159 üzenetére
De lehet akármennyit változtatni,buck-boost konverterrel.Akár változatlan feszültség is kijöhet belőle.
-
macilaci78
nagyúr
-
lemmy71
őstag
Amit linkeltél azt nem a nyomó ágba kell kötni! A szivattyúd szívócsonkja alatt van az a sárga menetes vak dugó, oda kell az ilyen fajta nyomás kapcsolót kötni. De szerintem ne foglalkozz azzal az ismeretlen kinai cuccal. Pont ma ajánlottam a szomszédomnak ezt a nyomáskapcsolót 1,4 - 2,8 bar közti üzem bőven elég az általános öntözéshez. Hasonló vízhálózat kiépítés lesz, mint amit te vázoltál korábban, annyi különbséggel hogy még bekötésre kerül egy 24 literes hidrofor tartály, a gerinc vezeték pedig csak 20mm LPE cső
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz Essejó #63127 üzenetére
Na ez a építészeti remekmű is jó alaposan ki lett vesézve
[ Szerkesztve ]
-
Gézengúz
addikt
válasz Bile Demon #63155 üzenetére
Köszi
-
Gézengúz
addikt
Ez a modul a bemeneti feszültségtől tud magasabb feszt előállítani?
Nem kellene sok, 12V-ből mondjuk 12.6V A táp 12V 4A, több dologra használom, talán jó lenne erre is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz macilaci78 #63137 üzenetére
Az Hiltinél HSA néven fut, azzal sincs baj. Alapban porcelán nélkül egy anyával megfeszíted, majd anya le, rögzítendő dolog rá, és anya vissza.
-
lemmy71
őstag
Egy kinai oldalon láttam ezt a házi fáziskeresőt, ahogy közelítette a rugóformára tekert rézdrótot az emberünk a szigetelt vezetékhez és a konnektorhoz, kigyulladt a Led ahogy fázist tálát. Az lenne a kérdésem, hogy vajon falban lévő vezetéket esetleg kimutatna és hogy milyen led kellene hozzá, foglalkozzak vele vagy felejtős a projekt
-
Essejó
veterán
válasz philoxenia #63148 üzenetére
Ha már verseny Apai Nagymamám 1888-ban
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz philoxenia #63145 üzenetére
Ha ez verseny, akkor én nyertem, mert '60-ban
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
frankstork
aktív tag
válasz Bambuszpro #63123 üzenetére
"Szép munka!" -Hankok
-
Barret001
addikt
válasz philoxenia #63143 üzenetére
10.
-
Ezt a fajta nyomáskapcsolót lehet közvetlenül a nyomóágra kötni, vízre? Néztem áramláskapcsolót, de a fenti sokkal olcsóbb, és állítható is ki-be nyomáshatár, míg utóbbi fix 1.5bar (alatta be, felette ki).
Közvetlenül akarok vele kerti szivattyút vezérelni, tartály nélkül, öntözésre leginkább. Valami hirtelen ötlettől vezérelve a Hobby elektronika topikban tettem fel a kérdést, de most jöttem rá, hogy nem sok elektronika van benne...
-
Barret001
addikt
válasz philoxenia #63139 üzenetére
A csavar horganyzott,de valahogy nem jutott még oda annyi víz,hogy rozsdásodjon.
-
enemi
senior tag
válasz Essejó #63138 üzenetére
Reggel mikor olvastam a vegyi dubelt elkezdtem keresni, mert ilyen üvegest használtam én is a németeknél... Hilti márkájú volt... Sehol sem találtam nagy hirtelen... Kifúr, kiporszivóz, kis drót kefe(olyan üvegmosó szerű), és kiporszivóz... Bele az üveg ampulla... Kitoszottul kapaszkodós fajta! Olvastam, hogy olyan anyag mint amivel a kagylók ragaszkodnak a sziklákhoz.
[̲̅̅P̲̅][̲̅̅s][̲̅̅y][̲̅̅T̲̅][̲̅̅r][̲̅̅a][̲̅̅n][̲̅̅C̲̲̅̅][̲̅̅e]
-
Essejó
veterán
Most hogy mondjátok beugrott, hogy anno 15-20 éve láttam olyat is, hogy egy üvegfiola, pont mint egy injekciós, benne valami folyadék és valami fehér szemcsék. Be kellett dobni a furatba, ráütni a csavart és kézzel megforgatni körbe, hogy keveredjen. Kis kasszákat rögzítettek ilyennel anno a gépszállítók.
Egy ilyen vegyidübel bontatlan csomagolásban meddig lehet jó?[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Fischernek van, vegyidübel néven, pont úgy működik, ahogy leírtad.
Van olyan dübelük is, aminek a kiálló része menetes szár, ami a lyukban van, az meg egy "dió", ami szétfeszül, ha húzod az anyát a meneten. Ezt kevésbé ajánlom, mert ha izomból húzod, hogy a dió befeszüljön, elroppanhat a fajansz.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Barret001
addikt
válasz philoxenia #63132 üzenetére
Kétszer volt dugulás,pillanatok alatt leszereltem,és vissza is! Ezért jó a műanyag tipli,nincs rozsda.
-
kispal87
aktív tag
-
MrDerekas
addikt
válasz philoxenia #63132 üzenetére
Igaz. Olyat is láttam már. Jó kis laposcsavarhúzós fejjel a míves euronett csavar, amit már kb eredetileg behajtani sem lehetett rendesen anélkül, hogy elnyírnád a csavar hornyot Főleg ha röpsúlyos lengőkaros szakaszos üzemű csavarbehajtóval hajtották be
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
MrDerekas
addikt
Én előző háznál is szilóba ültettem (15 éve kb) meg a mostaniban is. Nem mozdult meg egyik sem. Ha meg bontani kell, jöhet a sniccer Mondjuk ha bontani kell akármi miatt, akkor csere is szokott lenni sajna.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
Barret001
addikt
Én nem szórakoztam vele sokat.Adtak a csészéhez 2 csavart,annak befúrtam a betonba 2 tiplit,és evvel végeztem is a melóval Semmi terhelés nincs rajta,az alját meg körberagasztottam öntapadó műanyag csíkkal,hogy legyen egy felület,ami a billegést (ha van) megfogja. Bármikor bontható,és stabil.
-
Inhouse
őstag
Van ilyen kinyomós ragasztó, nekünk a terasz szarufái vannak így csavarozva a falhoz. Egy lukacsos tiplit adnak hozzá, két komponensű a cucc, portalanítasz, belenyomod a menetes szárat a tiplibe és pár óra múlva teljes kötésnél kőkemény. Előre ki kell fúrni mindent, mert nem lesz idő totojázni, nyomni kell őket sorban. Mondjuk ez nagy tubus volt, 2 csavarhoz elég nagy pazarlás. A nevére nem emlékszem, egy csavar-kötőelem boltban a kezedbe nyomják.
Üdv Inhouse
-
Essejó
veterán
Valamikor 1985-ben amikor építkeztünk, a vízvezeték szerelő levonulása után derült ki, hogy a Wc csészét amivel a padlóhoz csavarozta, na szóval a csavart mellé hajtotta a dűbelnek, meg a lefolyó és az öblítő csövet is ferdén vágta és mindkettő el kezdett csöpögni, hogy ez ne tűnjön fel azonnal, ügyesen kikente gittel. Akkor mondhatni helyre állítottam utána amit csak kellett. Nos, három éve mikor ide költöztünk az első dolog az itteni sötétbarna porcelán cseréje volt, úgy oda volt cementezve, hogy csak némi padlólappal jött fel. A kínom akkor az volt, hogy az új porcelán lefolyó csöve 110?-es, viszont az aljzatban meg 100-as Eternit cső van. Sikerült szerezni egy átalakítót és azzal patent, de most 3 év után a cementes leragasztás elengedett. Szóval valószínűleg lecsavaroznám. Létezik valami olyan betonragasztó, hogy csak kifúrom "Hiltivel" a két lyukat, beteszem a ragasztót, rárakom a porcelánt, beletolok méretre vágott menetes szárat és amikor a ragasztó megköt akkor fogatom meg anyacsavarral? A ződ sárga szigszalag az öblítő csőnél van, hogy On Topic legyek.
-
MrDerekas
addikt
válasz macilaci78 #63121 üzenetére
A bútoron nem taposol kavicshordalékos cipővel. Tényleg maszatolsz. Engedd el. A mindenféle skáláktól, táblázattól, anyámkínjától függetlenül elfogadható, hogy a keményfa messze kopásállóbb (és keményebb), mint a puha fafajták. Kezeletlen fafelület esetén is.
-
Flowtation
őstag
válasz Bambuszpro #63123 üzenetére
ügyes, de ezt biza ződsárga szalaggal kellene megjavítani, az aztán topichű.
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #63121 üzenetére
Picit mellé beszélsz,de ügyesen csinálod.
-
macilaci78
nagyúr
A tölgyfa keményebb, de a Brinelle-skála szerint is. A kopásállóságáról nem tudok nyilatkozni, de ahova kopásállóság kell, oda nem kezeletlen fa szokott kerülni.
philoxenia: A fenyőbútort nem kezeled olyan lakkal, mint a padlót, pláne nem otthon. - üzemi léptékben jó eséllyel UV-lakkot használnak bútorra is, parkettára is, mert gyorsan szárad, nem kell annyiszor megfogni a munkadarabot. De például a Befag kb 800-900 Ft-ra tartja tartja a saját parkettalakkját, ennyivel olcsóbb ugyanis a kész lakkos parkettától a lakkozatlan parkettája. Ez egy több rétegű UV-lakk, ami gyári állapotában mehet közületre, sportpályára is, ilyen ellenálló lakkot nem lehet helyszíni felületkezeléssel elérni.
Egy kis szériás, vagy egyedi gyártásra szakosodott bútorüzemben kb 10k/m2 áron számolják csak a lakkozást.
Nekem is fenyőbútorom van otthon, gyakorlatilag minden a konyhaszekrényt és a fürdőszobabútort, kamrapolcot leszámítva és keményfa parketta. Hát a parkettán több nyoma van a használatnak, igaz, nagyon vigyázunk a fenyőre, míg arra fugos bükkre nem.A csónaklakk megint más, eleve kültéri, UV-álló, randa, vagy sem, oda az kell. És sérül is, a csónakok peremén látszik is, ahol a beszállás történik, pedig kvázi csak egy küszöb. Azért is olyan vastag, húsos az a lakk, hogy a kopás ellenére se érje el a sérülés a fát, mert ha az vizet kap, ki lehet dobni.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #63118 üzenetére
Írtam, hogy van mindkettő. Fenyő is keményfa is, abból tölgy is, bükk is. A fenyőbútort nem kezeled olyan lakkal, mint a padlót, pláne nem otthon. Azért keménységről beszéltem nem kopásállóságról, mert nálunk például nem kopik igazán a fenyőbútor, ellenben könnyen sérül. Ráejtesz valamit, megkarcolod valamivel és rögtön egy milliméter sérülés lesz ott, ahol a keményfán csak egy tizedmilliméter. Ha meg olyan vastag lakkal lakkozod mint például pletnákat Bleden, akkor ocsmányul fog mutatni.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #63118 üzenetére
"A kopásállóságot úgy mérik, hogy egy fém hengert állandó 1N erővel a felülethez nyomva mozgatják előre-hátra párezer cikluson keresztül és a felületről lekopott anyag tömegét mérik, a kisebb érték a jobb.
A felület/anyag keménységét pedig úgy, hogy egy 1 kg tömegű és adott átmérőjű fémgömböt 1 m magasról ráejtenek a felületre/anyagra és a benyomódás átmérőjét mérik, itt is a kisebb érték a jobb."Szerinted a feny vagy a tölgy lesz jobb?Nem a bevonat,csak a fa.[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz philoxenia #63113 üzenetére
A kopásállóságot úgy mérik, hogy egy fém hengert állandó 1N erővel a felülethez nyomva mozgatják előre-hátra párezer cikluson keresztül és a felületről lekopott anyag tömegét mérik, a kisebb érték a jobb.
A felület/anyag keménységét pedig úgy, hogy egy 1 kg tömegű és adott átmérőjű fémgömböt 1 m magasról ráejtenek a felületre/anyagra és a benyomódás átmérőjét mérik, itt is a kisebb érték a jobb.Igen, a laminált padlóknál használt HDF kb 920 kg/m3, kemény, de nem karcálló. A laminált padló ezért van valamivel lekenve...
De mondom máshogy: tegyél egy sima üveglapot egy asztallapra, meg egy ágymatracra és állj rá. Ugyanaz az üveglap az asztalon ki fogja bírni, míg a matracon el fog törni. Ugyanez van a fa esetében is: hiába a kemény, ellenálló lakk, ha nincs meg a megfelelő alátámasztás. Benyomódásra eltörik, elszakad a lakkréteg, sérül.
És például a sportlakkok nem azért olyan ellenállóak, mert kemények, hanem azért, mert rugalmasak, némiképp ki tudják mozogni azt, amit a merev lakkok nem.Nem személyeskedtem, indokoltam, érveltem, de van, akinél mindez hiábavaló. Nem, nem kell magadra venned, csak ha mindenáron valaki akarsz lenni.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Ribi
nagyúr
válasz philoxenia #63113 üzenetére
Gondolom arra gondolt, hogy a felület fóliázásával kopásálló lesz, de attól azt még egy szöggel valszeg simán átütöd ha nagyon akarod és át is megy rajta.
Mint a munkalap. Alapból az is fareszelék, de a felülete miatt igen kopásálló.
Viszont akár tölgy akár nem, idővel az is kopik ha nincs felület kezelve. Emiatt jött a felületkezelés.
Nem akar senki okoskodni, csak gondolom saját tapasztalat alapján írja. Szerintem. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #63112 üzenetére
Most ott tartunk, mint a másik topikban, hogy valaki megmondja, hogy én mire gondolok, mit keverek mivel, aztán meg én személyeskedek, mert a moderátor csak bólogathat ugye?
A keménység és a kopásállóság ezek szerint nem függ össze. Gondolom tudsz olyan felületkezelést fenyőre, hogy nem tudom beleütni a szöget, nem tudom megkarcolni, de Te a tölgybe/akácba natúran hagyva bármikor ütsz szöget. Nincs több kérdésem, legyél erről meggyőződve nyugodtan, bár ez egyáltalán nincs így...Nem tudom mennyi natúr fával dolgoztál kéziszerszámokkal, nem akarom rád sütni, hogy a "szavak embere" vagy, de annyit megjegyeznék, hogy már akkor faragtam/hasítottam/fűrészeltem akácot, mikor Neked még max a rácsos kiságyad jelenthette a fát.... Csak épp másfél hete hasogattam tölgyet például...Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
macilaci78
nagyúr
válasz philoxenia #63110 üzenetére
Te kevered a keménységet a kopásállósággal.
A fenyő nem azért gyenge, mert kicsi a kopásállósága, ugyanis a kopásállóságot a rákent felületkezelés hivatott szolgálni. Ugyanígy a keményfát is szidnád, ha egy gyenge lakkot tennél rá és ez még mindig erősebb, mint egy olajos lezárás.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #63108 üzenetére
A táblásított lapot ismerem, csak fenyőből asztalnak készítve gyenge a kopásállósága (van ilyen itthon), keményfából meg ha van is valahol, horror az ára....[link]
-
Ribi
nagyúr
válasz Satyricon #63080 üzenetére
Téligumi cserénél csinálták a "szakik", hogy az egész autót megemelték 3 krokival. Arra persze már nem gondolt, hogy nem volt teljesen sík a talaj és elindult az egész. Mellette szerelt a kolléga egy másik autót és majdnem palacsinta lett belőle. Szerencséjére a talaj térköves volt és megakadt az egyik emelő kereke. Rossz volt nézni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz philoxenia #63107 üzenetére
Nekem is eszembe jutott, de ez is meghajlik.
Vannak furnérozott bútorlapok: ugyanaz, mint a laminált forgácslap, csak dekorfólia helyett fa furnér van rajta. Nem is sokkal drágább, mint a laminált forgácslap, viszont a felületkezelése is pénz.
Ugyanez van lécbetétes lappal, ahol a két fedő furnér közt falécek adják a lap magját.
És utána jön a táblásított falap.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #63106 üzenetére
Esetleg ilyen rétegelt lemezre gondolhatott?
-
macilaci78
nagyúr
válasz -Kukori #63098 üzenetére
A 15 mm vékonyka, Jysk, Ikea olcsóbb bútorai is 16 mm vastagok, ma már 18 mm az elterjedt, régen 20 mm volt.
A korpusznak jó a 18 mm, az asztallapot vagy duplán veszed, vagy csinálsz alá 10-15 cm szélesre vágott anyagból keretet, hogy merevítse. Ja, vannak 25 mm vastag lapok is, szűkebb választékkal, illetve asztallapnak használhatsz konyhai munkapultot is, abból van 38 mm vastag is és egyik éle már szépen le is van kerekítve.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Pete55555
addikt
válasz MrDerekas #63102 üzenetére
Nagyon jók a kérdések. Ezek nélkül kicsit vaktában tapogatózás.
Én mindenesetre azt ajánlanám, tervezze meg, lapszabászatban szabassa le + élfólia. Otthon meg sima reissercsavarral összerakja + faragasztó. Legegyszerűbb, legjobb megoldás, és nem kell csapolgatni, meg tiplizni, nem kell sok plusz szerszám hozzá.
Apámmal komplett konyhaszekrényt csináltunk meg így (7m hosszú) meg egy áthidalós ágy feletti szekrényt, illetve egyéb, kisebb dolgokat is.
...Szeretem leracsniztatni...
-
MrDerekas
addikt
válasz -Kukori #63098 üzenetére
Ettől kicsit pontosabban is összeszedhetnéd Olcsón, akkor irány a tüzép és luc fenyő. Milyen szerszámaid vannak? Fűrészárut vagy felhasználásra előkészített anyag kell? Festeni, lakkozni, olajozni, viaszolni akarod-e. Furnér vagy rétegelt lemez vagy forgácslap-e amit furnér lemeznek neveztél? Csavarozni akarod-e vagy csapokkal, esetleg tiplivel összeépíteni?
-
stigma
addikt
válasz Barret001 #63100 üzenetére
Köszi, erre nem is gondoltam.
Annak kimondottan örültem, elsőre ha nem tudom megoldani, akkor kapkodni szoktam és veszek valamit hátha jó lesz , de most hogy beírtam a topicba rém egyszerű dolgokat mondtatok, melyek meg sem fordultak a fejemben, ennek kimondottan örülök
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest